Pannekoekplant Stekken – Alles wat je Moet Weten

Living · Door Ilse · Laatst geupdate 21 mei 2024

stekken-pannekoek-plant

Pannekoekplant stekken een gids – De pannekoekplant is een populaire plant. Dat heeft onder andere te maken met de mooie ronde bladeren, maar ook omdat de plant vrij makkelijk te verzorgen is. Dat maakt het de ideale plant om je huis een beetje kleur en sfeer te geven en dat zonder al te veel moeite. Wil je je een pannekoekplant stekken dan is dat vrij eenvoudig, we nemen je mee door alle stappen en zullen meer vertellen over de verzorging van de pannekoekplant

Alles over de pannekoekplant

  • Latijnse naam: Pilea peperomioides
  • Afkomst: Uit China
  • Zonlicht: Halfschaduw
  • Water: 1 keer per week, niet te bochtig
  • Kenmerken: Makkelijke plant die de lucht zuivert

De Latijnse naam voor pannekoekplant is Pilea peperomioides, maar de plant wordt ook wel Chinese geldplant genoemd en in Duitsland noemen ze de plant Ufopflanze. Dat komt doordat de bladeren ook iets weg hebben van UFO’s. De kamerplant is van oorsprong afkomstig uit China. In China wordt de plant Qian Qian genoemd, dat staat voor ‘geld geld’. Dat is waarschijnlijk te danken aan de vorm van de bladeren van de plant, die hebben iets weg van munten.

Chinese betekenis

In China gelooft men dan ook dat de pannekoekplant symbool staat voor voorspoed en het aantrekken van fortuin. Volgens de 3000 jaar oude filosofie van feng shui staat de plant voor het in balans brengen van energie. Het plaatsen van de plant zou financiële kansen op kunnen leveren.

Pannekoekplant naar het westen

De eerste westerse persoon die oog had voor de plant was de Schotse botanist George Forrest. Hij verzamelde het plantje in 1906 en 1910 in het berggebied van de provincie Yunnan in het zuiden van China.

Toch duurde het nog tot na de Tweede Wereldoorlog voordat het plantje zijn weg vond naar woonkamers overal in Europa. Dat was te danken aan de Noorse missionair Agnar Espegren die in 1945 woonachtig was in China. Toen hij de provincie Yunnan bezocht was hij onder de indruk van de pannekoekplant en besloot er een mee te nemen. Ze namen de plant mee naar het Indiase Calcutta en in 1946 verhuisden ze met het hele gezin en de pannekoekplant naar Noorwegen

De pannekoekplant verspreidde zich razendsnel

Overal waar Agnar Espegren kwam deelde hij stekjes uit van de plant. Op die manier verspreidde de plant zich over heel Europa en zelfs verder weg. Doordat de plant zoveel gedeeld werd met anderen kwamen botanisten in Europa voor een raadsel te staan waar de plant vandaan kwam. Uiteindelijk ontdekten ze dat het ging om de Pilea peperomioides.

Onderzoekers waren overigens wel verbaasd dat het plantje bij zoveel mensen te vinden was. De onderzoeker Lars Kers presenteerde het plantje tijdens een populair Zweeds programma. Na afloop kreeg de zender meer dan 10.000 brieven van mensen die aangaven dat de pannekoekplant een hele normale kamerplant was.

Familie van de pannekoekplant

De pannekoekplant of Pilea peperomioides behoort tot de Urticaceae familie. Dat is de brandnetelfamilie. In deze familie bevinden zich heel wat andere mooie planten. Dit zijn een aantal familieleden van de pannekoekplant die ook bij jou thuis niet misstaan:

  • Pilea microphylla – Een soort varen die ook wel kanonneerplant wordt genoemd.
  • Pilea cadierei – Deze vrij grote kamerplant wordt ook wel aluminium plant genoemd vanwege de witte tekening op de groene bladeren.
  • Pilea depressa – Een mooi plantje met dikke kleine blaadjes die naar beneden hangen. De plant wordt ook wel Braziliaanse varen genoemd.
  • Pilea involucrata – De zogenaamde vriendschapsplant heeft unieke bladeren met reliëf.
  • Pilea mollis – De maanvallei plant heeft net als de vriendschapsplant unieke bladeren met reliëf. Die doen een beetje denken aan een maanlandschap.

De pannekoekplant stekken

pannekoek-plant-stekken

Als je naar de geschiedenis van de pannekoekplant kijkt, heb je vast al door dat het een plant is die vrij makkelijk te stekken is. De plant wist zich van China via Noorwegen naar alle landen in Europa te verplaatsen. Kortom, het zal je zeker lukken.

Stekken is een eenvoudige manier om een plant te vermeerderen. Bovendien helpt het om de moederplant gezond te houden. Een gezonde pannekoekplant zal vanzelf stekjes krijgen, in sommige gevallen hebben die zelfs al wortels. Ze verschijnen naast de moederplant in de grond. Voor baby’s met wortels is het stekproces wat korter. We nemen je stap voor stap mee door het proces van het stekken van een pannekoekplant met een stekje dat nog geen wortels heeft:

  1. Kies een goede scheut uit – Zoek op de stengels van de pannekoekplant naar een of meerdere scheuten die er gezond uitzien. Je kunt het beste voor een stekje kiezen dat al één of twee bladeren heeft en een stengel die een paar centimeter lang is.
  2. Snijd de scheut af – Pak een scherp mes om de scheut af te snijden. Doe dat net onder de knop van het blad. Het is belangrijk om te zorgen voor een scherp mes om te voorkomen dat de moederplant onnodige beschadiging oploopt.
  3. Zet de scheut in water – Vul een glas met water en zet daar de scheut in. Het onderste gedeelte van het steeltje moet onder water staan. Gebruik geen mok of keramiek, het glas of de pot moet doorschijnend zijn.
  4. Zet de scheut op een warme plek – Zet het glas met de scheut op een vrij warme plek die licht is, maar geen direct zonlicht heeft.
  5. Wacht op wortels – Ververs het water in het glas regelmatig om te voorkomen dat er schimmel verschijnt en wacht totdat wortels verschijnen. Dit duurt gemiddeld 2 tot 4 weken.
  6. Zet het stekje in de aarde – Als de wortels van de pannekoekplant een paar centimeter lang zijn kun je de stek in een pot zetten. Gebruik hiervoor potgrond die je niet te veel aanduwt. Het water moet namelijk nog wel weg kunnen. De pot die je kiest moet dan ook gaatjes hebben.

Als de scheut al wortels heeft dan noemen we dat een pannekoekplantbaby. Die kun je voorzichtig met een lepel uit de grond halen en direct in de potgrond zetten. Je kunt overigens ook kiezen voor speciale stekgrond. Deze grond heeft alle voedingsstoffen die een jong plantje nodig hebben. De beste periode om een pannekoekplant scheut te stekken is in de lente of begin van de zomer.

Benodigdheden voor het stekken van een pannekoekplant

Voor het stekken van een pannekoekplant heb je niet zo heel veel nodig. In eerste instantie heb je alleen een mesje, een moederplant en een glas met water nodig. Als de plant eenmaal wortels heeft, heb je de juiste pot en potgrond nodig. De pot die je kiest kan in principe elke pot zijn zolang het overtollige water weg kan.

De juiste grond

Je kunt voor het stekken van je plantje gebruikmaken van potgrond, maar het is beter om speciale stekgrond te gebruiken. In stekgrond zit meestal meststof, perliet, turf en kokosvezel. Stekgrond verschilt van potgrond doordat het minder voedingsstoffen heeft en meer water doorlaat. Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het is echt beter voor je stekje. De wortels van het plantje zijn namelijk nog teer en kunnen nog niet zoveel verdragen.

Sommige mensen gebruiken voor stekjes oude potgrond die al gebruikt is. Die potgrond bevat minder voedingsstoffen waardoor de grond inderdaad prima kan werken. Het is wel zo dat oude potgrond ongedierte kan bevatten en soms zelfs ziektes. Dat maakt oude potgrond dan weer minder geschikt.

Zelf stekgrond maken

Het is overigens niet gek dat je liever naar potgrond grijpt, want het is en stuk goedkoper dan stekgrond. Niet getreurd, je kunt van potgrond zelf ook stekgrond maken door zand toe te voegen. Gebruik hiervoor 1 deel zand en 3 delen potgrond.

Kies wel zand dat geen zout bevat. Dat kun je eenvoudig bij de tuinwinkel kopen. Nog beter wordt de stekgrond als je perliet toevoegt. Ook dit kun je aanschaffen bij de tuinwinkel. In dat geval voeg je naast 1 deel zand en 3 delen potgrond ook een deel perliet toe. Het zorgt ervoor dat de stekgrond extra luchtig wordt.

Pannekoekplant verzorgen

pannekoek-plant-stekken

Nu je je eigen pannekoekplant hebt, is het belangrijk dat je de plant ook goed verzorgd. Zo mag de plant bijvoorbeeld niet in het directe licht staan. Ook belangrijk om te weten is dat de plant niet te veel water mag hebben. Je mag de pannekoekplant wel regelmatig water geven, maar de grond mag niet te nat worden en onder de pot mag geen poeltje met water komen te staan.

Laten we een aantal van de belangrijkste punten voor het verzorgen van de pannekoekplant op een rijtje zetten:

  • Plaats de pannekoekplant niet in direct zonlicht, maar zorg dat de plant wel licht heeft.
  • De plant mag niet te nat worden
  • Geef de pannekoekplant in de lente en zomer elke twee weken kunstmest
  • Plaats de plant op een warme vochtige plek. De perfecte temperatuur is 15 tot 24 graden. De temperatuur van een gemiddelde woonkamer.
  • Zorg dat de pannekoekplant niet in de tocht staat
  • Plaats de plant niet op de verwarming of naast een kachel

Wat je van de pannekoekplant kunt verwachten

Als de pannekoekplant die je gestekt hebt sterker wordt zal hij ongeveer 30 tot 40 centimeter hoog worden. Doet de plant het echt goed dan zal hij zelfs daar aan voorbij gaan. Er zal dan een stam vormen. Soms is het nodig om hier een stokje naast te zetten, zodat de plant niet topzwaar wordt en niet omvalt.

Je moet de plant in de meeste gevallen elke twee jaar verpotten zodat hij genoeg ruimte heeft om te groeien. Je krijgt ook zelden te maken met ziektes. In zeldzame gevallen krijgt de plant meeldauw. Die kun je bestrijden met speciale middelen.

Snoeien van de pannekoekplant

Je hoeft de pannekoekplant in principe niet te snoeien. Wel kan het voorkomen dat bladeren geel worden of er een beetje glazig uit gaan zien. Dat kan veroorzaakt worden doordat je de plant te veel water geeft. Vallen de bladeren niet vanzelf af dan kun je ze ook afknippen.

Geniet nog jaren van je pannekoekplant

De mooie bladeren zijn de reden dat veel mensen de pannekoekplant in huis hebben. De grote platte ronde bladeren bedekken de hele plant waardoor hij er altijd vol en groen uitziet. Het is ook leuk om de jonge bladeren te zien die nog opgerold aan de stengel zitten. Verzorg je een pannekoekplant goed dan zal de plant jaren meegaan en kun je zelf tal van stekjes aan anderen geven.

Veelgestelde vragen over pannekoekplanten stekken

Het lijkt erop dat veel mensen een pannekoekplant willen stekken want we kregen er heel wat vragen over. Dit zijn de meest gestelde vragen over pannekoekplanten stekken en de antwoorden.

Hoe kan ik een pannekoekplant stekken?

Je kunt een pannekoekplant door een van de baby’s uit de grond te halen. Heeft het stekje wortels dan kan het plantje direct in de potgrond. Heeft het stekje nog geen wortels dan moet het plantje eerst een tijdje in water gezet worden totdat er wortels verschijnen.

Moet de pannekoekplant in de zon staan?

De pannekoekplant moet in de halfschaduw staan. Dat wil zeggen dat de plant niet direct in de zon mag staan, maar wel licht moet staan.

Is de pannekoekplant giftig?

De pannekoekplant of Pilea peperomioides is niet giftig.

Is de pannekoekplant hetzelfde als de Chinese geldplant?

Ja, de pannekoekplant wordt ook wel Chinese geldplant genoemd. In China gelooft men dat de plant voorspoed en de komst van fortuin kan betekenen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de vorm van de bladeren. Deze betekenis gaat zeker 3000 jaar terug.

Hoelang duurt het stekken van een pannekoekplant?

Heb je een scheut van de pannekoekplant in water gezet dan kan het 2 tot 4 weken duren voordat er wortels verschijnen. Daarna kan de plant in potgrond gezet worden. Het zal dan nog wel even duren voordat er meerdere bladeren aan de plant komen. Uiteindelijk kan de plant 30 tot 40 cm groot worden.

Kun je ook zaadjes van de pannekoekplant kopen?

Bij de gewone tuincentra kun je meestal geen zaadjes van de pannekoekplant kopen. Dat heeft te maken met het feit dat het veel makkelijker is om de plant te stekken dan om de plant te kweken door zaadjes te planten.

Werkt de pannekoekplant zuiverend?

In principe is de pannekoekplant een zuiverende plant. Je moet er echter wel heel wat in huis zetten om er ook echt merkbaar profijt van te hebben.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.