Een allergie is een onterechte, extreem felle respons van het lichamelijke afweersysteem op ongevaarlijke stoffen van buitenaf. Men kan voor van alles allergisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt-uitwerpselen, pollen / stuifmeel van grassen / planten / bomen, huidschilfers of haren van huisdieren, schimmels / schimmelsporen, gisten, insectengiffen c.q. insectenspeeksel (muggen / wespen / mieren), bepaalde voedingsmiddelen (melk, sesam, noten, eieren, soja, vlees, vis, schelp- & schaaldieren, fruit, peulvruchten, granen, paddenstoelen e.a.), parfum, textiel, rubber, chemische schoonmaakmiddelen, en metalen. Allergie voor water, aarde of zonlicht is zeldzaam, maar komt ook voor…

Wat is een allergische reactie?

Ons afweersysteem hoort stoffen op te ruimen die niet in ons lichaam thuishoren. Een allergie betreft een te ijverige werkzaamheid van dit afweersysteem tegen specifieke stoffen. Ongevaarlijke stoffen waar ons afweersysteem onterecht heftig op reageert noemen we allergenen.

Hoe ontstaat een allergie?

Wanneer iemand allergisch van aard is, zal diens lichaam door regelmatig contact met een allergeen, bijvoorbeeld door…

 • Inademing
 • Lichamelijk contact
 • Voeding
 • Insectensteek of –beet
 • Medisch handelen (injectie e.a.)

… bepaalde antistoffen aanmaken. Dit heet allergische sensibilisatie. Deze antistoffen gaan zich –afhankelijk van het exacte allergeen– hechten aan zogenaamde mestcellen in:

 • Huid
 • Slijmvliezen (van neus, keel, ogen e.a.)
 • Spijsverteringskanaal

De vorming en hechting van antistoffen aan mestcellen kan jaren ongemerkt voortduren. Zodra mestcellen, waaraan zich inmiddels antistoffen hebben gehecht, opnieuw in contact komen met het desbetreffende allergeen wordt het allergeen herkend en wordt de mestcel geprikkeld tot het afgeven van grote hoeveelheden actieve beschermende stoffen (mediatoren). Een overschot/teveel aan mediatoren maakt je ziek. Wat een groot opgezette beschermingsactie had moeten worden, eindigt in een ziekelijke, allergische toestand.

De symptomen van een allergische reactie

De mediatoren die vrijkomen bij een allergie of onterechte afweerreactie van het lichaam uit zich in klachten zoals:

 • Pijn & jeuk
 • Hooikoortsverschijnselen…
 • …Kortademigheid, kriebels in keel, rode ogen etc.
 • Astmatische verschijnselen
 • Angio-oedeem & galbulten
 • Voedsel-intolerantie
 • Huidklachten (eczeem e.a.)
 • Bloeddrukdaling (hypotensie)
 • Anafylactische reacties zoals anafylactische shock
 • In het ergste geval een hartstilstand

Wat kun je doen bij allergieklachten?

Bij mogelijke allergieklachten kun je het best een afspraak maken met je huisarts. Deze kan eventueel een bloedtest afnemen, medicatie voorschrijven of doorverwijzen naar een allergoloog. Een allergoloog kan eventueel een huidpriktest, intracutane huidtest, patchtest (plakproef), eliminatie/provocatietest of neusprovocatie uitvoeren of een eliminatiedieet opstellen. Geen enkele test geeft 100 procent uitsluitsel.

Wat te doen bij een allergische reactie?

De behandeling van een allergische reactie is geheel afhankelijk van de soort allergie, de locatie en manier waarop een allergie zich uit en de ernst van de allergische reactie. Tegen lichte tot matige allergieverschijnselen helpt onder andere:

 • Vermijding van allergenen
 • Antihistaminica (histamine remmers)
 • Cromoglicaat (mestcel-degranulatie remmer)
 • Desensibilisatie behandeling

Bij ernstige allergische reacties kunnen de volgende medicijnen en therapieën dienstdoen:

Adrenaline of epinefrine bij een anafylactische reactie
Corticosteroïden (zware mestcel-degranulatie remmers)

Tip: de allergenendatabank houdt bij welke voedingsmiddelen zonder problemen genuttigd kunnen worden door personen met een bepaalde voedselallergie!

Heb jij (het vermoeden van) allergieën? Deel hieronder jouw opvattingen, bevindingen en vragen m.b.t. allergische reacties op lichaamsvreemde stoffen!

21 Reacties

 1. Ik heb dezelfde reactie bij het innemen van de groenlipmosselcapsules. Reeds 3x opnieuw opgestart en telkens een allergische reactie in de hals. Roodheid en hevige jeuk. Heel vervelend want ik had een positieve indruk bij het innemen ervan , nl. de artrosepijn was minder.
  Colette Truant

 2. MODEIN DORIS ik ben regelmatig geplaagd met hoest en neus. zo loop ik toch al een hele tijd mee rond. morgen normaal allergie test laten doen maar moet terug afzeggen. ben allergie medicatie aan het nemen en puffers zolang dan ik geen allergie test kan laten doen wil ik toch even nog op de tanden bijten en toch een beetje houdbaar te houden.

 3. Denk dat ik last heb van crospovidon. Of polividon. Is daar een test voor. Ik krijg een brandende maag slokdarm en tong

 4. Ik heb groente burger gegeten, heb allergie reacties, mond opgezwollen, mijn binnen holte opgezwollen

  • Jo-Janneke

   Ik zou kijken naar ingrediënten. Ben zelf overgevoelig/allergisch voor onder andere cellulose en gom.

 5. Heeft iemand ervaring met de allergische reactie op het dierengeneesmiddel Clavubactin, de huisarts schrijft geneesmiddelen voor een virale infectie voor. Ik ben hier nu al 2 maanden mee bezig en ondertussen heb ik al diverse pillen gehad ook voor een bacteriële infectie en niets helpt.

  • Excuses, maar ik vat je vraagstelling niet. Waarom denk je allergisch te reageren op een dierengeneesmiddel? En op welke grond schrijft je huisarts virusremmers en antibiotica voor? De werkzame stoffen in Clavubactin zijn in elk geval amoxicilline-trihydraat en clavulaanzuur / kaliumclavulanaat. De adjuvanten / adjuvantia (hulpstoffen en vulstoffen en draagstoffen) lopen echter sterk uiteen: microkristallijne cellulose, hypromellose, crospovidon, povidon, macrogol, stearinezuur, natriumsaccharine, vanillesmaakstof, quinoline-geel, titaniumdioxide, colloïdale watervrije silica en magnesiumstearaat. Het kan zéker zo zijn dat je allergisch reageert op één of meerdere van deze stoffen.

 6. Is het mogelijk dat je een allergische reactie krijgt bij het gebruik van Davitamon vitamine B. Ik gebruik het sinds maandag en ik krijg allemaal bultjes op rug en buik. Het jeukt vreselijk. Wat te doen?

  • Ik roep al vele jaren dat ik geen voorstander ben van populaire vitaminepreparaten, waaronder multivitamines zoals B-complex. Vaak worden er inferieure micronutriënten in gestopt en bovendien zitten ze vaak bomvol onnodige en potentieel schadelijke additieven (hulpstoffen en bewaarstoffen). Hierbij de ingrediëntenlijst van Davitamon Vitamine B Complex Forte: microkristallijne cellulose, dicalciumfosfaat, gedroogde biergist, stearinezuur, palmitinezuur, siliciumdioxide, hydroxypropylmethylcellulose, vernet cellulosegom, ijzeroxiden, biergist en vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 & B12. Welke vormen van de betreffende vitamines men heeft gebruikt, blijft onduidelijk… Ik zou me dan ook zomaar kunnen voorstellen dat één of meerdere van de stoffen in dit supplement tot mogelijke / potentiële overgevoeligheidsreacties (waaronder allergieën) kunnen leiden. Het eenvoudigste wat je mijns inziens kunt doen, is stoppen met het betreffende vitaminesupplement en kijken of je klachten afnemen / verdwijnen… Zie ook:

  • Jo-Janneke

   De goedkopere middelen zijn niet altijd van de beste samensteling. De wat duurdere hebben meestal wat minder meuk maar kunnen soms ook problemen opleveren. Vitamine B6 is ook beter in de actieve vorm.

 7. Ongeveer een keer of 5 per jaar ben ik echt heel ziek. het begint altijd met keelpijn en daarna flink verkouden. Ik moet echt in bed blijven om uit te zieken. Ik heb het hele jaar door altijd veel last van een jeukend gehemelte en ook veel jeuk in mijn neus en oren. Dit lijkt op een allergie, maar ik weet dit niet Ik heb vroeger veel last van eczeem gehad en ben dus wel gevoelig voor stoffen. Omdat ik erg gezond leef, veel sport en goed eet, vind ik het altijd zeer vreemd dat ik zo vaak ziek ben. Zou dit ook een allergie kunnen zijn? Wat raad u mij aan om te doen?

 8. Marleen Pekaar Reageer

  Ongeveer 5 weken groenlipmossel geslikt i.v.m. artrose in handen. Na 5 weken jeuk. Met name handen en voeten. Uiteraard gestopt met de groenlipmossel. Antihistamine gekocht. Klachten gaan over, maar komen na 2 dagen terug. Inmiddels 3e tablet geslikt. Hoelang gaat dit nog duren?

  • Beste Marleen, In tal van klinische onderzoeken is aangetoond dat olie van de groenlipmossel / Perna canaliculus (genaamd PCSO-524) een ontstekingsremmende werking heeft die kan bijdragen tot pijnverlichting en verbeterde gewrichtsmobiliteit bij patiënten met osteoartritis (OA). Dit geldt echter ook voor ‘gewone’ visolie in gestandaardiseerde vorm (mengsel van 18% EPA en 12% DHA). Ik neem aan dat je een extract van deze groen-gelipte mossel hebt gebruikt? Mogelijkerwijs een groenlipmosselextract zoals Healthy Vitamins Groenlipmosselextract van VitaminesPerPost, Vitals Lyprinol PCSO-524, Vitortho Groenlipmossel Extract, Lucovitaal Groenlipmossel Complex Capsules of Groenlip Mossel Complex van Lamberts of Golden Naturals? En dus geen pure groenlipmossel zoals Synofit GLMax of Unipharma Groenlipmossel? Mijn punt is eigenlijk dat ieder product een andere samenstelling heeft. Natuurlijk kunnen mosselen –zo ook groenlipmosselen– een allergische reactie teweegbrengen, maar afhankelijk van het exacte product dat je hebt gebruikt, kan er evengoed sprake zijn van een totaal ander ingrediënt / bestanddeel en om een totaal andere overgevoeligheidsreactie. Er zijn zelfs groenlipmosselextracten en groenlipmosselpoeders waar niet of nauwelijks ‘greenshell mussel’ oftewel ‘green-lipped mussel’ aan te pas is gekomen. In dat geval is de hoeveelheid gestabiliseerd lipidenextract uit de groenlipmossel, genaamd PCSO-524, nagenoeg nihil. Bovendien is al geruime tijd bekend dat groenlipmosselen (met name uit Nieuw-Zeeland bepaalde toxines / gifstoffen kunnen bevatten zoals brevetoxine B4, oxaalzuur en tartaarzuur. Dus ook hierdoor zouden je klachten kunnen worden veroorzaakt. Al met al is het dus de vraag OF er sprake is van een allergische reactie, OF de reactie wordt veroorzaakt door een mosselallergie en OF de groenlipmossel überhaupt verantwoordelijk is (bron + bron + bron + bron + bron)… Hoelang de jeuk aanhoudt, durf ik al met al niet te zeggen. Mocht een antihistaminicum geen blijvend soelaas bieden, ga dan even langs de huisarts met je jeukklachten… Sterkte en groeten, Paul

 9. Malfait, Cécile Reageer

  De dokter heeft bij mij schimmelallergie vastgesteld en ik neem nu 1x per dag 1 tablet Desloratadine Sandoz 5 mg, maar soms komt de allergie terug op en voel ik me 3 dagen ziek. Zijn er geen andere middelen die helpen?

  • Beste Cécile, Er zijn allerhande alternatieven voor Desloratadine Sandoz. Het bekendste alternatief is het merk Zyrtec (bekender middel met dezelfde werkzame stof). Maar er zijn ook allerhande afwijkende merken, merkloze kopieën en werkzame stoffen (zie deze website voor een overzicht). In dit artikel over schimmelallergie kun je overigens meer lezen over allergieën voor schimmels en gisten. Groeten, Paul

 10. Ik heb verschillende allergische reacties zoals kat hond konijn paard eik
  Ik ben vaak heel benauwd kan bij een beetje inspanning in ademnood raken irritatie in
  Me ogen etc etc kan iemand mij vertellen of jullie ook dit soort allergisch reacties hebben meegemaakt of in ieder geval wat je ertegen moet doet alvast bedankt allemaal

 11. Ik heb 3 weken geleden m’n kleine teen gebroken en die is gebuddytapet. Sinds gister heb ik ineens een allergische reactie op die tape. Het jeukt als een gek! Heb van de apotheker een zalfje meegekregen, aar dat werkt niet snel genoeg naar m’n zin. Zit nu met m’n voet omhoog, zonder tape, maar straks moet dat spul er weer omheen, zodat ik kan gaan slapen. ’t Rare is, dat ’t alleen aan de boven- en buitenkant van m’n voet zit, en niet aan de onder- en binnenkant van m’n voet. Ik slik nu m’n pillen die ik tegen m’n hooikoorts heb (moet daar sowieso rond deze tijd mee beginnen) en hoop dat dat wat helpt. Maandag naar de huisarts als het dan nog niet minder is. Hopelijk is er dan een andere oplossing voor die tape, zodat ik die niet meer moet dragen…

 12. kan je ook gewoon , iets op de huis smeren want ik ben allergies voor plantjes weten niet wat voor .

 13. Attie de Vries Reageer

  Geachte heer/mevrouw, Na gebruik van het medicijn amoxicilline 500 mg. kreeg ik over het gehele lichaam rode plekken/bulten, had hoofdpijn, tintelende lippen, en had het tegelijk erg warm en koud. Ben naar ziekenhuis gegaan en na onderzoek bleek dat ik allergisch ben voor eerdergenoemd medicijn. Ik kreeg daarna 10 tabletten van 5 mg. mee, genaamd Xyzal. Dit is een anti-allergisch middel. Dit middel gebruik ik 1x per dag. Mijn vraag is nu, moet ik de tabletten op gebruiken, of kan ik er ook zo maar weer mee stoppen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.