Incontinentie is het ongewenst lekken van urine uit de blaas en urinebuis. Incontinent zijn staat daarom ook wel bekend als urine-incontinentie of ongewenst urineverlies. Ruim 30% van alle Nederlandse vrouwen krijgt te kampen met ongewenst urineverlies. Als je last hebt van incontinentie, dan is daar gelukkig wat aan te doen. Hierbij alles wat je moet weten over incontinent zijn, incontinentie-symptomen en behandeling van urineverlies…
De symptomen van incontinentie zijn verwaarloosbaar. Incontinentie wordt immers niet gekenmerkt door een lange lijst met symptomen, klachten, kenmerken en verschijnselen. Incontinentie is doorgaans namelijk een symptoom van een achterliggende aandoening. De belangrijkste kenmerken van incontinentie zijn ongewenst urineverlies (continu of met tussenpozen) en in sommige gevallen moeilijk kunnen plassen.
Incontinentie verhelpen & behandeling met medicijnen
Alle vormen van urine-incontinentie kunnen worden behandeld. De beste methode van incontinentie-behandeling is afhankelijk van de incontinentie-vorm en de exacte, achterliggende oorzaak van de incontinentie. De meest gangbare en efficiënte methodes om urine-incontinentie te verhelpen of te genezen zijn:
1. Incontinentie- & bekkenbodempoli kan incontinentie verhelpen
De incontinentie- en bekkenbodempoli betreft een nieuw soort polikliniek. Het betreft een samenwerkingsverband van urologen, gynaecologen, continentieverpleegkundigen en gespecialiseerde bekkentherapeuten. Bij de incontinentie- en bekkenbodempoli zijn tevens een proctochirurg, een maag-darm-leverarts en een seksuoloog nauw betrokken.
Dit teamverband maakt een einde aan maandenlange wachttijden en talloze (dubbele) onderzoeken door allerlei artsen en specialisten. Een patiënt is binnen anderhalve dag klaar met alle nodige onderzoeken en kan direct daarna beginnen met de eventuele behandeling. De incontinentie- en bekkenbodempoli is dus enorm efficiënt ter behandeling van incontinentie.
2. Bekkenbodemtraining ter behandeling van incontinentie
Bekkenbodemtherapie betreft gespecialiseerde fysiotherapie om incontinentie-klachten te behandelen. Het doel van bekkenbodemtherapie is het sterker maken van de bekkenbodemspieren. Bekkenbodemtherapie staat daarom ook wel bekend als bekkenbodemtraining. De bekkenbodem wordt getraind d.m.v. verschillende bekkenbodemoefeningen oftewel Kegel-oefeningen.
De gebreken in het afsluitmechanisme van de blaas kunnen worden verholpen door de bekkenbodemspieren te trainen en sterker te maken. De bekendste en meest populaire vorm van fysiotherapie bij incontinentie is dan ook bekkenbodemtraining. Als bekkenbodemtherapie echter niet werkt, dan kan ook elektrostimulatie van de bekkenbodemspieren worden overwogen.
3. TVT-behandeling om urine-incontinentie te verhelpen
TVT staat voor Tension-free Vaginal Tape; vrij vertaald: “spanningsvrije vaginale tape”. TVT-behandeling tegen incontinentie bestaat sinds 1996 en is inmiddels bij meer dan een miljoen vrouwen toegepast. Bij een TVT-behandeling tegen incontinentie wordt er middels een kleine chirurgische ingreep een TVT-bandje geplaatst, dat op den duur vergroeit met het lichaamseigen weefsel.
Dankzij het TVT-bandje wordt de urinebuis ondersteund en treden in ruim 84 procent van de gevallen geen incontinentie-klachten meer op. Een arts kan vaststellen welke soort TVT-bandje voor jouw vorm van incontinentie het meest effectief is. Men onderscheidt namelijk TVT, TVT-O en TVT Secur bandjes ter behandeling van incontinentie. (bron)
4. Bulkamid® injecties om incontinentie te behandelen
Bulkamid® is een zogenaamde ‘bulking agent’ die in de plasbuis wordt ingebracht om de sluiting van de plasbuis te ondersteunen. Zodoende gaat urine niet of minder makkelijk ongewenst door de plasbuis tijdens plotselinge spanning. Bulkamid® is dus een effectieve behandeling van incontinentie.
Behandeling van incontinentie met Bulkamid® is bedoeld voor vrouwen met stressincontinentie die niet voor een TVT operatie in aanmerking komen… Bijvoorbeeld omdat ze nog kinderen willen of omdat ze niet geopereerd kunnen of willen worden.
5. Incontinentie-operatie om incontinentie te verhelpen
Een incontinentie-operatie wordt overwogen als hevige en continue urine-incontinentie optreedt. Dat gebeurt meestal door verzakkingen van de overgang tussen de blaas en de urinebuis, verzakking van de baarmoeder, verzakking van de voorwand van de schede of een afwijking van het afsluitmechanisme van de blaas. Over bekkenbodemverzakkingen en verzakkingsoperaties kun je meer lezen in dit artikel over verzakkingsklachten.
Een incontinentie-operatie is een chirurgische ingreep ter behandeling van incontinentie. De operatie wordt uitgevoerd via de schede of via een incisie in de buikwand. De urinebuis wordt meestal een stukje omhoog getrokken, ietwat vernauwd of onder de blaas vastgehecht aan het schaambeen. In sommige gevallen dient de baarmoeder te worden verwijderd om incontinentie effectief te behandelen.
7. Incontinentiemateriaal helpt bij incontinentie-behandeling
Met incontinentiemateriaal worden hoofdzakelijk incontinentie-luiers voor volwassenen bedoeld. Het zijn uitwasbare, sterk vocht-absorberende inleggers voor in je broek die urine opvangen. Daarnaast bestaan de volgende vormen van incontinentiemateriaal:
- Onderleggers (bescherming voor je beddengoed)
- Matrasbeschermers (waterdichte matrashoezen)
- Vocht-absorberende inlegger of maandverband
- Patiëntenbroek (plastic “binnenbroek”)
- Katheter en/of stoma (inwendig of uitwendig)
- Urinewegplug of penisklem
8. Medicijnen ter behandeling van urine-incontinentie
Er zijn verschillende medicijnen op de markt waarmee je veel vormen van incontinentie effectief kunt behandelen. De bekendste urine-incontinentiemedicijnen zijn als volgt:
- Solifenacine (Vesicare e.a.)
- Darifenacine (Emselex e.a.)
- Flavoxaat (Urispas e.a.)
- Oxybutynine (Kentera, Dridase e.a.)
- Estriol (Synapause-E3 e.a.)
- Tolterodine (Tolespes, Tulerin, Detrol, Detrusitol e.a.)
- Fesoterodine (Toviaz e.a.)
- Duloxetine (Yentreve e.a.)
De meeste van bovenstaande incontinentie-medicijnen verminderen de spanning in de spieren van de blaaswand en daarmee de druk op de blaasinhoud. Daarnaast remmen deze incontinentie-medicijnen het onwillekeurig samentrekken van de blaaswand en verminderen ze de spierspanning van een overactieve blaas. Hierdoor neemt het aantal urinelozingen af.
Vaginale crème met estriol helpt bij de behandeling van incontinentie door de concentratie oestrogene hormonen te verhogen. Zodoende verminderen overgangsklachten, waaronder incontinentie. Duloxetine remt de heropname van de hormonen noradrenaline en serotonine. Hierdoor neemt emotionele angst, spanning en stress af en doorgaans ook de incontinentie-klachten.
Oorzaken van incontinentie
Je huisarts kan een goede diagnose stellen van jouw incontinentie-type door je een lijst met vragen te laten beantwoorden. Uit de antwoorden zal blijken wat de exacte, achterliggende oorzaak van jouw incontinentie is. Meestal wordt incontinentie veroorzaakt door:
- Verzwakte bekkenbodemspieren
- Psychologische spanning & stress
- Lichamelijke inspanning
- Urineweginfectie (blaasontsteking e.a.)
- Zenuwaandoening (MS e.a.)
- Diabetes mellitus (suikerziekte)
- Hormoonschommelingen (zwangerschap, menopauze e.a.)
Soorten incontinentie (incontinentie-typen)
Er zijn dus verschillende mogelijke oorzaken van incontinentie oftewel ongewenst urineverlies. Naar gelang de oorzaak van de incontinentie, kan ongewenst urineverlies onder 1 van de 3 onderstaande incontinentie-types worden geschaard:
1. Stressincontinentie (urineverlies door druk & inspanning)
Stressincontinentie wordt meestal veroorzaakt door lichamelijke inspanning in combinatie met zwakke bekkenbodemspieren en/of een prikkelbare blaas. Het gaat om urineverlies door plotselinge drukverhoging op de buik of blaas. De druk kan toenemen door bijvoorbeeld opstaan, bukken, tillen, hoesten, niezen of lachen. Stressincontinentie kan tevens ontstaan lichamelijke inspanning zoals sporten, fietsen of traplopen. Stressincontinentie wordt daarom ook wel inspanningsincontinentie genoemd.
2. Urge-incontinentie (urineverlies door aandrang & blaasklachten)
‘Urge’ is Engels voor ‘aandrang’. Bij urge-incontinentie is dan ook meestal sprake van urineverlies, samengaand met de plotselinge en sterke aandrang tot urineren (reflexblaas). Urge-incontinentie is vaak gerelateerd aan een overactieve blaas of een verzakte of verzwakte blaasspier. Het signaal komt echter te laat om op tijd het toilet te bereiken. Ook een overvolle blaas ten gevolge van een belemmerde urine-afvoer kan de oorzaak zijn van urge-incontinentie ofwel aandrang-incontinentie.
3. Overloopincontinentie (urineverlies door verstoord signaal)
Overloopincontinentie betreft urineverlies door toedoen van een overloopblaas. Normaal gesproken attenderen je hersenen jou op het feit dat je blaas dreigt over te lopen. In geval van overloopincontinentie wordt je er niet op attent gemaakt, waardoor je dus niets van je overvolle blaas merkt totdat het te laat is. Overloopincontinentie kan te maken hebben met een plasbuisontsteking, overmatig alcoholgebruik of een signaalverstoring van de hersenen.
Incontinentie bij vrouwen, mannen & kinderen
Incontinentie komt veruit het vaakst voor bij vrouwen, en dan met name bij vrouwen die de overgang zijn gepasseerd. Toch komt incontinentie ook bij mannen voor. Incontinentie bij mannen wordt nagenoeg altijd veroorzaakt door problemen met de prostaat (prostaatatrofie, prostaathypertrofie, prostaatkanker e.a.). Incontinentie bij kinderen is relatief zeldzaam. Kinderen die ongewild urine verliezen, zijn doorgaans onzindelijk en niet incontinent.
Tot slot
Blijf niet rondlopen met incontinentieklachten. Google eens op ‘incontinentie- & bekkenbodempoli’ en kijk welke polikliniek ter behandeling van incontinentie het dichtst bij jou in de buurt zit. Maak een afspraak en je weet binnen anderhalve dag wat er nodig is om jouw incontinentieklachten te verhelpen. Bij lichte urine-incontinentie kan bekkenbodemtraining al volstaan. Bij hevige incontinentieverschijnselen kan een lichte ingreep of een operatie onder lokale verdoving nodig zijn.
Heb jij aanvullende adviezen m.b.t. urine-incontinentie? Of wil je wat vragen of opmerken over bovenstaand artikel? Laar hieronder jouw reactie achter m.b.t. ongewenst urineverlies!
20 Reacties
en ik snap jouw verklaring niet!
Ik verklaar dan ook niets… Ik geef enkel aan dat iemands mening over luiers prima is, maar dat deze niet keer op keer hoeft te worden herhaald op deze site. Toekomstige berichten dienen dus enige substantie te bevatten, zoals een vraag, een inhoudelijke ervaring / bevinding of een opmerking / aanmerking die relevant is ten aanzien van bovenstaand artikel over incontinentie. Zie desgewenst ook de voorwaarden van Gezondr t.a.v. reacties onder artikels…
ik heb niets meer dan duidelijk nog gemaakt ik gebruik alleen het zelfde email adres
Ik snap je verklaring niet, maar oké… In ieder geval worden niet-inhoudelijke reacties omtrent incontinentie in het vervolg afgekeurd.
sinds ik incontinent ben , en niet meer voel als ik moet plassen of gewoon een scheut urine verlies , en dus gewoon 24/7 luiers draag is mijn leven veel rustiger geworden , nu ben ik alleen bezig met leuke dingen doen en werken , maar niet meer met waar ik een wc kan vinden ! ik ga nu rustig dingen doen en auto rijden zonder te moeten stoppen om onderweg te kunnen gaan plassen
Beste Matthijs, Inmiddels heb je je mening over luiers meer dan duidelijk gemaakt. Misschien kun je inhoudelijke tips delen waar andere lezers iets mee kunnen?
Ik draag tegenwoordig heel graag luiers , en daarmee bedoel ik dat ik het eigenlijk helemaal geen punt vind dat ik ze moet dragen omdat ik incontinent ben .
Sinds ik luiers draag vind ik het eigenlijk geen enkel probleem meer dat ik incontinent ben geworden altijd al was ik er gek op om een luier aan te hebben, nu ik dus echt geen gevoel meer heb in mijn blaas, moet ik dus luiers dragen, maar dat beschouw ik niet als probleem.
Beste redactie / bezoekers van deze pagina, Laten we samen incontinentiemateriaal betaalbaar maken, ik doe het al een jaar! Met meer dan 5000 bestaande klanten ben ik de goedkoopste webshop omtrent incontinentiemateriaal. Graag wil ik Nederland duidelijk maken dat incontinentiemateriaal goedkoop is! Hier heb ik jullie hulp voor nodig. Help mij bekend worden en help Nederland goedkoper uit te zijn! Groet, Nedjim Saqheb
Beste Nedjim, Aangezien ons reactiesysteem geen reclameplatform is, worden commerciële links verwijderd (zie Gezondr’s algemene voorwaarden en advertentiebeleid). Groeten, Paul
Ik begrijp ook niet waarom incontinentiemateriaal niet gewoon te koop is bij de supermarkt, dat zou de overheid heeeeel erg veel geld besparen en ook de verzekeraars, want we zijn nog steeds met z’n allen de zakken van de apothekers aan het vullen. Ik zou het geen probleem vinden om mijn incontinentieluiers zelf te moeten halen in de supermarkt als daardoor de verzekeringspremie een stuk omlaag gaat.
Het zijn echt alleen maar vrouwen die hier reageren en zonder uitzondering vinden ze het allemaal een probleem, vreselijk en vervelend dat ze incontinent zijn. Maar ik als man had pas een echt probleem, want als man kan je er met niemand over praten, ten eerste omdat er maar heel weinig mannen incontinent zijn, en ten tweede de mannen die het wel zijn er niet over praten. Omdat ze denken dat ze de enige zijn. En als je dan ook nog werkt in een branche waar 99,99% man is, dan heb je pas echt een probleem. Dus ik heb dat voor mezelf heel makkelijk opgelost d.m.v. mijn incontinentie niet meer als een probleem te zien. En het grootste probleem van incontinentie is juist dat iedereen het wel als een probleem ziet. Zelf zat ik er continu mee dat ik mijn plas niet kon ophouden, of heel vaak naar de wc moest of daar te laat was zodat ik weer een natte broek had. Dat is helemaal wat als je in een mannenwereld werkt! Maar toen dat bij mij erger en erger werd ben ik er gewoon toe over gegaan om luiers te gaan dragen. Dat was even vreemd, maar na een week of 2 begon ik te merken dat ik veel rustiger was, omdat ik niet steeds bezig was met het ophouden van mijn plas en bang te zijn dat ik weer urine verloor als ik wat ging optillen of als ik moest lachen. Vanaf dat moment heb ik er spijt van dat ik niet gewoon 10 of 15 jaar eerder luiers was gaan dragen. Heel veel dingen deed of durfde ik niet meer omdat ik bang was dat als ik ergens heen ging dat ik geen wc kon vinden of het weer in mijn broek deed. Inmiddels draag ik alweer jaren dag en nacht luiers, dus ik zie incontinentie niet meer als een probleem.
Je kan er ook zo mee omgaan als ik er mee om ga zelf ben ik compleet urine incontinent, maar ik heb het bespreekbaar gemaakt zoals je merkt. En ik heb er ook geen moeite mee om incontinent te zijn, want er zijn namelijk veel ergere dingen die je kan oplopen. Met de juiste middelen is er met incontinentie namelijk uitstekend te leven, vind ik.
Beste Matthijs, Dat klinkt als de ideale instelling! Wellicht kun je enkele praktische tips delen met de overige lezers? Zou ten zeerste op prijs worden gesteld. Groeten, Paul
Ik ben een jongen van 17 en heb ook last van incontinentie. Als ik iets optil dan verlies ik druppeltjes urine. Maar als ik me zwaar lichamelijk inspan, bijvoorbeeld met sporten, dan gaat het soms met grotere hoeveelheden tegelijk. Ik draag inco-ondergoed, maar ik schaam me er heel erg voor.
Ik sta op het punt medicijnen tegen incontinentie te gaan gebruiken. Ik moet er namelijk niet aan denken om met een “incontinentie-luier” te moeten rondlopen. Ik vraag me alleen af welk middel tegen incontinentie het beste werkt. Ik kan namelijk geen gebruikersrecensies op het internet vinden. Dat ligt waarschijnlijk aan de doelgroep en het taboe rondom incontinentie. Kan iemand me vertellen welke medicijnen tegen incontinentie het effectiefste zijn?
Beste D. v. Hintham, Welk medicijn het meest “geschikt” of werkzaam is, is sterk afhankelijk van het onderliggende probleem dat ten grondslag ligt aan het ongewenste urineverlies. Dit is aan een arts om te bepalen, dus wellicht is het een idee om je vraag voor te leggen aan je huisarts? Groeten & sterkte, Paul
Er zijn stiekem heel veel mensen (jong, oud, man, vrouw) die in meer of mindere mate last hebben van incontinentie. Ikzelf heb al 4 jaar last van ongewenst urineverlies. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is oppassen met inspannen… Rustig aan doen, niet te veel stress en lichamelijke inspanning, oppassen met tillen en sporten etc. Een tip die ik iedereen wil meegeven is: inleggers gebruiken! Deze kun je namelijk wisselen en uitwassen zonder dat je je broek hoeft uit te doen. Een speciale incontinentiebroek of ‘pants’ is echt een heleboel onnodig geëmmer, vooral buitenshuis!
Ik ben pas 38 en heb nu al last van milde incontinentie-verschijnselen. Ik vind het echt verschrikkelijk, dacht altijd dat dat pas met de overgang kwam. Hoe zou dit kunnen komen? Is dit blijvend? Moet ik medicijnen slikken? Of moet ik zelfs incontinentieluiers gaan gebruiken? Ik ben ten einde raad, durf er eigenlijk ook niet mee naar de huisarts…
Dat je ongewenst urine verliest, hoeft niet per se te betekenen dat je blaas of bekkenbodemspieren verzwakt zijn. Het kan best zo zijn dat je een blaasontsteking hebt opgelopen of dat het slijmvlies van je urineweg geïrriteerd is. Dit soort kwalen kan met medicijnen worden behandeld. Het kan dus best zijn dat je je “voor niks” heel erg veel zorgen maakt. Het is daarom echt raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.