Een zwangerschapstest is een zeer betrouwbare test die je zelfstandig – en in je eigen huis – kan uitvoeren. De test geeft binnen enkele minuten uitsluitsel. Er zijn 2 denkbare situaties waarin je een zwangerschapstest zou kunnen overwegen:

  • Als je actief zwanger probeert te worden en wilt toetsen of je al succes hebt geboekt.
  • Als je onverwacht zwangerschapssymptomen vertoont en een zwangerschap wil bevestigen dan wel uitsluiten.

Werkzaamheid zwangerschapstest…

Er zijn verschillende soorten zwangerschapstests (elektronisch, midstream, dipstick e.a.). Al deze thuistests hebben gemeen dat ze HCG-zwangerschapshormonen waarnemen in (ochtend)urine. Moderne zwangerschapstests zijn 99% betrouwbaar als ze goed worden uitgevoerd. Het is echter zeer belangrijk om de zwangerschapstest op het juiste moment uit te voeren. Als er nog niet genoeg HCG-hormonen in je urine zitten, kan een zwangerschapstest namelijk negatief uitslaan terwijl je wel zwanger bent.

Actief zwanger proberen te worden

Wanneer-zwangerschapstestAls je actief probeert zwanger te raken, kun je het beste 4 à 5 weken na de geslachtsgemeenschap een “reguliere” zwangerschapstest uitvoeren. Meestal is er pas 4 weken na de bevruchting voldoende HCG-hormoon waarneembaar. Er zijn echter ook speciale zwangerschapstests op de markt die al in week 3 betrouwbaar zijn.

Onverwacht zwangerschapssymptomen?!

Er zijn verschillende symptomen en tekenen die kunnen duiden op een zwangerschap. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Uitblijven menstruatie
  • Stemmingswisselingen
  • Gezwollen borsten en/of tepels
  • Misselijkheid (onverklaarbaar)
  • Onverklaarbare gewichtstoename
  • Dikke buik

Als je een of meer van deze symptomen vertoont, kan het raadzaam zijn om zo spoedig mogelijk een test te doen. Als je enkele weken of maanden van tevoren onveilige seks hebt gehad (condoom gescheurd, pil vergeten, etc.), is de kans op een zwangerschap vanzelfsprekend aanwezig.

Deel hieronder jouw ervaringen, vragen, bevindingen en inzichten ten aanzien van zwangerschapstests!

2 Reacties

  1. hallo ik ben 31 ik ben 10 jaar geleden zwanger geworden terwijl ik de microgynon 30 pil wel trouw iedere dag slikte in middels heb een prachtige zoon van 10, maar goed wat is mijn vraag: ik heb nu inmiddels al bijna 2 jaar en koperspiraal die heb ik laten zetten na mijn miskraam, nu heb ik alleen last van stemmingswisselingen en ben ik al 5 dagen over tijd. ook heb ik last van gevoelige borsten maar dat heb ik wel vaker maar mijn menstruatie is altijd redelijk normaal geweest soms een dag eerder dan verwachte maar meestal normaal van daar dat ik me nu ook wel zorgen maak over hoe het wat ik heb ook fybromialgie(weke delen reuma) maar denk niet dat dit er mee te maken heeft wie herkent zich hier in of wie weet het antwoord er op is het verstandig om een zwangerschaps test te doen of is dat niet nodig en maak ik me zorgen om niks m.v.g. A

  2. Ik heb geen gezwollen borsten, geen pijn aan de borsten maar wel misselijkheid, duizeligheid, stemmingswisselingen, ik ben 2 kilo bijgekomen en heb een dikke buik… Ik neem mijn pil altijd op tijd in ben die nooit vergeten, maar mijn mama is heel vruchtbaar geweest vandaar dat ik bang ben dat ik snel zwanger ga worden want mijn regels zouden normaal de 8ste augustus komen tot de 11de maar ik heb ze niet gekregen en de 12de augustus in de middag heb ik zwarte bloed gekregen 2-3 dagen, ik lees veel op internet kan dat innestelingsbloed zijn of is dat door de menstruatie? Ik had de 10de een test gedaan maar was negatief dus weet ik nu niet wat ik moet doen?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.