Veel mensen zijn dik, maar niet vet. Overgewicht is in dat geval te wijten aan een slechte vochthuishouding. Je lichaam houdt veel vocht vast, en dat “watergewicht” zie je terug op je weegschaal én op je lichaam. Vochtophoping zorgt namelijk voor een gezwollen uiterlijk.

Met watergewicht oftewel “water weight” wordt de bijdrage van water aan je totaalgewicht bedoeld. Het gaat dus om dat deel van je lichaamsgewicht dat uit water bestaat. Vooral in Amerika is ‘water weight’ een hot item. Hieronder vind je 4 tips om de kilo’s water in je lijf te verminderen…

1. Eet bananen

Bananen bevatten veel kalium. Kalium draagt bij aan een optimale vochthuishouding en gaat zodoende vochtophoping tegen. Ook calcium en magnesium zorgen ervoor dat je lichaam minder vocht vasthoudt. Zo kunnen ook yoghurt, havermout, zilvervliesrijst, cranberrysap en gember je watergewicht terugschroeven.

2. Beperk zout & suiker

Zout trekt vocht aan. Hoe meer zout (natrium) je eet, des te meer vocht je lichaam kan vasthouden. Beperk daarom je zout-intake als je je watergewicht wilt verkleinen!

Suikers verhogen je insulineniveau. Insuline zorgt ervoor dat zout minder makkelijk kan worden uitgescheiden. Dus: hoe meer suiker, des te meer insuline, des te meer zout en des te meer watergewicht! Eet dus ook niet te veel suikers.

3. Drink!

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar water drinken zorgt ervoor dat je lichaam minder vocht vasthoudt. Water in je spijsverteringsstelsel functioneert namelijk anders dan water in je weefsels; het spoelt & zuivert!

Let op: alcohol drijft vocht af uit je blaas. Doordat alcohol uitdroging in de hand werkt, ga je er op langere termijn juist meer vocht door vasthouden in je weefsels. Kortom: meer water & minder alcohol drinken!

4. Eet & beweeg voldoende

Als je sport, verlies je vocht en zout via je poriën. Sport daarom meerdere keren per week om je watergewicht te doen dalen. Eet bovendien voldoende, vooral als je fanatiek sport.

Als je (extreem) weinig eet, zal je lichaam meer vocht vasthouden. Van “overeten” word je zwaarder vanwege de vettoename… Maar ook van uithongeren word je zwaarder door toename van je ‘water weight’.

Hoe is jouw watergewicht? Laat hieronder een berichtje achter!

20 Reacties

 1. Heel duidelijk allemaal, maar er worden zoveel “goede tips” gegeven, ook vaak tegenstrijdige dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik had een gezond gewicht in 2004. Toen moest ik vanwege een ernstige vorm van slaapapneu slapen met een CPAP. Gelijk met het slapen hiermee werd ik elke dag zwaarder, in totaal 16 kilo. Mijn bewegingspatroon is niet veranderd. Ik ging minder eten, (te weinig bleek). Met Dr. Frank 3 kilo afgevallen, die zijn er nog af, maar ik twijfelde over dit dieet. Een duur dieet gevolgd, 10 kilo afgevallen en in korte tijd weer 10 kilo erbij. Ik heb een hoog cholesterol: LDL maar ook HDL. Medicijnen verdraag ik niet. Ook hield ik veel vocht vast. Door de koolhydraten te beperken geen last meer van het vasthouden van vocht. Nu bij een voedingsconsulente die werkt grotendeels volgens het voedingscentrum wat dus betekent: 5 boterhammen per dag plus aardappelen of pasta, 4 stuks fruit. Ik val niet af, maar wordt heel langzaam zwaarder. Ook houd ik weer vocht vast wat heel goed te zien is in mijn gezicht. De afdrukken van het masker zie je tot rond de middag. Ik wil geen dieet meer maar mijn eetpatroon aanpassen en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen zodat ik geen supplementen hoef te gebruiken. Helaas heb ik tot op heden nog niemand gevonden die bekend is met het feit dat je met een CPAP in gewicht toeneemt en dat dit gewicht er niet meer af te krijgen is.

  • Beste Trudy, Kun je misschien enkele voorbeelden geven van tegenstrijdige tips? Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)-masker voor 16 kilo gewichtstoename kan zorgen; althans, ik zie niet hoe… Het zou in theorie te maken kunnen hebben met vocht vasthouden door een allergische reactie op een stof in het masker (allergie-geïnduceerd oedeem), maar 16 kilo aan vocht is wel heel erg veel… En bovendien zou er in dat geval nagenoeg altijd sprake moeten zijn van aanvullende allergieklachten. Zo had ik laatst contact met iemand die allergisch reageerde op haar MRA (mandibulair repositie apparaat) tegen slaapapneu-syndroom (SAS) onder dit artikel over allergieklachten… Van het Dokter Frank-dieet ben ik eerlijk gezegd nooit fan geweest, maar het is zeker geen extreem slecht dieet… Te weinig eten KAN inderdaad funest zijn voor je lijn; je kunt veel beter voldoende eten en ruimschoots bewegen… Veel te weinig koolhydraten eten is eveneens slecht voor je, want koolhydraten zijn efficiënte energieleveranciers die je een fysieke en mentale boost kunnen geven; het is dan ook vooral belangrijk om voor de juiste koolhydraatSOORTEN te kiezen… De adviezen van je huidige voedingsconsulente vind ik helaas nog wel het slechtst van allemaal, want de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is behoorlijk achterhaald. En met een dergelijke overmaat aan koolhydraten (brood + pasta + aardappels + fruit) kan je lichaam helemaal niets… Een gevarieerde, natuurlijke en overwegend eiwitrijke voeding is mijns inziens het beste uitgangspunt. En dan niet volgens de enigszins commerciële methode van Dr. Frank, maar als permanente leefstijl. Zie onder andere ook deze artikels op Gezondr:

   Succes & groeten, Paul

  • Beste Paul, Je bent niet de enige die niet kan begrijpen dat je door het gebruik van de CPAP zoveel aankomt. Het maakt mij heel verdrietig dat dit feit onderkend wordt.Vooral omdat ik al 11 jaar tegen dit onbegrip aanloop en ik het gevoel heb niet serieus genomen te worden. Ik ben zelfs bij een psycholoog geweest, maar die vond mij dus gelukkig normaal zonder afwijkingen. De eerste verklaring die ik bij de eerste controle van de CPAP kreeg na 3 weken ( was al 3 kilo zwaarder) was dat dat mijn lichaam door de apneus eerst 24 uur per dag moest werken en dat nu ik ca 8 uur sliep mijn lichaam minder zou verbranden. Het lichaam corrigeert dit vanzelf werd er gezegd. Echter dit gebeurde niet, de huisarts, longspecialist en de leverancier van de CPAP hadden geen verklaring maar gingen er ook niet op in. Als ik nu op het Apneuforum kijk ben ik nog lang niet de enige met dit probleem. Ook heb ik op advies van de huisarts een diëtiste bezocht. Hier kreeg ik te horen, ik kan niets voor U betekenen. Uw eet- en beweegpatroon is goed. Via de apneuvereniging kreeg ik toen de raad koolhydraatarm te gaan eten. Dit houdt in de eerste 2 weken maximaal 50 gram koolhydraten per dag, roomboter, veel eieren, groente, kip, vis, koolhydraatarm brood en veel drinken. Na 14 dagen voorzichtig koolhydraten toevoegen. De een zegt eten volgens de schijf van 5 volgens het voedingscentrum met maximaal 2 eieren per week. Bij het voedingscentrum geven ze nu als richtlijn 3 tot 4 eieren? Wel zuivel… geen zuivel, roomboter… halvarine… dieetmargarine. Ik kook vers, geen pakjes of zakjes. Eet volkoren, spelt of low carb brood met dun roomboter of kokosvet. Bak in olijfolie, kokosvet of roomboter (gebruik zo weinig mogelijk) Groente heel vaak uit de wok. Kip, kalkoen, zalm, pangasius, tilapia, roodbaars en een enkele keer rundergehakt. Geregeld zelfgemaakte soep met heel veel groente, zonder vermicelli. Ook gebruik ik heel weinig zout. Met een klein plastic potje kan ik bijna 1 jaar mee doen, 1 suikerpot gaat bijna 1/2 jaar mee. Ik drink soms karnemelk en eet Griekse yoghurt, halfvolle yoghurt en magere kwark, allemaal zonder smaakje. Begrijpt U nu een beetje hoe ik mij voel?

  • Beste Trudy, Het is niet dat ik je niet geloof en al helemaal niet mijn bedoeling je tegen het hoofd te stoten… Het is enkel dat ik het onderliggende ontstaansmechanisme niet begrijp/begreep waarmee een CPAP (continuous positive airway pressure)-apparaat voor zulke gewichtstoename zou kunnen zorgen. Het klopt dat slaapapneu energie kost, maar niet dusdanig veel energie dat je lijf bij de opheffing ervan ineens zodanig veel energie overhoudt dat het 16 kilo aan lichaamsvet opslaat. Ik denk dan ook eerder dat je de onderliggende oorzaak van de gewichtstoename moet zoeken in veranderingen binnen de hormoonbalans en/of vochthuishouding (vochtretentie oftewel oedeem). Water levert sowieso geen energie, dus het vasthouden van vocht heeft in dat opzicht niets te maken met een energieoverschot door verminderd calorieverbruik. Verschuivingen binnen de hormoonhuishouding daarentegen, kunnen wel degelijk voor aanvullende vetopslag zorgen; met name als ze voor hormonale disbalansen zorgen! Heb je allereerst je lichaamsvetpercentage al eens laten bepalen via een betrouwbare vetpercentagemeting? Koolhydraatarm (of eigenlijk de keerzijde ervan: eiwitrijk) eten is zeker een aanrader, maar je moet er niet in doorslaan. Een actief lichaam heeft naast essentiële eiwitten en omegavetten namelijk ook koolhydraten nodig. Het klopt dat veel voedingsadviezen elkaar tegenspreken, maar dat heeft vooral met commerciële belangen te maken. Partijen als het Voedingscentrum worden direct en indirect gesponsord door grote voedingsmiddelenfabrikanten, dus ze prijzen margarine aan namens Blue Band/Unilever, ontbijtgranen namens Kellogs, biscuits namens LU en magere zuivel namens de Nederlandse Zuivel Organisatie, De Zuivelstichting en Productschap Zuivel. Veel mensen zullen me een hippie vinden, maar het gaat erom dat je met je maaltijden zo dicht mogelijk bij de natuur blijft. Neem biologische roomboter; GEEN margarine. Neem biologische (desnoods rauwe) volle melk; GEEN magere 0% vet melk. Neem biologische eieren; GEEN magere 0% vet kwark. Neem biologisch volkorenspeltbrood of volkorentarwebrood; GEEN speciaal Low Carb brood… Dus zo min mogelijk voedingsmiddelen waar voedingsstoffen uit worden gehaald of waar hulpstoffen aan toe worden gevoegd… Wat dat betreft ben je volgens mij overigens al een ENORM eind op weg! Hoe dan ook begrijp ik hoe je je voelt, maar betwijfel ik of je gewichtstoename voor 100% te wijten is aan je CPAP. Is je bloed bijvoorbeeld al eens gecontroleerd op vitaminetekorten, mineralentekorten, ontstekingsindicatoren, insulineniveau, bloedsuikerspiegel en schildklierwaarden? Inmiddels heb ik overigens verscheidene onderzoeken (bron + bron + bron + bron + bron + bron) gelezen waarin overduidelijke verbanden tussen slaapapneu en CPAP’s enerzijds en gewichtstoename (maar soms ook gewichtsafname) anderzijds worden aangetoond, maar vooralsnog niet in zulke aanzienlijke mate als jij beschrijft. Desalniettemin zou je deze bronnen eens aan je artsen kunnen laten zien… Veel onderzoeken zijn het er in elk geval over eens dat wanneer er sprake is van verhoogde vetopslag/vetmassa bij gebruik van een CPAP tegen slaapapneu, dit meestal gerelateerd is aan verschuivingen binnen de hormoonhuishouding (ten aanzien van insuline, ghreline, resistine e.a.) en veranderingen binnen het glucosemetabolisme… Maar ook eventuele optreding van insulineresistentie… Hoe en waarom deze veranderingen precies ontstaan is vooralsnog echter volkomen onduidelijk… :( Ik zou willen dat ik je kon helpen met concrete adviezen, maar ik ben geen arts. Wellicht loont het zich om eens een afspraak te maken met een endocrinoloog v.w.b. je hormoonhuishouding? En je zou je verhaal omtrent “aankomen in gewicht door CPAP” kunnen achterlaten onder dit artikel over slaapapneu-syndroom (SAS); wellicht dat er ervaringsdeskundigen zijn met tips en adviezen… Heel veel sterkte in elk geval! Groeten, Paul

 2. En dan dit de goede en slechte eigenschappen van de Banaan :P Ik heb ook last van overgewicht, als je nu eens gewoon je voeding aanpast dan zijn al die diëten niet nodig, let er gewoon op wat er inzit voordat je het product in je wagentje van de supermarkt dumpt, tegenwoordig is het zo slecht wat eten betreft qua giffen die erop gespoten worden zowel op de biologische als de “gewone” groenten gewoon altijd en te nimmer gewoon goed wassen en ja ook in groenten zitten koolhydraten hier heb je een website van welke groenten er iets van inzit Blijf zeggen pas gewoon je eetpatroon aan en het komt wel goed blijf in je zelf geloven dat het lukt en met positiviteit lukt het beter dan met negativiteit, luister niet naar je omgeving maar naar jezelf jij moet het doen niet de ander.

 3. 15 tot 20 kilo te zwaar vind ik mezelf. Heb me volgevreten in mijn relatie. Mag ik dat als excuus gebruiken of niet? Dat is mijn grote vraag.

 4. Hoi Daniëlle, Ik moet toch even reageren op een dergelijke aanval, ha, ha. Ik ken de producten van het Cambridge niet, reageerde slechts op vragen. Verder kan je in allerlei officiële registers nakijken wie wel of geen diëtist is. Verder reageer behoorlijk kort door de bocht.

 5. Wat een onzin loop jij te verkondigen Harriët. Cambridge is SUPER slecht voor je lijf! Merendeel van de producten staat stijf van de aspartaam (giftig en dikmaker nr. 1) en je lijf krijgt bij lange na niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen. Alleen maar chemisch gefabriceerde troep die je lijf niet herkent als eten! Ik denk ook dat jij helemaal geen diëtiste bent, maar een Cambridge consulente. En dat is héél wat anders. Ik ken meerdere voedingsdeskundigen en diëtisten en niemand van hen heeft ooit gezegd dat je op moet passen met bananen! De vergelijking tussen bananen en 4 klontjes suiker is ook ronduit absurd! Suikerklontjes bevatten geen vezels en voedingsstoffen die bananen wél bevatten. Lees het boekje van Julia Kang maar eens, 100% gifvrij, of het boek van Amber Alberda, Eet jezelf mooi, slank en gelukkig, dan zul je zien dat dat hele Cambridge dieet, maar ook Sonja Bakker en welk ander ‘dieet’ funest voor je lichaam is! Gevarieerd eten, bij voorkeur biologisch zodat het vrij is van allerlei chemische toevoegingen (E-nummers!), aardappels, fruit en groenten, eventueel aangevuld met het gebruik van chlorella… dan val je vanzelf af zónder te lijnen (en te lijden!). En nee, het gaat niet zo snel als met Cambridge, maar met voortaan eten van natuurlijke producten die door je lijf herkend worden als voeding val je wel gestaag af en blíjft het eraf omdat je eetpatroon permanent verandert!

 6. Gida: 2-3 liter is beslist genoeg om je nieren te spoelen. Het Cambridge dieet is niet slecht voor de nieren tenzij iemand al een verminderde nierfunctie heeft (bij diabetes wordt dat minimaal 1x per jaar in het bloed gemeten). Als je nierfunctie goed is dan kan je lichaam prima wat meer eiwitten verdragen. Let wel op met het afbouwen van Cambridge want aanvankelijk let je op minder koolhydraten en gaandeweg komt het accent meer op minder calorieën te liggen. Deze shift zou je niet moeten doen. De calorieën houd ik altijd redelijk normaal tot hoogstens licht beperkt maar het zijn vooral de KH die je blijvend moet beperken. Al hoeft het als je goed bent afgevallen niet meer zo streng. Harriét Verkoelen, diëtist, diabetesverpleegkundige, auteur ‘Andere gezonde voeding’.

 7. Moet ik wel toegeven dat ik een diëtist ben die anders werkt dan anderen omdat ik groot voorstander ben van koolhydraatarme voeding als het om afvallen of overgewichtdiabetes gaat. Maar als je geen overgewicht hebt dan is fruit voor het sporten prima. Ook heb je koolhydraten nodig als je korte intensieve sportprestaties moet leveren. Wil je wel afvallen dan zou ik geen koolhydraten eten van te voren (of in ieder geval niet veel en ook een appel is toch 3 klontjes suiker. Kiwi of mandarijntje is minder evenals schaaltje yoghurt of volk. cracker) maar koolhydraatvrij (kaas, kip, knakworstje, noten) en een gecombineerde training van matige krachttraining afgewisseld met een matige duurtraining. Harriët Verkoelen, diëtist, diabetesverpleegkundige. Auteur van ‘Andere gezonde voeding’.

 8. Ik ook! Had net een tros banaantjes gekocht en gisteren voor het sporten een banaan gegeten (vanuit m’n werk) in plaats van de appel die ik onderweg altijd eet.
  Bananen kunnen dus de prullenbak in als ik dit hierboven lees.

 9. De belangrijkste redenen volgens mij van vocht vasthouden zijn een verminderde hartfunctie en koolhydraten. Bananen bevaten evenveel koolhydraten als 4 klontjes suiker. De beste manier van afvallen is minder koolydraten dan houd je ook geen overtollig vocht vast. Vocht verloren bij sporten zorgt voor een negatieve vochtbalans en moet aangevuld worden. Een banaan voor het sporten kan alleen als je geen overgewicht hebt want van suikerverbranding val je niet af of als je de Tour de France fietst. Alleen vetverbrandning zorgt voor een permanent lager gewicht. Dat betekent dat je de spieren minder suikers (ook de natuurlijke) moet aanbieden. De spieren gaan dan makkelijker over tot vetverbranding. Oh ja, en voedingvet is niet slecht, lichaamvet wel. Lichaamsvet wordt onder invloed van insuline opgebouwd uit suikers… Harriët Verkoelen, diëtist en diabetesverpleegkundige

  • Van een diëtist zou je in elk geval mogen verwachten dat ze *vetverbranding, *koolhydraten, * voedingsvet en *lichaamsvet kan spellen…

  • Beste Harriet, Leuk om een verduidelijking van een diëtiste te krijgen. Dan u daarvoor. Er zijn tegenwoordig zoveel verklaringen, dat een mens op de duur niet weet wat goed is en wat niet. Wat je moet doen en laten. Ik raak er althans door in de war.

 10. JA! Als je sport kan je ook alles eten en niet alleen bananen. Een reep chocolade kan ook verbruikt worden door te sporten. Ik beperk de inname van bananen gewoon. Ze zijn niet helemaal van de lijst hoor.

 11. bananen bevatten koolhydraten en als je er bij sport kan het geen kwaad , dan verbruik je het.

 12. Maar eh, bananen zijn toch dikmakers? Ik eet bijna nooit bananen vanwege deze reden. Als vochtafdrijver eet ik bijna elke dag bleekselderij, dat is toch ook een vochtafdrijver?

 13. Gida de Bruijn Reageer

  Goede avond ik ben aan t Cambrige dieët en drink 2 a3 l.water per dag is dit genoeg om de nieren te spoelen ? En is t dieët slecht voor mn lichaam ,met name de nieren? H.Gr. Gida

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.