De stappenteller is niet meer zo hip als halverwege de jaren ‘90. Dat komt omdat een stappenteller een relatief eenvoudig apparaatje is, dat niet zo makkelijk kan worden gemoderniseerd en doorontwikkeld. Een stappenteller heeft immers maar één hoofdfunctie: stappen tellen. Misschien wordt het tijd dat Apple met de “i-Stappenteller” komt; puur om het machinetje nieuw leven in te blazen. Een stappenteller is namelijk heel nuttig voor afvallen, afslanken en gewichtsverlies.

Stappenteller ‒ De geschiedenis van stappen tellen

In 1964 organiseerde Japan de Olympische Spelen. Tokio, de stad waar de spelen plaatsvonden, stond daarom in het teken van fitness. Om in te spelen op deze enorme bewegingshype ontwikkelde een Japans bedrijf de eerste stappenteller. Het toestelletje werd binnen no-time een enorme hit, en omgedoopt tot ‘manpo-kei’ (‘10.000-stappenmeter’). 10.000 stappen per dag werd ineens een nationale norm.

Stappenteller ‒ De voordelen van stappen tellen

Inmiddels is het eerste decennium van de 21e eeuw bijna verstreken en wordt de stappenteller enkel nog door een selectief groepjes mensen gebruikt. Dat is jammer, want de stappenteller is eenvoudig in gebruik en zeer efficiënt. De voordelen van een stappenteller:

  • Je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Veel mensen denken dat ze een actieve levensstijl hebben, maar gebruiken gedurende de dag voornamelijk hun hoofd en hun auto.
  • Je kunt op elk moment zien hoe ver je staat. Dit maakt de kans dat je je doel haalt beduidend groter. Als je halverwege de dag achter ligt op schema, loop je gewoon even een blokje om…
  • Een stappenteller biedt de mogelijkheid om een meetbaar doel voor ogen te stellen, bijvoorbeeld: ‘Deze week wil ik 80.000 stappen zetten!’. Dit principe werkt heel stimulerend.

Stappen tellen ‒ Gebruik van de stappenteller

Een stappenteller werkt uitermate eenvoudig. Je hangt het apparaatje ter hoogte van je middel op je heup. Elke stap die je zet, wordt vervolgens geregistreerd. ’s Avonds voor het slapen gaan noteer je je behaalde stappen in een schriftje en ’s ochtends zet je de stappenteller weer op 0. Als je 10.000 of meer stappen zet per dag, mag je spreken van een actieve leefstijl!

Heb jij weleens een stappenteller gebruikt, en zo ja, wat vond/vind je ervan?

7 Reacties

  1. Een stappenteller heeft een batterij nodig, maar voor de rest heeft ie het volgende niet nodig: telefoon, dataverbinding met internet, gps. Je moet er inderdaad voor zorgen dat hij goed vast bevestigt is en horizontaal is met de weg. Maar ja, je laat je telefoon toch ook niet los bungelen? Kortom een stappenteller is zo gek nog niet. Ik gebruik het bij joggen!

  2. Hoi,

    Ik heb op mijn I pod Nano ook een stappenteller zitten. En gebruik hem regelmatig als ik een hele dag loop of als ik aan het werk ben. Want daar loop ik ook veel in de thuiszorg.
    Alleen wel jammer dat het niet helpt als je fiets. Misschien is dat een idee voor de nieuwe stappentellers.

  3. Wel eens een stappenteller gebruikt, of hij telde de stappen niet, of hij bleef niet zitten,met als gevolg de stappenteller verloren!

    • WonderWoman

      Idd! het idee was altijd al wel leuk, maar als je bewust je voet harder dan normaal moet stampen, dan ben je er wel snel klaar mee :p Lang leve de iPhone! (zonder Nike+ sensor kun je ook nog apps downloaden die je GPS positie bijhouden – werkt óók goed zonder bewust te zwaaien naar satellieten)

  4. Op mijn (niet smartphone) telefoon zit ook een stappenteller ingebouwd. Als ik die aanzet kan ik ook gegevens als leeftijd, lengte, gewicht en geslacht invullen, en wordt in grafiekjes bijgehouden hoeveel ik loop.
    Alleen werkt ie niet goed, want als ik loop worden er geen stappen geteld…

  5. Op telefoons met android (vast ook wel voor iphone) heb je ook apps die werken met GPS en Google maps. Je kan dan zien waar,wanneer en hoe lang je gelopen etc hebt.

    Het is er allemaal wel hoor ^_^

  6. uhm in bijvoorbeeld de nieuwe ipod Nano zit tegenwoordig een stappenteller ingebouwd, en dat werkt weer samen met de software van Nike+ zodat je statistieken en zo online kunt bekijken :) Voor de iPhone kun je een Nike+ kopen in combinatie met de draadloze sensor die data doorgeeft aan de iPhone. Deze sensor kost 29 euro en is verkrijgbaar op de Apple site. Dus het bestaat nog wel, alleen wordt het niet meer zo veel los verkocht!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.