Als er iets is waar je sceptisch over zou moeten zijn dan zijn het voedingssupplementen. Je kunt vele potjes kopen die allemaal een goede gezondheid beloven. In werkelijkheid zijn er maar een paar voedingssupplementen die een bewezen positieve invloed hebben op je gezondheid.

Hou er wel rekening mee dat je naast een goed en evenwichtig voedingspatroon deze supplementen niet echt nodig hebt. Aan de andere kant zullen er weinig mensen zijn die de aanbevolen 2 stuks fruit (liefst nog meer) en 2 ons groente per dag halen, en laten daar nu net de belangrijkste stoffen in zitten.

Ook voor de actievere sporters (minimaal 3 maal een uur per week) gelden iets andere regels omdat zij meer vragen van hun lichaam. Als jij in deze categorie valt dan is deze opsomming ook erg handig.

1. Visolie – Hierover is geen twijfel mogelijk: visolie en de omega-3 vetzuren in visolie zijn erg belangrijk voor de mens. Het heeft zowel een positieve invloed op je hart, hersenen als gewrichten. Omdat het lastig is om genoeg omega-3 binnen te krijgen via vis, kun je hiervoor prima een supplement gebruiken. De aanbevolen dosering is meestal rond de 2 gelcapsules per dag (kijk voor de zekerheid op het potje). Een pot met 120 capsules kost bij Kruidvat ongeveer 8 euro, en is voldoende voor 2 maanden.

2. Multivitamine/mineralen – Hoewel niet voor alle vitaminen en mineralen is vastgesteld dat ze goed werken zonder de vrucht of de groente die er normaal omheen zitten, blijft een multivitamine een goede keuze. Bovendien zijn er aangepaste varianten voor specifieke doelgroepen zoals sporters, ouderen en kinderen. Het is zeker niet zo dat de dure merken beter zijn.

3. Wei proteïne poeder – Een smoothie met wei proteïnen is bijna onmisbaar voor sporters. Het is een goede manier om voor je lichaam bruikbare eiwitten binnen te krijgen. Je hebt deze eiwitten onder andere nodig om spiermassa op te bouwen.

4. Vitamine D – In steeds meer onderzoeken komt naar voren dat vitamine D onmisbaar is om gezond te blijven. Het voorkomt onder andere borstkanker en het verlaagt het risico op diabetes en botontkalking . Vitamine D zit voornamelijk in vis en eieren en wordt ook aangemaakt door je huid op het moment dat er zonlicht op valt. Omdat we in Nederland in verhouding weinig vis eten, is het verstandig om een voedingssupplement te kiezen waarin vitamine D zit. Zo voorkom je een tekort aan deze belangrijke groep vitaminen.

5. Calcium – Zeker voor vrouwen is calcium erg belangrijk omdat vrouwen een hoger risico hebben op botontkalking (osteoporose) . Een supplement van 500mg per dag helpt je op weg om de aanbevolen hoeveelheid van 1200mg binnen te krijgen. Er zijn sterke aanwijzingen dat het drinken en eten van zuivelproducten nauwelijks bijdraagt omdat de eiwitten in zuivel de opname van calcium in je lichaam blokkeert. Naast het nemen van een supplement is het verstandig om veel bladgroenten te eten, want hierin zit ook veel calcium.

Andere supplementen die het overwegen waard zijn:

Alpha Lipoic Acid – ALA is een anti-oxydant die de hersenfunctie verbetert. Daarnaast heeft het anti-verouderings eigenschappen door de zenuwen te beschermen.

Creatine Monohydraat – Dit is nog steeds één van de beste supplementen voor iedereen die spiermassa wil opbouwen. Het verhoogt het korte termijn prestatievermogen en zorgt er voor dat je sneller herstelt van je training.

Probiotica – Veelbesproken en wordt toegevoegd aan vele soorten zuivel. Het werkt alleen als je serieus problemen hebt met je spijsvertering. Voor iemand die redelijk normaal eet is absoluut niet bewezen dat het je geld waard is. (bron)

Algemene regel voor voeding

Onthoud bij alle pillen die je slikt dat het veel belangrijker is om goed te eten. De belangrijkste regel is: eet zo weinig mogelijk gefabriceerde producten en zoveel mogelijk planten.

3 voordelen en 3 nadelen van vitaminesupplementen

Vitaminesupplementen… Bijna iedereen heeft er wel een mening over. De een vindt ze geweldig, de ander moet er niks van hebben. Toch is het met vitaminesupplementen hetzelfde als met vrijwel ieder ander voedingsmiddel of voedingssupplement: er zijn zowel voordelen als nadelen. Hieronder bespreken we in het kort 3 voor- en 3 nadelen van vitaminesupplementen.

Voordeel 1: Kleine omvang

Vitaminesupplementen zijn klein en handzaam. Je kunt ze overal mee naartoe nemen in een pillendoosje en je hebt ze desgewenst altijd bij de hand. Kortom: makkelijker dan een koelkast achter je aanzeulen.

Nadeel 1: Twijfelachtige kwaliteit

Er zijn nog altijd wetenschappers die beweren dat de vitamines in een supplement niet over dezelfde eigenschappen beschikken als “verse vitamines” uit o.a. groenten, fruit en granen. De overige voedingsstoffen in verse levensmiddelen zouden namelijk ten goede komen aan de kwaliteit en werkzaamheid van vitamines. Bovendien zitten er in veruit de meeste voedingssupplementen verrassend veel synthetische toevoegingen zoals chemische kleurstoffen, smaakstoffen en zoetstoffen!

Voordeel 2: Groot gemak

Er is niks zo makkelijk als een potje met vitaminesupplementen. In 1 multivitamine pilletje zit zo’n beetje alles wat je nodig hebt. Handig als je geen fruit in huis hebt, of gewoon ter aanvulling.

Nadeel 2: Vieze smaak

Veel mensen vinden de smaak van vitaminesupplementen verschrikkelijk. Vooral die grote ovale pillen! Wegspoelen met een glas water is een absolute aanrader…

Voordeel 3: Zekerheid

Je weet vrijwel nooit zeker of je van elke vitamine voldoende in je lijf hebt; ook al eet je veel groenten en fruit. Op het potje van vitaminesupplementen staat exact wat er in een tablet zit. Je weet dus precies hoeveel van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) je van elke vitamine inneemt.

Nadeel 3: Benodigde consistentie

Als je vitaminesupplementen slikt, is het belangrijk om ze te blijven slikken. Dit is met name het geval als je ze inneemt in plaats van “verse vitamines”. Het is dus belangrijk dat je ze niet vergeet, en daar is consistentie voor nodig.

Heb jij ervaring met voedingssupplementen, en zo ja, welke vitaminesupplementen gebruik jij het liefst en om welke reden? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen!

Vitaminetekort: 4 tips m.b.t. vitaminesupplementen

Er zijn vrij veel mensen die te kampen hebben met een bepaald vitaminetekort. Er zijn echter nog veel meer mensen die bang zijn voor een potentieel vitaminetekort. Om die reden is de handel in vitaminesupplementen een “booming business”. Hieronder lees je 4 tips m.b.t. vitaminetekort en vitaminesupplementen die je een heleboel geld kunnen besparen…

1. Bloedprikken

Als je vaak moe, lusteloos of ziek bent, dan hoeft dat niet per se met een vitaminetekort te maken te hebben. Er zijn talloze mogelijke redenen voor vermoeidheid, lusteloosheid en ziekte. Als je uitsluitsel wilt, kun je het beste een bloedonderzoek laten doen. Dit kun je aanvragen bij je huisarts en laten uitvoeren bij het huisartsenlaboratorium. Binnen een paar dagen weet je of je daadwerkelijk een gebrek hebt aan bepaalde vitamines, mineralen of spoorelementen.

2. Het échte werk

Er worden steeds meer aanwijzingen gevonden dat de vitamines in vitaminesupplementen niet (voldoende) werkzaam zijn bij een vitaminetekort. Zo zouden de vitamines in vitaminesupplementen elementair verschillen van “verse vitamines” uit o.a. groenten, fruit, vlees, granen en plantaardige oliën. Ze zouden in veel gevallen niet eens door het menselijk lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt.

3. Multivitamines

Gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd eten is dus veel beter dan vertrouwen op vitaminesupplementen. Vind je het desalniettemin prettig om een vitaminetekort te voorkomen met behulp van voedingssupplementen? Neem dan één voedingssupplement met de aanbevolen dagelijks hoeveelheden (ADH) van alle vitamines, mineralen en spoorelementen. Dit wordt ook wel een multivitamine of ‘A t/m zink’ vitamine genoemd, en bespaart veel geld en moeite.

4. Zonlicht

Voedsel is niet de enige factor die een rol speelt bij vitamines. Zo wordt vitamine D aangemaakt onder invloed van zonlicht op de huid. Ook lichaamsbeweging is goed. Een sterk en gezond lichaam neemt namelijk meer vitamines en voedingsstoffen op dan een ongezond en zwak lichaam.

Wat zijn jouw standpunten & opvattingen omtrent vitaminesupplementen? Deel ze in een reactie hieronder!

Voedingssupplementen zonde van je geld?

De werking van voedingssupplementen zoals vitamines, macromineralen, spoorelementen, aminozuren, vetzuren, antioxidanten, enzymen en fytonutriënten wordt sterk in twijfel getrokken door een grootschalig Amerikaans onderzoek. De onderzoekers hebben 68 onderzoeken geanalyseerd onder 232.606 mensen. Ze hebben geen grote positieve of negatieve effecten gevonden onder de mensen die voedingssupplementen slikten. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om vitamines, mineralen of (andersoortige) antioxidanten…

Sommige wetenschapper denken dat bepaalde vitamines, antioxidanten en mineralen alleen werken als ze in voedsel zitten (omdat er in natuurvoedingsmiddelen heel veel ondersteunende fytonutriënten zitten die niet voorkomen in pillen of tabletten), Of dat mensen die vitaminerijk voedsel eten sowieso al gezonder zijn, omdat ze bewuster en actiever bezig zijn met hun gezondheid. (bron)

Sommige voedingssupplementen met bèta-caroteen –een stof die van nature veel voorkomt in wortelen– bevorderen zelfs longkanker bij rokers.

Kwaliteit & biologische activiteit

Daarnaast is de kwaliteit van de vitamines ook nog erg belangrijk. Hierbij geldt overigens niet dat een duur voedingssupplement met vitamines, mineralen of antioxidanten per definitie beter is dan een goedkope versie. Het gaat er hoofdzakelijk om dat de vorm waarin de vitamine of het mineraal voorkomt in een supplement biologisch actief is. De biologische activiteit bepaalt of een voedingsstof kan worden opgenomen, omgezet, opgeslagen en/of ingezet door je lichaam.

Tot slot

Bovengenoemd onderzoek zal in de nabije toekomst ongetwijfeld worden vervolgd, maar een voedingssupplement slikken kan ook naar alle waarschijnlijkheid ook niet al te veel kwaad (behalve voor je portemonnee), zolang je maar niet boven de veilige, dagelijkse bovengrens van vitamines of mineralen uitstijgt.

Gebruik jij voedingssupplementen (multivitaminepillen e.a.) met vitamines, provitamines, covitamines, mineralen, spoorelementen, (vis)vetzuren, enzymen, co-enzymen, proteïnen, aminozuren, plantenextracten, fytochemicaliën, antioxidanten, hormoon-achtige stoffen of andersoortige micro- of macronutriënten? Laat hieronder weten waarom wel of niet…

De waarheden en fabels rond inname van vitaminesupplementen in de herfstmaanden

Tijdens de herfst krijgen we weer met toenemende mate last van natte neuzen, kwellende verkoudheid en een grieperig gevoel. Hoewel er wordt beweerd dat je dit kunt tegengaan met vitaminesupplementen in de R-maanden (september t/m april), is dit in werkelijkheid al snel overbodig en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk.

Misverstanden

Waar de misverstanden betreffende vitaminesupplementen vandaan komen is duidelijk. Vroeger waren supplementen nog wel eens vereist, omdat er destijds geen verse voedingsmiddelen voorradig waren tijdens de koudere maanden. Ook krijg je door het gebrek aan zonlicht minder vitamine D binnen. Tegenwoordig zijn er echter het hele jaar door verse en gezonde voedingsmiddelen verkrijgbaar die alle essentiële voedingsstoffen bevatten.

Gevolgen van een verzwakte weerstand

Het klopt dat een ernstig gebrek aan bepaalde voedingsstoffen de resistentie verlaagt. Een verzwakte weerstand vergroot op zijn beurt de kans op virale en/of bacteriële infecties, en daar kun je behoorlijk ziek van worden. Wanneer je gevarieerd en gezond eet krijg je echter genoeg voedingsstoffen binnen om gezond te blijven, ook in de herfst.

Voedingsstoffen die de resistentie verhogen

De mineralen zink (Zn) en selenium (Se) en vitamine A, C, D, E en B-6 begunstigen een gezonde, sterke weerstand. Deze vitamines en mineralen vind je onder andere in:
• Groenten en fruit (vitamine C)
• Vlees (zink + selenium + vitamine B-6)
• Vis (vitamine D + selenium)
• Margarine (vitamine A + D + E)
• Brood (vitamine B-6 + selenium + zink)

Gevaar

Je lichaam heeft voldoende vitamines en mineralen nodig, maar een teveel aan bepaalde voedingsstoffen is niet goed en soms zelfs schadelijk. Zo helpt veel vitamine C niet tegen verkoudheid, verkleinen senioren de kans op infecties niet dankzij supplementen en kan een teveel aan bepaalde voedingsstoffen zelfs een averechts effect op de gezondheid hebben. Extreem grote hoeveelheden van een bepaalde vitamine kunnen zelfs een vitaminevergiftiging veroorzaken.

Conclusie

Wil je gezond blijven, eet dan gezond en gevarieerd, ga regelmatig naar buiten en doe voldoende aan lichaamsbeweging. Wil je toch een supplement slikken, kies dan één supplement met alle dagelijks aanbevolen hoeveelheden (ADH).

Het gebruik van kruidensupplementen – nuttig of gevaarlijk?

Veel mensen gebruiken kruidensupplementen en de verkoop van deze producten neemt voortdurend toe. Kruidensupplementen worden gemaakt van planten met medicinale eigenschappen en zouden ziektes kunnen voorkomen en/of genezen.

Wanneer een kruidensupplement echter op het label wordt aangeprezen als ‘natuurlijk’ dan wil dat nog niet zeggen dat het werkt, of zuiver en gezond is. Hoewel is aangetoond dat sommige kruiden een positieve uitwerking op de gezondheid hebben, zijn er ook kruiden met een mogelijk schadelijk effect.

Beweringen over kruiden zijn vaak gebaseerd op folklore en aanbevelingen in plaats van op resultaten van wetenschappelijke onderzoeken. Het is belangrijk om betrouwbare informatie over kruiden te raadplegen en te zoeken naar objectieve bronnen. Omdat er geen standaard samenstelling van kruidensupplementen bestaat kan hetzelfde kruid in verschillende producten in verschillende hoeveelheden worden aangetroffen. Dit kan leiden tot giftige hoeveelheden van bepaalde kruiden, wat het lichaam kan schaden. Ga er dus niet vanuit dat ‘natuurlijk’ ook veilig betekent.

Tips

Om de kans op gezondheidrisico’s te verkleinen is het belangrijk om de volgende adviezen op te volgen bij het aankopen en gebruiken van kruidensupplementen:

• Vertel je dokter altijd dat je kruiden gebruikt. Kruiden kunnen namelijk van invloed zijn op andere medicatie en gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

• Probeer serieuze medische aandoeningen niet zelf te behandelen door middel van kruiden.

• Gebruik geen kruidensupplementen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is niet bekend of en in welke mate kruiden een ongeboren kind kunnen schaden.

• Geef kinderen die jonger dan drie jaar zijn niet zomaar kruiden. Overleg dit altijd eerst met de kinderarts.

• Koop alleen kruiden waar een houdbaarheidsdatum en een producent opvermeld staan.

• De verpakking of gebruiksaanwijzing van kruidensupplementen moet aangeven welk deel van een plant is gebruikt om het product te vervaardigen, voorbeelden hiervan zijn wortels, bladeren of bloesems.

• Als een supplement een mix van verschillende kruiden is dan dient er op de verpakking vermeld te staan welke individuele ingrediënten zijn gebruikt en in welke hoeveelheden.

Afslankproducten: geen redmiddelen, maar hulpmiddelen!

Er worden steeds meer diëten en afslankproducten gebaseerd op een zogenaamd wonderbaarlijk ingrediënt. Enkele voorbeelden van dit soort “super-ontdekkingen” die je zouden helpen bij afslanken zijn als volgt:

  • Groene thee-extract
  • Co-enzym Q10
  • Ginseng & guarana
  • Hoodia Gordinii & yohimbe
  • Aloë Vera & witte wilgenbast
  • Afrikaanse mango
  • Appelazijn & citroensap
  • Mineralen & spoorelementen (kalium e.a.)
  • Zeewier (spirulina & chlorella)
  • Omega-vetzuren (visoliecapsules e.a.)
  • Aminozuren (leucine, L-carnitine e.a.)
  • Acai-, Maqui-, Camu Camu- & Goji-bessen
  • Cafeïne

Volgens fabrikanten en aanbieders van afslankmiddelen is de werkzaamheid van dit soort stoffen gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Maar waarom vallen er dan zo weinig mensen écht af dankzij wonderdiëten en wonderpilletjes?

“Wetenschappelijk” onderzoek

Wat meestal benadrukt wordt in onderzoeksrapporten, is het gemiddelde gewichtsverlies per testpersoon. Waarom er ook altijd testpersonen zijn bij wie de stof helemaal niets doet, wordt nagenoeg altijd in het midden gelaten. Voor degene die het onderzoek laat uitvoeren is het “wetenschappelijke bewijs” namelijk alles wat telt. Rapporten worden daarom zo positief mogelijk geformuleerd en gepresenteerd. (bron)

Onderdeel & geheel

Bovendien zijn er talloze consumenten die een afslankpil of dieetmethode niet als onderdeel van een uitgebreide afslank-strategie zien… Maar simpelweg als alternatief gebruiken voor gezond eten en lichamelijke inspanning! En daarvoor zijn afslankmiddelen niet bedoeld.

Ook al zou appelazijn of groene thee ontzettend effectief zijn, dan nog zul je er niet door afvallen als je er een Bossche bol bij eet. Relativeren en nuanceren is dan ook van cruciaal belang als je wilt afvallen. Kortom: logisch nadenken en niet blindelings bouwen & vertrouwen op “wetenschappelijk bewezen” afslankproducten.

Tot slot

Zie groene thee niet als een oplossing voor overgewicht, maar als steuntje in de rug. Beschouw eiwitten niet als een dieet, maar als een belangrijk onderdeel ervan. Besef dat appels en peren net zoveel belangrijke voedingsstoffen bevatten als uitheemse tropische bessen met mooie namen…

Gebruik voedingssupplementen bovendien niet als vervangingsmiddel voor lichaamsbeweging, maar als aanvulling erop. Als puntje bij paaltje komt, is er namelijk geen enkel pilletje, plantje, drankje of extract dat beter werkt voor afvallen dan gematigd eten & veel bewegen.
Gebruik jij een supplement, drankje of specifiek dieet om af te vallen? Laat hieronder weten welk resultaat het jou tot nu toe heeft opgeleverd!

3 Reacties

  1. het is in elk geval zo dat ”medicijnen”je altijd zieker maken dan je al bent en dat is van voedingssupplementen in de meeste gevallen niet zo.

    • Dat is natuurlijk pertinente nonsens. Er zijn volop medicijnen te bedenken waarvan onomstotelijk is aangetoond dat ze mensen beter maken. En er zijn allerhande voedingssupplementen waar mensen ziek van worden. Denk maar eens aan vitamine B6-supplementen… Gelukkig steekt de wereld niet dusdanig ongenuanceerd en zwart-wit in elkaar… Ziekten die voorheen ongeneeslijk waren, zijn vandaag de dag te genezen dankzij medicijnen. 100 jaar geleden viel men met bosjes door bacteriële infecties, virale keelontstekingen en allerhande infectieziekten. Hoofdzakelijk dankzij moderne medicijnen is de gemiddelde levensverwachting de afgelopen decennia enorm gestegen.

  2. Volgens mij werkt ongeveer de helft van de aangeprezen voedingssupplementen niet, de vraag is echter welke helft? Ik kwam een blog tegen waarin een aantal supplementen genoemd wordt waarvan de werking aangetoond zou zijn.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.