Een eetlustremmer klinkt als muziek in de oren voor iedereen die een paar kilo (of meer) wil kwijtraken. Daarom heb ik een aantal van deze eetlustremmende middelen op een rijtje gezet, zodat je wegwijs kunt worden in deze soms toch wel schimmige wereld van eetlustremmers. Er zijn enkele categorieën van deze middelen te bestellen bij de drogist, (vage / dubieuze) internetwinkels, maar ook via de apotheek. Voor dit artikel bespreek ik kort deze hoofdgroepen:

 • Stackers als eetlustremmer
 • Honger stillende voedingssupplementen
 • Zuiveldrankjes die eetlust remmen
 • Eetlustremmende medicijnen

Eetlustremmer & fatburner: de Stacker

Stackers bestaan al tientallen jaren, en de ingrediënten ervan worden al veel langer gebruikt. In de meeste stackers van tegenwoordig zit vooral cafeïne en deze bekende stof zorgt ervoor dat je daadwerkelijk minder honger krijgt. Daarnaast bevatten stackers –afhankelijk van welk soort je neemt– nog meer stoffen die de eetlust wegnemen. Werken ze? Ja, ze werken. Daar kan ik kort en krachtig over zijn. Is het aan te raden? Dat ligt aan je persoonlijke voorkeur. Je krijgt namelijk van bijna alle stackers een opgefokt gevoel en dat ligt niet iedereen even prettig.

Eetlustremmende voedingssupplementen

eetlustremmer eetlustremmers De categorie eetlustremmende voedingssupplementen is ronduit schimmig te noemen. Er zijn zoveel ‘voedingssupplementen’ die beloven de eetlust te remmen, dat je door het bos de bomen vaak niet meer ziet. Het grootste probleem met de voedingssupplementen is de controle op de werking ervan. Voedingssupplementen zijn namelijk niet aan zware regels gebonden, zoals bijvoorbeeld medicijnen dat wel degelijk zijn

Dit komt erop neer dat producten van deze middelen op de verpakking bijna alles kunnen zetten wat ze willen. Wees dan ook uitermate terughoudend als het aankomt op eetlustremmende voedingssupplementen! Als je twijfelt over een specifiek product, laat het dan weten, dan bespreek ik het op Gezondr. Ik zal proberen in de loop der tijd een complete lijst met eetlustremmers te maken die wel of niet werken.

Eetlustremmende zuiveldrankjes

Er zijn diverse zuiveldrankjes te koop zoals Optimel Control die de eetlust zouden remmen. Voor eigenlijk al deze drankjes geldt dat het vooral marketingtrucs zijn. Ze rechtvaardigen in elk geval niet de (extreem) hoge prijs die ervoor wordt neergeteld. Bewijzen dat ze daadwerkelijk helpen, zijn er meestal niet. De enige positieve onderzoeken zijn betaald door Campina of andere zuivelproducenten, dus de resultaten daarvan kun je wellicht beter in de prullenbak gooien. Tussendoor nog wat aanvullende informatie over afslankmiddelen:

(Receptplichtige) eetlustremmende medicijnen

Er zijn in de laatste jaren een aantal al dan nier receptplichtige medicijnen op de markt gekomen die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. De resultaten met deze eetlustremmende medicamenten zijn wisselend. Bovendien zijn deze medicijnen vooral bedoeld voor mensen met obesitas (BMI hoger dan 30)

 • Reductil met de werkzame stof Sibutramine werkt prima, maar is vooral een hulpmiddel, en moet niet worden gezien als een wondermiddel. Je kunt met Reductil ongeveer 5% van je lichaamsgewicht verliezen, maar vooral sporten en gezond eten zijn een must als ondersteuning van de hongerstillende werking.
 • Acomplia, met de werkzame stof Rimonabant is ook een eetlustremmer. De resultaten van dit medicijn zijn redelijk over het algemeen, maar het heeft ook nadelige bijwerkingen, die alleen te rechtvaardigen zijn als je gezondheid erg zwaar te lijden heeft onder jouw overgewicht.

In welk geval werken afslanksupplementen wél?

Er verschijnen zowat dagelijks nieuwe dieet- en afslanksupplementen op de markt. Veruit de meeste gebruikers komen uiteindelijk tot de conclusie dat ze niet werken. Een kleine niche bemerkt echter wel degelijk resultaat. Maar hoe komt het dan dat sommigen wél baat hebben bij dieetsupplementen? Hieronder lees je het antwoord…

1. Regelmatig bewegen

Een dieetsupplement werkt het beste als je veel sport. De werkzame stof in dieetpillen is namelijk negen van de tien keer cafeïne. En cafeïne kan je sportprestaties op drie verschillende vlakken verbeteren. (bron) Afslanksupplementen kunnen je zodoende indirect (via lichamelijke inspanning) helpen om af te vallen.

2. Bewust omgaan met eten

Dieetsupplementen werken niet zonder dat je verantwoord en bewust omgaat met voeding. Een pilletje met cafeïne kan je stofwisseling namelijk een duwtje in de rug geven, maar weegt nimmer op tegen de hoeveelheid calorieën in een Big Mac Menu. Als je daarentegen gezond, gematigd, gevarieerd en uitgebalanceerd eet, dan kan een dieetsupplement net de balans doen omslaan van een calorieoverschot naar een calorieschuld. Alle beetjes helpen!

3. Geloof & vertrouwen

Als je gelooft dat iets werkt, dan werkt het ook. Groene koffie, EGCG, Afrikaanse mango, Q10; kies er maar een uit. Het gaat er simpelweg om dat je met volle overtuiging gelooft in de werking ervan. Je moet er voor 100% vertrouwen in hebben.

Als je voor jouw gevoel goede resultaten boekt, dan raak je bevlogen en gemotiveerd. Je gaat nóg gezonder eten en blijft bewegen. Of de resultaten uiteindelijk te danken zijn aan je dieetpillen zul je nooit zeker weten. Misschien komt het alleen maar door je gezondere eetpatroon en actievere leefstijl en berust jouw afslanksupplement enkel op een placebo-effect. Dat maakt echter niet uit, want het resultaat telt!

Eetlustremmers: tot slot…

Misschien versnellen bepaalde dieetsupplementen de stofwisseling of vetverbranding een piepklein beetje; misschien ook niet. De bottom-line is dat dieetsupplementen je een mentale boost kunnen geven om gezonder te leven… De exacte  bestanddelen van het betreffende supplement doen er eigenlijk niet toe, zolang je maar 100% overtuigd bent van de werkzaamheid van jouw dieetsupplement.

Heb jij afslanksupplementen geprobeerd? En werken ze voor jou wel of niet? Laat hieronder je reactie achter! Wil je meer informatie over een bepaald eetlustremmend middel, laat het dan eveneens weten in een berichtje hieronder!

29 Reacties

 1. repelsteeltje.
  dat ieder pondje door je mond naar binnen komt is niet helemaal waar.
  Slecht slapen ,medicatie kunnen een oorzaak zijn dat je moeilijk afvalt’
  En inderdaad niet tussen door eten ,op tijd eten ,geen crash dieet geeft vaak een goed resultaat. Accepteren dat je op een bepaalde leeftijd en wat chronische kwalen echt je maatje 42 niet meer terug krijgt. Met 10 kg afvallen voel je je een stuk beter zijn twee kleding maten minder ! hallo dat zij twee grote zakken aardappels ,ik ga ervoor !

 2. Hoi, Ik heb een serieus overgewicht en vind het heel moeilijk om af te vallen. Dus die eetlustremmer lijkt mij te helpen om een begin te maken met afvallen en andere manier van eten. Maar weet niet welke ik kiezen moet.

 3. Hallo; ik heb AGS en lupus; pas ontdekt op mijn 45e na jaren onderzoeken… Het is noodzakelijk dat ik levenslang Hydrocortison inneem… maar de voortdurende honger die ik erdoor krijg is niet meer te harden… Gezond koken doe ik al jaren, maar ik heb nooit het gevoel van voldaan te zijn en blijf eten, dit kan zo niet meer, weet er iemand raad?

 4. Ik lees hier ook een reactie over 1000 kcal per dag, dat is te weinig. Je zult inderdaad afvallen, maar niet op een gezonde manier. En op een gegeven moment aankomen. Een vrouw heeft altijd nog 2000 kcal per dag nodig, 1000 eronder zitten geeft je lichaam een teken dat het te weinig binnen krijgt en dus moet besparen. Wat gebeurt er dan vraag je je af? Of een betere vergelijking met wat ik bedoel? Nou, je bent even zwaar als je 2000 kcal per dag zou eten en niet in de survival stand zit vergeleken dat je 1000 kcal per dag eet en dus wel in de survival stand zit. Ik ben zelf ook 150 kg geweest op z’n maximale, ik weeg nu 55 kg en ben 170 cm. Terwijl ik met een crashdieet qua calorieopname niet lager dan 70 kg kwam. Pas dus op, en verander je gewoontes. 1700 kcal is eerder een maximale! De gevarenhalte zit daarmee ook stukke lager, qua ziekten, of geestelijke aandoeningen. Depressie door te weinig eten komt het allermeeste voor, doordat je niet krijgt wat je binnen moet krijgen. En je raakt bang voor eten, dus voordat iemand 1000 kcal per dag leest en opvolgt. Niet doen, en met geen idee wat te moeten doen raad ik aan om een BodyFit Shop, huisarts, diëtist of voedingscoach op de sportschool te bezoeken!

 5. Moet ik eerst langst de dokter voor een voorschrift of heb je deze niet nodig voor eetlustremmers te halen bij de apotheek? Vriendelijke groetjes!

  • Beste Robine, Dit is geheel afhankelijk van de soort eetlustremmer. Er zijn receptvrije afslanksupplementen, maar er zijn ook afslankpillen die onder de uitsluitend recept (UR) en uitsluitend apotheek (UA) geneesmiddelen vallen. Voor daadwerkelijke medicijnen is nagenoeg altijd een recept van de huisarts vereist. Groeten, Paul

 6. Ik ben nu 18, en weeg 68 kilo, maar toen ik 16 was woog ik 103 kilo. Ik ben zoveel afgevallen door gewoon normaal en gezond te eten. en calorieën tellen max 1000 per dag. en toen vloog het er af alleen nu wil het me afvallen niet meer zo goed lukken blijf op 68 zitten, als je kijkt naar iemand die nooit dik is geweest en 68 kilo is ziet die gene er goed uit, maar omdat ik dus zo dik ben geweest ziet het er allemaal niet zo mooi uit jammer genoeg haha. Dus daarom moet er nog wat af. Dus als er een klein beetje af moet beter dat je het bij gezond eten en sporten houd dan dat je pillen gaat innemen goed zorgen voor je lichaam! Gr. Mel

 7. Hierbij wil ik toch even waarschuwen voor het gebruik van Stackers… Ja, ze werken… maar naast de gekende bijwerkingen (opgefokt gevoel, hartkloppingen…) kreeg ik ook rare krampen in mijn hals, had ik constant vreselijke maagpijn (eetlustremmer, wel ja!) ;-) en werd ik vreselijk opvliegend. Ik kon met mezelf geen blijf, zou haast de muren oplopen. Ook werd ik er, na ongeveer een maand gebruik, heel erg depressief van! En zodra ik stopte met de Stackers, was het gewicht er ook zo weer bij. Gezond eten en voldoende bewegen is nog altijd de enige oplossing, vrees ik…

 8. Ik heb een tijd Reductil gebruikt en ben in een half jaar ruim 17 kilo kwijtgeraakt. Het beviel mij bijzonder goed, ik kon al het snoep en koek laten staan. Daarbij kookte ik gezond veel verse groente en veel wokken. Maar sinds februari is Reductil uit de handel genomen, wat ik zeer jammer vind. Kon ik maar weer iets vinden wat dezelfde werking heeft , met dezelfde werkzame stof sibutramine. Wie kan mij dat vertellen?

  • Ik heb ook reductil gebruikt. Nu dit uit de handel is ben ik terug bijgekomen, en weet dus helemaal niet met wat ik deze kilo’s er terug af zal krijgen. Ik durf momenteel geen sibutramine bestellen via internet. Hebt u al iets doeltreffends gevonden? Marie

 9. Je weet t pas als je ermee leeft, al die adviezen, tsss!!! Ik sport 5x per week intens en eet redelijk gezond, maar er gebeurt echt helemaal niks!!! Daarom word de vraag naar hulpmiddelen steeds groter, ik ben zo ondertussen ook de weg kwijt met al die zogenaamde pillen, sapjes, diëten… Wie het echt weet mag het zeggen!

 10. suus stackers kun je vaak in n smart shop kopen. naast het vak waar de liqued xtc ligt :P ik heb ze ook geprobeert doet echter niks merkbaars meschien dat er mensen zijn die het wel positief ervaren.

 11. Zoals Suus al vroeg. WAAR KAN JE DIE STACKER KOPEN??? Ik wil niet snoepen, ik wil wel afvallen maar ik snoep en eet te veel vaak zonder dat ik er erg in heb. IK MOET 10 KILO KWIJT!!!!!!!!!

  • Eten zonder dat je het door hebt is onzin. Misschien als je eet tijdens het slaapwandelen, maar anders is het gewoon een excuus / uitvlucht / smoesje om jezelf ongegeneerd vol te kunnen proppen. Als je niet wilt snoepen en niet te veel / vaak wilt eten, moet je dat gewoon niet doen. Accepteer dat je zelf verantwoordelijk bent voor deze keuze (want dat is het) en schuif de verantwoordelijkheid niet af door te veronderstellen dat je er geen erg in hebt… Je kunt er achteraf immers over schrijven, dus op een bepaald niveau moet je het door hebben (gehad). Neem geen eetlustremmers, maar neem gewoon de controle in handen over je eigen leven!

 12. Het zijn gewoon placebo’s die pillen gaan echt niet werken. Je moet gewoon minder vet eten minder snoepen en meer sporten. Dit heeft gewoon het meest effect en voorkomt het jojo effect. Punt. Gr. Jessica

  • Meer over Stackers 1, 2, 3, 4, XPLC, Black Burn, SuperStack, 7-Phenyl Stack, SuperCaps, StackerX: Xtreme NRG, Vital e.a. kun je desgewenst lezen in dit artikel over Stackers (met daaronder 450+ reacties)…

  • Wimpie Woef

   Op het internet MisterDoubleYou (MDY) verkoopt Stackers.

 13. Mijn mening is: hou alles een beetje in de gaten en doe gewoon. niet té veel, niet té weinig, en dan blijven we bij de middelmaat. :twisted: :P

 14. Ik hou het gewoon op wat minder te eten. Dat is denk ik de gezondste manier om af te vallen.

 15. Sorry, ik heb geen last van te veel kilo’s, maar als ge gezond en in mate eet met de nodige beweging lukt het ook en het kost je wel doorzetting en wat meer werk om gezond te koken, dus doen! Groetjes, :roll:

 16. Minder eten, veel bewegen hard werken zijn de beste methodes. Alle andere vormen kosten geld, en vragen inspanningen, zodat men in deze hectische tijd de belangrijkste huishoudelijke taken moet opzij schuiven (gezond eten).

 17. Ik ben lesgeefster en zit hier momenteel met 9 volwassen mensen te oefenen aan de computer. Wij zijn hier aan het oefenen om te reageren op weblogs. We hebben jouw weblog hiervoor uitgekozen.

 18. Al deze middeltjes bezorgen je alleen maar een jojo effect zodra je ze niet meer gebruikt.

 19. Gezond eten, samen met (gezond) bewegen, kan helpen om af te vallen. Ik wens iedereen veel moed en volharding…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.