38-weken-zwangerAls je 38 weken zwanger bent, dan kan je kindje zomaar genoeg hebben van je krappe baarmoeder en ter wereld komen. Je kindje weegt immers inmiddels ongeveer 2,8 kilo en reikt bijna 50 centimeter. Hij/zij is dus volledig ontwikkeld: zelfs de wimpertjes en nageltjes zijn af! Zorg dat je overal op bent voorbereid, want je kindje heeft nu al een eigen willetje…

38 weken zwanger ‒ Tip 1: Praktische zaken regelen

Als je 38 weken zwanger bent, zijn het vooral praktische zaken waar je nog rekening mee dient te houden. Heb je alles in huis voor de baby? Heb je alles in huis voor je kraamhulp? Heb je voldoende boodschappen in huis voor jezelf? Is de kinderkamer op orde? Heb je opvang geregeld voor eventuele andere kinderen en/of huisdieren? Staat er een “vluchtkoffertje” klaar? Enzovoort. Je kunt namelijk elk moment bevallen!

38 weken zwanger ‒ Tip 2: Nesteldrang

Veel vrouwen krijgen vlak voor de bevalling een intens verlangen om het hele huis op orde te maken… Poetsen, stofzuigen, ramen wassen, kasten opruimen en ga zo maar door. Dit gevoel wordt veroorzaakt door hormoonschommelingen. Bezigheidstherapie is niet verkeerd, maar zorg dat je jezelf niet overwerkt.

38 weken zwanger ‒ Tip 3: Warm gevoel

Waarschijnlijk heb je het inmiddels erg snel warm. Dat is niet zo gek, want je lichaam dient enorm hard te werken om het extra leventje in je buik te verzorgen en te onderhouden. Je hart moet meer bloed rond pompen, je stofwisseling, spijsvertering en immuunsysteem draaien op volle toeren, en je lichaam verbrandt meer calorieën. Bovendien draag je de hele dag een enorme buik met je mee!

38 weken zwanger ‒ Tip 4: Schuifelen

De ruimte waarbinnen je kindje zich bevindt, wordt steeds beperkter. Sterker nog: de baarmoeder is niet veel groter meer dan je voldragen baby. Als je 38 weken zwanger bent, zul je dan ook geen trapjes en stootjes meer voelen. De bewegingen van je ongeboren kindje voelen inmiddels aan als geschuifel tegen je buikwand.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.