Plasklachten zijn voor veel Nederlanders nog altijd taboe. Mensen durven hun probleem zelfs niet te bespreken met hun partner of ermee naar de huisarts te stappen. Daardoor bestaan er veel misverstanden over incontinentie.
Ongewild urineverlies komt alleen voor bij vrouwen
Jaarlijks bezoeken ongeveer 65.000 mensen in Nederland de huisarts met klachten over urineverlies. Ruim 95% hiervan is vrouw. Toch geven deze cijfers een vertekend beeld omdat met name mannen niet naar de huisarts durven te stappen. In werkelijkheid is het aantal mannen met incontinentie waarschijnlijk vele malen groter. Naar schatting hebben ongeveer 300.000 Nederlandse mannen wel eens last van ongewild urineverlies, tegenover ongeveer 700.000 vrouwen.
Incontinentie hoort bij het ouder worden. Er is niets tegen te doen.
Het klopt dat incontinentie vaker voorkomt onder ouderen, toch is ouderdom géén oorzaak en is het vaak mogelijk om ongewild urineverlies te behandelen. Medicijngebruik, een chirurgische ingreep of bekkenbodemfysiotherapie kunnen de klachten verminderen en in een enkel geval zelfs helemaal wegnemen. Zelfs wanneer er niets aan gedaan kan worden, zijn er oplossingen beschikbaar waarmee je prima kunt leven met incontinentie.
Minder drinken helpt om ongewild urineverlies tegen te gaan.
Mensen denken vaak dat minder drinken het beste helpt om ongewild urineverlies tegen te gaan. Het tegendeel is waar. Door voldoende te drinken zorg je er juist voor dat je urine je blaas niet irriteert, wat de plasproblemen alleen maar kan verergeren. Het is wel belangrijk om goed op te letten wat je drinkt. Alcohol en cafeïne zijn de grootste boosdoeners, maar ook dranken met citrusvruchten zoals sinaasappelsap kunnen voor een geïrriteerde blaas zorgen.
Sporten is niet goed voor je wanneer je last hebt van incontinentie.
Veel vrouwen krijgen tijdens of na de zwangerschap last van ongewild urineverlies door verzwakte bekkenbodemspieren. Deze vorm van incontinentie wordt ook wel inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd. Bij inspanningen zoals niezen, bukken of sporten vergroot de druk op de blaas waardoor je plotseling urine verliest. Toch is bewegen voor mensen met incontinentie juist erg belangrijk. Bekkenbodemoefeningen en voldoende beweging kunnen de situatie verbeteren.
Er is géén verschil tussen incontinentiemateriaal en maandverband.
Doordat mensen niet naar de dokter durven stappen, verzinnen ze vaak zelf de meest vreemde oplossingen. Eén daarvan is het dragen van maandverband. Incontinentiemateriaal is in tegenstelling tot maandverband speciaal gemaakt om urine op te nemen en de geur te neutraliseren. Daarnaast is er veel verschil tussen de soorten incontinentiematerialen. Ademende incontinentiematerialen helpen je huid bovendien beschermen tegen huidirritatie.