Het uitblijven van de menstruatie houdt in dat een vrouw veel te laat ongesteld wordt of plots niet meer ongesteld wordt. Dit fenomeen wordt ook wel “over tijd” genoemd. Als je menstruatie uitblijft en je over tijd bent, dan is er iets mis met het:

 • Vrijkomen van de eicel (eisprong)
 • Rijpen van de eicel (folliculaire fase)
 • Wegvoeren van de eicel (menstruatie)

In alle drie deze gevallen kan er van alles aan de hand zijn met je menstruatiecyclus. Het uitblijven van de menstruatie houdt nagenoeg altijd verband met de eierstokken en/of hormoonhuishouding. In veruit de meeste gevallen blijft de menstruatie uit wegens één van de volgende 8 oorzaken…

1. Uitblijven menstruatie vanwege jonge leeftijd

Als je menstruatie tussen je 11e en 14e levensjaar een tijdje uitblijft, dan is dit geen reden tot paniek. Op zulke jonge leeftijd, is je hormoonhuishouding namelijk erg instabiel, waardoor je menstruatie extreem onregelmatig kan zijn.

Het uitblijven van je menstruatie op jonge leeftijd kan enkele maanden aanhouden. Zo’n “menstruatiepauze” in je tienerjaren is overigens niet nadelig of schadelijk. Zo zijn er ook meisjes die pas op hun 17e voor het eerst ongesteld worden. Ook hier is niks mis mee, want je eerste menstruatie is simpelweg afhankelijk van je groeihormonen en geslachtshormonen.

2. Menstruatie blijft uit door pil (anticonceptiepil)

Pilgebruik kan ervoor zorgen dat de menstruatie uitblijft. Klassieke anticonceptiepillen zorgen er namelijk voor dat je niet zwanger kunt worden door je eisprong te blokkeren. Afhankelijk van de soort pil en of je de pil “doorslikt”, zul je:

 • Niet meer menstrueren
 • Zeer onregelmatig ongesteld worden (doorbraakbloedingen e.a.)
 • Ongesteld worden tijdens je “pilpauze

Als je stopt met de pil (Yasmin, Microgynon, Qlaira e.a.) zul je naar alle waarschijnlijkheid na enkele weken tot maanden opnieuw ongesteld worden. Het kan echter lang duren voor dat je weer regelmatig ongesteld wordt.

Als je de anticonceptiepil niet volgens de bijsluiter inneemt, dus regelmatig een pil overslaat, wordt de kans op menstruatieklachten en een onevenwichtige menstruatiecyclus (onregelmatige, extreem hevige of uitblijvende menstruatie) nog veel groter.

3. Uitblijven van menstruatie door zwangerschap

Als je eicel wordt bevrucht en zich innestelt in je baarmoederwand, dan ben je zwanger. Als je zwanger bent, kun je pas weer ongesteld worden nadat je kindje ter wereld is gekomen. Het uitblijven van je menstruatie kan er dan ook op duiden dat je zwanger bent!

Als je menstruatie plotseling uitblijft, en je hebt ná je vorige menstruatie onveilige seks gehad, dan is de kans dus aanwezig dat je zwanger bent. Hetzelfde geldt overigens als er iets is misgegaan met het gebruik van het condoom, de pil of een ander anticonceptiemiddel. In dat geval is kan een zwangerschapstest op korte termijn uitsluitsel bieden.

4. Je menstruatie blijft uit tijdens borstvoeding

Tijdens je zwangerschap zal je menstruatie uitblijven. Het is echter niet zo dat je direct na de bevalling weer ongesteld wordt. Als je borstvoeding geeft, is de kans heel groot dat je menstruatie sowieso uitblijft. Dit heeft te maken met je hormonen.

Als je direct na de bevalling flesvoeding geeft in plaats van borstvoeding, dan is de kans groot dat je menstruatie niet heel lang uitblijft. Meestal duurt het 4 tot 8 weken voordat je weer ongesteld wordt na bevalling & borstvoeding, maar het kan ook een half jaar duren.

5. Ziekte & stress kunnen zorgen dat je menstruatie uitblijft

Ook als je ernstig of langdurig ziek bent (geweest), kan je menstruatie uitblijven. Zo kan je menstruatie ietwat worden ontregeld, maar ook volledig ophouden als gevolg van ziekten en mentale stress. Het uitblijven van de menstruatie gebeurt onder andere bij hoge koorts en hevige bacteriële en virale infecties.

Ook zware medicatie zoals chemo en bestraling (radiotherapie) kan je menstruatie ernstig ontregelen. Dit soort medicijnen kan er in zeldzame gevallen zelfs voor zorgen dat je menstruatie voorgoed uitblijft. In dat geval is de kans groot dat de medicijn een vervroegde overgang tot gevolg hebben gehad…

6. Als menstruatie uitblijft door overgang & menopauze…

De term ‘menopauze’ refereert aan je allerlaatste ongesteldheid. Na je menopauze blijft je menstruatie dus voorgoed uit en kun je geen kinderen meer krijgen. De periode rondom de menopauze wordt de overgang genoemd. Hierin treden namelijk allerlei “overgangsklachten” op door veranderingen in de hormoonhuishouding.

De meeste vrouwen belanden rond hun 50e levensjaar in de overgang en rond je 50e zal je menstruatie dus onomkeerbaar uitblijven. De overgang kan echter ook al veel eerder inzetten, waardoor dus ook de menstruatie al vroegtijdig uitblijft. Men spreekt dan van:

 • Vervroegde overgang
 • Premature overgang
 • Premature Ovarian Failure (POF)

7. Uitblijven van menstruatie door ondergewicht & eetstoornis

Bij vrouwen met een eetstoornis is het uitblijven van de menstruatie vrij gebruikelijk. Vooral bij anorexia nervosa (uithongering uit angst dik te zijn of worden) en boulimia nervosa (vreetbuien, gevolgd door braken of laxeren) blijft de menstruatie soms langdurig uit.

De belangrijkste factor voor het uitblijven van de menstruatie bij eetstoornissen is ondergewicht. Ernstig ondergewicht kan de hormoonhuishouding namelijk verstoren, waardoor iemand niet meer ongesteld kan worden. Daarnaast treedt er een gebrek aan essentiële voedingsstoffen op, wat eveneens bijdraagt aan het uitblijven van de menstruatie.

8. De menstruatie kan uitblijven door PCO-syndroom

Polycysteus-ovariumsyndroom oftewel PCO-syndroom (PCOS) is een afwijking in de hormoonhuishouding en stofwisseling. PCOS gaat veelal gepaard met meerdere, kleine cysten in de eierstokken, waardoor de ovulatie wordt geblokkeerd. Zodoende kan de eisprong niet of nauwelijks meer plaatshebben en zal de menstruatie veelal uitblijven.

Het PCO-syndroom gaat in de meeste gevallen gepaard met allerlei hormonale klachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn overbeharing, “vermannelijking” en soms zelfs onvruchtbaarheid. De exacte oorzaak van het Polycysteus-ovariumsyndroom oftewel PCO-syndroom (PCOS) is tot nog toe overigens onduidelijk.

Ook ontstekingen, cysten en verklevingen door endometriose kunnen in bepaalde gevallen de menstruatiecyclus beïnvloeden, waardoor je -al dan niet tijdelijk- stopt met menstrueren.

Tot slot

Het uitblijven van je menstruatie betekent in veruit de meeste gevallen dat je niet in staat bent om zwanger te worden. Als je menstruatie langdurig uitblijft, is het dan ook raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Hetzelfde geldt als je extreem hevige menstruatiepijn of andere abnormale menstruatieklachten ervaart. In het gunstigste geval is er niets met je eierstokken en hormoonhuishouding aan de hand, maar als je in de toekomst nog zwanger wilt worden, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen!

Heb jij ervaring met het uitblijven van de menstruatie? Laat hieronder jouw ervaring achter!

185 Reacties

 1. Hoi. Ik ben 16 jaar bijna 17. Ik slik nu ongeveer een jaar de pil en ben altijd redelijk regelmatig ongesteld geworden. Ik heb de pil nu een keer 3 maanden achter elkaar doorgeslikt en wilde nu een stopweek inlassen. Ik heb de stopweek dinsdag ingevoerd het is nu vrijdag en ben nog niet ongesteld. Ik heb wel seksueel contact gehad deze maand, maar altijd de pil goed geslikt. Verder ben ik wel misselijk en heb ik hoofdpijn, maar tot gister dacht ik dat ik gewoon ziek was en nu begin ik mij zorgen te maken. Iemand die weet of ik eventueel zwanger zou kunnen zijn?

 2. 10 maanden al niet ongesteld is dat wel normaal nog nooit gemeenschap gehad en ook geen gebruik van pil. Moet ik me zorgen maken?

 3. Hoi ik ben al lang niet ongesteld eerste keer was het 10 maande niet ongesteld en daarna na 1 jaar weer 2 maanden niet ongesteld tot nu toe en (nog nooit gemeenschap gehad) wat kan de reden zijn?

 4. Hey, ik ben 16 jaar, en ik moest 2 weken geleden ongesteld worden, maar ik ben het nog steeds niet. Normaal is het vrij regelmatig dus ik vraag mij nu af hoe dit komt. Ik kan niet zwanger zijn… Dus ja… moet ik mij zorgen maken? Groetjes, Roos

 5. Hallo dokter, ik ben 32 jaar en slik al sinds m’n 15e de microgynon 30 pil (ethinylestradiol / levenorgestrel Sandoz 0,03/0,15 mg). 4 Maanden geleden ben ik hiermee gestopt (om mijn eigen menstruatie te leren kennen omdat ik binnenkort zwanger wil worden). Maar nu zie ik volgende week mijn man weer en wil ik de pil weer even slikken om nog niet zwanger te worden. Op de bijsluiter lees ik echter dat de pil weer vanaf dag 1 veilig is ALS je hem SLIKT op de eerste dag van je MENSTRUATIE. Maar deze heb ik dus al maanden niet! Heeft het zin als ik de pil toch alvast begin te slikken, of duurt het dan echt een maand voordat ie werkt. Ik blijf maar 2 weken bij m’n man dus dat heeft voor ons dan geen zin. Alvast ontzetten bedankt voor de reactie!

  • Als je geen risico wilt nemen en de kans op zwangerschap wilt uitsluiten, dan dien je inderdaad de bijsluiter strikt op te volgen. Je bent dus niet automatisch direct beschermd tegen zwangerschap bij pilgebruik indien je nog geen menstruatie hebt gehad. Alvorens je weer voor het eerst ongesteld wordt, zul je namelijk waarschijnlijk een ovulatie hebben en dat is het moment dat je vruchtbaar bent. Deze ovulatie wordt alleen goed onderdrukt door de pil vanaf dag 1 van de menstruatiecyclus te slikken. Overigens ben ik geen dokter.

 6. Ik was voor t laatst ongesteld op 19 augustus ben nu ongeveer 6/7 weken te laat. Ben 15 en al 2 jaar ongesteld. Geen gemeenschap dat onvruchtbaar maakt me niet zo veel uit (alsjeblieft niet zeggen, jaja daar denk je anders later over). Ik wil gewoon weten of ik niet doodga. Heb nooit eigenlijk klachten als ik ongesteld ben nooit kramp etc. Gewoon veel bloed. Anyway Ga ik dit overleven?

  • Ninagezondr

   Met 6/7 weken te laat bedoel ik niet te laat maar zeg maar 6/7 weken sinds 19 augustus … dus ongeveer 3 weken te laat zou denk ik volgende week ongesteld worden dan?

 7. Hallo, Ik ben nu net 2 jaar ongesteld en weet wel welke week ik ongesteld word maar niet de dag. Ik ben nu een week te laat en ben vorige week een beetje grieperig geweest maar gewoon naar school toe gegaan. Moet ik me zorgen maken?

 8. hoi met samantha ik heb een vraag je ik ben nog steeds niet ongesteld geworden en morgen ben ik 28 dagen ben ik dan overtijd of niet en kan ik dan zwanger zijn groetjes samantha

  • Beste Samantha, “Over tijd zijn” betekent niets meer of minder dan dat je je menstruatie niet hebt gekregen op de dag dat je hem verwachtte. Jijzelf weet op welke dag je normaliter ongesteld wordt, dus ben je die dag reeds gepasseerd, dan ben je inderdaad over tijd. Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er talloze mogelijke oorzaken van ‘over tijd zijn’, ‘niet tijdig ongesteld worden’, ‘niet op tijd menstrueert’, ‘de menstruatie uitblijft’, of hoe je het ook wilt noemen… Schildklierproblemen, PCOS, endometriose en ga zo maar door. Zelfs verkoudheid, griep of een andersoortige infectie kan een rol spelen. Voor stress, spanning, reizen, jetlag, et cetera geldt hetzelfde. Vaak kan er helemaal geen aanwijsbare oorzaak worden gevonden voor het uitblijven of overslaan van een menstruatie. Als je gemeenschap hebt gehad met een jongen/man kan het inderdaad zo zijn dat je zwanger bent, maar dat is nooit met zekerheid te zeggen. Alleen een zwangerschapstest kan op den duur uitkomst bieden. Zie eventueel ook (de reacties onder) de volgende artikels:

 9. onzeker meisje Reageer

  Beste Paul, Ik ben 13 jaar en vanaf mijn 12ste ongesteld dit is vanaf het begin af aan al regelmatig geweest. Ik heb ongeveer 3 maanden geleden veilige gemeenschap gehad met mijn vriend, en ben hierna ook 3 keer regelmatig ongesteld geweest. Maar nu blijft mijn menstruatie al 19 dagen uit. Zou u misschien weten wat dit zou kunnen zijn? Ik ben dus 13 jaar weeg ongeveer 50 kilo en ben 1,60 ik sport regelmatig en eet normaal.

 10. Hoi, Ik ben een meisje van 14 jaar. Ik heb mijn regels al sinds mijn 11de, maar nu ben ik al bijna een maand over tijd. Ik kan niet zwanger zijn. Ik sport wel redelijk veel, maar niet zo heel veel en stress heb ik een beetje door school en zo, maar dat heeft iedereen denk ik. Ik moet wel veel hoesten de laatste tijd. Zou dit er iets mee te maken kunnen hebben?

  • Hey, ik heb heel hetzelfde, kwast al bang dak zwanger zou zijn terwijl dit ook helemaal niet kon ik hoop ook dat er niks aan de hand is.

 11. Hallo, Ik ben een meisje van 17 jaar en heb met een jongen voorspel gehad (23 november). Hij had ook een condoom om (was niet echt betrouwbaar), maar hij kwam toch dicht in de buurt. Ik ben nu al een week over tijd en dat ben ik normaal gesproken nooit. Dus kan het zijn dat ik zwanger ben, ik maak me echt heel erg zorgen. Groetjes, AXO

 12. ik ben al 5 maanden niet ongesteld geweest ik hep wel zwaar over geweegt kan het daar door zijn ik weeg 126 en ik ben 13

 13. Hallo, Ik ben een vrouw van 25 en slik meer dan 3 jaar trouw de pil en ben sinds het begin van het menstrueren altijd ongesteld geweest in de stopweek. De laatste paar keren ben ik niet meer ongesteld geworden, dit terwijl ik altijd trouw de pil heb geslikt én niet zwanger ben. Weet iemand wat hier de oorzaak van is en of dit schadelijk is, ik zou namelijk graag kinderen willen?!

 14. Hallo, Vandaag ben ik 11 dagen over tijd. Ik heb 13 maart een zoon gekregen, daarna ben ik op 30 mei ongesteld geworden en 30 juni en omdat ik een regelmatige cyclus heb, heb ik al een zwangerschapstest gedaan, maar die zei nee, waarom ik een zwangerschapstest gedaan heb? Komt omdat wij geen anticonceptie gebruiken en in mijn vruchtbare week gemeenschap hebben gehad… nu weet ik dus niet waarom mijn ongesteldheid uitblijft? Weet iemand wat ik moet doen?

 15. Hoi, Ik ben een meisje van 16. Ik hoorde 2 weken geleden ongesteld te worden, maar dat is niet gebeurd. Ik weet zeker dat ik niet zwanger ben, dus dat is niet de oorzaak. Ik heb altijd vrij hevig en onregelmatig gemenstrueerd en daarom ben ik aan de pil gegaan. Ik ben daar een tijdje geleden mee gestopt. De laatste keer dat ik ongesteld was was toen ik net was gestopt met de pil en toen was het totaal niet hevig. Maar nu ben ik dus helemaal niet ongesteld. Ik heb een beetje ondergewicht (BMI 17,4), en ik eet misschien iets te weinig, maar ik denk niet dat dat de oorzaak is. Ik ben al sinds m’n 12e ongesteld dus het is niet dat ik pas net aan het menstrueren ben en dat het daarom een tijdje uit is. Heeft er iemand enig idee wat de oorzaak is?

  • Hallo Maddy, ik denk dat het misschien komt omdat het weer moet zoeken of zoiets. Ik bedoel je hebt een tijdje de pil genomen en plots niet meer dus ja… snap je wat ik bedoel? :P je lichaam moet er weer gewend aan geraken denk ik… of zoiets. Ik ben niet goed in dingen uitleggen… :D

  • Hallo ik heb een vraag ik ben van 1 tot met 5 november ongesteld geweest ik heb op 6 november gemeenschap gehad, maar de condoom was niet gescheurd. op 19 november kreeg ik bloed met lichte buikkramp, ik heb toen test laten doen maar die was negatief en heb toen soa test laten doen en het bleek dat ik chlamydia had ik heb toen die antibiotica genomen. Ik hoorde op 29 november ongesteld te zijn , maar dat ben ik nog steeds niet en heb test laten doen en die was weer negatief 3x negatieve test. En mijn vraag is wet iemand hoe dat komt.

  • Hallo, ik ben een meisje van 19 en heb onlangs gevreeën met mijn vriend onveilig. Ik slik al ruim 5 jaar de pil en ben hem nooit vergeten. Nou is mijn vriend laatst in mij gekomen… nou ben ik al 4 dagen over tijd. Maar moet ik weer gewoon de pil gaan slikken? En na hoelang is het het beste om een zwangerschapstest te gaan doen?

 16. Ik ben een meisje van 16 en ik maak me een beetje zorgen want ik kreeg mijn menstruatie op mijn 14. Eerst ging alles goed, ik kreeg mijn menstruatie zo als het moet zijn. Maar toen ik 15 werd stopte het. Ik ben naar de dokter geweest en die zij dat dat normaal is. Het is nu juli 2016 en ik heb mijn menstruatie nog steeds niet en ik vind dit niet meer normaal. Ik ben niet zwanger. Ik heb geen overgewicht. Ik heb geen eetstoornis. Ik denk niet dat ik stress heb. Wat kan het zijn? Heb ik mannelijke hormonen of zo??? Alsjeblieft geef hier zo snel mogelijk een reactie op.

 17. hallo ik ben 14 , ik heb ondertussen al een jaar mijn regels maar ik heb ze sinds april niet gehad en het is nu juli . dus dat is ongeveer al 4 maanden . is dit normaal ? betekent dit dat ik later geen kinderen kan krijgen ? ik snap er niks van ik ben echt heel ongerust
  mijn menstruaties kwamen altijd al regelmatig maar sinds april heb ik het niet meer gehad . kunnen jullie me helpen aub is dit normaal ? wat moet ik doen

 18. hallo ik ben een meisje van 15 jaar en mijn regels blijven uit ik heb mijn regels ong nog maar een jaar geleden gekregen en in die tijd tot nu nog maar 3 keer gehad… vanaf eind september 2015 heb ik ze niet meer gehad..dus ong 8 maanden!!! En ik heb hier gelezen dat het door stress kan komen en zo en dat heb ik ook veel… maar ben toch niet zo gerust want ik heb hier ook gelezen over wat als je uitscheiding soms bruin ziet… en in die drie keer dat ik het had… was het meestal ook bruin… en dat konden dan ziektes zijn of zo… dus voel mij niet echt meer op men gemak nu

  • Het uitblijven van je menstruatie wanneer je deze nog niet zo lang hebt, is normaal. In het begin is die nooit regelmatig en dat kan even duren voor je je maandstonden regelmatig zal hebben. Maak je ook geen zorgen over de bruinachtige kleur, dat is gewoon ouder bloed. Dit kan mede komen door het gebruik van tampons, maar bij elke vrouw is de menstruatie anders. Maak je vooral geen zorgen! ;) Als je echt twijfelt of je zorgen maakt, ga dan naar je dokter.

 19. Hallo, Ik Neem de pil en heb seksuele contact gehad, enige, mijn vriend en ik hebben elkaar 2 weken niet gezien. Ik Neem de pil nooit een dag overgeslagen, geen klachten gehad. Nu heb ik pijn aan mijn blaas, ook bij het plassen en mijn regels blijven al een week weg. Ik ben egt ongerust. Ik ben namelijk maar 18. Help me a.u.b. :(

  • Hallo, Wat jij aangeeft kan ook een nierbekkenontsteking zijn. Of een blaasontsteking. Ik zou dus maar even je urine inleveren bij de huisarts.

 20. Beste, ik ben 17 en neem nu ongeveer al een jaar de pil. Eind januari ben ik voor de laatste keer ongesteld geweest. Ik heb erna nog gemeenschap gehad. Enkele dagen later besefte ik dat ik de pil voor (geen idee hoelang) vergeten te nemen was. Ik ben deze dan gewoon weer beginnen innemen. Ik ben nu ondertussen al 2 maand niet meer ongesteld geweest. Deze week is mijn stopweek en vrijdag begin ik opnieuw met de pil. Ik ben bang dat ik zwanger ben.. Zijn er andere oorzaken waardoor je menstruatie uitblijft?

  • Vraag je nou serieus of er naast zwangerschap nog meer oorzaken zijn van het uitblijven van je menstruatie?! Lees de 8 (ACHT) oorzaken in het artikel hierboven eerst eens door…

 21. Hallo, Ik heb een vraag. Ik ben 16 jaar bijna 17 en mijn menstruatie blijft al ongeveer 2 maand uit (kan iets minder zijn). Ik heb 1 keer seksueel contact gehad, maar dat is al 8 maand geleden en het was veilig. Bovendien nam ik toen nog de Yasmin pil en daarna heb ik nog eens een MAP genomen dus heel veilig. Ik heb ook lang moeten wachten voor ik mijn laatste menstruatie kreeg, maar uiteindelijk is ze wel gekomen. Ik pak op dit moment geen pil en heb totaal geen seksueel contact. Onlangs heb ik wel klierkoorts gekregen van een waterflesje van een vriendin die het al gehad had. Ik ben hierdoor 6 kg afgevallen. Ook ben ik hier zeker 2 weken zwaar ziek van geweest en had tijdens die weken ook veel stress met school (bijschrijfwerk) en thuis, maar zoals ik al zei; ik heb even lang moeten wachten op mijn laatste menstruatie en toen had ik nog geen ziekte en was ik volkomen gezond, toch bleef het weg. Wat denkt u dat ik het best kan doen?

 22. Heey ik heb een vraagje ik ben nu precies 12 dagen over tijd en ik heb dus een vriendje ik ben 19 en hij is 20 maar ik heb dus een vriendje en ik ben nog maagd. Maar ik en me vriendje hebben het al 2 keer geprobeerd om in mij te komen maar ik ben heel erg bang voor de pijn. Dus vorige maand hadden we het nogmaals geprobeerd hij had alleen een condoom om maar ik voelde wel pijn maar hij zei dat hij er maar een millimeter in was. Maar ik weet nu niet of ik nou maagd ben of niet meer. En of ik zwanger ben.

  • hey nina . dat het pijn doet is normaal je moet er gewoon aan wennen . en neen je bent niet zwanger als hij en condoom aan had

 23. Hoi ben een meisje van 17 heb de prikpil voor het eerst gebruikt in augustus voor het laats moest 28 oktober weer gaan maar ben niet gegaan omdat het niets voor mij is ik heb gemeenschap gehad op de dag dat ik de prikpil moest nemen sindsdien zonder bescherming al een hele tijd ik voel me een tijdje niet lekker (misselijk krampen steken in me buik duizelig) maar ik verwachte mijn menstruatie en dat is gekomen deze maand krijg al 9 dagen lang donker bloed ik weet niet wat het is zou het door de prikpil komen of ben ik zwanger mvg ✌

 24. Beste, ik ben 18 heb geen vriendje en ben ook nog maagd, ik ben al sinds me 15de ongesteld en gebruik de pil al sinds me 16de. Ik ben al 2 maanden niet ongesteld geweest moet morgen weer beginnen met de pil. Moet ik me nu zorgen maken?

  • Beste, Ik heb hetzelfde. Ben inmiddels ook al een paar maanden niet ongesteld geworden. Bloedonderzoeken bij de huisarts gehad, deze waren goed. Krijg binnenkort echo. Ik ben altijd al onregelmatig ongesteld geweest maar heb geen klachten zoals pijn e.d. Maak me dus ook niet al te veel zorgen. Weet jij inmiddels al iets meer? Groeten

 25. Hallo heb 2 weken lang onveilig gevreeën.. normaal moest ik gisteren mijn regels krijgen maar niets .. geen buikpijn of niets.. wel enorm veel witverlies… zou ik zwanger kunnen zijn of niet…

 26. Hallo, Ik heb een vraagje. Ben 26 jaar oud, vier jaar van de pil af. Had altijd een cyclus van 28. Nou vanaf augustus is me cyclus te laat ook in september niet ongesteld geworden. Wel op 1 oktober. Ik voel me de laatste paar weken elke ochtend misselijk ook af en toe overgeven, last van me onderrug en onder in me buik. Ook voel ik af en toe alsof iets zwemt onder in me buik. Testen zijn negatief. En heb pas op 7 november afspraak bij de gynaecoloog. Het het erg vervelend dit allemaal. Hopelijk kan iemand me een typ of zo iets geven? Alvast bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke groet, Edina

 27. Maitrie. Ik ben 35 jaar. Dit is de derde maand dat ik niet ben gemenstrueerd en ik gebruik de pil al 11 jaren. Ik ben bij mijn huis dokter geweest en heb laten bloed prikken en urine laten checken. Mijn resultaat is negatief zei de dokter. Daarna heb ik twee zwangerschapstesten gekocht en heb twee keren gecheckt. Die was ook negatief. Ik heb een strip Primolut N kuur ingeslikt om mijn menstruatie op te wekken en zie nog steeds geen menstruatie. Ik ben wel beetje dik. Dokter Paul heeft u enkele oplossingen voor mij??? Is een verzoek. A.U.B.

  • Ik ben geen arts en heb dan ook geen oplossing voor je. Je zou je huisarts eventueel om een doorverwijzing naar de gynaecoloog en/of endocrinoloog kunnen vragen… Sterkte!

 28. Hey, ik ben 12 jaar en ben precies een jaar geleden voor het eerst ongesteld geworden. Maar nu ben ik een week overtijd. Al die tijd was het gewoon om de mand maar nu in eens niet. Komt dit doordat ik nog jong ben? En hoe kan ik ervoor zorgen dat ik toch een beetje op de hoogte ben? Dat ik straks niet met een rode bloedplek op school loop???

 29. Hoi effe een vraagje. Heb de pil 2 maanden doorgeslikt. Toen werd ik ongesteld daarna weer begonnen met de pil maar nu ben ik nog steeds niet ongesteld geweest. Kan het zijn dat ik in overgang ben? Ben 35 jaar…

  • Beste Anonimi, Het kan zijn dat je in de overgang bent, maar die kans is niet erg groot… Gemiddeld begint de overgang tussen het 35e en 40e levensjaar en eindigt ‘ie voor je 60e. De overgangsperiode (waarbij je hormoonhuishouding permanent ingrijpend verandert) neemt doorgaans 5 tot 10 jaar in beslag. Het stoppen van de menstruatie, ook wel de menopauze genoemd, gebeurt (gemiddeld genomen) meestal tussen het 45e en 55e levensjaar. Ruimer genomen tussen de 39 en 59 en de piek ligt rond de 51… Er bestaat echter ook zoiets als een ‘vroege overgang’ en een ‘vervroegde menopauze’. De vroege overgang treedt in zodra de eierstokken stoppen met werken; er groeien dan geen eiblaasjes meer en er vindt dan ook geen eisprong meer plaats. Dit fenomeen –waarbij je menstruatie voor je veertigste definitief stopt, terwijl deze voorheen normaal was– staat ook wel bekend als ‘primaire ovariële insufficiëntie’ (POI). De vroege overgang kan verscheidene oorzaken hebben en op allerlei leeftijden voorkomen, maar meestal niet voor de 30-jarige leeftijd. Roken speelt vaak een rol bij POI; hetzelfde geldt voor eierstokcysten, eierstokoperaties en/of chemotherapie… Maar vaak doet een premature overgang of menopauze zich zonder aanwijsbare oorzaak voor. Er zijn overigens onderzoeken en tests waarmee een vervroegde overgang kan worden gediagnosticeerd (aangetoond dan wel uitgesloten)… Als je bang bent dat je te vroeg in de overgang bent gekomen, kun je je laten testen op ‘primaire ovariële insufficiëntie’ (POI), ‘prematuur ovarium falen’ (POF) of ‘climacterium praecox’. Bij vrouwen met een te vroege overgang worden hoge spiegels FSH en LH geconstateerd, evenals lage oestrogeenspiegels. Dit kan overigens uitsluitend worden getest als je geen hormonen inneemt… Zo moet je ten minste een maand met de pil zijn gestopt. Voor meer informatie zul je je huisarts moeten raadplegen. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 30. Hey, Ik ben een meisje van 18 jaar en ben nog maagd. Maar ongeveer drie weken geleden is me vriend klaargekomen dicht bij mijn schede. Nu ben ik al 4 dagen over tijd en ben echt bang dat ik zwanger ben… Hij is niet in me gegaan maar hij is wel langs mijn schede gegaan. Zou het kunnen zijn dat ik zwanger ben? Ik heb ook last van harde borsten en moet best wel vaak plassen.

 31. Hallo, Ik ben 19 jaar, en heb in de zeven jaar dat ik nu ongesteld ben, altijd een regelmatige menstruatiecyclus gehad (ongeveer om de vier weken ongesteld). Nu ben ik echter al 10 weken niet meer ongesteld geweest. Ik kan niet zwanger zijn. Ik begin me een beetje zorgen te maken. Ik heb een hele drukke hectische tijd achter de rug, kan dit meespelen? De afgelopen dagen heb ik het al rustiger en kan ik beter met de drukte omgaan, moet ik het gewoon nog even afwachten, of kan ik beter de huisarts raadplegen? Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties, want ik zit er momenteel best wel mee.

  • Stress en hectiek kunnen absoluut de menstruatiecyclus beïnvloeden. In geval van zorgen/ongerustheid kun je altijd beter even de huisartsassistent(e) opbellen. Ervaar je verder klachten zoals misselijkheid, pijn in de onderbuik, gekleurde afscheiding of iets dergelijks?

  • Hallo, Ik heb verder helemaal nergens last van. Ik kijk het nog even een paar weken aan, en als ik dan nog steeds niet ongesteld ben geweest, waarschuw ik de huisarts. Bedankt voor de reactie!

 32. Beste ik zit heel erg hoog en heb een vraag. Ik ben nu 40 en 2 jaar geleden gesteriliseerd, heb nu al 7 maanden een partner, maar voor de 3e maal nu blijft mijn menstruatie weg en elke keer moet ik medicatie slikken om te laten komen en als het komt dan is de bloeding niet normaal en met hevige pijn. Ik heb al van verschillende mensen gehoord dat een zwangerschap niet mogelijk is bij een sterilisatie. Maar ik ben nu weer over tijd alleen nu kies ik ervoor om geen pillen te gaan slikken. Wat adviseert u en wat denkt u dat er toch mogelijk kans bestaat voor zwangerschap?

 33. Hoi ik ben een meisje van 15 . Ik heb een vraag kan je als een jongen 1x bij je is naar binnen geweest is zwanger zijn zonder klaarkomen en geen voorvocht? Ik ben nu al paar dagen te laat met ongesteld worden en ben al paar dagen heel bang. Kan het ook daarom komen dat ik niet ongesteld word, door de stress?

  • Hoi hoi, in principe moet t niet kunnen mits je erg vruchtbaar ben. Ik heb precies t zelfde moet t uiterlijk woensdag worden. Maar door de stress kan het zeker uitstellen! Als je veel stress heb houd je het alleen maar tegen. Sterkte en succes!!! Hopelijk wordt je het snel.

 34. Hallo, Hier even een vraag misschien erg dom en sommigen zullen het wel niet begrijpen… Maar ja niet gevraagd blijf ik me ongerust voelen nog 9 a 10 dagen… Even in het kort… 11 augustus eerste dag laatste menstruatiecyclus gemiddeld 27 dagen verwachte ovulatie was afgelopen maandag 24e. Nu hebben we gemeenschap gehad vrijdag op zaterdag 21 op 22 met condoom… Helaas bleek deze gescheurd, zaterdagavond ongeveer 23 uur na tijd MAP (Morning After Pil) genomen omdat timing niet echt handig was voor een baby… Nu weet ik haast zeker dat ik toch gewoon mijn eisprong heb gevoeld op datum dat deze zou moeten plaatsvinden dus afgelopen maandag nu 5 dagen later heb ik roze afscheiding met name bij afvegen… Zou dit nu toch kunnen zijn dat de MAP niet heeft gewerkt of zou dit na werking kunnen zijn van de map… Mocht het zo zijn, dan is de baby meer dan welkom. Had het alleen gezien omstandigheden liever iets later gehad maar goed het moet dan zo zijn en zal alle liefde krijgen wat het verdiend. Hopelijk kan iemand me info geven. Alvast bedankt!

 35. Hallo, Ik ben 15 jaar en ik ben al 4dagen over tijd en maak me toch wat zorgen… :/ Normaal heb ik een hele regelmatige menstruatie, behalve deze keer. Ik heb betrekking gehad met mijn vriend, maar het was veilig. We hebben ook gezien dat er geen scheurtje in het condoom zat en ook niet gelekt heeft. Ik heb wel steeds het gevoel dat ze elk moment moeten komen, maar dat blijkt van niet… Moet ik mij zorgen maken? Alvast bedankt!!!

  • Hee, ik heb precies hetzelfde, wat is er bij jou uitgekomen? Zou graag reactie zien!

 36. Na de geboorte van onze zoon in 2013 heb ik geen anticonceptie meer gebruikt en zette mijn menstruatie zich voort net als voor de zwangerschap; cyclus van 30-31 dagen, wel ervaar ik meer menstruatieklachten (krampen) dan voorheen. Sinds april dit jaar worden mijn cyclussen steeds langer. 40 dagen, 42 dagen en nu ben ik sinds 23 juni aan het wachten op mijn ongesteldheid (plusminus 60 dagen dus). Eind juli ervoer ik 2 dagen hevige buikkrampen en dacht echt: ik ga ongesteld worden. Dit gebeurde niet. De buikkramp ebde vervolgens weg, nu af en toe een trekkerig gevoel centraal in m’n baarmoeder. Weer een week later kreeg ik met een vaginale schimmelinfectie te maken. Deze is middels Canesten Gyno crème weer verdwenen. Uiteraard getest op zwangerschap, tweemaal zelfs, vooral omdat ik merk dat m’n hormoonhuishouding in de war is (pukkeltjes, stemmingswisselingen, vermoeidheid, extreem vet haar, gespannen borsten) maar tot dusverre tweemaal negatief getest… Ik ben reeds bij de huisarts geweest, deze heeft mij doorverwezen naar de gynaecoloog waar ik helaas pas eind september terecht kan. Inmiddels heb ik allang niet meer het gevoel dat ik eventueel ongesteld ga worden, geen krampen, alleen dus af en toe een wat trekkerig gevoel. Nu vraag ik me af; wat kan de oorzaak zijn van het uitblijven van mijn ongesteldheid gezien ik hier aardig onzeker van word. En is het zo dat je bij baarmoeder/eierstokklachten juist last hebt van méér bloedingen i.p.v. geen en chronische pijnklachten?

  • De ontregeling van je menstruatiecyclus zou in theorie bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met schildklierproblemen of endometriose of eierstokcysten, maar dat is heel lastig op afstand te bepalen aan de hand van relatief algemene symptomen. Ik dank dan ook dat het echt aan een arts is om uitsluitsel te geven. :( Heel veel sterkte in elk geval!

  • Hoi, ik ben een jaar geleden gestopt met de pil. Tot op heden nog geen menstruatie, alleen frustratie??? Grts. Helena

 37. Anoniem (13 jaar) Reageer

  Ik weet dat het bovenin al staat en ook al in een aantal reacties, maar gewoon voor de zekerheid: het is dus niet raar dat ik al 10 dagen over tijd ben (ik ben maagd en heb nog nooit de pil of zoiets gebruikt)?

 38. Hoi, Ik ben een meisje van 21 en ben 4 dagen overtijd. Ik was op vakantie en ben daar ook ongesteld geworden, maar sinds ik terug ben in Nederlands is er niks te bekennen wel had ik buikkrampen en buikpijn maar nog geen bloed te bekennen. Ik ben altijd op tijd ongesteld en ik gebruik geen pil verder heb ik geen gemeenschap gehad, maar maak ik me wel zorgen. Is het verstandig om naar de huisarts te gaan?

 39. Ik ben 17 jaar en ik ben al week over tijd zwanger kan ik niet zijn want ik heb geen vriend maar ik ben altijd regelmatig ongesteld. Ik ben altijd 9 dagen ongesteld is dat normaal?

 40. Hallo, Ik ben een zestienjarig meisje en ik ben 3 dagen over tijd. Op 3 augustus heb ik gemeenschap gehad met mijn vriend, hij droeg toen een condoom. Voor zover wij gezien hebben was de condoom niet gescheurd en hij heeft ook niet gelekt via de onderkant. Hij is ook niet klaargekomen toen hij in me zat. Maar aangezien ik over tijd ben en ik normaal vrij op tijd ben maak ik me zorgen! Kan ik zwanger zijn? Dit zou zeker niet de bedoeling zijn… Alvast bedankt voor de reactie!

 41. Hallo, Ik ben een meisje van 13 en 3 maanden niet ongesteld geweest. Ik ben ook nog gewoon maagd. Moet ik mij zorgen maken? Heeft iemand een antwoord? Alvast bedankt!

 42. MeisjeMetEenVraagje Reageer

  Beste, ik ben 20 jaar en in 6 jaar heb ik nog maar 2 of 3 keer mijn maandstonden gehad. Ik ben al eens naar de gynaecoloog geweest, maar die was zeer onduidelijk. Ik zal binnenkort eens terug gaan, maar wat zou er aan de hand kunnen zijn? Ik heb schrik dat ik geen kinderen zal krijgen…

  • Hallo ‘Meisje’, Op je twintigste zou je in principe allang een regelmatig menstruatiecyclus moeten doorlopen. Gebruik je geen medicijnen of anticonceptiemiddelen? Het zou om een cyste of vleesboom nabij de eierstokken kunnen gaan, al dan niet door endometriose… maar meestal is er dan sprake van verklevingen, ontstekingen en pijnklachten in de lage onderbuik en liesstreek. Ook sterk ondergewicht kan een rol spelen, evenals zeer ongezonde eetgewoonten; maar dan moet je echt denken aan eetstoornissen… Ook schildklierproblemen en diabetes mellitus kunnen er in bepaalde gevallen voor zorgen dat je niet ongesteld wordt… En hetzelfde geldt voor tekorten of overschotten aan bepaalde hormonen, een persisterende follikel (trofoblast/eicelfollikel) of verklevingen in de baarmoederholte… Ik wil je geenszins ongerust maken; enkel de mogelijke oorzaken van een uitblijvende menstruatie uiteenzetten… Vraag je huisarts alsjeblieft om een nieuwe doorverwijzing naar een kundig gynaecoloog, des te meer als je een (toekomstige) kinderwens hebt. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • MeisjeMetEenVraagje

   Hartelijk bedankt voor je antwoord Paul! Ik ben heel erg benieuwd wat er aan de hand is, ik heb de anticonceptiepil een tijdje gehad, maar ben ermee gestopt. Als ik de pil nam, had ik mijn maandstonden gewoon wel, maar ik gebruik ‘m nu al meer dan een jaar niet meer en heb nooit mijn maandstonden. En ergens heb ik wel schrik, want ik wil zeker en vast later kinderen! Ik heb ook een tijd terug last gehad van mijn onderbuik aan de rechterkant, dat ik gewoon moest gaan zitten van de pijn. Heb ook vaak gehad dat ik last kreeg in mijn onderrug van krampachtige pijnen, alsof ik mijn regels ging krijgen… Maar dan toch niet… Ik ga zeker zo snel mogelijk een afspraak maken voor te zien hoe het komt! Hartelijk bedankt! Groetjes…

  • Dat je hevige pijnklachten hebt (gehad) nabij de onderbuik en onderrug, maakt de kans op (endometriose)cysten nabij de eierstokken des te aannemelijker. Goed dat je hulp van een arts inschakelt! Nogmaals, heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

 43. Goedemiddag. Paul. Ik ben 30 jaar, ben nu 6 maanden gestopt met pil. Heb ven meerdere keren ongesteld geworden wat eigenlijk wel gelijk loopt. Ik test ook mijn ovulatie, nu had ik 20 dagen geleden mijn eisprong. Ik heb zwangerschapstest gedaan, maar die was negatief. Maar ik heb wel vanaf dag 14 na mijn eisprong menstruatiepijn. Overdag treed het gedeeltelijk op, heb er vooral ’s nachts last van. Mijn borsten zijn ook al een tijdje pijnlijk/gevoelig. Zou ik dan toch zwanger zijn of is er iets anders mis? Hoop dat je me kan helpen!

 44. Geachte, Ik ben een jaar geleden bevallen van mijn zoontje, kreeg mijn regels normaal tot slechts 2 maanden erna! Tot op heden (bijna 14 maanden later) krijg ik nog steeds mijn maandstonden niet. De dokter zei dat dat door de prikpil een beetje kon verminderen, maar ik krijg dus niets meer, tot enkele weken geleden! Ik begon een bloederig slijmverlies te krijgen, enkele keren per dag – meestal als ik plassen ging… Daarbij kreeg ik ook pijn in de onderbuik zodat ik dacht dat mijn menstruatie er toch doorkomen ging. Na 1 jaar!!! Ik heb mijn regels nog steeds niet doorgekregen, maar dat bloederig slijmverlies heb ik nog wel. Bij momenten heb ik zelfs de indruk dat dit begint te ruiken… Wie kan me zeggen wat dit is en wat ik eraan kan doen?

 45. Beste Paul, Op 9 maart 2015 heb ik een koperspiraaltje laten plaatsen. In deze week was ik ongesteld. Na het plaatsen van deze spiraal ben ik niet meer ongesteld geworden, dat is inmiddels ruim 4 maanden geleden. Mijn spiraaltje heb ik 6 weken na plaatsing laten controleren en alles was in orde. Ik ben afgelopen week naar de huisarts geweest omdat ik het toch vreemd vind dat ik niet ongesteld word. De huisarts had hier geen antwoord op en ik kreeg de boodschap dat ik “nog maar even moest afwachten”. Ik kan niet zoveel met deze boodschap, zoals je vast wel begrijpt. Heb jij hier ervaring mee of eventueel een idee wat het zou kunnen zijn? Ik ben 24 jaar. Ik ben helemaal gezond, ik sport veel en leef heel gezond. Ik ben wel aan de lichte kant 50 kg en 1.69 lang. Maar dat was ik “vroeger” ook.. Ik heb geen buikpijn of een raar gevoel in mijn buik. Heb jij misschien enig idee?

  • Weet je zeker dat het (T-Safe?) koperspiraaltje er nog wel zit? Een koperspiraal kan namelijk naar binnen draaien (waardoor ‘ie niet meer 100% zeker op de juiste plek zit)… En je kunt de koperspiraal zelfs verliezen… Als je het koperspiraaltje bent kwijtgeraakt, zou er zelfs sprake kunnen zijn van zwangerschap, waardoor je dus niet meer ongesteld wordt. Als je de koperspiraal 6 weken na plaatsing hebt laten controleren, is die controle dus zo’n 10 weken geleden… waardoor inmiddels het een en ander kan zijn veranderd. Ik heb overigens wel vaker gehoord van dames die stelselmatig ‘over tijd’ zijn na plaatsing van een koperspiraaltje of die ineens een menstruatiecyclus tot wel 40 dagen doormaken. Maar in principe is het koperspiraaltje een methode zonder hormonen, dus zou je je natuurlijke menstruatiepatroon moeten behouden; na 2 of 3 maanden moet je menstruatiepatroon sowieso weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon, dus aangezien je al 4 maanden met je menstruatie ‘sukkelt’, zou ik persoonlijk toch nog eens je huisarts raadplegen of desnoods direct contact opnemen met de gynaecoloog. Heel veel sterkte!

  • Beste Paul, Heel erg bedankt voor je reactie! Ik heb een zwangerschapstest gedaan, en ik ben niet zwanger. Ik weet ook zeker dat ik een koperspiraal heb (ik heb hem gezien, met koper etc.) en ik ben hem ook niet verloren want ik kan de draadjes voelen. Ik heb maandag een echo bij de gynaecoloog. De huisarts belde me terug met de boodschap dat het wel eens cystes zouden kunnen zijn. We zullen het zien! Alsnog erg bedankt voor je snelle reactie!

  • Cysten, abcessen of vleesbomen kunnen inderdaad tot onregelmatigheden binnen de menstruatiecyclus leiden. In sommige gevallen veroorzaken ze ook buikpijn, ontstekingen, verklevingen en aanverwante lage buikklachten. In dit artikel over eierstokcysten kun je er desgewenst meer over lezen. Heel veel sterkte bij de gynaecoloog en hopelijk valt het allemaal mee!

 46. Hallo, Ik ben gesteriliseerd (12 jaar geleden). Ben ook aan de pil. Nu meer dan 2 weken geleden gestopt, maar tot op vandaag nog altijd niet ongesteld (ik ben 40). Heb wel de gebruikelijke krampklachten en denk ook iedere keer, nu komt het, maar niet dus… Heb wel slijmerige witte afscheiding. Wie herkent dit? Wanneer moet ik weer beginnen met de pil? Over 1 week gaan we op vakantie en ik heb geen zin dan ongesteld te worden.

  • Sterilisatie kan de menstruatie en ovulatie beïnvloeden, aangezien de eileiders worden afgesloten, waardoor een eicel zich niet meer richting de baarmoeder kan bewegen. Anticonceptie beïnvloedt de menstruatiecyclus en ovulatiecyclus eveneens. Als je langdurig de anticonceptiepil hebt gebruikt en er vervolgens mee stopt, kan het sowieso een hele tijd duren voordat je weer regelmatig ongesteld wordt… Als je pas twee weken geleden bent gestopt met de pil is de kans dat je NU alweer regelmatig ongesteld wordt sowieso zeer klein. Bij sommige vrouwen duurt dit meer dan een jaar nadat ze met de anticonceptiepil zijn gestopt… Sowieso kun je je menstruatiecyclus niet op de dag of week nauwkeurig voorspellen, beïnvloeden of sturen… Maar als je ook nog eens een gesteriliseerd bent en sinds kort bent gestopt met de pil, dan is er al helemaal geen peil op te trekken.

 47. Hallo ik ben 17 jaar oud en ik werd op mijn 8e al ongesteld. Maar nu ben ik al 3 weken niet meer ongesteld geweest. Ik ben ook nog maagd dus zwanger kan ik niet zijn… herkent iemand dit?

 48. Ik heb en zoon van 15 maanden die nog steeds de borst drinkt. Ik ben februari en april ongesteld geweest en tot nu toe niet meer ongesteld geweest. Is dit een probleem? Voordat ik zwanger werd sloeg ik weleens een maand over.

 49. Hallo, Ik heb al een kindje, hij wordt volgende maand 2 jaar. Ik zit aan de pil en 2 weken geleden was ik klaar met mijn strip, dus ik moest nog vorige week ongesteld worden. Maar ik ben dat nog steeds niet. Mijn strip was maandag op, alleen ik heb wel probleempje met de pillen, ik vergeet ze vaak en als ik niet heb gevreeën dan doe ik de pil voor die dag die ik vergeten ben weggooien… Ik heb een test gedaan maar die was gelukkig negatief. Kan ik zwanger zijn of wat kan het zijn?

  • De anticonceptiepil is zodanig samengesteld dat ‘ie bij een optimale inname je hormoonbalans naar behoren controleert. Als je de pil af en toe overslaat en weggooit, zal de hormoonbalans logischerwijs verstoord raken, waardoor ook je menstruatiecyclus verstoord raakt. Dat je onregelmatig ongesteld bent, zou dus best kunnen komen doordat je de pil niet inneemt naargelang de bijsluiter.

 50. Best mensen, Zelf heb ik altijd onregelmatige menstruatie gehad, maar het kwam wel. Op latere leeftijd zag ik dat de menstruatie langer uitbleef… eerst 2 maanden… dan 3 maanden… en nu zelfs 6 maanden… Heb mijn huisarts ingelicht, maar hij zei simpelweg dat het kan gebeuren… Waarschijnlijk heb je niet elke maand een eisprong… Ook gevraagd of ik dan wel zwanger zou kunnen worden in de toekomst… Hij zei van wel, maar dat ik dan wel naar de internist zou moeten. Nu anderhalf jaar geleden is er ontdekt dat ik een trage schildklier heb, maar volgens de dokter maakt dat nog steeds niets uit. Inmiddels ben ik 30 jaar en nu nog steeds blijft de menstruatie 6 maanden of langer uit. Ligt dit aan mijn trage schildklier of iets anders?

  • Beste A, Een traag werkende schildklier KAN de menstruatiecyclus en ovulatiecyclus inderdaad verstoren, maar of het in jouw individuele situatie een schildkliersymptoom betreft, kan ik niet zeggen. Ik weet niet of je inmiddels schildkliermedicijnen inneemt, want ook die kunnen de menstruatie ontregelen… Het lastige van schildklierproblemen + menstruatieproblemen is dat zowel schildklieraandoeningen als de schildkliermedicijnen waarmee deze aandoeningen worden behandeld, kunnen zorgen voor een extra hevige, uitblijvende of onregelmatige menstruatie… Een internist-endocrinoloog kan je waarschijnlijk meer vertellen over je exacte hormoonwaarden v.w.b. schildklier, eierstokken en hypofyse… Zoals ik al aangaf, HOEFT je uitblijvende menstruatie niet per se gerelateerd te zijn aan je schildklier, maar dat KAN wel degelijk. Het is aan een specialist om dit verder te onderzoeken. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 51. Hoi. Ik maak me een beetje zorgen. Ik ben al 5 dagen overtijd, normaal heb ik daar niet zoveel last van. Maar ik heb wel wit slijm, maar verder ben ik nog niet ongesteld geworden. Ik heb nog nooit gemeenschap met iemand gehad… Dus zwangerschap kan het niet zijn. Ik zit wel in een stressvolle periode, door het lang sterfbed & overlijden van mijn opa. Is er nu iets ergs aan de hand? Of is het normaal op mijn leeftijd dat het soms onregelmatig is? HELP!

 52. Hoi. Ik ben 15 jaar, en ben al sinds mijn 12de ongesteld, maar nu ben ik al 6 dagen over tijd. Ik heb wel last van veel wit slijm, maar nog steeds niet ongesteld. Deze weken heb ik ook wel veel stress gehad door het overlijden van mijn opa. Moet ik me nu zorgen maken, of naar de huisarts gaan? Of moet ik me maar geen zorgen maken? Help! Liefs, J

 53. Hoi. Ik ben 15 jaar, en ben al sinds mijn 12de ongesteld, maar nu ben ik al 6 dagen overtijd. Ik heb wel last van veel wit slijm. Maar nog steeds niet ongesteld. Deze weken heb ik ook wel veel stres gehad door het overlijden van mijn opa. Moet ik me nu zorgen maken, of naar de huisarts gaan?

 54. Hallo, Sinds maanden word ik niet echt meer ongesteld. Het zijn een paar druppeltjes bloed, maar meer niet. Ik zit nu in mijn stopweek en ik heb nog geen druppel bloed gehad. Nu ben ik 45 en slik al 19 jaar de pil. Zou het daarmee te maken kunnen hebben?

  • Dat kan inderdaad, maar het zou bijvoorbeeld ook een relatief vroege overgang kunnen betekenen. In de overgang word je geleidelijk aan onvruchtbaar doordat de eierstokken minder vrouwelijke hormonen gaan produceren. Zodra de eierstokken helemaal geen vrouwelijke hormonen meer aanmaken, word je niet meer ongesteld.

  • Hallo, Bedankt voor het antwoord! Maar ik heb nergens last van, geen opvliegers, of kan dat nog komen?

 55. Hoi, Ik ben 20 jaar, op dit moment niet aan de pil, en regelmatig ongesteld. Alleen vandaag ben ik al 7 dagen overtijd. Ik heb 2 testen gedaan… beide negatief, wat kan ik het beste doen? Naar de huisarts? Die zal waarschijnlijk ook een test doen. Als ik zwanger ben, dan spreekt het voor zich, maar wat als ik toch niet zwanger ben?

 56. Hoi, Ik ben 20 jaar, op dit moment niet aan de pil en ben regelmatig ongesteld. Vandaag ben ik al 7 dagen overtijd. Ik heb inmiddels 2 zwangerschapstesten gedaan, maar beide negatief. Wat zou ik nu het beste kunnen doen?

 57. Hallo! Ik heb een heel groot probleem voor mijn gevoel. Ik ben 15 en nog steeds niet ongesteld, nog nooit geweest! Ik heb wel wit spul gehad, maar meer niet… Ik wil wel graag naar de dokter, maar wat gaat de dokter dan doen? Al mijn vriendinnen zijn al wel ongesteld en daarom vind ik het dus zo raar! Ik ben bang dat ik later dus ook niet zwanger kan worden… Dankjewel alvast voor het reageren!

  • Beste Jessa, Bij 95% van de meisjes vindt de eerste ongesteldheid tussen de 11- en 15-jarige leeftijd plaats. Het is echter niet ongebruikelijk dat de eerste ongesteldheid zich pas in het 15e of 16e levensjaar voordoet. Er zijn gevallen bekend waarin een vrouw pas op haar 18e haar eerste menstruatie ervaart. Meestal wordt aangeraden om even langs de huisarts te gaan als je op je 16e nog altijd niet voor het eerst ongesteld bent geweest. Wat de huisarts kan doen is je doorverwijzen naar een gynaecoloog (bijvoorbeeld bij hevige buikpijnen of verdenking van het syndroom van Turner) of het hormoon progestageen voorschrijven in de vorm van Duphaston, Primolut-N of Provera. Mocht je je zorgen blijven maken, neem dan bijvoorbeeld telefonisch contact op met je huisartsassistent(e). Sterkte! Groeten, Paul

 58. Hoi, Ik ben 24. In januari was ik aan de pil. Ik kon er niet tegen dus ben gestopt. Heb nadien me menstruatie normaal gehad. Ma van de maand is het al dag 39 en nog niks. Ik ben vaak moe, slaperig en plas veel. Heb ook buikkrampen alsof ik ga menstrueren, ma dan toch niks. Ik weet geen raad, wil mezelf niet teleurstellen en een test doen. Maar voor me vriend en zo wil ik wel weten wat allemaal de oorzaak kan zijn behalve zwangerschap.

  • Wellicht is het een idee om bovenstaand artikel eens door te lezen. Daarin staan de mogelijke oorzaken waarom je niet menstrueert namelijk opgesomd… Succes!

 59. Ik ben Anna, 19 jaar, ik heb een probleem… Ik ben bang dat ik geen kinderen kan krijgen. Ik probeer al een tijdje een kindje te maken, maar mijn laatste menstruatie was op 2 april. En nu moest ik op 30 april ongesteld worden en nu ben ik 10 dagen over tijd. Ik heb een kleine cyste op mijn linker eierstok, echt HEEL klein. D gynaecoloog zei dat de eierstokcyste vanzelf weggaat, maar nu ben ik ook begonnen met een antibioticakuur tegen chlamydia… Mijn vraag is, na hoeveel tijd begint de antibiotica te werken en kan ik nog wel kinderen krijgen?

  • Besta Anna, In de meeste gevallen duurt een dergelijke antibioticakuur 1 tot 5 dagen. Hoelang het duurt voordat de chlamydia-bacterie volledig is opgeruimd, verschilt per persoon. Dit is namelijk afhankelijk van de ernst van de chlamydia-infectie… hoelang de infectie al bestaat, hoelang de bacteriën zich hebben kunnen vermenigvuldigen, hoever de infectie zich heeft verspreid en natuurlijk van je immuunsysteem. Hoe het zit met je vruchtbaarheid kan niemand op afstand bepalen. Dit zal door je gynaecoloog moeten worden onderzocht aan de hand van je ovulatie. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul P.S. Wat nog interessant zou kunnen zijn voor anderen… Bij chlamydia wordt meestal het antibioticum azithromycine of anders doxycycline voorgeschreven. Er zijn verscheidene antibiotica -waaronder rifabutine, rifampicine, amoxilline, tetracycline, doxycycline en minocycline- die de werking van de anticonceptiepil kunnen beïnvloeden. Er bestaat zelfs een kans dat een antibioticum de pil in meer of mindere mate onbetrouwbaar maakt.

 60. Ik ben vorige maand 1 week overtijdbehandeling geweest. Dan heb ik mijn regels gehad… maar de maand erna ben ik twee weken gelaat… Hoe kan dit? Ik neem de pil niet meer en ik ben altijd regelmatig ongesteld geweest… Help!

  • Hoe oud ben je? Lichamelijke ontwikkeling gaat namelijk natuurlijkerwijs gepaard met hormonale ontwikkeling. Er treden dus nagenoeg continu blijvende hormonale veranderingen en vluchtige hormoonschommelingen op in het menselijk lichaam. Je hormoonhuishouding beïnvloedt je menstruatiecyclus zeer direct; bijna iedere vrouw maakt dan ook periodes door waarin zij onregelmatig ongesteld is. Een exacte oorzaak daarvoor is zelden aanwijsbaar. Als je gedurende langere tijd niet ongesteld wordt of zeer onregelmatig ongesteld blijft, kan het raadzaam zijn om je huisarts te raadplegen. In dat geval zou er namelijk sprake kunnen zijn van een duidelijk aanwijsbare onderliggende oorzaak, maar tot die tijd zou ik me persoonlijk niet al te veel zorgen maken.

 61. Hey. Ik ben van de IMPLANON (progestageen-alleen) overgestapt naar de pil. Maar nu heb ik geen menstruatie gehad in mijn stopweek. Ik heb een zwangerschapstest gedaan, maar die is negatief. Wel heb ik meer puisten gekregen en ben ik hartstikke misselijk. Is dit normaal?

  • Welke anticonceptiepil gebruik je precies? Dus welk merk en welk type?

 62. Lenka van der linden Reageer

  Hallo, Ik vroeg me af… Ik heb al een paar keer naar de dokter moeten gaan omdat ik mijn menstruatie niet krijg. En elke keer moet ik de pil weer nemen. Wil dat zeggen dat ik niet zwanger kan worden of wel?

  • Beste Lenka, Als je niet menstrueert, vindt er in veruit de meeste gevallen ook geen eisprong/ovulatie plaats (= anovulatie). In dat geval kun je inderdaad niet zwanger worden. Ook als je de pil inneemt, kun je niet zwanger worden… Een anticonceptiepil bevat namelijk progestageen en oestrogeen, een tweetal hormonen… Het progestageen beschermt tegen zwangerschap; het oestrogeen zorgt hoofdzakelijk voor een regelmatige, voorspelbare menstruatiecyclus. Beide hormonen tezamen zorgen ervoor dat de natuurlijke cyclus onderdrukt wordt, waardoor: A. Geen eisprong plaatsvindt (= anovulatie); B. Het baarmoederhalsslijmvlies taaier wordt, waardoor zaadcellen de eicel minder makkelijk kunnen bereiken; C. Geen opbouw van baarmoederslijmvlies plaatsvindt, waardoor innesteling onmogelijk wordt gemaakt. Over het algemeen wordt je dus altijd ongesteld, zelfs als er geen eisprong/ovulatie plaatsvindt… Maar als je niet ongesteld wordt, is dat nagenoeg altijd een teken dat er geen eisprong/ovulatie heeft plaatsgevonden. Overigens is het (afhankelijk van leeftijd en randfactoren) vrij gebruikelijk dat vrouwen soms een keer een menstruatie overslaan. Dit gebeurt: A. Als een vrouw een hormonaal anticonceptiemiddel gebruikt; B. Als een vrouw zwanger is; C. Als de eisprong/ovulatie om een andere reden uitblijft… Er zijn verschillende oorzaken voor het uitblijven van de ovulatie, waaronder overmatige stress, ziekte, ernstig ondergewicht of overgewicht, buitensporig sporten, een hormoonstoornis c.q. hormonale disbalans, polycysteus ovariumsyndroom (PCO-syndroom), endometriose, vleesbomen, cysten, verklevingen, et cetera. In principe zou iedere gezonde, niet-zwangere vrouw gedurende haar vruchtbare periode 8 tot 14 maal per jaar een eisprong moeten hebben. Overigens wil dit enkel zeggen dat je bij het uitblijven van een ovulatie TIJDELIJK niet zwanger kan worden… Zodra je stopt met de pil en ‘gewoon’ ovuleert, kun je in principe ook weer zwanger worden… Tenzij er natuurlijk sprake is van onvruchtbaarheid door een bepaalde lichamelijke of hormonale afwijking, maar daar kan alleen een arts uitspraken over doen. Hopelijk maakt dit het een en ander duidelijk… Groeten, Paul

 63. Annelies Vermeiren Reageer

  Hallo, Ik ben een tijdje geleden gestopt met de pil en daar na heb ik mijn regels teruggekregen. Maar ik ben nu terug begonnen met de anticonceptiepil en heb al een maand mijn regels niet gehad. En ik heb ook een opgezwollen buik… Wat nu?

  • Hallo, een jaar geleden heb ik voor de eerste keer mijn menstruatie gehad maar nu na een jaar heb ik ze niet meer gekregen is dat normaal?

 64. Hallo, Ik vroeg mij af of iemand mij kan adviseren wanneer het verstandig is om naar de huisarts te gaan als je ongesteldheid uitblijft? Ik ben drie maanden geleden gestopt met de pil omdat ik graag zwanger wil worden, maar sindsdien niet meer ongesteld geweest. Een maand geleden wel een testje gedaan, want ik voelde wel dat mijn lichaam heel hard aan het werk was in (en direct naast) mijn baarmoeder… pijn! – en nu weer! Maar de zwangerschapstest was negatief. Wil niet al te snel naar de huisarts stappen, maar vind het wel spannend allemaal. :-)

  • Hey, Ik ben uiteindelijk de dag erna eindelijk ongesteld geworden. :-) Maar ben ondertussen alweer wat aan de late kant – benieuwd hoe lang het deze keer gaat duren! En bij jou? Heb jij nog wat informatie kunnen krijgen?

 65. Ik ben 4 tot 5 dagen laat met mijn menstruatie, en heb ongeveer 5 dagen voor mijn ovulatie gemeenschap gehad. Ik zat daarna ook in een stressperiode, me borsten deden me ook pijn en ik heb dagen lang last van hoofdpijn gekregen. Wat kan er dan nu aan de hand zijn? Ben ik zwanger of is het een late menstruatie? Uw reactie graag. Alvast bedankt!

 66. Heej ik ben 13 jaar, ik slik geen pil en heb nog nooit gemeenschap gehad alleen ik ben al 8 weken niet ongesteld is dit raar? Xx

  • Hallo, Nee, dit is helemaal niet raar, ik had toen ik jou leeftijd had zelfs een half jaar geen menstruatie meer na de eerste keer ongesteld te zijn geworden. Niks om je druk over te maken dus. ;) Groetjes, Nathalie

 67. Hallo Lotte, Als je nog maagd bent, wat heb je dan precies geprobeerd zonder condoom? Als je geslachtsgemeenschap hebt gehad met je vriend ben je namelijk geen maagd meer en kun je in principe zwanger zijn. Als je je zorgen maakt moet je gewoon even langs de huisarts gaan. Succes! x

 68. Ik ben een meisje van 17. Ik ben dit weekend voor het eerst aan de pil gegaan en wou deze voor het eerst innemen op de eerste dag van m’n menstruatie. Maar ik ben nu eigenlijk al bijna 1 a 2 weken over tijd… Ik heb m’n maandstonden nog net geen jaar, ik heb een vriend en heb nog geen gemeenschap gehad, wel al geprobeerd, maar het lukte de eerste keer niet. Het was wel zonder condoom, maar ik kan toch niet zwanger zijn als ik nog maagd ben? Of kan dit wel… Ik ben echt bang… Ik wou net beginnen met de pil, kan er mij alsjeblieft iemand helpen? Of is dit omdat ik misschien een beetje onregelmatig ben? Ik heb wel moeten overgeven gisteren, maar denk dat dit komt door iets verkeerd te eten. En m’n borsten zijn gevoelig. Ik en m’n vriend zijn echt ongerust!

 69. Hallo, Ik ben zelf 14 over 3 a 4 maanden 15, maar het probleem is, ik ben al meer dan een jaar ongesteld. Maar nu zit er bijna al een maand tussen, ik slik niet de pil en ik ben ook nog gewoon maagd, dus ik vraag me af of het iets anders ernstigs is of dat ik me geen zorgen hoef te maken? Om bepaalde redenen heeft iemand het antwoord a.u.b. want ik maak me best wel zorgen!

  • Ik ben 15 en ik heb precies hetzelfde probleem, ik ben nog maagd en slik de pil niet, en ben toch al twee weken over tijd! Gewoon rustig afwachten en je vooral niet druk maken! Het hoort erbij en het komt goed. Als je over twee weken nog niet ongesteld bent, zou ik wel naar de dokter gaan! Succes X

 70. geheime persoon? Reageer

  Hoi, Ik ben nu 13 jaar en ik was een maand of 5 geleden voor het eerst ongesteld en toen werd ik regelmatig ongesteld en ik kreeg een verzoek voor een prik genaamd bescherming tegen baarmoederhalskanker. En sinds ik de prik heb gehad wordt ik niet regelmatig ongesteld, elke keer duurt het langer. Sinds die prik wordt ik in de 2 a 3 maanden ongesteld. Nu heb ik een verzoek voor de 2e prik tegen bescherming voor baarmoederhalskanker, maar ik weet niet of ik moet gaan. Heeft iemand tips?

  • geheime persoon?

   En vergeten te vertellen… Ik heb ook altijd ernstige pijn als ik ongesteld wordt. Hele erge buikpijn en sinds kort ook rugpijn en soms is het zo erg dat ik moet huilen van de pijn. Heeft iemand tips ?

 71. Hallo, Ik ben 18 jaar en ben al een week niet ongesteld geworden terwijl dat wel zou moeten. Ik neem de pil niet altijd op tijd, vaak kom ik er 12 uur later achter dat ik hem nog moet innemen. Ik heb ook gewoon gemeenschap gehad met me vriend zonder condoom. En ik ben nu bang dat ik zwanger kan zijn, ik weet niet precies hoe groot de kans is.

 72. Ik heb nu 1 jaar en 4 maanden onveilige gemeenschap met mijn vriend. We willen graag kinderen, maar tot op heden nog niet zwanger geraakt. Nu maak ik me zorgen. Iedereen zegt nu, ja rustig, komt goed, maar ze weten niet hoe het voelt voor mij. ’t Lijkt net alsof het bij andere vrouwen zo makkelijk gaat. Mijn vraag is, moet ik contact opnemen met mijn huisarts? Ben nu wel 3 dagen over tijd, maar had een negatieve zwangerschapstest.

  • Als het na een jaar niet lukt om zwanger te geraken moet je een arts of gynaecoloog raadplegen. Heb dit nagevraagd omdat ik zelf met een kinderwens zit.

 73. Ik ben een meisje van 15 jaar word binnenkort 16 jaar ben afgelopen november voor het laatst ongesteld geweest, nu is het februari dat is dus al 3 maanden geleden, nu ben ik naar de huisarts geweest voor de anticonceptiepil geweest en dit vergeten te melden, wat moet ik doen om ongesteld te worden? En is dit normaal? Heeft iemand tips? Hoop snel op een antwoord want vind het heel eng! Wel heb ik vaak helder slijm, maar ik masturbeer ook dus, misschien is dat hiervan…? Groetjes, Anoniemke

 74. Beste, Ik ben een meisje van 17 jaar. Ongeveer 1,5 maand geleden ben ik gestopt met de pil vanwege ik deze eigenlijk niet meer nodig had om te pakken. 3 maanden en 3 weken is het geleden dat ik gemeenschap met mijn ex-vriend heb gehad. Dus toen het gedaan was maar ik nog voor een tijdje de pil pakte kreeg ik mijn regels tijdens die pauzeweek. Het probleem is dat ik nu nog altijd niet heb gemenstrueerd nadat ik met de pil ben gestopt. Ik ben bezorgd dat ik zwanger ben en ik hoop dat iemand mij wat duidelijkheid kan geven.

 75. Een hele goede vriendin van mij is nu sinds een paar maanden veertien en heeft nog steeds niet gemenstrueerd. Haar jongere zusje van 12 al wel laatst, verder heeft eigenlijk haar hele familie het al rond hun twaalfde gehad. Ze is ooit op haar geslachtsorgaan op een hekje gevallen toen ze klein was, dit bloedde toen ook, kan dit haar menstruatie beïnvloed hebben en mogelijk haar onvruchtbaar hebben gemaakt? Ik denk dat het daardoor uitgesteld is, maar zijzelf is heel bang voor onvruchtbaarheid. Ze heeft al wel witte vloed, althans dat denkt ze. Ze zegt dat ze het waarschijnlijk al een jaar heeft, maar dat ze het niet door had, dat betwijfel ik. Kan je zoiets niet doorhebben? En is met witte vloed de menstruatie gegarandeerd? Ik hoor het graag want ik wil zeker weten of ik haar gerust kan stellen… Groetjes, Helpendehand

 76. Hallo, Ik zit sinds twee maanden elke mogelijke site af te schuimen op zoek naar een passend antwoord, maar helaas nog niet gevonden. Hopelijk kunnen jullie me wat wijzer maken. Ben 22 en sinds 8 maanden een poging aan het doen om zwanger te worden. Drie maanden geleden check-up bij gynaecoloog waar op dat moment alles oké was, gewoon blijven proberen was de boodschap. Helaas, de maand nadien zijn mijn regels 3 weken uitgebleven en ook nu ben ik alweer over tijd. En nee hoor, geen zwangerschap in het zicht. Op deze manier wordt het dus wel heel moeilijk om je vruchtbare dagen te weten en staat het onze kinderwens flink in de weg. Wat zou het plots kunnen zijn? Heb wel vele jaren de pil genomen, maar na 8 maanden zou ons dit niet meer in de weg mogen staan volgens de huisarts. En van stress is ook niet echt sprake… :/ Ik merk enkel dat ik de laatste tijd enorm veel haarverlies heb, terwijl ik bij het bloedtrekken toch echt geen tekorten had. Zouden het toch zo ineens mijn hormonen zijn die het niet meer weten? En wat doe je er dan aan?

  • Welke bloedwaarden zijn zoals geanalyseerd? Vitamine D, ijzer, B-vitamines, leverwaarden, elektrolyten?

 77. Hallo, Ik ben een meisje van bijna 18 en heb al vanaf m’n 15e m’n menstruatie. Toen was het heel onregelmatig, slechts om de aantal maanden en maar heel kort, 1 dag dan wel, 1 dag niet en dan weer 1 dag wel en dan waren ze over. Maar ik heb m’n maandstonden in totaal maar 7 keer gehad over 2 jaar. Nu heb ik ze al een heel jaar niet, maar wel regelmatig doorzichtig ‘slijm’. Moet ik mij zorgen maken? Ga ik later nog kinderen kunnen krijgen? Bezorgd…

 78. Hallo, Ik ben meisje van 28 jaar en ik heb de ziekte van Crohn. Ik ben de laatste paar jaren niet meer ongesteld geworden vanwege zware medicatie. En nog steeds. En kan ik wel nog zwanger worden, ook al bloed ik niet? Want ik bloed af en toe, maar gewoon een dag en dan is het over. Groeten, een hopeloos meisje

  • Beste, In principe zou sterilisatie geen invloed moeten hebben op je menstruatie; je hormonen zouden niet moeten worden beïnvloed door sterilisatie, dus ook je menstruatie niet. (bron) Normaliter komt de natuurlijke menstruatiecyclus juist weer op gang na sterilisatie. Gebeurt dit niet, dan zou ik persoonlijk even contact opnemen met je huisarts. Er zijn bronnen die beweren dat er na sterilisatie wel degelijk menstruatieklachten kunnen optreden; ze zouden meestal pas na verloop van jaren ontstaan. De kans op menstruatieproblemen zou groter zijn indien je voorafgaande aan de sterilisatie een hormonale vorm van anticonceptie hebt gebruikt, waaronder de anticonceptiepil of het hormoonspiraaltje. Menstruatieproblemen zouden naar schatting bij 25% van de gesteriliseerde vrouwen optreden; de kans zou extra groot zijn als je ooit met de pil bent begonnen wegens heftige/pijnlijke menstruaties. Nogmaals: ik ben GEEN arts; neem bij bezorgdheid of twijfel altijd even contact op met je huisarts. Sterkte & groeten, Paul

 79. Ik heb 7 oktober mijn Implanon spiraal laten verwijderen en heb de week erna onveilige gemeenschap gehad, maar was voor het zingen de kerk uit… Tot vandaag ben ik nog steeds niet ongesteld geworden… Heb wel een zwangerschapstest gedaan, maar die was negatief.

 80. Ik ben 15 (bijna 16) en ik heb nog steeds mijn maandstonden niet, ik eet geen groenten en fruit. Zou dit er iets mee te maken hebben?

  • De meeste meisje beginnen tijdens de puberteit te menstrueren. Tijdens de menstruatiecyclus rijpt er in de eierstok een eicel die uiteindelijk in de eileider terechtkomt, wat ook wel de eisprong wordt genoemd. Wanneer deze eicel onbevrucht blijft, sterft deze af, waarna een bloeding volgt waarbij zowel de onbevruchte eicel als baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Dit fenomeen staat ook wel bekend als menstruatie. Hoe jonger je bent, des te grilliger je hormoonhuishouding is en des te groter de kans op onregelmatige maandstonden. Dit geldt des te meer als je nog in de puberteit verkeert. Mocht je je zorgen maken over je menstruatiecyclus of mocht je menstruatieklachten ervaren , dan kun je het beste even langs je huisarts gaan voor advies. Hetzelfde geldt als de kans bestaat dat je zwanger bent. Helaas is er geen eenduidig antwoord op de vraag waarom menstruatiecycli onregelmatig verlopen of waarom menstruaties uitblijven of zelfs worden overgeslagen. Al met al is de exacte onderliggende reden 9 van de 10 keer van hormonale aard.

 81. Hee, Ik ben een meisje van 18, zit al sinds m’n 13de aan de pil, slik hem altijd zeer zorgvuldig. Ik heb wel geslachtsgemeenschap met mijn vriend, soms met en soms zonder condoom. Ik ben alleen maar 2 dagen ongesteld geweest, de 2de dag waren het lichtere bloedingen. Overigens loop ik ook rond met een blaasontsteking (heb hier nog geen medicijnen voor). En voel ik me al 3 dagen koortsig, verder heb ik totaal geen last van verschijnselen die ik op het internet lees die kunnen duiden op een zwangerschap. Moet ik me toch zorgen maken?

 82. Hee. Ik heb een meisje van 14 (bijna 15) en ben al sinds m’n dertiende ongesteld. Meestal blijft mijn menstruatie 6 of 7 weken weg. Dit gebeurt iedere keer en m’n moeder zegt dat dat gewoon kan. Maar nu blijft mijn menstruatie al bijna 11 weken weg en begin ik me zorgen te maken! Weet iemand iets? Groetjes, Anoniem 14

  • Heb je al een antwoord op je vraag? Ik ben ook 14 en ik heb precies hetzelfde…

  • Ik ben 14 en ik ben een keer in het begin 3 maanden lang niet ongesteld geweest. Helaas ben ik het nu elke keer 10 dagen lang heftig. Als je geen onveilige seks gehad heb of je condoom is niet gescheurd of iets in die richting, is er niks om je zorgen over te maken.

 83. Hoi allemaal, Ik heb een vraagje… Ik heb altijd een spiraal gehad sinds 2 maanden slik ik de pil in de eerste stopweek werd ik niet ongesteld en heb ik een zwangerschapstest gedaan. Hieruit bleek ik niet zwanger te zijn. Nu in me 2e stopweek ben ik weer niet ongesteld en krijg pukkeltjes. Ben naar de dokter geweest voor flauwvallen. Hij zei doe een test ik zei al gedaan een maand geleden, maar toch wil hij dat ik dat doe… Denken jullie dat ik zwanger ben of dat mijn lichaam gewoon moet wennen aan de pil?

  • Heb je al een antwoord gevonden? Ik heb namelijk precies hetzelfde…

 84. Hallo, ik heb een vraagje. Ik ben 27 jaar, ik heb sinds februari mijn Implanon weggehaald, ik heb op 9 april mijn eerste menstruatie gekregen en daarna niet meer. Nu dat het september is, heb ik mijn menstruatie niet gekregen. Ik ben naar m’n huisarts gegaan, ze hebben een inwendige echo gedaan om te kijken naar mijn eierstokken en alles was goed, maar kan ik toch zwanger raken zonder mijn menstruatie te krijgen? Ik wil graag zwanger worden, maar ik wil het op een gewone manier, niet met behulp van mijn huisarts. Alvast bedankt. Groetjes, Lintje27

 85. Hallo ik heb een vraag. Ik ben al meer dan een paar jaar niet ongesteld omdat ik de ziekte van Crohn heb. Kan het zijn dat als ik zware medicatie slik dat het weg blijft? Groeten, meisje van 27 jaar

 86. Hee, ik ben een meisje van 16 (bijna 17) en ik ben morgen een week over tijd. Ik heb wel een vriendje en we hebben veilig gevreeën en alle condooms gecontroleerd. Ik ben heel erg in de stress omdat ik nooit zo laat ongesteld word en ik vraag mij af of ik zwanger kan zijn. Heeft dit te maken met de erge stress die ik heb of mijn jonge leeftijd? Groetjes, Eva

 87. Hoi, Na twee kinderen en nog niet toe te zijn aan sterilisatie ben ik terug aan de pil gegaan. Afgelopen maanden heb ik de pil doorgeslikt. Omdat ik deze gewoon doorslikte ben ik m wel eens vergeten maar nooit meer dan 1 in de maand. Nu had ik het idee dat ik last had van opvliegers en leek het me verstandig even een pilpauze in te lassen. Dat is nu 11 dagen geleden en ik heb geen onttrekkingsbloeding gehad. Ik voel me niet zwanger. Kan ik me vergissen en het wel zijn? Bedankt! 37 jaar, endometriose patiënt

  • Arts in opleiding

   Als je ook maar 1 keer de pil vergeet in de tweede of derde week, kan je eitje vrijgekomen zijn en ben je niet meer beschermd. Dit staat ook in de bijsluiter van de pil. Pas daarmee dus goed op, het zou kunnen dat je zwanger bent, maar de kans is alsnog klein. Als je het idee had dat je opvliegers had, kan het ook zijn dat je menopauze is begonnen en dat je helemaal niet meer ongesteld wordt.

 88. Hey, Ik heb 9 maanden geleden een curettage gehad en nu de laatste 2 maanden is mijn menstruatie weggebleven. Is dat normaal?

 89. Hallo, Ik ben een meisje van 15 jaar en ben toen ik 14 was voor het eerst ongesteld geworden. Dit was eenmalig want ben het daarna niet meer geweest… weet iemand hoe dit kan?

 90. Hey, Ik ben 15 jaar en ik ben 1 week niet ongesteld geworden nadat ik ongesteld moest worden dus 1 week overtijd. Ik heb geen gemeenschap gehad, maar wel dat zijn geslacht over mijn onderbroek is geweest, dus niet dat hij echt mijn geslacht heeft aangeraakt. Hij is ook niet klaargekomen ofsow dus gewoon droog over m’n onderbroek. Wat moet ik doen? Ik ben maar 1 week overtijd.

  • Hallo, Nee dat kan niet, maak je maar geen zorgen! Daar is toch echt klaarkomen van een man bij nodig. Ter info: Je bent 1 x in de maand 24 uur vruchtbaar, en dat is ongeveer 14 dagen voor je verwachte menstruatie bij een cyclus van 28 dagen. Dit zijn ook de dagen dat je juist veel zin in gemeenschap hebt, want zo werkt de natuur bij vrouwen. Probeer een afspraak te maken bij de assistente van de huisarts over voorbehoedsmiddelen. Daarna kun je een afspraak maken bij de huisarts als je besluit de pil te nemen. Misschien kan dit ook telefonisch geregeld worden. Wanneer je jonger dan 18 bent, hebben ze geheimhoudingsplicht tegenover je ouders en gaat de declaratie ook niet naar hun, maar kun je het gelijk betalen voor een jaar. Het kost ongeveer 30 euro. Zeg het wel duidelijk tegen je huisarts. Of begin een gesprek met je ouders als je het bespreekbaar kunt maken en gebruik altijd een condoom. Jonge meiden, denk hier goed om, maar wacht liever tot je de ware hebt gevonden en als je 18 bent geworden. Groeten, een doktersassistente

 91. Hallo, Ik heb al een keer eerder op deze pagina gereageerd. En ik had een vraag, dit jaar heb ik al 2x gehad dat mijn ongesteldheid wegbleef. Ik heb nu bijna 2,5 maand een vriend, maar we hebben niets gedaan waardoor je zwanger kan raken, toch heb ik laatst voor de zekerheid zo’n test gedaan om ’t toch uit te sluiten dat ik zwanger kon zijn. Ik heb vorige maand 2 stress weken gehad, maar daarna niet meer… Laatst had ik ook opeens dat zeker 3x op een dag moest spugen, waardoor ik nog meer ging twijfelen, daarom heb ik ook die test gedaan… Maar daar kwam dus negatief uit. Hoe kan ’t dan dat mijn ongesteldheid al bijna meer dan 5 weken wegblijft?

 92. Hallo ik ben 16 jaar, mijn vriend en ik hebben wel gemeenschap gehad, maar gewoon beschermd met condoom en pil. Hierna had ik een urineweginfectie, maar sindsdien hebben we geen gemeenschap meer gehad. Nu was ik woensdag gestopt met mijn pil en normaal word ik dan zaterdag ongesteld. Het is nu dinsdag en ik heb nog niks… wel een zwangerschapstest gedaan en die was negatief. Hoe kan het dat mijn menstruatie wegblijft?

  • Beste Deborah (en voorgaande reageerders), In dit artikel over het (plots) stoppen van ongesteldheid (en in de reacties eronder) worden nog een aantal andere potentiële oorzaken/redenen beschreven waardoor je plotseling niet meer zou kunnen menstrueren. Wellicht heb je er iets aan… Mocht je je zorgen maken, neem dan altijd even contact op met je huisarts! Groeten, Paul

 93. Hallo, Ik zit met een probleem, ik ben namelijk 16 en ik heb al 2,5 jaar mijn menstruatie. Ze zijn altijd al onregelmatig geweest, maar nu heb ik ze al 7 maanden niet meer gehad. Ik heb nog geen gemeenschap gehad, dus ik kan onmogelijk zwanger zijn, moet ik mij zorgen maken?

 94. HeyHey, Even een vraagje… Ben nu 1,5 week over tijd, en de menstruatie blijft nog steeds weg. Nu heb ik vanmorgen een test gedaan, maar daar kwam uit NEG. Kan het wezen dat het nog steeds na een poos wachten POS wordt, of kan ik er nu na 1,5 week echt van uit gaan dat het NEG is?

 95. Hey, Ik ben 22 jaar, gebruik geen voorbehoedsmiddelen, heb toen ik 16 was een abortus gedaan. Nu heb ik al een maand last van bruinverlies zonder maandstonden… heb geen last van men buik of borsten. Het is niet dat ik veel bruinverlies heb maar soms heb ik het en dan is het ineens weer verdwenen. Wat zou het kunnen zijn? Alvast bedankt!

 96. Hoi, Ik ben 14 jaar oud en al een jaar lang regelmatig ongesteld. Nou ben ik al 2 maanden te laat en ik begin echt bang te worden. Is er wat mis met mij ofzo?

 97. Hallo, Ik ben 19 jaar en sinds mijn 16e was ik regelmatig (28 dagen) ongesteld. Ik heb de pil tot nog toe niet gebruikt omdat ik seksueel niet actief was. Na mijn vorige menstruatieperiode heb ik voor het eerst “geëxperimenteerd” met het hand/vingerwerk (ongeveer een week erna). Dit omdat wij beide niks bij ons hadden en ik het zonder condoom niet wil doen. Nu ben ik na 1,5 week na de dag dat ik ongesteld had moeten worden nog steeds niet ongesteld. Ik voel me er niet lekker bij en maak me zorgen. Nu is het paasweekend dus ik kan pas dinsdag naar de huisarts. Waarover moet ik mij wel/niet zorgen maken? P.S. In de periode voor/tijdens en in het begin van de nieuwe periode ben ik goed ziek geweest (helemaal vol/verkouden/griep, ongeveer 1 – 1,5 week). Ook heb ik in de periode erna veel spanning gehad voor sportwedstrijden. Afgelopen weekend is mijn jongere zusje voor het eerst ongesteld geworden, kan dat invloed hebben? Gr. Lotte

 98. Hallo, Ik zit met een probleempje: mijn vriend en ik willen graag een kindje. Ik ben in april 2013 gestopt met de pil. Toen heb ik 3 keer een cyclus gehad van 35 dagen. Daarna heb ik geen menstruatie meer gehad. Nu al meer dan 5 maanden niet. Ik ben al naar de huisarts geweest en ik heb onderzoekjes gehad. Ze zeggen dat de follikels zich ontwikkelen, maar er geen eisprong plaatsvindt om welke reden dan ook… Ze zeggen dat ik moet afwachten… Zou ik onvruchtbaar kunnen zijn? Wanneer zullen wij kunnen beginnen aan kinderen? Gr.

  • Ik heb ook problemen met me vruchtbaarheid. Ik probeer al 2 jaar zwanger te worden, maar het lukt niet. Ziekenhuisafspraken en onderzoeken zijn heel sloom. Ik heb cysten op me eierstokken en waarschijnlijk is dat de reden waardoor ik geen eisprongen heb. Maar nu willen ze eerst zooooveel onderzoeken gaan doen voordat ik medicatie krijg. Het lijkt alsof artsen niet begrijpen hoe wij ons voelen. Het is heel pijnlijk dat je iets graag wilt en niet kan hebben… Het brengt ook zoveel stress en de relatie word er ook niet beter van. Mijn hart gaat naar je uit en naar alle andere vrouwen die ook een kinderwens hebben.

 99. Ik ben veertien jaar en ik ben al vier keer ongesteld geweest. Maar elke keer dat ik ongesteld word is het heel erg veel, en duurt het ongeveer 2 weken, de menstruatie.

 100. Ik ben een meisje van 19 jaar en ben al drie dagen overtijd, maar ik moet donderdag terug met de pil beginnen. Wat moet ik doen als ik dan nog steeds niet ongesteld ben? En wat kan er gebeuren als je een week te lang je pil hebt ingenomen en dan stopt voor je menstruatie en deze nog steeds niet hebt gehad en bijna terug met de pil moet beginnen? Is de pil dan nog veilig als je er terug mee start? Ik maak me zorgen.

 101. Hallo, Ik ben 15 jaar en ben sinds oktober niet meer ongesteld geworden… Maar zwanger kan ik niet zijn, ik heb namelijk geen vriendje en geen seks gehad. Laatst ben ik naar de dokter geweest en ze zeiden dat als ik in februari nog niet ongesteld ben, ik een echo moet laten maken. Dan kan er namelijk iets mis zijn met m’n eierstokken… Maar wat zou dat dan zijn?

  • Beste Esmee, Er zijn allerlei mogelijke afwijkingen en aandoeningen van de eierstokken die de eisprong en menstruatiecyclus kunnen verstoren. Hierbij valt te denken aan een eierstokontsteking (oophoritis), eileiderontsteking (salpingitis), cyste of carcinoom van de eierstok, polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), een verstopte of verkleefde eileider of eierstok etc. Totdat er een diagnose is gesteld, zou ik me er niet te veel zorgen over proberen te maken. Het uitblijven van de menstruatie hoeft namelijk niet direct door de eierstokken te worden veroorzaakt. Zo zijn er heel veel (relatief onschuldige) variabelen die de eierstokken en daarmee de menstruatie/ovulatie kunnen beïnvloeden, waaronder stress, hormoonschommelingen (puberteit etc.), medicijnen, griep enzovoort. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 102. Ik ben 20 jaar en heb een uitblijvende menstruatie. Ik weet de precieze datum van wanneer ik voor het laatst menstrueerde niet meer, maar het is zo’n 7/8 maanden geleden. Ik ben langs de huisarts geweest, maar die zei dat het voor nu nog niet ernstig is. Pas als ik een kinderwens heb, zou ik me er zorgen over moesen maken. Wel heb ik dagelijks enorme pijn in de onderrug. Vooral aan de linkerkant van mijn onderrug. Moet ik me zorgen maken?

  • Ja, en ga niet zitten wachten tot je een kinderwens hebt! Want die procedure duurt heel lang… Ik had ook altijd pijn in me onderrug en ik heb er niks aan gedaan. En nu is het eigenlijk een beetje te laat. Hoe eerder je eraan begint, hoe beter. Ik zou vragen om naar een gynaecoloog doorverwezen te worden. Sterkte!

  • Ga anders naar de dokter; een maand of 2 niet ongesteld worden is begrijpelijk en kan nog, maar 7 maanden klinkt ernstig en moet nodig nagekeken worden.

 103. Ik ben al 6 – 7 weken over tijd. M’n buik voelt een beetje opgezwollen. Ik heb het veilig gedaan met m’n vriend, maar toch vind ik het maar raar. Ook heb ik 2 zwangerschapstests gedaan en die gaven allebei een negatieve uitslag. Wat zou dit kunnen zijn?

 104. Ik ben 19 jaar oud, en ben nu 2 weken overtijd. Vlak na mijn afgelopen menstruatie heb ik onveilige seks gehad (condoom gescheurd) en meteen de volgende ochtend een MAP gehaald. Nu ben ik alleen inmiddels al 2 weken “te laat”. Ik heb inmiddels 2 zwangerschapstests gedaan en die waren allebei negatief. Moet ik me zorgen maken? En hoelang kan je menstruatie uitblijven door stress?

 105. Hey, Ben nu al 3 weken overtijd; zwanger ben ik niet wegens sterilisatie 5 jaar geleden. Heb hevige pijn, maar ze komen niet door. Heb horen zeggen dat vrouwenmantel of leeuwenklauw helpt tegen pijn, maar wat helpt er tegen ze laten uitkomen? Alvast bedankt!

 106. Hallo iedereen, Ik zit al bijna een jaar met angst om mijn maandstonden te krijgen. Ik ben 21 jaar en het afgelopen jaar heb ik deze ongeveer 5 tot 7 keer gehad en ik ben niet zwanger of zwanger geweest. Ik maak me zorgen over wat er gebeurt met me, maar durf niet naar de huisarts. Ik heb ondertussen een relatie van 2 jaar en in het begin van onze relatie had ik dit probleem absoluut niet en kwamen mijn maandstonden vrij regelmatig. Nu heb ik ze weer een maand te laat en weet niet meer wat doen. Ik heb wel wat overgewicht, maar niet direct stress of antibiotica genomen. Ik sport ook niet, dus daar kan het niet van zijn. Mijn vriend en ik zijn ten einde raad en zouden later graag kinderen hebben, maar nu begin ik dus te twijfelen of ik ze ooit wel ga hebben. Ik weet dat ik naar de huisarts zal moeten gaan, maar ik hoopte voor nu dat hier iemand mij wat antwoorden zou kunnen geven. Groetjes en bedankt Jorien

  • Ha, Toch is het raadzaam om wel langs de dokter te gaan. Ik kampte met dezelfde klachten en werd daardoor erg onzeker. Ook omdat je nooit vastigheid hebt. Door de huisarts werd ik verwezen naar de gynaecoloog. Daar werd geconstateerd dat ik PCOS heb. Google maar eend. Hier staat genoeg over op internet. Eindelijk viel het kwartje. ;)

 107. Ik ben pas geleden 15 geworden. Mijn menstruatie was altijd regelmatig, maar ik ben nu al 4 dagen te laat. Elke dag hoop ik toch weer ongesteld te worden, want ik begin me toch wel zorgen te maken. Is dit nodig?

  • Beste Anoniempje, Als je verder geen klachten hebt denk ik niet dat je je op die jonge leeftijd zorgen moet maken. Het is namelijk heel gebruikelijk dat je menstruatie nog niet helemaal gelijkmatig en stabiel is. Neem voor de zekerheid even contact op met je huisarts indien je je toch ernstige zorgen blijft maken. Sterkte en groeten, Paul

 108. Ik heb voor ongeveer 2 maanden maaltijden overgegeven. Ik ben ongeveer 4 kilo afgevallen en weeg nu 54 kilo (164 cm) dus dit is een normaal gewicht. Onlangs ben ik gestopt omdat ik erachter kwam dat ik sindsdien niet meer ongesteld meer ben geweest… Dit was wel even schrikken, omdat ik op internet had gelezen dat onvruchtbaarheid kon plaatsvinden door boulimia. Nou ga ik ervan uit dat 2 maanden niet lang genoeg is om dit te kunnen veroorzaken, maar je weet maar nooit… Weet iemand hier toevallig meer over?

  • Ik heb hetzelfde voor als jou. Ik ben 16 en heb dit 10 maand gedaan, maar ben hier nu ook mee gestopt. Ik heb al ongeveer 1,5 jaar mijn maandstonden niet en ben echt bezorgd voor als ik later een kindje wil… Ik heb een vriend en we hebben al gemeenschap gehad met condoom, maar nu vraag ik me af of het goed/slecht zou zijn dat ik de pil zou nemen… Ik durf hier niets over aan mijn ouders zeggen en ben erg bezorgd. Kan iemand me a.u.b. antwoorden?

 109. Goed artikel. Ik heb Lyme en slik nu 8 weken lang antibiotica. Daarnaast slik ik de pil (Yasmin). Door Yasmin was m’n menstruatie al heel licht; niet eens helderrood bloed, geen menstruatie te noemen eigenlijk. Nu blijft de menstruatie echter helemaal weg. Misschien omdat ik erg beroerd ben geweest afgelopen weken? Ik kan niet zwanger zijn… Er is weleens gezegd dat het door stress kan stoppen. Maar dat gebeurde voorheen nooit bij me. Door lichamelijke stress kan blijkbaar dus wel…

 110. Kan het zijn dat je menstruatie ineens wegblijft op je 50e levensjaar? Verder geen klachten; ik transpireer wel veel, maar het zijn geen opvliegers.

  • Beste Ria, Dat kan zeker. Indien de menopauze is ingetreden, is dit een van de vaststaande gevolgen. Dat je verder nog niet of nauwelijks overgangsverschijnselen vertoont, is niet per se heel zeldzaam. Dat verschilt namelijk sterk per persoon. Groeten, Paul

 111. Ik zou 4 dagen geleden ongesteld moeten zijn geworden, maar nu ben ik het dus nog steeds niet. Weet nu ook niet wat het kan zijn. De tests zeggen dat ik niet zwanger ben, maar toch ben ik elke ochtend en elke nacht misselijk en voelt mijn buik aan alsof er echt iets in zit. Rare druk, niet vervelend of zo maar het zit er wel… Kan iemand mij vertellen wat het kan zijn?

  • Beste Iemans, Het is niet met zekerheid te zeggen of je verstoorde menstruatiecyclus en het gevoel alsof er iets in je buik zit aan elkaar gerelateerd zijn. Zo zou je ook last kunnen hebben van obstipatie of een kleine cyste. Dit is overigens niet bedoeld om je bang te maken, puur ter illustratie (dus als voorbeeld). Als je klachten anders aanvoelen dan menstruatiepijn en je je ernstig zorgen maakt, dan zou ik even contact opnemen met je huisarts. Groeten, Paul

 112. Wat een boeiend artikel! Zelf heb ik juist last van het tegenovergestelde gehad. Ik kon niet stoppen met bloeden nadat ik ongeveer een jaar was gestopt met de pil; tot bloedarmoede en flauwvallen aan toe. Ik bleef steeds bloed verliezen, maandenlang! Vooral heel veel na het vrijen en wanneer ik had hardgelopen of gezwommen. Na 3 doorverwijzingen (wat weer een heel verhaal apart is) was er uiteindelijk op een echo te zien dat mijn eierstokken net druiventrossen waren, terwijl de echo daarvoor niets uitwees. Geen verdere uitleg, want ze wisten er nu eenmaal niet zo veel over te vertellen, zeiden ze in het ziekenhuis. Ik moest maar gewoon weer aan de pil, en dan zouden de klachten wel verdwijnen. Daarnaast kreeg ik het label: PCO en werd er nog even verteld dat eventuele zwangerschap erg lastig zou worden, mocht er ooit een kinderwens ontstaan. Wat was ik (en dat ben ik overigens nog steeds) verdrietig! Ik voelde me niet serieus genomen en simpelweg slecht behandeld. Ook mijn huisarts wist geen vragen te beantwoorden omdat hij ook vond dat er gewoon te weinig bekend is over PCO. Ik ben toen dus de pil maar weer gaan slikken; verdrietig en met heel veel tegenzin, want daar wilde ik nou juist vanaf… Maar ik wilde deze bloedingen ook niet meer. Sinds een jaar ben ik nog gezonder en bewuster gaan leven. Ik eet niks meer waar een label op zit en consumeer bijna geen alcohol, zout en suiker meer. Vier maanden geleden ben ik weer gestopt met de pil, na deze weer bijna een jaar te hebben geslikt. Ik klop het even af… Maar het gaat heel goed. Ik wordt netjes ongesteld en heb geen doorbraakbloedingen meer. Ook zit ik lekker in mijn vel en heb ik goede hoop. Goede hoop dat dankzij mijn gezonde levensstijl mijn hormonen in balans zijn geraakt en ik van mijn PCO af ben. Ik ben heel benieuwd of er andere vrouwen zijn die van hun PCO af zijn gekomen of soortgelijke ervaringen hebben! Groetjes, Jane

  • Ik zit er ook mee, enorm verdriet en ben er nog niet vanaf. Ik vind ook dat er een betere en snellere behandeling zou moeten zijn voor vrouwen met een kinderwens. Ze weten niet hoe het voelt om iets te willen en niet te kunnen krijgen. :( Sterkte!

 113. Ik ben 13 jaar oud en mijn menstruatie blijft uit. Normaal gesproken ben ik heel regelmatig ongesteld en het is nog nooit veel te laat of niet geweest, maar nu ben ik al 4 dagen over tijd. Moet ik me nu zorgen maken?

  • Beste, Zoals in bovenstaand artikel wordt vermeld is het heel gebruikelijk dat je menstruatie op zulke jonge leeftijd nog niet stabiel is. Mocht je je desalniettemin zorgen blijven maken, neem dan even contact op met je huisarts.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.