Moedervlek verwijderen: behandeling & littekens…

Body · Door Ilse

moedervlek verwijderen moedervlekken

Veel mensen laten tegenwoordig moedervlekken verwijderen ofwel weghalen. Deze behandeling wordt ook wel moedervlek-biopsie of moedervlek-excisie genoemd. Mensen laten moedervlekken verwijderen, bijvoorbeeld omdat ze een moedervlek niet mooi vinden of op aanraden van hun dokter.

Hieronder lees je alles over het verwijderen van moedervlekken, eventuele littekens, vergoeding door de zorgverzekering en de verschillende manieren om moedervlekken te verwijderen…

Wat houdt het verwijderen van moedervlekken in?

Het verwijderen van een moedervlek is een uiterst kleine en relatief simpele ingreep die vrijwel altijd onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. De verdoving wordt meestal toegediend via een kleine injectie die rechtstreeks in of onder de moedervlek wordt toegediend met een spuitje.

In de meeste gevallen worden moedervlekken verwijderd door de huisarts. In sommige gevallen voert een dermatoloog (huidspecialist) of plastisch chirurg de ingreep uit. In sommige gevallen moet er worden gehecht, maar dat ligt aan de manier waarop de moedervlek wordt verwijderd. Het verwijderen van een moedervlek doet meestal niet of nauwelijks pijn.

Redenen om moedervlekken te verwijderen

Er zijn verschillende redenen om een moedervlek weg te halen. De belangrijkste redenen voor het verwijderen van een moedervlek zijn:

1. Moedervlek weghalen om cosmetische c.q. schoonheidsredenen

Een moedervlek kan je een “harde” gezichtsuitdrukking geven. Daarnaast kan een moedervlek simpelweg onesthetisch oftewel ontsierend zijn. Kortom: je vindt je moedervlek niet mooi en wil deze daarom laten verwijderen c.q. weghalen.

2. Moedervlek verwijderen om medische c.q. gezondheidsredenen

Je moedervlek kan “onrustig” zijn. De kans is dan groot dat de moedervlek zich ontwikkelt tot een melanoom (=huidkanker). In dat geval moetde moedervlek worden verwijderd.

3. Moedervlek laten weghalen om praktische c.q. functionele redenen

Een opstaande moedervlek kan in de weg zitten, bijvoorbeeld op een ooglid, bij je broekband of tussen twee vingers. Het is dan simpelweg praktischer om de moedervlek te verwijderen dan te laten zitten.

De meeste mensen laten een moedervlek weghalen wegens cosmetische redenen, dus omdat het verwijderen van de moedervlek ten goede komt aan hun uiterlijk.

Manieren om moedervlekken te verwijderen

Er zijn verschillende methodes om moedervlekken te verwijderen. Moedervlekken worden in de meeste gevallen op een van de volgende manieren verwijderd:

1. Moedervlekken snijden / wegsnijden

Platte (niet-opstaande) moedervlekken worden vrijwel altijd weggesneden. Omdat vlakke moedervlekken tot diep in het huidoppervlak geworteld kunnen zijn, is snijden soms de beste methode om moedervlekken te verwijderen. Ook als er sprake is van een “kwaadaardige” moedervlek wordt er vrijwel altijd gesneden. De moedervlek wordt dan – samen met een omringend, ellipsvormig stukje huid – weggesneden.

2. Bevriezen & “shaven” van moedervlekken

Opstaande moedervlekken (die bovenop de huid liggen), worden steeds vaker verwijderd door ze te bevriezen en laagje voor laagje weg te schaven. De moedervlek wordt dan met vloeibare stikstof keihard gemaakt en vervolgens met een soort scheermesje weggeschraapt. Schaven of schrapen wordt ook wel “shaven” genoemd. Het voordeel van een moedervlek bevriezen & wegschrapen is dat er meestal geen diep wondje ontstaat. Bij vlakke moedervlekken wordt echter wél tot relatief diep in het huidoppervlak geschaafd.

3. Moedervlek wegbranden oftewel coaguleren

Wegbranden wordt steeds vaker toegepast, voornamelijk bij opstaande moedervlekken. Het wegbranden van een moedervlak wordt ook wel ‘coagulatie’ genoemd. Deze methode van moedervlekken verwijderen heeft een belangrijk voordeel: Alleen de moedervlek verdwijnt en er wordt geen gezond huidweefsel weggehaald! Het nadeel van coaguleren is echter dat het weefsel vanwege de intense hitte verdampt, waardoor het niet kan worden onderzocht. Branden wordt daarom niet toegepast bij moedervlekken die kwaadaardig (kunnen) zijn.

4. Ponsen of “punchen” van de moedervlek

Een pons ofwel pons-mes is een mesje met een cirkelvormig snijvlak. Met een pons worden uitsluitend kleine moedervlekken (< 8mm) verwijderd. Ponsen wordt met name toegepast op plekken waar men niet bij kan met een brander, laser of scalpel. De moedervlek wordt d.m.v. ponsen in één keer weggepakt. De pons “graaft” de moedervlek als het ware met één beweging uit de huid.

5. Moedervlekken laseren oftewel weglaseren

Een laser verpulvert de overtollige pigmentcellen in een moedervlek, waardoor deze– zowel qua kleur als volume – letterlijk verdwijnt. Het voordeel van moedervlekken laseren is dat er naderhand niet of nauwelijks iets van de behandeling te zien is. Het nadeel van moedervlekken verwijderen m.b.v. een laser is dat het relatief duur is.

Moderne technieken zoals branden, bevriezen en laseren verdienen meestal de voorkeur boven het wegsnijden van moedervlekken.

Moedervlekken verwijderen & littekens

Vrijwel iedereen die overweegt om moedervlekken te laten weghalen is huiverig voor eventuele littekens die achterblijven. De vorming van littekens is echter afhankelijk van de behandelingsmethode om moedervlekken te verwijderen:

1. Hoe erg zijn de littekens bij het wegsnijden van een moedervlek?

Bij het verwijderen van een moedervlek door snijden, wordt altijd ruim om de moedervlek heen gesneden. Zodoende ontstaat een ellips waarvan beide zijden relatief strak aan elkaar kunnen worden gehecht. Hoe groter de moedervlek, des te groter de snijwond, des te meer hechtingen gezet moeten worden en des meer je zult blijven zien van het litteken.

2. Blijven er zichtbare littekens achter bij het wegbranden van moedervlekken?

Bij wegbranden ofwel coaguleren ontstaat een oppervlakkig brandwondje en geen diep snijwondje. Een brandwond geneest doorgaans veel mooier dan een snijwondje. Als je een moedervlek laat wegbranden, hoeft er niet te worden gehecht en blijft er uiteindelijk niet of nauwelijks een litteken zichtbaar. Branden is dan ook een prima methode om moedervlekken te verwijderen.

3. Hoe opvallend zijn de littekens als je een moedervlek bevriest en wegschaaft?

Bij bevriezen & wegschrapen ontstaat een schaafwondje en geen snijwondje.Een schaafwond geneest doorgaans veel mooier dan een (diepe & brede) snijwond. Er komt bovendien snel een korstje op, waardoor het niet hoeft worden gehecht en ook niet snel geïnfecteerd raakt. Let wel: hoe groter de moedervlek die wordt verwijderd, des te groter en dieper de schaafwond, en des te moeilijker het achterblijvende litteken geneest.

4. Hoe zit het met achterblijvende littekens als je een moedervlek ponst?

Met een pons wordt tot vrij diep in de huid gesneden. Het wondje is diep, maar zeer klein qua oppervlak. Hierdoor zijn slechts 1 of 2 hechtingen nodig en geneest het litteken van een geponsde moedervlek doorgaans vrij snel en relatief mooi. Vanwege de zeer beperkte diameter van een pons, wordt ponsen zelden gebruikt om moedervlekken te verwijderen.

5. Hoe opvallend zijn de littekens als je moedervlekken laat weglaseren?

Bij laseren behoudt het littekentje doorgaans de kleur en structuur van de overige huid. Zodoende ontstaat alleen een klein ”deukje” in het huidoppervlak bij het verwijderen van een moedervlek. Het littekentje bij laseren geneest doorgaans veel mooier en egaler dan bij snijden omdat er geen sprake is van hechtingen. Let wel: hoe groter het te laseren oppervlak, des te groter en dieper het deukje.

Hoe groter een moedervlak is en hoed dieper een moedervlek in het huidoppervlak geworteld is, des te dieper men de huid infiltreert en des te groter en opvallender het litteken doorgaans wordt.

Littekens door moedervlek verwijderen helpen voorkomen!

Je kunt littekens vanwege moedervlek-biopsie niet op eigen initiatief voorkomen… Maar je kunt er wel voor zorgen dat de verwijderde moedervlek mooier en sneller geneest. Hierbij enkele weetjes, tips & adviezen die m.b.t. de littekens die kunnen ontstaan door het verwijderen van moedervlekken:

  • Houd er altijd rekening mee dat er blijvende, zichtbare littekens kunnen ontstaan door een verwijderde moedervlek.
  • Houd wondjes en littekens zo droog mogelijk. Niet alleen i.v.m. de wondgenezing, maar ook i.v.m. eventuele oplosbare hechtingen
  • Houd wondjes en littekens zo schoon mogelijk. Als een wondje geïnfecteerd raakt, wordt de wondgenezing namelijk verstoord en ontstaan lelijkere littekens.
  • Hoe beter je algehele gezondheid, des te beter de wondgenezing na het verwijderen van een moedervlek.
  • Littekens door een verwijderde moedervlek genezen dus beter als je gezond eet, veel beweegt en niet rookt.
  • De ene persoon maakt beduidend meer littekenweefsel aan dan de ander. Hoe meer littekenweefsel, des te opvallender het litteken.
  • Laat – bij wijze van “test” – eerst eens een moedervlek op je lichaam verwijderen en dan pas in je gezicht.
  • Houd verse littekens zo veel mogelijk uit de zon. Direct zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat een litteken blijvend verkleurt.
  • Als je nog in de groei bent, dan groeien je littekens mee; het is dus ideaal om een moedervlek pas weg te halen als je bent uitgegroeid.
  • Als een arts de keuze volledig aan jou overlaat, dan is het weghalen van een moedervlek medisch gezien niet noodzakelijk.
  • Je kunt eventueel litteken-crème (Biodermal e.a.) of littekenpleisters (Scarban e.a.) gebruiken om littekens mooier te laten herstellen.

Moedervlek verwijderen: kosten & Vergoeding

De kosten van het laten verwijderen van een moedervlek verschillen sterk per behandeling. Het laten wegbranden van een moedervlek door een huisarts kost slechts enkele tientjes. Laserbehandelingen kosten al snel 200 euro per stuk. In sommige gevallen wordt het weghalen van een moedervlek vergoed door je zorgverzekeraar. Meestal werkt vergoeding van moedervlek-biopsie als volgt:

Als het verwijderen van een moedervlek medisch gezien vereist is (melanoom, huidkanker e.a.), dan wordt de behandeling sowieso vergoed via je zorgverzekering. Als je een moedervlek wilt laten weghalen, enkel omdat je deze lelijk vindt, dan wordt ‘moedervlek verwijderen’ zelden of nooit door een zorgverzekeraar vergoed. Als je jonger bent dan 18 jaar en kunt aantonen dat je psychologische schade ondervindt aan je moedervlekken – bijvoorbeeld vanwege schaamte of een verstoord zelfbeeld – dan wordt verwijdering doorgaans vergoed.

Heb jij ervaring met moedervlekken verwijderen? Of ben je van plan om een moedervlek te laten weghalen? Laat hieronder jouw reactie of ervaring achter!

127 comments


  • peter

    31 oktober 2019

    ik heb gisteren mijn moedervlek laten verwijderen middels de shavingstechniek. nu allemaal kuiltjes ontstaan, trekt dit nog weg?

  • Micky

    28 november 2018

    Hoi! Ik heb een moedervlek 1 cm onder mijn oog. 10 jaar geleden had ik hem nog niet, nu is hij 4 mm groot en niet meer plat. Ik wil hem graag laten verwijderen, maar ik durf niet. Ik wil geen groot litteken onder mijn oog en ik ben bang dat het heel veel pijn doet. Ik weet niet zeker of ik hem weg wil laten halen, want het is een soort van mijn ‘kenmerk’. Ik ben bang dat hij misschien kwaadaardig is. Ik durf dit niet tegen mijn ouders te zeggen want ik ben bang dat zij dan meteen een afspraak gaan maken terwijl ik nog niet zeker weet of ik het wil… Wat moet ik doen? Gr. Micky (14 jaar oud)

  • Danielle

    26 februari 2017

    Ik heb ongeveer een maand geleden een moedervlek op mijn rug laten “wegschaven” door de huisarts. Zij vond de moedervlek er rustig uitzien dus vond ze het niet nodig om het op te sturen naar het lab. Nu een maand later zie ik dat er op dezelfde plek weer een moedervlek terugkomt. Is dit normaal?

    • Mamavlekjes

      24 februari 2018

      Ik heb het pas laten doen ze hebben 2 moedervlekken ik mijn gezicht eruit gehaald en het viel reuze mee! Het was niet zo akelig zoals ik dacht naald voel je amper alleen het verdoof vloeistof wat ze er in spuiten voelt niet echt super maar duurt 2 seconden dus ik zou niet twijfelen.

  • Mandy

    12 december 2016

    Vraagje; hoe zit het met electrocoagulatie van een moedervlek tijdens de eerste weken van een zwangerschap. Kan dat kwaad?

  • Ayla

    4 oktober 2016

    Hoi, Ik heb in juni een moedervlek weg laten halen omdat hij wat onrustig was en bloedde. Ik ben door de huisarts naar het ziekenhuis doorverwezen op dezelfde dag om hem te laten verwijderen. Hij is deels weg geschaafd. Daarna is hij opgestuurd en ik heb verder geen uitslag gekregen, dat arts zei bij geen nieuws is goed nieuws. Nu krijg ik vandaag een factuur van 321,51! De verzekering vergoed dit niet. Is dit een normaal bedrag? Ik ben er nogal van geschrokken.

  • Sandra

    3 oktober 2016

    Hoi! Zojuist bij de dermatoloog een bultje / moedervlek laten wegsnijden op een vervelende plek onder mijn bh-bandje. Het bultje zag er volgens de dermatoloog normaal uit. Toen ik een afspraak maakte om de hechtingen te laten verwijderen zei de assistente dat de uitslag dan ook wel binnen zou zijn, maar het waarschijnlijk niks zou zijn. Ik schrok wel een beetje van het woord uitslag. Iemand die ik ken zei dat weggesneden bultjes / moedervlekjes altijd worden opgestuurd, klopt dat?

    • Paul

      4 oktober 2016

      Of dit echt altijd gebeurt durf ik niet te zeggen, maar het is inderdaad vrij standaard. Weggesneden moedervlekken kunnen immers heel makkelijk en efficiënt worden onderzocht in een laboratorium, zonder dat je daar als patiënt last aan ondervindt… Ik heb in het verleden vrij veel moedervlekken laten weghalen en voor zover ik mij kan herinneren is iedere moedervlek opgestuurd voor microscopisch onderzoek. Dat een moedervlek wordt onderzocht, is dus nier per definitie een reden om je bezorgd / zorgen te maken.

  • Mayke

    4 juli 2016

    2 weken geleden moest ik bij de dermatoloog een moedervlek laten verwijderen op mijn kaak daar deze mogelijk een BCC was. Gelukkig was alles goed. Hij heeft de moedervlek weggehaald d.m.v. een pons. Daarna heeft hij aan de uiteinden van het littekentje 2 hechtingen geplaatst. Het littekentje is ongeveer 6 mm en is een dun streepje. Wel ligt het streepje nogal diep. Aan de uiteinden van het littekentje zitten nu 2 bobbeltjes. Dit zijn huidplooitjes. Deze bobbeltjes zitten dus achter de hechting. Mijn huisarts vindt dat het niet mooi is gedaan. Ik moet het nu aankijken of die plooitjes zich nog wat herstellen. Zo niet, dan gaat ze kijken wat er aan gedaan kan worden. Ik vind het raar dat ik van deze bobbeltjes heb ontwikkeld aan het uiteinde van het littekentje. Ik vraag me af of er meer mensen zijn die hiermee bekend zijn. En wat de ervaringen zijn met het genezen van een wondje door een pons.

    • Elmas

      9 januari 2017

      hoi, ik heb een maandje geleden ook met een pons denk ik een moedervlek laten verwijderen, dat is me later verteld door de assistente. het is best een diepe wond en het geneest zoo traag. ik smeer het nu in met biodermal dus even afwachten hoe dit er uit komt te zien.

  • Sam

    29 juni 2016

    Hey! Ik heb een niet hele grote platte moedervlek die zwart is in het midden onder mijn borsten ik zou deze graag weg willen laten halen heeft iemand enig idee hoe duur het zal zijn en of ik het cosmetisch zou kunnen laten doen?

    • danni

      30 juni 2016

      Hoi, als je het bij de huisarts laat doen is het weghalen van moedervlekken veel goedkoper dan bij de dermatoloog. De huisarts kan zelf beoordelen of hij/zij het kan doen of dat het meer geschikt is voor de dermatoloog. Natuurlijk kun je het cosmetisch laten doen. Als je het niet mooi vind is dat reden genoeg. Ik heb laatst een moedervlek laten verwijderen bij de dermatoloog omdat hij er niet zeker van is of het goed is. Een aantal andere plekjes laat ik binnenkort doen bij de huisarts omdat dit een stuk goedkoper is.

  • Anoniem

    11 juni 2016

    Een specialist in het Erasmus MC adviseerde ons ooit moedervlekken in het gezicht sowieso door een plastisch chirurg te laten verwijderen, en niet door een huisarts. Een plek op de rug of zo is natuurlijk weer een ander verhaal. Ik heb zelf ooit een pigmentvlek ter grootte van een twee-euro-munt, op mijn been laten weghalen door een plastisch chirurg. Dit moest in twee sessies, er is nauwelijks iets van het litteken te zien. Alleen de verdoving was enigszins pijnlijk.

    • Fio

      29 juni 2016

      Iemand bekend met weghalen van moedervlekken in t gezicht van een baby?

  • Anoniem meisje

    24 mei 2016

    Hallo Meneer / Mevrouw, Ik heb een grote platte moedervlek op een intieme plek. Ik durf er eigenlijk niet mee naar de dokter maar ik schaam me er zo voor en wil hem super graag weg laten halen. Gaat dit me veel geld kosten of kan het worden vergoedt? En kan de dokter het gewoon doen (ik ben 21 jaar)?

  • Asmin

    30 april 2016

    Hoi, vanaf welke grootte van een moedervlek in mm zou de litteken beter zichtbaar zijn op de huid? Bijvoorbeeld 3/4 mm?

    • Paul

      1 mei 2016

      Beter zichtbaar dan wat? Hoeveel ‘beter’ een litteken zichtbaar wordt, is natuurlijk hartstikke relatief. Een litteken van 1 millimeter zie je doorgaans beter dan 0,1 mm en 10 centimeter zie je logischerwijs beter dan 1 cm… Maar hoe groot en opvallend een litteken precies wordt, is vooraf niet te voorspellen… Bovendien is de opzichtelijkheid van een litteken niet uitsluitend afhankelijk van de omvang van de oorspronkelijke moedervlek, maar ook van de gebruikte behandelingsmethode, de expertise van de behandelend arts, de diepgeworteldheid van de moedervlek, het lichaamseigen herstelvermogen van de behandelde individu, optreding van eventuele complicaties (ontsteking, verstoorde wondgenezing, keloïdvorming e.a.) en ga zo maar door. Je kan in ieder geval niet zeggen dat een litteken “beter op gaat vallen” vanaf een bepaalde moedervlekgrootte… Groeten, Paul

  • Celine

    7 april 2016

    Hoi ik ben 15 en heb een moedervlek op mijn been. Aan de buiten zijkant van mijn knie. Hij is redelijk plat. Ik vind hem niet zo mooi en durf in de zomer ook geen korte broekjes of rokjes en jurkjes aan te doen. Ik schaam me er echt voor en werd vroeger er ook door gepest. Ik wil mijn moedervlek weg laten halen en denk dat ik dan snijden laat toepassen maar ik ben wel heel erg bang. Ik vind het erg eng. Zijn er misschien nog tips om over mijn angst heen te komen?

  • Rory

    7 april 2016

    Hoi ik ben Rory , ik wil een paar moedervlekken op Mijn gezicht weghalen . Mijn vraag is als je ze hebt weggehaald (de moedervlekken ) zie je dan ook goed de littekens

    • Vantrigt

      10 mei 2016

      Meestal na een half jaar is het litteken weg heb gister 1 moedervlek laten weghalen!

  • jozias

    10 maart 2016

    Ik heb een dikke moedervlek naast me anus als ik poep voel ik me drol erlangs schrapen dit is erg gênant maar wil deze graag weg laten halen waar kan ik het beste terecht?

    • Paul

      10 maart 2016

      Bij je huisarts of een dermatoloog.

  • Elleke

    8 februari 2016

    Hallo, Ik heb ongeveer 10 jaar geleden een moedervlek op mijn been laten weghalen. Dit uit voorzorgsmaatregelen. Nu heb ik de laatste tijd last van de plek waar toentertijd mijn moedervlek is weggehaald, net of deze plek gevoelig is gebleven. Dit heb ik voornamelijk als ik het bijvoorbeeld koud heb, eroverheen wrijf, maar ook weleens als ik gewoon zit op de bank, dat het me er ineens ‘doorheen trekt’. Is dit normaal/kan dit erbij horen?

  • ros

    4 februari 2016

    Hallo, Ik heb een behoorlijke moedervlek onder mijn kin zitten, van ongeveer 3 cm doorsnede (groter dan een €2 munt). Ik wil deze ONTZETTEND graag weg laten halen, maar vind het allemaal een beetje eng. Ik hoor en lees veel dat je er een litteken aan overhoud, maar daarom wil ik graag weten of er mensen zijn met een soortgelijke ervaring zoals ik? Iemand die tips heeft? Groet en bedankt!

  • Havva

    30 januari 2016

    Heey, waar kan je je moedervlek weg laten shaven. Kan dat gewoon bij de huisarts of de ziekenhuis, of heb je daar een speciale kliniek voor. En wat zijn de kosten daarvan.

  • Ilse

    19 januari 2016

    Hallo, Ik heb nu ongeveer een jaar geleden een moedervlek boven mijn lip laten weghalen, omdat ik me er onzeker door voelde. Ik heb het laten ‘wegschaven’. De verdoving deed erg pijn maar, het schaven was al na 2 minuten klaar. Ik moest 5 dagen met een plakkertje op m’n gezicht lopen en na 2 weken was de moedervlek alweer terug. Iemand ideeën wat ik nu kan doen? Ik wil natuurlijk het liefst geen litteken, maar wil de moedervlek het liefst zo snel mogelijk weg. Ik heb dit trouwens in het ziekenhuis bij een plastisch chirurg gedaan.

    • Paul

      20 januari 2016

      Waarschijnlijk heeft men de moedervlek niet diep genoeg weg geschaafd, waardoor een deel van de pigmentvormende cellen (melanocyten of naevuscellen) is blijven zitten. Wellicht kun je contact opnemen met het ziekenhuis waar je destijds ben behandeld om na te vragen of er sprake is van een zekere ‘garantie’ in de vorm van een kosteloze herhalingsbehandeling…

  • Hailey

    19 oktober 2015

    Beste allen, ik zie dat de laatste reactie lang geleden is, maar ik wil toch ook even mijn ervaring delen. Mocht er toch iemand hier terechtkomen. Ik heb onlangs ook een grote moedervlek in mijn gezicht laten verwijderen. Dit werd niet door de verzekering gedekt omdat het puur cosmetisch was. Ik ben daarom terecht gekomen bij Bloemingdael. Zij zijn gespecialiseerd in het verwijderen van moedervlekken zonder dat er een heel zichtbaar litteken achterblijft. Ik ben in ieder geval zeer tevreden over het resultaat. Alleen als ik het kleine litteken aanwijs kunnen mensen het een beetje zien maar eigenlijk is het verder niet zichtbaar. Ik raad zeker aan om een (niet kwaadaardige) moedervlek bij een goede cosmetische kliniek te verwijderen. De huisarts of het ziekenhuis is misschien minder gespecialiseerd in het echt onzichtbaar maken van het litteken. Weet je niet zeker of je moedervlek kwaadaardig is, dan kan jij ook altijd eerst langs gaan bij de huisarts, maar ook bij de cosmetische kliniek kan je op dit gebied advies krijgen.

    • Sabrina

      19 oktober 2015

      Bedankt voor het delen van je ervaring betreffende het verwijderen van een moedervlek in je gezicht! Fijn dat je zo tevreden bent met het resultaat.

    • Cindy

      31 oktober 2015

      Wat fijn voor je dat je tevreden bent. Ook ik heb 3 weken geleden een moedervlek op mijn wang laten weghalen was ook puur omdat ik er gewoonweg niet happy mee was dus het was niet noodzakelijk. Ik heb de moedervlek bij Padberg Kliniek weg laten halen. Ben pas 3 weken verder en het ziet er nu al mooi uit, ben zo zelfverzekerder hierdoor en ben zo blij dat ik die stap heb gezet, was namelijk ook bang dat ik littekens kreeg of iets. Maar ik durf het ook aan te raden als je je onzeker voelt door zo n moedervlek zoek gewoon een goede kliniek en valt allemaal zo mee.

    • Anoniem

      30 januari 2016

      Heey, met welke manier hebben ze dan je moedervlek weggehaald? En hoeveel kostte het?

  • Marti

    1 oktober 2015

    Hallo ik ga binnenkort 2 moedervlekken verwijderen bij mijn hals, ze gaan ze wegsnijden. Ik ben bang dat er erg lelijke littekens zullen ontstaan. De moedervlekken zijn zelf niet zo groot. Is er een behandeling om littekens te verwijderen? Bedankt!

  • Léonie

    17 september 2015

    Geachte heer/mevrouw, In april werd een kwaadaardige moedervlek geconstateerd. Hij was eerst bij de huisarts weggehaald en is opgestuurd. Toen kwamen we erachter dat ik z.s.m. naar het ziekenhuis moest. In april is de moedervlek dus weggehaald en opnieuw opgestuurd. Bleek gelukkig nu wel genoeg weggehaald te zijn. Nu heb ik nog steeds geen rekening van het ziekenhuis gehad. Wat voor bedrag kan ik ongeveer verwachten? Groet, Léonie

    • Paul

      17 september 2015

      Beste Léonie, Als ik het goed begrijp heeft je huisarts een deel van de moedervlek verwijderd en vervolgens heeft men in het ziekenhuis de rest verwijderd… Welke kosten een ziekenhuis hiervoor in rekening brengt, durf ik niet te zeggen. Dit zou je bij het ziekenhuis moeten navragen. Het klopt overigens dat het soms heel lang kan duren voordat een ziekenhuis kosten factureert (soms wel een jaar of langer), wat erg frustrerend kan zijn… Dit kan overigens aan het ziekenhuis liggen, maar ook aan de zorgverzekeraar… Sowieso betreft het weghalen van een kwaadaardige moedervlek geen cosmetische, maar een medische behandeling. Dit wordt dus vergoed door je zorgverzekering. Sterkte met het herstel! Groeten, Paul

  • Anoniem E

    17 augustus 2015

    hoe kan je zien of een moedervlek goed of kwaadaardig is

    • Paul

      19 augustus 2015

      Of een moedervlek al dan niet kwaadaardig/karkineus is, kun je niet eigenhandig vaststellen. Er zijn wel bepaalde uiterlijke kenmerken die de kans op goedaardigheid of kwaadaardigheid van een moedervlek vergroten of verkleinen, maar het is aan een arts om uitsluitsel te geven hieromtrent. Zie ook dit artikel over het herkennen van kwaadaardige moedervlekken en andere vormen van huidkanker en kwaadaardige tumoren die zichtbaar kunnen zijn aan het huidoppervlak (carcinoom, melanoom, sarcoom, lymfoom e.a.)…

  • Senna

    9 augustus 2015

    Best mensen, Ik hoop echt dat iemand reageert! Ik ben namelijk een meisje van pas 12 jaar oud en zit heel erg in de knoop met mijzelf!! Ik heb namelijk een moedervlek op het midden van mijn voorhoofd en vind hem zelf heel lelijk. Ik doe bijvoorbeeld geen zonnebrillen op omdat het niet uitziet met mijn moedervlek. Anderen mensen vinden mijn moedervlek mooi of schattig en zeggen dat ik dan op zo een vrouw van India lijk met zo een rode stip op hun voorhoofd maar ik schaam me er heel erg voor! Ik heb dit al mijn hele leven en wil er graag een eind aan maken. De moedervlek is helemaal plat en is ongeveer 1 millimeter breed en 1 millimeter lang maar als ik hem weg laat halen ben ik super bang voor een litteken en dan ben ik er nog steeds niet vanaf!? Ik weet het echt niet meer wat ik niet doen wilt iemand mij ALSJEBLIEFT helpen. Groetjes, de radeloze Senna

  • Van dijk

    4 juli 2015

    Goedendag, Wat is uw ervaring met het verwijderen van moedervlekken bij baby’s? Mijn zoontje van 4 maanden heeft een moedervlek in zijn gezicht. Ik heb begrepen dat een moedervlek naarmate de tijd dieper in de huid gaat zitten. Is het verstandig om op jonge leeftijd eventueel te verwijderen?

    • Paul

      5 juli 2015

      Sommige moedervlekken kun je het best zo vroeg mogelijk laten verwijderen. Andere moedervlekken kun je beter laten verwijderen nadat je kindje wat meer volgroeid is. Dit is met name afhankelijk van de omvang en locatie van de betreffende moedervlek en heeft te maken met de groei/oprekking van de door moedervlakken aangedane huid… Het is aan een specialist om de aard en hoedanigheid van een moedervlek in te schatten en aan de hand daarvan een behandelplan vorm te geven. Meestal wordt aangeraden om de baby en zijn/haar moedervlek(ken) binnen enkele weken na de geboorte aan een ervaren specialist te laten zien. Ga bij voorkeur na een dermatoloog die bekend is met de verwijdering van moedervlekken bij baby’s, zodat er een juiste diagnose wordt gesteld en voor een probate behandeling word gekozen. Als ouder kun je ook nog met een moreel vraagstuk komen te zitten… Beslis jij momenteel voor jouw kindje om een moedervlek te laten verwijderen of wacht je liever af tot je kind oud genoeg is om hier voor zichzelf een beslissing over te nemen… Vanwege het mogelijke risico op ontaarding (kwaadaardig worden) van moedervlekken is kan het overigens raadzaam zijn om sowieso eens een dermatoloog naar aangeboren moedervlekken bij baby’s en jonge kinderen te laten kijken. Persoonlijke ervaring met het verwijderen van moedervlekken bij een baby of (zeer) jong kind heb ik trouwens niet, maar wellicht dat er bezoekers zijn die je van aanvullende ervaringen, bevindingen en adviezen kunnen voorzien… Heel veel sterkte ermee! P.S. Moedervlekken vanaf 10 centimeter geven volgens sommige onderzoeken een relatief groot risico op huidkanker, vandaar dat altijd wordt geadviseerd om grote moedervlekken te laten verwijderen, meestal doet men dit op een leeftijd van 3 tot 5 jaar.

    • Fio

      29 juni 2016

      Hoi! Ik heb een dochtertje van 1 met een moedervlek op haar wang. En ik zie dat deze blijft groeien. Ik wil me ook informeren of ik deze al kan laten weghalen… En op welke manier en waar het het beste is. Zijn er al klinieken bekend wie daar gespecialiseerd in zijn?

    • Paul

      29 juni 2016

      Beste Fio, Gaat het om een (relatief kleine) opstaande moedervlek? In principe ontstaan zulke moedervlekjes meestal pas rond het tweede levensjaar… Of is er veeleer sprake van een forse moedervlek met kenmerken van een pigmentvlek (aangeboren reuzenmoedervlek) die een groot oppervlak van de huid bedekt? Op de website van Nevus Netwerk Nederland vind je heel veel informatie over aangeboren reuzenmoedervlekken… Sowieso zou ik er eerst even mee langs de huisarts of kinderarts gaan en om een doorverwijzing naar een dermatoloog vragen… Hij/zij kan je exact vertellen wat wijsheid is. Sterkte en groeten, Paul

    • Fio

      29 juni 2016

      Hoi Paul, bedankt voor de snelle reactie! Het gaat om een lichtbruine pigmentvlek die ongeveer 0.7 mm lang is en 3 mm breed. Dus het is geen reuzenmoedervlek.

  • renske

    17 mei 2015

    Hallo, Ik heb een vraag… Ik ben 15 jaar en wil 2 kleine moedervlekken op mijn wang laten verwijderen, het zou worden vergoed maar dat is fout opgeschreven op het formulier waarmee ik naar de plastisch chirurg ben gegaan. Er stond op cosmetisch, maar het moest medisch zijn. Dit wil de huisarts niet meer veranderen, want dat mocht zogenaamd niet omdat het strafbaar zou zijn. Ik snap dit niet en ik hoop dat iemand me dit uit kan leggen. Hopelijk snapt iemand dit. Gr. Renske P.S. Ik heb nog een vraag, hoe duur is het weg laten schaven van moedervlekken? Nemen ze de kosten per moedervlek of anders? En hoe vaak mag je terugkomen voor het behandelen van de moedervlekken als ze terugkomen?

    • Paul

      18 mei 2015

      Beste Renske, Dit zijn hele lastige vraagstukken die nogal sterk onderhevig zijn aan individuele beoordeling, interpretatie en context. Dat een arts het woord ‘medisch’ per ongeluk verward met de term ‘cosmetisch’ lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Er zou sprake kunnen zijn van een slordige fout, maar hiervan zou jij als patiënt niet de dupe mogen worden. Als je arts een fout maakt, dient hij daar natuurlijk eigenhandig verantwoordelijkheid voor te nemen. Ik snap dat hij/zij niet zomaar met een pen veranderingen kan doorvoeren die door de verzekeraar worden geaccepteerd, maar hij/zij kan natuurlijk wel persoonlijk contact opnemen of iets dergelijks. Mocht je arts niks voor je willen doen, dan kun je desgewenst een officiële klacht indienen. Iedere huisarts heeft namelijk een klachtenreglement en een klachtencommissie, vastgelegd in de ‘Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector’, iets waar een arts niet omheen kan. Al met al is de klachtencommissie van je huisarts de aangewezen plek om je klacht te deponeren als je huisarts de problemen die zijn ontstaan door zijn/haar fout bij jou deponeert. Mocht ook dit niet baten, dan zijn er nog de regionale ‘Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg’ en uiteindelijk de kantonrechter. Maar voor zoiets relatief kleins moet je het denk ik niet zo ver willen laten komen; probeer er allereerst met je huisarts uit te komen… Huisartsen mogen bepaalde kleine (chirurgische) ingrepen uitvoeren, waaronder moedervlekken weghalen, (kleine) wonden hechten en knopen, wratjes, talgkliercysten en vetbulten weghalen, en ingegroeide teennagel behandelen. Het laten wegschaven (shaven) van een moedervlek door een huisarts kost meestal tussen de 40 en 80 euro. De exacte kosten voor het weghalen van de moedervlekken zijn afhankelijk van de code die de huisarts opgeeft bij jouw zorgverzekeraar. Een huisartsenconsult kost over het algemeen rond de 40 euro; als het weghalen van de moedervlekken langer duurt dan 1 consult kan de huisarts een hoger tarief hanteren door een andere code te gebruiken. Chirurgen in ziekenhuizen hanteren eveneens codes om bij de zorgverzekeraar te kunnen declareren. De kosten voor de moedervlekverwijdering zijn dus wederom afhankelijk van de betreffende code die wordt gebruikt. Daarom is het altijd verstandig om VOORAF een prijsafspraak met je behandelend chirurg of huisarts maken zodat je niet voor onverwachte kosten en onaangename verrassingen komt te staan. Hoe vaak je mag terugkomen, is afhankelijk van de arts. Als je een sympathieke huisarts hebt, hanteert hij een MEDISCH consult. ‘Normale’ medische consulten, visites en behandelingen hoef je namelijk niet zelf te betalen en gaan ook niet van je eigen risico af. In tegenstelling tot cosmetische ingrepen… Een chirurg in het ziekenhuis zal naar alle waarschijnlijkheid OPNIEUW kosten rekenen voor een moedervlek die na een ‘shaving’ terug groeit. Dus nogmaals: de kosten en eventuele vervolgkosten voor herhalingsbehandelingen verschillen per situatie en zijn afhankelijk van verscheidene omstandigheden. Succes ermee! Groeten, Paul

  • Anoniem

    5 mei 2015

    Ik heb 3 moedervlekken (1 hele grote) op m’n been ik wil die laten verwijderen omdat ik ermee gepest word. Ik zat te kijken op welke manieren het allemaal kan en ik ben nog in de groei. Het branden en het bevriezen en daarna schaven spreken me wel aan, alleen durf ik het niet zo goed tegen m’n ouders te zeggen. Heeft iemand nog een goede tip?

  • Sefika

    25 april 2015

    Beste Paul, Bedankt voor uw reactie. Ik ben bij ziekenhuis langs geweest en ze raden aan om te weg shaven i.p.v. snijden. Anders hebben ze aangegeven dat de beide niet hoeft omdat het goed staat. Maar ik vind het zelf persoonlijk niet mooi maar ik ben heel erg bang dat ik achteraf spijt ga krijgen. Wat is uw ervaringen? Groet, Sefika

  • angel

    24 april 2015

    Hallo, Ik heb een paar moedervlekjes die me best irriteren op me wang, maar me arts raad het niet aan om ze weg te halen omdat er littekens kunnen komen. Maar ikzelf wil de moedervlekjes graag weg hebben. Heeft iemand tips?

    • Paul

      24 april 2015

      Aanvullende tips zijn er eigenlijk niet. Je kunt ervoor kiezen de moedervlekjes te laten zitten… of je kunt ze laten weghalen met het risico op mogelijke littekens.

  • Floor

    19 april 2015

    Hallo allemaal. Ik ben bijna 15, en heb een paar opstaande moedervlekken die mij storen. Ik ben een half jaar geleden naar de huisarts gegaan met een paar kleine kwaaltjes, waaronder mijn “sproeten en moedervlekken”. Ik heb namelijk het gevoel dat in het afgelopen jaar er een hoop sproeten op mijn armen en rug bij zijn gekomen, en moedervlekken die groter en opstaander zijn geworden. Ik heb er 1 aan de binnenkant van mijn elleboog, zo’n 3 millimeter qua doorsnee en 1 millimeter opstaand, niet zo groot als die van vele anderen die hier reageren. Ik heb er nog één op mijn arm, 2 millimeter en ook een beetje opstaand. En dan heb ik er nog één die mij het meest stoort. Op mijn borstkas, het randje waar je bikini-topje ongeveer stopt, ter hoogte van mijn hart en er dan iets onder. Die is ook 3 millimeter en opstaand, maar wel 2 of 3 millimeter hoog. Die kan je dus gewoon vastpakken eigenlijk en dat vind ik een hele vervelende gedachte. Ook heb ik op mijn andere arm een soort opstaande sproet, niet erg hoog en zo’n 2 millimeter hoog. Hij is lichtbruin, met een iets donkerder puntje in het midden. Maar dit zijn de vlekken die mij storen omdat ik ze niet mooi vind. Op mijn rug zijn er ook een paar moedervlekken die groter zijn geworden. Huisarts heeft ernaar gekeken en zei dat er één inderdaad onrustig was. Donkerbruin, bijna zwart. Heeft ze verder niks aan gedaan, terwijl ik hier lees dat dat huidkanker kan zijn. Ik wil dus eigenlijk geld gaan sparen en de 3 niet mooie moedervlekken laten verwijderen, op welke manier mij geadviseerd wordt. Littekens maakt niet zo veel uit. Liever een vlekje dan een moedervlek. Maar moet ik nog eens naar de huisarts gaan voor de onrustige vlek, of moet ik die dan gelijk meenemen? En wordt die vergoed? Bij voorbaat dank, Floor

    • Paul

      20 april 2015

      Beste Floor, Als je onrustige moedervlekken hebt waar je je zorgen om maakt i.v.m. eventuele melanoom c.q. huidkanker, dan kun je inderdaad maar beter even langs de huisarts gaan. Mocht de huisarts medische redenen zien om de moedervlek (al dan niet uit voorzorg) te verwijderen, dan wordt dit inderdaad vergoed door de zorgverzekeraar. Ziet je huisarts echter geen medische grondslagen om de moedervlek te verwijderen, maar mocht je er desalniettemin voor kiezen om de moedervlek te laten verwijderen, dan draai je zelf voor de kosten van de moedervlekverwijdering op. Onrustige moedervlekken KUNNEN overigens duiden op huidkanker, maar dat hoeft absoluut niet per se. Als je huisarts geen reden tot bezorgdheid ziet, dan is dat in veruit de meeste gevallen met gegronde redenen. Mocht je je desalniettemin zorgen blijven maken, dan kun je een second opinion aanvragen of aandringen op doorverwijzing naar een dermatoloog/huisarts. Succes & groeten, Paul

  • Ramy

    18 april 2015

    Hi, Ik heb een vraagje: midden op mijn voorhoofd heb ik een dikke/grote moedervlek van circa 4 vierkante millimeter en ik wil ‘m graag laten weghalen (om cosmetische redenen). Ik ben 16 jaar oud en weet niet hoe en waar ik een afspraak zou moeten maken, aangezien mijn ouders volgens de wet nog steeds verantwoordelijk zijn op mij moeten zij natuurlijk gaan betalen (ik heb geen inkomen). Wat zijn de kosten voor het weghalen van deze moedervlek en wordt dit gedekt door de verzekering? B.v.d. M.v.g. Ramy

    • Paul

      19 april 2015

      Beste Ramy, Nee, niet-medisch noodzakelijk betekent doorgaans GEEN dekking door de zorgverzekeraar… Voorheen kon je nog zegen dat je emotionele/psychische schade aan een moedervlek ondervond, maar ook hier kom je tegenwoordig niet zo makkelijk meer mee weg vanwege de bezuinigingen in de zorg. Als je je zorgverzekeraar kan overtuigen van medische noodzaak, KAN een operatieve moedervlekverwijdering vergoed worden, maar waarschijnlijk laat je verzekeraar zich niet gemakkelijk overtuigen. In >99% van de gevallen zal het verwijderen van een goedaardige moedervlek dus niet worden vergoed. Sowieso zul je van tevoren dus altijd contact moeten opnemen met je zorgverzekeraar voor het regelen van een eventuele financiële vergoeding of gedeeltelijk compensatie. Ouders zijn inderdaad nog altijd financieel verantwoordelijk/aansprakelijk voor medische kosten die worden gemaakt door kinderen onder de 18 jaar. Maar kies je er als 16+’er voor om medische kosten zelf te betalen, dan mag je in principe anoniem (dus zonder medeweten van ouders of verzorgers) handelen. Logischerwijs zullen je ouders bij het weghalen van een moedervlek op je voorhoofd vanzelf wel merken dat je moedervlek chirurgisch is verwijderd. Zoals hierboven vermeld: “Het laten wegbranden van een moedervlek door een huisarts kost doorgaans enkele tientallen euro’s. Een laserbehandeling kost al snel 200 euro (per behandeling).” De kosten voor het weghalen van moedervlekken verschillen dus sterk per uitvoerende partij en per behandelingsmethode. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • Sefika

    16 april 2015

    Beste meneer/mevrouw, Ik heb een vraagje… Ik heb op mijn gezicht naast mijn neus een moedervlek staan. Ik wil deze laten verwijderen, maar ben heel erg bang. Kunt u mij vertellen hoe ik deze het beste weg kan halen? M.v.g. Sefika

    • Paul

      17 april 2015

      Beste Sefika, De beste methode om een moedervlek weg te laten halen is zeer sterk afhankelijk van de exacte locatie, de omvang, de vorm en de diepgeworteldheid van de betreffende moedervlek. Laat je huisarts gewoon eens naar de moedervlek kijken; hij/zij kan je precies vertellen welke behandelmethode in jouw situatie het meest geschikt is en hoe deze methode in z’n werk gaat. Dan kun je daarna zelf beslissen of je deze behandeling wel of niet wilt ondergaan. Sterkte met de moedervlek in elk geval! Groeten, Paul

  • Dunya Betos

    16 april 2015

    Geachte meneer/mevrouw, Enkele maanden geleden ben ik naar de huisarts gegaan om te vragen of ik een aantal moedervlekken mocht laten verwijderen. De huisarts wist dat ik er last veel van had, maar toch heeft hij niks gedaan om de moedervlekken te verwijderen. Ook heeft hij me niet doorverwezen naar een dermatoloog. Ik begreep dit niet, want ik dacht dat als je het wilde verwijderen vanuit cosmetische oogpunt, dat dat dan ook kon. Mijn vraag is dus hoe ik ervoor kan zorgen dat ik deze moedervlekken alsnog kan laten weghalen, want ik wil dit echt heel graag! Alvast bedankt! Met vriendelijke groet, Dunya Betos (15 jaar)

    • Paul

      17 april 2015

      Beste Dunya, Als je nog geen 16 jaar oud bent, heb je toestemming van bevoegden (ouders/voogden) nodig voor medische ingrepen, dus ook om moedervlekken te mogen laten verwijderen. Wanneer het om een medische ingreep gaat, zal de zorgverzekeraar de behandeling vergoeden. Gaat het om een cosmetische ingreep dan (in veruit de meeste gevallen) niet. Je KUNT de moedervlekken dus zeker laten verwijderen, ook om cosmetische/esthetische redenen, maar zolang je nog geen 16 bent uitsluitend met toestemming van een ouder, verzorger of wettelijke vertegenwoordiger. Bespreek je wensen met je huisarts of bel in overleg met een handelingsbevoegde een ziekenhuis of kliniek naar keuze op. Sterkte met de moedervlekken! Groeten, Paul

  • Laura

    6 maart 2015

    Hallo, Ik ben 26 jaar en ga begin mei trouwen. Ik heb een moedervlek in mijn hals. Vroeger werd tegen mij gezegd dat hij niet weggehaald kan worden omdat hij dichtbij de slagader zit. Nu ik onlangs 4 vlekjes op mijn rug weg heb laten halen, gaf de huisarts aan dat die in mijn hals ook wel weggehaald kan worden. Mijn vraag: kan dit? Hij zit op de huidplooi en ligt op mijn huid. En als ik hem weg laat snijden, hoelang duurt het voordat het litteken van de hechting weg is (minder zichtbaar). Ik begrijp dat ik geen weken meer moet wachten als ik hem voor die tijd weg wil laten halen, maar heb geen zin om met mijn bruiloft een raar litteken in mijn hals te hebben. Bovendien, moet ik het weg laten halen door de huisarts of een dermatoloog. Alvast dank voor een reactie…

  • claudia

    5 maart 2015

    Hallo, Ik heb bij de dokter 3 moedervlekken laten wegbranden; 1 op mijn rug, 1 op mijn bovenarm en 1 in me zij… 2 redelijk grote en 1 wat kleiner. Bij het verdoven waren de prikjes akelig. De 1e was zo weg, niks van gemerkt, maar op de bovenarm was de verdoving niet goed inwerkt, dus die voelde ik. Toen die in me zij, heeft de dokter 2 keer moeten verdoven en brokkelde dat ding ook nog eens af. Na 2 dagen viel het korstje van me bovenarm eraf, leek wel een ontstoken krater! Die van mijn was eerst zo groot als 10 centimeter, maar inmiddels zo groot als 5 centimeter. Antibioticazalf gekregen, nu inmiddels 2 weken later zit er nog steeds geen korstje op mijn bovenarm. De zijkant jeukt en is rood eromheen. En die van me rug jeukt een beetje. Als ik had geweten dat het er zo zou uitzien had ik ervoor gekozen om het te laten wegsnijden. Hoe kan het goed genezen? Ze zitten op vervelende plekken waarbij ze geen rust krijgen. Help! Gr. Claudia

  • Anolonymous

    19 februari 2015

    Hoi, Ik ben een jongen van 30 en het begon allemaal een paar jaar geleden met 1 verhoogde moedervlek op de zijkant van mijn penis. Deze vond ik al lelijk en vervelend. Inmiddels zijn het er ongeveer 20, Waarvan 5 grotere zeg maar, paar millimeter maar wel verhoogd. En ook heel veel kleinere bultjes. 3 grote zitten aan de linker zijkant. En nu krijg ik ze zelfs onder m’n eikel. Zitten nu ook 3 kleine. Het worden er steeds meer. M’n vriendin waar ik al 2.5 jaar mee ben zegt zich niet te storen, en wil dat ik ze laat zitten. Maar ik word helemaal gek van die moedervlekken. Ik zit constant eraan, en het ziet er echt niet meer uit. Het is heel erg storend, de grote voel je erg goed. Wat moet ik doen? Ik wil ze weg…

    • Paul

      19 februari 2015

      Eigenlijk is het enige wat je kunt doen naar je huisarts gaan en een doorverwijzing vragen naar een dermatoloog. Een dermatoloog kan de behandelingsmogelijkheden inschatten. Als er binnen enkele jaren tientallen nieuwe moedervlekken ontstaan op een beperkt oppervlak zou ik overigens sowieso even langs je huisarts of dermatoloog gaan. Weet je echt zeker dat het om moedervlekken gaat en niet op moedervlekken lijkende bultjes? Natuurlijk kan het best zo zijn dat zich tussen je 25e en 30e levensjaar 20 moedervlekken op de penis ontwikkelen, maar wellicht is er een andere verklaring… Sterkte ermee! Groeten, Paul

    • anolonymous

      19 februari 2015

      Oké, dan ga ik dat doen. Ja, ik weet zeker dat het moedervlekken zijn. Ze zien er niet anders uit dan andere moedervlekken, en doen verder ook geen pijn of zo. Bedankt voor de snelle reactie!

    • Paul

      19 februari 2015

      Succes! Ik vroeg het overigens alleen omdat ik nog niet eerder heb gehoord of gelezen dat op zo’n korte tijd zo veel nieuwe moedervlekken kunnen ontstaan. Althans, niet op volwassen leeftijd. Ikzelf ben van jouw leeftijd en heb op mijn borst, hals en gezicht een flink aantal moedervlekken, en heb er in het verleden ook een aantal laten verwijderen… maar ik heb er door de jaren heen geen nieuwe moedervlekken meer bijgekregen. Heb zelf ook nog weleens een oppervlakkige fibroom voor moedervlek aangezien (en zelfs een keer een bloeduitstorting die overigens dezelfde vorm en kleur heeft en nooit meer is weggegaan).

    • Janine

      26 februari 2015

      Ik ben geen arts, maar dit klinkt niet als moedervlekken, maar als iets anders zoals genitale wratten. Het lijkt me slim om er inderdaad een arts naar te laten kijken. Er is vast iets aan te doen.

  • Joep

    16 februari 2015

    Hoi, Ik ben een jongen van 14 jaar en ik heb een opstaande moedervlek op mijn voorhoofd die ongeveer 0,5 cm breed is en ik heb hem al sinds mijn geboorte. Ik wil de moedervlek weghalen, nu of in de toekomst, omdat ik hem lelijk vind. Ik ben ook erg bang voor littekens na het weghalen van de moedervlek. Wat kan ik het beste doen en heeft iemand ervaring?

  • anouk

    9 februari 2015

    Hallo, Ik heb aan de zijkant van mijn rug, ter hoogte van mijn heup een rare moedervlek zitten. Hij jeukt ook redelijk vaak en ligt bovenop, maar de huid van de moedervlek is erg bewegelijk. Nu wil ik hem wel graag weg laten halen, maar zie erg tegen de verdoving op… Ik ben echt een schijtluis wat naalden betreft. Ik vroeg mij af in hoeverre de verdoving pijn doet. Ik hoop op een eerlijk antwoord, zodat ik weet waar ik aan toe ben en niet voor een verrassing kom te staan. Alvast bedankt!

    • Laura

      6 maart 2015

      Ik heb onlangs 4 opstaande moedervlekjes op mijn rug weg laten halen. Ik keek er ook erg tegenop, maar uiteindelijk viel het mee. De verdovingsprikjes voelen wel erg vervelend. De huisarts vroeg: doet het zeer? Ik zei: het voelt even vervelend, maar je benen laten harsen is erger. Als je erg graag van je moedervlekken af wil, zou ik het gewoon doen. Het prikje is 1 seconde even vervelend, verder voel je er niks van als de moedervlek weg wordt gehaald.

  • liza

    8 februari 2015

    Ik heb 3 dagen geleden mijn moedervlek laten wegsnijden bij de plastische chirurg. Mijn moedervlek was ongeveer 0,5 cm en zat recht onder mijn linker wenkbrauw. De operatie zelf doet echt geen pijn. Alleen een klein prikje, that’s it. Maar mijn vraag nu is: Ik zie dat er op mijn pleister meer bloed is bijgekomen dan gisteren. Moet ik me zorgen maken? Ik moest de hechtingen zelf droog houden tot ik terug naar de chirurg moet gaan (woensdag).

  • Manon

    4 februari 2015

    Hoi, Ik ben een meisje van 14 jaar en ben een bijzonder geval. Begin december ben ik naar de huisarts gegaan voor een moedervlek die geïrriteerd was. Volgens de huisarts niks aan de hand en zou vanzelf wel weer overgaan. Twee weken later weer teruggegaan omdat de moedervlek er elke dag weer anders uitzag. Doorverwijzing naar de dermatoloog gehad die gelijk vond dat het er niet zo goed uitzag. Dus gelijk afspraak gemaakt om hem weg te laten snijden. Wegsnijden is geen pretje en er blijven behoorlijke littekens achter, dus dat raad ik niet aan. Maar als het moet dan moet het. Twee weken later terug voor de uitslag. Diagnose: melanoomkanker. Het was vrij heftig. Nou alweer onder het mes om de omliggende huid weg te halen. En godzijdank geen uitzaaiingen! Nu dus elke keer op controle en ik hou mijn moedervlekken nauw in de gaten. Ik was er net op tijd bij, anders zouden er misschien uitzaaiingen zijn geweest en was misschien mijn overlevingskans niet zo groot. Ik raad iedereen aan om maar ook de raarste verandering in hun moedervlekken naar de huisarts te gaan!

  • Nathalie

    20 januari 2015

    Hoi! Ik heb twee jaar geleden een moedervlek laten verwijderen van 7,5 cm lang en 3,5 cm breed. Sinds een paar dagen zit er onder mijn litteken een bultje wat veel pijn doet wanneer ik het aanraak. Is dit iets wat vaker voorkomt?

    • ros

      4 februari 2016

      Hai, ik vroeg mij af waar je je moedervlek hebt laten weghalen en op welke manier? En mag ik vragen of je een ‘mooi’ litteken hebt?

  • janne

    18 januari 2015

    Hoi, Ik ben een meisje van 17 jaar en ik heb meerdere kleine moedervlekjes om mijn wangen. Ik vind deze moedervlekjes echt heel lelijk en ik wil ze graag weg laten halen. Dan moet ik het denk ik laten weg laseren? Alleen het punt is dat mijn ouders het er echt niet mee eens zijn. Dus mijn vraag is: kan ik het ook laten doen als mijn ouders er geen toestemming voor geven? Alvast bedankt!

    • Paul

      19 januari 2015

      Beste Janne, In principe mag je vanaf je zestiende helemaal zélf beslissen over medische behandelingen. Je ouders hoeven hier wettelijk gezien dus geen toestemming voor te geven. Dat neemt niet weg dat het heel fijn kan zijn als je met je ouders over dit zaken kunt praten en tot een ideale oplossing kunt komen. Overigens zijn je ouders tot je achttiende financieel verantwoordelijk voor eventuele kosten van medisch ingrijpen. Afhankelijk van je arts, kan het dus zijn dat je ouders de rekening ontvangen. In dit artikel over medische vraagstukken onder kinderen en jongvolwassenen kun je meer lezen over de patiëntenrechten en -plichten van jongeren. Groeten, Paul

  • Isa

    2 januari 2015

    Hallo, ik ben 15 jaar en heb een moedervlek boven m’n mond aan de rechterkant. Vroeger zat de moedervlek gewoon in de huid, maar nu ik beetje ouder word, komt hij op m’n huid te zitten. Eerst had ik er gewoon vrede mee, want het hoort eigenlijk bij me, dacht ik… Maar ik kreeg vanaf klas 2, zit nu in de vierde, steeds meer opmerkingen, van pukkeltje en zo. Ik reageer er dan niet veel op, maar eigenlijk doet het me heel veel en begin ik er telkens meer over te twijfelen om hem weg te halen. Het mag van m’n ouders en aan de ene kant wil ik ’t ook wel, maar aan de andere kant durf ik het niet. Hij is zo duidelijk zichtbaar en ik ben bang dat het litteken ook lang zichtbaar blijft… Wat zouden jullie doen?

  • Nienke

    27 december 2014

    Hoi, Ik heb een moedervlekje boven mijn mond… Ik vind het super lelijk en wil hem daarom graag laten weghalen. De moedervlek is een beetje bol en niet echt groot, wat kan ik dan bet beste doen? Hou ik er een erg litteken van over? Hoelang duurt het voordat als er hechtingen in moeten die er weer uit mogen?

  • Sandra

    27 december 2014

    Hallo allemaal, Ik heb op aanraden van Boobaaaa mijn moedervlek op mijn dijbeen zelf verwijdert. Het zelf verwijderen van een moedervlek is lastig aangezien je zeker 2 handen nodig hebt om dit te doen en op sommige plekken van het lichaam is dit niet mogelijk (schouders, arm). Bovendien twijfel ik aan de echtheid van Bob zijn reactie, aangezien zijn ervaring heel anders is dan de mijne. Ik heb mijn moedervlek verwijderd met een scalpel en achteraf gedept met alcohol. De wond is uiteindelijk ontstoken en ik ben daarmee naar de huisarts gegaan die vroeg wat ik me in me hoofd gehaald had. Ik vertelde hem van dit forum en hoe Bob mij dit aangeraden had en dat het eerder fout gaat bij de arts dan wanneer je de verwijdering zelf uitvoert. Ik raad het zelf verwijderen dus ABSOLUUT niet aan. Ook wil ik aangeven wat voor een randdebiel deze Boobaaaa is. Groetjes, Sandra

  • Eefje

    26 december 2014

    Noah, je zou dan eventueel na verwijdering van moedervlek je wenkbrauw bij tatoeëren. Heb ik namelijk ook gedaan.

  • Kim

    11 december 2014

    Hallo, Ik heb een moedervlek op mijn kin en mensen maken hier vaak nare opmerkingen over… Ik heb ook al een negatief zelfbeeld, dus ik trek zulke dingen heel erg aan… Ik zou hem graag weg willen halen. Hij is niet helemaal plat, maar wel een beetje opstaand. Kan iemand mij tips geven over wat ik het beste kan doen?

  • ano

    9 december 2014

    Hallo, toen ik wat kleiner was kreeg ik een grote moedervlek op me wang, die heb ik weg laten branden bij me huisarts. Toen de wond weg was, was er niks meer te zien, echt niks. Maar na een tijde werd het al snel bruiner en een beetje heuvelachtig. Nu zit ik ermee, wat moet ik doen?

    • Paul

      9 december 2014

      Beste Ano, Wellicht is de moedervlek niet diep genoeg weggepakt, waardoor het diepgewortelde deel is blijven zitten en weer aan de oppervlakte zichtbaar wordt. Ga gewoon even terug naar de huisarts om te vragen wat er aan de hand is. Komt hij/zij niet met een gedegen antwoord en een passende oplossing, vraag dan om een doorverwijzing naar een dermatoloog. Sterkte & groeten, Paul

  • kimberley

    4 december 2014

    Afgelopen maandag twee moedervlekken weg laten branden, maar nu is mijn vraag: hoelang moet er een pleister op blijven? Ik verschoon het elke dag nu en na het douchen ook meteen een nieuwe pleister.

  • kimberley

    4 december 2014

    Ik heb afgelopen maandag 2 moedervlekken laten wegbranden, maar weet iemand hoelang de pleister erop moet blijven zitten voor optimale genezing?

  • bob

    29 november 2014

    Ja ik had eigenlijk wel zo’n reactie verwacht. Het is ook niet aan te raden voor anderen. Ik heb nog nooit ergens een infectie gehad, en mijn moedervlekken liggen allemaal heel dicht bij de oppervlakte. Dus ik zou het meer schaven dan snijden willen noemen. Mijn wondjes genezen allemaal zeer netjes (na paar jaar zie je er zo goed als niks meer van). Verder denk ik wel dat ik een kwaadaardig melanoom zou herkennen, ik zelf ken mijn huid niet voor niks het best. En ik herken 99% van mijn pigmentvlekken al jaren door en weet precies of ze groter zijn geworden of vervagen. Als laatste vind ik dat plaatselijke verdoving niet nodig, zelfde als bij de tandarts. :) Bedankt dat je bezorgt bent maar dar is echt niet nodig. Trouwens, de dokter en / of huidspecialist kan ook fouten maken (zeker als ik eens rondkijk in posts van anderen. ;)

    • Lonja

      29 november 2014

      Het punt is denk ik niet dat jij zou moeten stoppen met het weghalen van je eigen moedervlekken (dat moet je helemaal zelf weten). Het is simpelweg gevaarlijk om zulke ongenuanceerde en vertekende uitspraken over moedervlekverwijdering op een webpagina te publiceren waarvan je min of meer weet dat de doelgroep bestaat uit mensen met moedervlekken. Je geeft misschien niet direct medische adviezen, maar je kan mensen met deze immorele, irreële en incomplete informatie wel (al dan niet bewust) in een bepaalde richting sturen. Welke meerwaarde heeft het om dit soort zwart-witte kort-door-de-bocht-raadgevingen de wereld in te helpen… Het lijkt me meer dan voldoende om uitsluitend je eigen welbevinden op het spel te zetten met zulke experimenten; en dus niet ook nog eens andermans gezondheidstoestand. Kortom, als iets niet raadzaam is voor anderen, waarom zou je het dan met ze delen? Dat je negatieve reacties verwachtte en tegen beter weten in alsnog besluit om je gal te spuien, spreekt bovendien niet echt voor je…

  • Noah

    29 november 2014

    Nouja… Ik heb echt een best wel ‘grote’ moedervlek in mijn wenkbrauw. Precies waar mijn rechter wenkbrauw begint. Ik werd er vroeger vaak mee gepest en ik ben er nu op gekomen om hem te laten weghalen. Het is alleen dat als ik hem weg zou laten halen ik nog maar de helft van mijn wenkbrauw over heb door een litteken, waar ik erg tegenop zie. Ik vroeg me af wat de beste manier is, want het zou er ook raar uit zien als ik nog maar een halve wenkbrauw heb…

    • Eefje

      26 december 2014

      Noah, je zou dan eventueel na verwijdering van de moedervlek je wenkbrauw bij tatoeëren. Heb ik namelijk ook gedaan.

    • Marieken

      6 oktober 2015

      Noah, Heb jij die moedervlek dan uiteindelijk laten weghalen? Ik heb namelijk hetzelfde voor, maar ben ook nog aan het twijfelen omdat ik bang ben voor het resultaat.

  • Klarina

    29 november 2014

    Hallo, Ik heb een moedervlek op mijn wang, die groter is in vergelijking met toen ik klein was. Mijn ouders zeggen dat het komt omdat ik er vaak aan zat. Is dat echt de reden? En er wordt gezegd dat weghalen tot kanker leidt? Verder heb ik twee kleine andere moedervlekken bij gekregen en ik ben bang dat die ook groter worden. Hebben jullie tips voor mij? Alvast bedankt!

    • Paul

      29 november 2014

      Beste Klarina, Je doet een aantal aannames die niet per se juist zijn… Zo worden moedervlekken niet per definitie groter als je eraan zit; groei/ontwikkeling van moedervlekken kan allerlei redenen hebben. ’t Weghalen van moedervlekken lijdt bovendien niet tot kanker; het is juist een goede manier om de moedervlek te kunnen onderzoeken en zodoende huidkanker uit te sluiten. Ik weet niet hoe oud je bent, maar ga (al dan niet samen met je ouders) langs je huisarts om met hem/haar de mogelijkheden te bespreken. Je hoeft dan nog altijd niet per se tot moedervlek-excisie over te gaan, maar je weet dan in ieder geval wat de voordelen en nadelen zijn van iedere optie die in jouw individuele geval voor handen is. Bovendien krijg je dan een helder totaalplaatje omtrent de ontwikkeling van moedervlekken en de kans op huidkanker. Sterkte & groeten, Paul

  • Boobaaaa

    29 november 2014

    Ik heb zelf mijn moedervlekken weggehaald, bij een medische website een paar biopsie punches gekocht van 2 tot 10 mm, wat ontsmettingsmiddel en voila. :) Tjah je moet ergens tegen kunnen, het is niet eens echt pijnlijk, het is niks in vergelijking met een piercing zetten. Hechten hoeft niet echt voor de kleintjes (=<10mm). Bloed wel een beetje voor 10 minuten gewoon watje erop, pleister en klaar. Tjah sommige plekken op je rug o.i.d zal wat lastiger gaan maar beetje improviseren lukt wel. :) Waarom duizenden euro’s verspijkeren als het zo simpel is. Er wordt altijd veels te moeilijk gedaan en te gauw gedacht dat iets wat schoonheidsspecialisten kunnen de normale mens niet kan. :)

    • Paul

      29 november 2014

      Beste ‘Bob’, Ik hoop dat je een grapje maakt. Het eigenhandig en bij jezelf uitvoeren van een huidbiopsie om een moedervlek te verwijderen is echt onwijs onverantwoord. Je loopt onder meer kans op bacteriële infectie, verharde/verhoornde huid, verstoorde wondgenezing en lelijke, overmatige en/of hypertrofische littekenvorming (littekenhypertrofie & keloïd-littekens). Schrik je vanwege de pijnscheut of het plotselinge huidcontact en schiet je daardoor uit met je biopsiepons, dan heb je een nóg groter probleem. Het nemen van een huidbiopt vindt in de praktijk overigens altijd plaats onder plaatselijke verdoving via een injectie; zeker als je voor de ponstechniek of appelboortechniek kiest die jij beschrijft. Het kiezen van de ideale biopsietechniek is overigens sterk afhankelijk van de exacte situatie, met name van de locatie, vorm en grootte van het biopt. In veel gevallen verdient ponsbiopsie NIET de voorkeur, maar geeft bijvoorbeeld curettage, shavebiopsie, incisiebiopsie, excisiebiopsie of tangbiopsie het gewenste resultaat en beduidend minder kans op lelijke littekens. Een arts ponst doorgaans een huidrondje van 2 tot 8 millimeter uit de huid; 10 millimeter oftewel 1 centimeter is dus nogal wat! Het relatief grote wondje dat achterblijft na de moedervlek-biopsie die je beschrijft, dient 9 van de 10 keer wel degelijk te worden gehecht. Al met al is ponsbiopsie totaal niet bedoeld voor het eigenhandig verwijderen van moedervlekken. Een arts gebruikt daarvoor een diepere pons oftewel ponsmes, een mesje met een vlijmscherp cirkelvormig snijvlak dat tot veel dieper in de huid doordringt dan een biopsiepons c.q. ‘biopsy punch’ t.b.v. huidbiopsie. Een moedervlek kan immers tot diep in de huid geworteld zijn. Pons je de bovenkant van de moedervlek eraf, dan blijft het diepste deel zitten… Bovendien beschikt een arts over de nodige expertise; hij/zij kan inschatten of een moedervlek tekenen van kwaadaardigheid/maligniteit vertoont. Wat als de moedervlek die je (deels) eigenhandig weghaalt in feite kwaadaardig is? Zo’n moedervlek hoort naar een medisch laboratorium te worden opgestuurd. Mochten er overigens complicaties voortkomen uit je ‘zelfexperiment’ en kan men bewijzen dat jouw letsel is ontstaan door je eigen weloverwogen roekeloze gedrag, dan is het nog maar de vraag wie er opdraait voor de medische herstelkosten. De kosten voor het weghalen van moedervlakken komen trouwens in de verste verte niet in de buurt van duizenden euro’s; de ellende die je op je hals haalt door jezelf te opereren mogelijkerwijs wel. En als het bij financieel letsel blijft, mag je nog van geluk spreken ook. Ik kan natuurlijk niet voor een ander beslissen of men al dan niet naar een arts gaat voor moedervlekverwijdering, maar kan het andere bezoekers in ieder geval op het hart drukken. In jezelf gaan lopen snijden is in ieder geval een medische no-go die waarschuwing verdient. Groeten, Paul

  • Jordy

    21 november 2014

    Hallo allemaal, Ik heb twee weken geleden mijn moedervlek laten weg laseren en ik wou deze ervaring even met jullie delen.

  • Claudia

    20 november 2014

    Bij mij word op 8 december een moedervlek op mijn neus, vlakbij mijn ooghoek (6mm) verwijderd door de plastisch chirurg, op advies van mij huisarts omdat de moedervlek onrustig is. Omdat mijn huid op die specifieke plek nogal dun is, ben ik benieuwd hoe het in zijn werk zal gaan. Ik zie er tegenop maar ik zal ook blij zijn als de moedervlek verwijderd is. Ik heb het gevoel alsof iedereen mij altijd aankijkt vanwege de moedervlek. Maar waar ik nog het meeste huiverig voor ben is voor de kweekuitslag. Want ik neem aan dat de moedervlek op kweek wordt gezet en onderzocht wordt op eventueel een melanoom. :/

  • Mike

    16 oktober 2014

    Hallo, Ik ben een jongeman van 16 jaar en ik heb een grote moedervlek op mijn borstkas. Hij is ongeveer ovaalvormig, 6 centimeter bij 3 centimeter ongeveer. Ik heb recent besloten om deze te laten verwijderen omwille van schoonheidsredenen, maar heb hier geen ervaring mee. Welke methode zou het best zijn met zo’n groot geval als bij mij? En zou het litteken heel erg zijn? Waarschijnlijk nog steeds liever een litteken dan deze vlek, maar het is fijn om dat op voorhand een beetje te weten.

    • fay

      24 oktober 2014

      Hoi! In het verleden heb ik ook een redelijk grote moedervlek laten verwijderen, in mijn nek. Deze hebben ze weggebrand (klinkt erger dan het is). Hier heb ik wel een litteken aan over gehouden. Het eerste jaar was ie aardig rood, na verloop van tijd werd dat wel minder maar alsnog is het zichtbaar. Ik krijg altijd vragen over wat er is gebeurd, verzin er dan een leuk verhaal bij. Inmiddels is het 6 jaar geleden, heb ik een litteken en geen moedervlek meer, that’s all. Welke methode voor jou het beste is kan ik geen antwoord op geven. Dat zal de huisarts, en anders de plastisch chirurg wel kunnen. Mocht je het echt willen, doe je voor je 18e, dan word het nog vergoed onder verzekering van je ouders geloof ik.
      Succes!!

    • Rob

      27 december 2014

      Als je 16 bent, ben je nog in de groei, wat betekent dat je lichaam groeit. Wanneer er een litteken ontstaat, groeit deze mee met je lichaam.

  • Claire

    11 oktober 2014

    Hallo ik ben Claire, 14 jaar, Ik heb een moedervlek van 0,5 mm op mijn gezicht die ik graag weg zou laten halen maar ik twijfel enorm door het feit dat je er een litteken aan over houd. Want dan heeft het eigenlijk geen nut en valt dat stukje huid nog steeds op. Mijn vraag is hoelang duurt het meestal voordat zo’n litteken verdwijnt? Dus wanneer het op een normaal stukje huid lijkt?

    • Paul

      12 oktober 2014

      Dat kun je vooraf niet voorspellen. Dat heeft te maken met de de expertise van degene die de moedervlek weghaalt, welke methode er precies wordt gebruikt, hoe diep de moedervlek geworteld is en het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Bij sommigen zie je na enkele weken nauwelijks meer iets van de weggehaalde moedervlek, maar bij anderen duurt het jaren voordat het wondje één is geworden met de ‘normale’ huid. Indien er complicaties optreden (infectie, verstoorde wondgenezing, verlittekening o.i.d.) kan het zelfs zo zijn dat de verwijderde moedervlek voor de rest van je leven zichtbaar blijft. Die kans is niet groot, maar je dient er wel rekening mee te houden.

  • laura anne

    24 september 2014

    Ik heb vandaag 6 moedervlekken in mijn gezicht laten weghalen bij de plastisch chirurg. Ik zag er erg tegenop, maar zo blij dat ik het heb gedaan! Ben heel benieuwd hoe zich dit gaat genezen.

    • Mark

      12 november 2014

      Wat heeft die moedervlekverwijdering je gekost als ik vragen mag? En werden de moedervlekken weggesneden of op een andere manier weggehaald?

  • marin

    28 augustus 2014

    Ik ben 14 jaar en ik heb een moedervlek van circa 0,5 cm en ik vind het vreselijk, hij is dik en ik weet niet wat een handige ingreep is? Krijg ik dit vergoed?

    • Alanna

      5 september 2014

      Hoi Marin! Ik zou het gewoon even navragen bij de huisarts. Moedervlekken verwijderen om cosmetische redenen worden meestal niet vergoed. Moedervlekken die verwijderd worden om medische redenen worden bijna altijd wél vergoed. Ik denk dat wegsnijden het handigst is, dan is de kans dat hij teruggroeit ook veel kleiner. Je kunt er dan helaas wel een litteken(tje) aan overhouden. Shaven kan vaak ook, daar houd je dan een schaafwond aan over die vaak geheel verdwijnt, maar er is dan wel een kans dat de moedervlek weer terugkomt.

  • Angel

    19 juli 2014

    Hoi, Ik ben Angel, Ik ben zelf nog maar 11 jaar en ik wil mijn moedervlek weg laten halen (hij zit naast mijn oog). Mijn reden is dat ik erdoor gepest word en ik vind het zelf ook niet mooi. Het is een moedervlek zo groot als mijn wijsvinger nagel en het is een normaal platte. Zou ik hem kunnen weghalen? En als dat kan hoe? Weg snijden, laser of bevriezen? A.u.b. help me.

    • Alanna

      5 september 2014

      Hoi Angel, Verwijderen is meestal wel een optie (een platte moedervlek wordt vaak weggesneden omdat hij meestal dieper in de huid zit), maar het wordt niet altijd vergoed. Meestal wordt het alleen vergoed als er een medische reden voor is (anders kan het rond de 200 euro kosten, afhankelijk van waar je hem weg laat halen). Wat naar dat mensen je erom pesten! Gaat het nu wat beter? Hou je sterk en succes!

  • Manon

    17 juli 2014

    Ik heb vorige week 5 moedervlekken laten verwijderen. Een aantal omdat ik ze niet vertrouwde en een aantal vanwege de onhandige plek (broek-/bh-band). De hechting op mijn buik is af en toe aan ’t trekken en prikt soms. De andere doen dat soms ook. Is dit normaal? Ik kon namelijk niks vinden over het prikken van een hechting.

    • Alanna

      5 september 2014

      Hoi Manon, Hechtingen kunnen af en toe een beetje prikken of trekken. Als je beweegt, verandert de druk op de hechtingen en er is natuurlijk toch een stukje huid weggehaald. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat het niet heel erg gaat steken of erg gaat branden, heel erg warm wordt (het kan wel voorkomen dat het een beetje warm wordt, maar dat is normaal, zolang het maar niet steeds erger wordt). Er mag ook geen pus etc. uitkomen. Als je de hechtingen niet vertrouwt, kun je altijd nog even langs de huisarts. Bij mij prikt en trekt het ook een beetje. ;-)

  • Paul

    13 juli 2014

    Ik ben Paul 17 jaar. Ik erger mij flink aan mijn moedervlekken in mijn gezicht. Ik ben nog in de groei, maar ik wil er toch graag zo snel mogelijk vanaf. Ik ben alleen bang dat de plekken niet mooi zullen hechten? Wat raden jullie mij aan omdat ik nog in de groei ben?

  • Valerie

    10 juli 2014

    Mijn zus heeft een moedervlek op haar punani. Is het dan beter om de vlek te laten weglaseren of toch te snijden? Groet, Valerie

    • Paul

      10 juli 2014

      Waarom zou je onder verschillende namen flauwe reacties achterlaten over moedervlekken, een onderwerp dat veel mensen aan het hart gaat? Eventuele toekomstige berichten met een vergelijkbare strekking zullen worden afgekeurd.

  • Tim

    10 juli 2014

    Op 13 mei heb ik mijn moedervlek laten verwijderen bij 030 hoek. Het leek erg goed gedaan en ik dacht dat de kous daarmee af was. Twee dagen later vertoonden er weer zwarte plekken op de plek waar de moedervlek verwijderd was. Ik liet het maar gaan, maar toen begon mijn moedvlek te kloppen en tegen me te praten. Ik werd bang en heb uiteindelijk toch maar de stekker eruit getrokken. – Hans

    • Paul

      10 juli 2014

      Tja…

  • beertje 102

    8 april 2014

    Hallo, Ik heb meerdere moedervlekken, sommige best opvallend. Heeft iemand al weleens laseren laten doen? Hoe gaat dit, hoe voelt het? Ik ben laatst op de behandeling T-Away gekomen. Kent iemand dit of heeft iemand dit laten doen? Ben benieuwd naar ervaringen van mensen.

  • Fifi

    1 april 2014

    Mijn dochter van bijna 8 jaar heeft een moedervlek op haar voorhoofd. Ze wil het graag weghalen. Mijn vraag is of het vergoed wordt door de Frieslandzorg basisverzekering. Zo niet, wat zijn de kosten die ik dan moet betalen? Is het verwijderen van een moedervlek op zo’ n jong leeftijd wel mogelijk?

    • Angela

      25 maart 2016

      Hoi Fifi, Ik ben benieuwd hoe je verhaal is afgelopen, is inmiddels de moedervlek van je dochtertje verwijdert? En werd het vergoed? Mijn dochtertje van 8 wil ook van haar moedervlekje af op haar voorhoofd. Ben me aan het oriënteren en denk erover om het te laten laseren.

  • Laura

    12 januari 2014

    Hey allemaal! Ik heb 3 dagen geleden door een plastisch chirurg een moedervlek op mijn kin laten weghalen. Ik twijfelde eerst echt heel erg, maar ik ben ZO blij dat ik het heb gedaan! Echt waar, als je twijfelt, je moet het gewoon doen. Niet langer twijfelen, want het stelde niks voor, na 5 minuten stond ik weer buiten! Er zitten nu 2 kleine hechtingen in mijn kin die er over een week uit mogen en dan zie je alleen nog een klein rood streepje wat langzaam wit wordt. Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte, ik ben nu in ieder geval gelukkig van mijn probleem af. Ik zat er namelijk echt heel erg mee. Xxx, Laura

    • Danny

      5 november 2014

      Hoi Laura, Fijn om te horen dat je zo blij bent. :) Ikzelf heb er ook eentje op me kin. Ik vroeg me af hoe groot die van jou was. Ik heb 15 jaar geleden uitgezocht of ik hem kon laten weghalen, maar toen zei de chirurg dat het litteken groter zou zijn dan de moedervlek. Ik hoor graag van je.

  • Laura

    3 januari 2014

    Hallo, Ik had een moedervlek op mijn arm; deze was dik en er kwam 2x bloed uit. Toen ben ik naar de dokter gegaan en die heeft mij gelijk doorgestuurd om het te laten verwijderen i.v.m. kanker (gelukkig later uitslag gekregen dat ik dat niet had). Toen hebben ze deze moedervlek dus weggesneden en gehecht, maar nu loop ik al maanden met een hele dikke soort bult met overtollige huid op mijn arm. Niet echt mooi natuurlijk, en iedereen kan het zien. Kan ik hier niet wat aan laten doen?

    • Paul

      3 januari 2014

      Beste Laura, Dit klinkt als keloïd: een goedaardig gezwel, bestaande uit overmatig littekenweefsel dat zich uitbreidt tot buiten de grenzen van het oorspronkelijke, aangedane weefsel. Dit fenomeen wordt ook wel wilde littekengroei, ‘lelijke’ littekenvorming of littekenhypertrofie genoemd. Als je last ondervindt aan hypertrofische littekens, dan kan een plastisch chirurg operatieve littekencorrectie toepassen. Let wel: na verwijdering van het overtollige littekenweefsel kan er in bepaalde gevallen opnieuw een hypertrofisch litteken ontstaan dat nóg groter is. Om die reden zijn veel plastisch chirurgen voorzichtig en terughoudend voor wat betreft littekencorrectie. Roodheid, pijn en jeuk zijn veelal geldige argumenten om littekens te behandelen. Sterkte & groeten, Paul

  • Tim

    6 december 2013

    Ik heb laatst mijn moedervlek laten verwijderen, maar dat is heel slecht gedaan. Ik heb hem laten verwijderen op mijn arm. 2 dagen na de operatie begonnen scheurtjes zich te vertonen en die scheurtjes werden al snel scheuren. Uit de plek kwam pus, gele pus. Ik heb er toen een pleister op gedaanm maar toch is de plek ontstoken. Ik ben toen met zware koorts in het ziekenhuis opgenomen. Daar konden de dokters helaas niets doen, ik stierf.

    • Timiseenloser

      17 maart 2014

      Kappen met je domme reacties Tim.

  • Paul

    22 oktober 2013

    Tip voor alle lezers: onder dit artikel over het verwijderen van moedervlekken staan talloze vragen, antwoorden en reacties van ervaringsdeskundigen.

    • Mirna

      21 maart 2014

      Hallo ik heb een moedervlek op mijn gezicht tussen mijn wenkbrauwen. Wat echt niet mooi is. Ik wil het verwijderen maar ik weet niet wat het best manier is? En ben ook bang dat de litteken groter zal zijn dan de moedervlek zelf.

  • Leyla

    28 september 2013

    Ik ben jonger dan 18 en heb pigmentvlekken op mijn gezicht gekregen nadat ik op vakantie ben geweest. Ik heb er veel spijt van en ik weet niet wat ik moet doen (het gaat om +/- 15 vlekjes op mijn gezicht). Kan het ook vergoed worden? Ik zit bij de Friesland zorgverzekeraar.

  • Anne

    7 augustus 2013

    Hoi Tim. Welke chirurg heeft het toen bij jou gedaan? Mvg, Anne

    • Hans Molestein

      21 mei 2014

      Beste Anne, Dit was chirurg K.K. de Zwart. Hopelijk help ik je hiermee verder. Groetjes, Hans

  • ashley

    11 mei 2013

    Ook ik ga binnenkort mijn moedervlek weg laten halen, maar ik weet nog niet op welke manier, Ik doe het in ieder geval wel bij een plastisch chirurg. Ik vind het heel eng en ben bang dat ’t geen mooie plek wordt…

  • Tim

    4 juli 2012

    Ik heb vorig jaar mei een moedervlek op mijn schouder gedeeltelijk laten wegsnijden in VieCurie Venlo. Ze hadden er echter slechte hechtingen ingezet waardoor mijn huid helemaal is losgescheurd en de moedervlek bijna 2 keer zo groot is geworden! Binnenkort laat ik hem toch maar weglaseren, omdat ik het niet aandurf om hem nog een keer weg te laten snijden met de kans dat mijn moedervlek nog groter wordt.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.