Een eetlustremmer klinkt als muziek in de oren voor iedereen die een paar kilo (of meer) wil kwijtraken. Daarom heb ik een aantal van deze eetlustremmende middelen op een rijtje gezet, zodat je wegwijs kunt worden in deze soms toch wel schimmige wereld van eetlustremmers. Er zijn enkele categorieën van deze middelen te bestellen bij de drogist, (vage / dubieuze) internetwinkels, maar ook via de apotheek. Voor dit artikel bespreek ik kort deze hoofdgroepen:
- Stackers als eetlustremmer
- Honger stillende voedingssupplementen
- Zuiveldrankjes die eetlust remmen
- Eetlustremmende medicijnen
Eetlustremmer & fatburner: de Stacker
Stackers bestaan al tientallen jaren, en de ingrediënten ervan worden al veel langer gebruikt. In de meeste stackers van tegenwoordig zit vooral cafeïne en deze bekende stof zorgt ervoor dat je daadwerkelijk minder honger krijgt. Daarnaast bevatten stackers –afhankelijk van welk soort je neemt– nog meer stoffen die de eetlust wegnemen. Werken ze? Ja, ze werken. Daar kan ik kort en krachtig over zijn. Is het aan te raden? Dat ligt aan je persoonlijke voorkeur. Je krijgt namelijk van bijna alle stackers een opgefokt gevoel en dat ligt niet iedereen even prettig.
Eetlustremmende voedingssupplementen
De categorie eetlustremmende voedingssupplementen is ronduit schimmig te noemen. Er zijn zoveel ‘voedingssupplementen’ die beloven de eetlust te remmen, dat je door het bos de bomen vaak niet meer ziet. Het grootste probleem met de voedingssupplementen is de controle op de werking ervan. Voedingssupplementen zijn namelijk niet aan zware regels gebonden, zoals bijvoorbeeld medicijnen dat wel degelijk zijn…
Dit komt erop neer dat producten van deze middelen op de verpakking bijna alles kunnen zetten wat ze willen. Wees dan ook uitermate terughoudend als het aankomt op eetlustremmende voedingssupplementen! Als je twijfelt over een specifiek product, laat het dan weten, dan bespreek ik het op Gezondr. Ik zal proberen in de loop der tijd een complete lijst met eetlustremmers te maken die wel of niet werken.
Eetlustremmende zuiveldrankjes
Er zijn diverse zuiveldrankjes te koop zoals Optimel Control die de eetlust zouden remmen. Voor eigenlijk al deze drankjes geldt dat het vooral marketingtrucs zijn. Ze rechtvaardigen in elk geval niet de (extreem) hoge prijs die ervoor wordt neergeteld. Bewijzen dat ze daadwerkelijk helpen, zijn er meestal niet. De enige positieve onderzoeken zijn betaald door Campina of andere zuivelproducenten, dus de resultaten daarvan kun je wellicht beter in de prullenbak gooien. Tussendoor nog wat aanvullende informatie over afslankmiddelen:
- Eetlustremmers – Afvallen met XL-S Medical, Alli & Stackers!?
- Waarom er nog altijd geen superieure afslankpil bestaat…
- Het grootste nadeel van dieetpillen & afslankmiddeltjes
- Dieetpil Sibutramine helpt tieners NIET met afvallen
- 4 afslankproducten die Dr. Oz écht aanbeveelt
- Overgewicht? Let dan op! 5 feiten die je moet kennen…
- Groene Koffie voor afslanken & gewichtsafname: werkt het of niet?
- Dieetpillen: te mooi om waar te zijn + hoge boetes…
- 6 misverstanden m.b.t. dieetpillen & bariatrische ingrepen
- Laxeermiddelen & afvallen: Pas op met “natuurlijke” dieetpillen & kruidenthee!
- Nieuwe dieetpil zet in maag uit tot grootte van tennisbal
(Receptplichtige) eetlustremmende medicijnen
Er zijn in de laatste jaren een aantal al dan nier receptplichtige medicijnen op de markt gekomen die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. De resultaten met deze eetlustremmende medicamenten zijn wisselend. Bovendien zijn deze medicijnen vooral bedoeld voor mensen met obesitas (BMI hoger dan 30)…
- Reductil met de werkzame stof Sibutramine werkt prima, maar is vooral een hulpmiddel, en moet niet worden gezien als een wondermiddel. Je kunt met Reductil ongeveer 5% van je lichaamsgewicht verliezen, maar vooral sporten en gezond eten zijn een must als ondersteuning van de hongerstillende werking.
- Acomplia, met de werkzame stof Rimonabant is ook een eetlustremmer. De resultaten van dit medicijn zijn redelijk over het algemeen, maar het heeft ook nadelige bijwerkingen, die alleen te rechtvaardigen zijn als je gezondheid erg zwaar te lijden heeft onder jouw overgewicht.
In welk geval werken afslanksupplementen wél?
Er verschijnen zowat dagelijks nieuwe dieet- en afslanksupplementen op de markt. Veruit de meeste gebruikers komen uiteindelijk tot de conclusie dat ze niet werken. Een kleine niche bemerkt echter wel degelijk resultaat. Maar hoe komt het dan dat sommigen wél baat hebben bij dieetsupplementen? Hieronder lees je het antwoord…
1. Regelmatig bewegen
Een dieetsupplement werkt het beste als je veel sport. De werkzame stof in dieetpillen is namelijk negen van de tien keer cafeïne. En cafeïne kan je sportprestaties op drie verschillende vlakken verbeteren. (bron) Afslanksupplementen kunnen je zodoende indirect (via lichamelijke inspanning) helpen om af te vallen.
2. Bewust omgaan met eten
Dieetsupplementen werken niet zonder dat je verantwoord en bewust omgaat met voeding. Een pilletje met cafeïne kan je stofwisseling namelijk een duwtje in de rug geven, maar weegt nimmer op tegen de hoeveelheid calorieën in een Big Mac Menu. Als je daarentegen gezond, gematigd, gevarieerd en uitgebalanceerd eet, dan kan een dieetsupplement net de balans doen omslaan van een calorieoverschot naar een calorieschuld. Alle beetjes helpen!
3. Geloof & vertrouwen
Als je gelooft dat iets werkt, dan werkt het ook. Groene koffie, EGCG, Afrikaanse mango, Q10; kies er maar een uit. Het gaat er simpelweg om dat je met volle overtuiging gelooft in de werking ervan. Je moet er voor 100% vertrouwen in hebben.
Als je voor jouw gevoel goede resultaten boekt, dan raak je bevlogen en gemotiveerd. Je gaat nóg gezonder eten en blijft bewegen. Of de resultaten uiteindelijk te danken zijn aan je dieetpillen zul je nooit zeker weten. Misschien komt het alleen maar door je gezondere eetpatroon en actievere leefstijl en berust jouw afslanksupplement enkel op een placebo-effect. Dat maakt echter niet uit, want het resultaat telt!
Eetlustremmers: tot slot…
Misschien versnellen bepaalde dieetsupplementen de stofwisseling of vetverbranding een piepklein beetje; misschien ook niet. De bottom-line is dat dieetsupplementen je een mentale boost kunnen geven om gezonder te leven… De exacte bestanddelen van het betreffende supplement doen er eigenlijk niet toe, zolang je maar 100% overtuigd bent van de werkzaamheid van jouw dieetsupplement.
Heb jij afslanksupplementen geprobeerd? En werken ze voor jou wel of niet? Laat hieronder je reactie achter! Wil je meer informatie over een bepaald eetlustremmend middel, laat het dan eveneens weten in een berichtje hieronder!