Tenzij je het geluk hebt om het hele jaar door toegang te hebben tot een verwarmd of overdekt zwembad, betekenen warmere temperaturen dat het tijd is om je zwemkleding aan te trekken en het water in te duiken.

Of je nu in de zee, het meer, het zwembad of het bubbelbad zwemt, zwemkleding nemen vuil, zweet, chemicaliën en geurtjes op van je plezier in de zon.

Hier zijn 6 eenvoudige tips voor het verzorgen van je nieuwe zwemkleding van LASCANA, zodat het er het hele seizoen goed uit blijft zien en goed blijft passen.

1. Sla de wasmachine over: Was je zwemkleding met de hand

strand-vrouw-vakantie-badpak

Een veelgestelde vraag bij het wassen van je zwemkleding is “kan het in de wasmachine?”. Hoewel sommige zwemkleding op het waslabel aangeven dat ze in de wasmachine kunnen (vooral nylon zwemkleding) kun je ze het beste met de hand wassen om ze te beschermen tegen vervagen, uitrekken of beschadiging van de stof.

Maak je geen zorgen, dit is veel makkelijker dan je denkt en vereist slechts een paar minuten en geen speciale vaardigheden.

  • Leg je zwemkleding in de gootsteen, badkuip of een bak met koel water.
  • Voeg een eetlepel van je favoriete milde wasmiddel toe en zwier rond om wat sop te creëren. Als je in de gootsteen wast, kun je minder wasmiddel gebruiken dan je normaal gebruikt voor machinaal wassen, omdat er veel minder water bij komt kijken en je wilt voorkomen dat het te veel schuimt.
  • Om de aanhoudende chloorlucht te helpen verwijderen, kun je een ½ kopje Baking Soda aan het waswater toevoegen.
  • Laat ongeveer 30 minuten weken.
  • Spoel grondig af met koud water tot er geen sop meer over is. Spoel ook je handen af om eventueel wasmiddel te verwijderen.
  • Ga verder met stap 2: drogen

2. Vermijd de droger: Laat je bikini of zwembroek aan de lucht drogen

Als het gaat om de verzorging van je bikini’s of zwembroeken, moet je de wasdroger links laten liggen. Het is veel beter om ze in de lucht te laten drogen. Hier zijn wat tips om het goed te doen:

  • Leg je zwemkleding op een schone handdoek.
  • Rol de handdoek op om het vocht uit je zwemkleding te knijpen en te absorberen. Wring of draai je zwemkleding niet, want dan beschadig je de rekbare vezels die ervoor zorgen dat je zwemkleding goed past.
  • Gebruik een aparte handdoek of een droogrek en leg je zwemkleding plat op het oppervlak om te drogen. (Probeer je zwemkleding niet op te hangen aan een deurknop, badkraan, gordijnroede of aan een waslijn. Als je je badpak ophangt, kan het vervormen en uitrekken.)
  • Als je je zwemkleding buiten droogt, vermijd dan direct zonlicht. Hoewel de zon ervoor kan zorgen dat je pak sneller droogt, kan het ook vervagen of vezels beschadigen.
  • Zet een ventilator in de buurt van je zwemkleding of zet de plafondventilator aan als je die hebt. Het briesje helpt de zwemkleding sneller te drogen!
  • Laat het een nacht drogen en draai de zwemkleding om of leg het op een ander deel van de handdoek als dat nodig is.

3. Let op waar je aan het zwembad zit om je zwemkleding te beschermen

vrouw-vakantie-badpak-zwembad

Naast het wassen en drogen van je zwemkleding is er nog iets waardoor het sneller slijt, namelijk stofpilling – meestal door het zitten op ruwe oppervlakken zoals beton met textuur of zelfs zand op het strand.

Om die kleine bobbels langs de onderkant van je bikini te voorkomen, kun je het beste op een handdoek gaan zitten in plaats van direct op het beton of zand. Als je toch pillen op je zwemkleding krijgt, kun je ze verwijderen met een stofschaar of heel voorzichtig met een schaar.

Nog een tip: probeer je zwemkleding uit de zon te houden als je het niet draagt om het te beschermen tegen verbleken.

4. Je zwemkleding afspoelen onder de douche

Hier is een tijdbesparende tip – spoel je zwemkleding af in koel water terwijl je het draagt als je uit het zwembad, de zee, het meer of het bubbelbad komt. Om goed voor je zwemkleding te zorgen, moet je het elke keer dat je het draagt goed uitspoelen – zelfs als je niet in het water gaat. Om extra efficiënt te zijn, spoel je je zwemkleding ook af als je zand, zout water, zonnebrandcrème of chloor van je huid afspoelt na een dag plezier in de zon. Trek het dan uit en spoel het nog een keer goed uit voordat je het plat te drogen legt.

Denk eraan: gebruik koel water. Niemand wil zijn uitstapjes naar het bubbelbad beperken, maar het hoge chloorgehalte en het warme water doen een aanslag op je zwemkleding, dus zorg ervoor dat je je zwemkleding goed uitspoelt en verzorgt om slijtage te beperken.

5. Bewaar je zwemkleding op een koele, droge plek

Als je je zwemkleding niet draagt of als je het opbergt voor volgend jaar, kun je dit het beste opbergen in een koele, droge ruimte. Vermijd warme zolders en vochtige kelders. Voor een optimale verzorging kun je je opgeborgen zwemkleding in een kledingzak doen. Zorg er wel voor dat ze helemaal droog zijn voordat je de zak dichtdoet om schimmelvorming door vochtige bikini broekjes of BH’s te voorkomen.

6. Als je het in de wasmachine wast: Gebruik een fijnewasprogramma en een mild wasmiddel

Sommige zwemkleding zijn gemaakt van stoffen die in de machine gewassen kunnen worden en als je ervoor kiest om je zwemkleding in de wasmachine te doen, doe het dan rustig aan. Een wasmachine zonder centraal roerwerk heeft minder kans om slierten te pakken en klitten te veroorzaken. Zorg ervoor dat je het programma “Fijne was” of “Fijne was” gebruikt, koud water en een mild wasmiddel gebruikt.

Als je besluit om je zwemkleding in de wasmachine te wassen, mag je het niet in de droger drogen, tenzij die alleen lucht blaast (geen warmte). De hoge temperaturen van een droger kunnen kwetsbare stoffen beschadigen, dus je kunt de warmte beter achterwege laten!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.