krachttraining voor vrouwen

Krachttraining voor vrouwen: 5 voordelen!

Krachttraining is onder vrouwen een stuk minder populair dan onder mannen. Toch zouden we eigenlijk allemaal (dus mannen en vrouwen) minimaal twee keer per week aan krachttraining moeten doen. Statistieken laten echter zien dat slechts 30 procent van de dames aan (een soort van) krachttraining doet…

Waarom krachttraining goed is voor vrouwen

Als vrouw kun je met behulp van krachttraining een veel mooier figuur krijgen en bovendien een stuk makkelijker afvallen. Als je toch nog twijfelt, dan vind je onderstaand 5 redenen voor vrouwen om vandaag nog met krachttraining te beginnen. Logischerwijs gelden deze voordelen van krachttraining niet alleen voor dames, maar grotendeels ook voor heren.

1. 24 uur extra calorieën verbranden door krachttraining

Een groot voordeel van krachttraining voor vrouwen is de zogenaamde “naverbranding”. Onderzoek toont aan dat je als vrouw in de 24 uur na je krachttraining zo’n 100 calorieën extra verbrandt als je je spieren goed hebt getraind. Dit lijkt niet zo veel, maar op jaarbasis is het toch al snel een paar kilo. De gemiddelde vrouw wil ongeveer zoveel kilo kwijt. Kortom: zet je als vrouw goed in tijdens krachttraining, en je verliest vervolgens nog steeds extra calorieën terwijl je alweer lekker op de bank zit! (bron)

2. Spiermassa voorkomt diabetes type 2

Steeds meer mensen krijgen diabetes omdat ze slecht eten en weinig aan lichaamsbeweging doen. Onderzoek wijst uit dat vooral krachttraining enorm helpt om diabetes tegen te gaan. Dit is met name te danken aan het feit dat spieren je bloedsuikerniveau stabiliseren. Dat is dan ook een van de redenen waarom krachttraining ook voor dames heel belangrijk is. (bron)

3. Afvallen door krachttraining

Afvallen is populair onder vrouwen, maar krachttraining wordt daar niet zo vaak mee in verband gebracht. Vaak wordt gedacht dat vooral cardio training ervoor zorgt dat je afvalt. Nu is dit in principe waar, maar vergeet niet dat het veel beter is om een smallere taille én meer spiermassa te krijgen, dan simpelweg kilo’s op de weegschaal te verliezen. Twee keer per week aan krachttraining doen zorgt er zelfs voor dat je vetpercentage met 3 procent afneemt in 10 weken.

4. Sla lichte gewichten & veel herhalingen over

Krachttraining vrouwen Veel dames zijn bang dat ze grote spieren krijgen als ze zwaardere gewichten gebruiken tijdens krachttraining. Daarom zie je vaak dat meisjes en vrouwen met hele lichte gewichten werken, en vervolgens veel herhalingen doen. Dit is niet slim omdat je ten eerste als vrouw niet zo snel een gespierd lichaam krijgt, en ten tweede omdat je met zwaardere gewichten twee keer zoveel calorieën verbrandt na de workout dan dat je met lichte gewichten zou verbranden.

5. Krachttraining maakt sterker

Het is natuurlijk logisch, maar het mag best nog eens benadrukt worden: krachttraining maakt vrouwen sterker… En vergeet ook niet dat dit tijdens de dagelijkse klusjes erg handig is! Daarnaast heb je door regelmatig aan krachttraining te doen veel minder kans op blessures zoals verrekkingen. (bron)

Doe jij als vrouw aan krachttraining?

Heeft deze lijst met voordelen van krachttraining voor vrouwen jou ervan overtuigd om met krachttraining te beginnen? Of train jij als vrouw wellicht al langer met gewichten? Laat hieronder weten wat jij ervan vindt en of je nog meer voordelen van krachttraining voor dames kunt noemen!

6 reacties op “Krachttraining voor vrouwen: 5 voordelen!

 1. iris ·

  zeker is krachttraining van belang ook voor vrouwen, dat geloof ik echt. zoals in het laatste kopje wordt benoemd handig voor je dagenlijkse bezigheden en veel minder kans op blessures. Jammer dat het vooral gaat over vetverbrandig en afvallen. Ik ben 167 cm lang en weeg nu net onder de 60 KG, dat vind ik voor mezelf te weinig. Ik ga boven genoemde adviezen opvolgen!

  Reageer
 2. mieke ·

  Ik doe al meer dan 30 jaar aan krachttraining. Ik voel me er goed bij. Naast een sterker lichaam geen blubberarmen en blubberbenen. Bovendien heb je veel minder last van botontkalking.

  Reageer
 3. Maaike ·

  en waarom is dat voor ons interessant?!

  Reageer
  • salesman ·

   Of je hebt het alleen en kopje gelezen en niet hetgeen hierover staat en zomaar geantwoord of je hebt het gelezen en snap er de ballen van.

 4. Do ·

  Hoewel ik aan krachttraining doe, en ik probeer het steeds zo zwaar mogelijk te doen, ben ik 3% vet verloren in 7 maanden en niet in 10 weken. Maar ook dat resultaat ben ik blij mee :) Ik zie het nut van krachttraining zeker in.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.