Astma aanvalEen astma-aanval wordt veroorzaakt door de chronische ziekte astma. Mensen met astma hebben te kampen met een chronische ontsteking van de luchtwegen. Tijdens een astma-aanval vernauwen de luchtwegen zich, waardoor verscheidene astmaklachten kunnen ontstaan. Astma komt bij mensen van alle leeftijden voor en is tot op heden niet te genezen, maar wel goed te behandelen.

Astma-aanval: klachten bij astma

Mensen met astma kunnen voortdurend klachten hebben, maar in veel gevallen is er slechts van tijd tot tijd sprake van klachten. Het kan dus goed zijn dat een astmapatiënt aan het begin van de dag nergens last van heeft, en aan het eind van de dag plotseling een astma aanval krijgt. Ook ten tijde van een klachtenvrije periode blijven de luchtwegen ontstoken, waardoor een verandering van omgeving of omstandigheden al snel een astma aanval kan uitlokken. Tijdens een astma aanval heeft men doorgaans last van één of meerdere van de volgende klachten:

  • Moeilijk ademhalen / buiten adem zijn
  • ‘Piepende’ adem
  • Hoesten
  • Beklemmend gevoel op de borst

De oorzaak van astma

Door toedoen van astma zijn de luchtwegen zeer snel overprikkeld, waardoor een astma aanval kan ontstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Contact met stoffen waar men allergisch voor is (bijvoorbeeld pollen / stuifmeel, huisstofmijt, huisdieren, schimmelsporen, gisten, koemelk, chemische schoonmaakmiddelen etc.)
  • Prikkelde stoffen in de lucht (bijvoorbeeld rook, parfum, terpentine, etc.)
  • Sterke temperatuurswisselingen (bijvoorbeeld als je van binnen naar buiten gaat in de winter)
  • Vochtig weer (Mist, regen, etc.)

Astma-aanvallen voorkomen…

Een astma aanval kan worden voorkomen door contact met prikkels te vermijden. In sommige gevallen kunnen prikkels actief uit de weg worden gegaan, bijvoorbeeld door:

  • Innemen van medicatie tegen allergie
  • Zoveel mogelijk huisstofvrij maken van woning
  • Geen parfum of andere verstuivers gebruiken
  • Niet roken en niet in rokerige ruimtes komen
  • Zo min mogelijk naar buiten gaan tijdens het hooikoortsseizoen

Er is tevens een grote diversiteit aan astmamedicatie op de markt. Astmamedicijnen kunnen astmaklachten en astma aanvallen grotendeels voorkomen. Veel astmamedicijnen dienen te worden geïnhaleerd, het bekendste astmamedicijn is de zogenaamd “puffer”. Een arts kan de juiste astmamedicatie voorschrijven.

Astma-aanval verhelpen: tot slot…

Mocht ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen toch een astma aanval optreden, dan biedt het toedienen van een luchtweg-verwijdend medicijn veelal uitkomst. Een dergelijk medicijn zorgt ervoor dat de luchtwegen binnen enkele minuten opengaan, waardoor de astma aanval zal afnemen. Mochten astma aanvallen blijven voorkomen, dan is het verstandig om een arts te raadplegen om aanpassing van medicatie te bespreken. Astmamedicatie is tegenwoordig dermate goed ontwikkeld dat astma aanvallen grotendeels voorkomen of in ieder geval snel verholpen kunnen worden.

Heb jij vragen, opmerkingen of aanvullingen ten aanzien van astma? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen omtrent astma!

7 Reacties

  1. Misschien een rare vraag op me werk zijn ze wifi aan het aanleggen dit gebeurd door de verlaagde plafonds. Er word dan een langwerpig stuk plaat omhoog verschoven waar ze de internet draden door trekken hiermee zijn ze dus pas mee begonnen nu twee dagen later kreeg ik vreselijke hoestbuien en me astma puffers werken niet optimaal de derde dag heb ik me ziek gemeld ik had 38.8 koorts nu de vierde dag is het nog niet over ik proest en nies me gek. Is het raar als ik een afspraak maak met me huisarts of is het beter om het af te wachten. Ik ben 53 jaar als baby zijnde heb ik lichte astma gehad en daar was ik dus overheen gegroeid. Ik gebruik nu twee verschillende puffers met voorkamer.

    • Beste Cisca, Op verlaagde plafonds (en systeemplafonds des te meer) hoopt zich een heleboel huisstof op. Huisstof bestaat uit menselijke (en/of dierlijke) huidschilfers… dode / vergane insecten (waaronder huisstofmijten)… uitwerpselen van insecten en mijten… schimmels, schimmelsporen en gisten… pollen van bomen, planten en grassen… haren van mens en dier, minuscule voedselrestanten… organische vezels van kleding, meubels, verpakkingen, textiel, et cetera… zand, roet en rook… Als systeemplaten van een systeemplafond worden opgetild, komt er ineens een heleboel van dit oude huisstof in de binnenatmosfeer terecht. En veel bestanddelen van huisstof behoren ook nog eens tot de welbekende allergenen. De kans zit er dan ook dik in dat je allergisch bent voor (uitwerpselen van) huisstofmijt, pollen, schimmels, dierenhuidschilfers of iets dergelijks. Allergische ontstekingsreacties veroorzaken lang niet altijd koorts, maar dit kan wel degelijk. Misschien handig om eens een allergietest te ondergaan bij de allergoloog? Dit kun je inderdaad het beste via je huisarts regelen… Overigens zou een inhalatieallergie in theorie zelfs de astmatische klachten tijdens je kindertijd kunnen verklaren… Een anti-allergiemedicament (antihistaminicum of corticosteroïde) zou in dat geval uitkomst kunnen bieden. Bespreek dit sowieso eens met je huisarts. Onderaan dit artikel over kortademigheid vind je overigens verhalen van lotgenoten en ervaringsdeskundigen… Sterkte, beterschap en groeten, Paul

    • Thanks Paul voor je reactie me huisarts is op huisbezoek geweest hij wou eerst dat ik langs kwam de leukerd heb hem even herinnerd aan de eed van Hippocrates (ga echt niet met koorts de deur uit). Ik heb volgens hem een Astma aanval gehad en daarbij Bronchitis en griep nu heb ik dit van hem gekregen Doxycycline Aurobindo Disper 100mg 8 tabletten eerste dag 2 tabletten daarna steeds iedere dag 1 en hij heeft me hierbij Prednisolon SDZ 30mg 10 tabletten 1 maal per dag 1 tablet gegeven ik hoop dat het gauw weg is ik had ooit eens van die Prednisolon gigantische enkels gekregen kon niet eens in me schoenen ben toen op me sloffen naar me werk gegaan.

  2. Hallo, Ik ben Dunya en ik ben 12 jaar. Ik heb heel vaak last van astma. Ik krijg het heel snel benauwd. Mijn medicijnen zijn op en ik heb pas mijn afspraak over 2 maanden. HELP!!! Groeten van een kind dat last van astma heeft.

    • Vraag je ouders of zij contact willen opnemen met de huisarts voor een doktersrecept, dan heb je in no-time weer de nodige astmamedicatie in huis.

  3. Bolders, Tonie Reageer

    Ik heb een zoon van ondertussen 15 jaar. En een dochter van 13 jaar. En ik hou heel erg veel van hen, maar mijn zoon heeft last van astma bij vochtig weer… zeer vervelend. Hoe kan ik hem helpen zodat hij helemaal geen last meer van zijn astma zou hebben? Verhuizen? Maar waar woon je dan het best? Hij moest Loratadine, Montelukast EG 10mg, Ventoline puffer, Inuvair puffer en Nasonex neusspray gebruiken 4x per dag. Mijn zoon is ook te zwaar, weegt 80 kilo. Te zwaar wegen is ook niet goed hè voor astma? Ik vind dat hij moeilijk afvalt… Vroeger Aeresol 4x per dag… Toen hij op de kleuterschool zat was hij nog niet schoolplichtig. Ik hield hem geregeld thuis. Ik kon moeilijk verwachten dat de juffrouw hem vaak moest laten Aeresollen voor zijn astma in een drukke klas. Die hebben toch ook hun handen vol! Op een bepaalde leeftijd zagen we hem ineens dikker worden. Ik weet dat er in sommige astmamedicijnen cortisonen zaten, ik begon al te denken is hij zwaarder geworden door al die medicatie die hij al op vroege leeftijd heeft moeten gebruiken? Kan dat? Wij hebben altijd light frisdrank in huis, sap zonder suiker en water genoeg. Het liefste drinkt hij sap, maar wij zijn ook al naar de diëtiste geweest en ik blijf zo veel mogelijk haar raad opvolgen. Sap mocht hij niet te veel want de natuurlijke suikers van fruit, daar kan je ook dik van worden. Sporten heeft hij gedaan, maar nu wil hij ook fitness. In bed hoest hij bijna heel de nacht, zeer lastig en vermoeiend. Ik lag deze nacht wakker en te piekeren voor zijn toekomst. Welke goedbetaalde job gaat hij aankunnen als hij dit astma-probleem plots weer heeft? De medicijnen die hij nu heeft werken nooit direct. Het duurt 3 dagen, soms of langer, eer hij beter kan slapen… Kan dit op papier gezet worden door een arts, mogen die dat? Dat dit iets is wat chronisch is? Want zo kan men bewijzen dat dit soms voorkomt… Vooral in de winter dan… Mijn huisarts zei dat dit beroepsgeheim is. Alleen als ik ernaar zou vragen om dit op papier te zetten, mag een kinderarts dit doen. Hij is zo moe als hij de hele nacht gehoest heeft door de astma-aanvallen. Maar de school mag toch weten dat z’n astma chronisch is bij hem? Dan kunnen ze er meer rekening mee houden. Ik ben zo bezorgd om hem, ik vind het zo erg dat hij hiermee te kampen heeft. Kan iemand zeggen wat ik allemaal kan doen om hem te helpen? Groeten van een bezorgde moeder.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.