Op het internet wordt veel met de BMI gewerkt. De BMI is een index die enkel rekening houdt met de verhouding tussen lichaamslengte (cm.) en lichaamsgewicht (kg.). Je BMI is dus simpel gezegd je lichaamsgewicht in kilogrammen per centimeter lichaamslengte. Beter gezegd: Je BMI is je gewicht in kilogrammen, gedeeld door het kwadraat van je lengte in meters. Veel mensen baseren hun gewenste ideale gewicht (ideaal lichaamsgewicht / ideaalgewicht) op deze BMI, maar dit is volkomen onterecht…

BMI zegt niks…

Je BMI zegt helaas niks over de gesteldheid van je lichaamsgewicht. Als je erg gespierd bent, weeg je veel en heb je dus een hoge BMI. Spieren zijn zelfs zwaarder dan vet, dus ze tikken extra hard aan op je BMI. Ook je lichaamsbouw, je botstructuur, je vochthuishouding en je leefstijl worden niet in je BMI meegenomen. Het vetpercentage is daarom veel bruikbaarder om de aard van je lichaamsgewicht in te schatten; vet zegt immers iets over de samenstelling en geaardheid van je lichaam en lichamelijke gezondheid.

Lichaamsvetpercentage zegt veel

Je vetpercentage kun je niet zomaar berekenen. Er is namelijk geen handige formule voor. Je kunt je vetpercentage meten met een moderne weegschaal, een modern fitnessapparaat of een speciale vetpercentagemeter. Nauwkeuriger nog zijn de bio-elektrische impedantiemeter, de DEXA-scan en de 7-punts huidplooimeting, maar die zijn helaas ingewikkeld, tijdrovend en kostbaar.

Overzicht lichaamsvet vrouwen (18+)

De Amerikaanse Universiteit van Wisconsin heeft het vetpercentage opgemeten van een grote groep vrouwen. Op basis van hun lengte, gewicht en vetpercentage is de volgende tabel ontwikkeld. Hierin kun je aflezen welk gewicht je zou moeten hebben met welke lichaamslengte op basis van een ‘ideaal lichaamsvetpercentage’.

ideaal-vetpercentage

Bovenstaande getallen van de Universiteit van Wisconsin zijn omgerekend vanuit Britse ‘feet’, ‘inches’ en ‘pounds’, vandaar dat de getallen wellicht een tikkeltje vreemd ogen.

Vetpercentagetabel t.a.v. ideaal lichaamsgewicht

In bovenstaand overzicht kun je dus precies zien wat een ideaal lichaamsgewicht voor een vrouw is. De tabel is gemaakt door de Universiteit van Wisconsin en is niet op BMI gebaseerd, maar op een onderzoek naar het vetpercentage bij een grote groep vrouwen . Afhankelijk van je lichaamstype mag je er iets boven of onder zitten, maar het is een goede algemene richtlijn voor een ideaalgewicht voor volwassen vrouwen (18 jaar en ouder). Heb je je vetpercentage opgemeten met een vetpercentagemeter of een soortgelijke test? Kijk dan in onderstaande tabel of je vetpercentage te laag, goed, te hoog of veel te hoog is.

vetpercentagetabel vrouwen

Let op: Dit tweede vetpercentage-overzicht is slechts een algemeen geaccepteerde vetpercentagegradatie die niets te maken heeft met het overzicht van de Universiteit van Wisconsin en dus niet gebaseerd is op iemands optimale gezondheid.

Vetpercentagemeter gebruikt?

Mocht je in het bezit zijn van een vetpercentagemeter of heb jij je vetpercentage laten meten in de sportschool of in een kliniek of ziekenhuis, dan is hier nog een overzichtje waarmee je kunt zien of jouw vetpercentage volgens ‘afslankgoeroe’ Anne Collins binnen de norm valt… Vetpercentage overzicht vrouwen:

 • Normaal 15 t/m 25 procent
 • Overgewicht 25,1 t/m  29,9 procent
 • Obesitas 30 procent of meer

Dit laatste overzichtje is dus GEEN officieel, wetenschappelijk of klinisch gegeven, maar veeleer een vetperecentagetabel zoals je die op veel websites van ‘afslankgoeroes’ tegenkomt. Enkel bedoeld ter vergelijking met de medische norm zoals die wordt geschetst in de bovenste tabel…

Ideaal lichaamsgewicht: conclusie

Schrik niet direct als je te zwaar bent volgens de bovenste tabel van. Het betreft namelijk een gemiddeld indicatief gewicht op basis van IDEALE vetpercentages, en naar alle waarschijnlijkheid op medisch-wetenschappelijke gronden. Men heeft dus enkel gekeken bij welk lichaamsgewicht de meeste vrouwen van een bepaalde leeftijd en lengte een optimale gezondheid hebben… Met een brede lichaamsbouw of een grote borstomvang zit je er dus al heel snel boven.

Hoe scoor jij op bovenstaande vetpercentagetabellen qua ideaal lichaamsgewicht? Durf je het hieronder met ons te delen?

261 Reacties

 1. Ik vond bmi al verwarrend, omdat ik nog flink af kan vallen voor er maar sprake zou zijn van ondergewicht. Ik weeg 70.9 kg, ben 1.78,5 cm lang en heb dus een bmi van 22,2.
  Mijn vetpercentage( professionele tanita bio inpedantiemeter) is 36,7% viscerale vetwaarde is 4. Mijn taille is 71 cm. Op een andere site staat bij de WTHR dat ik ondergewicht kan hebben met deze maat. Maar mijn vetpercentage zegt: obees. Ik heb maat 36/S en dit alles maakt het voor mij een raadsel. Nu heb ik een eetstoornis gekregen na veel afvallen (atypische anorexia) en dit maakt dat ik nu helemaal niet meer weet wat wijsheid is. Blijkbaar moet ik nog flink afvallen. Maar iedereen zegt dat ik erg slank ben.

 2. Frustiemeteenrietje Reageer

  Ik ben best wat geschrokken van deze tabel. Als ik kijk naar het moment dat ik begon met afvallen woog ik 83 kilo en ik ben 175 lang. In 7 maanden ben ik ruim 16 kilo afgevallen en ben ik toen gestart met sporten. Bij de start, een maand terug, is mijn vetpercentage gemeten via een 7-puntsmeting. Ik kwam op een vetpercentage uit van 42% en dat maakte mij toen (iets minder) én (vooral) nu chagrijnig (ik woog toen 67.8 kilo). Na exact een maand sporten is een tweede keer gemeten: een vetpercentage van 32% (bij 65.1 kilo: zeer recent gemeten). Inmiddels een gezonde bovengrens. Dit terwijl ik een BMI heb van 21.3. Ik kijk net naar een programma waarin mensen gaan afvallen en bij hun uiteindelijke behaalde gewicht vergeleken ben ik een sprietje en weeg ook veel minder (zeg zo’n 15 kilo, terwijl ze ong even lang zijn als dat ik ben). Ik vind dat best vreemd en eerlijk gezegd vooral frustrerend. Iedere keer dat ik denk, “wauw ik ben goed bezig” haalt die confrontatie mij onderuit, ik begrijp het niet en het voelt oneerlijk.

 3. Ik ben een vrouw van 21 en ik weeg 63,9 KG. Mijn vetpercentage is 27,8% en volgens de vetpercentage meter en de tabel is dit te hoog. Wat kunnen jullie hierover zeggen en hoe kan ik het beste vet verbranden? Ik doe nu al minimaal 1x per week cardio en krachttraining en ik probeer meer op mijn suikerinname te letten.

 4. Ik ben een vrouw van 31 jaar en 1.695 lang. Momenteel weeg ik 64 kilo. Volgens de tabel ben ik te zwaar. Ik moest van mijn huisarts aankomen. Mijn figuur is zandloper. Hoe bepaal ik nu wat gezond is?

 5. Dag allemaal. Ik heb mij vanmorgen gewogen en laten doormeten op de ‘my tanita 953’ van de sportschool. Ik doe dit wekelijks na een Les Mills SPRINT™️ les. Lengte 1.78, gewicht 74,5 kg en 32,3% vetmassa. Als ik mijn wekelijkse resultaten vergelijk dan fluctueert mijn vetpercentage wekelijks behoorlijk. Van 37% naar 30% en via 28% weer naar 35%. Heeft iemand enig idee hoe dat kan? Mij is verteld door percentage lichaamswater, maar die is vrij steady.

 6. Hallo, De tweede lijst van vetpercentages klopt niet. Ik heb mezelf ook gemeten met een speciale apparaat die je lichaamssamenstelling kan meten. Daaruit kwam dat ik een vetpercentage heb van 27,8%, ze zei dat dit GOED was. En in het artikel staat boven de 25% is overgewicht. Ik heb een visceraal vet van 0,5 Liter dus gewoon gezond en mijn buikomtrek is ook goed.

 7. Hallo, Mijn naam is Frenchi ben 48 jaar. En ben 50 kilo afgevallen, door koolhydraatarm te eten… weeg nu 77 kilo bij 1.82 lang… heb een 7-punts vetmeting laten doen… had nu 23.8% vetpercentage… is dit goed? Ik wil ook niet meer afvallen maximaal nog 2 kilo misschien want ik ben best mager aan mijn bovenlichaam… ik heb alleen wat stevig (niet dik) bovenbenen. Gr. Frenchi

  • Volgens alle bovenstaande tabellen is dit een goed vetpercentage.

 8. Goedemorgen, Vanmorgen vetpercentage laten uitlezen in de sportschool. Ik ben 39 en 165 cm en weeg 58 kilo. Vetpercentage is 22,6. Hoe laag mag je vetpercentage zijn?

  • ik lees graag mee. ik heb zelf een fitbit weegschaal en ben benieuwd hoe betrouwbaar het aangegeven vet percentage is.

 9. Mhhhh… dit alles geeft me te denken… Ik (vrouw) ben 1.75 en weeg 80 kilo, volgens BMI-metingen een BMI van 26,4……MAAR ik heb een vetpercentage van 20% (12-punts huidplooimetingen). Volgens de tabel op deze pagina is dat laag, en een gezond vetpercentage. Op het overzichtje waar een ideaal gewicht gekoppeld wordt aan een gezond vetpercentage (en dat percentage is nog iets hoger dan mijn percentage) zou mijn ideale gewicht 65 kilo zijn. Ik ben 15 (!) kilo zwaarder. Ik doe al meer dan 20 jaar aan krachttraining en heb een atletische bouw met aanleg voor spiermassa. Mijn vetpercentage afgezet tegen het ideale gewicht zou kunnen betekenen dat ik 15 kilo aan spiermassa meer heb dan de gemiddelde vrouw. Als ik die aftrek van mijn gewicht en opnieuw het BMI bereken zou ik uitkomen op een BMI van 21,5 (wat veel beter past bij mijn vetpercentage). Ik sluit me dus aan bij de bewering dat BMI weinig zegt en er behoorlijk naast kan zitten als er alleen maar naar gewicht en lengte wordt gekeken en niet naar spier- en vetmassa!

 10. Ik ben 1.74 en weeg 81 kilo; een BMI van 26,8 en dus overgewicht volgens het Voedingscentrum. Ik sport echter veel en heb best veel spiermassa en een atletische bouw (brede schouders) en een vetpercentage van 19,2%, meermaals gemeten met 7-punts huidplooimetingen (= zeer goed of zelfs te laag volgens een aantal tabelletjes). Voor vrouwen van mijn leeftijd (44) geldt een normaalwaarde van 26 tot 33%. Met mijn 19,2 zit ik daar dus ver onder. Daarbij heb ik ook mijn bedenkingen als het gaat om tabelletjes zie zeggen wat ik ideaal gezien zou mogen wegen. Bij mijn lengte geldt: tussen de 61 kg en 76 kg. Ik zou dus 5 tot 20 kilo moeten afvallen maar als ik nu al op 19,1% vet zit vraag ik me af wat er nog van me overblijft (niet veel)… Overigens zijn er ook zat mensen die in een gezonde gewichtsklasse zitten (en dus een gezond BMI) maar qua vetpercentage te hoog zitten… BMI en gewicht zijn slechte indicatoren als je veel spieren hebt want het geeft een vertekend beeld, dus laat je niet gek maken!!!

 11. Ik ben altijd al erg actief geweest en woog altijd tussen de 57 en 60 kg en 1.70 meter, nu sinds dat de 30 steeds dichterbij kwam ben ik steeds wat zwaarder geworden. Dit merk ik trouwens niet echt aan mijn kleren, nog steeds maatje s of m en jeans maat 27. Nu ben ik net 30 geworden en sinds een jaar actiever met krachttraining. Nu schrok ik laatst toen ik op de weegschaal stond! Bijna 70 kg! Maar wel met een vetpercentage van 21,5%! Gewicht zegt dus niet alles! Ik wil nu wel mezelf pushen om te kijken dat ik mijn vetpercentage door middel van training en voeding onder de 20% kan krijgen.

 12. Hoi Paul, Ik ben 39 jaar, 1.65 en weeg rond de 52 kilo. Ik hoor van iedereen dat ik te dun ben, maar mijn huisarts zegt dat dat nonsens is. Ben altijd slank geweest en kom niet makkelijk aan. Schildklier laten testen, was 1.8. Op het tabelletje zag ik dat ik met mijn lengte 57 kilo mag wegen. Dat zie ik zelf niet zo zitten, tijdens mijn zwangerschap woog ik 60. Nou wil ik eigenlijk best iets meer wegen, om wat voller te worden in mijn gezicht, ik dacht zelf rond de 54 kilo. Is dat nog steeds niet te weinig? En hoe kan ik dat het beste doen (ik eet geen tot weinig suikers, wel fruit).

  • Ik zou als ik jou was proberen je spiermassa groter te maken middels krachttraining. Dan wordt je vanzelf langzaam zwaarder (spieren) zonder veel vet aan te komen. Meer spiermassa maakt je fitter, maakt gezonde groeihormonen aan en zorgt er ook voor dat je op hogere leeftijd langer fit blijft. In je dieet kun je dan meer eiwitten invoegen. En lees ook even mijn post over de bedriegelijkheid van enkel gewicht of BMI

 13. Dag Paul, Dank voor je artikel. Echter, ik heb zo mijn vraagtekens bij jouw stukje: “Vetpercentagemeter gebruikt?” De site die je noemt als bron lijkt niet (meer) te bestaan. En de getallen verschillen wel extreem met het stukje wat je er net boven noemt.
  Bij het eerste zit je met 26% ‘goed’ en bij de tweede op ‘overgewicht’. Ook aan de vele (schrik-)reacties te zien is het wellicht goed hier nog even naar te kijken. Hartelijke groeten, Nanette

  • Hallo, Nanette, Dankjewel voor je berichtje! Het is je goed recht om bij alle 3 de overzichten vraagtekens te zetten; ook ik ben het niet per definitie eens (dan wel oneens) met één van de drie… Het gaat er juist om dat er op het wereldwijde web veelvuldig wordt gesmeten met ‘goede’ en ‘foute’ vetpercentages en dat je er niet onverhoopt van uit moet gaan dat zulke tabellen correct of universeel toepasbaar zijn. Uitsluitend het bovenste overzicht is gebaseerd op onderzoek: men heeft gekeken naar vrouwen in verschillende leeftijdsklassen en bepaald bij welk lichaamsgewicht de meeste vrouwen van een bepaalde lichaamslengte het gezondst of ongezondst zijn. Men heeft dus enkel een algemeen verband gelegd… Maar dit betekent natuurlijk geenszins dat iedereen met een ‘ideale’ lengte/gewicht-combinatie kerngezond is. De onderste twee overzichten zijn slechts voorbeelden van vetpercentagetabellen zoals je die overal op het internet kunt tegenkomen. De ene komt van een Amerikaanse site van Anne Collins (die inmiddels inderdaad offline is gehaald, dus ik heb de bronlink verwijderd) en de andere was destijds op websites van allerlei Nederlandse obesitasinstituten te vinden. Bovenstaand artikel dat oorspronkelijk werd gepubliceerd op Afvallen-Weblog.nl dateert alweer uit 2007, vandaar dat veel van de bronnen niet langer meer online staan of beschikbaar zijn. Groeten, Paul

  • Inderdaad, ik ben 26 jaar en 180 cm lang. Ik weeg 63 kilo en heb een vetpercentage van 27.5… dan heb ik dus volgens de laatste tabel overgewicht terwijl 63 kilo echt niet veel is voor iemand van 1m80.

 14. Ik ben 21 jaar, 159 cm groot en weeg 49 kg. Ik heb vandaag een vetmeting laten doen volgens een ‘8-punts methode’ en daaruit volgde het verdict van 32 procent vetpercentage. Obesitas dus. Zeg mij alstublieft dat er iets mis is gelopen in die berekening? Ik kan zelfs de lijntjes in mijn buik zien dus het kan toch niet zijn dat ik zo veel vet heb? :(

  • Persoonlijk zou ik een second opinion aanvragen bij een collega van degene die de vetpercentagemeting heeft uitgevoerd, want een lichaamsvetpercentage van 32% lijkt me inderdaad onmogelijk indien je niet of nauwelijks zichtbaar subcutaan lichaamsvet kunt zien…

 15. Hoi, ik ben een meisje van 21 jaar, 178 cm lang en taille van 70 cm. Volgens de elektronische weegschaal van mijn moeder weeg ik 73 kilo en heb ik een vetpercentage van 32%. Ik vind dit best wel vreemd, aangezien ik iedere dag 10 kilometer hardloop en soms ook nog erbij skeeler, wandel of iets anders. Zou dit lichaamsvetpercentage wel kunnen kloppen? En zo ja, hoe zou dit zo hoog kunnen zijn? Ik eet ook best gezond en niet te veel. Groetjes, Susan

 16. Help! Ik weet dat ik zwaar ben geworden in een korte tijd, maar dat ik zo zwaar ben geworden is echt een no-go voor mij. Ik ben 1.54 cm dus kort en weeg 91 kilo. Af en toe schommel ik. Zoveel eet ik ook weer niet en let ook heel goed op wat ik eet. Nu wil ik dus een afspraak bij de huisarts maken voor een gesprek om wat te kunnen doen. Zijn hier nog mensen met overgewicht? En bijvoorbeeld ervaring hebben met een bepaald dieet of een maagband / verkleining?

 17. Hoi allemaal, Ik ben een meisje van 14 jaar, weeg 53.8 kilo en ben 172 cm lang en heb een beetje een onderbuikje. Ik wil hier graag vanaf en voel mij daardoor niet lekker in mijn vel. Ik wil hier graag voor de zomervakantie vanaf zijn, gaat dat mij lukken en wat moet ik daarvoor doen? Groetjes, mij

  • Het ligt er een beetje aan wat je bedoelt met een onderbuikje… En of er er naast je onderbuikje nog sprake is van aanvullende lichaamsvetstapelingen… Aangezien je BMI 18.3 is (dus goed!), lijkt me de kans op aanvullende vetstapelingen of overgewicht niet erg groot. In dat opzicht zou het je relatief snel van je buikvet verlost moeten kunnen raken… Maar hoe meer lichaamsvet je hebt, des te hoger je algehele vetpercentage en des te langer het zal duren voordat je buikje verdwijnt. Sowieso is de termijn die je stelt om al je buikvet te verbranden extreem kort / krap. De zomervakantie begint dit jaar tussen 6 en 23 juli, wat betekent dat je binnen 2 tot 5 weken je buikvet wilt verbranden… Dit is een irreële termijn en naar alle waarschijnlijkheid volkomen onhaalbaar. Als je 14 jaar bent, is je lichaam sowieso niet toegerust op intensieve en langdurige cardiofitness en krachttraining. Begin liever met gematigd lichamelijke inspanning. Ga wandelen, ga roeien, ga zwemmen, ga relatief gemakkelijke en risicoloze krachtoefeningen doen… zoals opdrukken, optrekken, losse handgewichten, liefst onder begeleiding van een fitnesscoach. Je kunt vetverbranding in elk geval niet afdwingen… Begin gewoon met sporten en kijk hoe ver je in je zomervakantie bent gekomen. Oh ja, ruil zo veel mogelijk koolhydraatrijke / suikerrijke voedingsmiddelen in voor eiwitrijke voedingsmiddelen… Houd er trouwens rekening mee dat je lichaam nog altijd keihard bezig is met groei en ontwikkeling! Als je hormoonhuishouding er eenmaal voor zorgt dat je heupen en borsten eenmaal zijn ‘uitontwikkeld’ zul je zien dat je vetverdeling is veranderd. Naar mijn mening zou je op je 14e dus helemaal niet bezig moeten zijn met een laagje buikvet… Succes ermee!

  • Dus als ik het gewoon probeer en heel erg mijn best doe dan lukt het wel? Ik heb nog 3.5 voordat ik eraf wil zijn lukt dat? Gr. mij

  • Dat ligt aan je uitgangssituatie (je huidige vetmassa, vetpercentage, vetverdeling, fitheidsniveau, spiermassa, spierkracht, uithoudingsvermogen, hartlongfunctie, et cetera). Daar kan ik geen inschatting van maken. Over het algemeen zou ik zeggen dat het onmogelijk is om binnen enkele weken een zichtbare hoeveelheid buikvet te verbranden.

 18. Hey ehm ff een vraagje. Ik ben 15 jaar, 153 cm en weeg meestal ergens tussen de 41 en 44 kg (schommelt soms een beetje). Mijn ouders willen per se dat ik minimaal 43 kg weeg terwijl ik zelf liever iets minder weeg (rond de 41 – 42) want dan voel ik mij gewoon wat beter over mijn lichaam. Wat is een goed vetpercentage als je een paar jaar jonger bent dan 18? Mijn schoolarts heeft vorig jaar trouwens ook gezegd dat ik waarschijnlijk uitgegroeid ben (in geen 3 jaar gegroeid). Ik ben ook al een maand alleen maar veganistisch aan het eten en als het aan mij ligt ga ik hier ook mee door want het bevalt mij zeer goed.

  • Een matige tot redelijke graadmeter is de BMI… Met 15 jaar en 153 centimeter zit je met 41 kilo op een BMI van 17.5 (= goed) en met 44 kilo op een BMI van 18.8 (= goed). Let wel: deze BMI’s zijn goed volgens BMI-calculators zoals die van het Voedingscentrum… Ik ben echter geen fan van BMI an sich, laat staan van het Voedingscentrum. :P Volgens de officiële afkapwaarden zou je met jouw gewicht, leeftijd en lengte pas ondergewicht hebben bij een BMI van 16,97 of lager… Een betere graadmeter is en blijft je vetpercentage, maar zolang je nog niet volwassen bent (en dus nog hormonale ontwikkelingen doormaakt) kun je daar eigenlijk nog geen waarde-oordeel aan verbinden. Hoe dan ook is er qua BMI niets mis met 41, 42, 43 of 44 kilo.

 19. Ik ben 18 jaar, 1,60m en weeg precies 50kg maar ik eet normaal en misschien zelf ongezond XD en doe niet aan sport hoe kan ik dan alsnog minder wegen

  • Misschien beweeg je heel veel? En mocht dat niet zo zijn… als je (extreem) ongezond eet en (extreem) weinig beweegt, kan het best zijn dat je licht bent / weinig weegt, maar desalniettemin veel vet rondom je organen hebt zitten. In dat geval heb je doorgaans ook weinig (zwakke) spieren, wat zich uit in gebrekkige spierkracht. Een laag lichaamsgewicht betekent dus niet per definitie een goede lichamelijke gezondheid.

 20. Ik ben een meisje van 18 jaar met een lengte van ongeveer 1,69 en ik weet 56 kg. Ben ik te licht? Qua BMI heb ik een gezond gewicht maar volgens mijn vrienden ben ik dun en licht (en vragen ze of ik geen Anorexia heb… Nou nee! Dat niet.) Ik fiets (naar school en terug) 1,5uur per dag en ben van plan om van de zomer te gaan hardlopen (voor sterke spieren) en dan krijg ik te horen; “Nee joh, wordt je nog dunner” dus mijn vraag is: Ben ik te licht? Ben niet anders gewend namelijk… Groetjes.

  • Je BMI is 19.6, dus kort door de bocht past je gewicht goed bij je lengte. Maar zoals je hierboven kunt lezen, zegt je BMI (verhouding tussen gewicht en lengte) niet per se veel over je lichamelijke gesteldheid… Het is namelijk vooral heel erg belangrijk om te weten waaruit je kilo’s bestaan: spieren, vet of vocht. Je lichaamssamenstelling is dus minstens zo belangrijk als je lichaamsgewicht.

 21. Hoi, ik ben een Newby hierin, maar ik zit niet helemaal lekker in vel, en voor mijn gevoel ben ik te dik, zou ook kunnen komen door vroeger ( zelfbeeld complex misschien) was vroeger erg tenger, toen in de periode dat ik 20 was woog ik 53 kilo en kon echt alles eten, maar ja dat duur niet lang hè! ik ben op mijn 30ste zwanger geworden van een lieve bengel ( inmiddels nu 7 jaar) en ben toen 14 kilo aangekomen ( je eet dan ook echt voor twee) voor die tijd was ik al aangekomen omdat ik gestopt was met roken en woog toen 76 kilo met lengte van 1,67 ( volgens mij te zwaar toen al) ik woog toen al inmiddels al 90 kilo (en zwanger) ik ben na mijn zwangerschap bijna in een soort depressie belandt, maar net nog niet, totdat ik een sport heb leren beoefenen wat ik 5 a 6 per week uitvoerden, ik ben toen rond de 30 kilo afgevallen. , helaas door privé omstandigheden en volledige zorg voor mijn zoontje , kan ik bijna niet meer sporten zoals je al geraden hebt naar mijn leeftijd ben ik idd 37 jaar. Nu om een lang verhaal kort te maken.. ik loop iedere zaterdag met mijn vriendin ( en om en om gaat mijn zoontje ook mee, wij lopen dan aan een stuk 2,5 uur) iedere woensdag en donderdag loop ik 4 km hard en loop ik elke woensdag en donderdag 4 km op snel tempo lopend terug ( met mijn zoontje) waarom ben ik nu dan nog steeds niet tevreden met mijzelf.. ben 1,67 weeg nu 61 mvg, A

 22. Hallo, Sinds augustus ben ik gestart met een anti-hormonen kuur als aanvullende behandeling voor borstkanker. Ik ben ondertussen al 6kg bijgekomen, 75kg voor 1m60 is echt wel teveel. Daarbij bedraagt mijn vetmassa 41,5%, spiermassa 27,1%, botmassa 3,1% en vochtgehalte 42,9%. Ik ben hier echt niet goed van. Ik ga sinds 2 maand 5x per week naar de fitness, wandel alle dagen 1 uur, er gaat geen grammetje af. Ik moet deze kuur gedurende 5 jaar innemen, ben stilaan wanhopig…

 23. Hey, Ik heb de situatie dat mijn benen en bovenlichaam niet in verhouding met elkaar zijn. Mijn bovenlichaam is redelijk dun, ik heb weinig (niet extreem veel, in ieder geval) armspieren en je kan mijn ribben makkelijk door mijn huid heen zien. Vervolgens versmalt het bij mijn taille en heb ik hele brede dijen en dikke benen. Dat zal wel voor een groot deel bestaan uit spieren, want ik rijd paard en heb twee jaar lang geschaatst (ruim half jaar geleden gestopt). Daarbij loop ik regelmatig hard. Dat zijn dingen die je volgens mij grotendeels met je benen doet. Misschien dat mijn dikke benen dus daar iets mee te maken hebben, maar dat neemt niet weg dat ik er niet blij mee ben. Broeken hebben altijd een veel te wijde taille, en zelfs met riem ziet dat er bezopen uit. En als ik die spieren in mijn benen niet aanspan (wat ik bijna nooit doe, tenzij ik op dat moment op een paard zit of zo) zien ze eruit als drilpudding, als je snapt wat ik bedoel… Is er iets wat ik daaraan kan doen, of moet ik er mee leren leven? Als er iemand tips of ideeën heeft, hoor ik het graag! Voor jullie informatie, ik ben 1,64 meter lang en weeg krap 55 kilo.

  • Beste Mary, Spieren nemen eigenlijk nooit de hoedanigheid van een drilpudding aan, dus ik ben bang dat er wellicht toch sprake is van lichaamsvet. Ik vind het heel moeilijk om me een beeld van de situatie te vormen, dus waarschijnlijk zit ik er helemaal naast, maar de verhoudingen die je beschrijft, zouden kunnen duiden op (1e stadium) lipoedeem. Misschien de moeite waard om eens naar te kijken? Succes & groeten, Paul

  • Hmm… Dat zou kunnen, ja. Als ik kijk naar foto’s van lipoedeem in stadium 1, komt het redelijk overeen, maar als ik de symptomen bekijk niet. Misschien dat dat ook te maken heeft met in welk stadium het zit, maar er wordt niet aangegeven welk symptoom bij welk stadium hoort. Ik heb inderdaad veel last van mijn knieën en vroeger had ik zwakke enkels (met behulp van fysio een stuk minder). Dat ik last heb van mijn knieën kan ook komen door het feit dat ik iets té flexibel ben (ik ben hypermobiel) en ik ze meestal in onmogelijke bochten wring zonder dat ik het door heb (lotushouding zit voor mij ontzettend comfortabel op de een of andere manier, met de onderkant van mijn voeten tegen mijn heupbotten. Ook zit ik veel op mijn knieën en ik weet dat dat er ook heel slecht voor is, maar ik kan er niet mee stoppen). Verder is mijn huid niet pijnlijk of zo en hij is ook gewoon glad en strak. Wel heb ik vaak last van koude handen en voeten, of in elk geval voelt de huid koud aan. Zelf heb ik het dan niet koud, ook niet op de plekken die koud aanvoelen. Ik heb het sowieso niet snel koud, ik ga veel te vaak zonder jas naar buiten, ook in de winter (oeps). Dat zijn eigenlijk de enige symptomen die wel overeen kwamen. De zwakke enkels en het feit dat ik het nooit koud heb komen misschien van mijn moeder, zij heeft dat ook. Eigenlijk is dat iets dat veel voorkomt in haar kant van de familie. Dat met de drilpudding slaat trouwens op als ik zit. Als ik sta valt het behoorlijk mee. Ik hoop dat het niet te verwarrend is…

  • Moet ik anders een foto sturen? Dan kan je het zelf beoordelen… Ik weet van mijn eigen lichaam niet goed wat vet of niet is, omdat het mijn eigen lichaam is. Dat is net zoiets als dat ik met geen mogelijkheid zou kunnen zeggen of ik mooi ben, omdat ik niet over mezelf kan oordelen…

  • Beste Mary, Ik ben geen arts, dus ik kan en mag niet over andermans gezondheid oordelen. Wat ik kan proberen is bezoekers van Gezondr informeren, bepaalde inzichten en handvatten aanreiken of aanraden om een arts te raadplegen. Als je twijfels hebt over je lichaamsverhoudingen en/of lichaamssamenstelling kun je mijns inziens dan ook het beste je huisarts raadplegen en je eventueel laten doorverwijzen naar een specialist. Hopelijk krijg je dan op korte termijn meer duidelijkheid en zekerheid. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Dankjewel voor je hulp. Ik moet binnenkort toch nog langs de huisarts, want ik ga mijn knieën nog eens na laten kijken (ik heb een beetje stom gedaan tijdens oud en nieuw: de hond van de buren ging ervandoor en ik heb bijna anderhalf uur lang door de stad gerend terwijl we hem probeerden te vinden. Helaas had ik mijn hardloopschoenen niet aan, dus ja… Ik loop al de hele week als een dronken koe rond, om mijn rechterknie te ontlasten, oops) en dan mogen zij voor me beoordelen wat spier is en wat niet.

 24. Ik ben behoorlijk in strijd met de weegschaal en ik ga mijn strijd winnen. Ik heb alleen een beetje moeite met het BMI en wat is nou gezond voor mij. Ik ben slechts 1,59 44 jaar en zou dan dus rond de 55 kilo moeten wegen. Ik zit nu op een te hoog vetpercentage van 33,8 met een gewicht van 68,7 dus voor mijn BMI ben ik nog veel te zwaar maar mijn vetpercentage komt redelijk in nog gezonde bovengrens. Ik ben daarbij behoorlijk gespierd wat is nou gezond?

 25. Ik ben 1,79 m en weeg 69 kilo en ik ben er ontzettend tevreden mee. Ik zou mezelf niet anders willen zien. Amper vet!

  • Als je geen vet ziet betekent dat niet dat je geen vet hebt. Je kan ook vet in je aders hebben of rond je organen.

 26. Hoi, Ik ben een dame van 41 jaar, ik heb 4 kindjes tussen de 15 jaar en 18mnd. Mijn man heeft ook 2 kindjes en we werken beiden voltijds. Met een gezin van 6 kinderen en voltijds werken is er heel weinig tijd over om nog te sporten. Hoe graag ik ook zou willen ik heb er de tijd niet meer voor. :-( Gezien ik het laatste jaar veel ben bijgekomen ben ik sinds een 3-tal maanden op mijn voeding aan het letten. Ik eet geen suikers meer, ik drink 2 liter water op een dag, ik eet veel verse groenten en voornamelijk groene slaatjes, ik snoep niet en eet weinig vlees en vetten. Vandaag ben ik 3 maanden bezig en mijn resultaat is niet zoals ik had gewenst. Mijn resultaat is -4,4kg / -5,5% vet / +3,8% water en -2,2 BMI. Dus momenteel ben ik 1m62 weeg 66 kg mijn vetpercentage is 31%, water 44,8% en ik heb een BMI van 25,1. Waarom gaat het zo traag? M.v.g. Nina

 27. Hallo, ik ben 1.76 lang en weeg 69 kg. mijn leeftijd is 51 jaar. Ik sport twee tot drie keer per week en zie er redelijk slank uit. Mijn probleemgebieden- de buik. Vandaag meettest gehad met de allernieuwste apparatuur in het sportcentrum . Mijn bmi was 22,4. Maar mijn vetmassa is 33,2% – 23,1 kg. Je kon zien dat het ook echt bij mijn buik zit. Vetvrije massa was (ffm) was 46,4 en dat was wat weinig. Ik vind het echt moeilijk. Ik let op mijn eten en beweeg ook redelijk veel. De laatste weken ven ik van twee naar drie keer per week gaan sporten. Twee ochtenden Cardio (de crosstrainer is mijn favoriet) een half uur en de fiets een half uur. Wat krachtoefeningen. Verder een keer per week bodypump met ook vooraf twintig minuten crosstrainer. Nu weet ik van mezelf dat stress ook een factor kan zijn en dat dit bij mij waarschijnlijk de grootste oorzaak is. Het is ook iets dat echt bij de ons in de familie zit. Smal gebouwd (ze noemen het atletisch figuur) maar bij ouder worden een flinke buik. Ik zou graag tips krijgen over wat ik er aan kan doen. Misschien zie ik iets heel simpels over het hoofd. Alvast bedankt!

  • Ik weet niet of dit je kan helpen, maar ik heb een behoorlijk platte buik dankzij buikspieroefeningen. Misschien is dat een idee? Gewoon elke ochtend of avond doen, gaf bij mij behoorlijk snel resultaat…

  • Ik zal je de mogelijkheid geven om de tekst nog even te kopiëren en elders te plakken, dan hoef je de boel niet overnieuw te typen. :) Laat maar weten als ik je vorige reactie definitief dien te verwijderen, dan zal ik vervolgens je vragen proberen te beantwoorden.

 28. Hallo, Ik ben een vrouw van 42 en ik ben 176 en weeg 62 kg. Mijn vetpercentage is 22.3% maar ik vind mijzelf nog steeds een beetje te dik. Hoe ik ook train en op mijn voeding let, het gaat er niet meer af. Is dit normaal bij vrouwen van mijn leeftijd?

 29. Hey ik ben 167 cm lang en ik weeg 78 kg op de sportschool ze hebben gekeken mijn vetpercentage en was 28%. Ik sport 5 keer per week en weet niet wat ik doe verkeerd

 30. Hoi, Ik ben een meisje van 13 jaar over (74) dagen 14 en ik ben 176 cm lang en ik weeg 70 kg heb ik nu obesitas? Mensen zeggen dat ik er normaal uitzie maar ik vind mezelf veel te dik. Kan iemand mij misschien raad geven? Groetjes, H

  • Afgaande op je BMI (van 22.6) zit je precies op het randje van een gezond gewicht en minimaal overgewicht. Van obesitas is in elk geval absoluut geen sprake…

 31. Hooi, Ik ben Sophie en ben 12. Ik ben 53 kg en heb een procent van 8.5 is dat normaal?

 32. Hoi, Ik ben 14 jaar en weeg met kleren aan rond de 59/60 kilo. Weeg ik te veel? Ik heb namelijk geen vetrollen. Ik ben 1,65 cm lang.

 33. Hoi hoi, Een vraagje want ik maak me er nogal druk om… Ik ben 28 jaar, ben 159 cm en weeg maar 41,5 kilo. Zelfs tijdens mijn zwangerschappen kwam ik maar 3 kilo aan… Mijn buikomtrek is 70 cm… M’n botten steken niet uit en ben altijd erg tenger geweest… Ook m’n kindjes zijn erg fijn gebouwd. Ondanks flesjes Nutrilon drinkvoeding kom ik nog niet boven de 42 kilo… Is dit echt ondergewicht en gevaarlijk? Of kan m’n bouw hier ook mee te maken hebben?

  • Beste Es, Zoals je hierboven kunt lezen, zegt iemands vetpercentage veel meer over diens lichaamssamenstelling en lichamelijke gesteldheid dan iemands BMI. Aangezien ik niet op de hoogte ben van je vetpercentage gebruik ik ter illustratie toch even de BMI… Jouw BMI is 16,4… Bij een BMI onder de 18,5 spreekt men van ondergewicht. In principe betekent ondergewicht dat je minder weegt dan “goed is voor je gezondheid”. Hetzelfde geldt voor overgewicht… Maar natuurlijk hoeft ondergewicht of overgewicht niet per se gezondheidsklachten te veroorzaken. Er is uitsluitend sprake van een verhoogd risico op gezondheidsproblematiek. Zolang je gezond eet, niet te kampen hebt met plotselinge gewichtsafname en er geen sprake is van onverklaarbaar gewichtsverlies, zou ik me niet te veel zorgen maken. Stabiel ondergewicht bij een goede gezondheid is logischerwijs preferabel boven een ‘gezond gewicht’. Al met al HOEFT ondergewicht niet per se schadelijk te zijn. Ondergewicht kan namelijk inderdaad te maken hebben met lichaamstype, lichaamsbouw, lichaamssamenstelling en stofwisseling. Mocht er sprake zijn van gezondheidsklachten (vaak ziek, nauwelijks spiermassa/spierkracht, haarverlies, osteoporose/botontkalking, anemie/bloedarmoede, menstruatieproblemen, vruchtbaarheidsproblemen e.a.) of onverklaarbare gewichtsafname, dan zou ik echter wel even aan de bel trekken bij je huisarts. Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul

 34. Hoi, ik ben een meisje van 17 jaar, weeg 54 kilo en ik ben 1.68 lang. Mijn vetpercentage is 20.6%, vocht is 59.5% en spiermassa is 41.9%. Ik eet veganistisch en zo’n 12/1300 kcal op een dag en doe elke dag 3 à 4 work-outs van 10 minuten en ga 1x in de week een uur hardlopen. Misschien dat ik te weinig calorieën eet, maar mijn spieren worden wel steeds zichtbaarder dus ik vroeg me af: doe ik het zo goed? of eet ik te weinig? Ik eet rond de 350 gram groente, 250 gram fruit, 2 sneetjes brood en als ontbijt havermout of soja yoghurt met muesli en een klein beetje (10 gram) noten per dag. En ongeveer 3 keer per week een kant-en-klare vleesvervanger en de rest van de dagen 3 balletjes falafel bij de avondmaaltijd.

  • De optelsom 20,6% vet + 59,5% vocht + 41,9% spieren levert een totaal van > 120% op. En daar zijn je botten, weefsels, organen en cellen nog niet eens bij inbegrepen… Iets klopt er dus niet binnen die percentages. Afhankelijk van je daadwerkelijke spierpercentage en vetpercentage lijkt het me raadzaam om meer eiwitten, meer gezonde vetten en minder koolhydraten te gaan eten. Iemands BMI zegt in principe niet zo veel, maar jouw BMI (van 19.1) is in ieder geval een indicator van een prima verhouding tussen lichaamslengte en lichaamsgewicht. Dus dat is positief… Wat je precieze lichaamssamenstelling is blijft onduidelijk, maar als spieren kweken je doel is, is een verschuiving binnen je dieet qua macronutriënten een prima aanknopingspunt en aandachtspunt.

  • Logischerwijs hoef je zelfs met een grote omtrek of hoog gewicht niet dik te zijn. Het gaat erom waaruit je omtrek en gewicht zijn opgebouwd: vet of spieren…

 35. Hoi, Ik kom net terug van vakantie en ik woog mezelf even. Ik ben trouwens een jongen van 14 168cm en was 61kg. Toen ik mezelf woog schrok ik ik zag 66 kilo staan. Toen ik op vakantie was heb ik wel erg ongezond gegeten, we zaten in een all inclusive hotel waar je zoveel mocht eten als je wilde. Is het gewicht wat ik nu heb te hoog? Groeten, mij

  • Aan je e-mailadres te zien, is dit ‘Hoi’ weer… Begin juli schreef je nog dat je 45 kilo woog bij een lichaamslengte van 165 centimeter… Nu beweer je dat je tijdens een vakantie bent aangekomen van 62 tot 66 kilo… Het lijkt me een tikkeltje ongeloofwaardig dat je als 14-jarige jongen binnen een maandje ruim 20 kilo bent aangekomen… Volgens de BMI ben je met een BMI van 23.4 te zwaar. Eventuele vervolgvragen van dit kaliber ga ik niet meer beantwoorden. Succes ermee. Groeten, Paul

  • Dus ‘Hoi’ is Thom en ‘Ikbenhet’ is Lucas? En jullie zijn een tweeling van 14 jaar die meer wil weten over afvallen… Zo ja, dan beantwoord ik graag eventuele aanvullende vragen. Maar stel alsjeblieft niet 30 vragen onder 6 verschillende namen, dat maakt de boel onnodig verwarrend… Dankjewel! Groeten, Paul

  • Nee, voor mannen ligt het ‘optimale vetpercentage’ lager omdat mannen geen borsten en genetisch bepaald heupvet (zouden moeten) hebben. Even los van de onderzoekscijfers waarover in het artikel hierboven wordt gerept, gelden de volgende ‘gezonde vetpercentages’ die worden gehanteerd door de meeste gezondheidsinstanties… Hierbij de maatstaven voor ‘ideale percentages’ qua lichaamsvet:

   • Voor de gemiddelde mens is een vetpercentage tussen de 15 en 25% gezond te noemen.
   • Voor de gemiddelde man geldt een lichaamsvetpercentage van 18 tot 25 procent.
   • Vrouwen dienen gemiddeld genomen een percentage qua lichaamsvet van 25 tot 31% te hanteren.
   • Voor heren tussen de 17- en 29-jarige leeftijd geldt een gezond vetpercentage van 10 tot 15%.
   • Voor dames van 17 t/m 29 is dat een lichaamsvetpercentage tussen de 20 en 25 procent.
   • Een gezond vetpercentage voor mannen tussen de 30 en 39 jaar betreft 15 tot 17,5%…
   • …En voor vrouwen in diezelfde leeftijdscategorie wordt 25 tot 27,5% gehanteerd.
   • Voor mannen boven de 40 jaar geldt een gemiddeld gezond vetpercentage van 20%…
   • …Voor vrouwen boven de 40 is het gemiddelde gezonde vetpercentage 30 procent.
   • En nog specifiekere lichaamsvetpercentages op latere leeftijd…
   • Mannen van 40 t/m 59 jaar dienen een vet% tussen de 11 en 22% aan te houden…
   • …Voor vrouwen tussen de 40- en 59-jarige leeftijd geldt 23% tot 34% qua vetpercentage.
   • Voor heren van 60 tot en met 79 jaar is een percentage qua lichaamsvert van 13 tot 25% goed te noemen…
   • Voor dames in dezelfde leeftijdsklasse volstaat een vet% tussen de 24 en 36%.

   Ik beweer overigens NIET dat je met deze vetpercentages per definitie gezond bent, maar dat deze vetpercentages door veel medische instanties als streefwaarden c.q. grenswaarden worden gehanteerd.

 36. Hoi allemaal kan iemand mij helpen? ik heb een vraag is het erg als je snel aankomt (als dit snel is) ik ben namelijk in 2 maanden 11,5 kg aangekomen! Is dat erg of niet? groetjes thom

  • Dat ligt er maar net aan hoe zwaar je voordien was… Daarnaast is het van cruciaal belang waaruit de bijgekomen kilo’s bestaan; 11,5 kilo aankomen qua vetmassa is funest; 11,5 kilo aan vocht is potentieel gevaarlijk; 11,5 kilo aan spieren zou iedereen wel willen…

  • Hoi, Normaal doe ik veel aan sport. Ik hockey 4 keer in de week. Ik fiets iedere morgen naar school een halfuur. Alleen dat is nu in de vakantie allebei niet. Ik denk dat het dus vet is. De laatste 4 weken ben ik namelijk het meeste aangekomen. Is het erg als het alleen vet is?

  • Wat Diederik zegt, klopt. Als je lichaam in 2 maanden tijd 11,5 kilo aan pure vetmassa opslaat, is dat een slecht teken voor wat betreft je algehele lichamelijke gezondheid. Overtollig lichaamsvet brengt namelijk verregaande gezondheidsrisico’s met zich mee; dat geldt des te meer voor visceraal vetweefsel, dus rondom de vitale organen… Aangezien je naar school fietst, neem ik aan dat je deelneemt aan middelbaar onderwijs en ergens rond de 14, 15 of 16 jaar oud bent. Als je op die leeftijd vet opslaat, is dat mogelijkerwijs slecht voor je gezondheid op latere leeftijd. Overgewicht/lichaamsvet van nu is -ten aanzien van gezondheidsproblemen- dus slecht voor later. Toch lijkt het me stug dat je zo snel lichaamsvet hamstert. In dat geval moet je wel heel erg veel en heel erg ongezond eten… Misschien dat je tijdens je vakantie kunt proberen om zo gezond mogelijk te eten en lichamelijke activiteiten in te plannen. Wandelen, voetballen, skeeleren, zwemmen, roeien, et cetera…

 37. Beste, Ik heb tijdens het bladeren tussen de reacties ondervonden dat de meest onder ons hun vetpercentage hebben gevonden want ik namelijk vaak heb geprobeerd maar het is nooit gelukt om mijn vetpercentage te vinden. Ik wou vragen of jullie mij willen helpen met mijn vetpercentage te vinden. Ik wil graag gaan trainen voor een sixpack maar moet eerst wat vet verliezen anders zal de sixpack niet zichtbaar zijn omdat er nog een laagje vet over licht. Lengte: 1m65cm. Gewicht: 48kg.

  • Beste Abdel (en eventuele andere geïnteresseerden), Je kunt je vetpercentage NOOIT herleiden via internet! Formules en calculators die beweren dat ze je lichaamsvetpercentage kunnen uitrekenen, liegen simpelweg. Je vetpercentage is ook TOTAAL onafhankelijk van je lichaamslengte en lichaamsgewicht. Zelfs goedkope ‘slimme’ weegschalen die zogenaamd je vetpercentage kunnen meten, berusten op onnauwkeurige technieken en zijn dus niet of nauwelijks accuraat. Veel moderne elektrische weegschalen voor thuisgebruik hebben tegenwoordig een zogenaamde ‘vetanalyse-functie’, waarmee niet alleen je lichaamsgewicht, maar ook je lichaamsvet zou kunnen worden gewogen (door met blote voeten op de weegschaal te gaan staan), maar dit is dus niet betrouwbaar… Zo’n slimme weegschaal meet enkel je lichaamsweerstand door een zwak elektrisch stroompje van de ene voet naar de andere voet te laten lopen. Het vetpercentage wordt berekend door deze weerstand te toetsen aan enkele parameters die je handmatig moet invullen, waaronder geslacht, leeftijd, lengte en soms ook mate van sportiviteit (op een schaal van 1 tot 10). Logischerwijs komen veel te veel variabelen voor deze vetmeetfunctie verkregen uit ‘gemiddelden’ en ‘medianen’, terwijl deze parameters ONTZETTEND afhankelijk zijn van de individu… Er worden dus variabelen gebruikt die als gemiddelde of mediaan gelden voor groepen mensen met bepaalde meetbare aspecten, waaronder lengte, gewicht en elektrische weerstand. Bovendien berust de werking van deze ‘vetweegschalen’ op het feit dat vet elektrische stroom veel slechter geleid dan andere lichaamsweefsels; maar het zwakke elektrische stroompje bereikt logischerwijs niet AL je vetweefsels; uitsluitend het vet in je onderlijf (en meestal alleen je benen)… Maar het vetpercentage van je benen is niet representatief voor AL het viscerale en subcutane vet dat je met je meedraagt. Ook deze ‘bio-impedantie-analyse’ (BIA) is al met al onbetrouwbaar en biedt absoluut GEEN waterdicht resultaat. Niet alleen vanwege de veel te zwakke stroom, maar ook omdat de meting sterk wordt beïnvloed door de hoeveelheid vocht je (verhoudingsgewijs) in je lijf hebt… Dus of je zojuist hebt gegeten of gedronken, het moment van de dag waarop je jezelf weegt, of je onlangs nog hebt gesport of niet, et cetera… De bio-impedantiemethode levert nooit 100% zuivere resultaten op. Gemiddeld wijkt de vetpercentagemeting met een slimme weegschaal maar liefst 6,5% af van betrouwbare professionele vetmetingen. En in het ergste geval tot wel 15 à 20 procent… Een vetbepaling c.q. vetmeting d.m.v. het meten van de lichaamsweerstand met de vetmeetfuncties van een weegschaal is dus inaccuraat. Er zijn wel professionele medische weegschalen op basis van bio-elektrische impedantie, en DEXA (Dual-energy X-ray absorptiometry) die WEL behoorlijk nauwkeurig je vetpercentage kunnen inschatten, maar zulke slimme weegschalen (van Tanita, Siltec en Detecto) kosten al gauw 6.000 euro. En als je ECHT betrouwbaar je vetpercentage wilt laten bepalen, dan dien je een hydrostatische onderwaterweging te laten uitvoeren door een deskundig professional. Een een 7-punts huidplooimeting is ook relatief nauwkeurig, maar deze dient al helemaal te worden uitgevoerd door een (medisch) deskundige. Meer over betrouwbare vetpercentagemetingen kun je desgewenst lezen in dit artikel over lichaamsvetpercentage en dit artikel over vetpercentage versus BMI. Hopelijk verklaart dit het een en ander… Groeten, Paul

 38. Hoi, Ik ben een meisje van 12, ben ongeveer 1,53 meter lang en weeg 43,8 kilo. Is dit goed of niet? Iedereen zegt van niet, maar ik zie mezelf liever wat dunner! Wat moet ik doen? Groetjes, G

  • je bent zeker niet te zwaar. Dit is eigenlijk een ideaal gewicht en zeker omdat je nog in de groei zit. Ik ben 15 jaar, ben 1.68 meter lang en weeg 62 kilo. Ik denk zelf ook af en toe dat ik te zwaar ben, maar we zitten nog in de groei, dus maak je er maar geen zorgen over. :)

 39. Hoi, Ik ben een jongen van 14 en ben 165 cm lang. Ik weeg 45 kg, iets te licht dus! Daarentegen is mijn buikomvang wel groot namelijk 76 cm (gemiddeld voor mijn leeftijd 67 en overgewicht 77 cm). Ik weet nu niet of dat ik nu juist te licht ben of bijna overgewicht heb. Als ik sta hangt mijn buik ook over mijn broek heen. Ik schaam we er wel voor. Je ziet namelijk echt dat ik een buikje heb, terwijl ik niet zwaar ben. Kan iemand mij helpen?! Zou fijn zijn alvast bedankt!

  • Beste ‘Hoi’, Dit is precies de reden waarom ik in veel van mijn afslankartikels aangeef dat lichaamsgewicht en BMI GEEN goede graadmeters zijn voor een gezonde lichaamssamenstelling. Mensen kunnen volgens de BMI ondergewicht hebben terwijl ze in werkelijkheid veel te vet zijn. Evengoed kunnen mensen volgens de BMI overgewicht hebben terwijl ze juist heel mager en gespierd zijn. Dit heeft veel te maken met je lichaamstype: ectomorf versus mesomorf versus endomorf… Waar je vooral rekening mee dient te houden is je VETMASSA en VETPERCENTAGE, en dan met name het subcutane lichaamsvet in de buikregio en bovendien het viscerale vet rondom je vitale organen. Dit is namelijk het meest ongezonde vet. Je moet dus niet langer letten op je gewicht, maar op je omtrek. De verhouding tussen je buikomtrek, taille-omtrek en schouderomtrek zegt veel over je lichaamssamenstelling. Zorg dat je spieren opbouwt en vet verbrandt, zodat je naar verhouding meer spieren en minder vet krijgt. Ga niet alleen cardiotraining doen, maar vooral ook krachttraining. En staar jezelf vooral niet langer blind op je weegschaal! Succes ermee! Groeten, Paul

  • Dank u wel, Mijn armen zijn ook best dun! Het klopt wat u zegt ik ben niet erg sterk. Ik heb nog wel een vraag hoe groot (of hoe klein) moet mijn buikomtrek worden?

  • Dat is moeilijk te zeggen omdat je nog in de groei bent. Over het algemeen geldt dat je buikomtrek niet groter mag zijn dan de helft van je lengte. Als je 165 centimeter lang bent, mag je buikomtrek dus niet groter zijn dan 82,5 centimeter. Maar dit is dus een richtlijn; er zijn geen exacte grenswaarden waarboven je WEL gezondheidsrisico’s loopt door toedoen van je buikomvang of waaronder je ineens GEEN gezondheidsrisico’s meer loopt. Als je naar gemiddelden en medianen kijkt, dan geldt de regel: “Hoe minder visceraal buikvet, des te beter”. Maar logischerwijs is het niet per definitie gezondheidsbevorderend om jezelf volledig droog te trainen en een keiharde sixpack te bewerkstelligen. ;)

  • Dank u wel voor uw hulp, hier kan ik tenminste iets mee. Heel erg bedankt!

  • Nog een dingetje trouwens, u zegt net dat de buikomtrek niet groter mag zijn 82,5 cm, maar daar zat ik niet in de buurt! Dit is nog een foto van mijn buik, dan kunt u het zelf beoordelen.

  • Je link werkte niet, dus die heb ik verwijderd. Dat je ondanks zichtbaar buikvet niet in de buurt komt van de maximale buikomtrek komt waarschijnlijk omdat je nog in de groei bent. Overigens is het niet zo dat je onder deze grens per se een gezonde hoeveelheid buikvet hebt, maar dat je boven deze grens per definitie een ongezonde hoeveelheid buikvet hebt. Een IDEALE of OPTIMALE buikomtrek/buikomvang ligt dan ook nog een stuk lager. Het punt is en blijft dat overtollig buikvet ongezond is en dat het goed is om een zichtbaar bierbuikje, hangbuikjes, spekbuikje -of hoe je het ook wilt noemen- tegen te gaan door buikvet te verbranden. Nogmaals succes!

  • ik vind het wel stom want nu moet al het vet er weer af! Vroeger was ik te mager, toen hebben ze tegen mij gezegd dat ik veel meer moest eten! Ik eet nu ook elke dag veel (reep chocola en een paar koekjes en soms ook nog een grote zak chips) mijn gewicht gaat ook heel hard omhoog, Ik was blij toen ik uit het ondergewicht kwam. Nu zie ik in dat het eigenlijk niet slim was om zo vet te eten. Ik had meer spieren moeten kweken! Nu zit ik hier met een dikke buik en een laag gewicht. Dit is eigenlijk mijn hele verhaal.

  • Ondergewicht is inderdaad niet goed, maar het koste wat kost wegwerken van ondergewicht is nog VEEEEEEL slechter. Het gaat er namelijk niet om DAT ondergewicht verdwijnt, maar om HOE je ondergewicht bestrijdt. De enige gezonde manier om ondergewicht tegen te gaan is spieren kweken. Vetmassa opbouwen is nog veel slechter voor je dan het hebben van een beetje ondergewicht. Als je nog in de groei bent, moet je je sowieso niet te druk maken om ondergewicht; het gaat erom dat je geen nare gevolgen ondervindt van je (veronderstelde) ondergewicht en dat je je lichaam in ieder geval voorziet van voldoende essentiële bouwstoffen en beschermingsstoffen: eiwitten, vetten, vitamines, co-vitamines, macromineralen, sporenelementen, enzymen, co-enzymen, fytonutriënten, enzovoorts. Deze bouwstoffen zitten niet in chocoladerepen, koekjes en chips, maar in volwaardige natuurproducten zoals groenten, fruit, noten, zaden, granen, eieren, mager vlees, vis, kwark, et cetera. Als je probeert aan te komen met behulp van junkfood, lege calorieën en een hoge caloriedichtheid verdwijnt misschien je ondergewicht doordat je lijf een heleboel vetreserves opslaat, maar je wordt er niet gezonder van, INTEGENDEEL! Je voeding heeft in dat geval namelijk een veel te lage voedingswaarde, voedzaamheid en voedingsstofdichtheid, waardoor je ondanks een enorme calorie-intake ZELFS ondervoed kan raken. Mag ik vragen wie je het advies heeft gegeven om extra veel (rommel) te eten?

  • Dank u wel voor de tip. Nu weet ik tenminste hoe ik mijn buik moet bestrijden. 45 kilo wegen en dan echt gewoon vetrollen hebben dat is echt raar! Mensen geloven mij ook niet als ik zeg dat ik 45 kg ben, nee ze zeggen ik had je geschat op 60 kg. Misschien dat ik er ook wel zo uitzie…

  • Als je een buikje hebt, maar voor de rest heel mager bent, dan valt je buikje logischerwijs EXTRA op.

  • Op uw vraag nog wie had mij het advies gegeven. Ik vroeg ook op zo n site hoe je spiermassa moest krijgen. Zij zeiden daar dat je eerst een beetje breder moest zijn om spieren te kweken.

  • Misschien dat men het goed bedoeld heeft, maar breder worden is iets anders dan dikker worden… Breder worden is JUIST het gevolg van spieren, niet een voorwaarde om spieren te kunnen kweken. Breder worden doe je niet door jezelf vol te proppen met junkfood, maar door overwegend eiwitrijk te eten en veel krachttraining te doen. Wellicht heb je nog iets aan deze lijst met eiwitrijk voedsel

  • Ik wil nog een ding weten, wat is de beste oefening om mijn buik zo snel mogelijk een beetje normaal te krijgen?

  • Nog de allerlaatste vraag hoelang denkt u dat ik moet trainen en hoe vaak om er weer uit te zien als een gemiddeld persoon geen sixpack of zo nee gewoon geen buikje meer.

  • Ik kan tot op zekere hoogte adviseren, maar niet de toekomst voorspellen. ;) Hoe snel je afvalt en spieren kweekt, is afhankelijk van talloze aspecten en randfactoren… Niet alleen van je huidige uitgangssituatie (spiermassa, vetmassa, vetpercentage, vetverdeling, eetpatroon e.a.), maar ook van hoe frequent, langdurig en intensief je traint, welke spieroefeningen je precies doet, welke fitnessapparaten en fitnessattributen je gebruikt, hoeveel sets en reps je per trainingssessie doet, en hoe bedreven en gemotiveerd je bent. Als je consequent 2 of 3 keer per week een uur cardiotraining + intensief buikspieroefeningen doet, treden binnen 3 à 6 weken al zichtbare veranderingen op in de vorm van je spieren en de consistentie van je weefsels. Maar voor evidente fysieke en fysiologische vormveranderingen (die ook anderen direct zullen opmerken) dien je toch wel echt meerdere maanden fanatiek te trainen.

  • Ik vind het moeilijk om nu van de chocola koekjes en chips af te blijven. Ik probeer het alleen dan is het zo, mwa maakt niet uit eentje kan geen kwaad. Uiteindelijk eet ik toch nog meer zelfs als eerst! Heeft u tips om dit onder controle te houden? Nog een dingetje ik ging net op de weegschaal staan mijn gewicht is ondertussen al 49,6 kg geworden. Zonder kleren. Mijn gewicht gaat echt heel hard ik weet nog dat ik 2 weken geleden 43 woog toen ik u reageerde 45 en nu al 49.

  • Haal dat soort troep niet in huis. Het klinkt wellicht cliché (en waarschijnlijk is het dat ook), maar wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten tijdens een hongerbui of vreetkick. Hongersignalen en ‘lekkere trek’ negeren, is echt een kwestie van afleren, ontwennen en afkicken… Als je gewend bent om veel suikerrijke en vetrijke junkfood te eten, dan moet je sterk in je schoenen staan om er voortaan vanaf te blijven. Wees volhardend, zoek afleiding en stil je ‘honger’ met een glas water, een stuk komkommer, een gekookt ei, een handje cherrytomaatjes, wat nootjes of desnoods een eetlepel pindakaas of een blokje >80% cacao. Wellicht heb je iets aan deze lijst met gezonde tussendoortjes… Blijf in elk geval van de chips, snoep, koek en melkchocola af. Mocht er sprake zijn van een heuse zoetverslaving, bouw je suiker-intake (maar ook je inname van simpele koolhydraten, kunstmatige zoetstoffen en natuurlijk suikervervangers) dan geleidelijk aan af! Als puntje bij paaltje komt, zeg gewoon NEE tegen jezelf… Echte honger mag je natuurlijk best stillen, maar dan wel met voedingsstoffen en bouwstoffen waar je lijf iets aan heeft. Dus nutriënten die bijdragen aan spieropbouw, vetverbranding en algehele fitheid… En GEEN lege calorieën. Gezondr ontvangt inmiddels tot zestigduizend bezoekers per dag, dus ik kan helaas niet alle vragen blijven beantwoorden. Kijk gewoon even rond op Gezondr; er staan inmiddels duizenden artikels online over deze materie, dus bijna alles is te vinden. Succes!

  • Ik wil toch nog iets vragen. Hoe kan het dat ik toch aankom terwijl ik gezond eet? Mijn buikomvang is nu ook al 78cm. Ik kom echt heel snel aan nu, eerst kwam ik niets aan en nu zonder iets te doen veel! Zoals ik al zei eerst 43 daarna 45 en daarna 49. Ik ging nu ook toch weer wegen omdat ik zag dat mijn omvang ook groter was en het was nu al 52,1! Hoe kan dit?

  • Zoals ik al aangaf, is (de evolutie van) je buikomvang niet uitsluitend gerelateerd aan WAT je eet, maar ook aan hoeveel je eet, aan je ruststofwisseling en actieve stofwisseling en aan de lichamelijk activiteiten die je van dag tot dag onderneemt. Je buikomvang wordt bovendien niet bepaald door de hoeveelheid buikvet die je met je meedraagt, maar soms ook door buikklachten zoals buikgriep en hardlijvigheid. Je darmen bevatten in zo’n geval meer darmbrij en darmgassen, waardoor je buik opzwelt. Al met al is gezond eten een hele belangrijke factor, maar intensief bewegen (zowel cardio als kracht) is minstens zo belangrijk. Ik ben niet bekend met (de details van) je dagelijks leven, dus ik kan ook niet 1-2-3 vaststellen waarom je buikomtrek toeneemt terwijl je gezond eet. Ga eerst eens een paar maanden fanatiek sporten en meet dan nog eens je buikomvang…

 40. Ik hoor van veel mensen dat ik best stevig ben. Ben zelf een meisje van 17 jaar en 1,53 meter. Ik weeg rond de 57 kilo. Ik heb een beetje op internet gekeken en ik zou maar eind 40, begin 50 mogen wegen en heb ik dus overgewicht. Zelf ben ik wel goed gevormd, heb een E/F cupmaat en een volle derrière. Ik doe veel aan paardrijden dus ik heb ook behoorlijk dikke bovenbenen en wat schouderspieren. Moet ik mij zorgen maken voor overgewicht?

  • “Stevig” is veelal gerelateerd aan postuur. Iemand kan bijvoorbeeld stevig/fors gebouwd zijn zonder een grammetje lichaamsvet bij zich te dragen. Kijk daarom liever naar je lichaamsbouw dan naar het cijfertje qua lichaamsgewicht op je weegschaal. Als je relatief grote borsten en veel spieren hebt, kun je als 17-jarige een ’te hoge’ BMI hebben volgens BMI-calculators, zonder dat je te dik bent. Zolang je niet heel veel buikvet hebt, zou ik me persoonlijk geen zorgen maken. Als puntje bij paaltje komt, gaat het erom dat je een gezonde lichaamssamenstelling hebt (qua spieren en vetverdeling). En dus NIET zozeer om je gewicht.

 41. Hoi, Ik ben 20, meet 186 cm en weeg 65 kg. Vetpercentage is volgens internet ongeveer 20%. Ik voel mij goed zoals ik ben en ik zie er ook niet te mager uit. Ik eet 3 tot 4 maal per dag, meestal in totaal 8 volkorenboterhammen en 1 warme maaltijd, bestaande uit groenten, vlees/vis/vegetarisch en een kleine portie koolhydraten. Maar van tussendoortjes ben ik zeker ook niet vies. Ik fiets dagelijks 30 minuten. Toch merk ik sinds enkele maanden dat mijn onderbuik al vanaf ’s ochtends wat opgezwollen is en er hier ook meer vet begint te ontstaan. Als ik mijn buikspieren span, voel ik dat deze mooi ontwikkeld zijn, alleen zie je ze bijna niet door een klein vetlaagje erbovenop, en daar voel ik mij niet zo goed bij. Wat zou ik het beste doen om hier komaf mee te maken zonder mijzelf uit te hongeren? Een andere manier van eten, bepaalde efficiënte oefeningen…? Hoe komt het dat mijn onderbuik opgeblazen is? Heel erg bedankt!

  • Een opgeblazen buik heeft meestal te maken met een spijsverteringsprobleem ten aanzien van je darmen. Misschien een slechte vertering van bepaalde eiwitten, koolhydraten of fermenteerbare vezels… Ikzelf ben er inmiddels achter dat volkorenboterhammen dan wel erg gezond zijn, maar dat mijn darmen er niet bepaald dol op zijn… Bij sommigen kunnen volkorenproducten juist helpen om darmklachten te voorkomen… Een vetlaagje bovenop je buikspieren kun je het beste weg trainen met behulp van cardiotraining: hardlopen, skeeleren, fietsen, crosstrainer, hometrainer, loopband, et cetera. Succes!

 42. Hoi, Ik ben 29 jaar, 1,61 meter en weeg 67 kilo. Wat ik graag wil weten is hoeveel gram ik moet eten. Hoeveel aardappels, groenten en vlees mag/moet ik per dag eten voor mijn gewicht en lengte als ik graag op een gezonde manier wil afvallen?

  • Dat is afhankelijk van je spiermassa, vetpercentage, ruststofwisseling, lichamelijke activiteit, hoe vaak je per dag eet (aantal eetmomenten) en wat je naast je 3 hoofdmaaltijden aan tussendoortjes eet. Het kost zelfs een diëtist doorgaans geruime tijd om hier een totaalbeeld van te krijgen en aan de hand hiervan een individueel voedingsschema samen te stellen. Lichaamslengte en lichaamsgewicht tezamen (=BMI) bieden niet afdoende basis om voedingsadviezen samen te stellen. Sowieso is het heel lastig om voor een specifieke persoon bepaalde hoeveelheden qua voedingsmiddelen voor te schrijven. De hoeveelheid die je van een bepaald voedingsmiddel kan/mag eten is immers volledig afhankelijk van alle andere voedingsmiddelen die je eet. Het gaat er uiteindelijk om dat je voldoende binnenkrijgt van alle essentiële nutriënten (eiwitten, vitamines, mineralen, spoorelementen e.a.), zonder te veel calorieën, suikers, transvetten en synthetische additieven binnen te krijgen. Een gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd dieet samenstellen is een kwestie van ervaring opdoen en veel lezen en leren over voeding. Hopelijk heb je iets aan deze artikels waarin ik de basis van een gezond dieet heb geprobeerd uit te leggen:

 43. Ik ben 14 jaar, ben 181 centimeter lang en weeg 65 kilo. En m’n vetpercentage is 15% Ik val best snel af als ik minder ga eten. Dus dat ga ik maar doen. In de zomervakantie wil ik 59 wegen. Kan iemand me ff vertellen of dat goed is?

  • Hoi Xv, Zoals je in de tabel kunt zien is 59 veel te licht. Iemand die 181 cm groot is mag ongeveer 70 kilo wegen en daar zit jij nu al onder. Niet minder gaan eten dus! Het vetpercentage is op jouw leeftijd trouwens niet betrouwbaar. Pas vanaf je achttiende kun je echt gebruikmaken van deze vetpercentagetabellen. Je bent dus goed zoals je nu bent en je moet niet meer gaan sporten of minder eten; in elk geval niet omdat je af wilt vallen! Groetjes, Yeet

 44. Hoi, Ik heb een vraagje… Ik heb een buikje en wat stevige benen vind ik zelf (wel heb/had ik de eetstoornis boulimia). Maar nu is mijn vraag, volgens de Wii Fit Plus heb ik 3 kilo overgewicht, maar ik pas wel in maat 38 of M voor zowel bovenkleding als broeken. Voor bovenkleding pas ik soms zelfs een S. Ik ben 1.70 dus ook niet heel klein wat deze maat kan verklaren. Dus mijn vraag is, hoe kan het zijn dat ik drie kilo overgewicht heb, maar wel in maat 38/M/S pas?

  • Beste C, Cijfertjes zijn slechts cijfertjes… De Wii Fit Plus Body Test is sowieso niet heel erg betrouwbaar. Je hoeft maar een cijfertje verkeerd in te vullen, een centimeter groter te zijn dan je denkt of je Wii Balance Board hoeft maar iets te schuin of op een te zachte ondergrond te staan en je ‘Wii-BMI’ wijkt af van je daadwerkelijke BMI. Bovendien is je BMI überhaupt geen goede maatstaf voor overgewicht of ondergewicht omdat dit getalletje uitsluitend de verhouding aangeeft tussen lichaamslengte en lichaamsgewicht. De BMI zegt echter niks over je LICHAAMSSAMENSTELLING, dus waaruit je lichaam bestaat. Lichaamsvet versus spieren versus botten versus vloeistoffen, et cetera. Je kunt dan ook veel beter meten dan wegen. Zolang je kledingmaten goed zijn, moet je je vooral niet druk maken over je Wii. ;) Als je meer wilt weten over een gezond lichaamsgewicht, laat dan eens je vetpercentage meten. In dit artikel over lichaamsgewicht kun je er desgewenst nog diepgaander over lezen. Groeten, Paul

 45. Ik ben 25 jaar en heb een gewicht van 73,9 kilo. Mijn spiermassa is 60,7 kilo en mijn vetmassa 10 kilo (dat is 13,5 procent). Dit is best weinig, maar je ziet het totaal niet aan me. Mijn fitnessinstructeur zegt dat ik veel vocht vasthoud, dat dat daardoor komt. Wat kan ik hieraan doen?

 46. Volgens een of andere site heb ik een vetpercentage van 9,78%. Zwaar ondergewicht dus. Dit kan echt niet kloppen, want volgens mij heb ik gewoon een normaal gewicht. Ik ben 1,82 en weeg 61 kilo en ben 15 jaar.

  • Vetpercentage en ondergewicht/overgewicht zijn 2 totaal verschillende dingen. Je kunt een (extreem) hoog vetpercentage hebben, zonder dat je te kampen hebt met overgewicht – en zelfs terwijl je lijdt aan ondergewicht… Daarnaast kun je een (extreem) laag vetpercentage hebben en tegelijkertijd overgewicht hebben. Lichaamsgewicht en vetmassa/vetpercentage zijn dus 2 verschillende aspecten. In veruit de meeste gevallen houden ze wel verband met elkaar, maar dat hoeft niet per se. Vet heeft logischerwijs een bepaald gewicht, dus veel vet zorgt ook voor veel gewicht… Maar als je klein en smal van postuur bent, en tegelijkertijd weinig spieren en weinig vocht hebt, kun je ondanks een te hoog vetpercentage toch een “goed gewicht” hebben, althans, volgens de (onbetrouwbare) BMI. En als je een grote, brede, gespierde persoon bent, kun je volgens de (onbetrouwbare) BMI “te zwaar” zijn, zonder dat je te veel lichaamsvet met je meedraagt. Point being: te zwaar betekent niet per se te veel vet. En te licht betekent niet per se te weinig vet. Je moet daarom ook niet te veel op tabelletjes vertrouwen. Ik weet sowieso niet welke site beweert dat een vetpercentage van +/- 10% per definitie ondergewicht zou betekenen, maar die site kun je voortaan maar beter links laten liggen. Natuurlijk hoort een vetpercentage tussen de 10 en 12% tot de VROUWELIJKE ondergrens, maar van ondergewicht hoeft helemaal geen sprake te zijn. Sowieso kun je NOOIT of te nimmer online (dus via een website) je vetpercentage meten. Daar is immers geavanceerde techniek voor nodig. Nogmaals: de BMI zegt bij lange na niet alles over je vetpercentage en is geen goede graadmeter voor een gezond gewicht of een goede lichamelijke gezondheid… Maar jouw BMI is 18,4 (wat aan de lage kant is, maar door veruit de meeste gezondheidsinstanties tot een GEZONDE of zelfs IDEALE BMI wordt gerekend). Dus de KANS dat je lijdt aan zwaar/klinisch ondergewicht is zeer klein. Waarschijnlijk moet je alleen niet verder willen afvallen (maar dit is logischerwijs weer afhankelijk van je DAADWERKELIJKE vetpercentage)… Mocht je je zorgen maken over je gewicht laat dan liever eens een goede, betrouwbare vetpercentagemeting uitvoeren…

 47. Wat moet ik doen? Reageer

  Ik ben een meisje van bijna 16, 172 cm, 50 kilo. Daarmee bijna ondergewicht volgens BMI, maar mijn middel/heup-ratio is veel te hoog! Wat ben ik nou? Te dik, te dun, ongeveer goed?

 48. Ik ben 21 jaar ik ben 1 meter 70 en ik weeg 55 kilo en mijn vetpercentage is 12,6. Maar ik voel mezelf heel dik! Volgens het gemiddelde BMI ben ik te licht, wat denk jullie, moet ik afvallen of bijkomen?

  • Hoi Ryan, Blijf zoals je bent en probeer in ieder geval niet verder af te vallen. Het zou fijn zijn als er wat kilo´s bijkomen, maar dat is niet per se nodig. Groetjes, Yeet

 49. Met mijn lengte van 1.73 m en gewicht van 64.5 kg ben ik tevreden. Ik ben 40 jaar en heb een vetpercentage dat schommelt tussen de 19 en 22%. Daar moet ik bij opmerken dat ik drie keer per week hardloop, ongeveer een uur. Volgens die tabelletjes zou dat te laag zijn… Moet ik nou aankomen of meer vet eten?

  • Nee, ik denk niet dat je het zo moet zien. Wetenschappers hebben simpelweg gekeken naar een grote groep vrouwen en geïndexeerd hoe lichaamsgewicht en vetpercentage zich verhouden tot lichamelijke gezondheid. Dat vrouwen bij een ietwat hoger vetpercentage (gemiddeld genomen) relatief gezonder zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat je ongezonder moet gaan leven om je vetpercentage te verhogen. Dan gooi je oorzaak, gevolg, doel, middel reden en verklaring door elkaar. Je doel is gezond zijn, niet vet zijn… De oorzaak van ongezond zijn, is maar al te vaak ongezond leven… En de reden van ongezond zijn, kan van alles omhelzen; bijvoorbeeld overgewicht of ondergewicht. Ga in ieder geval NOOIT ongezonder leven om een bepaald doel te bereiken; zeker niet om aan abstracte cijfertjes in een tabelletje te voldoen. Blijf lekker hardlopen en fixeer je niet te veel op cijfertjes.

 50. Beste, Heel apart ik ben 170 weeg nu 64 kilo ik doe aan 3 verschillende sporten per week daarnaast heb ik een actieve baan. Mijn kleding maat is 36 S of broek is maat 27. Maar volgens de sportschool weegschaal komt me vet percentage op 34 % dan heb ik dik obesitas als ik hier op de schema kijkt. Ik snap er niks van het kan haast ook toch niet ik merk ook dat ik juist slanker wordt ondanks dat ik in gewicht aankom maar toch blijft mijn vet stijgen. Werkt beetje demotiverend. Hoe zit dat eigenlijk in elkaar met zo een weegschaal?

  • Wanneer ben je op de weegschaal gaan staan? Als dit na het sporten was, kan het inderdaad zijn dat de meting niet klopt. Ook als je van te voren hebt gegeten kan de weegschaal afwijken. Schrik niet en probeer bij voorkeur ’s ochtends voor het sporten om nog eens op de weegschaal te gaan staan.

  • Omvang zegt weinig over je vetpercentage. Weeg zelf 48 kg en heb mijn vetpercentage laten meten en dat was 27%. Bij mijn zusje, ongeveer zelfde gewicht was het vetpercentage veel hoger juist.

 51. Hee in de eerste tabel ben ik 8 kilo te zwaar ik ben met van allerlei sporten bezig, maar ik ben de dikste van m’n klas maar m’n vriendinnen steunen me.

 52. Kijk… ik ben 1.70, 72 kilo… Volgens het eerste schema veel te zwaar… (kom van 98 kilo dus who cares; ik ben echt goed bezig), maar word er in dat eerste schema wel rekening gehouden met het feit dat spieren zwaarder wegen dan vet? En dat iemand die lichter dan mij is en even groot desondanks een hoger vetpercentage kan hebben? Vandaag huidplooimeting gehad en zit op 22% bodyfat… wat volgens 2 statistieken in Amerika het volgende inhoud: normal/lean body en Fitness body… Hoe kan het per lijst op internet zo ontzettend verschillen?

  • De eerste tabel betreft een overzicht, samengesteld door wetenschappers. Men heeft gekeken bij welk gemiddelde gewicht vrouwen van een bepaalde lengte het gezondst zijn. Zie ook de conclusie: “Schrik niet direct als je te zwaar bent volgens de bovenste tabel. “

  • Dat is niet te zwaar. Ik zou de gewone BMI berekening gebruiken, dan zie je dat je een BMI hebt dat valt binnen de 20-25. Mocht je een buikje hebben, daarvan is bewezen dat dat ongezonder is dan bijvoorbeeld stevige benen/billen. Maar van dit schema op Gezondr klopt niks hoor, erg laag aangehouden!

  • Dit betreft GEEN tabel van Gezondr; het is ook niet een soort van streefdoel wat we aanraden. Wetenschappers hebben simpelweg gekeken naar een grote groep vrouwen en geïndexeerd hoe het lichaamsgewicht en vetpercentage van vrouwen zich GEMIDDELD verhouden tot de lichamelijke gezondheid. GEMIDDELD genomen zijn vrouwen met deze lichaamsgewichten en vetpercentages het gezondst. Vrouwen met een hoger of lager gewicht en/of een hoger of lager vetpercentage zijn GEMIDDELD genomen ongezonder. Al met al zijn bovenstaande cijfers NIET door Gezondr verzonnen, maar VERZAMELD door wetenschappers. Het is geen kwestie van het ermee eens zijn of het er mee oneens zijn… Het zijn cijfers gebaseerd op vaststaande feiten.

 53. Ik ben 1,75 meter en weeg 64.5 kilogram. Mijn vet percentage is nu 21,6%. Ik dacht even dat dit veel was, maar blijkbaar zit ik dus oké. Toch zou ik graag nog wat omzetten in spieren.

  • Ruim eenentwintig procent klinkt misschien een tikkeltje overvloedig, want het is ruim een vijfde van je totaalgewicht, maar houd er rekening mee dat alleen al borsten, heupen en billen voor een groot deel van dit lichaamsvet verantwoordelijk zijn. Dan heb je nog de isolerende vetlagen die je vitale organen beschermen tegen onderkoeling en vetten en vetzuren in allerhande cellen, structuren en lichaamssappen. Al met al is 21,6% absoluut geen hoog vetpercentage. Daar mag je zelfs erg trots op zijn!

 54. Ik ben 17, 173 cm en 48 kilo. Zelf vind ik dit veel te zwaar omdat ik lichter woog… Nu gaan allemaal mensen zich zorgen om me maken, volgens mij denken ze allemaal dat ik half doodga of zo. Hoe kan ik snel een paar kilo afvallen? Het liefste zo snel mogelijk! Ik wil graag mooi en slank zijn, dan ben ik pas gelukkig!

  • Anoniem LS

   Meisje, je bent heus niet te zwaar, integendeel zelfs. Laat het een raad zijn: probeer je lichaam niet nog verder tot het uiterste te drijven, vroeg of laat zal je het bekopen. Zelfs zonder nog verder gewicht te verliezen ben je aardig op weg naar een eetstoornis. En al kan dat voor jou misschien leuk klinken, dat is het echt niet! Het maakt je leven en je toekomst kapot! Ga voor de gezonde weg en verzorg jezelf, durf te genieten en tevreden te zijn met wie je bent, nu je nog een keuze hebt…

 55. Ik ben 1,62 en weeg 49,5. Heb echt geen anorexia en ben precies goed fit. Ik wil ook niet afvallen. Vetpercentage 13%, gewoon veel spiermassa in m’n benen en buik. En de persoon bovenaan van 1,58 en 72 kilo, moet dan ECHT wel VOL zijn. No offense, maar als je vergelijkt met mijn 49. Je bent korter dan ik en weegt 23 kg. Dan ben je wel aan de zware kant… :’)

 56. Wat een onzin dit! Dus ik heb obesitas volgens dit schema… 1,58 m – 72,5 kg – 24% vet… Baby i look gorgeous… Mensen, ga andere info zoeken en daarmee verder a.u.b. Hiermee wordt je alleen maar dwazer. LOL

  • Deze cijfers zijn niet door Gezondr verzonnen. Ze zijn zelfs niet gebaseerd op de BMI of iets dergelijks. Het zijn simpelweg cijfers voortgekomen uit wetenschappelijk onderzoek. Of je het ermee eens bent of niet is een tweede…

 57. Ik ben 24, 1.70m lang en weeg 58 kg . Vetpercentage van 10% …? Ik ben gewoon normaal, niet dik niet dun… Ik eet normaal en hou ook van een ongezonde maaltijd zo eens in de zoveel tijd. Scma’s moet je niet volgen, zeker deze niet. Accepteer jezelf zoals je bent en als je twijfelt of je te dun bent pof te dik ga dan niet zelf een diagnose stellen of googlen, maar ga naar je huisarts en die kan je vertellen of je daadwerkerijk hulp nodig hebt… Of juist niet.

 58. Ik ben 16 jaar, 1.72 lang en 70 kilo, maar ik ben tevreden. Ik snap niet hoe iedereen zo dun kan zijn!! Als ik af zou willen vallen dan maximaal 3 kilo. I love (my) curves!!!

 59. Ik zou me daar niet te veel van aantrekken van die percentage-tabellen. Ik ga zelf 2x per week naar de fitness, en voor ik startte werd ik ook gemeten en gewogen. Mijn vetpercentage is nu wel 19%, maar ik zat in de ‘-‘ wat wil zeggen ’te laag’. De gemiddelde waarden stonden daar ook bij, waarbij stond dat vrouwen tussen de 21% en de 33% mogen zitten om gezond te zijn. DUS geen reden tot ongerustheid naar mijn mening… :)

 60. DIT BEDOEL IK NOU? zo TRIEST als je dit doet!!! ga lekker door en val maar lekker neer…WORDT WAKKER!!

 61. Ik heb e.a gelezen en kan me kwaad maken dat iedereen elkaar best onzeker maakt. Hoezo mensen aansporen of toespitsen op een eetproblemen? Anorexia of Boulima? Ik zelf heb dit ook gehad. Ik ben nu 1.63 en 57 kilo. Tuurlijk nog steeds teveel vind ik..Ik heb een vetperentage van 22% Sport 6 x per week, loop marathons en de RoPaRun onlangs gedaan. (Afgelopen weekend). Ik haat ook een vetrol en wil t ook liefst een vetpercentage van 6 % of minder hebben….Maar goed…Ben ik dan gelukkig? Eerlijk gezegd niet. Het gaat inderdaad om wat je je lichaam te eten geeft en hoeveel je beweegt. Ik wil iedereen waarschuwen om niet met het afvallen en alles wat daar bij komt te ver te gaan. Cijfers zijn cijfers, het is een INDICATIE niet een must. Ik heb het nog steeds moeilijk maar probeer tevreden te zijn met hoe ik nu ben. Ik was 38 kilo….

  • cijfers zijn inderdaad maar cijfers. Net bij mij (zie hieronder) is mijn vetpercentage zo laag (19%) terwijl ik helemaal niet gratemager ben.
   Ik ben 1m69 en weeg 65 kg, en ben daar zeer tevreden mee, ik heb redelijk veel spieren. De doeltreffendste manier om een mooi lichaam te krijgen is sporten maar niet minder eten. Ik eet nog wat ik wil, wanneer ik wil. Beweeg gewoon ipv je uit te hongeren. Dat is nergens voor nodig. Je verbrandt er alleen maar je spieren mee, tot je niets meer overhebt, en dan weeg je inderdaad zeer weinig…

 62. Je weet wel anorexia en pro ana’s zoals ik zien het als een leefstijl, maar ik dacht van jij bent 13 en je weegt 30 kg dus… snap je? Ooit ’n half jaar geleden was ik ook zo mooi dun maar nu ben ik ’n dik varken. Oooh ik wil ff weten: hoe lang ben je? x Sasha

  • Jeetje, doe niet zo gek. 1.60 m en 30 kg is echt veel te weinig hoor, daar is niks ‘mooi’ aan. En ik zou er ook maar niet zo trots op zijn dat je pro ana bent, zoek alsjeblieft hulp meis, want je gaat er echt aan ten onder.

 63. nou tamara ik ben nog dikker ik ben 14 ik ben 165 en ik weeg 43 kg ( een half jaar geleden was ik 30 kg met dezelfte lengte)

 64. hallo, ik ben 16 jaar, ben 1.79 en weeg 59 kilo.
  volgens die tabel ben ik niet aan de zware kant. maar als ik naar mezelf kijk zie ik het toch echt heel anders!

 65. hoi hoi, ik ben 18 jaar oud, 64 kilo, 1.81, ik vraag me af of deze gezond voor mij is. a.u.b weet iemand of ik te dun bent of ik moet nog aankomen?

  • Dat kan niemand zo zeggen tegen je. Dat hangt ook van je spiermassa af.
   Maar zoals ik hoor (64 kg voor 1m81), dan is dat volgens mij zeker niet te dik… dat zie je zelf toch ook??

 66. mijn vetpercentage is 20,5 procent en ik weeg 74 kg ik ben 1.71 er staat dus dat ik te zwaar ben maar mijn vet percentage is wel goed ik vraag me af hoe dit kan?

  • Spieren wegen veel zwaarder dan vet!! Let hier wel op.. Deze tabel doet dit niet! Ik ben 1.73 m lang en weeg 70.1 kg. Dit betekent volgens de tabel dat ik 64 kg mag wegen. Dan ben ik dus te zwaar volgens de tabel, maar mijn vetpercentage is 22% wat gewoon gezond is! Als je dus lichter bent en deze tabel aanhoud, kan je ook meer vetmassa hebben. Vet is immers lichter dan spiermassa. Dus dan ben je automatisch ook lichter dan iemand die minder vetmassa heeft en meer spiermassa.

  • 1 kg vet is 1 kg spier. Dus spier is niet zwaarder dan vet. :)

  • Een kilogram geeft het gewicht van iets aan en zegt niets over de hoeveelheid (massa/volume). Een kilo vet is qua gewicht gelijk aan een kilo spieren omdat een kilo simpelweg 1000 gram is. Maar een liter spieren is niet gelijk aan een liter vet. Zuiver spierweefsel weegt ongeveer 1,06 kg per liter en zuiver lichaamsvet weegt ongeveer 0,70 kg per liter. 1 liter spieren weegt dus 360 gram zwaarder dan 1 liter vet.

 67. Ik ben 16 jaar ik ben 1,78 groot en weeg 67 ik voel me toch te dik en ben onzeker!! Hoe krijg ik dat weg ?

 68. Ik sport gemiddeld 8-10 uur per week (lopen – pump – rpm). Ik ben 1m63cm weeg 55.8 kg en heb een BF van 19,5%. Ik eet ongeveer wat ik wil, met een beetje gezond verstand weet je wat gezond is en wat niet ! Wat niet goed is voor je BF % Dus :geen frietjes – pizza – chips – snoepgoed – chocolade – pitta achtige toestanden – of afhaalmaaltijden – snelkookmaaltijden (die dat je gewoon in de oven of microgolf moet steken- slechte vetten en suikers) – geen soep uit dozen of blik (veel te veel suiker) – geen frisdrank- geen alcohol – energy drinks met cafeïne (cafeïne is slecht voor te sporten) – koffie- lightproducten (aspartaam – dikmaker ook) – of producten zonder vet (soms veel suiker in voor smaak – opgelet hiermee) – ontbijtgranen zoals “Smaks of Frosties of chocopops (veel te veel suikers en slechte vetten)” neem liever Musli – koekjes (alle soorten – dieet – light ) neem liever graanrepen!

 69. Hallo, Voor iedereen die het er niet mee eens het. Jammer.. het gaat erover hoeveel % vet jou lichaam bevat. Het kan zijn dat jij meer vet rondom je organen hebt zitten. En dit kan zijn terwijl jouw BMI goed is. Daarom is het belangrijk om ook de middelomtrek mee te nemen en hier een analyse (conclusie) van te maken. Ga zelf niet zomaar proberen op basis van dit alles stappen te ondernemen. Maar vraag het aan iemand die hierin is gespecialiseerd. Er zijn namelijk ook mensen die met hun BMI heel laag zitten maar dan toch nog een te hoog vet% hebben. Deze personen moeten dan proberen doelgericht hun vet% omlaag te krijgen. En dit lukt dan alleen goed door oefeningen te doen gericht op vetvermindering.

  • Als je het vergelijkt met je lengte is 52 kilo best weinig, maar als je nog maar 12 jaar bent, hoef je je echt geen zorgen te maken hoor! Er komt nog genoeg bij, je krijgt nog allemaal rondingen en houd er ook rekening mee dat BMI-waarden bedoeld zijn voor volgroeide mannen en vrouwen, dus eigenlijk klopt die tabel helemaal niet voor jou. :)

 70. ik ben 1’78 en ik weeg 80 tot 81 kilo is dat heel erg?
  wat kan ik doen om het er af te halen

  groetjes kim

 71. Hallo ik ben een meisje die over 2,5 maantjes 13 is maar ik weeg nog maar 31kg hoe komt dit?

 72. Ik ben een meisje van 11, ik ben 1.62m lang maar ik weeg ‘maar’ 45 kg. Hoe kan dat dan, want ik zie er toch dik uit!

 73. je moet ook kijken naar je lichaamsbouw en naar hoeveel sport je in de week uitoefent. ik ben 1,74 en weeg 72kg. Ik heb een weegschaal die spier- en vetpercentages kan meten en met een meetlint houd ik alle omtrekken bij. Ook meet mijn weegschaal je vochtgehalte en hoeveel botmassa je hebt. Daaruit blijkt dat ik voor mijn lichaamsbouw op een prima gewicht zit. Ik heb veel meer spieren dan vet. 24% vet en 36% spieren. (Ik ben ook sportief gebouwd en sport bijna dagelijks). Volgens dit tabel zou ik overgewicht hebben, maar dat is niet waar. Ik vind het een onbetrouwbare bron, mensen krijgen er een verkeerd beeld van. Mijn conclusie: kijk naar je leeftijd, man/vrouw, hoeveel je sport, vet-spiermassa, vocht en botmassa!! en niet te vergeten: heb je een gezond levenstijl (niet roken, goed eten). Als dit allemaal in balans is dan hoef je je geen zorgen te maken en dus ook niet naar zo’n schema te kijken als hierboven!!

 74. Beste meiden, maak je niet zo druk! Er werd hierboven al ergens gezegd dat al die percentages, cijfers enz. niks zeggen en alleen maar bang maken. Vertrouw op je eigen gezonde verstand en je intuitie en staar je niet blind op cijfers. Volgens mij gaat het om zelfacceptatie, gezond eten en bewegen, lichaamsbouw en je niet gek laten maken door reclames enz. Iedereen is anders en iedereen is ok. Als je leest dat topsporters niet in de tabel passen, dan die niet en weer een ander ook niet met verschillende verhalen, waarom zou de rest van de vrouwen er wel in passen? Het zegt dus niet veel. Daarom: gezond verstand gebruiken als je in de spiegel kijkt en hou van jezelf. Natuurlijk zijn er vrouwen met overgewicht, maar mensen, als we het verschil niet meer kunnen zien tussen te dik en gewoon jezelf zijn, dan verlies ik persoonlijk de moed een beetje. Mijn dochter van 13 is ook constant bezig met haar gewicht terwijl ze nog in de groei is. Dus meiden tot een jaar of 20: geniet van je jeugd en maak je niet te druk, want je lichaam is nog niet volgroeid. Ik ben 158,5 cm Ik woog 58 kg tot m’n 18e en daarna slonk ik tot 50 kg zonder er iets voor te doen. Een hormonenkwestie denk ik. Nu vinden mensen me aan de magere kant (48 kg), terwijl ik sport en gezond eet, dus het is nooit goed. Twee kilo?! Je lichaam verandert toch als je ouder wordt? Maakt mij niet uit hoor. Kortom, ik blijf lekker mezelf.

 75. hallo,
  ik ben 13, weeg ongeveer 55 kilo, en ben 1.75 cm lang. dat is volgens de BMI goed, maar toch krijg ik nu beginnende zwembandjes en een klein buikje, mijn billen zijn al eigenlijk mijn hele leven een beetje stevig…ik doe nu elke avond sit-ups maar ik zie er nog niks van. weet iemand hoe ik die vetrollen weg kan krijgen? graag doe ik het savond in bad ofzo.
  kusjes mieke

 76. joepiedepoepie Reageer

  Hoi allemaal

  ik ben 15 jaar oud, 1.88m en ik weeg 82 kilo. Maar nou heeft mijn vettest gezegd dat ik 33,7% vet. Betekent dit nou dat ik obesitas hebn?
  en zo ja, heeft iemand tips

 77. Ik ben 1.69 en ik weeg 53 kg. Volgens deze site zou ik dan 6 kg aan moeten komen. (Volgens het voedingscentrum heb ik een prima gewicht voor mijn lengte, lekker niets meer aan doen dus ;)) En ik heb een vetpercentage van 20% als ik lekker veel gedronken heb, dan is mijn water 56% en mijn spiermassa 41%. Als ik wat minder gedronken heb is mijn vetmassa 25 % en mijn water 48% en mijn spiermassa 31%. Ofwel vindt je je vetpercentage te hoog??? Drink een pot thee voor je op de meter gaat staan en voila! probleem opgelost. Wil je nog meer smokkelen? ga eens met natte voeten op die weegschaal staan Hoppa! weer een berg vet eraf! (vetpercentage omlaag dus). Kortom wat ik wil zeggen staar je niet dood op een vetpercentage of op een gewicht. Neem lekker een broekmaat in gedachten die je wilt hebben en focus je daarop. Wie maalt erom dat je 80 kg weegt als je in maatje 36 zou passen? Dan heb je gewoon zware botten (of veel spiermassa wat meer weegt dan vet..) Er zou eigenlijk op de website moeten staan ben je 1.70 dan is buikomtrek 60-70 cm heel normaal enz. dat zegt in mijn ogen meer dan een vetpercentage of een gewicht.

 78. hoi annoniempje als je 67 kg word ben e nog steeds te dik je hoort zelfs minder dan 59 kg zijn…eerder 50 of minder…

 79. ik ben 1.68 en ik weeg 70 ik vind dat ik 3 kilo moet afvalle dan ben ik perfect en hier staat dat ik 59 kilo hoor te zyn zyn jullie ziek ofzo ik wil geen skelet zijn asjeblieft onzin wat hier staat!!

 80. Helaas, of eerder…gelukkig..
  dit overzicht klopt niet. Baseer je afval-plannen hier niet op.

 81. nou, niet 40 kg.
  Ik ben net 1 cm groter en weeg ong. 53 en ben 12!
  Oké, ben dr niet tevreden mee, maar voor mij is mijn doel 45 kg.
  Onder de 45 heb ik ondergewicht, dus qua dikheid hoef je je echt geen zorgen over te maken…
  eerder qua dunheid.
  Ik ken je niet, dus hierbij: je bent niet dik, en als je dat wel was dan zou ik dat zeggen, maar je bent misschien zelfs te dun!
  Heb dr niks tegen hoor!
  maar ff: ik wil dat je weet dat je zekerweten niet te dik bent…
  xxx

 82. ik ben 12 en ben 166 m lang en 40 kg iedereen zegt dat ik te dun ben maar ik ben nog niet volwassen enz weten jullie wat een goed gewicht voor me is??

 83. dat ding klopt gwn egt nie! kijk nr je lichaam en kiijk nr wat je mooi vind (tenzij je n eetstoornis hebt,dan word t gevaarlk!). just believe in yourself!

 84. ik ben 1.73 en ik weeg 52 .. mijn BMI is 17.0.. dat is toch goed?? ze zeggen hier dat ik ongeveer 62 kilo mag wegen.. dat is 10 kilo meer!!

 85. ik ben 1.54 en mag dus 48kg wegen

  WTF das veels te weinig hoor.. volgens valtaf.nl is mijn juiste gewicht 57kg..

 86. Hay dames,

  Ik wil even zeggen dat dat ideale gewicht pure onzin is, en iedereen een andere bouw heeft.
  Zelf ben ik 1.63 en weeg ik 63. Dan zou je denken dat m’n vetpercentage te hoog is, maar ik heb een vetpercentage van 21% en als ik helemaal “vetloos” zou zijn. Zou ik alsnog 50 kilo wegen.
  Dat zou betekenen dat als ik m’n ideale gewicht zou wegen dat ik bijna geen vet meer zou hebben.
  En of dat nou zo gezond is ;-)
  Dus kijk naar hoe je kleren je staan, en niet naar wat de weegschaal aangeeft.

  Greetzzz

 87. Je BMI heeft vrij weinig met je verpercentage te maken. iemand kan een te hoog BMI hebben maar een laag ver percentage als die heel gespierd/atletisch is.

  • Ja, klopt.

   Maar, voor atletisch / gespierd mensen geld ook een andere berekening.

 88. Nouja, niet te licht, maar, onder het ideale.
  Middelomtrek is 65, dus dats gewoon goed..

  • Nee hoor, je BMI is 18.7, dat is goed.
   Maar je middelomtrek is ook belangrijk…

 89. Ik ben 21
  weeg 64 kg
  en ben 1.62 meter
  heb maat 38
  Volgens schema dus obesitas…
  Dat slaat dus echt nergens op

  • Je hebt helemaal geen obesitas. Je hebt een BMI van 24.4 en dat valt in de categorie gezond gewicht. Je haalt BMI (de verhouding gewicht tot je lengte) en vetpercentages door elkaar.
   Er wordt veel onzin verteld over dit onderwerp. Iedereen heeft zn eigen waarheid. Zoals gezegd: je totaalplaatje is belangrijk. Als je op een punt focust (bv vetpercentage) gaat het altijd fout!

 90. Vet op je heupen en dijen is ongevaarlijk, maar buikvet is een indicator voor welvaartsziekten. Je middelomtrek is aan de hoge kant, ook al heb je een vrij lage BMI. Dat zou kunnen komen door een verkeerd eet- en beweegpatroon. Mocht je echt persoonlijk advies willen, kijk dan eens op mijn website Lijf & Lijn.

 91. Mag ik vragen hoe oud je bent? Hoe heb je dat vetpercentage gemeten?
  Misschien moet je ook je middelomtrek eens meten (op het smalste deel boven je heupen). Ik maak van mijn klanten altijd een totaalplaatje, dus ook hoe ze eten en leven. Adviezen zijn maatwerk en getallen hebben niet het laatste woord.
  Bovendien wordt er veel onzin geroepen hier. Je kunt beter een professioneel advies vragen van iemand die er verstand van heeft.

  Groetjes, marlies

 92. Voor een vrouw van 20 – 39 jaar kan een vetpercentage tussen 21 en 32 % normaal zijn. Voor oudere vrouwen ligt dat percentage zelfs hoger. Mannen hebben veel minder vet. Voor een man tussen de 20 – 39 jaar ligt een normaal vetpercentage tussen de 8 en 20%. Wat veel belangrijker is dan vetpercentage is je middelomtrek. Met andere woorden: je vetverdeling. Buikvet is een indicator voor allerlei welvaartsziekten als diabetes en hartkwalen. Voor een vrouw is een middelomtrek tot 80 cm gezond en mag het zeker niet meer zijn dan 88 cm. Voor mannen is dat 94 cm en zeker niet meer dan 102 cm.
  Het verhaal is dat je altijd naar het totaalplaatje moet kijken. Ik doe dat voor mijn werk en ik zie het gebeuren dat mensen die dachten dat ze heel gezond bezig waren, toch nog vaak van alles te verbeteren hebben in hun voedings- en leefpatroon.

 93. dit is allemaal bullshit je moet naar je houding kijken, dus hoe breed je bent en hoe lang, als je bv. 1.70 bent, je weegt 65 kg en je botten zijn niet zichtbaar is dat goed ( dus te mager bedoel ik daarmee), maar sommige wegen dan bijv. 60 kg, en zijn even lang maar daarvan zie je de botten ook niet het ligt allemaal aan de structuur hoe je gebouwd bent, dus hoe dik je botten zijn.

 94. @ ..12 Jr.
  Dat je dik bent komt door je lengte.
  Ik ben bijvoorbeeld 1.72 m en weeg 58 kilo. Daarmee ben ik officieel dun :).
  Maar als je wat kleiner bent, verdeelt het vet in je lichaam je over een kleiner ‘oppervlak’, waardoor het zich opstapelt.

 95. Van het vetpercentage wordt ik ook depressief. Ik heb altijd 2 x er week gesport en veel gewandeld en gefietst. De laatste 5 jaar sport ik minimaal 6 uur per week, waarvan 3 uur krachttraining (club power), 2 uur cardio en callanetics. 6 jaar geleden was mijn vetpercentage rond de 22%, nu is het weer gemeten – met een andere weegschaal – en zit ik op ruim 31%. Mijn BMI is 19,5. Ik eet niet vet, veel groente, fruit, magere zuivel en volkorenproducten, weinig vlees, nooit gefrituurd. Ik heb een smalle bouw maar en krijg geen dikke spieren, door de krachttraining wel een duidelijke spieraftekening. Ik snap hier echt helemaal niets van.
  Bij meting via de handen (er stond een keer iemand in de supermarkt) zat ik trouwens op 22%.

 96. De ene commerciele site is niet betrouwbaar en de andere wel? Het is allebei niet zo wetenschappelijk he? Wel een goede opmerking over het vet om je organen. Ook als je afgeslankt bent door dieet en/of sporten, hoeft dat dus niet direct te betekenen dat je nu wel helemaal gezond bent. Met een langdurige gezonde levensstijl kom je denk ik in het algemeen het verst. Maar ach, wat is 100% gezond?

 97. De vetpercentages voor vrouwen uit dit artikel zijn onzin! Een marketingpraatje van een onbetrouwbare site. Kijk op de site van het voedingscentrum. Daar staat dat een gezonde vrouw tussen de 21 en de 33% vet heeft. Je kunt trouwens slank zijn en nog steeds te veel (buik)vet om je organen hebben liggen. Dun zijn is niet hetzelfde als gezond zijn! Je moet dus ook bewegen als je al dun bent. Niet om af te vallen maar om de spier/vet verhouding goed te krijgen.

 98. @ Lieke, volgens mij kun je ook en stuk slanker lijken door vetpercentage door spieren te vervangen.

  Zelf heb ik laatst mijn vetpercentage berekend, wat 7% was. Dit terwijl mijn gewicht volkomen gezond is en ik alleen vet eten vermijd. Is het nu nog wel handig om verder afvallen door te zetten?

 99. Ik ben 19 jaar, weeg 71 kilo en ben 1,75 m lang. Ik ben op dit moment niet slank, ben mollig, tegen dik aan. Hoeveel zou ik moeten afvallen om mooi slank te zijn???
  x

 100. Ik ben 1.68, 55 kilo en vetpercentage van ongeveer 20%, voordat ik veel ging sporten woog ik maar 1 kilo meer maar had ik een vet percentage van 25%.

  Vet percentage is een heel relatief begrip, het hangt heel erg samen met je spiermassa. Hoe meer spier je hebt hoe lager je vetpercentage zal worden.
  Je kunt ontzettend dun zijn en als nog een te hoog vetpercentage hebben, dit komt dan doordat je spiermassa te laag is. Een tijd terug was er een artikel uitgekomen dat dunnen mensen vaak te weinig sporten, omdat ze denken dat ze toch dun genoeg zijn, maar wat je niet ziet van binnen is dat je te veel vet hebt, wat heel schadelijk kan zijn voor je ingewanden.

  Maar neem het tabel niet te nauw, want een vet percentage van 15% is wel erg weinig!!!! zo rond de 25% zal ongeveer gemiddeld moeten zijn!

 101. Gister ben ik naar een “diëtist” geweest, die mij aangeraden was door de sportschool.
  Ik ben vorig jaar wat aangekomen (7 kg) wegens een lange ziekte periode en probeer nu af te vallen, wat niet zo goed wil, vandaar dat ik advies wilde vragen aan een diëtiste.

  Toen ik de persoon in kwestie aan de telefoon kreeg, bleek ze helemaal geen diëtist te zijn, maar beweerde ze dat ze voedingsdeskundige was voor herbalife…eerst had ik een beetje argwaan maar door de vriendelijke persoonlijkheid heb ik toch een afspraak gemaakt.

  Op de afspraak bleek dat ze helemaal geen voedingsdeskundige was, nooit een opleiding in die richting had gevolgd of werk binnen die branche had gedaan, nee ze had zich opgewerkt binnen herbalife, wat betekent dat ze van herbalife distributeur naar supervisor is gegaan wat alleen te maken heeft met hoeveel klanten je hebt.

  Overigens beweerde ze ook, over de telefoon, dat ze eerst maat 64 en nu maat 40, toen ik op de afspraak kwam was dat ineens maat 50 en naar hoe ze eruit zag had ze geen maat 40.

  Maar het mooie komt dus nog, ik ben zelf 1.62m en heb een gewicht van 76kg, dat is te zwaar dat weet ik.
  Ik sport vanaf mijn 14de, ben nu 22, op mijn 17de heb ik me helemaal op laten meten en toen had ik een vetpercentage van 26,6 en een spiermassa van 28%, anderhalf jaar geleden woog ik 70kg, ik had een spiermassa van 33,1% en een vetpercentage van 28.7%.
  Ik heb flinke billen en flinke borsten, maar een slanke taille, van broek heb ik ongeveer altijd maat 40/42 gehad en van boven maat 34/36, ik heb altijd een cubmaat gehad van 70F.
  Nu is mijn broek maat 42/44 en maatje 34 zit nu een beetje krap maar maat 36 kan ik nog steeds aan en mn bh maat is hetzelfde gebleven.
  Deze vrouw beweerde dat mijn vetpercentage 48,3% was en dat ik dus een levensgevaarlijk hoog vetpercentage heb en als ik er niet snel iets aan ging doen ik in de nabije toekomst, ik ernstige last met mijn gezondheid zou krijgen.

  Vervolgens heb ik in tranen mijn beste vriendin opgebeld en vervolgens mijn vriend, die allebei zeer boos waren dat ik mezelf dat aan heb laten praten.
  Toen ik weer in de “realistische” wereld kwam met mijn hoofd, heb ik even zelf een reken sommetje gedaan en ben van mening dat dit bijna onmogelijk is, dan zou ik er heel anders uitzien als ik een vetpercentage van 48.3% had.
  Vandaag heb ik toch maar even een afspraak met de dokter gemaakt.

 102. Ik heb op de sportschool een electronische vetmeting laten doen en ik ben 168 en 54 kg met een vetpercentage van 22% en bmi van 19 en instructeur zei dat ik echt niet meer moest afvallen want ik zat tegen een ondergewicht aan dus die meting bovenstaande snap ik niet?!. Ze zeiden trouwens dat je eigenlijk voor het sporten moet laten meten? snapt iemand dit?

  • Beetje late reactie.
   Door het sporten raak je veel vocht kwijt waardoor de meting onnauwkeurig wordt. Het apparaat meet namelijk zowel je vocht- als vetpercentage. Dat vocht is er binnen enkele uren weer bij, als je goed drinkt.

 103. Heb vandaag zo’n verpercentage test in de supermarkt gedaan….Met zo’n elektrisch hand geval…

  Ik ben een vrouw van 25, weeg 80 kg en ongeveer 1.75. Komt er een vetpercentage uit van 37,8 %!!!!! Zeer hoog stond in de tabel!

  Volgens die vrouw in de supermarkt ging het dan om mijn ‘buik vet’ maar mijn buik is helemaal niet zo dik! Mijn bovenbenen zijn juist wat steviger.

  Ik heb kledingmaat 40 a 42 dus die verpercentage lijkt mee zeer onrealistisch!

  Je krijgt gewoon een minderwaardigheidscomplex van zo’n vrouw!

  En ik blijf het raar vinden dat zo’n apparaat dat meten kan!

 104. Ik ben 1.85m, weeg 80kg en heb een vetpercentage van 22% Ben een vrouw van 27.

  Klinkt dit als gezond?

 105. ik werk al een paar jaar als fitnessinstructeur en personal trainer voor mannen is onder de 15 procent goed voor vrouwen boven de 20 ik had vandaag een vrouw die boven de 40 zat ik heb haar verteld dat het gevaarlijk was voor de gezondheid.. het is gewoon zo! afvallen!

 106. Elektronisch vetpercentage meten is tegenwoordig heel populair. Bedenk echter dat de meeste van deze meters niet je volledige lichaam meten.
  Heb je een elektronische vetmeter waar je op moet staan (de weegschaal-variant), dan wordt het kortste pad afgelegd tussen de ene voet en de andere voet: benen en kont dus. Hoger komt de meter niet.
  Heb je de handknijpers-methode, dan gebeurt hetzelfde maar dan over het kortste pad tussen ene hand en andere hand (alleen je bovenlichaam dus).

  Bij vrouwen is het vet over het algemeen niet zo mooi verdeeld. Ben je een duidelijk peertje, dan kan je bovenlichaam een veel lager vetpercentage hebben dan je onderlichaam. Met de weegschaalvetmeter kan dit een aardige depressie bij je losmaken.

  Voor vrouwen is het verstandiger een vetmeettechnologie te kiezen die je hele lichaam meet. Die zijn er: de huidplooimeter (wel oppassen met lichaamsdelen die niet meer 100% ‘naturel’ zijn, zoals na liposuctie of buikwandcorrectie). Je hebt ook een paar merken weegschalen die tevens voorzien zijn van de handmeters zodat je wel je hele lichaam kunt meten.

  Let er verder ook op dat het moment van meten (bij de elektronische wijze) heel gevoelig ligt. Beste is ergens op de dag (niet ’s ochtends), maar ook niet na het sporten, douchen, eten, drinken, etc.).

  BMI en andere kilo-vs-lengte lijstjes moet je maar vergeten. Dat werkt alleen als je een gemiddelde lichaamsbouw en een gemiddelde leefstijl hebt.

  Als je veel sport schiet je lichaamsgewicht omhoog, maar dat zit hem vooral in je vetvrije massa. Staar dus niet zo blind op die kilo’s en pas heel goed op met de elektronische vetmeters.

 107. Deze berekeningen zijn inderdaad om anorexia van te krijgen. Om gezond te zijn moet je je lengte – 1 meter pakken. Dat is het gewicht waar je niet overheen mag komen om ziektes te voorkomen. Om een lichaam uit een magazine te kunnen hebben moet je dit getal – 10 doen. Dus 1,68 meter = 68 kilo normaal gewicht. Mooi lichaam = 58 kilo.

  Ergens boven aan in de reacties staat een anoniem bericht van iemand die zijn frustraties uit. En beledigd een voorganger. Deze persoon lijkt gewichtsproblemen te hebben anders reageer je niet zo fel. Trek jullie a.u.b. niets aan van zulke vervelende mensen. En ook niet van deze extreem lage getallen. :D

  Als je het vetpercentage naar beneden wil hebben is krachttraining de beste oplossing. En vrouwen je wordt er echt niet breed van!!!

 108. hoe kan dat nu? ik weeg 50 kilo ik ben 1,65 groot en in de fitniss berekent heb ik 28,8 % vet wat hier gelijk staat als overgewicht?? :?

 109. Beste allemaal,
  Veel van jullie spreken over "hoe kan het dat mijn vetpercentage zo hoog is terwijl ik niet te dik ben".
  Nou jullie zijn ook niet te dik als het gewicht dat je hebt gezond is. Gewicht is niet een hele goede indicator voor de hoeveelheid vet dat je hebt. Je kunt een wat hoger vetpercentage hebben dan ‘normaal’ (tusse de 15 en 25%) en toch slank zijn. Tegelijkertijd kun je ook redelijk zwaar zijn en wel een laag vetpercentage hebben. Dit heeft allemaal te maken hoe gespierd je bent.
  Als je veel cardiatraining doet verbrand je calorieen maar bouw je nauwelijks spieren op, terwijl bij krachttraining je tijdens de training minder calorieen verbrand maar juist wel spieren opbouwt (wat er later weer voor zorgt dat je extra calorieen gaat verbranden, maar dat terzijde).

  Kortom: de personen met een verpercentage hoger dan 25% kunnen wel slank zijn, maar hebben in verhouding niet erg sterke spieren en iets meer vet.

 110. ik ben 1.63 en ik weeg geen 51 kilo maar ik vind mezelf best een dikke buik hebben wat moet ik nu doen dan? en klopt het wel eigenlijk?
  :cry:

  • Ik ben zelf 25 jaar, BMI van 19.4%, 51 kilo en ben 1.62. Shut up en wees tevreden met jezelf. Djeez man!

 111. Ik ben 1,78 lang en weeg 68.
  Gezond gewicht zou je zeggen.
  Maar me vet percentage is 34,8%, veel te hoog dus.
  Ik geloof dan ook dat streven naar een vetpercentage onder de 25% is onmogelijk is! :roll:

 112. wat een onzin site… mijn lengte staat er niet eens bij
  wat een kortzichtige niet bij de tijd site

 113. Mensen het is een INTERNET SITE.

  Wat ik hier mee wil zeggen is dat A. iedereen het over vetpercentage heeft en het hier om een ideaal gewicht gaat.
  B. Wanneer je aan je zelf twijfelt, ga langs een huisarts/ diëtiste/ of sportschool. daar is de kennis up to date, zit er geen rommel tussen van onwaarheden en weet je zeker dat al jou vragen beantwoord worden.

  Conclusie, Check de bron waar je het vandaan haalt. Er staat een hele berg onzin on vertekende teksten op internet.

 114. Ben nu binnen een jaar ongeveer 15-20 kilo afgevallen. Ik ben 30 jaar, ben 1.76 lang, weeg nu ongeveer 84 kilo met een vetpercentage van 30% (huidplooimeting sportschool). Het gaat erom dat jezelf tevreden bent. En inderdaad is de spiegel de beste maatstaf. Er mag nog wel wat vanaf en mijn streefgewicht is om onder de 80 kilo te komen. Eet gezond – sport minstens 2 keer per week – en heb een actief leven. Je leeft maar 1 keer en maak daar het beste van. Het zou jammer zijn dat je je hele leven maar zorgen maakt over je lichaam. Ik denk dat t allemaal wel logisch is; eet zoveel je verbrand en minder als je wilt afvallen. Aleemaal een plezierig leven gewenst; geniet!!!

 115. Oja, ik zie dat ik met mijn lengte van 1,85 m een ideaal gewicht van rond de 75 kilo moet hebben. Op het moment weeg ik 83 kilo. Gister kreeg ik nog een opmerking dat ik te mager word. (Hoewel ik niet eens aan het dieten ben) Ik ben redelijk gespierd dus bij een gewicht van 75 kilo zal ik er heel pezig uitzien.

 116. De enige goeie meting voor je vetpercentage is door huidplooimeting waarbij 7 punten gemeten worden. Alle andere metingen (weegschaal, handapparaatje e.d.) zijn onbetrouwbaar. Zelfs de huidplooimeting moet deskundig gedaan worden, om afwijking te voorkomen.
  Lichaamsgewicht zegt ook totaal niks over je gezond gewicht. Een gespierd iemand zal veel zwaarder wegen omdat spieren zwaar zijn. Ook kan het zijn dat je lichaam veel vocht vasthoudt waardoor je weer zwaarder kan zijn.
  BMI vind ik ook onzin. Het kan een richtlijn zijn maar ga je geen zorgen maken als je buiten deze richtlijn valt.
  De spiegel is de enige goede manier om erachter te komen of je te vet bent.
  Je conditie is een veel belangrijker acpect dan je vetpercentage. Ik zou zeggen tegen iedereen: zorg dat je conditie verbeterd!

 117. macvlangen@tiscali.nl Reageer

  mijn vetpercenatge is 39.4.
  Ik weeg 62 kilo en ben 1.65.
  Moet ik me zorgen maken?
  Elly

 118. Hoe meer spieren, hoe minder vet, maar hoe hoger je gewicht…’t is allemaal relatief! :D

 119. hahaha ik zou 58 moeten wegen.. nou daar is mijn bouw niet naar hoor. mijn dietiste zegt dat ik niet onder de 63 mag zitten.. dus dit klopt niet

 120. het vetpercentageoverzicht klopt niet!!!
  Ik heb dit net laten nameten en ik zat op 30%en volgens de dokter (medische keuring politie) was dit prima. Ik ben trouwens 1.72 en weeg 64 kilo.

 121. Hoi,
  Ik denk dat vetpercentages inderdaad afhangen van je bouw. Ik heb ook een gezond gewicht volgens de BMI (62 kg, 1.70m), maar wel een vetpercentage van 31%. Dit is wel ietsjes te hoog voor mijn leeftijd (29)volgens de tabel. Ik zit de hele dag op t werk, maar fiets wel, en loop en sport 1x per week. Verder eet ik gezond. Ik kan mij herinneren dat ik vroeger ook al een hoog vetpercentage had. Ook al was ik een stuk slanker als nu.

 122. Ik zou graag even wat zeggen over de "Ideale gewichten"; voor iedereen is dat anders en het ligt ook helemaal aan de bouw van je spieren; ik ben bijvoorbeeld 1.74 m en mijn streefgewicht is 78. Dat is dus aardig hoger dan op deze site staat.
  Voor iedereen ligt het dus anders hoe het zit, en je moet je niet zorgen maken als je er niet precies in past, net als Zoe hierboven zij!
  :wink:

 123. het is allemaal dikke crap
  maak je niet zo druk
  kijk in die spiegel, ben reeel, ben eerlijk
  en rot op met sonja, of bmi of vet

  Volgens die formules heb ik 19 BMI, en gister deed de sportschool vet meten, en maken mij half bang, omdat ik een veeel te laag vetpercetnage (12%) heb. Nou ik heb net besloten, dat ik me niet druk erom ga maken, of dit nou zus of zo is, ik weet of ik goed eet, gezon dben of genoeg sport.

 124. Ik ben 14 jaar en weeg precies 59 kilo en ik ben 1,75
  maar mijn moeder zegt: ik ben toch al een vrouw met normaal gewoon cup A, en toch heb ik wel wat vetrollen is dat normaal?

 125. Ik studeer bewegingswetenschappen en ben momenteel bezig met een blok voeding als determinant van gezondheid. Zoe geeft veel belangrijke informatie die ik alleen maar kan bevestigen. Het gaat om je lichaams samenstelling (vet, eiwit, vloeistoffen). Deze is afhankelijk van je lichaamsbouw, activiteitenpatroon, voedingstoestand en basaalmetabolisme. Het zou goed zijn om eens een vetpercentage te laten meten om te checken waar je zit en of dit overeenkomt met je idee over je gesteldheid op dat moment.
  Belangrijk is dat je de juiste methode kiest:
  Huidplooimetingen zijn niet betrouwbaar,
  Impedantiemeters van de blokker ook niet (meten geleiding van arm tot arm, de rest van lichaam wordt buiten beschouwing gelaten terwijl daar juist meer vet zit)
  Impedantiemeters van medische instellingen zijn wel betrouwbaar
  Dexa scan is meest betrouwbaar (veel gebruikt in onderzoeks verband)

 126. beste dames, ik doe al jarenlang aan topsport, eet heel veel (80% gezond) ben 1.75 weeg 56kg en heb een vetpercentage van 6.9procent. dit is heel normaal voor iemand die heel droog is door vele training. ik zie er niet te mager uit, mede dankzij de spiermassa. wat ik wil zeggen, is dat je je niet dood moet staren op vetpercentages. het zijn leidraden en niet strikte regels. we verschillen allemaal in de manier waarop we genetisch samengesteld zijn. zolang je gezond bent en geen risico loopt op toekomstige problemen die te wijten zijn aan je gewicht/vetpercentage, hoef je je geen zorgen te maken. het vetpercentage geeft trouwens aan hoeveel van je totale lichaamsgewicht bestaat uit vet. de rest is spiermassa (vlees) en water. het lijkt mij duidelijk dat een ieder voor zichzelf de conclusie moet trekken of diegene vet kwijt moet raken… bedenk wel dat vetmassa in rustende staat (en ook in actieve staat wat dat betreft) bijna geen tot totaal geen energie verbruikt. het is als het ware opgeslagen energie. spieren verbruiken deze energie tijdens het trainen, maar spieren verbruiken ook energie als we niet aan het sporten zijn. des te meer je beweegt, des te meer energie je spieren zullen verbruiken als je niks doet. hoe groter een spier, hoe meer energie deze nodigt heeft om zichzelf zo te houden. dus ik raad aan: lekker bewegen, zoveel mogelijk. en goed voor jezelf zorgen door de juiste voeding te kiezen waar het lichaam echt iets aan heeft. zo komt alles vanzelf in balans en hoef je je nergens zorgen om te maken…zoals gewicht, centimeters en percentages. hoop dat ik niet te betweterig overkom, dat is niet mijn bedoeling. het is fijn om informatie met elkaar te delen want zo leren we uiteindelijk. :D

  • Ja ik ben 17, 181 en 61kg. IK heb ook een percentage van 6.8%. WTF als sommigen hier dan 30% hebben……

 127. ik ben 37,ben 1,63m lang,weeg 58 kg.mijn kledingmaat is 38 en mijn vetpercentage gemeten met een weegschaal bij fitness is 33 %.Ik sport 3 keer 2u per week en ik vraag me af of ik me zorgen moet maken met dit hoge percentage, misschien zit het vet wel tussen mijn ingewanden, ik heb gehoord dat abdominaal vet heel erg ongezond is en een verhoogd risico geeft op hart en vaatziekten.Wat moet ik nu doen en is deze meting wel juist ?

  • Meer spiermassa opbouwen. Spieren verbranden vet, dus hoe meer spiermassa je hebt hoe meer vet je verbrand. Het is nog niet ongezond, maar ik zou het wel in de gaten houden. Als je spiermassa op gaat bouwen wordt je wel zwaarder, want spieren zijn veel zwaarder dan vet, maar je vetmassa wordt minder.

 128. Ik ben het ook niet eens met overzicht vet%. Ik ben 1.76 lang en weeg 69 kilo, maar heb een vet% van 30%. Volgens schema dus obesitas. Ik draag kledingmaat 38 en heel soms 40.
  Ik ben dus echt niet te dik!!!
  Marianneke.

 129. ik ben 34 jaar, sport al gans mijn leven, de laatste jaar wat minder maar toch 2 maal in de week. Ik weeg ook al altijd hetzelfde; ongeveer 61 kg met 1m70. Ik heb een ideaal gewicht maar een vetpercentage van 30,5?! Ik versta er niets van…

  • Spiermassa is zwaarder dan vet. Dit zal je ook merken als je gaat sporten en spiermassa opbouwd, dan wordt je zwaarder in kg maar je vertmassa wordt minder in %.

 130. Ik ben vrouw van 52 jaar, 1.78 lang, weeg 65 kg en heb een vetpercentage van 32.9% (zojuist op de sportschool gemeten) sport 2 x per week 3/4+ uur cardio en 3/4 uur apparaten. Hoe komt het dat mijn vetpercentage zo hoog is. Heb heel mijn volwassen leven al ongeveer hetzelfde gewicht en ben (dus) nooit dik geweest.???

  • Dit heeft ook voor een deel te maken met de grootte van je borsten, heupen en/of kont. Sommige vrouwen hebben daar van nature meer zitten dan anderen en dan kun je trainen tot je een ons weegt, maar dit heeft wel invloed op je vetpercentage.
   Het gaat er vooral om dat het percentage buikvet normaal moet zijn, want dat schijnt het meest schadelijk te zijn.

  • corina brand

   en mij is verteld dat er ook nog zoiets is als inwendig vet dit is vet wat je opslaat rond je organen en dit is naar horen zeggen zeer schadelijk ik ben een vrouw van 36 1.69 lang weeg 67.10 kilo heb een bmi van 23.5 maar een vetpercentage van 34.5 dat is niet oke natuurlijk en IK BEN SLANK …ingewikkeld dus
   denk gewoon logisch na met de gegevens die je hebt en neem je eet en drinkpatroon onder de loep en reageer daar gepast op
   ik volg nu een sportdieet en doe 2 keer per week better belly en 2 keer pw fitniss
   ben nu in twee weken 2 kilo kwijt geraakt vetpercentage 2 punten naar beneden bmi 1 punt naar beneden en 2 cm minder rond m’n middel dus gaat goed

 131. De normaalwaarde van vetpercentages is eveneens afhankelijk van je leeftijd.
  Voor vrouwen:
  17 – 29 jr is rond de 25,0 % normaal
  30 – 39 jr is rond de 27,5 % normaal
  40 – 49 jr is rond de 30,0 % normaal
  50+ jr is rond de 30,0 % normaal

  en wat betreft gewicht. Ik ben als ik 70 kg weeg bij mijn 1,79 behoorlijk mollig te noemen. Kijk liever naar wat een gezond gewicht is mbv BMI

 132. hoezo is dat vetpercentage overzeicht onzin? Alleen omdat jij er niet aan voldoet?
  Mijn vetpercentage = 22.1 en ik zit volgens die tabel psies op mijn ideaalgewicht. Dus moet kunnen kloppen…

  • Dan kan het zijn dat jij ook het gemiddelde percentage aan spieren hebt. Dan klopt de tabel.

 133. Onzin dat vetpercentageoverzicht. Ik heb vetpercentage 25,3% en weeg maar 57 bij 1,73, en volgens mijn trainer is dat helemaal goed. Ik heb echt geen overgewicht.. Een beetje tegenstrijdig dus. Ik hoop niet dat bezoekers gaan streven naar dit percentage, want het is onrealistisch

  • ik kom niet aan wat ik doe
   ik ben 12 jr.
   1 meter 75
   en ben 50 kilo
   dat is pas kut

  • Lieve allemaal,

   Kijk alstjeblieft niet naar bovenstaand overzicht. Dit is in veel gevallen echt niet toepasbaar. Je kan niet alle lichamen, leeftijden en dus gewicht en vetpercentages over 1 kam scheren. Als je je aan bovenstaande zou meten dan zou niet de helft van Nederland overgewicht hebben maar 95%. Als je er wel aan voldoet, helemaal prima maar het is een onrealistisch streven dus staar je er absoluut niet blind op want over het algemeen werkt het niet zo.

  • Jij bent niet dik… lees goed… als je 1,60 lang bent dan is jouw ideale gewicht 52 kg, dus jij mag nog 2 kg aankomen…:)

  • vet is minder zwaar dan spieren
   dus als je niet veel spieren hebt
   ben je ook veel lichter

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.