Tics: wat is een tic & wat kun je ertegen doen?

ticsTics komen vrij veel voor, voornamelijk bij kinderen. 12 tot 15 procent van alle kinderen tussen de 4 en 15 jaar oud heeft wel eens last van een tic. Ouder schrikken nog weleens wanneer zij een tic constateren bij hun kinderen, maar dat is doorgaans niet nodig. Tics verdwijnen vaak na enkele maanden en meestal binnen een jaar.

Wat is een tic?

Een tic betreft een motorische of vocale beweging of uiting die niet of moeilijk kan worden onderdrukt of tegengehouden. Tics zijn neuropsychiatrisch van aard: ze ontstaan in de hersenen. Een tic wordt veelal ervaren als onbedwingbaar. Een motorische of vocale tic heeft de volgende eigenschappen:

 • Ongewild (dus niet opzettelijk)
 • Plotseling & onwillekeurig
 • Herhaaldelijk, maar niet ritmisch
 • Snel

Vaak kan een tic enkele seconden tot minuten worden onderdrukt. Een tic gaat veelal gepaard met een zogenaamde sensorische tic – een onaangename sensatie die pas verdwijnt wanneer toe wordt gegeven aan de eigenlijke tic.

Ontstaan van tics

Tics ontstaan in de hersenen en zijn iemand dus geenszins aan te rekenen. Factoren die (zeer waarschijnlijk) een rol spelen bij het ontstaan en uiten van tics zijn:

 • Erfelijke aanleg
 • Wanneer iemand aanleg heeft voor tics kunnen psychologische factoren bijdragen aan het ontstaan van tics; ze kunnen op zichzelf geen tics veroorzaken
 • Stress & spanning: mentale spanning speelt voornamelijk een rol bij het (moeten) uiten van tics.
 • (Over)vermoeidheid: tics nemen vaak toe in periodes van stress en vermoeidheid
 • Concentratie: bij concentratie vergende activiteiten vinden doorgaans geen tics plaats

Tics: feitjes & wetenswaardigheden

 • Het verloop van een tic kan sterk wisselen; tics kunnen de ene dag zeer frequent en intensief plaatsvinden en zich de dag erop vrijwel niet voordoen.
 • De plek waar tics zich voordoen kan wisselen; de ene keer knipperen met de ogen, de keer daarna trekken met de mond.
 • Men spreekt pas van een ticstoornis wanneer tics dagelijks en meerdere malen per dag voorkomen en beperkend zijn voor het dagelijks functioneren.
 • Wanneer tenminste twee motorische tics en één vocale tic zich voordoen en tenminste een jaar aanhouden (met uitsluitend intervallen korter dan 3 maanden) wordt de diagnose Gilles de la Tourette gesteld.
 • Wanneer de omgeving begripvol omgaat met een tic, hoeft een kind niet eens te weten dat het een tic heeft.
 • Druk uitoefenen om een tic geforceerd onder controle te krijgen werkt vaak averechts.
 • Een tic moet niet worden verward met een dwanghandeling of obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Hierbij wordt de beweging wél bewust en opzettelijk uitgevoerd, maar onder een gevoel van dwang.
 • Er zijn talloze verschillende tics. Enkele voorbeelden van vocale tics zijn: snuiven, kuchen, hijgen, fluiten, sissen, blazen, piepen, grommen, lachen en klappertanden. Enkele voorbeelden van motorische tics zijn: spieren aanspannen, vingers kraken, tenen wiebelen, grimassen, ogen knipperen en sprongetjes ken.
 • Het is erg belangrijk dat een kind met een tic begrepen wordt, zowel door de ouders als door klasgenootjes, leerkrachten en de rest van de omgeving. Onterechte straffen, pesterijen, leerproblemen, sociale isolatie en depressie kunnen anders het gevolg zijn.

Heb jij last van een bepaalde tic? Deel hieronder jouw vragen, ervaringen en bevindingen omtrent tics!

71 reacties op “Tics: wat is een tic & wat kun je ertegen doen?

 1. Jeanne ·

  Hallo mijn zoon heeft een tic door heel vaak hu te zeggen..soms heel snel achter elkaar..het is per dag verschillend maar op het moment doet hij het heel erg. Hij weet zelf niet hoe het komt. Het gaat vanzelf zegt hij..

  Reageer
 2. Mary ·

  Hallo mijn zoon van 14 heeft sinds 2 maanden een tic ontwikkeld. Hij knakt met zijn nek en maakt dan snelle schokkerige bewegingen met zijn hoofd van links naar rechts. Ik zelf wordt er peuneveu van. Het lijkt elke dag erger te worden. Hij doet het bijna continue. Erg vervelend!

  Reageer
  • Nelleke ·

   Hallo, Ik heb de reacties gelezen en herken mezelf daar helemaal in. Ik ben 63 jaar en bij mij is het begonnen toen ik ongeveer 8 jaar was, voor mijn gevoel na een verdoving in mijn mond en ik mijn hele lip stuk gebeten heb. Knikken met mijn hoofd, heel erg in mijn lippen en tong bijten, draaien in mijn haar waren ongeveer de eerste tics die ik had. Mijn ouders besteedden er geen aandacht aan, maar op school werd ik er mee gepest. Soms zo erg dat ik soms dacht liever blind te zijn dan zo met mijn ogen te knipperen. Denk dat het o.a. is gekomen door de thuissituatie: ruziënde ouders, rommel thuis, etc. Mijn broers en zus hebben het ook. En mijn oma knipperde ook met haar ogen, dus ook genetisch. Van mijn 19e tot mijn 21ste had ik er minder last van. Ik werkte toen 40 uren en ging daarnaast naar de avondmavo. Heb mij toen waarschijnlijk meer moeten concentreren. Later kwam helaas alles weer terug en nu trek ik vooral met mijn neus en nek. Ik word er soms bekaf van, wat een verspilling van mijn energie. Kan het ook te maken hebben met ADHD en dan alleen met de H? Onze zoon heeft ADD en mijn moeder had dezelfde symptonen, maar toen was ADD nog niet bekend. Ik heb geen overeenkomsten met ADD maar die H dan?

  • Droppie ·

   Met deze tik is het bij mij begonnen toen ik een jaar of 11 was. Ik heb hem gekregen vanuit een traumatische ervaring. Echter deed ik het zo hard dat mijn lichaam (hersenen) hem verplaatst. Het begon met het dwangmatig knakken van mijn nek, toen het klakken van mijn tong met een tussenpoos dat het beide was. Daarna was het mijn vangers krakken, nu op dot moment zijn het mijn polsen als 3 jaar lang in combinatie met een raar geluid en soms een oogtrek. Iedereen in mijn omgeving weet ervan. Ik doe het kraken/knakken van mijn pols zo erg dat er geregeld een glas word afgevuurd. Ik ben al in therapie gegaan, maar die maakte het alleen maar erger. Ik ben hem nu aan het ontwikkelen in mijn enkels. Zolang ze er geen hinder van heeft, lekker laten gaan. Het kan wegtrekken en het kan blijven. Vanuit ervaring weet ik dat er vrij weinig aan gedaan word!

  • Cindy ·

   Ik heb zelf een hele vervelende tic. Ik wrijf altijd met mijn handen in mijn haren. Als ik heel nerveus ben is het eens zo erg. Mijn haren zijn hierdoor beschadigd. Heeft iemand tips om hier vanaf te raken?

 3. Cat ·

  Hoi @Amber, hierboven reagerend op kuch tic met KNO arts tip: ik kan niet rechtstreeks reageren, dus hopelijk lees je deze nog: je hebt het over een KNO arts die je van het kuchen afhielp / minder werd. Ben heel benieuwd of je een naam / adres hebt van deze KNO arts voor me? Hoop het van harte. Als moeder met een jongetje met een kuch tic, kan ik alleen meegeven dat er geen aandacht aan besteden en zelf niet moeilijk over doen het meest positieve effect heeft: des te meer aandacht wij eraan besteden, des te meer de buitenwereld zich er mee bezig gaat zijn en des te erger het kuchen wordt. Nu negeren we het niet, maar vragen vaste omgeving (school, sportclub) om er ook niet moeilijk over te doen, en leggen we bovenstaande ervaring uit. Zelf heeft zoonlief het meestal niet door en alle vriendjes, teamgenoten, buren kennen hem inmiddels ook alleen met kuch en merken dit niet meer op. Merk dat t erger wordt bij spanning, als moe. En heb erg de indruk dat voedsel (suiker, zoet, choco) negatieve invloed heeft. Deelt iemand deze indruk? Vindt t wel spannend als hij straks naar andere school gaat. Zien we dan weer. Succes en sterkte allen met tics, en @Amber dank voor je reactie!

  Reageer
 4. Anastasia ·

  Mijn dochter nu 18 heeft ook een tic. Ze slaat met haar hoofd opzij. Vanaf haar 12e (ongesteldheid) of zo. Ook zag ik eens toen ze klein was dat haar ooglid bleef hangen. Dat heeft ze af en toe nog. Wij liggen helemaal in een deuk als ze weer zon tik heeft net als haar vriendinnen. Ooit zei een jongen die met haar aan het praten was, zit je nou met me te flirten? 😂😂😂 haar oog bleef weer hangen. We hebben het nooit als een probleem gezien. Mede door het programma Tourette On Tour heeft ze het misschien kunnen accepteren. Geen idee. Maar het is soms wel vervelend. Nu in examentijd, veel stress en vermoeidheid slaat ze meerdere keren met haar hoofd en gaat het toch wel pijn doen. Het mooie is dat ze met dansen er geen last van heeft en pas liep ze een modeshow, ook geen tik op het podium 😂😂😂 toch zou het prettig zijn i.v.m. pijnlijkheid dat het eens ophield. Maar tot nu toe geen oplossing.

  Reageer
 5. Anoniempje ·

  Hoi, ik heb al sinds mijn zesde last van een tic ik ben nu tien en het wordt gelukkig steeds minder, ik wil jullie heel graag helpen om van jullie tics af te komen dus ik heb een paar tips voor jullie: Tip 1: als je last heb van oog draaien, doe staar wedstrijdjes met kinderen of familie. Tip 2: als je last hebt van vingers / tenen knakken, hou je handen of voeten tegen de muur aan en vraag dan aan iemand of die je handen of voeten wilt vast houden. Als diegene je voeten of handen goed en stevig vast hebt dan kan je als het goed is je tenen of voeten niet meer knaken (probeer dit een minuutje vol te houden). Ik hoop dat ik een paar van jullie heb geholpen want ik weet hoe erg dit is. Heb jij andere tics? Dan zou ik je graag willen helpen reageer op mijn bericht waarmee ik jou moet helpen en misschien weet ik wel een oplossing om jou vervelende tic te bestrijden. 😉

  Reageer
 6. Marit ·

  Hallo, ik heb al een tijd last van ademhalingstics: ik houd zo lang m’n adem in totdat ik helemaal rood word en het pijn gaat doen. Als iemand het over ademhalen heeft, weet ik niet meer hoe het moet, omdat ik er dan op let en ik niet meer weet hoe het moet. Sinds een korte tijd ben ik begonnen met heel luidruchtig mijn neus op te halen, ook al ben ik niet verkouden. Dit doe ik meerdere keren per minuut en het doet heel veel pijn. Ik heb verder nog veel meer tics, en ik kom er niet vanaf. Ik eet al 3 jaar mijn boterhammen op dezelfde manier, loop al 5 jaar hetzelfde rondje met mijn hond, en ik kom er maar niet vanaf. Heeft iemand een idee hoe ik het minder kan laten worden / ermee kan stoppen (vooral het ademhalingsgebeuren)?

  Reageer
  • Katherina ·

   Ik hou mijn adem ook in. Of… ik ‘speel’ met mijn ademhaling waardoor ik niet gelijkmatig in en uit adem. Komt er nog bij dat ik op verkrampte wijze mijn middenrif en schouders beweeg waardoor de lucht maar deels binnenstroomt of uitgeblazen wordt. Gevolg: opgeblazen buik, negatieve gedachten en innerlijke spanning. Soms lijkt het of ik dwangmatig hyperventileer. Wanneer ik heel bewust aan mijn ademhaling werk merk ik wat verbetering: ontspannen, plattere buik etc. Maar eigenlijk weet ik niet hoe ik dit kan blijven volhouden. Ik weet niet meer wat ademen is. :(

 7. Jason ·

  Hallo. Ik heb een tic ik wrijf met vingers en handje over elkaar dat veroorzaakt kriebelgevoel terwijl steek ik mijn tong uit heb alles al geprobeerd voor er vanaf te geraken lukt niet nog iemand gelijkaardig?

  Reageer
  • Carl ·

   Hallo. Ik ben gaan zoeken naar iemand met dezelfde tic ook ik heb dit met vingers en handen over elkaar kriebelt en ook mijn tong steek ik terwijl uit ook ik weet niet hoe ik eraf geraak de drang ik zo groot telkens vervelend.

 8. Mamavananika ·

  Ik ben benieuwd of iemand dit herkent als een tic. Ik heb al een aantal jaar dat ik constant mijn grote teen moet laten knakken. Dit gebeurd normaal door mijn teen te strekken en weer te ontspannen. Maar als dit niet lukt ga ik als een gek aan mijn teen trekken en duwen tot die wel knakt wat vaak resulteert in een erg pijnlijke teen. Ik knak mijn vingers ook maar niet zoals met mijn teen.

  Reageer
  • Pannenkoek15 ·

   Hoi Mamavananika, Ik ben 21 en kraak al sinds 2006 mijn middelvingers naar de zijkant, mijn duimen, mijn linker schouderblad, mijn rug, polsen, mijn enkels en mijn grote teen. Zodra ik mijn vingers of enkel niet kan knakken word ik helemaal gek! Ik kraak ze door m’n enkel te spannen en te draaien. Ik doe dit net zolang het gelukt is… ook al zijn mijn spieren moe. Ik doe dit ook in het openbaar. Ik dacht dat ik de enige was! Ik heb ook wel eens dat ik het topje van m’n neus zie vanuit m’n zicht… en dit gaat heel raar klinken, maar dan kijk ik zo naar een bepaald punt / object dat mijn een van mijn neusvleugels het bepaald punt / object raakt… Soms knipper ik mijn oog ook opeens. Ik realiseer me nu hoeveel tics ik heb nu ik het schrijf. Dit heb ik niet eens in de gaten. Als ik het niet doe denk ik er de hele tijd aan en kriebelt de plek waar ik niks mee doe. Alsof je je nies voelt aankomen, maar je staat op ’t punt om te niesen en die toch niet komt… of als je jeuk hebt en niet krabt. Je wilt t gedaan hebben.

 9. Brenda ·

  Hallo, ik ben Brenda en ik ben 10 jaar. 1/2 jaar gelden had ik heel erg last van: stijf mijn ogen dicht knijpen, dat is uiteindelijk over gegaan. Nu heb ik last van: lucht uit mijn neus blazen (of zo iets) en het maakt ook nog eens geluid… Ik erger mij hier dood aan, maar ouders ook! Wat kan ik hier tegen doen? Groetjes, Brenda

  Reageer
 10. Cv ·

  Hallo Ik heb ook al zon 10 jaar last van tics en aanwensels wil er heel graag vanaf word er soms gek van. Kan ze dan wel weer goed onder controle houden als ik onder de mensen ben op het werk gelukkig. Het is meestal als ik alleen ben wand dan denk ik eraan. Het gaat dan om hoofd schudden rare geluiden maken soms heb ik er geen last van. Maar heb van die dagen van stop er nou mee. Wat zou dat kunnen zijn en hoe kom ik er vanaf

  Reageer
 11. kasia ·

  Hallo, ik ben een vrouw van 24 jaar. Ik heb tics al denk ik 17 jaar, ik heb ze altijd proberen te verbergen, me ouders wisten niet hoe ze hier mee om moesten gaan. Als kind voelde ik me raar want ik zag niemand in me omgeving die ook rare geluidjes deed maken of raar met hun mond deden.maar voor mij voelde het goed en ik moest het doen van mezelf. Om de zo veel tijd veranderen mijn tics zo als, inhouden van adem tot ik pijn krijg, me tong uitsteken, me tong bijten, met me ogen knipperen me mond heel weid openmaken, schudden met me hoofd met me nek spastische bewegingen maken, bewust iets niet doen zo als een rekening niet betalen, of een minuut niet naar spannendste moment van de film kijken. Ik merk dat hoe ouder ik word hoe vervelendst ik het vind. ik schaam mezelf hier voor, vooral bij me nieuwe vriend ga ik naar de badkamer en en schud ik dan met me hoofd. Ik zou mezelf onder controle willen krijgen maar ik heb het geprobeerd en idee dat het ooit weggaat is weg. Is er iemand die me goede advies of tips kan geven?

  Reageer
  • Visser ·

   Ik denk dat het verstandig is om naar je huisarts te gaan. Als ik dit zo lees dan vermoed ik dat je Gilles de La Tourette hebt… Mocht je wel een diagnose GTS krijgen, dan kan medicatie een uitweg zijn m.b.t. de tics.

  • robin ·

   Hallo ik ben Robin en herken mezelf hierin ik heb ook veel last van dezelfde dingen als u en ik ben nu 13 en heb het nu al 2 jaar maar ik heb geleerd dat je het gevoel moet laten gaan tot dat het voorbij is en het is heel moeilijk in het begin maar blijven proberen dan kom je aan de top veel suc6!!!

 12. mommy ·

  Hallo ik ben een vrouw van 20 jaar ik heb een dochter van anderhalf en volg een opleiding. Ik heb al jaren een tic met mijn ogen ik knipper extreem veel en ik knipoog altijd. Maar sinds dit jaar heb ik er een tic bij het openen van mijn mond dus het op en neer gaan van mijn kaken dit is soms zo extreem dat ik geen lucht krijg… En mijn kaken doen zo extreem veel pijn en de dokter zegt ja het is gewoon een tic niets aan te doen… Herkend iemand van jullie dit? Met name het op en neer gaan van de kaken. Groetjes, Mommy

  Reageer
  • Bianca ·

   Beste Mommy, misschien je vitamine B12 – waarde moet minstens zijn : 350 – 1000 (werkt samen met vitamine D3 moet minstens 80 – 150 zijn, K2) laten controleren en andere vitamines en mineralen. Tekort kan ontstaan door stress, roken, laxeermiddelen, diarree, overgeven, antibiotica, narcose, zwangerschap, maag- darm en leverstoornis – dan wordt het niet opgenomen, antipsychotica, antidepressiva en vele medicatie. Evt naar een erkende Orthomoleculaire arts of erkende natuurarts, dan heb je de goede metingen.

 13. Mathew DB ·

  Hallo, mijn naam is Mathew. Ik ben 20 Jaar en heb een vervelende Tic, Ik blijf de hele dag maar kuchen en het stop maar niet.. Soms gaat het 2 maand of zo weg en dan komt het weer terug, heb deze Tic voor 6 Jaar.. Ben al naar Dokter geweest en die zegt het zal wel over gaan (gaat maar niet weg). Het is echt irritant… (elke dag kuch ik bijna 400 keer of zo). Kan iemand me helpen? Ik word er echt ziek van… (ambetant)
  -Mathew

  Reageer
  • Amber ·

   Hallo!Ik heb een gelijkaardig probleem, ik hoest de hele dag door, zonder echt ziek te zijn. Dit gaat soms een paar dagen over maar keert steeds terug. Ga eens langs bij een neus keel oor arts? Ik heb dit ook gedaan en bij mij was het een zenuw die van je oor naar je keel loopt die steeds geprikkeld werd. Hij heeft iets in mijn oren geplaatst zodat deze zenuw niet meer geprikkeld werd en ik ben gestopt met hoesten.

 14. Alice ·

  Mijn hele leven, ben nu 60 plus, al last gehad van tics. Vooral in periodes van stress. De aard varieert; soms ogen knipperen, spier in arm aanspannen, noem maar op. Momenteel span ik een spier in mijn been en/of heup aan, waardoor ik ongelooflijk veel pijn krijg en nauwelijks meer kan lopen. De enige OPLOSSING is: bewegen in slow motion, volledig concentreren op ontspanning, jezelf bemoedigend toespreken met de nadruk op “rustig, relax”. Dan gaat zo’n tic weer weg. Voor hopelijk weer een hele tijd.

  Reageer
 15. Ik blijf liever annoniem. ·

  Op jonge leeftijd is bij mij een tic ontstaan, het optrekken van mijn neus, later veranderde dit in het naar beide zijkanten trekken van mijn neus. Mijn moeder kon zich hier altijd heel erg aan storen, werd vaak boos en zei dat ik normaal moest doen. Uiteraard hielp dit niet. Het vreemde is dat de tic stopte als ik een nieuwe tic ontwikkelde, bij mijn weten deed ik dit niet bewust. Zo zijn mijn tics verschoven naar o.a. een schouder optrekken, m’n hoofd verdraaien, m’n nekspieren oprekken, m’n schouder naar beneden trekken. Deze tics zijn waarschijnlijk niet geheel toevallig telkens verschoven naar een minder opvallende beweging. Momenteel zit het hoog in m’n nek of zelfs in m’n hoofd waarbij ik die spieren aanspan. Ik was me niet eens bewust dat ik spieren in m’n hoofd heb, maar nu weet ik het zeker, want het is behoorlijk vermoeiend en pijnlijk, maar niemand die het kan zien. De hoeveelheid tics schommelt heel erg. Ik heb ook het idee dat het jaren vrijwel weggeweest is. Het is begonnen rondt mijn 10e, en vooral sterk aanwezig geweest tijdens de middelbare schooltijd, in mijn jong volwassen jaren veel minder en eind twintiger jaren kan ik me niet echt herinneren dat ik er nog last van had. Nu ben ik 34 en is het dus weer terug, nu de variant in m’n hoofd die ik net beschreef. Ik probeer nu de reden te verzinnen van het ontstaan: stress of andere langdurige negatieve gevoelens zouden misschien iets kunnen verklaren, maar dit gaat zeker niet 1 op 1 op voor de vlagen van tics. Momenteel helpt het mij het best om bewust te ontspannen om zodoende de tic op dat moment stil te leggen. Een tic is bij mij vaak een gevoel dat ik een beweging of spieraanspanning moet maken om van een gevoel dat ik het best kan omschrijven als een soort van licht jeukerig gevoel te laten weggaan. Alleen direct na die spiersamentrekking wordt dat gevoel alleen maar sterker en moet ik die spierspanning alleen maar sterker maken. Het is dus vaak een vicieuze cirkel die ik moet doorbreken. De tic wordt dus steeds sterker en onaangenamer. Soms duurt een opbouw wel een dag, soms veel sneller: een uur of voor mijn gevoel een paar minuten. Het bewust ontspannen helpt mij om het dan weer te stoppen. Alleen komt het onopgemerkt dan later weer opzetten. Er zijn dagen dat ik meerdere keren deze opbouw heb, ook zijn er dagen waarop ik geen last heb. Maar ik kan het inmiddels redelijk beïnvloeden en weer onder controle brengen. Ik heb het idee dat tics telkens een periode (paar maanden) duren en hoop dat deze niet al te lang meer aanhoudt. Ik heb mijn verhaal zo uitgebreid verteld in de hoop dat anderen hier misschien baat bij hebben en mijn aanpak misschien ook kunnen toepassen. En ik wil anderen oproepen om vooral te vertellen wat jullie doen om de tics te verminderen en wat bij jullie helpt. Misschien kennen jullie personen waarbij het over gegaan is, deel alsjeblieft hun aanpak of ervaring zodat anderen hier van kunnen profiteren. Van Paul van de redactie krijgen we tot nu toe geen enkele zinvolle feedback dus we moeten elkaar helpen.

  Reageer
  • Paul ·

   Dankjewel voor je snerende opmerking. :( Ik ben geen arts, dus het enige wat ik kan doen is een gratis platform exploiteren waarop mensen met tics hun ervaringen kunnen uitwisselen. Als ik een universele oplossing of dé gouden tip bij tics voor handen zou hebben gehad, dan had ik die natuurlijk met alle liefde en plezier in bovenstaand artikel vermeld. Helaas bestaat er vooralsnog geen wondermiddel bij tics..

  • anoniem ·

   Ik ben nu 16 heb er ook al lang last van tics er bestaan wel medicijnen maar die zorgen dat je minder emoties hebt wat ik ook niet goed vind het is inderdaad irritant dat we het niet kunnen controleren.

 16. anoniem32 ·

  Heb al lange tijd last van tong schrapen en het is erg pijnlijk ook heb ik kuchen en neus optrekken soms kan het alles tezamen zijn heb het al van toen ik 11 was ben nu 16 iemand tips?

  Reageer
  • anoniem ·

   Hallo ik ben even oud als jou echt irritant hè heb juist het zelfde met tics.

 17. M von Loshot ·

  Mijn broer is de hele dag aan het fluiten, elke keer als we zeggen dat hij moet stoppen gaat hij gewoon door. Dit is verschrikkelijk irritant! Weet iemand hoe wij dit kunnen voorkomen zonder te slaan?

  Reageer
 18. kees ·

  Geachte Heer, Sinds 1 jaar heb ik last van geforceerd kuchen zonder ziek te zijn, ik (man 52) ben al 2 maal onderzocht bij de KNO-arts maar die kan niets vinden, ik denk zelf dat het een soort tic is, het kuchen wordt erger als ik praat of een telefoon gesprek voer en kan dan niet meer uit mijn woorden komen, ik zou niet weten wat ik er zelf aan kan doen, misschien hypnose? kunt u mij daar misschien verder mee helpen, ook mensen in mijn omgeving vragen steeds wat er met mij aan de hand is. ik zou er heel graag van af willen, het is plotseling ontstaan. Vriendelijke groet, Kees

  Reageer
  • Susan ·

   Kees, heb je nog steeds last van deze tic? Ik heb dit namelijk ook en uiteindelijk kon ik ook niet fatsoenlijk praten. Bij mij is het stress en bij vermoeidheid neemt het toe, dus dan moet ik het weer rustiger aan gaan doen. Ook schijnt zo’n tic een uiting te zijn van mogelijk opgekropte emoties waarvoor ik nu EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) therapie krijg. Hopelijk ben je er inmiddels vanaf!

 19. Jessy ·

  Waarom worden hier alleen maar verhalen gedaan, ik wil de mijne er niet bijplaatsen, iedereen is hier zo hopeloos als ik en blijkbaar krijgt hier ook bijna niemand een reactie wat je er tegen kan doen…

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Jessy, Aangezien Gezondr niks verkoopt en anderhalf miljoen bezoeken per maand te verwerken krijgt, heb ik helaas niet de mogelijkheid om elke dag alle reacties onder alle pagina’s te beantwoorden. Voor professionele hulp zul je dan ook een therapeut moeten raadplegen. Contacteer bijvoorbeeld een psycholoog die gespecialiseerd is in dwangstoornissen. Of bespreek je tics eerst eens met je huisarts… Tot die tijd heb je wellicht iets aan dit artikel over dwangneuroses (obsessief-compulsieve stoornissen)… De bottom-line is dat dwangstoornissen, waarbij men last heeft van steeds terugkerende tics, gepaard gaande met sterke psychologische drang of dwang (dwanggedachten en/of dwanghandelingen) heel moeilijk zelfstandig af te leren zijn. Wanneer een tic zich ontwikkelt tot een obsessief-compulsieve stoornis (OCS), spreekt men ook nog weleens van een dwangneurose of ‘ticstoornis’, een fenomeen dat nog VEEL moeilijker is om op eigen houtje kwijt te raken dan een ongecompliceerde tic. Het gaat hierbij om een neurotisch fenomeen dat meestal voortkomt uit angst (en zodoende soms ook onder de angststoornissen wordt geschaard). Ikzelf ben ook nogal neurotisch aangelegd en heb jarenlang met behoorlijk ingrijpende dwangstoornissen te kampen gehad. Zo heb ik als kind jaren aan een stuk strepen op de weg geteld, tot enkele duizenden per ‘sessie’. Daarnaast heb ik zinnen in groepjes van 2 letters verdeeld, waarbij ik dan de irreële hoop had dat het totaalaantal letters een even aantal zou betreffen. Door de jaren heen ben ik er zonder hulp ‘overheen gegroeid’, maar achteraf gezien denk ik dat het beter zou zijn geweest als ik er met m’n ouders over had gepraat, waardoor ik er al in een heel vroeg stadium professionele hulp bij had gekregen. Tics kunnen namelijk heel veel energie kosten en ontzettend vermoeiend zijn, dus het heeft een behoorlijk impact om er jarenlang mee te moeten dealen. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 20. Jay ·

  Hoi ik heb als ik langs mensen loop dat ik dan uit mijn ooghoeken kijk. Oja mijn ogen naar buiten draai zodat ik ze blijf zien. Echt heel irritant en wil er graag vanaf, maar gelukkig heb ik het nog niet heel lang. Weet iemand hier wat dit is? Alvast bedankt, groetjes!

  Reageer
 21. Jesse ·

  Ik heb al sinds me derde jaar dat ik mij hoofd heen en weer beweeg of bovenlichaam heen en weer, en moet me drinken zo snel mogelijk op drinken, het lukt maar niet om het langzamer te drinken, en om de 2 maanden heb ik een kuch-tik, dan moet ik elke keer precies hetzelfde geluidje horen als ik kuch, anders moet ik weer opnieuw kuchen. Is dit ook een vorm van Tourette?

  Reageer
 22. Sandra ·

  Hallo, Ik heb al een paar jaar erg last van het knakken van mijn tenen, in het bijzonder mijn rechter grote teen. Deze ‘tic’ is de laatste paar maanden zo erg geworden dat het me uit mijn slaap houdt en ik zelfs erdoor vroeg wakker word om het te doen. Ik doe het zonder mijn handen erbij te gebruiken, waardoor de drang nog groter wordt. Ik ben nu erg wanhopig want deze ‘tic’ neemt echt een deel van mijn dagelijkse bezigheid over. Ik ben naar de huisarts geweest en die zei dat het niks is. Ik weet echt niet wat ik moet doen… Groetjes, Sandra

  Reageer
 23. Mimi ·

  Hallo. Ik heb zelf al jaren bepaalde tics. Rond mijn 12e (toen m’n opa overleed) had ik het heel erg met mijn gezicht. Neus optrekken, mond raar opendoen en hoofd scheef trekken. Dat ging gelukkig over. Heb nu alleen al jaren, denk rond m’n 20e (ben nu 34) vingers die bewegen en schouders laag/hoog trekken. Weet niet hoe ik het uitleggen moet. Collega’s zijn het gewend, maar ik begin er steeds meer hinder van te krijgen. Heb nu welen last van schouders en bij spanning gebeuren die tics vaker dan normaal. Iemand vroeg laatst of ik het koud had omdat ik schokte de hele tijd. Had het zelf op dat moment niet door omdat ik mijn werk aan het doen was. Is er iets tegen te doen? Of heb ik als ik zo lees La Tourette en kan je je daarop testen?

  Reageer
  • Robin ·

   Hallo ik ben Robin 13 jaar ik zit bij Yulius voor mijn tics ik kreeg het ook toen mijn opa overleed en zit nu al 2 jaar mee maar wat je moet doen om je tics zo min mogelijk te krijgen moet je het tic-alarm dus het gevoel wat je voor de tic krijg moet je proberen te laten gaan en maar laten gaan steeds opnieuw en op eindelijk word dat steeds makkelijker en kan je er beter mee leren leven en zullen je tics een heel stuk minder worden.

 24. mirjam ·

  Ik heb een zoontje van 4 jaar met tics. Heel vervelend en ben bang dat hij hierdoor gepest gaat worden op school, kinderen zijn goudeerlijk… Zijn tics zijn bij alles wat hij aanraakt daarna aan zijn vingers ruiken, veel met zijn ogen knipperen en soms trekt hij zijn hoofd schuin en alles over de dood. Zijn vader corrigeert zijn gedrag en wordt soms boos. Ik probeer het te laten rusten, maar soms werken zijn tics ook op mijn zenuwen. Wat kan ik hieraan doen? Lieve groetjes, Mirjam

  Reageer
  • Sandra ·

   Hallo Mirjam, Tics corrigeren is het laatste wat je (man) moet doen. Daar worden ze alleen maar erger door. Ik zou de tics goed in de gaten houden en je inlezen over Gilles de la Tourette. Voor het geval dat… Lieve groet, Sandra

 25. Hasan ·

  Ik heb al jaren last van een tic. Me ogen knipperen steeds. Soort van knipoog. Had er al jaren last van, maar het wordt maar erger en erger. Wat kan ik eraan doen dat het weggaat?

  Reageer
  • Samantha ·

   Mijn vriend heeft dat ook, hij heeft tourette (niet Gilles de la Tourette). op het begin van de relatie dacht ik altijd dat hij naar me knipoogde, maar helaas niet, hihi. Ik zou het eens navragen, vooral als je hier al jaren last van hebt.

  • Paul ·

   Ik wist niet dat er verschil bestond tussen Tourette en Gilles de la Tourette… Maar inderdaad niet verkeerd om het te laten uitsluiten.

 26. denise cabus ·

  Mijn man wiebelt met zijn tenen; sinds een jaar is er vervelend fluiten en knipperen met de vingers bijgekomen. Hij is verleden jaar geopereerd aan voor 88 procent dichtgeslibde halsslagader. Deze werd min of meer per toeval ontdekt in de geheugenkliniek, waar hij naartoe ging omdat hij veel vergat en volgens mij niet logisch meer nadacht. Enkel verminderde ‘benoeming voorwerpen’ vastgesteld. Zo at hij gisteren “kleine raapjes” (RADIJSJES dus). Wat is er aan de hand? Hij is overigens 73.

  Reageer
 27. Mara ·

  Hallo, Ik ben over 2 dagen 15 en ik heb heel erg last van zenuwtrekjes/zenuwtics. Een paar jaar geleden was het dat ik met m’n wenkbrauwen m’n ogen samenkneep, na een paar maanden kwam het weer terug. En zo al een paar jaar lang door Nu heb ik dat ik heel erg met mijn ogen knipper. Ik word echt helemaal gestoord van mezelf. Hoe kom ik hier vanaf? Loop echt al sinds m’n 8e met zenuwtrekjes rond. Meestal houden ze een paar maanden aan en zijn ze na een paar maanden weer terug. Ook heb ik soms kaak knakken, knie spieren aan spannen, kuit en nek spieren aan spannen. M’n linker oog helemaal dichtknijpen, neusvleugels op en neer bewegen en nog meer. Ik word helemaal gestoord! Hoe kom ik hier vanaf?

  Reageer
 28. m dekkers ·

  Beste. Ik heb ’n raar zenuwtrekje, ik wil met mijn tong het spuug tussen tand en bovenlip steeds met het puntje van m’n tong verwijderen, alsof er luchtbelletjes zitten die ik irritant vindt, een soort aandrang de ik niet kan controleren… Ik voel daar “iets” wat er niet hoort en wil ’t wegpoetsen met m’n tong. Ook beweeg ik veel met mijn tong en lik ik extreem aan m’n lippen. Gevolg: verkrampte kaken en een veelvuldig bewegen met m’n mond, wat mijns inziens onnodig lijkt. Ik wil er dan ook vanaf. Ik denk dat het is ontstaan na een periode van stress… Als ik er bewust op let, kan ik het “weghalen” onder m’n lip even uitstellen, maar niet voor lang… De drang overwint helaas… Hoe kan ik dit aanpakken?

  Reageer
 29. Gia ·

  21 jaar en ik heb een tic: ik knik met mijn hoofd. Dit gaat heel snel en wanneer ik het doe heb ik het ook altijd door, maar ik kan er niks tegen doen, want het gebeurd gewoon zonder dat ik er op voorbereid ben. Als ik zenuwachtig of gespannen ben, is het vele malen erger en komt het een paar keer achter elkaar. Ik heb hier denk ik al zo een 2 en half jaar last van.

  Reageer
  • jolanda ·

   ik heb dat ook van die tics, ik word er gewoon niet goed van. vroeger op de lagere school heb ik het ook jaren gehad, en nu ben ik 56 en is het plots weer terug. ook dat knipperen met me ogen is weer helemaal terug. ik hoop dat het wee vanzelf over gaat. maar het is zooooo vervelend. misschien dat we er contact over kunnen houden. lieve groetjes jolanda veel sterkte

 30. Iris ·

  Mijn naam is Iris. Ik heb sinds twee jaar een tik, maar zes maanden geleden werd het erg, de tik is een soort geluid (hard geluid) komt vanzelf, het is net fluiten of een vogelgeluid, ik heb er echt last van. Bij arts geweest (specialist) maar erger geworden, nou ik ben 19 jaar. Wie kan me helpen graag? Met vriendelijke groeten, Iris

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Iris, Tics zijn dingetjes die je (onbewust of onderbewust) eigenhandig doet of zegt; je hebt er dus een actief aandeel in. Dingen die jou overkomen of die je hoort zijn dus per definitie geen tics. Hetgeen je beschrijft doet heel erg denken aan tinnitus, oorsuizen oftewel piepstress. Misschien kun je dit artikel over tinnitus er eens op naslaan en het fenomeen bespreekbaar maken met je arts? Groeten & sterkte, Paul

  • Robin ·

   Heb je een gevoel voordat de tic komt bijvoorbeeld een kriebeltje dan moet je die laten gaan en dan wachten tot dat dat kriebeltje voorbij is het beste is dan om afleiding te zoeken.

 31. J. ·

  Ik heb denk ik last van een tic (ik ben 15 jaar) maar ik heb het sinds kort, is het ernstig en wat moet ik doen? Mijn ouders denken gelijk dat ik me aanstel denk ik. Dus daarom wil ik ze niets vertellen.

  Reageer
  • Paul ·

   Misschien kun je iets meer inhoudelijks vertellen over de veronderstelde tic… Wat gebeurt er precies, hoe vaak en onder welke omstandigheden?

 32. richard ·

  Ik heb een paar vervelende tics in mijn hand en ik ben 9, wat moet ik ertegen doen? mijn ergste tic is scheten laten.

  Reageer
  • Paul ·

   Er zijn mensen die opzettelijk en op commando winden kunnen laten. In zo’n geval sluit ik niet uit dat scheten laten een tic zou kunnen betreffen. Over het algemeen is winderigheid echter een onwillekeurig lichamelijk fenomeen door overmatige gasvorming in de darmen en geen herhaaldelijke motorische uiting die vanuit de hersenen ontstaat. Ik betwijfel of het laten van scheten überhaupt ooit een tic betreft, maar in 99,9% van alle gevallen zal dat niet het geval zijn. Wat gebeurt er precies met je hand?

 33. Bob ·

  32 jaar. Heb werkongeval gehad in februari 2011 en ben sindsdien werk onbekwaam. KBC arbeidsongevallen en hun pesterijen om terugbetalingen achter te houden en je voor kosten te laten opdraaien die normaal voor hen zijn. Ook proberen ze je het leven zo zuur te maken dat je alles zou opgeven. Het onbegrip, commentaar van mensen die niet weten hoe of wat het is om met ondraaglijke pijn in rug, benen, voet, nek door het leven te gaan. Heel weinig slaap en zeer zware medicatie. Hierdoor had en (heb) ik veel stress en ben depressief geweest, omwille dat ik zelfs niet voor mijn twee kleine kindjes kan zorgen, kan werken, huishouden enzovoort + eind april nog maar eens onder het mes moet. Stress is op het moment minder, maar blijf tic continu hebben. Mijn tic zit in mijn keel. Het is geen heel harde kuch, maar storend voor mensen naast me. In 2011 was het op en af, nu zo goed als continu. Ik probeer deze tegen te houden door mijn ademhaling trachten te controleren, maar lukt zelden. Krijg hier soms ook hoofdpijn van omdat het mijn ademhaling ontregelt en het is vermoeiend. Wat kan ik doen om dit dragelijk te maken? Kan die tic nog terug verdwijnen?

  Reageer
 34. Suzanne ·

  Hellupp, ik heb een tic. Wat kan ik eraan doen? Ik zit er elke dag mee en het ergste is ook nog dat de meeste mensen niet eens weten wat ik doe! Kun je me helpen? Ik ben nog maar 10 en heb het ongeveer een jaar.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Suzanne, Het beste lijkt me om je tic met je ouders/verzorgers te bespreken. Zij zullen er vast en zeker begrip voor hebben (de kans is zelfs groot dat zij vroeger ook bepaalde tics hebben gehad die ze hebben moeten afleren). Zij kunnen je hier vast en zeker mee verder helpen! Heel veel succes en sterkte toegewenst. Groetjes, Paul

 35. nenad ·

  Ik heb tics. Dag in dag uit, overdag en ’s avonds, spring ik. En dan hoor je tikgeluiden.

  Reageer
 36. brighton ·

  Ik heb al een tic vanaf mijn 7 jaar en nu ben ik 13. Ik ben het zat en vind het echt heel erg irritant. Ik blijf maar over mijn kin wrijven, met mijn ogen draaien en ongewild mijn mond open doen. Nou, tot zover mijn reactie…

  Reageer
 37. nicolette ·

  Hallo iedereen met tics, Ik ben een vrouw van 57 jaar en heb al mijn leven lang last van tics. Heb het idee dat daar veel van mijn energie in gaat zitten. Ben al bij een psycholoog geweest, maar ik wist er naar mijn gevoel meer over dan de psycholoog. Hij wilde mij Haldol voorschrijven, maar dat vertrouw ik niet. Volgens mij ligt het aan een stofje in mijn hersenen: te veel of te weinig. Zou er heel graag van af willen, ook wel d.m.v. meedoen aan een wetenschappelijk experiment. Wie helpt mij?

  Reageer
 38. olaf ·

  Hallo, Mijn naam is Olaf en iedereen zegt dat ik een tic heb maar ik merk er niks van wat kan ik eraan doen?

  Reageer
 39. Jan Jorren ·

  Ik heb ook last van een tic… Ik span voortdurend de spieren in mijn nek door mijn hoofd bijna spastisch te bewegen daardoor heb ik al tien jaar lang last van nek pijn dag en nacht! Ik heb al van alles geprobeerd fhysio therapie manuele therapie haptonoom… Herkend iemand dit probleem of weet iemand hoe ik van mijn nek klachten of tic kan af komen??? PLEASE let me know!!! Gr. Jan Jorren

  Reageer
  • marion karssies ·

   Hallo Jan, Het is al een tijdje geleden dat je een berichtje hebt gestuurd over het constant aanspannen en spastisch bewegen van je nek waardoor er ook pijnklachten zijn door de opgebouwde spanning. Heb je inmiddels al een oplossing gevonden voor deze “tic”? Ik herken dit namelijk zó precies. Mijn hele omgeving zegt steeds vaker: Hou je hoofd nou eens stil. Je zit constant met je nek te bewegen. Het erge is dat ik er juist soms van overtuigd ben dat ik mijn nek bewust “stil” gehouden heb maar blijkbaar beweegt het tóch. Door er steeds zo gespannen op te letten (ik durf mijn hoofd amper meer te bewegen) wordt er steeds meer spanning in mijn nek/schouders opgebouwd waardoor de pijn ook steeds erger wordt. Die pijn heeft weer tot gevolg dat je bewust met je hoofd, nek en/of schouders gaat draaien en dat je die beweging weer tegen wilt houden vanwege de constante reacties van de omgeving. Maar even terug naar de beginvraag: Heb jij al iets gevonden dat nek/hoofd/schouders ontspannen en stilhouden kan? Vr. groet, Marion

  • Phoebe ·

   Hallo, Ik heb precies hetzelfde probleem en ik weet niet hoe ik ermee op kan houden. Vaak probeer ik de tic niet uit te voeren, maar na een paar minuten voelt dit tegenstrijdig en worden mijn nekspieren stijf (het kan ook zijn dat ik dat alleen maar denk). Hierdoor ga ik het dan toch steeds opnieuw doen. Omdat de pijn ook naar mijn rug uitstraalt ben ik ook fysiotherapie gaan doen. Dit helpt echter niet en voor mijn gevoel wordt het steeds erger. Kan iemand mij helpen?

 40. RV ·

  De dochter van mijn vriend heeft volgens mij last van een tic. Ze snuft (haar neus) heel de dag door. Als je het zou tellen, zeker 100 x per uur. Wij manen haar wel vaak aan om haar neus te snuiten, maar dat helpt echter niet, of toch zeker niet lang. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Is het aangewezen om met haar naar de dokter te gaan?

  Reageer
 41. julie p. ·

  Hallo, mijn naam is Julie en ik heb een irritante trek met beide ogen en ik heb het een half jaar niet gehad en nu weer maar ik word aanvaard in mijn school maar ik moet elke dag een bus en tram nemen en ik word uitgelachen voor mijn neus en ik kan niet opblijven door dat mijn ogen vermoeid worden van het knipperen dus weten jullie soms hoe ik ervan af kan geraken? Vriendelijke groetjes, Julie

  Reageer
  • Julie R ·

   Heb ik ook last van!

  • Julie R ·

   En ik heet ook Julie!!! ;)

 42. els ·

  Ik heb de laatste tijd steeds meer last van het aanspannen van mijn spieren. Het doet gewoon pijn op het laatst en de spieraanhechtingen hebben knobbels van de overbelasting. Is hier iets aan te doen? Met vriendelijke groeten, Els

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.