Als je wilt afvallen is wandelen één van de beste manieren om dit voor elkaar te krijgen. Vooral voor beginners is wandelen ideaal, omdat je spieren en gewrichten makkelijk en in een goed tempo kunnen wennen aan deze vorm van lichaamsbeweging. Ook als je een tijd uit de roulatie hebt gelegen iis wandelen de ideale manier om weer te beginnen met bewegen…

Afvallen & lichaamsvet verbranden

Wanneer je begint met lichaamsbeweging na een langere tijd van inactiviteit, zijn oefeningen als zwemmen en joggen niet per se ideaal. Ze vergen namelijk nogal veel van een ongetraind lichaam, met mogelijkerwijs spierpijn en blessures tot gevolg. Dit voorkomt dat je makkelijk kunt afvallen, want je bent dan direct genoodzaakt om weer een paar dagen bij te komen van de inspanning tot de pijn voorbij is. Wandelen daarentegen, is geschikt voor nagenoeg iedereen omdat er nauwelijks sprake is van impact en de krachtinspanning enorm meevalt.

Wandelen heeft nóg een groot voordeel als je wilt afvallen: Je hartslag is bij een stevige wandeling op het ideale niveau om vet te verbranden (zo rond de 50 a 60% van je maximale hartslag). Hierdoor verbrand je tot wel 80% vet van het totaal aantal verbrande calorieën.

Meer over wandelen & afvallen

Hierbij alvast enkele artikels aangaande wandelen & afvallen voor aanvullende inspiratie:

Wandelen volhouden: langdurig & bestendig

Onthoud alleen wel goed dat je het wandelen vol moet houden om écht te kunnen afvallen. Een sporadisch wandelingetje beschiet er dus niet aan. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten zorgt er daarentegen voor dat je ongeveer 100 calorieën extra verbrandt. Dit lijkt weinig, maar op jaarbasis is dit toch zeker een paar kilo vet dat je kwijtraakt.

En naarmate je sneller en langduriger wandelt, kun je je calorieverbruik, vetverbranding en totaalmetabolisme nóg verder opschroeven. Wandel een uurtje per dag op flink tempo en je verbrandt wekelijks een hoeveelheid tot maar liefst 2.000 kcal, wat gelijk staat aan een 250 gram aan pure lichaamsvetreserves. Dat is een kilo vet in de maand, dus over een jaartje ben je maar liefst 12 kilo puur lichaamsvet lichter.

Wandelen + afvallen: de 7 belangrijkste voordelen

Wandelen heeft geruime tijd een nogal stoffig imago gehad. Dat imago is echter steeds verder afgevlakt en uiteindelijk volledig afgeschud. Wandelen wordt weer als leuk, gezellig en zelfs hip gezien, en dat is alleen maar toe te juichen. Volgens tal van bewegingsdeskundigen is wandelen zelfs de beste vorm van lichaamsbeweging die er bestaat. Niet alleen voor afvallen, maar ook voor je algehele gezondheid. De voordelen van wandelen zetten we hieronder uiteen.

1. Vetverbranding bevorderen met wandelen

Mensen die voor het eerst willen gaan afvallen, doen er goed aan te beginnen met wandelen. Door te wandelen laat je je lichaam namelijk langzaamaan wennen aan inspanning, en dat is erg belangrijk als het op vetverbranding aankomt. Je hartslag is tijdens een stevige wandeling bovendien op het perfecte niveau voor vetverbranding, namelijk ongeveer 50 tot 60 procent van je maximale hartslag.

2. Wandelen helpt hart- & vaatziekten voorkomen

Wandelen helpt hart- en vaatziekten voorkomen. Een goed functionerend hart is erg belangrijk om te kunnen blijven bewegen en intensief sporten is weer essentieel om af te kunnen vallen. Wandelen is dus dubbel voordelig, zowel voor je gezondheid als voor je lichaamsgewicht.

3. Doorbloeding verbeteren met een wandeling

Wandelen stimuleert de doorbloeding. Een goede doorbloeding is belangrijk om huid en bindweefsel strak en soepel te houden en voldoende zuurstof te transporteren. Een goede doorbloeding zorgt dus voor meer uithoudingsvermogen en doet je strakker in je vel zitten.

4. Conditie verbeteren dankzij snelwandelen

Wandelen zorgt voor meer uithoudingsvermogen. Als je regelmatig wandelt, kun je dus ook intensievere sporten langer volhouden.

5. Blessures voorkomen met wandelen

Er zijn tal van sporten waarmee je effectief kunt afvallen, maar die ook een vergroot risico op blessures met zich meebrengen. Wandelen daarentegen, is een van de veiligste bewegingsvormen die er bestaan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je na een paar dagen uitgerangeerd bent.

6. Een wandeling = altijd & overal uitvoerbaar

Natuurlijk zijn er alternatieven voor wandelen die zorgen voor snellere gewichtsafname. Maar een crosstrainer of een roeiapparaat heb je nu eenmaal niet altijd bij de hand. Je voeten echter wel, dus je kunt overal en altijd wandelen!

7. De ontspannende werking van wandelen

Stress zorgt voor eetbuien, slecht slapen en pieken in de hormoonhuishouding. Wandelen kan stress helpen voorkomen. Wandelen werkt namelijk zeer ontspannend. Als je jezelf er dus een keer niet toe kan bewegen om naar de sportschool te gaan, ga dan in ieder geval ook niet op de bank hangen met een zak chips. Wandelen is een veel betere vorm van ontspanning waarmee je ook nog eens afvalt.

Man verliest 90 kilo, voornamelijk door 1 uur per dag te wandelen

Afvallen kan soms heel simpel zijn. Phill Novak woog rond de 180 kilo en verloor de helft van zijn lichaamsgewicht in 2 jaar tijd, hoofdzakelijk door elke dag een uur te wandelen.

Het omslagpunt

In januari 2006 ging Phill Novak een sigaret roken tijdens de pauze van een american football wedstrijd. De toen 40-jarige Novak werd onwel en zag zijn leven voorbij flitsen terwijl hij bijna geen adem kon halen en zijn hart veel te snel klopte. Hij dacht dat hij zijn kinderen nooit meer zou zien. Gelukkig viel het allemaal mee, en al snel kon hij weer normaal ademen en kwam zijn lichaam tot rust. Toch was het voor hem een wake-up-call: hij besefte voor het eerst hoe erg zijn obesitas hem tegenhield om van het leven alles te maken wat mogelijk is.

De afvalmethode: elke dag 1 uur lopen

Phill besloot elke dag een uur lang te gaan wandelen en hij hield dit heel goed vol. Na zeven maanden was hij 40 kilo lichter, en dat was voor het grootste gedeelte te danken aan de dagelijkse routine van een flink stuk lopen. Hij lette wel iets meer op zijn voeding, maar ging niet op een streng dieet. Op een gegeven moment was hij meer dan 60 kilo kwijt en toen is hij ook begonnen met joggen. Eerder liet zijn gewicht dit niet toe. Nog later begon hij ook met krachttraining. Hoewel de harde muziek en de gespierde gewichtheffers hem vroeger weerhielden om zich aan te melden bij een sportschool, vond hij een sportschool waar hiervan geen sprake was.

Meer zelfvertrouwen en trots op zichzelf door zijn gewichtsverlies

Novak zegt veel meer zelfvertrouwen te hebben door zijn enorme gewichtsverlies en veel betere gezondheid. Daarnaast is hij voor het eerst in zijn leven ook écht trots op zichzelf door de prestaties die hij heeft geleverd. Een ander voordeel is volgens Novak dat mensen hem veel beter behandelen dan toen hij 180 kilo woog. (bron: CNN Health) Normaliter vertel ik niet zo heel vaak ervaringen van mensen over afvallen, maar dit verhaal vond ik belangrijk omdat het laat zien dat zoiets simpels als een uur wandelen zoveel verschil kan uitmaken tussen dik of dun.

Wat vind jij van wandelen voor wat betreft afslanken & gewichtsverlies? Laat hieronder een berichtje achter en beschrijf daarin jouw favoriete soort wandeling!

49 Reacties

 1. Hoi allemaal, hier spreekt België. Ik ben Ils, 42 jaar en kamp met overgewicht. Mijn BMI is 28,4. Ben sinds twee weken begonnen met het eten volgens de blue zones richtlijnen; havermout met notenmix, lijnzaad, chia of hennepzaad, pompoen- of zonnebloempitten overstrooid met ongesuikerde cacaopoeder als ontbijt. Veel bonen of kikkererwten in de soep, flinke portie groenten en zoete aardappel over de middag En ’s avonds een massa aan rauwe groenten met een beetje basilicumolijfolie. Ik sport ook intensief. Ik fiets elke dag 45 minuten op de hometrainer en roei 15 minuten op de roeimachine. Verder wandel ik ongeveer 90 tot 120 minuten per dag. Dit deel ik op in blokjes van 5 of 6 keer 20 minuten intensief wandelen. Tot nog toe 1000 gram kwijt. Ik hoop dit vol te kunnen houden, want ik voel me er echt heerlijk bij. Hopelijk zit ik in een mum van tijd op mijn streefgewicht van 60 kilogram. Er moet dus nog 21 kilogram af. Maar als ik dit hier allemaal lees, moet dat lukken. Al jullie verhalen geven mij veel moed. Dank je wel daarvoor. Sportieve groeten!

 2. Wandelen in het bos op zondagochtend de stilte en de rust en dan vooral de bossen rond Ruinen en Uffelte, maar ook bij ons in de polder ’s avonds dat is goed om te ontspannen.

 3. Ik ben in november 2016 gaan lijnen. Minder eten geen suikers snacks koek snoep of gebak en ben gaan wandelen. De eerste paar keer maar 3.5 km nu loop ik er 25 met een tempo van 6.7 km per uur. Ik ben ondertussen 30 kilo afgevallen van ruim 83 kilo naar 53 kilo met een lengte van 156 zit ik op een BMI van 21 en nog wat. Ik ben trots op mezelf maar denk dat nu het moeilijkste komt het op gewicht blijven.

  • Jezus mina wat een geweldige prestatie!!! Krijg direct zin om te gaan wandelen.

  • Kijk dat is nog eens een mooi resultaat, je bent al afgevallen voordat je überhaupt met wandelen gaat beginnen in november 2016. Top!

  • Vraagje loop jij elke dag en wat is jou eetschema? Ik loop elke dag tussen de 10 en 15 kilometer.

  • In je wildste dromen, Julia. Ik geloof er helemaal niets van.

  • Wauw, geweldig. Ben zelf sinds augustus bezig en ben nu 12 kilo kwijt en 2 broekmaten kleiner. Ik ga 1 keer per week wandelen maar ik ga jouw voorbeeld navolgen en vaker / verder wandelen. Wie weet waar ik over 5 maanden sta… ????

  • Goede dag wegen jullie een keer in de maand of elke week graag een reactie gr anoniem

 4. Bijna 3 jaar geleden woog ik 99kg, ja bijna 100kg. Ik was het ineens beu, er moest iets veranderen aan mijn lichaam, er moest iets gebeuren. Toen ben ik langzamerhand alle suiker gaan vermijden. Dus geen koekjes meer, geen gebak, geen jam, geen ander zoet beleg. En nu, bijna 3 jaar verder, ben ik wel 14 kilo afgevallen en dat alleen maar door de suiker weg te laten. Ik voel dat ik beter in mijn vel zit. Trouwens in brood zit ook suiker en in sommige andere artikelen ook, dus een beetje suiker komt nog wel binnen. Ook in fruit zitten weer vruchtensuikers, maar dat heeft het lichaam ook nodig. Dus zo zie je maar, gewoon eerst het suiker te laten staan en dan merk je na een jaar al dat je slanker wordt. Succes verzekerd!

 5. Ik woog 30 jaar rond de 73 kilo bij 1.80 en een calorieën inname van rond de 2000 waarvan 600 aan koekjes, chips en chocolade . Ja best veel suiker en vet. Mijn gewicht veranderde niet door dagelijks een uur te fietsen of snelwandelen. Twee jaar geleden begon mijn gewicht toe te nemen tot 81 kilo. Reden veel minder lichamelijke activiteit. Mijn glucose liep op naar 6,9 (voorstadium diabetes met alle ellende van dien) en cholesterol naar 6,2. Kreeg een waarschuwing van mijn huisarts dat ik dit en deze trend niet moest onderschatte. Van de bank af gehesen en puffend mijn oude bewegingspatroon weer opgepakt. Na 3 maanden ben ik terug op 75 kilo, een glucose van 6,1 en cholesterol van 5.3.. Alleen door snelwandelen en/of fietsen zonder mijn voedingspatroon aan te passen wat wel beter zou zijn.

  • Hallo Frank, Ik vraag mij af wat is uw bewegingspatroon. Een half kilo per week afvallen zonder dieet te volgen vind ik zeer goed. Ik ben ook iemand die koekjes en chips lekker vind. Ik heb al een keer begonnen met een dieet maar ik heb het twee weken volgehouden in verband met duizeligheid. Groet, Mosi

 6. Leuk om al die getuigenissen hier te lezen en succes aan iedereen die hard werkt aan zijn gezondheid. Enkele tips voor iedereen die wil afvallen: 1. Wandel tegen een helling op; 2. Daag je zelf uit door intensiteit (= helling) gradueel op te voeren; 3. Houd je vooruitgang bij (kilometers die je aflegt, calorieën die je verbrandt); 4. Houd je doelen realistisch en begin met kleine stapjes (2 x week sporten was mijn begindoel, haal nu gemiddeld 3 x week), van zodra die routine erin zat, ging ik het wandelen vanzelf leuk vinden (mooiste beloning zijn de kleren die plots wel als gegoten om je lijf gaan zitten en de complimenten die je vroeg of laat uit je omgeving krijgt). Ik was het een jaar geleden helemaal zat met mijn overgewicht: woog 115 kg voor 190 cm en heb me toen ingeschreven in de sportschool. Sindsdien wekelijks 3x week op de loopband tegen een helling op gaan lopen. Aanvankelijk was dat maximaal 7 tot 8 procent aan 5,5 km/uur, 20 – 30 minuten lang. Mijn hartslag lag die eerste keren ontzettend hoog (160), maar daalde zienderogen. Om nu nog aan die ideale 130 /140 slagen per minuut te komen moet ik tegen een helling van gemiddeld 12/13 % wandelen aan 6 kilometer per uur. Ik weeg nu nog 94 kg en heb die BMI van 25 (komende van 31,5) eindelijk in zicht. Ik hoop dat mijn ervaring een inspiratie mag zijn voor iedereen die wil afslanken. Ik heb niet een extreem gezond voedingspatroon; patat en pizza staan nog steeds op ’t menu bijvoorbeeld, maar ik eet met mate, snoep minder en heb gesuikerde drankjes vervangen door spuitwater.

  • Super zeg. Ben vandaag ook gelijk begonnen met wandelen. Met de hond naar nu 30 minuten i.p.v. rondje om t blok. Inspirerend verhaal!

 7. Ik ben 48 jaar en 162cm lang. Ooit was mijn gewicht rond 64 kilo. Laatste keer woog ik 85 kilo met kleren 82 zonder. Ik probeer af te vallen. Mijn eetpatroon veranderd (Weinig gaan eten en geen of heel weinig zoete dingen, geen bier of alcohol, niks eten voor gaan eten). Ik ben afgevallen tot 79 kilo dan gestopt. Ik ben begonnen met wandelen. Eerste dag tussen 5 en 6 km vandaag ongeveer 10 km. Ik kan niet wachten. Mijn doel is op zijn maximum 70 als kan 65 kilo. Wens me succes!

 8. Ik ben een maand geleden gestart op 80,5 kilogram. Na iedere avond alleen maar op de bank te hangen ging ineens de knop om en nu wandel ik iedere dag een uur en ik zit nu (een maand later) op 76,7 kilogram. Ik ben dus bijna een kilo per week verloren. Ik ben mijn eet en drink gewoonte aan blijven houden. In het weekend dus lekker m’n biertje en pizzaatje. Mijn streven is 75kg. Hoop daar over 2 weken op te zitten en aan te houden.

 9. Hallo, ik ben 52, single, sport ook best véél 4 á 5 x per week, heb middagdiensten en avonddiensten, dus in de ochtend trainen, zowel sportschool als hardlopen, wandelen, zwemmen. Ik heb een BMi van 19,5, was eerst ook 25,6, Ben van 72 kg naar 60,4 gegaan. Ben 1,74 lang! Snoep niet, af en toe wijntje of biertje, eet veel groente, rauwkost, en drink véél water! Succes allemaal! Heb ook wel eens een dag geen zin, maar als je dan eenmaal er toch mee bezig bent is sporten heerlijk! En lekker gevoel erna!

 10. Ik ben dankzij het wandelen en door op mijn voeding te letten (met de app MyFitnessPal) 19 kilo afgevallen en ik voel me super! Ik loop nog steeds iedere dag, gemiddeld 8 km, en als ik een dagje eens niet kan wandelen dan mis ik het gewoon…

 11. Ik ben benieuwd naar mensen die ervaring hebben in stoppen met roken en aankomen. Ik ben zelf 4 maanden geleden gestopt met roken en ik ben 6,5 kilo aangekomen. Ik hoefde wat dat betreft nergens naar te kijken met eten. Ik ben gaan wandelen 2 keer per week en joggen 2 keer per week sinds een maand. Wie heeft hier ook ervaringen mee en ben je ook afgevallen met wandelen en joggen? Of ben ik te vlug? Groetjes, Linda

  • Hoi Linda, Ik ben zelf een stevige roker en dat houd ik ook lekker aan. :P Maar ik ben ook bezig met afvallen. Het enige wat ik veranderd heb in mijn levensstijl is water drinken i.p.v. cola, normaal (gekookt) eten i.p.v. fastfood en na een paar maanden besloten om elke dag een eind te wandelen met de hond. Het eten en drinken hebben voor de eerste aantal kilo’s eraf gezorgd, maar toen wilde het afvallen niet meer zo vlotten. Daarna dus met wandelen begonnen wat echt helpt. Gewoon mondjesmaat en in een stabiel tempo blijf ik afvallen. Overigens heeft het bij mij een maand of 2 geduurd voordat er iets af was. ;) Inmiddels ben ik 13 kilo kwijt dankzij het wandelen en de minimale leefstijlaanpassingen. :D Groetjes, Barbara

  • Toen ik stopte met roken ben ik tegelijk begonnen met wandelen en veel water drinken etc. Ging prima. In plaats van je te focussen op het roken / meer eten, focus je op het wandelen en gezond leven. Geen grammetje aangekomen!

 12. Kón ik maar een half uur achter elkaar wandelen! Dit is (nog) niet voor mij weggelegd. Na jarenlang pijn in m’n voet waardoor ik ook anders ben gaan lopen (heeft nare gevolgen voor de rest van je lichaam), nu na paar minuten al een brandende pijn in onderrug. Gevolg dat na 10 minuten de tranen over m’n wangen kunnen lopen. Nu langzaam aan het opbouwen, plus oefeningen om onderrugspieren sterker te maken. Ik hoop dat ik over een paar maanden ook pijnloos minstens een halfuur zónder pijn kan lopen. ;-)

 13. Wandelen is inderdaad erg goed en gezond voor je. Er bestaan heel veel gezondheidsvoordelen van wandelen.

 14. ik ben op 14 april begonnen met wandelen: 20 minuten lopen naar het station, 6 minuten later stap ik uit en loop dan nog eens 20 minuten naar mijn werk. Heen en terug dus 80 minuten 3x per week. Ik fiets 2 keer per week naar mijn werk = 35 minuten, dus in totaal 70 minuten per dag. Dan nog 2x per week zwemmen, 60 minuten per keer baantjes trekken, dus lekker de hele week bezig zijn. Ik eet 3 maaltijden per dag en 2 tussendoortjes, in totaal ongeveer 1.800 calorieën. Ik woog op 14 april 138,6 kilo, inmiddels 119,6. Alles wat ik doe is niet fanatiek bezig zijn, maar lekker rustig bezig blijven en volhouden. Het lijkt makkelijk, maar het kost je de eerste paar weken heel veel van jezelf. En geloof me, het wordt alleen maar makkelijker. Altijd beter dan op de bank hangen. Succes! P.S. Ik ben 60, nooit te laat om eraan te beginnen.

 15. Ik wandel elke dag ongeveer een uur en ik voel me hier ontzettend goed bij. En mocht je inderdaad willen afvallen, dan helpt wandelen je hier zeker heel goed bij. En ik ben altijd volledig ontspannen tijdens mijn wandelingen en daarna. Zeker een aanrader voor iedereen die gezond wil leven. Daarnaast drink ik geen alcohol, eet geen vlees en snoep niet, hier voel ik me eveneens heel goed bij.

  • Hoi Anoniem, Dankzij je getuigenis, die me direct aansprak, start ik nù nog maar eens met diëten, want het lijkt me een doenbare methode. Ik wens je veel succes met alles wat je doet en zelf probeer ik het zo lang mogelijk vol te houden. Gr. Marleen

 16. Als je met wandelen snel en effectief wil afvallen, raad ik een koolhydraatarm dieet aan. Door een koolhydraatarm dieet ga je lichaamsvet verbranden. tijdens het wandelen heeft je lichaam energie nodig. Deze energie gaat je lichaam uit lichaamsvet halen. Het afvallen zal dus snel gaan. Tot wel 2kg per week. Het is belangrijk om te weten wat je allemaal kunt eten tijdens een koolhydraatarm dieet en dat is nog best veel. Eet je uitsluitend koolhydraatarme producten en maak je daarnaast regelmatig een flinke wandeling, dan zul je gegarandeerd tot wel 2 kg per week afvallen. Succes met deze tip!

  • Elsje- Antoinette

   Koolhydraatarm, ik ben verzot op brood, stokbroodjes en pistolet. Hoe moet ik daarvan afblijven? Ik houd het een week vol. Eet alleen fruit en groenten en mager vlees, zoals kalkoen en kip. Ik ben toen in 3 maanden tijd wel 5 kilo afgevallen tot…, ik mijn drang naar het eten van brood niet meer kon beteugelen. Brood, vers een tosti, croissantje. De kilootjes waren ook zo weer terug en plus. Ik beweeg, wandel elke dag 20 minuten. Hoe vang ik het op geen brood in mijn eetpatroon. Ben 74 jaar. Graag een suggestie. Bedankt. Brood is lekker, nu ik dit opschrijf heb ik weer een tosti op en laat nog avondeten staan i.p.v. geen brood.

  • Iedereen heeft wel een ‘guilty pleasure’ waar diegene niet vanaf kan blijven. Voor velen is dat brood. In principe is dit jammer als je wilt afvallen, want gezond brood is relatief zeldzaam. Brood bevat namelijk steeds minder volkorenmeel en steeds meer geraffineerde bloem. Bijna al het brood is rijk aan bloem en daarmee aan simpele koolhydraten (lees: suikers)… Doordat de gezondste delen van het graan worden weggelaten, levert brood ook steeds minder vezels, vitamines en mineralen. Als je brood niet kunt laten liggen, kies dan in ieder geval voor het gezondste brood dat er op de markt is. Overigens hoeft brood een (relatief) eiwitrijk dieet niet in de weg te staan… Doe óf, óf, óf; NIET én, én, én. Als je brood eet, moet je niet óók nog eens veel pasta, rijst, aardappels, zetmeelrijke groenten, zetmeelrijke fruitsoorten en andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen nuttigen. Je kunt dus zelfs relatief koolhydraatarm eten met brood, maar dan moet je niet ook nog pasta, rijst (et cetera) eten. En als je heel veel wandelt, kan een dagelijkse portie koolhydraten echt geen kwaad; zolang je maar niet te veel koolhydraten eet.

 17. Ik woog 80 kilo. Mijn ex-vriend liet me eten en ik deed het. Ben nu aan het fietsen en lopen, dat helpt echt!

 18. Ik ben mede door het wandelen en anders gaan eten zonder een streng dieet 20 kilo afgevallen.

 19. Wandelen is de beste sport om niet alleen af te vallen, maar ook te ontspannen na een gestreste dag. Lekker in de natuur (als dat in de buurt mogelijk is), weg van de drukte. Ik ben al 3 jaar lid van een wandelvereniging en kom geen pondje aan. Dat is al een plus punt. De kilo’s gaan er wel langzaam van af, want ze zijn ook heel langzaam aangekomen.

  • Wandelschoenen.net

   Altijd leuk om zulke berichten te lezen. En inderdaad zoals Meata aangeeft, naast de voordelen voor de gezondheid is wandelen ook een heerlijke manier om te ontspannen en even helemaal tot rust te komen.

 20. Heey. 12 jaar geleden heb ik aan Power Walken op hoog niveau gedaan en had een topconditie. Na een zware operatie en goed herstel wilde ik het weer oppakken maar dat is tot op heden niet gelukt. Nu ben ik 50 jaar jong, in de overgang en bij een lengte van 174 cm en 85 kg te zwaar geworden. Dit gewicht is gelukkig wel stabiel, er komt niet meer bij, dat hou ik wel in de hand. Natuurlijk heb ik geprobeerd af te vallen maar wat ik ook doe, het gaat er niet af. Ik ben een voorstander van normaal en gezond eten met heel af en toe een uitspatting. Ik wil dolgraag weer het wandelen oppakken. Heb echter één heel groot probleem. Mijn SI gewricht is niet goed en daardoor veel pijn in mijn heupen en vooral linkerbil. Kan niet normaal meer zitten en de nachten zijn een ramp, weet niet meer hoe ik moet zitten of liggen. In mijn linkerbil zit ook een beste Triggerpoint waar ik behoorlijk last van heb. Heb een zware baan, veel staan en werken op een kleine oppervlakte. Ben namelijk manager van de keuken in een lunchroom. Vreselijk leuk werk, dat wel maar heb dan erg veel pijn en gebruik om het vol te houden een bekkenband die zwangere vrouwen wel gebruiken bij bekkeninstabiliteit. Op aanraden van een fysiotherapeut. Dat verlicht zeker en pak de band er pas bij als het echt niet meer gaat om spierverslapping te voorkomen. Nu weet ik dat juist gaan wandelen heel goed is voor mijn SI gewricht en andere bijkomende pijnklachten. Ik weet alleen niet hoe ik moet beginnen en wat het beste is en wat je nou juist niet moet doen. Wie kan mij echt adviseren? Groetjes, Lotje.

  • Ha Lotje, Ik ken het probleem van het SI-gewricht, helaas heb ik hier ook last van. Daarnaast is gebleken dat ik fibromyalgie heb, reuma aan de weke delen. Mijn Cesar-therapeute helpt mij hierbij en maakt mij erg bewust van mijn lichaamshouding bij alles wat ik doe, zitten (niet met benen over elkaar!), staan (niet in je heup hangen), lopen (probeer je passen links en rechts even groot te maken) en liggen. Door hier bewust van te worden en bijkomende schuine en lage buikspieroefeningen merk ik al goed verschil in de pijn die ik ervaar. Daarnaast ben ik ook begonnen met wandelen. Sinds kort hebben we een hond aangeschaft en ik loop nu per dag (verdeeld over 2 kortere en 1 lange wandeling) zo’n 8-10km per dag. Goed voor de hond en voor mij! Het beginnen met wandelen is erg gemakkelijk: trek comfortabele schoenen en sokken aan en begin meteen kwartiertje lopen en voer dit langzaam op. Misschien kan een bezoek aan een Cesar-therapeut ook geen kwaad i.v.m. je SI-gewricht en je houding. Succes! Iefje

  • Hoi Lotje, Wel een late reactie, maar probeer eens met wandelstokken, dat geeft toch steun en een goede houding. Groetjes, Christel

  • Hoi Lotje, Ik ben 54 ook 173 lang en inderdaad door de overgang van 70 kilo doorgeschoten naar 84 kilo. Wandelen doe ik iedere dag ongeveer 1/5 uur kon het ook niet alles deed zeer… Maar nu door het wandelen in combi met krachttraining op de sportschool… tergend langzaam maar uiteindelijk 8 kilo kwijt. Verder pak ik de yoga mee op de sportschool om de spieren en gewrichten te strekken… Nu veel minder pijn… misschien dat jij hier iets mee kan!

 21. volgens mij is hard lopen niet goed voor enkel en knie… Hoevelen daar al niet problemen mee kregen. Wandelen lijkt me beter… en fietsen zoveel mogelijk. Heb een home stepper, daar wil ik meer gebruik van gaan maken. Dagen dat ik bijvoorbeeld niet fiets. Ik weeg ruim 65 kg, ca. 50 jaar en 1.74 lang. Wat wel lastig weg gaat is vet op de dijen, maar het maakt enorm verschil welke rok ik draag… onvoorstelbaar wat een model doet.

 22. wandelen-is-heel-fijn Reageer

  Ik ben een week of zo begonnen, en mijn probleem zone, de (onder)buik, voel ik als het ware van binnenuit slinken. Niks geen dieet, hoewel ik wel oplet. Hardlopen? Ik word al naar als ik ze bijna neer zie storten (de joggers/hardlopers) Zorg dat je je spieren in ere houdt, die zijn hun gewicht in goud waard.

 23. Sjongejonge, Wim. Jij bent duidelijk niet alleen vet, maar vooral heel veel spieren verloren. De manier om hierna erg dik te worden! Door weinig te eten en (veel) te bewegen, verbrand je letterlijk je spieren en is je lichaam niet bepaald een ververbrandingsmachine geworden. Wat jij moet doen, is meer gaan eten. Gezond eten dus he, niet gaan ‘vreten’ zoals je zegt. En daarbij moet je (begeleidt) aan spiertraining gaan doen. In je spieren verbrand je vet en hoe meer spieren je hebt hoe meer vet je verbrand in rust. Jij bent je spieren aan het kwijtraken en als je nu meer gaat eten, word je dik. Puur doordat je niet meer genoeg spieren hebt om vet te verbranden. Door meer te eten, gooi je je stofwisseling omhoog, maar ook dat moet je niet zomaar doen. Zorg dat je een beetje kennis van zaken hebt. Succes.

 24. Ik woog 92 kilo bij een lengte van 1.82 m. Dat was niet echt grof overgewicht…maar toch. Nu zijn we 9 maanden later en mijn gewicht is 73 kilo. Weinig eten…geen bier..geen chips…vieze groene thee zuipen…wandelen. Maar nu zit ik met een probleem dat voor sommigen een “luxe” probleem zou zijn. Mijn billen zijn verdwenen. Dit is geen grap. Ik merk dat de botten uitsteken en steeds pijnlijk zijn. Op kussens gaat het, maar niet overal zijn zachte stoelen met kussens. Opnieuw zuipen en vreten lijkt een remedie…maar dat is niet logisch. Wie herkent dit probleem en heeft een oplossing???

 25. Hallo Charlot. Weet je, ik weeg mij 1 keer om de zoveel tijd, dus niet iedere dag maar 1 keer per week of zo. Iedere eerste zaterdag van maand schijf ik mijn gewicht op. De afgelopen maand ben ik maar 200 gr. afgevallen terwijl ik zeker 3 keer per week een uur wandel op de juiste hartslag. Ik zit iedere dag onder de 2000 calorien en onder de 50 gram vet. Soms eet ik zelfs wat bij om niet te laag in calorien te gaan zitten. Hoe lager de calorien des te trager wordt je metabolisme. Dus tussen de 1800 en de 2000 wil ik bliijven zitten. Ik eet dan wat magere kwark met ananas of zo, dus altijd gezond. Dus van de week zag ik het niet meer zo zitten en wilde de handdoek in de ring gooien. “getver, waar doe ik het nog voor? Ik geef het op, ga gewoon weer in de oude gewoontes vallen en klaar “. Maar als mijn verstand dan weer sterker wordt dan mijn zelfmedelijden dan weet ik ook heel goed dat ik weer te zwaar ga worden met alle gevolgen van dien. Ik zit niet op hartkwalen of diabetes of wat ook te wachten. Dan denk ik maar aan de 7 kilo die ik sinds oud en nieuw kwijt ben geraakt, dat is best wel veel en heb nu een BMI van 28.4 i.p.v. 30.7. Het is alleen veel minder dan ik gehoopt had. Ik had zeker nu 10 eraf willen hebben maar ja, ik zit ook in de overgang en wat jij zegt. Ik ontwikkel weer spieren in billen en benen dus inderdaad, spieren zijn zwaarder. Maar ik geef niet op. Voor mijn gezondheid is heb beter om zeker nog 12 kilo te verliezen en daar doe ik het voor. Dank je voor je aanmoedingint, ik kan het wel gebruiken op dit moment.

 26. Linda, je moet doorzetten met wandelen. Spieren wegen meer dan vet en je bent nu dus ook spieren aan het opbouwen. Wandel een half uur tot een uur en hou dit vol. Liefst elke dag of in elk geval 5 keer per week. Het is de beste vetverbrandingssport die ik ken!

 27. Ik had een BMI van 30.7. Voor mij was dat 93 kilo. Sinds oud en nieuw ben ik begonnen met gezonder eten en snoep en andere ongezonde dingen te laten staan. Daarmee verloor ik 6 kilo. Ik sportte daarbij niet. Zoals ik al verwacht had, verlies ik nu geen gewicht meer en ik weet dat ik moet gaan bewegen. Ik heb gekozen voor stevig wandelen. Maar ik verlies geen gram en ik vraag me af hoe dat kan. Kan iemand mij raadt geven? En, wat is mijn vet verbrandende hartslag? Ik ben 47 jaar, 174 cm lang. Ik hoor het heel graag. Groet, Linda.

 28. Nou volgens mij is zwemmen een heel gezonde manier van sporten. De kans op blessures is juist heel klein!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.