Afscheiding-zwangerschapJe zwangerschap brengt een heleboel lichamelijke veranderingen met zich mee. Eén daarvan is vaginale afscheiding. Vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap hoeft niets noemenswaardigs te betekenen, maar dat kan wel. Hieronder vind je 5 mogelijke oorzaken van afscheiding (secretie / excretie) tijdens je zwangerschap…

Afscheiding & zwanger – Oorzaak 1: Innesteling

Bij het ontstaan van een zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Hierbij treedt soms vaginaal bloedverlies en slijmverlies op, enigszins vergelijkbaar met een lichte menstruatie. Dit is volkomen onschuldig.

Afscheiding & zwanger – Oorzaak 2: SOA

Abnormale vaginale afscheiding kan op een SOA duiden. Als je tijdens je zwangerschap onveilige geslachtsgemeenschap hebt gehad met een besmette persoon, dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld syfilis of chlamydia hebt opgelopen. Een geslachtsziekte kan gevaarlijk zijn voor de baby, dus neem bij twijfel direct contact op met je huisarts.

Afscheiding & zwanger – Oorzaak 3: Semi-menstruatie

Bloed bij de afscheiding hoeft geen reden te zijn tot paniek. Tijdens de eerste maanden van een zwangerschap kun je – door toedoen van hormonale veranderingen – “semi-ongesteld” worden. Deze menstruatie duurt slechts enkele dagen en is beduidend lichter dan je “normale” menstruatie.

Afscheiding & zwanger – Oorzaak 4: Blaasontsteking

Tijdens een zwangerschap hebben veel vrouwen een verhoogde kans op een blaasontsteking. Een blaasontsteking kan vaginale afscheiding (slijmverlies & bloedverlies) veroorzaken. Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap moet z.s.m. worden behandeld.

Afscheiding & zwanger – Oorzaak 5: Slijmprop

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap kan duiden op verlies van de zogenaamde “slijmprop”. Dit is een dikke prop semi-transparant slijm die de baarmoedermond afsluit en je kindje beschermt tegen infecties. Sommige vrouwen verliezen de zogenaamde slijmprop enkele dagen voorafgaand aan de bevalling; andere vrouwen verliezen de prop beetje bij beetje.

1 Comment

  1. anoniem meisje Reageer

    Ik heb sinds 3 dagen vaginale vocht verlies. het is doorzichtig en het voelt alsof ik lichtjes in mijn broek heb geplast, Nu is dit echt vocht uit mijn baarmoeder. 1,5 week geleden ong had ik lichtjes 2 druppeltjes bloed. Kan dit duiden op zwangerschap?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.