OogverzorgingGoed kunnen zien is natuurlijk erg belangrijk. Omdat je maar 2 ogen hebt waar je je hele leven mee moet doen, zul je zuinig met je ogen moeten omgaan en ze goed moeten verzorgen. Dit is wat experts zeggen over oogverzorging in 5 handige tips (bron)…

1. Staren naar een klein beeldscherm bederft je ogen

De meeste mensen spenderen tegenwoordig erg veel tijd achter beeldschermen… De monitor van je computer, je breedbeeldtelevisie, het schermpje van je mobiele telefoon en je hypermoderne portable consoles (spelcomputer, smartphone en tablet bederven je natuurlijke oogverzorging.

Zodoende hebben mensen steeds vaker last van droge en vermoeide ogen. Vooral het langdurig staren naar kleine beeldschermpjes bederft je ogen. Voor een goede oogverzorging, kun je het beste een groot en rustig beeldscherm nemen. Liefst zonder ‘refresh rate’ (LCD) en met een lage ‘pixel response time’. Een iMac is bijvoorbeeld ideaal.

2. Beeldschermhoogte beïnvloedt achteruitgang van je ogen

Zet je computerbeeldscherm met de bovenste rand op ooghoogte. Daardoor moet je iets naar beneden kijken, waardoor je ooglid naar beneden wordt gebracht. Zo voorkom je dat je te weinig knippert en blijven je ogen vochtig. Daarnaast is deze regel van toepassing voor een goede oogverzorging: kijk tenminste om de 20 minuten minimaal 20 seconden naar een object dat tenminste 5 meter van je is verwijderd. Zo houdt je het focussysteem van je ogen in betere conditie. Je voorkomt bovendien dat je ogen lui en moe worden en dat je wazig gaat zien.

3. Oogverzorging in het vliegtuig dankzij oogdruppels

Je zult het vast wel eens gemerkt hebben: door de droge lucht in een vliegtuig kun je enorm last krijgen van je ogen. Je krijgt droge ogen, schrale ogen of zelfs rode ogen. De airco in een vliegtuig zorgt er namelijk voor dat vocht uit de lucht wordt onttrokken, waardoor de lucht enorm droog wordt. Neem daarom oogdruppels mee en gebruik deze minimaal eens per uur om je ogen te verzorgen en vochtig te houden. Drink bovendien regelmatig een paar slokken water voor een goede interne vochtbalans. Een goede oogverzorging staat of valt bij vochtigheid!

4. Oogverzorging in de zon met behulp van een zonnebril

Wist je dat UV-straling minstens zo slecht is voor je ogen is als voor de rest van je huid? Draag daarom op zonnige dagen altijd een zonnebril! Zo voorkom je niet alleen uitgedroogde ogen, maar ook allerlei oogziekten en bobbeltjes op het oogwit. Onder de zonnebank moet je sowieso altijd een speciaal zonnebank-brilletje opzetten voor een optimale bescherming en verzorging van je ogen. Het sterke, directe UV-licht van een zonnebank werkt namelijk als een soort “ongewenste ooglaserbehandeling” op je ogen.

5. Oogverzorging in het donker door scherp licht te ontwijken

In het donker verwijden je pupillen zich, waardoor lichtstralen veel sterker binnen komen op je netvlies. Kijk daarom als je autorijdt naar de rechterkant van de weg, zodat de lichten van tegenliggers je niet verblinden. Daarnaast is het verstandig om eens per 5 minuten naar je dashboard te kijken; dit voorkomt ‘snelweg hypnose’ – een staat van je ogen waarbij je het gevoel van diepte verliest. Scherp licht trekt van nature je aandacht, maar zorg er te allen tijde voor dat je niet in andermans ‘groot licht’ kijkt!

6. Oogverzorging tijdens het sporten door een sportbril

Elk jaar raken tienduizenden mensen in Nederland geblesseerd aan hun ogen tijdens het sporten; voornamelijk brildragers. 90 procent van deze incidenten kan worden voorkomen door een speciale sportbril te dragen. Deze speciale sportbrillen hebben een soort glas dat niet kan versplinteren. Ook kunnen speciale brillen je ogen beschermen bij sporten zoals squash. Oogverzorging tijdens het sporten voorkomt zodoende ernstige oogbeschadigingen!

4 Reacties

  1. Punt 2 is heel goed en ik zal eraann werken. Dank u wel dat jullie zo een site hebben hoor.

  2. Ik heb punt 1 gelezen en mijn beeldscherm is werkelijk klein. Bij punt 2 zal ik eraan gaan werken om naar een object te kijken die 5 meter van me vandaan is. Dank je wel, maar het zit in de familie, en ik denk dat ik ook een dezer dagen de oogarts zal raadplegen.

  3. Elk jaar tienduizenden mensen geblesseerd aan de ogen tijden het sporten???
    Welk onderzoek heeft dit uitgewezen?

  4. vreni driessen Reageer

    sinds een paar maanden wordt het zicht waziger door mijn bril.Zonder bril wordt het
    helderder,maaar is het beeld verder weg.Wat nu ??

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.