Wat te doen na een (vr)eetbui…

Dat je (vr)eetbuien maar beter zoveel mogelijk kunt voorkomen spreekt voor zich… Maar wat moet je doen als het toch misgaat? Na een feestdag, gezellig avondje met vrienden of dagje alleen thuis kun je nog wel eens tot de conclusie komen dat je te veel hebt gegeten. Is dat dan meteen reden om je ernstig zorgen te maken? En dien je dan direct tot actie over te gaan? Of kan eens een keertje te veel eten eigenlijk niet zoveel kwaad? Hieronder lees je wat je het beste kunt doen na een eetbui…

Maak je niet te veel zorgen

Het goede nieuws is dat een keertje zondigen niet zoveel kwaad kan. Zolang je de rest van de tijd maar gezond eet en voldoende beweegt. Je moet maar liefst 9000 calorieën te veel eten om een kilo aan te komen. Het is dus onwaarschijnlijk dat je de resultaten van een eetbui direct blijvend terugziet op de weegschaal.

Ga NIET op de weegschaal staan

Na een flinke maaltijd zal je lichaamsgewicht waarschijnlijk hoger zijn. Dit komt niet omdat je acuut meer lichaamsvet hebt gekregen, maar omdat je lichaam meer vocht vasthoudt door het vele zout dat ongezond voedsel doorgaans bevat. Bovendien wordt de maaltijd letterlijk meegewogen zolang deze nog niet is verteerd. Jezelf direct na een eetbui wegen heeft dus geen enkele zin, en zet alleen maar aan tot negatief denken.

De grote valkuil van een eetbui

Het grote probleem van een eetbui is niet zozeer dat je te veel eet, maar eerder dat je er enorm ontmoedigd door kunt raken. Veel mensen geven hun dieet direct op zodra ze een keer te veel hebben gegeten. Het is logisch dat je even baalt, maar zet je daar zo snel mogelijk overheen en zet je gezonde levensstijl door! Een uitglijder is immers geen reden tot opgeven.

De gevaren van het weekend

Mensen eten door de weeks doorgaans vrij gezond, maar willen tijdens het weekend nog wel eens naar ongezond voedsel grijpen. Probeer je voedingspatroon van een complete week tezamen te bekijken. Gun jezelf iets lekkers als je door de week gezond eet. Eet je door de week een keer ongezond? Compenseer dat dan door tijdens het weekend juist gezond te eten.

Heb jij vaak last van (vr)eetbuien en wat doen jij daarna? Laat het hieronder weten.

53 reacties op “Wat te doen na een (vr)eetbui…

 1. Heidi ·

  Hier net gigantisch “slechte” dag achter de rug, zondag gevuld met alles wat ik normaal gezien nooit eet: chocoladekoeken en croissants bij het ontbijt, roomsaus bij het middageten, aardappelkroketten, chocoladetaart bij de koffie en tussendoor nog M&M’s, pralines en chocolade… Ik vrees dat, als ik op zou tellen, ik vandaag ruimschoots de 3500 kcal haal, als het er al geen 4000 zijn. Maar ik heb zo’n dag ongeveer één keer per twee maanden, dus ik weiger al lang om me daar schuldig om te voelen. Vanaf morgen weer gezond, veel groenten, koolhydraatarm en mijn “gewone” 1700 kcal per dag. Maakt op zich niet zo veel uit, morgen moet ik niet op de weegschaal staan, dat weet ik ondertussen, want dan geeft die zeker 1,5 kg meer aan (voedsel nog niet verteerd + te veel zout). Maar aan het eind van de week is dat er gewoon weer af en weeg ik weer mijn 57 kg zoals gewoonlijk (voor 1m65, ben ik best gelukkig mee, kom van 78…).

  Reageer
 2. brecht ·

  ik heb ongeveer om de 2 weken last van een vreetbui waarna ik me zeer slecht voel. Ik ben nogal een sporter en ik probeer op mijn voeding te letten, maar als ik is iets ongezond eet, blijf ik eten en kan ik niet meer stoppen. Ik weeg me niet alle dagen, maar ik heb schrik dat ik bijkom. Als ik zo een vreetbui gehad heb voel ik me schuldig en heb ik nergens meer zin in. Wat zijn zoal de lichamelijke gevolgen van een vreetbui, en zijn deze blijvend of verdwijnen deze?

  Reageer
 3. Mariska ·

  Ik zeg het maar gewoon.. Ik ben 13 jaar 1.64m lang en weeg nou ja laten we zeggen tussen de 57 en de 58,5 kilo ik eet nu veeeel gezonder als vroeger en woog vroeger 59 kilo hoe kan het dat ik NIET afval… Ik heb (net nog) een erge eetbui gehad (beetje door emotionele omstandigheden) daar wordt ik zo ongelukkig van…

  Reageer
  • Jurjan ·

   Wat doe je zoal qua lichaamsbeweging? Vreetbuien zijn natuurlijk nooit bevorderlijk als je wilt afvallen, maar zolang je niet wekelijks met eetbuien te maken hebt, zal een sporadische eetbui niet de reden zijn dat je niet afvalt. Misschien beweeg je te weinig, krijg je te weinig voedingsstoffen binnen of is je stofwisseling traag (bijvoorbeeld doordat je weinig spieren of een trage schildklier hebt)…

  • Lonneke ·

   Heb je er met je ouders over gepraat? Afvallen terwijl je in de groei bent is namelijk niet zo heel erg gezond. Je kunt tussen je 13e / 14e tot je 18e wel 2100 kcal op een dag eten. Hoe eet je precies gezonder? Want light producten zijn zeker NIET gezond! Afvallen heeft met je lichaam te maken; je slaaproutine, spiermassa, beweging per dag, ondervoeding en ga zo nog maar even door. Pas echt op dat je niet doorslaat, dat is niet leuk leven!

  • Whaaa ·

   Let niet op je gewicht dat maakt niet zoveel uit maar het gaat erom dat je er niet te dik eruitziet

 4. Tine ·

  Heyhoi, Als ik heb ‘gezondigd’ probeer ik me daar niet al te druk om te maken (is wel moeilijk), wat in het verleden gebeurd is kan je niet meer terugdraaien. Wel van leren. ;) Volgende dag een uurtje extra actief zijn, beetje langer sporten, iets minder eten, dat zijn dingen die het een beetje kunnen compenseren. Af en toe snoepen is echt niet heel erg hoor. Je lichaam gebruikt koolhydraten, eiwitten en vetten voor energie. Het beste is om dagelijks 1 gram vet per kilo lichaamsgewicht te eten. hiernaast 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. De rest aanvullen met koolhydraten. Met de rest bedoel ik de overige calorieën die je ‘mag’ hebben. Een gram vet is 9 kcal, een gram eiwit is 4 kcal en een gram koolhydraten is 4 kcal. Stel je bent 60 kg en je verbruikt 1800 kcal per dag. Dan miet je 60 gra vet, 120 gram eiwitten en de overige kcal koolhydraten eten. 60 gram vet is 540 kcal (60g maal 9kcal). 120 gram eiwit is 480 kcal (120gmaal 4 kcal). Bij elkaar is dat 1020 kcal. Dan kan je dus nog voor 720 kcal aan koolhydraten eten, dat is (720 delen door 4) 180 gram koolhydraten. Als je af wilt vallen kan je meestal het beste wat van je koolhydraten afhalen, want koolhydraten worden het eerst omgezet in vet. Klinkt niet logisch, je zou denken dat vet sneller opgeslagen wordt als vetweefsel, maar dat is niet zo. Je lichaam gebruikt liever koolhydraten om om te zetten in vet om in vetweefsel op te slaan.

  Reageer
 5. Sanne ·

  Ik heb een hele goeie tip van Jillian Micheals (van The Biggest Loser en een beroemde fitness- en voedingscoach in Amerika) over hoe je ’t aantal vreetbuien binnen de perken houdt. Hierdoor kan ik vreetbuien voorkomen en zijn mijn vreetbuien afgenomen van 1x per week naar 1x per twee/drie maanden! Het heet de 80/20 rule: Als je je calorieën telt en het is ongeveer 1800 per dag, dan eet je in die dag iets lekkers van 20% van je totale calorie-inname op die dag, dus dat is dan 360 calorieën en voor de rest (de 80%) eet je zo veel groente als je wilt en een beetje fruit, noten, zuivel, bonen etc. (liefst biologisch). Dat is niet het enige… Nadat je het lekkere hebt gegeten, is het belangrijk dat je maar liefst de volgende 5 maaltijden gezond eet. Dat is het! Af en toe iets lekkers nemen wat niet een te hoge caloriewaarde heeft waardoor je niet aankomt maar (sowieso als je overgewicht hebt) juist afvalt. Op deze manier blijf je happy, waardoor je je vreetbuien onder controle houdt! En sowieso als je een vreetbui hebt, maak je niet druk! Als je de volgende dag weer normaal (gezond) eet dan komt alles goed. Schuldgevoel is niet nodig, als je iets lekkers en ongezond eet, geniet er dan van! Anders is het zo zonde dat je je zo rot voelt na een vreetbui. En als je niet meer dan één vreetbui per week hebt kom je sowieso niet aan als je de andere dagen normaal eet. Dat weet ik heel goed want ik sta elke dat op de weegschaal (automatisme) :) En vaak blijft mijn gewicht sowieso gewoon precies hetzelfde na een grote vreetbui. Komt goed! Just keep enjoying food en be heathy most of the times! Dan zit je goed. :) Succes!

  Reageer
 6. Rabia ·

  Ik Heb echt hulp nodig, Ik heb net toen ik uit school kwam opeens een grote trek gehad, en ik ging gelijk een magnum ijsje eten en daarna, annas druiven en avond eten alles bij elkaar en ik ben bang dat ik aankom, ik heb het gewoon weer verprutst maar ik wil van deze schuld gevoel af, en wil gewoon afvallen en word boos om deze dingen die ik steeds verpruts

  Reageer
 7. Teign ·

  Been here, done that en nog steeds, zucht!

  Soms kom ik ook niets aan van een vreetbui, soms wel bam 1-1.5kg.
  Even schrikken, veel schuldgevoel en weer goed opletten of toch nog even doorgaan met vreten. Zo bizar!
  Afgelopen weekend gek gedaan en vanaf vandaag weer kiezen op elkaar..!

  Reageer
 8. Joffrey ·

  Raad aan mensen die willen lijnen:

  Ga niet dieeten zonder te sporten.
  Blijf ook niet onder de 1400kcal en eet niet vettig. ( eet je graag in kwantiteit, wok dan regelmatig! ) Doe ook aan power training zo dat je spieren op peil blijven of groeien ( meer verbranding in rust ) en laat frisdranken ( drink light of water ) groene thee helpt ook om de stofwisseling te stimuleren! ( 3x per dag )

  Ik heb dit een half jaar gedaan ben er 45kg mee afgevallen, ik at voor dit dieet ook onmenselijk veel, ik denk zo’n 3500kcal per dag. Ben nu een maand terug bezig met mijn 2000kcal per dag en alles blijft op peil. ( soms 1kg meer of minder ) ik sport ook nog elke dag 1u en doe dagelijks aan een lichte power training om dat ook in controle te houden.

  Ik heb nu en dan ook een vreetbui, en dat zijn geen kleintjes, ze komen soms boven de 5000kcal! Gewoon niet over jammeren, niet minder gaan eten en eetgewoonten gewoon aanhouden, raar maar waar mijn gewicht blijft normaal. Niet panikeren als je een keer over de schreef gaat, daar ga je juist te extreem van doen en achteraf nog meer fouten maken!

  Reageer
 9. laila ·

  Hallo jessica!

  Lieve sgat noem jij dat nou een eetbui!!! Alsje hoort wat ik allemaal eet gaa je echt schrikken!!! Ik heb bijna elkedag eetbuien!! En het is vreselijk!!! Ik ben der zo ongelukkg van geworden! De volgende dag zit ik meestal vol van het eten!! Okal doet mijn buuikk zo pijn, tog blijf ik doorgaan met eten jah!! Het zit in je kop, nou wat ik allemaal eet! Hou je hartje maar vast! In de ochtend een hele pak koekjes zitten ongv 20stuks in! 4 sneetjes brood! Een hele volle kom muselie! Heel veel drinken! Dan zit iK vol maar tog wil ik door gaan! Rond de middag eet ik een zak chocolade op!!! Van kitkat of mars in zo een zakje zit volgens mij 12 stuks in nou die is dan in 1x op!! Pannekoeken ongv 4 stuks er achter na. Daarna in de avond! Voor dat ikgaa slapen een zak snoep hij moet op zijjn! Chocolade koekjes allemaal op maken en wafels ook! Brood met hagelslag en kaas! Een hele stokbrood gegeten toen had ik echt buikpijn maar ik wou verder eten! Toen ik echt niet meer kon ging ik rustig naar mijn bed toe, ja ik kon heel moeilijk lopen!!! Door de buikpijn en ik lig dan op bed en nog zit ik te denken of er nog wat eten binne kan!! Dusss zoo erg is het bij!! Dit is allemaall begonnen bij het lijnen!! Lijnen is niet goed dames!! Asjeblieft begin daar niet aan!! Alsjee wil afvallen begin dan een beetje voor een beetje je eetpatroon aantepassen!! Want hoe sommige meiden nu bezig zijn, zoals ik bijv. Is echt zoo gevaarlijk!!!! En niet goed!!! En zooo ongezond!! We maken onze lichaam kapot!!!! Ik weet echt niet of dit wel kan herstellen want dlit is echt niet goed!! Ik wil ook gewoon normaal kunnen eten zoals iedereen! Ik zit ook op sport!! Majaa! Veel eten en sporten helpt niet!!! Dames en jij Jessica doe rustig aan!! We komen er wel ooit van af!!! Doen jullie rustig aan! Eeey groetjesss xxpa

  Reageer
 10. jessica ·

  Hallo, ik zit echt heel erg met een probleem, ik woog 3 jaar geleden 65 kilo en toen woog ik te zwaar, toen ben ik naar de sportschool gegaan en toen ben ik langzaam gaan afvallen, nu ben ik 3jaar verder en val ik nogsteeds af en ik ben steeds minder gaan eten. Ik weeg nu 43 kilo en ik ben 1.60cm en mijn leeftijd is 16 jaar. Ik krijg ook steeds meer de neiging om mezelf te wegen ik weeg me nu ook iedere ochtend dat MOET ik gewoon doen. Alleen het ergste is dus dat ik nu ieder weekend een vreetbui heb. En dan niet zo’n kleine maar echt een grote, dan eet ik bijv 3 krentenbollen met kaas, 2 bonbons , 1 kitkat chunky en 1 lion en een halve bus pringles. Dus dat is echt veel, maar na die vreetbui eet ik gwn weer normaal en ik sport 1x in de week. Zou je daarvan aankomen?

  Reageer
 11. Ellen ·

  Als je te weinig eet, val je eerst heel veel af.
  Alleen daarna kom je weer aan omdat je lichaam extra opslaat omdat het gewoon te weinig krijgt.

  Daarom vind ik Sonja bakker diëten zo slecht!
  Je gaat er van jojo’en.
  Daarom moet je gewoon de calorieën eten die je nodig hebt,
  alleen dan gewoon gezond en goed over de dag verdeeld.
  Ook is veel bewegen belangrijk.
  Als je een dagje niets te doen hebt,
  Ga dan iets opruimen in huis.
  Er is vast nog wel een keldertje, zoldertje of laatje die nodig opgeruimd moet worden.
  Zo heb je weer een netter huis, en ben je lekker bezig.
  Omdat je bezig bent verveel je je ook niet,
  en voel je minder snel dat je lekkere trek hebt.

  -Bewegen.
  -Goed eetpatroon.
  -& volhouden.
  Dat zijn de belangrijkste dingen om af te vallen.

  Reageer
 12. lammie ·

  hallo het afvallen lukt mij niet,ik ben 2 jaar ziek astma verergerd en de hartspier is te stug.
  voor 2 jaar was ik 70 kg nu 90 kg en eet wel gezond mijn lichaam houd veel vocht vast.
  in jannuari naar de citt geweest enschede,die zei ik had te veel histamine in het bloed,dus ik vermijd voedingsmiddelen met histamine mag geen koolhydraten eet glutenvrij brood,maar kom steeds weer aan .wie kan mij een goede raad geven lammie.

  Reageer
 13. Cindy ·

  heeey, ik ben pas 12 en ja, ik weet dat ik niet hoor af te vallen, maar ik vind mezelf te dik. mn vrienden zeggen tegen mij dat ik een mooie figuur heb en echt dun ben. Dat vind ik helemaal niet zo. als ik mezelf omschrijf dan heb ik al bulten op mn benen en wat boven die bulten een kuiltje en wat onder mn taile een vet rol en bij mn buik een kleine vetrol. Daarom ben ik begonnen met skieleren, dat doe ik 2x per week ong. 25.30 min. of langer (ik kan niet meer dan 2x per week, omdat ik piano en viool ong. 4 uur per dag oefen) Maar ik wil nog wel snoep kunnen eten dus d8 ik, zou het erg zijn als ik in de ochtend 1 snoepje neem of een stukje taart en thee, 2 uur later 1 boterham met ham en een glas met karnemelk en siroop (ik lus geen melk), 2 uur later 1 boterham met kaas ofzo en karnemelk met siroop, 2 uur later 1 boterham met weer wat erop en karnemelk met siroop en dan 2 uur later een appel, 25 min. wachten en avond eten (3 opscheplepels groente 1 stuk vlees en als ik dorst heb water) dan weer 2 uur later fruit en thee. :D

  Reageer
  • Jitske's Praktijk ·

   Hoi Cindy,
   Geloof je vrienden maar dat je mooi slank bent! Zij liegen niet. Vaak hebben wij vrouwen/meisjes een heel verkeerd beeld van ons zelf. In ons hoofd zijn wij vaak vele malen dikker dan we in werkelijkheid zijn!
   Meisjes van jou leeftijd zouden dit ongeveer moeten eten.
   150 gr. groente
   150 gr. aardappelen
   jus van 15 gr. bak- en braadvet of olie
   80 gram vlees
   2 stuks fruit
   4 bruine boterhammen
   600 ml. melkproducten
   1 plak kaas van 20 gram.
   op elke boterham halvarine smeren 5 gr. per boterham
   En dit kun je aanvullen met beleg op je boterham, een koekje, een snoepje enz.
   Als je in de groei bent, mag je niet dieten. Als je dit eet blijf je mooi op je gewicht en je krijgt voldoende vitamines en mineralen binnen.
   Groetjes..

 14. Yvonne ·

  Tsjongejonge….wat een enorme mailwisseling over dit eeuwenoude onderwerp: dieet dit, dat, zus, zo, het ene boek is nog beter dan het andere, geen/wel eiwit, geen/wel koolhydraten, etc. etc. Als je wilt afvallen: gebalanceerd en voldoende eten EN ZEKER BEWEGEN (ik zeg het nog maar eens een keer), weten dat je s-avonds niet meer moet gaan snaaien, bij de lekkere trek overdag niet aan die Sultana’s/Evergreens of whatever gaat, zeker niet als je een zittend beroep hebt, maar (ja, saaie!) worteltjes, tomaatjes, komkommer, bleekselderij eet, kruidenthee, kopje bouillon, bakje fruitsalade (ik heb het inderdaad druk met hakken/snijden voor m’n volgende werkdag) dan is het gewoon een feit dat je gaat afvallen! En ja, in het weekend mag ik best veel van mezelf, maar ook in het weekend beweeg ik! Ik denk dat we hier met z’n allen even uit de zelfmedelijdenmodus moeten klimmen….Het is niet makkelijk, dat weet ik, maar zeker niet onmogelijk! Kom op, nu gewoon effe zelfdiscipline en het gaat lukken! Succes!

  Reageer
  • Jitske's Praktijk ·

   Dag Paul,
   Je hebt groot gelijk dat het niet professioneel is. Ik wil alleen duidelijk maken, als je wilt afvallen, je niet moet gaan dieten. Dieten betekent meestal veel te weinig eten. Je gaat wel afvallen, maar uiteindelijk zul je het gewicht er weer bij krijgen. Kijken naar je huidige voedingspatroon en dat gaan aanpassen.

 15. Jitske's Praktijk ·

  Aan Monique,
  Wat is nu precies je probleem? Heb je overgewicht?
  Ik kijk altijd naar lengte, leeftijd, gewicht en op basis daarvan geef ik een voedingsadvies dat bij jouw stofwisseling past.
  3 x per dag eten en 3 x een tussendoortje, als je lange dagen maakt 4 x een tussendoortjes.
  Deze basisprincipes houd je aan. En daarbij ga je luisteren naar je lichaam. Heb je honger, dan eet je tot je voldaan bent. Jezelf geen voedingsmiddelen verbieden. Alle eten is toegestaan als je last hebt van eetbuien. Want als jij jezelf toestaat om alles te eten wat jij wilt, wordt het minder aantrekkelijk om een eetbui te krijgen. Wil je stoppen met vreten, moet je stoppen met dieten! Dat is de eerste stap om uit de eet gevangenis te komen.

  Mijn ervaring is dat de meeste mensen te weinig eten en daardoor gaan groeien. JE lichaam komt in de overlevingsstand en slaat vet op.
  En de weegschaal de deur uit. Leren vertrouwen op je lichaam en jezelf. Dat je zoveel eet als nodig is. EN je hebt geen weegschaal nodig om vast te stellen dat je groeit, dat voel je wel aan je kleding.
  Afgelopen week heb ik mijn zus een voedingsadvies gegeven. Uit de voedingsanalyse kwam dat ze te weinig at. Ze doet nu haar best om minimaal 1800 calorieen per dag te eten, ze probeer de 2000 cal. te halen. (ze zat op 1500 per dag). Ze is nu 4 dagen bezig en ze is al 600 gram afgevallen!

  Waardoor wordt je gek als je een week lang niet op de weegschaal staat? Raak je in paniek omdat je dan geen controle hebt?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Jiske,
   Op zich kan ik me best in je raadgeving vinden. Ik vind het echter van weinig professionaliteit en deskundigheid spreken als een voedingsadviseur (met een eigen praktijk?) enthousiast wordt van de behaalde resultaten die je noemt. Binnen 4 dagen 600 gram afvallen zegt natuurlijk helemaal niks! Na 4 dagen resultaten meten is überhaupt onzinnig. Als ik een halve liter yoghurt eet en direct daarna op de weegschaal ga staan, dan ben ik plusminus 500 gram aangekomen…

 16. Monique ·

  Aan Jitske ,
  Dat klinkt niet slecht , maar luisteren naar je lichaam , wat houd dat dan in ?
  Eten zolang je honger hebt ?
  Ik weeg me alleen ’s morgens . Ik probeerde er al eens een week af te bijven maar ik werd er gek van .

  Reageer
 17. elizabeth ann ·

  Hoi monique,
  Ik heb ook heel erg moeite om op gewicht te blijven.
  Daarnaast heb ik reuma en doe ik 3x per week aquayoga.
  Ik heb een chinese thee gekocht en als ik een keer wat teveel vet eet, dan drink ik zo een kopje thee.
  Bij mij helpt het om op gewicht te bliven, ook een bakje magere yoghurt neemt de lekkere trek weg, door die yoghurt val je ook af en zit je vol.
  Het is en blijft een strijd, ik was 11 kilo aangekomen maar ben gelukkig 14 kilo kwijt en dat wil ik ook zo houden. Dat blijft moeilijk. Veel succes en drink veel groene, witte en chinese oolong thee, allemaal goed voor je.

  Reageer
 18. Monique ·

  Allemaal hartelijk dank voor de reactie’s .

  Ik lees gewoonlijk vlug door deze nieuwsbrief heen ,maar nu ik dat zag van die 9000 calorie’s moest ik mijn ding kwijt .

  Het eerste wat ik nu ga doen is dat boek van het Dukan dieet bestellen ,hoor !

  Ik ben benieuwd !

  Lieve groetjes allemaal ,

  Monique

  Reageer
 19. Jo ·

  Mijn moeder is ook niet in staat om te gaan wandelen of fietsen. Zwemmen zou eventueel kunnen, maar is vanwege de ligging van het zwembad geen optie. Haar dagelijkse bezigheden in het huishouden kosten haar al meer energie dan ze eigenlijk heeft.

  Reageer
 20. Yvonne ·

  Hoi Jo, ik ben het met je eens dat sommige mensen niet heel fanatiek kunnen sporten, maar bewegen is ook gewoon fietsen, wandelen, zwemmen, en er is geen fysio (ik heb vrienden dit dit zijn) die je echt niet IETS kunnen aanraden om te doen. Mijn moeder kan ook bijna niets, door ook een enorm aantal beperkingen, maar ze is wel 6 kg gegroeid het afgelopen jaar en ik weet waarom, zij weet het ook en geeft het eerlijk toe. Meer inname dan je verbrandt = aankomen. Zo simpel is het, iedereen kan afvallen! Ik ben een enorme bourgondier, ik hou van lekker en veel eten, wijntje erbij, alles! Maar ik moet streng blijven om niet te dik te worden. Ook bij mij zit het in de genen zogezegd, maar dan juist moet je de keuze maken wat je belangrijk vindt. Ik kom nu net terug van Bikram Yoga na een lange werkdag (ik had liever relaxed voor de buis gehangen), 1,5 uur liggen rekken, strekken en zweten, 700 calorieen verbrand en ik lust er nu wel 7000! En toch doe ik het niet! :-)

  Reageer
  • Joffrey ·

   We staan al een tijd verder Yvonne, doe je al die zware inspanningen nog altijd op het zelfde tijdstip en ben je blijven afvallen? Want het is zeer moeilijk alles wat jij doet blijven vol te houden.

  • Jolien ·

   Sterk dat jij dat kunt. Voor sommige mensen is het echter niet zo gemakkelijk. Ik ben er van overtuigd dat er mensen zijn die heus niet veel meer eten of zoveel minder sporten dan jij, en toch makkelijk 2 maatjes dikker zijn. Het klinkt allemaal heel simpel hè, prioriteiten stellen en zo… Sommige mensen hebben ook daar gewoon geen tijd voor, en zijn de hele tijd al aan het werken. Voor mij is bijvoorbeeld mijn studie toch net iets belangrijker dan het perfecte maatje. Wat ik maar wil zeggen is dat je mensen niet zo snel moet verwijten maken.
   Wat ik dan weer wel vind, is dat je een dokter of diëtist moet contacteren, als het je echt niet lukt. Anders breng je je lichaam onnodige schade toe.
   Ook vind ik dat je eerst zeker moet zijn dat je alle inspanning geleverd hebt, voor je een operatie overweegt.
   Maar daarbuiten, zijn er gewoon mensen die het echt niet kunnen, het afvallen. En dat moet je respecteren.

 21. Jo ·

  Yvonne, dat is wel heel kort door de bocht.

  Sommige mensen zijn echt niet in staat (meer) te sporten. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld een hele collectie aandoeningen die het haar onmogelijk maken om te sporten. En zij is echt niet de enige!

  Verder denk ik dat Monique zich wat minder zorgen moet maken. Een keer een kilootje erbij is niet meteen een teken dat het de verkeerde kant op gaat :)

  Reageer
 22. Bettie ·

  probeer eens een eiwitrijk dieet, bij mij helpt het echt. Het vult heel erg en je hebt echt geen trek te eten.
  Ik heb ook al heel veel dieeten geprobeerd, ben zelfs bij een dietiste geweest, was ook niet naar tevredenheid.
  veel succes

  Reageer
 23. Yvonne ·

  Okee….cocktailsaus, aardappelkroketjes, nog meer saus, chocolademousse, pizza… Kom op zeg, dat eet je gewoon niet als je op dieet bent!!! En inderdaad: bewegen, bewegen, bewegen ipv computerspelletjes doen! Zomer en winter! Je kan zoveel doen, Bikram Yoga, zwemmen, fietsen, wandelen, crosstrainer voor de tv. Een dietiste is ook een idee. En geen alcohol drinken: loze calorieen waar je ook nog vette trek van krijgt. Ook als ik zie dat mensen een maagverkleining willen, terwijl ze zeggen weinig te eten: ik geloof daar niet in, dan is je maag dus niet te groot, dan is je trek te groot! Sorry, maar ik moest dit even kwijt. Ik weet waar ik dik van wordt, ik let daarop en ik sport: zin of geen zin, het gaat om doorzetten. Veel succes allemaal!

  Reageer
 24. wilma ·

  Hoi Monique
  Normaal reageer ik niet op de mail van Gezondr, maar nu wil ik toch wat aan je kwijt.
  Het is namelijk zo dat je lichaam resistent kan worden van dieten.
  Dat betekend dat je lichaam zoveel weerstand biedt tegen het afvallen dat het echt niet meer wil lukken.
  Alles wat je eet wordt opgeslagen en je gaat steeds meer dieten en je raakt erg gefrusreed.
  Ik snap dat dit je erg ontmoedigend lijkt maar lees verder!Zelf ben ik in twee maanden 22 kilo afgevallen door het Dukan dieet, gebaseerd op natuurlijke eiwitten zonder vet.
  Je lichaam wordt zo gedwongen om de vetopslag te verbranden en je mag geen honger hebben anders verval je in verkeerde vreet buien dus dat betekend eten!
  Je doet het dieet in fases 1e de aanvalsfase 2e de cruisefase 3e de stabilisatiefase.
  Had zelf ook van alles geprobeerd en kwam dit boek tegen in de winkel voor maar 9,94.
  Dit is het laatste en dan ga ik een bypassoperatie laten doen dacht ik.
  Nou het boek goed gelezen en eraan begonnen.Het werkte!het boek is geschreven met veel begrip voor de dikkerds onder ons!
  Als alles mislukt is dan is dit dieet als een tank en het gaat door alle resistentie heen.
  Als je het leest zul je het wel begrijpen.
  Ook moet je in de fases stevig wandelen 1e 20 min per dag 2e 30 minuten per dag 3e 25 minuten per dag.
  Je wordt er blij van als het lukt.
  Je moet het boek wel goed doorlezen om te begrijpen hoe een en ander werkt maar als je met jezelf de afspraak maakt kun je er doorheen en genezen van je overgewicht.
  Zelf heb ik 1 tot 11/2 jaar er voor uit getrokkenen ben nu al 4 maten gekrompen voel me super fit en zie er weer leuk uit.
  Het boek heet gewoon het Dukan dieet en is te koop bij iedere boekwinkel of daar te bestellen.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt en wens jou oprecht heel veel succes toe!hartelijk groet W

  Reageer
 25. Monique ·

  Goh wat een reactie’s zeg !
  Voor ontbijt heb ik meestal een vers geperste appelsien , twee sneetjes brood met wat beleg en een potje yoghurt .
  Het warm eten is hier op de middag .
  S’avonds 4 sneetjes brood met beleg of tomaat met ajuin , of sla met een stukje kippewit .
  Ik eet twee tot drie stukken fruit per dag .

  De avonden waren lang mijn knelpunt in vreetbuien , maar daar vond ik wat op , ik speel spellekes online . Dan denk ik niet eens aan snoep .
  Een goed boek kan ook helpen . Zolang ik maar iets in mijn handen heb is alles ok .

  Reageer
  • xxx ·

   je kan beter 1 sinaasappel eten, scheelt weer calorieen en je hebt iets om te kauwen

 26. N ·

  Correct eetpatroon en sporten, that’s it!
  Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ondanks wel dieet dan ook: gezond eten en sporten!
  Tuurlijk kan je soms “zondigen”, moet je ook doen vind ik.
  BUT weer terug naar gezond eten en sporten en het blijft/komt allemaal goed.

  Reageer
 27. Roxanne ·

  Ik kom ook vaak aan in het weekend om je denk ik heb de hele week sow puur mogelijk gegeten nu mag je eigen wel laten gaan maar ik denk dat het door de versesappen komt drink ik liter een keer op en te veel tarwe daar word ik dik van eet is niet zozeer te veel maar verkeerd. kom ik meestal 2-2,5 kilo aan maar door de weeks eet ik gezond dan is er weer 1,5 of iets meer er van af en is ook een soort drang ik weet welke prodoucten ik dik van word maar om je het weet doe je het juist een ander manier.

  Reageer
 28. Lacrimavagiu ·

  uhm nou..nadat ik een vreetbui heb gehad dan braak en laxeer ik. Daarnaast 1000 tellen springen, 200 sit ups en als afsluiter 30 push ups.

  Reageer
  • xxx ·

   Dat is zo super ongezond..
   Iedereen is mooi zoals ie is en dat moet je maar accpeteren
   Kijk ik ben zelf ook niet blij met mn gewicht (obesitas) maar dan ga ik toch ook niet gelijk van die foute dingen doen als ik een vreetbui heb gehad?
   Dan kun je beter een paar rondjes gaan rennen/fietsen.
   Of naar de sportschool.

   Succes met afvallen!!!!

 29. Monique ·

  In de zomer beweeg ik altijd meer dan in de winter . Maar afvallen gaat dan ook niet beter .

  De dokter zei dat ik ook kan aankomen van stress en geloof me ik leef 24 op 24 met stress .

  Reageer
 30. N ·

  Hoi Monique,

  Met alleen dieten kom je er echt niet, ik denk echt meer beweging en met regelmaat.
  Zwem je altijd alleen in de zomer?
  Ik denk dat je dan altijd wel merkt dat het afvallen makkelijker gaat of niet?
  Of wellicht een ander dieet?

  Succes!

  Je heb ook grote kans dat je lichaam even niet meer wilt

  Reageer
 31. Monique ·

  Sporten dat zit niet in mij,
  Ik heb te veel mankementen , maar ik wandel veel . En in de zomer ga ik weer zwemmen .

  Naar een dietieste ben ik ook al geweest , en moest alles opschrijven wat ik op een week at en hoe ik het at .
  Alles bleek goed in orde . Alleen wat te weinig zuivel .

  Groetjes,

  Monique

  Reageer
 32. Danielle ·

  Misschien eet je juist te weinig en alles wat je dan binnen krijgt slaat je lichaam op.
  Dus misschien een keer naar een dietiste zou in jou geval geen kwaad kunnen. Een dietiste is er niet alleen om af te vallen maar ook om een normaal eetpatroon voor je op te stellen.
  Want zoals ik dit lees is helemaal niet goed.

  Groetjes Danielle

  Reageer
 33. henny ·

  ja als je ook maar wat eet…………ik ben al jaren streng aan het dieeten ben gelukkig wel 25 kilo kwijt maar nog 35 te gaan!! en nu lukt het niet meer…..ik eet gewoon nogsteeds sonja zegmaar maar de ponden komen erbij ipv eraf…als ik donderdag tijdens mijn wekelijkse weegmoment weeer zwaarder ben heb ik mijn besluit genomen dan ga ik naar de huisarts voor een verijzing naar de obesitaskliniek voor een maagverkleining..ben het zo zat..dan maar zo, mijn schoonzu s is hiermee vanaf sept al 39 kilo afgevallen…daar heb ik ook wel zo,n ingreep voor over!!

  Reageer
  • Jitske's Praktijk ·

   Dag Henny,
   Heel knap dat je al 25 kilo bent afgevallen! Als je Sonja Bakker doet, krijg je per dag ongeveer 1000 calorieen binnen. Afvallen zal in het begin goed gaan. Maar met Sonja Bakker krijg je veel te weinig calorieen binnen. Je eet veel minder dan je lichaam nodig heeft en dan krijg je te maken met het jojo effect. En daar zit jij nu midden in. Alles wat je nu eet wordt als vet opgeslagen en je begint te groeien!
   De enige oplossing is om meer te gaan eten en te eten volgens je eigen stofwisseling. Zie mijn reactie van Monique.
   Liefs en sterkte ermee!
   Jitske

 34. N ·

  Hoi Monique,

  Vervelend voor je zeg!
  Sport je ook?
  Zoja: (nog) meer/intensiever sporten als dat kan.
  Nee: Sporten!

  Ikzelf ben een echte lekkerbek en houd gewoon van eten.
  Ik sport nu weer 5x per week een uurtje: kilo’s vliegen er af, ik voel me lekkerder, kan blijven eten zonder aan te komen, maar let wel op hoor!
  Doordeweeks eet ik gezond en in het weekend laat ik wel lekkers toe, maar met grote mate!

  Ik wil 10kg afvallen uiterlijk 1 juni dit jaar dus ik ga er voor!

  Heel veel succes!

  Reageer
 35. laura ·

  ja monique, flauw is dat he dat sommige mensen alles kunnen eten wat los en vast zit,zonder ook maar iets ervan te merken.
  terwijl een ander (zoals jij en ik) er meteen voor moeten boeten.
  ik kan me er ook niet druk meer om maken, eerlijk gezegd.
  in mijn eerste zwangerschap ben ik dan ook 30 kilo aangekomen en denk je nu echt dat dat er allemaal weer af is.. nou en ik hoef ook niet zo te zijn als die fotomodelletjes in alle tijdschriften.. dikke mensen zijn vaak gezellig… houd je daar maar aan vast.. dat was een wijze uitspraak van mijn oma..

  Reageer
 36. linda ·

  Probeer er achter te komen wanneer je een vreetbui hebt. Ik weet van mezelf dat als ik moe ben niet meer te stoppen ben met snoepen. Nu denk ik echt voordat ik wat pak. ‘Ben ik moe of heb ik echt trek’. Als ik moe ben ga ik proberen wat anders te doen. Omdat mijn zwakke moment vaak ’s avonds is, ga ik bijvoorbeeld in bad met een mooi boek. Daarna ben ik erg warm van het water en heb ik alleen nog zin in water. En dan op tijd naar bed.

  Reageer
 37. Monique ·

  Ja dag !

  Ik was op een familiefeest , en at van het koude buffet één halve tomaat met een soeplepel garnalen op , een stukje meloen, een halve perzik met niet meer dan een soeplepel krab op en een koffielepel cocktailsaus . Van het warme buffet , 3 aardappelkroketten , 6 prinsessebonen , en een stukje zalm met misschien twee soeplepels saus . Van het dessert twee soeplepels chocolamouse . Als drank had ik alleen water .
  ik kwam 2 kilo aan ! Pas twee weken later was ik die kwijt en moest naar een etentje , daar at ik een gewone pizza dus niet van die grote !! verder die dag had ik alleen twee appels binnen . En ik kreeg er een kilo aan !!
  Die kilo heb ik nu nog en moet nu twee weken na elkaar naar een feest ! Ik ben er bang van !
  Ik ben het zo zat dat ik de andere maar zie vreten terwijl ik alles aftel en thuis zelfs afweeg .
  IK deed ook al ww op de oude én de nieuwe manier . Het ging met vallen en opstaan .
  Maar elke keer ik goed bezig ben is er weer een stom feest of een vervelend etentje waar ik mee naartoe moet . En is al mijn moeite voor niks !
  Daar komt nog bij dat het ook in mijn genen zit !
  Het enige waar ik wel mee kan afvallen is me vol stoppen met vet , maar dat mag weer niet voor de cholesterol en mijn hart .

  Ik kom zelfs aan van soep ! En dat is dan nog alleen groenten en een beetje zout .
  Zelfs als ik een slaatje maak met sla , tomaat , komkommer en een halve ei met een kwart van een blikje zalm kom ik aan !!

  IK ben dat meer dan zat , ik wil eten zoals een normaal mens !
  9000 calorietjes eten ? Hoe zou ik er dan gaan uitzien ?

  Reageer
  • Janneke ·

   Hoi Monique

   Ik ken je frustraties maar al te goed.
   Mag ik vragen wat je de rest van de dag eet tijdens je ontbijt en je middageten?

   groetjes Janneke

  • Valerie ·

   Hoi Monique!

   Ik lees deze nieuwsbrief altijd vluchtig door, maar nu MOET ik wel ff reageren op je berichtje!! Laat je aub niet ontmoedigen door een schommelingetje hier en daar… Echt niet!! Als ik t zo lees ben je gewoon goed bezig en je moet gewoon zo door blijven gaan!!! Blijf volhouden en wees sterk op feestjes!!
   Klein truukje dat kan helpen: Als je weer zo’n feestje met buffet hebt, drink voordat je gaat eten 3 of 4 flinke glazen water. Dan zit je meestal al redelijk vol. Als je dan al dat eten ziet, ben je minder gauw geneigd je bord vol te scheppen. Mocht je toch n beetje de drang voelen om weer wat te halen, nog n glaasje water er achteraan! Het klinkt heel gek, maar water is echt je redding in dit soort situaties!

   En zeker niet minder gaan eten hoor! :)
   Altijd je ontbijtje, en daarna om de 4 uur iets eten, zo blijft je suikerspiegel op peil, dus heb je minder honger. En natuurlijk flink blijven bewegen!!

   Maar geef zeker niet op lieve Monique, je bent goed bezig!!!
   Ik hoop dat je er wat aan hebt, blijf gezond eten!!

   Liefs, Valerie

  • Jitske's Praktijk ·

   Beste Monique,
   Ik ben gewichtsconsulent. Ik begrijp uit je berichtje dat je constant bezig bent met je gewicht. Alles afwegen e.d. Ik vermoed dat je te weinig eet en dat je lichaam in de overleving stand staat. Een vertraagde stofwisseling. Of te wel je bent bezig met het jojo effect. Dit kun je alleen oplossen door gewoon te gaan eten. Luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. De keuken weegschaal weggooien en ook de gewone weegschaal waar je elke ochtend op staat (en misschien wel meerdere keren per dag). Het gaat wel een tijdje duren voordat je lichaam weer in balans is. Je gaat zeer waarschijnlijk wat groeien, maar misschien ook wel niet. Pas als je lichaam in balans is en je overgewicht hebt, kun je beginnen met afvallen.

   Lieve groet Jitske

  • miranda ·

   Hallo monique,

   Je had een pizza gegeten en die dag alleen maar 2 appels gegeten. Dat is ongelovelijk slecht. Wat er gebeurt is dat je stofwisseling helemaal van slag raakt en je lichaam zich helemaal kapot schrikt en wanneer je die pizza gaat eten denkt je lichaam ‘ ik krijg al zo weinig binnen, laat ik maar reservers gaan aanmaken’. Je lichaam gaat alles wat die maar binnen krijgt vet reservers aanmaken.

   Het zit ook in mijn genen en weet hoe frustrerend het is als je al maar één kilo kwijt wilt, maar het is het zelfde verhaaltje telkens weer opnieuw. Probeer kleine maaltijden te eten en dat dan in 6 porties.

   Wat ik zelf altijd doe met avond eten is dat ik alleen maar vlees en groente eet dus geen aardappels of rijst erbij. Dat doe ik om mijn koolydraten gehalte naar beneden te halen, omdat je ook genoeg uit brood haalt en ander voedsel.

   Ook is het echt een aanrader om een eiwitrijke maaltijden te nemen. Dan verbrand je meer calorieen netto. Als je 100 KCAL koolydrathen neemt blijft er ongeveer 90 over ofzo en als je 100 gram eiwitten inneemt blijft er netto 70 KCAL.

   Neem bijv. een goede portie kwark met wat diksap voor de smaak (hoef maar een klein beetje in en zitten ook vitamientjes in ;-) )
   Neem een glas karnemelk (als je dat lekker vind) of melk. Je hebt ook van die brinta ontbijtdrink(voor de vezels), dat kan je ook eerst drinken als je een hongergevoel krijgt. Als je dan nog honger hebt neem dan een broodje of een tosti met 2 kopjes groene thee (of meer als je dat lekker vind) dan ben je gegarendeerd vol.

   Hoop dat je er wat aan hebt.

  • Linda ·

   Jullie komen zo snel aan omdat je lichaam op de spaarstand staat ! Dat betekend dat je langdurige tijd te weinig calorien inneemt.
   Als je echt Overgewicht hebt, dus MOET afvallen.. Ga dan AUB naar je huisarts OF DIETISTE. Doe het niet zelf.
   Dit is heeel ONGEZOND. Ik zelf heb een eetstoornis,dat begon ook met lijnen (terwijl ik niet eens overgewicht had) Dit is zo’n foute site. Je hoeft NIET dun te zijn. Vol is ook mooi. Je moet jezelf gewoon accepteren hoe je bent.. Stap naar een dietiste AUB!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.