stevige-borstenOp het gebied van borsten lopen de smaken enorm uiteen. Zo houdt de één van grote borsten, terwijl de ander juist de voorkeur geeft aan kleine borsten. Wel is vrijwel iedereen het erover eens dat borsten – ongeacht het formaat – stevig en strak moeten zijn en juist vooral niet moeten hangen. Daarom hierbij 5 tips voor mooie, stevige borsten (en tegen hangende borsten)…

1. Borstspieren trainen

De borsten van een vrouw worden op hun plek gehouden door de borstspieren (dezelfde spieren zijn bij een man goed zichtbaar). Als een vrouw gericht, herhaaldelijk en effectief haar borstspieren traint, dan worden deze groter. Als je borstspieren in omvang toenemen, komen ze ietwat verder naar voren te staan. Je borsten worden hierdoor steviger en geprononceerder en kunnen na een groot aantal intensieve work-outs zelfs groter lijken. Enkele voorbeelden van goede borstspieroefeningen om je borstspieren te trainen zijn als volgt:

 • Bankdrukken met lange halter
 • Schuin bankdrukken (‘incline barbell benchpress’)
 • Cable Cross-Over
 • Dumbbell Fly met handgewichten
 • Dumbbell Pull-over
 • Push-ups (bij voorkeur close-grip)!!!

Bovendien hebben borstspieroefeningen een liftend effect; enigszins vergelijkbaar met dat van een push-up-beha. De kans dat je borsten vroegtijdig gaan “hangen” is dan ook beduidend kleiner als je regelmatig borstspieroefeningen doet. Een vakkundige borstmassage kan eventueel ook bijdragen aan mooie, stevige borsten.

Bankdrukken en opdrukken zijn goede oefeningen om je borstspieren te trainen en stevige borsten te bewerkstelligen.

2. NOOIT onbezonnen lijnen

Met gezond eten en veel bewegen is natuurlijk niks mis. Als je echter herhaaldelijk start en stopt met het volgen van ongezonde crashdiëten en daardoor gaat jojo-en, dan gaat dat ten koste van de omvang en stevigheid van je borsten. In de regel geldt het volgende: als je te kampen hebt met veel overgewicht en relatief grote borsten hebt, dan is de kans vrij groot dat je borsten ietwat – of zelfs beduidend – kleiner worden door lijnen (diëten) en afvallen (gewichtsverlies). Als je een magere bouw hebt (frêle bent), dan is de kans dat je borsten kleiner worden echter zeer gering.

Op verscheidene forums zijn reacties van vrouwen te lezen wiens borsten tot wel 2 cupmaten geslonken zijn door toedoen van een afslankdieet.

3. Collageen & elastine

Borsten rusten niet alleen op je borstspieren, maar zijn ook afhankelijk van de stevigheid en elasticiteit van je huid. Sterker nog: de borsthuid is grotendeels verantwoordelijkheid voor de “ophanging” en consistentie van je borsten. De kwaliteit (elasticiteit & stevigheid) van je huid wordt grotendeels bepaald door de stoffen collageen en elastine.

De aanmaak en vervanging van deze eiwitvezels worden gestimuleerd door bepaalde voedingsstoffen (o.a. antioxidanten, flavonoïden, anthocyanidinen, pycnogenolen en vitamine A, B, C & E). Deze voedingsstoffen komen veel voor in o.a. vruchten (druiven, bessen e.a.) en groene bladgroenten. Groenten en fruit helpen je borsten dus om hun stevigheid te behouden.

Ook eiwitten uit vette vis, mager vlees en noten zijn raadzaam voor mooie borsten; evenals voedingsvezels uit volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en hele ontbijtgranen.

4. Vitamines & mineralen

De vitamines A, B, C en E zijn dus belangrijk voor collageen, elastine en een algehele stevige en strakke borsthuid. Hetzelfde geldt voor de mineralen en spoorelementen zink, jodium en selenium. Ook enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren waaronder de essentiële omega-3- en omega-6-vetzuren zijn belangrijk voor de borsthuid. Als je er niet zeker van bent dat je al deze micronutriënten binnenkrijgt, dan kan het dus verstandig zijn om een multivitamine-supplement in te nemen (bijvoorbeeld een A tot Z supplement dat ook alle essentiële mineralen en spoorelementen bevat).

Een omega-3-supplement is eveneens raadzaam voor mooie, strakke en stevige borsten.

5. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging (cardio) stimuleert je bloedcirculatie en is dan ook goed voor je algehele lichamelijke welzijn. Lichaamsbeweging komt dus ook ten goede aan de conditie/gesteldheid van je borstspieren en borsthuid. Hangende borsten zullen niet worden omgetoverd tot mooie, stevige borsten dankzij een lange wandeltocht, maar alle beetjes helpen!

Het is overigens –ook met het oog op je borsten– belangrijk om voldoende water te drinken als je aan cardio doet. Water (maar ook groene & witte thee) in combinatie met zweten en sporten versnelt namelijk de afvoer van afvalstoffen. Draag bovendien altijd een ondersteunende sport-bh als je aan duursport (lopen, fietsen, crosstrainen, touwtje springen e.a.) doet.

Als jij nog aanvullende tips hebt voor mooie & stevige borsten, laat ze dan a.u.b. hieronder achter!

13 Reacties

 1. Ik ben 74 jaar. Na ziekenhuisverblijf met 6 kg vermageren heb ik verschrikkelijke hangborsten. Mijn cup-maat C is nu amper gevuld! Met welke borstspieroefeningen kan ik terg wat volume / stevigheid bovenaan mijn borsten krijgen. Hoeveel geduld moet ik hebben om resultaat te krijgen? Met dank.

  • Hierbij een tweetal voorbeelden (op YouTube) van borstspierwork-outs voor vrouwen die naar mijn mening goed in elkaar zitten. (bron + bron) Overigens ben ik géén van van de ietwat seksistisch ogende titel van de laatste video… :? Het gaat dus om de inhoud.

 2. Ik had lange tijd geen beha aan gehad zelfs niet in groep 8 en helft van de 1e klas. Daarom zijn me borsten gaan hangen, maar ik wil ze weer normaal krijgen. Ik kan niet opdrukken en train ook niet bij een sportschool en heb geen gewicht dat ik kan vasthouden. Wat zou ik kunnen doen? Of moet ik echt wel kunnen opdrukken en gewicht wat ik kan vasthouden kopen?

  • Beste Aija, Ja, de enige manier om hangende borsten ietwat te liften, is het uitvoeren van borstspieroefeningen. Hoe zwaarder je borsten zijn, des te groter de noodzaak van een goede beha. En des te moeilijker het is om een ‘natuurlijke borstlift’ te bewerkstelligen. Wat je moet doen, is je borstspieren bewust aanspreken en gericht trainen; dus de borstspieren achter je boezem intensief belasten met gewicht en weerstand. Kortom: krachttraining! Mochten je borsten extreem groot zijn, dan kan het helpen om af te vallen, waardoor ook je borsten kleiner worden. Een uitgebreid artikel over het trainen van de borstspieren (inclusief uitleg over verschillende borstspieroefeningen) staat al heeeeeel lang op de planning, maar ik ben er helaas nog niet aan toegekomen. Google dus even op ‘borstspieroefeningen’… Succes ermee! Groeten, Paul P.S. Je hoeft overigens niet per se gewichten te kopen; je kunt ook gewoon zware voorwerpen of je eigen lichaamsgewicht gebruiken (= calisthenics)…

 3. Hehe ik ben nu 15 jaar oud en ik heb nu cup 75D ik wil niet dat mijn borsten nog groter gaan worden wat kan ik hier tegen doen?

  • Beste A, Helaas kun je er niet actief of gericht voor zorgen dat je borsten niet verder groeien. Borstgroei wordt namelijk veroorzaakt door je hormoonhuishouding, dus zolang je puberteit niet volledig is ‘uitgeblust’ kan het zijn dat je borsten blijven groeien. Al met al bestaan geen manieren om je borsten sneller of langzamer te laten groeien. De grootte van je borsten is grotendeels erfelijk bepaald. Meestal stopt de borstgroei voor het 18e levensjaar, maar er zijn uitschieters tot ongeveer 21 jaar. Soms wordt gezegd dat de borsten doorgroeien tot 3 jaar na de eerste ongesteldheid; hoewel dit gemiddeld genomen redelijk accuraat is, gaat deze vuistregel bij lange na niet voor iedereen op. Overigens kunnen ook hormonale medicijnen –zoals de anticonceptiepil– de borstgroei beïnvloeden. En naarmate je zwaarder wordt (of zelfs overgewicht opbouwt) zullen de borsten doorgaans meegroeien. Anderzijds geldt dat de borsten kleiner worden naarmate je afvalt. De enige manier om de borsten echt te verkleinen is een operatieve borstverkleining. Als je afvalt, verdwijnen slechts vetzuren uit de vetcellen in je borsten. Maar als men vet weghaalt uit de borsten middels liopsuctie, verdwijnen daadwerkelijk vetcellen, waardoor zichtbaar en merkbaar kleinere / lichtere borsten ontstaan. Een chirurgische borstverkleining is overigens uitsluitend raadzaam als de borsten zodanig groot en zwaar zijn dat je er in het dagelijks leven last c.q. problemen aan ondervindt. Zie eventueel ook:

   Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 4. Hallo, Ik ben 19 en had cup 75G (volle cup). Ik ben nu vol aan de fitness gegaan en heb nu 75E en door de gewichtsafname is alles gaan inzakken… Ik kan wel borstspieren trainen, maar ben bang dat ik dan een nog kleinere cupmaat zal krijgen. Wel heb ik eiwitshakes besteld en schijnt het dat ik meer moet eten zodat m’n lichaam niet m’n reserves opneemt als energie. Iemand nog meer tips en zou het nog goed kunnen komen? Groet, Jups

  • Als je heel snel afvalt door veelvuldig en intensief te cardiotrainen, kunnen spieren inderdaad minder/slapper worden en kan je huid zich niet snel genoeg aanpassen aan je vetverlies, waardoor je als het ware overtollige huid overhoudt. Juist daarom is het heel erg belangrijk om ook voldoende spieroefeningen te doen. Krachttraining is in dat opzicht minstens zo belangrijk voor vrouwen als voor mannen in verband met borsten, billen en heupen.

 5. Hallo ik heb redelijk slappe borsten. Niet heel leuk aangezien ik nog maar 20 ben. Ik had met 16 een cup F, daarna ben ik afgevallen en nu is het tussen D en E. De laatste tijd verzorg ik mijn borsten goed; koude douche, oefeningen en de huid insmeren. Ik zag al snel verschil. Ik verwacht niet dat het perfect gaat worden en dat hoeft ook niet, maar wel leuk dat het beter wordt en zelfs mijn vriend viel het al op.

 6. Hoi Marieke, Ik heb ik ook last rond de menstruatie. Aantal vriendinnen van mij ook waar ik het mee over heb gehad. Als je toch twijfelt kun je altijd naar de huisarts gaan. Ben geen dokterloper, maar ja, het gaat wel om je lichaam en als je er vaker last van hebt is het toch verstandig om ernaar te laten kijken. Beter gerustgesteld worden dan lang rondlopen met iets wat misschien wel wat kan zijn. Stress is trouwens nooit goed voor het lichaam!

 7. Hallo, Mijn borsten doen de laatste tijd pijn. En ze jeuken bij de tepels. Met de menstruatie is ’t het ergst. Groet, Marieke

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.