Dat je (vr)eetbuien maar beter zoveel mogelijk kunt voorkomen spreekt voor zich… Maar wat moet je doen als het toch misgaat? Na een feestdag, gezellig avondje met vrienden of dagje alleen thuis kun je nog wel eens tot de conclusie komen dat je te veel hebt gegeten. Is dat dan meteen reden om je ernstig zorgen te maken? En dien je dan direct tot actie over te gaan? Of kan eens een keertje te veel eten eigenlijk niet zoveel kwaad? Hieronder lees je wat je het beste kunt doen na een eetbui…
Maak je niet te veel zorgen
Het goede nieuws is dat een keertje zondigen niet zoveel kwaad kan. Zolang je de rest van de tijd maar gezond eet en voldoende beweegt. Je moet maar liefst 9000 calorieën te veel eten om een kilo aan te komen. Het is dus onwaarschijnlijk dat je de resultaten van een eetbui direct blijvend terugziet op de weegschaal.
Ga NIET op de weegschaal staan
Na een flinke maaltijd zal je lichaamsgewicht waarschijnlijk hoger zijn. Dit komt niet omdat je acuut meer lichaamsvet hebt gekregen, maar omdat je lichaam meer vocht vasthoudt door het vele zout dat ongezond voedsel doorgaans bevat. Bovendien wordt de maaltijd letterlijk meegewogen zolang deze nog niet is verteerd. Jezelf direct na een eetbui wegen heeft dus geen enkele zin, en zet alleen maar aan tot negatief denken.
De grote valkuil van een eetbui
Het grote probleem van een eetbui is niet zozeer dat je te veel eet, maar eerder dat je er enorm ontmoedigd door kunt raken. Veel mensen geven hun dieet direct op zodra ze een keer te veel hebben gegeten. Het is logisch dat je even baalt, maar zet je daar zo snel mogelijk overheen en zet je gezonde levensstijl door! Een uitglijder is immers geen reden tot opgeven.
De gevaren van het weekend
Mensen eten door de weeks doorgaans vrij gezond, maar willen tijdens het weekend nog wel eens naar ongezond voedsel grijpen. Probeer je voedingspatroon van een complete week tezamen te bekijken. Gun jezelf iets lekkers als je door de week gezond eet. Eet je door de week een keer ongezond? Compenseer dat dan door tijdens het weekend juist gezond te eten.
Heb jij vaak last van (vr)eetbuien en wat doen jij daarna? Laat het hieronder weten.