Een mens heeft normaliter 24 ribben, 12 aan iedere zijde. Een enkeling heeft 22 of 26 ribben. De ribben zitten aan de achterzijde van je lichaam vast aan je wervelkolom.

Constructie van de ribbenkast

De bovenste zeven ribbenparen zitten aan de voorzijde vast aan je borstbeen; deze worden de “ware ribben” genoemd. Het 8e, 9e en 10e ribbenpaar zitten vast aan de bovenliggende ribben; deze worden “valse ribben” genoemd. De onderste twee ribbenparen zitten aan de voorkant helemaal niet vast; deze staan dan ook bekend als de “zwevende ribben”. Tezamen vormen je ribben een ‘ribbenkast’. De ribbenkast ofwel borstkas vormt een beschermende kooiconstructie rondom je ingewanden en vitale organen.

De ribbenkast bestaat niet alleen uit botten; de kooiconstructie wordt bijeengehouden door allerlei spieren, pezen, ligamenten en kraakbenige delen. Bovendien lopen er talloze spieren, zenuwen en bloedvaten tussen je ribben door. Dankzij de vele gewrichtsonderdelen tussen de ribben en wervels is je ribbenkast elastisch; de borstkas kan uitzetten en krimpen. Zodoende wordt de mens in staat gesteld adem te halen.

Pijn in ribben

Omdat de ribbenkast zo ingewikkeld in elkaar zit, kan er van alles aan je ribbenkast mankeren. Zodoende hebben veel mensen last van pijn rondom de ribben. In dit artikel bespreken we 8 mogelijke oorzaken van pijn in of rond je ribben…

1. Gebroken rib = belangrijke oorzaak van ribpijn

Men spreekt van een gebroken rib als de benige structuur van de rib is ingescheurd of afgebroken. Een ribbreuk ontstaat meestal door impact. Vooral verkeersongevallen en sportongevallen zijn belangrijke oorzaken van gebroken ribben. Een rib kan echter ook breken zonder merkbare oorzaak, bijvoorbeeld als gevolg van osteoporose (botontkalking).

Een gebroken rib kan erg pijnlijk zijn; een ribfractuur kan echter ook nagenoeg pijnloos verlopen. De intensiteit van de pijn in je ribben verergert doorgaans sterk bij het hoesten. Er kan tevens sprake zijn van een knerpend of krassend geluid bij het in- en uitademen. Met een gebroken rib kun je doorgaans niet of nauwelijks meer op je zij liggen.

Let op: als een rib afbreekt kan deze vitale organen (met name je longen) perforeren. Dit kan weer een levensbedreigende klaplong tot gevolg hebben. Zolang een ribfractuur geen ernstige complicaties teweegbrengt, geneest deze doorgaans vanzelf binnen enkele maanden.

Zowel bij een gekneusde als bij een gebroken rib is het belangrijk om –ondanks de pijn in je ribben– regelmatig héél diep in en uit te ademen. Dit helpt een longontsteking voorkomen.

2. Hevige pijn in je ribbenkast vanwege gekneusde ribben

Een rib kan kneuzen als er overmatige druk op komt te staan van buitenaf. Ribben kneuzen voornamelijk door impact van een stomp voorwerp (val, slag, stoot, worp etc.); dit wordt ook wel ‘contusio’ genoemd. Een rib kan ook kneuzen door impact van binnenuit, bijvoorbeeld door een schoppende baby tijdens zwangerschap.

Bij een ‘gekneusde rib’ is niet de rib zelf gekneusd, maar de omliggende weefsels. Het is dus veeleer een kneuzing óp of rondom de rib. Een gekneusde rib wordt –behalve door ribpijn en ribklachten– gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • Pijn rond de ribbenkast bij ademhalen, lachen, hoesten, niezen en bewegen (lopen, draaien, armen omhooghouden e.a.)
 • Zwelling, bloeduitstortingen, stijfheid en/of tintelingen op de borst
 • De pijn rond de gekneusde rib of ribben is aanvankelijk mild, wordt gedurende de nacht (of de volgende ochtend) beduidend heviger

Een gekneusde rib kan worden vastgesteld middels een echo of röntgenonderzoek. De pijn van gekneusde ribben kan worden verlicht m.b.v. paracetamol of ibuprofen. Normaliter zal een gekneusde rib binnen 5 tot 10 weken vanzelf genezen, mits men voldoende rust neemt.

Opmerkelijk is dat een gekneusde rib doorgaans véél meer pijn doet dan een gebroken rib.

3. Tussenribspierontsteking als oorzaak van pijn in de ribben

Je ribben worden omgeven door tussenribspieren. De tussenribspieren zorgen ervoor dat je borstkas kan inkrimpen en uitzetten, en zodoende kun je ademhalen. De oorzaak van pijn rondom de ribben is in veel gevallen een ontsteking van één of meerdere tussenribspieren. Als een tussenribspier ontstoken is geraakt, dan ontstaat pijn rondom je ribben.

De gewaarwording van een tussenribspierontsteking kan variëren van een matige, beklemmende pijnsensatie tot een spreekwoordelijk mes tussen je ribben. Pijn in de ribben door een tussenribspierontsteking is doorgaans niet constant aanwezig, maar manifesteert zich voornamelijk bij het hoesten lopen, bukken, lachen en/of diep inademen. Langdurige rust is de aangewezen methode om een tussenribspierontsteking de kop in te drukken. De pijn rond je ribbenkast kan worden onderdrukt met pijnstillers (paracetamol, ibuprofen e.a.).

Een tussenribspier overigens ook kneuzen, verrekken, inscheuren of simpelweg geïrriteerd raken door overbelasting. Al deze aandoeningen gaan gepaard met pijn nabij de ribben.

[adsense]

4. Pijn in ribben door ontstoken rib-aanhechting

De ribben zijn met kraakbeen verankerd aan het borstbeen en de rugwervels. Het ribkraakbeen draagt bij aan de flexibiliteit van je ribbenkast. Een nadeel van kraakbeen is dat het ontstoken kan raken. Een ribkraakbeenontsteking kan hevige pijn nabij je ribben veroorzaken. Er zijn verschillende aandoeningen van de kraakbenige ribaanhechting. De bekendste hiervan zijn als volgt:

 • Reguliere kraakbeenontsteking
 • Chronische ontsteking van ribkraakbeen
 • Syndroom van Tietze
 • Costochondritis

De meeste vormen van ribkraakbeenontsteking zijn gelieerd aan ontstekingsreuma. Het zijn in principe onschadelijke aandoeningen, maar ze kunnen desalniettemin hevige pijn rond je ribben veroorzaken. Ontstekingsremmers kunnen in veel gevallen verlichting brengen bij deze vorm van pijn in de ribben.

5. Angina Pectoris kan pijn nabij je ribben veroorzaken

Pijn nabij de ribben hoeft niet per se afkomstig te zijn van een rib of van de weefsels die de rib omgeven. In sommige gevallen is er sprake van pijn die uitstraalt naar je ribbenkast, maar elders ontstaat. Een bekend voorbeeld hiervan is ‘angina pectoris’. Angina pectoris staat ook wel bekend als ‘verstikkende pijn op je borst en ‘hartkramp’. Dit fenomeen veroorzaakt een krampachtig gevoel achter de ribben, nabij het hart. Sommigen hebben zelfs het gevoel te worden gewurgd of een hartaanval te krijgen.

Tip: In dit artikel over hartkramp kun je meer lezen over pijn nabij de ribben vanwege angina pectoris.

6. Vervormde wervel kan voor pijnlijke ribben zorgen

De meeste ribben zitten aan de voorzijde vast aan het borstbeen en aan de achterzijde aan een ruggenwervel (wervelkolom). Er kan van alles aan een wervel mankeren. Wervels kunnen onder meer verzakken, verdraaien of ontstoken raken. Mogelijke achterliggende oorzaken van dit soort wervelklachten zijn o.a. hernia, ischias, scoliose, Bechterew en spit.

Als er iets aan een wervel mankeert, dan is de kans vrij groot dat eventuele pijnklachten doorwerken op de aangehechte wervel(s). Zo kan een verdraaide borstwervel hevige pijn rond je ribben teweegbrengen.

Een vervormde wervel kan doorgaans worden opgespoord dan wel uitgesloten middels een echografie of röntgenonderzoek.

7. Hartklachten kunnen op ribklachten lijken

Het hart bevindt zich achter de linker ribben. Het is dan ook niet gek dat hartklachten pijn achter je ribben kunnen veroorzaken. Hoewel de pijn niet écht van de ribben afkomstig is, kan deze pijnvariant wel worden aangezien voor ribpijn. Enkele voorbeelden van hartklachten die pijn nabij de ribben teweeg kunnen brengen zijn als volgt:

 • Angina pectoris = verstoorde bloedtoevoer naar hartspier door vernauwde kransslagader
 • Hartritmestoornissen & geleidingsstoornissen (meer info)
 • Aorta-dissectie (beschadiging van de “grote lichaamsslagader”)
 • Hartaanval & hartinfarct)
 • Pericarditis (ontsteking van het hartzakje)

Als je het vermoeden hebt van hartklachten, dan is het raadzaam om z.s.m. contact op te nemen met je huisarts.

8. Longklachten kunnen worden aangezien voor pijn in ribben

Net als het hart bevinden ook de longen zich direct achter de ribben. Zodoende kunnen ook bepaalde longaandoeningen pijn bij de ribben veroorzaken. Enkele voorbeelden van longklachten die pijn achter de ribbenkast kunnen veroorzaken, zijn als volgt:

 • Longembolie (beknelling of verstopping van een longslagader)
 • Longontsteking & longvliesontsteking (virale of bacteriële infectie)
 • Klaplong (door vrije lucht in de borstholte)
 • Astma, (chronische) bronchitis & longemfyseem
 • Ademhalingsallergieën (huisstofmijt, stuifmeel, huidschilfers, schimmelsporen e.a.)
 • (Chronische) hyperventilatie

Pijn bij de ribben die vanuit de longen ontstaat, wordt veelal erger bij het hoesten, kuchen en in- en uitademen. En doorgaans niet bij lichaamsbeweging (uitrekken, opstaan, tillen e.a.)

Tot slot

Hierboven zijn 8 van de vaakst voorkomende oorzaken van pijn in de ribben uiteengezet. Er zijn echter méér aandoeningen en omstandigheden die ribklachten teweeg kunnen brengen. Hierbij valt te denken aan kanker (maagkanker, longkanker e.a.), fibromyalgie, borstwandafwijkingen, borstvliesontsteking, trombose, tuberculose, zenuwafwijkingen, allergieën, angststoornissen, klinische depressie.

Ontstaat de pijn nabij jouw ribben vanuit het midden van de ribbenkast? In dat geval kun je meer informatie inwinnen m.b.t. de oorzaak van jouw ribklachten middels dit artikel over pijn nabij het borstbeen.

Heb jij vragen of opmerkingen met betrekking tot pijn in de ribben of ribstreek? Laat hieronder een reactie achter…

272 Reacties

 1. Paul is een beetje arrogant bezig. Verwijzen naar een arts zijn zinloos. Artsen doen niets aan het opheffen van emtionele verdringing. Ze verdienen zich suf met behandelingen die de oorzaak niet opheffen, maar wel hun zakken vult.

 2. Goedemorgen,

  Sinds een maand of 2/3 heb word ik bijna iedere ochtend wakker met pijn aan mijn bovenlijf. Het lijkt dan of dat mij ribbekast samen geperst word, best een akelig gevoel, meestal zakt het na een half uurtje weer weg als ik uit bed ben. Ik ben nu 2 keer bij een fysiotherapeut geweest, zij had mijn rug gemasseerd, het is even wat minder geweest, maar vandaag duurt het langer voordat het weg gaat. Nu heb ik er al 3 en een half uur last van. Ik vraag mezelf af of dat ik bij de fysio wel op de juiste plek ben.. en of dat ik beter naar een manueel therapeut kan gaan of een huisarts? Of ergens anders naartoe? Wat zouden jullie adviseren?

  • Hallo Miriam,
   heb je al eens overwogen een andere matras aan te schaffen? Het klinkt mij in de oren als spierverkramping omdat bv. vocht niet goed weg kan.

   Met griet, Pip.

 3. Ik zit al van kind af met pijn onder mijn borsten als ik lang op een stoel moet zitten. drukkende pijn dan alsof er een riem gespannen staat die veel te vast is. Mijn huisarts stuurde mij naar de osteopaat voor massages. zonder resultaat stuurt hij me terug naar de huisarts. u is er ook bijgekomen dat ik pijn gekregen heb aan mijn linkerkant opzij van mijn lichaam tussen mijn ribben. het is hopeloos geworden,ik wil gewoon weten waar die pijn vandaan komt????

  • Hoi Kathy, Weet jij inmiddels wat dit kan zijn? Ook ik heb hier last van. Ik hoor graag jou reactie.

  • Kan het komen door een beugel-bh? Zelf heb ik vrij grote borsten, en door het gewicht ervan drukt de beugel op mijn ribben.

 4. hallo, even een vraagje van een bezorgde moeder. mijn zoontje 9 jaar heeft spontaan een bobbel/bult op bij de ribbenkast zitten. ben erg benieuwd wat dit kan zijn. Dit zit er nu een week en lijkt of het soms groter word. Ga zo wie zo een afspraak maken met de huisarts maar ben even benieuwd wat het kan zijn en ik me zorgen moet maken.

 5. ik krijg nu met een regelmaat veel pijn in mij zij. De pijn en zwelling ligt net aan de onderkant waar mijn HB eindigt. De pijn straalt naar mijn schouder en buik. diclofenac tablet en zalf helpen niet echt. een warme pad wil soms wat verlichting geven. maar de pijn komt weer snel terug. Advies a.u.b.

 6. Goede morgen, Ik ben 45 jaar oud en heb nu sinds 2 weken pijn op de linker borst. Straalt uit naar linker schouder, sleutelbeen en linker schouderblad. Pijn is voornamelijk bij inspanning (ik werk in de zorg) en voel dan een pijnlijk verkrampt gevoel links op borst. Voornamelijk pijn bij diepe ademhaling, maar blijft aanwezig ook in rust. Zakt na verloop van tijd wel wat af. Het voelt alsof er “iets zit”. Heb ’s avonds een beursachtig gevoel van spierpijn wat achter blijft na al dat “gekramp”. Bloed is geprik; er was een stofje wat verhoogd wat op een longembolie kon duiden. Dit bleek na onderzoek in ziekenhuis en ct scan niet het geval. Long arts en huisarts denken aan verrekte spier of tussenrib spier. Ik heb echter geen last met hoesten etc. Paracetamol helpt totaal niet. ’s Nachts heb ik geen last. Ik denk zelf niet dat het een tussenribspier is maar wat dan wel? Verkrampingen worden pijnlijker en niet minder na 2 weken.

  • Terug naar de dokter mijn man heeft dat ook gehad de dokter zij hetzelfde zal wel een borstspier zijn tot dat hij op een gegeven moment zo,n pijn kreeg en ging zweten als een otter heb ik de ambulance gebeld. In de ambulance kreeg hij een hartaanval dus let goed op

 7. Na operatie aan darmen is mijn linker ribbenkast omhoog blijven staan dat doet veel pijn bij ademhalen en in mijn rug kan haast niet liggen van de ribpijn maar toegeven dat ze een fout hebben gemaakt nee artsen ik zal me nooit meer laten helpen ik spring nog liever voor een trein dan naar een arts

  • Bianca de Milo

   Beste Hilda, Beste bezoekers van deze site, zelf ben ik een “complexe” patiënt en één van mijn klachten is ook veel last rondom de ribben. Hierbij neem ik de vrijheid om twee dingen met jullie te delen: 1) Ook ik wilde meerdere jaren geen arts, zelfs geen huisarts, meer zien. Uit ervaring kan ik vertellen dat, hoe zeker je nu ook bent, hoe eigenwijs je ook bent en wat voor een volhouder je ook bent, er komt een dag, een uur, misschien maar vijf minuten dat je je weer zo goed voelt dat je afstand kunt nemen van je woede en teleurstelling. Soms is wisselen van arts nuttig, helaas vaak ook niet. Doe wat goed voelt, maar vind eerst rust en evenwicht met jezelf. Ik ben geen “zweefteef” en ik adviseer ook niet om met cactussen te gaan knuffelen, maar wie dit leest met een vrije gedachte (open mind) zal me begrijpen. Als gevolg van het feit hoe je je nu voelt, begrijp ik je suïcidale gedachten. Zoals ik eerder zei: “Heb geduld”. Geef jezelf, je lichaam, je medicijnen, je geest(hersenen) de tijd. Zes tot acht weken is een minimum in veruit de meeste gevallen. Als er andere redenen zijn om jezelf van het leven te ontnemen, denk daar dan even beter over na. Bijvoorbeeld “Wat doe je de machinist aan?” of “die automobilist”, sui met medicatie leidt vaak tot mislukking of na dagen van onmenselijke pijnen zodat je gaat smeken om te mogen leven, tot een tragische dood. Oké denk je misschien, dan zet ik een mes in mezelf. Zomaar een gedachte. Maar wie zal je vinden? Wat doe je de personen aan die het moeten opruimen? Het allerbelangrijkste blijft uiteindelijk de vraag: “Is een zelfdoding wel nodig?” Vaak zoeken mensen niet de dood maar een vriendin, een lotgenoot of zomaar iemand met wie ze even kunnen praten, begrepen worden en soms wat hulp kunnen krijgen. Aangezien je deze hele lap met tekst leest, ben jij geen impulsief persoon, misschien soms wel impulsief maar toch denk je er vaak eerst over na. Mijn naam is echt zet er gmail punt com achter en je mag altijd mailen. Zoals ik zei ik ben een complexe patiënt met vier niet te genezen ziekten, ik zal je waarschijnlijk minimaal begrijpen, misschien wat tips geven. 2) Waarschijnlijk kennen de meeste de hele lijn met pijnbestrijders van paracetamol t/m de zuivere morfine uit hun hoofd. Hierover twee punten. Als je overmatig gaat slapen puur door een pijnmedicatie vraag de arts om LICHTERE (!). Natuurlijk je hebt pijn, maar vraag bijvoorbeeld om kort werkende lichtere medicatie die wel genoeg is voor jouw pijnperiode. Je zal zien na een week of zes a acht dat je kunt verminderen als is het steeds maar heel weinig! Zelf gebruik ik, onder andere, morfinesulfaat. Nu zo’n vier jaar is dit de beste oplossing voor mij, omdat het de minste bijwerking geeft en het meeste werkt. De obstipatie is te voorkomen door super op hetgeen je eet te letten na 8 maanden gebruik ik bijna nooit meer laxeermiddelen. Het probleem bij morfine is niet de medicijn. Nee, het zijn de artsen. Artsen met een moderne, lees jongere, opleiding zien morfine als een gewone oplossing. Natuurlijk moet je een voorbehoud hebben en eerst lichtere medicatie geprobeerd hebben, maar uiteindelijk is het een gewoon medicijn net zoals de rest. Artsen die ronduit hun kennis niet hebben bijgewerkt tot en met de huidige kennis, denken nog steeds dat morfine zwaar verslavend is en behandelen het ook als een exoot. Er is maar één oplossing voor laat je (huis-)arts zich inlezen en als die dat niet doet => wisselen (sorry arts het ligt aan uzelf!). Als je opgenomen wordt/moet worden, over je medicijn gebruik vooraf. In Belgische ziekenhuizen ben ik tegen gekomen dat de zusters/verpleging zo afwijzend getraind waren dat ik moest overgaan tot het “illegaal” innemen van pijnmedicatie. Zorg dat je voldoende bij je hebt, anders lig je onnodig te creperen. Ik promoot NIET dat je tegen de verpleging ingaat, maar als zij niet wensen te luisteren naar de arts die jouw medicijnen voorschrijft, is het in mijn ogen hun eigen schuld. Wees lief mensen, zorg goed voor je lichaam en bedankt voor het lezen. Veel succes met het vinden van een oplossing die voor jou werkt! Bianca de Milo

  • Dat is wel een beetje een heftige reactie. M.b.t. mensen met depressie e.d.

  • Hoi Hilda, ik ben 5 maanden geleden geopereerd aan mijn darmen, een stuk ertussenuit gehaald van 24 cm. Sinds een aantal weken veel pijn in onderste rib gedeelte links, operatie was ook links. Huisarts dacht aan een gekneusde rib, aanleiding is dat ik rook en hierdoor weleens moet hoesten, zei deze. Maar verder geen aanwijsbare oorzaak van een kneuzing. Vanochtend weer huisarts gebeld omdat na een aantal weken de pijn niet is verminderd, vooral ’s nachts wanneer ik plat lig. Moet morgen foto laten maken van de ribben, maar de dokter heeft dus niet de link gelegd tussen de darmoperatie en pijn in de ribben nu. Zelf had ik dat ook niet, maar door jouw ervaring kan ik dit, wanneer de rib niet is gekneusd of gebroken, dit bij mijn huisarts aankaarten. Omdat de pijn af en toe ondraaglijk is en ik geen breuk of kneuzing vermoed, vanwege dus geen aanleiding en het niet verminderen van de pijn, is dit voor mij weer een soort van aanknopingspunt en kan ik dit hem voorleggen. Bedankt hiervoor en sterkte!

  • Ik begrijp dit erg goed! Ik hoop dat dit voor de trein springen bij wijze van spreken is.

 8. Ik heb sinds drie jaar vreselijke pijn aan de rechterkant in mijn ribben, botscan gemaakt, uitslag ernstige artrose in ruggenwervel. Waar die pijn in ribben vandaan kwam kon niemand verklaren. Weer naar ander ziekenhuis, therapieën gehad, niks hielp, werd alleen maar erger. Mijn fysiotherapeut opperde zenuwblokkade-behandeling. Naar pijnpoli, rhizotomie gehad, tot dusver weinig resultaat, maar het is ook nog maar een week geleden. Frappante van dit verhaal is dat ze tijdens de behandeling erachter kwamen dat ik rechts een rib te veel heb en daardoor mijn zenuwbanen heel anders lopen. Op de scan dus blijkbaar niet gezien, drie jaar lang niet serieus genomen…

  • En nu,een rib teveel? Ik heb ook spondylitis artrose en een escoliosis in de ruggegraat, en nu 18 maanden pijn onder de linkerribben. Kan er amper mee lopen. Niemand vind de oorzaak. Osteopaat en oefeningen helpen maar het gaat niet weg. Extreem gespannen spieren links onder de rib. Ik weet niet meer wat ik nog kan doen.

 9. Na zware val plat op rug symptomen ribbenkast is beweegbaar, SCHOUDERVLEUGELS los, verdraaid scheenbeen, gezakte bekken. Nek negentig graden achteruit buigen wat zou dit zijn??? Gisterenmiddag gebeurt met het slechte weer maar zal best naar ziekenhuis gaan? Iemand een idee?

 10. Hoi, sinds mijn maagverkleining (15 jaar geleden) kreeg ik pijn in mijn schouder af en toe… middenrifontsteking Zei dokter toen.. nu zoveel jaar later heb ik steeds vaker en langer die pijn maar zit soms van voor en soms lang achter van mijn schouder of beide.. vaak voel ik ook pijn dan net onder mijn rib. Heb dan ook het gevoel dat mijn arm lijkt afgespannen te worden.. wat kan dit zijn? Dank u

  • Misschien een darmhernia? Ik had dezelfde klachten en geopereerd aan een darmhernia.

 11. Ik heb inmiddels al een aantal jaar van mijn linker ribben. Soms maanden niet, en dan ineens weer wel. Het is alsof er een luchtbel onder mijn linkerribben zit. Vooral pijnlijk bij inademen. Wat het zijn?

  • Beste Annie, weet niet of je dit nog leest maar ik heb exact hetzelfde! Heb nu ontdekt dat als ik heel die inadem (wat echt heel erg pijnlijk is) de ‘luchtbel’ wegschiet en de pijn weg is. Nu heb ik eigenlijk vandaag voor het eerst dat het voortdurend terugkomt na een paar minuten. Ik hoop dat je het nog leest en misschien inmiddels meer weet van wat dit zou kunnen zijn. M.v.g. Loes

  • Ik heb een middenrifbreuk maar nergens wordt er gesproken van pijn aan de ribben of een luchtbel onder de ribben. Aan Paul redactie.

  • Ik heb dat ook en het doet niet pijn dan bij het inademen… athans heb nooit diep proberen in de ademen op zon moment… het gebeurd bij mij ook wel eens als ik iets uit de ondererste schap van de winkel wil pakken en dan kan ik niet direct meer omhoog komen… ik heb het idd niet regelmatig maar gewoon echt heel soms

 12. Beste, Een aantal dagen geleden werd ik wakker van een stekende en erge pijn achter mijn schouder echt tussen mijn lichaam. Als ik daarom wilde leunen op mijn arm werd het alleen zo ondraaglijk dat ik mij weer liet vallen. Elke beweging deed pijn. Inademen deed pijn. Ik ging staan, rekte me uit om hoog en toen ging het een stuk weg. Ben weer gaan liggen. Een paar dagen later kreeg ik pijn aan mijn rib, er onder en niet de rib zelf. Een erge steek die ineens komt bij een onverwachte beweging of ademhaling. Ik heb er zo nu en dan last van en de steek doet erg veel pijn, maar duurt zo kort dat ik er amper iets tegen kan doen. Weten jullie wat dit is? Een advies? Meedenken? Graag!

 13. Hallo, ik ben 21 jaar en ik heb sinds 8 maanden pijn in mijn rechterzij ribben. De hele kant doet pijn van boven naar beneden en ook een beetje achter in de rug aan rechterkant. Het is ook heel gevoelig. Voor paar maanden was het af en toe. Maar sinds een week doet het elke avond pijn. Als ik loop zit of lig is het zelfde. Ik heb voor 3 weken koloskopie en gastroscopie gedaan dat was alles goed alleen beetje slijm in mijn maag maar dat is niet zo erg ik heb pantoprazol gekregen. Maar ik vraag me echt af waar die pijn van komt mijn ribben doen echt pijn maar alleen aan rechterkant, alsof iemand met een grote hamer op mijn ribben heeft geslagen. Heeft iemand dit ook? De pijn duurt ca 3 – 4,5 uur dan is het weer weg en het is ook alleen ’s avonds vanaf 19:00 uur of 20:00 uur. Ik been geen roker. Ik slaap wel heel vaak op mijn rechterzij. Heeft dat misschien iets mee te maken?

 14. Hallo, Mijn naam is Sabrine 21 jaar, vandaag was ik naar een festival geweest en heb mijn rug verdraaid en het kraakt steeds in de linkerkant in mijn ribben ik kon me bijna niet meer bewegen en deed super veel pijn, het gaat nu iets beter maar bewegen is nog niet 100% en de pijn is ook nog niet helemaal weg. Ook heb ik scoliose dus misschien heeft het daar ook mee te maken? Wat zou het kunnen zijn? Groetjes.

 15. Hoi, ik ben 3 maanden geleden hard gevallen op mijn linker bil. Op dat moment had ik heel erg last van mijn ribben. Sindsdien is de pijn wel een stuk minder geworden, maar ik heb nog last van mijn ribben bij bepaalde oefeningen (push ups bijvoorbeeld) . Ik dacht dat ik een gekneusde / gebroken rib had en dat het vanzelf zou genezen. Maar aangezien er al 3 maanden voorbij zijn en de pijn niet volledig weg is twijfel ik hieraan. Is mijn twijfel gerechtvaardigd en is het dus mogelijk dat ik iets anders heb opgelopen tijdens de val?

 16. Hallo, Ik loop nu al een week met ribklachten. Het betreft mijn onderste rib aan de linkerkant. Dit is gekomen door een ongelukkige val op een knie van iemand tijdens het sporten. Je ziet er verder niks aan, maar een lichte druk tegen de plek doet toch al wel veel pijn. Ook belemmert het me in het sporten. Met paracetamollen kan ik nog wel rennen maar dat lukt niet zonder pijn. En ook bij het slapen doet elke beweging pijn als ik me bijvoorbeeld om wil draaien. Liggen op de rib gaat dan ook erg moeizaam. Is er misschien iets wat ik kan doen of wat ik vooral niet moet doen om het niet erger te maken?

 17. Ik heb een ongeval gehad in Spanje. Door een val van bovenaf naar beneden op rotsbodem zijn 12 ribben gebroken; 5 links, 7 rechts (bovenste ribben). Door verkeerd optillen is rechts een rib door de long geboord. :( In Spanje is dit hersteld. Terug in Nederland bleek in Spanje het nodige fout gegaan te zijn; dus opnieuw onder het mes, drain geplaatst en nu de longen gespoeld… Het gaat nu, een dik halfjaar later, beter, maar de rechterkant blijft problemen geven. Bij diep inademen voel ik iets in de ribbenkast rechts (bij bijvoorbeeld hoesten zit ik bijna op de knieën van de pijn). Fietsen e.d. gaat ook niet goed; ik blijf de ribbenkast voelen (door de beweging / het trillen???) … Als ik de rechter arm helemaal omhoog wil tillen, voel ik ook de ribbenkast. En ik loop ongemerkt scheef hangend naar recht door de pijn in de ribben. De pijn, soms stekend, zit op meerdere plaatsen: – Rechts onderaan de borstbeen; – bij de rug, t.h.v. schouderblad, waar ik een litteken heb waar ik geopereerd ben en iets lager dan het litteken; – Aan de onderkant van de vaste ribben… Aan de linkerkant geen centje pijn, alleen de rechter kant zorgt voor problemen. Er is een CT-scan gemaakt. De ribben zijn allen vastgegroeid. De ribben zelf zouden niet voor problemen zorgen. De traumachirurg stelt therapie voor om de pijn te drukken, ik wil graag weten wat het is en hoe het op te lossen is. Simpele vraag, maar schijnbaar een moeilijk antwoord…

  • Note: vergeten toe te voegen. Het voelt zich aan of ik een plaat in m’n lichaam heb. Deze ‘vierkante plaat ‘zit tussen de plekken waar het pijn / gevoelig / irritant is; van rechts van de borstbeen naar de zijkant van het lichaam, onder het sleutelbeen tot ongeveer rib 7. Bij het lopen e.d. “golft” / “beweegt” de plaat constant mee…

  • Misschien een beschadigd middenrif, longvlies of borstvlies?

  • Dank voor de tip, ik zal dit zeker met de arts doorspreken. De fysiotherapeut zat anders te denken; gescheurde / gebroken kraakbeen bij de ribben… Ik heb een kunststof blaasappelraatje vanuit het ziekenhuis meegekregen, om de longen te trainen en de lucht inhoud in de gaten te houden. Hoeveel liter lucht heeft een gezonde persoon maximaal bij het in en uit ademen?

 18. Hoi, Ik werd vannacht wakker met pijngolven recht onder mijn borsten over de gehele breedte. Ze kwamen en gingen weer en na 5 minuten waren ze weg. Ik ben hier erg van geschrokken en vraag me af waardoor dit kwam. Kun je mij hiermee helpen? Alvast bedankt.

  • Tijdens het slapen lig je dan steeds op 1 kant want dat kan heel vervelend uitwerken op de ribben probeer dan eens een andere houding

 19. Hallo. Ik heb last pijnscheuten aan de linkerkant van mijn borstkas bij het (diep) inademen. Ook heb ik er last van bij het bukken en draaien in bed. Dit is al de derde keer in een jaar dat dit gebeurt, en meestal is het na een week weer weggetrokken. Maar toch is het een erg pijnlijk en onaangenaam gevoel. Vorige keer zei de dokter dat ik waarschijnlijk een spiertje in mn borstkas had verrekt, maar omdat het steeds na een paar maanden weer terugkomt, maak ik me toch wel zorgen.

 20. Beste Paul, Zo’n 5 weken geleden ‘verrekte’ ik mijn zij tijdens het trainen van de schuine buikspieren (met eens schijf van 10 kilo zijwaartse beweging omlaag). Daarna wekenlang erg benauwd en wel pijn aan m’n zij maar verder geen verder geen verband gelegd tussen die verrekking. Natuurlijk eigenwijs blijven sporten, ook mijn buik. 2 keer bij de fysio geweest die denkt aan een scheurtje in mijn tussenribspier. Inmiddels heb ik veel moeite met ademhalen (erg benauwd) en doet iedere beweging die ik maak al pijn. Zelfs een pak melk optillen met mijn rechterarm doet ontzettend zeer. De pijn is inmiddels ook door gestraald naar achteren richting mijn rug. Mijn vraag is of ik alsnog naar de dokter moet… of dit vanzelf over moet gaan? Heb wel een afspraak bij de fysio staan om m’n spieren te ‘mobiliseren’ maar ik vraag me af of dit het probleem niet verergert aangezien aanraken van de zij al enorm pijn doet.. Heeft het bv. ook zin om mijn zij in te laten tapen bij de fysio? Gr. Naomie

 21. Goedenavond Paul, Ik hoop dat je me hier antwoord op kan geven… Ik weet me even geen raad meer. Afgelopen nacht werd ik rond 3 uur wakker van een erg pijnlijke ‘kramp’ in mijn schouderblad (rechts) heb inmiddels al ik weet niet hoeveel ibuprofen 400mg en paracetamol 500mg op. Alleen de pijn word alleen maar erger! De medicijnen geven geeneens verlichting het zit er continu. Nu doet inmiddels de hele rechterkant pijn, niet alleen meer achter maar ook de ribben aan de voorkant. Ik kan gewoon diep inademen en benauwd heb ik het totaal niet dus dacht zelf dat het me longen niet kunnen zijn. Heb jij misschien een idee???

  • Beste Nicole, Deze schouderklachten kunnen met heel veel hypothetische / speculatieve aspecten te maken hebben. Van een schouderslijmbeursontsteking tot een tussenribspierontsteking tot een zenuwbeknelling… In zulke gevallen straalt schouderpijn maar al te vaak uit naar omliggende weefsels. Dat reguliere pijnstillers geen soelaas bieden en dat de pijn vanuit het schouderblad zich verspreidt tot aan de borstwervels en rugwervels lijkt me wel mogelijkerwijs zorgelijk. Misschien toch een slokdarm- en maag(zuur)probleem? Persoonlijk zou ik met deze schouderklachten en ribklachten langs de huisarts gaan, al is het maar om een probleem met het hart te laten uitsluiten. Zie eventueel ook (de reacties onder) deze 2 artikels voor aanvullende informatie:

   Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 22. Even een vraagje,waarom krijgt de ene persoon wel antwoord van Paul,en de andere niet,of van wie dan ook.zo schiet ik er niet veel mee op,Jammer.Sonja.

  • Beste Sonja, Dat heeft simpelweg te maken met tijdgebrek. Gezondr wordt maandelijks anderhalf miljoen keer bezocht, en de hoeveelheid vragen neemt stelselmatig toe. Het liefst zou ik elke vraag beantwoorden, maar ondanks dat ik zo’n 60 tot 80 uur per week aan deze site werk, lukt me dat helaas niet… Het overgrote merendeel van alle vragen onder de 2.500+ artikels op Gezondr wordt trouwens nog altijd 100% gratis en vrijblijvend beantwoord. Daarnaast staat het alle bezoekers meer dan vrij om elkaars vragen te beantwoorden; daar is deze site in beginsel voor bedoeld. Daarnaast kun je heel veel handvatten en suggesties omtrent pijnlijke ribben en aanverwante ribklachten terugvinden in bovenstaand artikel en in de eerdere / oudere reacties daaronder. Overigens dien je bij daadwerkelijke gezondheidsklachten hoe dan ook een arts te raadplegen; des te meer als klachten tot verregaande ongerustheid leiden. Een informatieve website is in zulke gevallen geenszins toereikend… Groeten, Paul

 23. Hallo Paul mijn vraag is, Ik heb al geruime tijd erg last van mijn rechter achter ribben,dus boven de onderrug althans als ik wat til,of me uitrek om iets te pakken,of wat maar ook word k duizelig en krijg ik het gevoel door mijn benen te zakken, Heb jij enig idee hoe dat kan,of wat het is, ik durf niets meer te doen, de dokter zei door de telefoon kunnen tussenribspieren zijn. Ik vraag het me toch af. behalve dat het erg lastig is vind ik het ook een beetje eng want ik ben steeds als ik wat doe,duizelig en een raar gevoel. Alvast bedankt, Sonja.

 24. Hallo ik ben een vrouw van 46 jaar en een hoop ellende mee gemaakt de afgelopen 12 jaar. Het laatste heeft de doorslag gegeven mijn zoontje heeft een ernstige ziekte maar dit gaat wel goed komen. 2 weken geleden kon ik niet meer lopen, spier in mijn lies stond helemaal vast, Nu sinds gisteren heel veel pijn aan de linker kant van me ribben boven in. Hoesten doet pijn, lachen en sommige bewegingen. kan niet bukken maar moet echt door me knieën gaan om geen pijn te krijgen. Vader is een hart patiënt, ik weet niet zo goed wat ik hier mee aan moet en wat het kan zijn. hebben meer mensen dit gehad? Groet Sandra

 25. Hoi. Een vraagje ik heb recent een botscan laten maken en daar waren zwarte vlekken op te zien. Daarop nog een ct scan en daar waren kleine gaatjes te zien op mijn 5de en 6de linker rib. Op dit moment kan niemand mij zeggen wat dit inhoud en wacht ik nu nog op een mr scan. Voel mij toch enigszins ongerust. Iemand ervaring mee? Groetjes en alvast bedankt!

 26. Beste Paul, Op 2 februari heb ik een operatie ondergaan aan 2 hartkleppen. Er is een snede gemaakt onder de rechtse borst en op de zijkant van de rechtse borst om zo de kleppen te herstellen. Tijdens mijn herstelperiode had ik een stekende pijn in mijn borst. Nu 4 maanden later is die pijn er nog steeds wel in mindere mate. Wanneer ik moet hoesten komt er precies een klein bultje (ballontje) boven de rechtse borst. Na controle in het ziekenhuis blijkt dat het gat dat ze gemaakt hebben tussen de ribben niet dichtgegroeid is en als ik hoest komt er een stuk van de longen door die spleet van daar dat bultje. Ik ben momenteel wachtende op een verdere behandeling. mijn vraag zijn er hier nog mensen die dit hebben meegemaakt en hoe wordt het hersteld? M.v.g. Annie

  • Beste Annie, Het vochtafscheidende membraan dat dubbelgeplooid rondom je longen ligt en zodoende een barrière vormt tussen longen enerzijds en borstholte anderzijds heet ‘pleura’. Het deel dat grenst aan de longen heet het longvlies (pleura pulmonalis) en het gedeelte aan de buitenkant –dat grenst aan de borstholte– heet borstvlies (pleura parietalis). Ook de binnenkant van de borstkas is bekleed met een vlies: het ribvlies; hier tegenaan liggen de ribben. Tussen de ribben liggen de tussenribspieren; op de ribben ligt de borstspier. Op de borstspier ligt klierweefsels, steunweefsels, vetweefsels en huid. Als deze structuren worden geopend, ontstaat als het ware een poort. Als weefsels uitpuilen door de poort, spreekt men ook wel van een breuk / hernia. Het gat wordt ‘breukpoort genoemd’ en het uitpuilende weefsel ‘breukzak’. Ik weet niet of er een medische / klinische naam bestaat voor een long die deels uitpuilt tussen de ribben, maar het fenomeen lijkt me vergelijkbaar met een middenrifbreuk. Wat zegt je arts ervan? Heel veel sterkte en beterschap in elk geval! Groeten, Paul

  • Jeaninne Castelein

   Hallo, Heb ook een hartklepoperatie ondergaan dit op 25 mei 2016. Er is een snede gemaakt onder de rechtse borst en twee op de zijkant van de rechtse borst en in de lies. Eerste 4 maanden heel veel stekende pijn aan borst en arm. Nog altijd veel pijn. Hebben verleden maand een MRI SCAN gedaan van deze borst en gezien dat er achter de ribben en dit door de operatie een cyste zit. Dus volgens de dokter kunnen ze daar niets aan doen. Als ik me kalm hou, valt de pijn mee. Maar als ik teveel macht moet geven met mijn rechter bovenkant. Is de pijn voor enkele dagen niet te doen.

 27. Hallo, Het is nu 01:14 zo’n 14 minuten werd ik wakker door een hevige steek in mijn rechter ribben. Ik lag ook op die zijde. Als ik op me rug ging liggen ging het weer even, maar als ik op mijn linker zijde ging liggen werd het nog erger, wat ik overigens niet verwacht had.. na even een luchtje geschept te hebben ging ik weer liggen en ademde een keer goed in, hoe zeer het ook deed. Toen mijn longen een beetje gevuld waren met lucht kwam er ineens een hele harde steek tussen mijn ribben. Ik schrok hier erg van en deed een zachte pijnkrijs volgen. Hierna leek de ribpijn weg gegaan te zijn. Ik voel de pijn in de ribben nu nog een beetje na zweren maar ik lig nu alweer op mijn rechter zijde. Nu denk ik zelf dat het misschien een zenuwtje was die even niet goed zat en dat die weer terugschoot? Iemand een antwoord op deze gebeurtenis? Ik hoor het graag!

 28. Hoi, Ik wou is vragen ik heb last van stres. En heb rugklachten en nekpijn de kant van mijn rug linkerkant onder de ribben voel ik een lichte verdikking en soms wat lichte pijn en trekkent gevoel graag hat ik wa info rechterkant bedoel ik

 29. Hallo, Ik heb 3 dagen na het sporten nog steeds enorm veel pijn aan de spieren tussen me ribben aan de voorkant. Ik kan niet op mijn buik liggen niezen hoesten en hard lachen. Ook het draaien in bed is erg pijnlijk. Is dat normaal? M.v.g. Brenda

  • Dit klinkt als een kneuzing van ribben en/of tussenribspieren. ‘Normaal’ is dit niet per se te noemen, maar vooral na krachttraining (buikspieroefeningen, borstspieroefeningen, armspieroefeningen, schouderspieroefeningen e.a.) komt het weleens voor. Vooral bij bepaalde spieroefeningen zoals ‘squats’, ‘burpees’, ‘deadlifts’, ‘side lunges’ / ‘sideway lunges’, ‘zijwaarts planken’, ‘side hip raises’ et cetera. Door (sport)overbelasting kunnen tussenribspieren overigens niet alleen kneuzen, maar ook verrekken, inscheuren of veralgemeend “worden overbelast”. Een goede warming-up met voldoende rek-en-strek-oefeningen kan zulke ribblessures wellicht helpen voorkomen. En hoe soepeler / leniger je wordt, des te kleiner de kans op verrekking of kneuzing van ribben en ribspieren.

 30. Hallo ik ben 15 jaar en doe vakantiewerk. Ik doe vakantiewerk rechtstaand de hele dag door en krijg als ik inadem pijn aan m’n ribbenkast. Hoe komt dat? Heeft het er iets mee ge maken?

  • In theorie kan ribpijn inderdaad met je werkhouding te maken hebben, maar dat die mogelijkheid bestaat, wil natuurlijk nog niet zeggen dat het per se zo is. Een onderling verband tussen je ribklachten en lichaamshouding kan niet zomaar 1-2-3 worden aangetoond of uitgesloten aan de hand van je verhaal. Wellicht kan je huisarts je hier meer over vertellen… Beterschap!

 31. Hallo ik heb al bijna een jaar lang dat mijn zwevende rib aan de rugzijde rechts de onderste korte rib uitsteekt aan de rugzijde rechts ben al bij de arts geweest die zegt das inderdaad jou zwevende rib links voel ik die rib nergens zitten t is rechts ik voel dat ie als ik recht sta meer naar binnen gaat en als ik op mijn zij lig naar buiten komt lijkt wel heb er geen last van geen pijn ook aan lijkt wel of ie opgezet is of vergroeit is dat ik alleen mijn rechter rib voel en links helemaal die rib niet voel het is wel een rib hij tikt ook voor mijn mening nergens tegen aan kan hem in duwen geen pijn maar terug voel ik wel. Verder nergens last van voel mij. Prima Iemand miss ook ervaring ? Mvg michiel

 32. Hoi. Ik heb sinds een aantal weken pijn bij de linker rib voor onderin. Dit voel ik vooral tijdens het draaien in bed. Ik kan niet op mijn rug liggen en half zittend wordt de pijn alleen erger. Het best kan ik, wat ik zelf zeer vreemd vind, op mijn linkerzij liggen. Dan voel ik niets. Op mijn rechterzij gaat ook, maar is in lichte mate pijnlijk. Ook bij het hoesten, heb bronchiëctasieën en hoest dus veelvuldig, doet het pijn en geef ik een lichte tegendruk met m’n hand om de pijn wat te verminderen. Wat kan dit zijn? en wat kan ik het best doen?

 33. Hoi Paul, Thnx voor je reactie. Ik ben vanochtend naar de huisarts geweest,en ga zo naar het ziekenhuis voor foto. Ik laat het je weten!

 34. Hallo, Ik heb ongeveer 5 weken geleden een flinke griep te pakken gehad. Na twee weken goed ziek te zijn geweest. Ging het twee dagen goed, toen kreeg ik hevige hoest aanvallen. Was zo erg, dat ik er naar mijn gevoel erin zou blijven. En ik heb heel wat natte broekjes er van over gehouden. Ik ben naar de huisarts geweest, en bleek bronchitis te hebben. Ik kreeg voor een week antibiotica en voor een week prednison. Heb ik een week gedaan, gaat wel wat beter, maar nog niet helemaal weg. Nu heb ik al een paar dagen zoveel pijn onder en links onder mijn borst, naar mijn idee mijn ribben. Nu al gewoon als ik zit, laat staan als ik me eigen beweegt. Wat ik ook doe, doet zo vreselijk pijn, de hele dag door. Mijn nachtrust krijg ik ook niet, wordt wakker van de pijn. Gebruik nu 3 zakjes ibuprofen 600. Wie herkent dit? En wat zou het kunnen zijn? Alvast bedankt! Gr. Monique

  • Hevige, frequente en langdurige hoestaanvallen hebben maar al te vaak gekneusde (of zelfs gebroken) ribben tot gevolg. Ik ben geen arts en kan geen uitsluitsel geven, maar een gekneusde rib lijkt me voor de hand liggend. Sterkte!

  • Hoi daar, ik heb net hetzelfde al 2 maand en een half aan het sukkelen kuren medicijnen 6 dokters, foto, scan… maar ze zeggen dat het een overblijfsel is van ontsteking luchtwegen… slapen kan ik niet, ribben gekneusd en sinds gisteren een niesbui nog veel erger geworden. Ik kan niets meer, liggen, zitten, ademen, hoesten, ik ben op! Terug huisarts opgebeld (de 6e keer nu) deze komt vanmiddag pffffff… ten einde raad!

 35. Een jaar geleden ben ik van een paard in Egypte gevallen: 11 breuken verdeeld over 8 ribben. Klaplong, longbloeding en later in mijn andere long een embolie. Na 4 maanden ben ik geopereerd aan 2 ribben. Hier zijn de stukken die over elkaar zaten tussenuit gehaald en er zijn 2 platen met 16 schroeven opgezet. Om deze operatie te kunnen doen, moest mijn schouderblad opzij en zijn dus de spieren doorgesneden. Dit is nu 9 maanden geleden, maar ik blijf pijn houden op de plekken waar ik het voor de operatie ook had. Aan de onderste punt van mijn schouderblad en onder mijn borst. volgens de radioloog is er geen door bouw en zijn de ribben dus niet vastgegroeid, volgens de chirurg wel. Ik weet niet wie ik moet geloven. Ik heb ook de ziekte van Scheuermann. Zou dat invloed kunnen hebben? Hoe kom ik van de pijn af? Ik zou graag mijn werk weer willen doen, maar de pijn bij mijn schouderblad is te erg met typen en autorijden, dus als ik mijn handen naar voren doe. Kunt u mij helpen? De chirurg overweegt om de platen er weer uit te halen, maar dat zou betekenen weer een operatie en weer dat schouderblad opzij, daar zit ik niet echt op te wachten. Hij kan ook geen zekerheid geven dat de pijn dan weg is. Weet iemand wat die pijn zou kunnen veroorzaken?

 36. Beste mensen, na 199 vragen en antwoorden bekeken te hebben, gooi ik nr 200 erop. Ik ben 56 jaar oud, en in de zomer heb ik een drukker leven dan in de winter. Doch een 4 tal weken geleden zag ik onder mijn rechter borst een soort van dikte (ongeveer 8 cm onder de borst), en had een wurg gevoel ter hoogte van die zwelling… de dokter kwam langs en zegde… kan een ontsteking zijn… we zijn nu enkele weken later… heel die tijd heb ik een druk aan de ribben zowel langs links als rechts, tijdens het slapen. Het wurggevoel zit nu rondom, juist ter hoogte van de BH lijn. Die ik niet verdragen kan. Het is een echte zeurende wurggreep… Ik zit wel de laatste 2 maand veel achter de computer, en heb een houding van een zoutzak, en dan nog een tamelijk dikke zoutzak. Mijn rug heeft scoliose, verkalking en ontkalking… tja, wat moet ik zeggen? Ik kan spreken van vreselijke pijn… maar het maakt me gewoon lastig, en dat ik liever rechtop sta dan dat ik zit is wel juist. Graag had ik jullie mening…

  • Beste Anne, Heb je al eens gedacht aan een middenrifsbreuk? Een breuk in het middenrif kan naar mijn weten deze klachten teweegbrengen en zich net onder de borsten of ribbenboog manifesteren. Heb je naast het ‘wurggevoel’ ook last van maagklachten zoals zuurbranden, oprispingen of maagkrampen? Ik ben overigens geen arts en probeer enkel met je mee te denken. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Bedankt Paul voor de reactie! Vandaag voor het bloedonderzoek gegaan, en een foto van de longen. En toen is mijn huisdokter flauwgevallen, grappig… Ik heb een rechter longontsteking en nu moeten we het bloedonderzoek afwachten. WANT IK HEB GEEN ENKELE AANWIJZING VAN LONGPROBLEEM, NIET HOESTEN… GEEN KOORTS… NIKS. Ik schrijf de uitslag op je website… omdat het mensen kan helpen.

  • Dankjewel voor het delen van je bevindingen! Ja, afhankelijk van de ernst en aard van de longontsteking (steriel, bacterieel, viraal, fungaal, allergeen, astmatisch, bronchiaal…) hoeft een longontsteking inderdaad niet per se merkbare longklachten te veroorzaken. Alleen snap ik dan niet helemaal waar die bult / bobbel nabij de ribben vandaan komt… Heeft je arts je daartoe een verklaring gegeven?

 37. Hallo. Ik lag net in bed en in 1 keer uit het niets kreeg ik hevige pijn aan mijn ribben. Dat duurde ook maar heel even, ruim 1-5 minuten, en daarna was het weer helemaal weg. Ik heb dit wel vaker… De ribpijn verplaatst zich dan steeds op dat moment langzaam van links naar rechts Weet iemand wat het is?

 38. Wim Kuijper ik heb al twee dagen echt pijn aan de linkerkant midden van mijn ribbenkast, en het is heel zeurderig. Ik ben naar de huisarts geweest en ziekenhuis voor een foto en ik weet nog niets, maar ik wil wel heel graag weten wat het is. En ik slaap ook heel slecht, verder hoesten of lachen daar heb ik geen last van. Natuurlijk snap dat de ribbenkast eerst onderzocht moet worden, maar waar moet ik aan denken voor een oplossing? Als je wat bedenkt misschien word ik dan wat rustiger. Paul alvast bedankt!

  • Beste Wim, In het midden van de ribbenkast bevindt zich het borstbeen oftewel sternum. Het lijkt me dan ook raadzaam om eerst even deze artikels te raadplegen over een pijnlijk borstbeen en pijn op de borst (en eventueel de reacties daaronder). Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 39. Hallo, Ik ben laatst van het paard gevallen en nu heb ik ook redelijk last van mijn ribben, bij het in- en uitademen en vooral als ik moet hoesten of niezen. Toch is de plek niet beurs of blauw, maar als ik erop druk heb ik er wel last van. Kan iemand mij misschien vertellen wát dit is, of het gebroken / gekneusd of gewoon een soort van verrekt is?

  • Helaas kan niemand je via internet uitsluitsel over de aard en ernst van je ribklachten geven. Een arts zal echt even je ribben moeten betasten / palperen om een redelijke inschatting te kunnen maken van de schade die je ribben hebben geleden bij de val van het paard. Een gebroken rib behoort tot de mogelijkheden, maar een gekneusde tussenribspier lijkt me (puur statistisch gezien) ietwat waarschijnlijker. Maar nogmaals: alleen een arts kan hieromtrent opheldering verschaffen.

 40. Hallo. Ik lag net in bed, en in 1 keer uit het niets kreeg ik hevige pijn aan mijn ribben, dat duurde ook maar heel even en daarna was het weer helemaal weg. Ik heb dit wel vaker.. Weet iemand wat het is?

 41. Hoi, ik heb 2x borstwervel gebroken, ben 14 cm gekrompen, heb gevoel dat ribben en heupbeen tegen elkaar schuiven. Kan moeilijk overeind blijven en zitten. Liggen gaat heel goed, ik heb 30 mg morfinepleister. Helpt niet echt. Ben ook vaak benauwd, longen goed. Artsen zeggen osteoporose, niets aan te doen. Iemand wel een idee???

 42. Beste Paul, Ik ben toevallig op uw site terecht gekomen en hoop dat u mij kan adviseren of met mij mee kan denken. Ik ben 68 en ben 3 jaar geleden heftig gevallen met de brommer. Ik ben daarbij op mijn borstbeen en linker schouder gevallen. Ik leef van mijn AOW op Bali en ben dus afhankelijk van de Balinese gezondheidsdienst. Bij röntgenfoto’s is toen niets gevonden, maar alles zat los en was ontzet. Als ik hoest, wat ik veel doe, voel ik iets in mijn bovenste deel van mijn borstdeel naar links schieten, alsof het los zit. vijf maanden geleden, dus na drie jaar, begon ik plotseling veel helder bloed op te hoesten wat drie dagen heeft geduurd, daarna was het over. Bij nieuwe röntgenfoto’s, nu ik een ander ziekenhuis bleek dat ik toentertijd wel degelijk vier ribben had gebroken en ze zagen dat er links bij mijn bovenste borstbeen deel een witte knobbel zat. Helaas hebben zij daar geen verklaring en/of oplossing voor. Deze knobbel is ook door mij te zien. Het plotselinge bloed ophoesten heb ik twee maanden plots weer gehad en na twee dagen was het over en was de bobbel iets geslonken c.q. gespannen. Het lijkt wel, volgens mijn bescheiden mening, alsof er een los deeltje steeds ergens tegenaan prikt waardoor het zich met bloed vult, open spat en in mijn luchtweg terechtkomt. Hebben jullie weleens van zoiets gehoord? Kan het zijn dat bloedophoping zichtbaar is op een röntgenfoto als een witte bobbel? Ik weet dat u geen dokter bent, ik ook niet, maar de ziekenhuizen hier hebben ook geen echte dokters. Doktersdiploma’s worden hier gewoon gekocht. Hoe rijker de ouders hoe beter de diploma’s van de kinderen. Ik hoop dat dit verhaal niet te lang is en dat ik er een reactie op mag ontvangen. Bij voorbaat dank! Pieter

  • Beste Pieter, Het is natuurlijk nog maar de vraag of je huidige klachten gerelateerd zijn aan het ongeval van 3 jaar geleden… Dat kan natuurlijk wel, maar hoeft niet per se… Het zou hier om een longkneuzing kunnen gaan… Maar aangezien je bloed ophoest, is de kans op een klaplong (pneumothorax) of longbloeding met hematothorax (bloed in de borstholte) des te groter. Ben je er ook benauwd/kortademig bij? Het ophoesten van kleine beetjes/spoortjes bloed kan al komen door gebruik van bloedverdunners of een hevige keelverkoudheid, maar veel helder bloed ophoesten is echt een slecht teken. Wanneer jij bloed ophoest, gaat het dan om helderrood, schuimend bloed? In dat geval zou het zo kunnen zijn dat 1 van de gebroken ribben destijds een long heeft aangeprikt (‘penetrerend trauma’), waardoor een longvlies is ingescheurd, wat dus voor een klaplong en/of longbloeding kan hebben gezorgd. Een val/klap (stomp trauma) op zich kan overigens ook al een klaplong veroorzaken. Of en hoe een klaplong behandeld wordt (extra zuurstof, drain, operatie o.i.d.) is afhankelijk van hoe ver de long is ingeklapt. Een witte vlek op een röntgenfoto kan duiden op een soort gezwel, maar beenderen zijn ook wit op een röntgenfoto, dus het zou bijvoorbeeld ook een stukje afgebroken rib kunnen zijn. Dit is louter giswerk… Als het daadwerkelijk een afgebroken stuk rib is dat je voelt bewegen, zal daar ook iets mee moeten gebeuren. Ik vind het eerlijk gezegd gek dat je artsen zo weinig concreets voor je kunnen betekenen, maar als ik dan je verhaal over artsendiploma’s lees toch ook weer niet… Er zou eigenlijk een concrete diagnose moeten worden gesteld en een concreet behandelingsplan moeten worden opgesteld. Maar zolang je artsen niet precies weten wat je mankeert, wordt dat heel erg lastig. :( Hoe dan ook, heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 43. hi paul, ik heb een vraag over de ribbenkast. Ik heb al een aantal weken last van mijn ribben en mijn schouder aan de linkerkant (ik ben overigens wel hard gevallen met hockey dus dat is hoogst waarschijnlijk de oorzaak), maar het viel mij op dat mijn ribben niet symmetrisch zijn, linkerhelft hangt lager 1/2 centimeter. Ook steekt een van de ribben wat meer uit. Kan het zijn dat ik mijn rib gebroken heb zonder dat het extreem veel pijn doet?

  • Ja, dat kan zeker. Zie ook alinea 1 van bovenstaande tekst over gebroken ribben: “Een gebroken rib kan erg pijnlijk zijn; een ribfractuur kan echter ook nagenoeg pijnloos verlopen.”

 44. Is het mogelijk dat je zonder aanwijsbare reden opnieuw last krijgt van een genezen gekneusde rib? Of heb ik dan toch wat anders? Ik heb inmiddels alweer 3 weken last.

 45. Kan een genezen gekneusde rib, spontaan, zonder aanwijsbare reden, weer pijn gaan doen?

  • Ja, als het botvlies ongemerkt geïrriteerd is gebleven, kan een verkeerde slaaphouding of zithouding al voor een opvlamming van ribpijn zorgen. In zo’n geval is er dus eigenlijk niet echt sprake geweest van volledige (100%) genezing, maar veeleer van tijdelijke pijnvrijheid.

 46. Paul, ik hoop dat je me kan helpen. Het is ongeveer 8 maanden geleden begonnen: pijn op de borst. De klachten: Niet hevig maar een drukkend gevoel. Soms pijnscheuten. Drukkend gevoel vanaf middenrif links naar me schouder. Loom gevoel in benen. Dove linkerarm. Stijve rug. Misselijk en slecht in slaap kunnen komen. Hart en longen zijn volledig onderzocht door middel van scans en thorax. Drukpunten links in schouderkom wekt extra Pijn op. Drukken op rib bij middenrif ook. Midden van de borst drukken heel klein beetje pijn extra. Bij sporten extra druk beide kanten borst. Bij mij is de vergroeiing ‘Morbus Scheuermann’ in me jeugd geconstateerd en chronisch ontstoken maagvlies. Door de onzekerheid over de klachten aardig wat angst ontwikkeld, dit verklaart trillen en slecht slapen. Ik val ook goed af zonder reden. Huisarts met handen in het haar. CHV-cursus gevold. Psychologische oorzaak is uitgesloten. Ik sport. Eet gezond. Leef redelijk gezond. Man 25. Ik ben erg benieuwd naar uw reactie, u zou de eerste voor mij kunnen zijn met een redelijke diagnose op mijn verhaal. Zo niet bedankt, zoeken we weer verder. Groet jozef

  • Beste Jozef, Ik ben geen arts, dus medische diagnoses kan en mag ik niet stellen. Wat ik kan doen is met je meedenken… Zijn je schildklierwaarden, vitamine D, B-vitamines en ontstekingsindicatoren al eens gecontroleerd middels uitgebreid bloedonderzoek? Een ernstig vitamine D-tekort, vitamine B-tekort of schildklierprobleem kan al verregaande pijnklachten en ontstekingen teweegbrengen. Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Beste paul, Bedankt voor het mee denken. Al je adviezen direct opgevolgd. Bloedwaardes goed. Schilklieren en vitaminus ook tevens geen rede nav ontstekingswaarden . Helaas mag ik dat zeggen? Klachten blijven. Zou je nog een keer met mij mee willen denken? Toch tietze? Chronisch spierpijn middenrif en borst? Loom gevoel door angst. Dank u hartelijk. J

  • Wat waren de exacte bloedwaarden voor wat betreft vitamine D, TSH (schildklier stimulerend hormoon) en FT4 (vrij schildklierhormoon)?

  • Beste Paul: Mijn waardes: TSH : 1,1 (0.4-4) Vitamine D: 527 FT4 Kan ik niet vinden op de lijst. creatine Kinase fractie te hoog 173 Lymfocyten, absoluut ook 3.3 Rest valt zit goed.

  • Een TSH van rond de 1 wordt veelal als ideaal beschouwd; vandaar dat men de FT4 niet nader heeft onderzocht. De overige waarden vallen in principe binnen de grenswaarden, behalve je vitamine D… Een vitamine D-gehalte van 527 nmol/l is extreem/gevaarlijk hoog. De normaalwaarde bevindt zich ergens tussen de 100 en 250 nmol/l; bij vitamine D-waarden boven de 250 nmol/l kan hypervitaminose D of vitamine D-intoxicatie optreden. Dus weet je zeker dat er sprake is van 527 nanomol vitamine D per liter bloed?

  • Paul. Waarde B12 is inderdaad 527, staat wel bij B12 deficiëntie uitgesloten. Maar geen aanduidingen alleen een getal zonder verdere definitie. Ik heb 5 maanden lang 30 mg omeprazol geslikt. Gek dat B12 te hoog is toch? Ik slik dagelijks halve dosis vitamine supplementen en eet gezond. Hoop weer wat van je te horen. J

  • Paul, dit lees ik op internet. Mensen worden geboren met een serum-B12- niveau van ongeveer 2000 pg/ml, wat gedurende het leven geleidelijk afneemt. Als het niveau in het bloed onder de 550 pg/ml daalt, begint er in het cerebrospinale vocht een tekort aan B12 te ontstaan. Dr. J. Chandy, een Engelse huisarts met veel ervaring in de behandeling van B12, hanteert de volgende waarden, die ik ook volg: * serum B12-niveau van 300-450 pg/ml gering tekort; * serum B12-niveau van 200-300 pg/ml matig tekort; * serum B12 niveau onder de 200 pg/ml ernstig tekort.

  • Beste Jozef, Conclusie is dus dat je vitamine B12 en vitamine D door elkaar haalde… Met een vitamine B12-serumwaarde van 527 is niks mis; het hoort tussen de 150 en 750 pmol/l te liggen! Om bij het onderwerp van het artikel (ribklachten) te blijven, wil ik hier liever niet te ver uitweiden over vitamines. Mijn opvattingen omtrent vitamine B12 vind je terug in dit artikel over cobalamine. Over vitamine B12-tekorten en overschotten kun je meer lezen in dit artikel. En dan nog over vitamine D en vitamine D-tekorten… Sterkte! Groeten, Paul

  • Ik las net de reacties van Josef. Het is mij opgevallen dat hij in het ene berichtje van 30 november een vit. D-waarde noemt van 527 terwijl hij in berichtjes daaronder spreekt over een vit. B12-waarde van 527!!! Hij haalt de uitslagen van vit. B12 en vit. D per ongeluk door elkaar. ;-) Misschien van belang om te weten…

  • Hallo Jolien, Dat klopt en het verklaart een hoop! Hopelijk leest Jozef dit ook… :)

 47. Hoi Paul, Een maand geleden ben ik aan een 2e nekhernia geopereerd. De tussenwervelschijf tussen de 6e en 7e wervel is vervangen door een coi. Tussen de 5e en 6e zit ook een coi. Nu heb ik sinds een dag of twee hele vervelende kramp in me ribben onder de linkerborst en af en toe lijkt het net of er een band gespannen word op de hoogte waar het bh-bandje zit. De pijn van die band zakt dan heel langzaam weg maar sinds 2 dagen nu die kramp onder de linkerborst. Kan dit een gevolg zijn van de nekhernia-operatie of duid dit op iets anders?

  • Beste Annie, Ik ben niet bekend met de term “COI”, maar over het algemeen zal een discusprothese binnen de cervicale wervelkolom (kunstmatige tussenwervelschijf of ‘kunstdiscus’) allerlei pijnklachten kunnen veroorzaken. Binnenin de ruggengraat/wervelkolom (die bestaat uit de ruggenwervels en tussenwervelschijven) loopt immers het ruggenmerg. Dit is een enorme zenuwstructuur, en als een bepaalde zenuwbaan geïrriteerd, bekneld of beschadigd raakt tijdens een hernia-operatie of het plaatsen van een discusprothese, dan kan dat in theorie (uitstralende) zenuwpijnen door het ganse lichaam tot gevolg hebben. Zenuwen verzorgen ook weer de prikkeloverdracht naar spieren, dus ook spierkramp nabij de ribbenkast kan in theorie het gevolg zijn van verkeerde zenuwsignalen voor het ‘aanspannen’ en ‘ontspannen’ van tussenribspieren. In dat geval spreekt men soms ook wel van (poly)neuropathie. Logischerwijs kan ik een verband tussen de operatie en de verkramping nabij je ribben niet met zekerheid bevestigen dan wel uitsluiten, maar het behoort absoluut tot de mogelijkheden. Persoonlijk zou ik voor de zekerheid telefonisch contact opnemen met je huisarts. Sterkte & groeten, Paul

 48. Beste, ik heb nu al een paar dagen antibiotica, ik blijf de pijn behouden, ik heb een ontsteking op de ribben en de midden rib zegt de dokter, maar de pijn gaat niet weg. Als ik me buk heb ik pijn, maar ook als ik hoest, moet ik me hier ernstige zorgen om maken? Mijn opa is gestorven aan longkanker met alles te lezen heb ik schrik gekregen…

  • Beste Micha, Zolang er geen sprake is van een bacteriële infectie heeft een antibioticum/antibioticakuur geen nut. Van wat voor soort ontsteking zou volgens je arts sprake moeten zijn? Een steriele tussenribspierontsteking, een ontstoken ribaanhechting, een botvliesontsteking (ontstoken botvliezen rondom de ribben), een ontstoken kraakbeenverbinding (dus van de kraakbenige verbinding tussen rib en borstbeen, ook wel bekend als de ziekte van Tietze of costochondritis)? Om longkanker moet je je echt geen zorgen maken, daar is echt geen enkele gegronde reden toe. Bel gewoon even je huisarts op en vraag hem/haar wat er precies aan je rib of ribben mankeert en waarom je precies antibiotica voorgeschreven hebt gekregen… In geval van steriele, irritatieve, niet-bacteriële ontstekingsreacties helpt een ontstekingsremmende pijnstiller doorgaans veel beter dan een antibioticum. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 49. Beste Paul, Drie jaar geleden is bij mij de onderste longkwab verwijderd omdat er een kwaadaardige tumor was ontdekt. Dit is in het Erasmus MC gedaan. Ik ben heel tevreden over de (kijk)operatie. Deze is 2x uitgevoerd omdat de eerste keer de tumor is verwijderd, en later omdat bleek dat het toch kwaadaardig was, de gehele onderste longkwab. Sinds 2,5 jaar loop ik bijna iedere dag zo’n 50 minuten buiten een rondje en ik loop dan flink door. Dit om mijn conditie op peil te houden, dit omdat ik nog meer mankeer (PSC/Crohn/Coeliakie). Nu heb is sinds een paar weken flinke last van mijn long. Vooral ’s avonds een reutel bij het in- en uitademen, ook het liggen doet enorm zeer. Dit door zeer pijnlijke rechterkant onder de onderste rib. In eerste instantie langs de huisarts, niets gevonden. In tussentijd had ik controle scan bij longarts, ook niets te zien. Het verteld aan de longarts, maar hij kan de pijn nabij de longen en longklachten niet plaatsen. Op dit moment word ik echt moedeloos van de pijnklachten. Nu is het ook nog dat toen de eerste lichte reutelklachten kwamen, ik begonnen ben in een zangkoor. Dus mijn longen worden nu wel wat meer “gebruikt/getriggerd”, misschien dat dit er ook iets mee te maken kan hebben? Er zijn nu weer foto’s gemaakt van de long en ribben, maar er is (gelukkig) niets geks te zien. Bedankt en groeten, Elly

 50. Dag Paul, Ik hoop dat jij mij een richting kunt wijzen, waar de oorzaak ligt van mijn pijnen! Ik las het stuk over de ribben door, en mijn geval lijkt precies op de ‘kneuzing’: er gebeurt iets en de ribbenpijn wordt pas erg na een etmaal. Bij mij is het telkens iets anders. Bijvoorbeeld: – Ik pak iets waar ik moeilijk bij kan en reik overdwars een arm omhoog, bovenin mijn ribbenkast komt daarna de kwetsuur die weer bij spierinspanningen extra geïrriteerd raakt; – Iets landt op mijn ribbenkast, mijn zoontje, of mijn laptop (heel weinig gewicht); – Ik rek me vrij gewoon, liggend op bed in de ochtend, uit… Na een dag komt er een harde pijnlijke bobbel op de rib en doet het veel pijn. De huisarts dacht aan spierverrekking, maar aangezien mijn klacht ALLEEN op de ribbenkast voorkomt en wel meer dan eens per maand (het ene is dus nog niet weg wanneer het volgende komt), was ik meer bang voor iets met botten… Ik ben een vrouw van 41, lichtelijk ondergewicht. Ik ben altijd sportief geweest (zwem 2 tot 3 per week 1,5 km borstcrawl) en verrek verder nooit een spier. Enig idee??? Bij voorbaat hartelijk dank!!! Sara P.S. Röntgenfoto liet niks afwijkends zien

  • Beste Sara, Het is best wel lastig om concrete uitspraken te doen over zulke ribklachten… Ik zal in elk geval proberen met je mee te denken… Een harde onbeweeglijke bult op je rib zou bijvoorbeeld een ontwrichte rib kunnen betekenen, dus een subluxatie of luxatie van één van je ribben. Een bult op je ribben(kast) kan ook weleens voorkomen bij bepaalde vormen van ontstekingsreuma. Hierbij valt te denken aan het syndroom van Tietze c.q. costochondritis (ribkraakbeenontsteking) en reumatoïde artritis (gewrichtsslijmvliesontsteking). Vooral bij het syndroom van Tietze zwelt kraakbeen op, wat behoorlijk pijnlijk kan zijn. Het ribkraakbeen kan in zulke gevallen zelfs dusdanig opzwellen dat er op de pijnlijke/ontstoken plek een rode, warme zwelling optreedt. Mocht de bult / bobbel op de ribben periodiek verschijnen en weer verdwijnen en zich onder het borstbeen en de ribbenboog bevinden, dan zou er ook nog sprake kunnen zijn van een epigastrische middenrifbreuk of buikwandbreuk. Tot slot behoort een kraakbeenscheurtje, een ontstoken ribaanhechting, een verrekte tussenribspier, een stukje afgebroken kraakbeen of een goedaardige tumor / cyste nog tot de mogelijkheden, maar in zulke gevallen is niet altijd sprake van een harde, afgetekende bult op de ribben. En ja, een kneuzing of breuk zou inderdaad ook nog kunnen (enigszins afhankelijk van hoelang je ribklachten al spelen), maar in dat geval is er veeleer sprake van continue ribpijn… Is er tot nog toe geen röntgenfoto of scan van de thorax/ribbenkast gemaakt? Zo niet, dan zou ik daar absoluut op aandringen… Ik ben overigens GEEN arts, maar ik zou in eerste instantie denken aan een ontwrichte rib of Tietze. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Beste Sara. Wel bizar hoor. Ik heb dezelfde klachten en ook al diverse scans en foto’s gehad en ze kunnen niets vinden. Ik word soms helemaal gek van de pijn bij mijn ribben en het is ook lastig in je functioneren. Weet jij inmiddels al meer? Gr. Elly

 51. Goedemiddag. Negen dagen geleden heb ik 2 stompen gehad op mijn ribben (door ex-vriend). Net iets aan de linkerkant van het midden, precies onder mijn linkerborst. Een maand of 3 geleden 1 stomp op precies dezelfde plaats. Dat was met 3 weken over. Afgelopen zondag was de pijn bijna weg, maar sinds gisteren ben ik erg verkouden. Van het niezen is de pijn nu heel heftig en kan ik eigenlijk niet op mijn linkerzij liggen. Bij het niezen voel ik de pijn naar mijn rug doortrekken. Ook veel pij onderin waar mijn linkerborst begint. Doordat ik verkouden ben, adem ik nu veel door mijn mond en lijk ik wat kortademiger (voor mijn gevoel). Begin er nu hard over na te denken of afspraak bij huisarts noodzakelijk is. Ik gebruik paracetamol tegen de pijn. Zitten of liggen voelt allebei niet prettig, laat staan opstaan. Wat adviseert u mij?

 52. Na enige druk op me lichaam te hebben gezet, voelde ik een enorme harde knak in me linker rib. Mijn vraag is dan ook, is mijn rib dan gekneusd? Het doet pijn met lachen, hoesten, en iets optillen.

 53. Beste, Ik ben ruim 2 weken geleden met mijn mountainbike gevallen. Ik stond bijna stil, remde iets te heftig met mijn voorrem en viel voorover, met mijn schoenen vastzittend in de clips. Ik ben met mijn ribbenkast op de barend te recht gekomen waardoor deze zelfs compleet verbogen is. Na een aantal dagen zeer hevige pijn in de ribben gaat het nu overdag redelijk goed. Alleen ’s nachts veel last van m’n ribbenkast. Kan niet op mijn zij liggen, maar wat ik vreemder vind… Ik hoor bij beweging geluiden komen uit het deel waar ik pijn heb. Een soort gorgelend, rommelend geluid/gevoel. Kan er meer beschadigd zijn?

  • Beste Frank, Ben je überhaupt al bij de huisarts geweest? Dit zou namelijk kunnen duiden op een longprobleem; bijvoorbeeld een klaplong of longperforatie. In principe gaat zulk longletsel veelal gepaard met ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid, droge hoest en/of niet kunnen ‘door zuchten’… Hoe dan ook zou dit een eventueel borrelend geluid kunnen verklaren. Een krakend geluid duidt veeleer op een gebroken rib. Zulke longproblemen kunnen relatief lang onopgemerkt blijven doordat de resterende gezonde long zich aanpast aan zijn rol door de ontbrekende longcapaciteit van de beschadigde long deels te compenseren, maar het onderliggende probleem is daarmee nog niet opgelost. Een ongemerkte klaplong (longatelectase c.q. longcollaps c.q. pneumothorax), bijvoorbeeld door een flinke klap op de ribbenkast, komt niet heel vaak voor, maar bestaat wel… Een doorboorde long oftewel longperforatie -al dan niet door een gebroken/afgebroken stuk rib- blijft in principe nooit onopgemerkt vanwege pijn en bloeding, maar er zijn zeldzame gevallen bekend… Uiteindelijk kan dientengevolge longoedeem, longemfyseem en/of longembolie optreden, mogelijkerwijs met gevaarlijke complicaties tot gevolg (bron)… Persoonlijk zou ik dan ook absoluut even langs de huisarts gaan, al is het maar om longletsel te laten uitsluiten. Ik ben overigens GEEN arts; dit is wat ikzelf in jouw situatie zou doen… Sterkte, beterschap & groeten, Paul

 54. Hallo, gisteren kreeg ik plots steken in me linker borstkas, sindsdien doen me ribben gruwelijk zeer bij diep ademhalen en de pijn loopt door nar achteren, het lijkt alsof ze gekneusd zijn maar dat lijkt me sterk na die steken… als ik op de ribben druk doet het ook gruwelijk pijn!

 55. Hoi Paul, Ik zit echt al een tijdje met een probleem als ik loop of soms zelfs stap heb ik pijn in mijn ribben ik ben hier al voor verschillende keren naar de dokter geweest maar deze vindt niks vreemd toch heb ik hier veel last van heeft u een idee wat het kan zijn?

  • Ik neem aan dat niet al je ribben pijn doen… Waar bevindt de ribpijn zich precies: rondom het borstbeen, in 1 van beide zijden/zijkanten, ter hoogte van je oksel, ter hoogte van je navel? Hoe voelt de pijn in je ribben precies: knagend, zeurend, stekend, schrijnend, kloppend, op 1 specifieke plek, uitstralend? En hoe oud ben je?

  • Hoi Paul ik ben 16 en vooral aan de linkerkant net onder men borst.

 56. Hallo Paul, Mijn naam is Kevin en ik ben 18 jaar oud. Ik heb sinds iets meer dan een half jaar een soort verdikt iets om mijn ribben. Ik ben toen naar de huisarts geweest en die vertelde dat ze er geen ernstige ziekte of wat in zagen en dat het niks was, omdat zei vonden dat de ribben er normaal uitzagen. Ikzelf ben regelmatig in de sportschool en doordat ik misschien verkeerd trainde zijn mijn ribben wat meer naar binnen geduwd door de oefeningen. Toen later ben ik naar de huisarts geweest, omdat ik zo n last had van mijn buik en ribben en die liet vervolgens mij rug kraken. Ik voelde mij stukken beter daarna en ik kon weer goed ademhalen geen last meer van me buik alleen de verdikking in mijn ribben bleef zitten. Mijn vraag is dus: weet u misschien wat de verdikking is en of het ernstig is, want sinds woensdag voel ik een vreselijke pijn in me bovenrug dat naar me nek loop en ik krijg er een soort hoofdpijn van. Wat er precies gebeurde: Ik stond op had geen last van de training van de dag ervoor. Geen last van me ribben of iets anders (alleen de verdikking zoals u al weet, waar ik geen last van heb). Ik deed een paar rek-oefeningen en toen opeens schoot er iets in me bovenrug. Ik dacht dat het wel over zou gaan, maar ik heb er nu nog steeds last van. Ben bij de huisarts geweest en heb een foto gemaakt vandaag. Op de foto werd voorlopig niks gezien, woensdag krijg ik meer duidelijkheid door te bellen naar mijn huisarts. Het is een soort stekend gevoel in me rug waarvan me nek en rug heel stijf van raakt. Ik voel een soort tinteling op me bovenrug en een soort kleine zwelling. Mijn vraag hierop is dus of dit te maken kan hebben met de soort verdikking op me ribben? Ik ben erg bezorgt, het lukt me niet te relaxen. Zou u mij alsjeblieft op weg kunnen helpen en me wat meer duidelijkheid kunnen geven? Groeten, Kevin

  • Ik denk eigenlijk dat er een zenuw nabij de nekwervels of bovenste rugwervels bekneld is komen te zitten. Ik verwacht eigenlijk niet dat het iets te maken heeft met je ribben. Maar ik ben GEEN arts.

  • Nog iets, de dag der voor trainde ik mijn rug in de sportschool, dus ik denk dat ik iets van een verknelde zenuw ofso heb of dat ik wat belast heb bij me rugwervels en dat ik nu moet rusten ofso maar ja ik zie het wel. :(

 57. Hallo, ik heb al een aantal weken hele erge last aan de rechterkant van me ribben en midden van me rug ook voel ik een bobbel aan de rechterkant net onder me ribben, ook heel pijnlijk als der op drukt. Ik ben nu 33 weken zwanger, ik ben al 3x met deze pijn naar de gynaecoloog gegaan. En elke keer dezelfde controles (hartfilmpje van de baby, echo van de baby en inwendige echo voor controle baby en baarmoedermond). Hoewel ik elke keer aangeef dat ik een vreselijke pijn heb tot huilen aan toe word hier niks aan gedaan dan mij te vertellen dat ik paracetamol moet nemen. Ik heb heel erg last met ademhalen, ik krijg pijn bij hoesten, de hik, liggen en opstaan. Hoewel ik de hele dag door pijn heb word het ’s avonds bijna ondraaglijk. Wat moet ik doen?

  • Beste Jennifer, De pijn die je omschrijft zou -afhankelijk van de exacte locatie van de bobbel- kunnen duiden op een breuk; bijvoorbeeld een middenrifbreuk, dijbreuk of navelbreuk. Persoonlijk zou ik naar de gynaecoloog even links laten liggen en naar je huisarts gaan. Laat hem/haar overduidelijk merken dat de pijn die je ervaart ondraaglijk is, dat je er niet of nauwelijks door kunt functioneren en dat je rekent op een doorverwijzing. Ik ben GEEN arts en kan dan ook geen diagnoses stellen, maar dat je gynaecoloog niets anders doet dan paracetamol aanbevelen, vind ik absurd. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Bedankt! Ik zal gelijk een afspraak maken bij de dokter. Groetjes, Jennifer

 58. Hoi, Ik heb stekende pijn als ik diep inadem onder mijn onderste rib (aan de linker kant)… Ben een 2-tal weken bezig met een streng koolhydraatvrij dieet op 5 dagen sport en krachtoefening. Nu was ik al 7 kilo afgevallen en nam eiwitshakes en BCAA om het spierverlies te beperken (als ik dat al zou hebben). ;) Zou het met elkaar te maken kunnen hebben? Alvast bedankt! M.v.g. Tom

  • Ja, je ribklachten en huidige leefstijl ZOUDEN zeker met elkaar te maken kunnen hebben; zowel met je strenge dieet als met je intensieve sportregime. Als je veel sport, verlies je immers relatief veel mineralen/elektrolyten. En als je geen koolhydraathoudende voedingsmiddelen eet, loop je doorgaans ook heel veel vitamines, macromineralen, sporenelementen en fytonutriënten mis. Koolhydraathoudende voedingsmiddelen (fruit, groenten, granen, zuivel e.a.) leveren immers ook veel essentiële micronutriënten. Zie ook dit artikel over koolhydraattekort. In dit artikel (en de reacties eronder) lees je desgewenst meer over het verantwoord opbouwen van spiermassa. Succes, sterkte & groeten, Paul

 59. Hallo, Ik ben een drietal weken geleden naar de dokter geweest, daar ik al zo lang maaglijder ben (maagzweren, maagontsteking aan de ingang van de maag en maagbreuk) dacht ik dat het weer daaraan lag. Maar na een onderzoek bleek dat ik een ribontsteking heb… Nu neem ik al 3 weken, 3x daags Gambaran (nabumetone) 500mg, maar de pijn in de ribben blijft. Wat zou ik nu eventueel kunnen doen? Of heeft dat zoveel tijd nodig om te helen? Grts. Lynn

  • Ben je alleen nog maar bij de huisarts geweest of ook al bij een specialist? En hoe (dus met welk soort onderzoek) heeft men costochondritis (een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen van de ribben) vastgesteld?

  • Hallo Paul, Vooreerst vriendelijk bedankt voor de raad. Ik ben idd juist nog maar naar de huisarts geweest, ik dacht 1st en vooral medicatie uitnemen en dan zien? Daarom mijn vraag aan u toe gericht, heeft die aandoening mss zoveel tijd nodig om te genezen? Grts. Lynn

  • Hoelang costochondritis (of Tietze) nodig heeft om te genezen, is zeer sterk afhankelijk van de persoon. Meestal gaat een dergelijke ontstekingsreactie van zelf over, maar lang niet altijd. Hoe lang het gemiddeld duurt (ten aanzien van welk percentage patiënten) is helaas nooit onderzocht en vooralsnog niet bekend. Men gaat ervan uit dat costochondritis (de eerste keer) bij plusminus 90% van de patiënten binnen enkele maanden weggaat, maar dit is dus (nog) niet medisch getoetst, helaas. Bij de één verdwijnen de ribklachten na enige tijd om vervolgens nooit meer terug te keren, maar bij sommigen verdwijnen de klachten nooit. :( Vandaar ook mijn vragen, ik ben ben namelijk benieuwd of er 100% zeker is van costochondritis c.q. Tietze… Welk onderzoek heeft je huisarts doen besluiten dat er sprake is van ontstoken ribkraakbeen?

 60. Hallo, Heb last van neuropathische pijnen aan linkerzijde. Arm, been, schouder en zelfs de linkerzijde nek. Kan alleen op buik slapen. Op linkerzijde slapen triggert namelijk pijnaanvallen. Momenteel ook zelfs een rugligging. Bij ribben links heb ik last alsof er een zenuw bekneld zit. Iets eten of drinken wordt ik misselijk van en triggert ook een neuropathische pijnaanval. Heb een echo gehad en er zijn galstenen te zien. Maar arts zegt dat je daarvan geen pijnen links kan hebben. Ben al 6 kilo kwijt in 10 dagen, durf amper wat te eten. Heb ook stempel fibromyalgie. Iemand enig idee wat dit kan zijn? Woensdag weer naar de huisarts, hopelijk verwijst hij me door! Ben ten einde raad. Gr. Hilly

  • Beste Hilly, Ik ben geen arts, maar naar mijn ONDESKUNDIGE mening is de conclusie van je dokter nogal kort door de bocht. Je galblaas bevindt zich inderdaad rechts, maar dat wil niet zeggen dat galstenen alleen pijn rechts in de buik kunnen veroorzaken. Galstenen kunnen (afhankelijk van hun omvang) namelijk vast komen te zitten in galwegen, galgangen en galbuis… Maar bijvoorbeeld ook in de afvoergang van de alvleesklier. De alvleesklier/pancreas bevindt zich juist grotendeels in het midden van de buik en deels links. En vastzittende galstenen staan er juist ook om bekend dat ze een alvleesklierontsteking kunnen veroorzaken. Als er een galsteen in de afvoergang van deze ‘buikspeekselklier’ blijft hangen en zodoende pancreatitis uitlokt, ontstaan juist aanvallen van scherpe (koliek)pijn rechts bovenin de buik, meestal gepaard gaande met bewegingsdrang. Koliekaanvallen ontstaan meestal wanneer een galsteen vast komt te zitten in de galgang tussen de galblaas en de grote galbuis of in de galbuis zelf, maar ook ook alvleesklierklachten kunnen uitstralen naar de rug. Deze pijnaanvallen en aanverwante buikklachten houden doorgaans pas op wanneer het betreffende galsteentje doorschiet naar de grote galbuis of naar de darm of wanneer de galblaas te uitgeput is om nog verder te kunnen persen. Ik beweer geenszins DAT er sprake is van klachten door galstenen, maar vooralsnog zou ik de mogelijkheid niet zomaar terzijde schuiven. Persoonlijk zou ik sowieso aandringen op doorverwijzing naar een internist of in ieder geval je bloed laten controleren op ontstekingsparameters/ontstekingsindicatoren. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 61. Hallo Paul, Ik ben 5 dagen geleden op straat gevallen. Ik viel op mijn rechterzij en rechter hand en arm en op mijn rechter gezicht. Ik kan vrij makkelijk opstaan en lopen. Voelde wel een beetje pijn achter mijn rechter borst. In de loop van de dag werd de pijn heviger vooral diep ademhalen deed en doet nog steeds pijn. Overdag is de pijn heel goed uit te houden en ik kan gewoon functioneren. Toch maak ik me een beetje zorgen. Vooral ’s nachts in bed wordt de pijn steeds heviger. Op mijn rechter zij liggen is erg pijnlijk, maar zelfs op mijn linkerzij liggen is ook pijnlijk. Kan het zijn dat ik gekneusde ribben heb, of misschien gebroken? Wat kan ik het beste doen. Is het gevaarlijk als ik een gebroken rib heb? of moet ik er mee naar een dokter. Maar ja wat kan een dokter dan doen? Als het een kneuzing is hoelang duurt het dan voor dat de pijn over is? Hoe weet je of het gebroken of gekneusd is? Groeten, Anneke (70 jaar)

  • Beste Anneke, Het zou me inderdaad niet verbazen als je te kampen hebt met één of meerdere gekneusde of gebroken ribben. Het is heel lastig om een fractuur of kneuzing eigenhandig vast te stellen of uit te stellen. Zelfs een arts kan dit vanaf de buitenkant niet altijd voelen of zien. Het kan dan ook raadzaam zijn om een röntgenfoto van de ribbenkast te laten maken. Dit kun je het best even bespreken met je huisarts. Zoals je ook hierboven kan lezen, KAN een gebroken rib gevaarlijk zijn… Een afgebroken stuk rib kan namelijk vitale organen perforeren en bijvoorbeeld tot een klaplong leiden. In het gunstigste geval geneest een ribkneuzing of ribfractuur vanzelf, maar laat er altijd even een arts naar kijken, zodat de kans op potentiële complicaties kan worden ingeschat. Soms dienen gebroken/gekneusde ribben te worden ingezwachteld of therapeutisch getapet. In uitzonderlijke gevallen waarbij meerdere ribben op meerdere plaatsen gebroken zijn (waardoor de borstkas instabiel wordt), kan zelfs een operatie vereist zijn, maar meestal volstaat ondersteunende behandeling met pijnstillers, zuurstoftherapie en/of ademhalingsoefeningen. Sterkte!

 62. Hallo, Sinds twee weken heb ik een lichte pijn aan mijn ribben, vooral rond mijn borstbeen. M’n huisarts zei dat deze pijn komt door een mengeling van problemen: examens/stress, groeipijnen/puberteit (ik ben namelijk 13), m’n ene been dat langer is dan m’n andere been, en een kleine vergroeiing van de borstkas. Dus soms als ik ademhaal, voel ik wat pijn die komt van mijn tussenribspieren. De arts heeft me dan calciumpillen voorgeschreven en af en toe moet ik Flexium (Etofenamaat) crème op m’n borst smeren dan. Dus dit kan er ook mee te maken hebben als je in de borststreek pijn of steken hebt… Het hoeft dus niet altijd iets met je hart te zijn of zo. ;-) Greetings, Ken

 63. Hallo, Ik heb sinds een aantal maanden af en toe last van mijn ribben aan de rechterkant. Ik heb het vooral ’s nachts, dan word ik ermee wakker en kom ik niet meer in slaap. Na een aantal pijnstillers lukt het me weer om verder te slapen en word ik ’s ochtends wakker en is er niks aan de hand. Het is alleen bij rust. Maar nu ben ik er mee wakker geworden en gaat het niet weg. Heb er nu al de hele dag last van en het doet zo veel zeer! Het zit aan de rechter bovenkant en dan vanuit de kant van me rug naar mijn borstzijde. Weet iemand wat dit is en wat ik eraan kan doen? Dankjewel alvast!

  • Zijn het echt je ribben ZELF die pijn doen of zijn het weefsels/organen achter je ribben? Als de pijn echt afkomstig is van je ribbenkast, zou er sprake kunnen zijn van verschillende oorzaken, waaronder een middenrifbreuk, gekneusde of gebroken ribben of tussenribspierontsteking… Ook een verkeerde slaaphouding (te hol of te bol) behoort tot de mogelijkheden, waarbij middenrifspieren vanuit buik en borst te veel trekkracht aan het diafragma uitoefenen. Vooral uitgehold liggen slapen, trekt sterk aan spieren. Misschien eens proberen om op je rug (in plaats van zij of buik) te slapen als je dat vooralsnog niet doet… Voor uitsluitsel zul je overigens echt een arts moeten raadplegen.

  • Ja, als je longen maar vaak en hard genoeg tegen je ribben klappen, kan niezen zeker pijnlijke ribben veroorzaken. Hevige niesbuien kunnen zelfs tot gekneusde of gebroken ribben leiden… Vooral als je in een ongemakkelijke houding heel hard hoest of niest, kunnen ribkneuzingen en ribfracturen het gevolg zijn. Dit komt zelfs veel vaker voor dan je zou denken…

 64. Hallo, Ik ben vorige week bij een manueel therapeut (of hoe dat ook geschreven wordt) geweest om te kijken of mijn wervels recht stonden. Dit was wel allemaal goed. Nu moest ik op mijn rug liggen, en is de therapeut met zijn handen op mijn rechter schouder / net boven mijn borst gaan duwen met zijn hele gewicht. Ik had hiervoor nog nooit klachten op die plek, maar sindsdien heb ik daar een kloppende en af en toe stekende pijn. De pijn zit rond mijn bovenste rib, aan de zijkant van mijn lichaam. Als ik deze ‘baan’ volg en doortrek naar mijn bovenste/een na bovenste wervel in mijn rug, doet het rondom die wervel ook pijn als ik zachtjes druk. Ook doet het pijn op het bot tussen mijn borsten, waar mijn ribben aan vast zitten. Dit ook op dezelfde hoogte als de pijn op mijn rug en aan de zijkant. Ik weet niet wat ik hiermee moet, en het doet echt met alles pijn! Zelfs met liggen (op mijn rug, mijn zij, mijn buik, alles)… Weten jullie misschien wat dit is? Alvast bedankt!

  • Het klinkt alsof de boel flink gekneusd is door de ‘massage’. Heb je ook te kampen met zichtbare blauwe/beurse plekken aan het huidoppervlak?

 65. Hallo, Ik ben een jongeman van 21 en heb de laatste paar dagen nogal last van mijn bovenrug en pijn in mijn ribben, naast pijn heb ik ook een klein beetje slijm. Ik heb deze pijn al eerder gehad en meestal word het veroorzaakt als ik rook, ik wil hier wel effe bij vermelden dat ik geen roker ben, maar af en toe op een feestje enkele sigaretten rook. De laatste keer dat deze pijn in de ribben bij mij voorviel, leek het minder erg te zijn. Ben toen naar mijn huisarts geweest en zij dacht dat mijn ribspieren en mijn longen geïrriteerd waren door het roken. Op dat moment dacht ik persoonlijk ook aan longkanker, ik ben iemand die nogal snel het ergste denkt en dan gaat opzoeken of ik dezelfde symptomen heb. Volgens de arts was kanker uitgesloten omdat longkanker pas op latere leeftijd optreedt. Alleen op dit moment lijkt de pijn erger, dus ik maak me weer zorgen. Dus hoop dat iemand hier weer wat het kan zijn of misschien een vermoeden heeft. Alvast bedankt! Bér

 66. Ik ben vandaag van mijn pony gevallen met een vrij harde klap in de hoek van de bak. Ik viel hierbij op mijn rug en knalde ook met mijn hoofd tegen de bakrand. Toen ik opstond voelde ik al pijn rond m’n ribben en in m’n rug, maar vooral m’n middenrif deed pijn. Nu wordt de pijn alsmaar erger en kan ik moeilijk bukken.

  • Persoonlijk zou ik voor de zekerheid even langs de huisarts gaan. Hij/zij kan waarschijnlijk al aan de hand van voelen/palperen vaststellen of er iets ‘ernstigs’ (zoals een breuk) aan de hand is. Mocht er toch nog twijfel blijven bestaan, dan kan hij/zij je indien nodig doorverwijzen voor röntgenonderzoek of een scan van je romp.

 67. Ik heb 3 weken terug een frontale autobotsing gehad en heb sinds dat ongeval een knakkend geluid bij de plek waar mijn rib aanhecht op het borstbeen, dit verliep zonder pijn. Maar het begint steeds vaker een pijnlijk gevoel te geven, en vandaag werd het op een gegeven moment echt heel pijnlijk. Zou dit letsel kunnen zijn vanaf het ongeluk? En wat zouden eventuele oorzaken kunnen zijn? Groet, Jesse

  • Zijn er na het ongeval röntgenfoto’s of scans van je ribbenkast gemaakt? Er zou namelijk sprake kunnen zijn van een zwaar gekneusde, ingescheurde of zelfs (af)gebroken rib.

 68. Robin Aalbrecht Reageer

  Hallo, Ik ben Robin en ben 17 jaar, Toen ik afgelopen zondag wakker werd, had ik bij mijn rechter rib(ben) een stekende pijn. Het steekt alleen bij bepaalde bewegingen, zoals mijn borst vooruit drukken. Zaterdagavond had ik nog nergens last van en heb er ook nog nooit last van gehad. Weet iemand wat het kan zijn en hebben jullie nog tips? Groet, Robin

 69. Heb al jaren pijn rechts tussen mijn ribben; er zit ook een verdikking tussen. Rechts is alles dikker, kan er bijna niet op liggen. Van zitten word ik ook niet goed, dokter heeft een foto van de ribbenkast gemaakt en een echo, maar ze kunnen niets vinden. Zegt dat het zenuwpijn kan zijn, dus ik blijf ermee zitten. Ben ook wel bang dat het wel iets ernstigs is…

  • Beste Helmi, Ik zou als ik jou was een uitgebreide onderzoek laten doen, mijn vader heeft ook ongeveer 3-4 jaar met ribklachten gelopen en de pijn op de ribben werd later zo erg dat het zijn rug en de zenuwen heeft geraakt. En later kon hij zijn linker oog niet meer bewegen en niet goed meer zien. En uiteindelijk na zoveel testen werden er in paar weken vastgesteld dat hij longkanker had en nog maar paar maanden te leven had. :( A.U.B. GA ERACHTERAAN VOORDAT HET ERNSTIGER WORD. Heb ook al een aantal weken last van linker zijkant van mijn ribben, ben ook bang dat er meer aan de hand is dan ribklachten… Beterschap aan iedereen! Groetjes, Eline

 70. Ik heb sinds 4 dagen hevige pijn bij de ribben. Aan de zijkant rechts van de borstkas bij de onderste zwevende ribben, moeilijk exact de plaats aan te duiden, ongeveer 3cm in diameter. Het lijkt bij betasting meer onder de ribben te liggen. Het gekke is dat rechtstaan of zitten de pijn voor 90% of zelf helemaal verdwijnt, en alle bewegingen zijn mogelijk. Maar ga ik liggen op buik, zij of rug, dan ontstaat vrij snel een zeer hevige pijn bij elke inademing op die plaats. Een stekende pijn alsof een rib of ribsplinter in mijn tussenribspieren of middenrif steekt. Of iets tegen een gekwetst weefsel schuurt. Hoe dieper ik adem hoe meer pijn nabij de ribben. Ik moet nu zittend slapen, en overdag is alle pijn verdwenen, genezen denk ik dan… Maar ’s nacht weer hetzelfde scenario. Kan het een scheur of ontsteking zijn van de aanhechting van het middenrif, waar ’s nachts een rib op drukt? Ik denk niet dat ik een gebroken rib heb, dat kan men door te drukken voelen. Ik heb ook geen trauma opgelopen, niet gevallen gestoten of zware inspanning gedaan. Graag uw mening. O. Domus, man 65 jaar

  • Beste O. Domus, Een gekneusde of gebroken rib zou best kunnen; dit wordt lang niet altijd ontdekt aan de hand van palpatie (voelen/tasten/aftasten) van de ribben en er is ook niet altijd duidelijk trauma voor nodig voor een gekneusde of gebroken rib. Toch doen je klachten meer denken aan bijvoorbeeld een middenrifbreuk. Ook een tussenribspierontsteking behoort tot de mogelijkheden. Persoonlijk zou ik ermee langs de huisarts gaan. Sterkte, beterschap & groeten, Paul

  • Hallo, jouw reactie is al een tijd geleden, zie ik. Ik heb exact hetzelfde… Rond vier uur ’s nachts niet meer kunnen ademen van de messteken in mijn ribben of op zij liggen. Half rechtop moet ik slapen, als dat lukt, tot de ochtend en overdag rechtop geen centje pijn?? Is er bij jou een duidelijke reden geweest uiteindelijk? En hoe lang heeft het bij jou geduurd? Alvast hartelijk dank voor je reactie.

 71. Hallo Paul, Ik heb astma en de heb laatste tijd ook erge pijn onder de ribben voor en achter. De laatste 2 weken ook met duizeligheid, waardoor ik ineengezakt ben en op de SEH ben geweest. Alle waardes zijn goed volgens hen. Helaas gaat de duizeligheid niet weg en de pijn onder de ribben wordt steeds heftiger. Ook heb ik een hele erge gaslucht uit de mond en de neus. Maar daarbij ook nog iedere keer een soort van bijna-wegrakingen. Waar zou dit mee te maken kunnen hebben? De SEH adviseerde een psycholoog omdat de waardes goed waren. Maar de klachten nemen alleen maar toe. Ik ben nj wel erg benieuwd wat dit kan zijn en wat ik er eventueel zelf aan kan doen. Groet, Rosa

  • Wat bedoel je precies met “alle waardes”? Kun je aangeven welke waardes zijn gecontroleerd en hoe hoog deze precies waren? Dus wat is er precies gecontroleerd: voedingsstoffen, ontstekingsparameters, longfunctie, hartfunctie, leverfunctie? En is er bloed en/of urine afgenomen? Je klachten zouden bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met latente hyperventilatie of een maag-gerelateerd probleem zoals maagzuurreflux, een maagzweer of maagontsteking, maar dat is logischerwijs een vrij wilde gissing.

 72. Hallo, Ik ben Paulo en heb al ruim 2 jaar last van een gevoel van messteken tussen de ribben. Heel lastig als je in de horeca werkt en een kopje koffie of biertje neer wil zetten, dan krijg je steeds een pijnlijke scheut. Dit alles na een botsing met een collega. Als iemand weet wat dit zou kunnen zijn en verholpen kan worden dan weet ik dit graag! Groeten, Paulo

  • Beste Paulo, Dit zou zomaar eens een gekneusde of gebroken rib kunnen zijn. Persoonlijk zou ik ermee langs de huisarts gaan. Afhankelijk van de testjes die hij/zij met je doet, zou het kunnen dat je wordt doorverwezen voor röntgenonderzoek of een scan van je ribbenkast. Natuurlijk zou er ook iets heel anders aan de hand kunnen zijn, maar een botsing tegen de ribben resulteert maar al te vaak in kneuzingen en soms zelfs in fracturen. Sterkte ermee! Groeten, Paul

 73. Stekende pijn bij ribben aan de linkerzijde. Messteken! Al 15 jaar… Waarschijnlijk beschadigde zenuw door stoten, soms niet uit te houden van de pijn.

 74. Ik heb al enige tijd last van een rare steek tussen (of in) mijn linker ribbenkast, net onder mijn borst. Elke keer als ik opsta of als ik druk zet op de wc doet het niet echt pijn, maar het is wel zwaar irriterend. Weten jullie hier misschien iets vanaf? Alvast Bedankt!

  • Dit klinkt als een breukje; misschien een middenrifbreuk; je huisarts kan hier naar alle waarschijnlijkheid uitsluitsel over geven.

 75. Begin november 2014 zijn mijn klachten begonnen. Volgens de huisarts heb ik een gekneusde rib (rechts). Ik ben niet gevallen, wel ergens tegenaan gebotst, maar niet bijzonder. Ik heb daarna wel overgegeven, die zegt dat het ook daardoor kan komen. Zo’n 2-3 weken daarna ben ik gaan hyperventileren. Ik ben al in het ziekenhuis geweest, daar hebben ze bloed geprikt en geconstateerd dat ik inderdaad hyperventilatie heb. Ook al therapie daarvoor gehad. Ik heb er nu ’s nachts veel last van. Pijnlijke ribben aan beide kanten nu, waardoor ik ook ’s nachts een beetje hyperventileer en m’n adem soms ook stokt. Ik heb onlangs voor de zekerheid een hyperventilatie-test gehad en dit is vastgesteld. Ik vraag me af of het wel een gekneusde rib is omdat de pijn bij m’n ribben ’s nachts erger/lastiger wordt. Is dit het gevolg v/d hyperventilatie? Krijg ’t ook ineens warm in bed. Ik gebruik wel verschillende medicijnen voor mijn bijnieren, schildklier en groeihormoon… Gr. Yvonne

 76. Hallo, Ik ben Anouk en ben 14 jaar. Ik heb sinds gisteravond last van steken in mijn rechterborst en nu in mijn ribben (rechts). Als ik moet hoesten doet dit erg veel pijn, tevens ook met in- en uitademen. Ik ben de afgelopen maanden al vaak naar de huisarts geweest en heb ook het ziekenhuis een aantal malen bezocht. Dit was i.v.m. een te hoge hartslag, vermoeidheid en te weinig longinhoud. Uit deze onderzoeken zijn ze ook nog niet verder gekomen… Heeft iemand enig idee of dit allemaal met elkaar te maken kan hebben? M.v.g. Anouk

 77. 17 jaar. Gisteren in de loop van de middag kreeg ik vreselijke pijn bij mijn linkerribben (vanuit mezelf gezien). Bij lopen, ademhalen en niesen. Lopen: Ging heel slecht, soms even pauze nemen. Ademhalen: Bij het uitblazen hevige pijn, soms naar adem happen. Maar juist bij inademen was het minder. Bij drukken op borst en zijkant enz. geen (extra) ‘lichamelijke’/’huid’ pijn (hoe je het ook noemt). Niesen: Toen ik moest niesen hield ik me schrap, (pijn liep op) en op dat moment bleef de niesbui plotseling weg. Na een klein half uur heb ik een advil ingenomen en zakte de pijn heel langzaam, (in zeker een half uur) op een gegeven moment ben ik van moeheid in slaap gevallen. Daarna geen last meer gehad. Kan iemand mij hier alsjeblieft meer over vertellen?

  • Ik vind dit verdacht veel op een klaplong lijken. Ik zou toch naar de huisarts gaan, want het komt voor dat mensen na een klaplong minder last hebben en ermee doorlopen. Door niet direct te behandelen, kan je een gedeelte van je longfunctie kwijtraken. Even een röntgenfoto en je hebt duidelijkheid. Sterkte!

  • Ik ben voor over gevallen met mijn borst op een geluidsbox, da’s behoorlijk hard, de dag daarna had ik last van m’n rechterborst en net daaronder, borstbeen rechts, in eerste instantie door blijven lopen, na 3 weken huisarts, maar alles leek goed, pijnstillers gekregen. Na 5 weken was alles over. Wat wil, na 3 weken kwam die pijn op die rib in alle hevigheid terug en nu niet gevallen. Foto laten maken, niets te zien. Wat kan dat zijn, dat de pijn is teruggekomen? Misschien heeft iemand een antwoord… dank je!

 78. Ik heb al een tijd last van pijn tussen mijn ribbenkast. Het gaat niet over en duurt al twee jaar. Ik heb vroeger met asbest gewerkt, zou het daarmee te maken kunnen hebben? Ik heb een CT-scan laten doen, maar daar kunnen ze niks vinden. Mijn huisarts zegt dat het niks is, ik voel alleen nog wel pijn, kan het met asbest te maken hebben? Of met kanker? Dan zouden ze het toch op de foto moeten zien? Ik word gek, elke dag met de gedacht wakker worden dat het iets heel ergs is… En wat stom dat ze trouwens niks tegen kanker hebben. Ik heb mijn bedenkingen daarover. Als dat zo is, dan zijn de mensen die dat tegenhouden nog erger dan Hitler!

 79. Hallo daar, Sinds een paar dagen heb ik griep en een nare hoest, nu heb ik last aan de rechterkant van mijn ribbenkast tot in het midden. Het gaat soms gepaard met steken in de ribben, en kan dan moeilijk ademhalen. Ik dacht even dat ik ging flauwvallen, ik was echt in paniek. Soms is het minder pijnlijk, alleen met ademhalen voel ik het. Nu durf ik niet naar de dokter omdat ik best wel angstig ben voor wat er gaat gebeuren. Hoop dat iemand mij raad kan geven, dus hoe moet ik gaan liggen met slapen en zo. B.v.d. Eelco

  • Heb je ook last van benauwdheid en eventueel slijm ophoesten en koorts? In dat geval zou het best weleens een longontsteking kunnen zijn. Een longinfectie is meestal van bacteriële of virale aard. Antibiotica helpen uitsluitend tegen bacteriën en niet tegen virussen, maar aangezien het voor een arts erg lastig is om de exacte boosdoener te achterhalen (bacterie, virus of combinatie van beide), zal men bij een longontsteking nagenoeg altijd een antibioticakuur voorschrijven. Overigens zou er net zo goed sprake kunnen zijn van een totaal andere oorzaak van je ‘ribklachten’, het is aan een arts om deze te diagnosticeren. Ook adviezen v.w.b. pijnstilling en lighouding zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Ik ben GEEN arts, dus je zult hiermee echt even langs de huisarts moeten gaan. Sterkte & groeten, Paul

 80. Hoi – een vraagje in de hoop een stukje herkenning te vinden, wat mogelijk helpt tot het vinden van een oorzaak of anders in ieder geval een stukje geruststelling. Ik heb soms het gevoel dat er zomaar ineens iemand mij met de spitse neus van een schoen een trap rechts onder mijn ribben geeft. De pijn vlamt dan even heel kort door mijn lijf naar boven en naar voren en doet me letterlijk na adem happen. Soms gebeurt dit drie keer in een minuut, dan gerust weer een uur niet. Het maakt niet uit of ik stil zit of bezig ben. Het gekke is dat de plek van de ’trap’ soms verspringt, de ene keer is het beginpunt van de pijnscheut hoger en dan weer lager, maar wel steeds rechts onder schouderblad. Heb het gelukkig niet benauwd of zo. Hoop iets van jullie te horen. Groeten, Barbara

  • Toen ik deze klachten had werden ze veroorzaakt door galsteentjes die de alvleesklier irriteerden. Alvleesklierklachten geven steken naar achteren rechts.

 81. Hoi, 2 weken geleden stapte ik uit bed en voelde ik iets ‘knappen’ bij mijn ribben/spieren rechts bovenin. Sindsdien heb ik veel pijn aan die kant van mijn ribben en is de huid ook erg gevoelig… Een enkele keer druk ik ergens en straalt het door naar mijn rug. Zinvol te vermelden is dat ik 30 weken zwanger ben… klachten zijn niet gekomen door getrappel van de baby.

 82. Paul, Op 1 juni heb je de vraag van Amanda beantwoord, maar ik zie geen reactie meer van haar kant. De klachten die Amanda heeft heb ik ook en de pijn is soms brandend en stekend en verdwijnt weer na en periode van 5 a 15 minuten. De pijn verplaatst zich over de gehele ribbenkast en dit is een aantal malen per dag merkbaar. Als ik met een vinger op een rib in de pijnzone duw, dan is dat best wel pijnlijk. De pijn komt ook op in ruststand en een verband met lichamelijke inspanning is er volgens mij niet. Huisarts en longarts weten niet waardoor de ribklachten veroorzaakt worden. De klachten duren inmiddels ruim een jaar en ik wil graag van mijn klachten af. Kan iemand mij helpen? Groet Robert.

  • Uiteindelijk na ruim een jaar is er bij beenmergkanker geconstateerd. pijn op de ribben ging maar niet over. Bloed nog diverse keren onderzocht en de laatste liet een verhoogde bezinking zien. dit hoeft niet veel te betekenen aangezien een verkoudheid deze waardes ook kan verklaren. vermoeidheid werd steeds erger en de internist stelde al snel de ziekte van kahler vast. nu maar afwachten wat de onderzoeken voort gaat brengen.

 83. Hi, Ik heb sinds een maand of 3 last van een zeurend en stekend gevoel onder mijn linker ribben en zij. Het verschilt per dag, en soms is het ook gewoon een dag of een paar dagen weg. Het lijkt wel alsof ik wat ‘voel’ als ik uitadem of mijn adem in houd. De ene dag zijn het steken rond het hart en de andere dag is het een zeurend gevoel in de zij, en ook soms in de rug. Ik ben al meerdere keren bij de huisarts geweest, en ook bij een manueel therapeut maar de klachten gaan niet weg. ’s morgens zijn de klachten vrijwel niet aanwezig maar in de loop van de dag komt het opzetten. Ben al gestopt met sporten omdat ik dacht dat t daar aan lag maar dat helpt ook niet. Kan het iets met de rug/zenuwen te maken hebben, ze zeggend dat rugklachten ook aan de voorkant (ribben) kunnen ontstaan. Ik loop er nu al een tijd mee en ik word er nu wel gek van, zelfs uitrusten op vakantie en veel slapen helpt niet (dacht nl ook aan stress). Iemand hier bekend mee?

  • Hoi Kick, Hier precies hetzelfde… Bij mij zit het alleen soms ook bij mijn schouderblad, maar het zit soms ook in mijn zij of bij mijn borst… Ook bij mij denken ze aan de spieren of zenuwen in combinatie met stress… Toevallig al wat wijzer?

  • Hallo, Mijn klachten komen wel een beetje overeen met die van jou… Ik heb vaak heel erg last langs mijn linkerborst, bij de ribben… dus links bovenin. De pijn is soms echt onverdraaglijk! De ene keer schiet er een pijnscheut door die plek heen, of dan weer hele erge steken! Heb ook soms de hele dag een zeurende pijn op die plek, word ook al wakker met een beetje pijn. Soms ook inderdaad bij de hartstreek (voor zover ik het weet). De pijnen lopen ook vaak door naar de andere linker ribben of naar mijn linker rug. Ik weet ook niet goed wat ik hiermee moet, volgens de huisarts zijn het de tussenribspieren, maar loop er onderhand alweer 3 maanden mee! Therapie heeft ook niet veel invloed gehad erop… Ik heb volgende week weer een afspraak bij de huisarts, hopen dat er nu wat meer duidelijkheid komt! Groetjes, Marieke

 84. Na mijn zoveelste zoektocht naar wat mijn klachten kunnen zijn ga ik maar eens een bericht typen. Ik ren sinds 1,5 jaar. Gewoon rustig opgebouwd met een Start To Run programma. Toen ik begon met rennen woog ik 20 kilo meer dan dat ik nu weeg. Op een gegeven moment kreeg ik ontzettende pijn recht onder mijn ribben. Als ik de keer erop ging rennen hield ik het maar 1 minuut uit. Tegenwoordig gaat het wel een stuk beter, maar van de klachten ben ik nog niet helemaal af. Ik train nu voor de 10 kilometer en kan 45 minuten onafgebroken rennen. Ben bij fysio geweest en ga nog naar een osteopaat. Ook is er pas nog een echo van de buik gemaakt waarop niks te zien was. Plus bloed gecontroleerd, waarin ook niks te vinden was. Tegenwoordig heb ik niet bij elke keer rennen veel last, maar ik heb soms een run ertussen zitten waardoor ik door de pijn bijna niet verder kan lopen. De pijn komt langzaam opzetten en zoals ik al zei zit ‘ie precies onder m’n rechter ribben. Als ik tegendruk geef dus echt zeg maar m’n ribbenkast vastpak word de pijn minder. Bergafwaarts rennen verergert de pijn soms zo erg dat ik moet gaan wandelen, zo’n 2 minuten voordat ik weer verder kan. Is er iemand bekend met deze klachten? Omdat er al zoveel getest is, heb ik geen idee meer waar ik aan moet denken. Trouwens, soms na een grote maaltijd ’s avonds voel ik die plek ook. Groetjes, Marthe

  • Beste Marthe, Ik ben GEEN arts, dus ik kan enkel onprofessioneel met je meedenken… Ik moest aan het begin van je verhaal al denken aan galstenen, maar toen ik aan het einde las dat de klachten zich ook voordoen na het eten, lijkt me dat al helemaal niet onwaarschijnlijk meer. De galblaas en galwegen (evenals het grootste deel van je lever) bevinden zich ietwat rechts van het midden (dus rechts naast je borstbeen) achter je onderste ribben. De lever zit overigens wat hoger… Als er een galsteen vastzit in een galweg of galbuis kan dit zulk soort klachten teweegbrengen. Hetzelfde geldt overigens voor bepaalde maagklachten zoals refluxklachten, een maagzweer of maagvliesontsteking. Zowel bij een maagzweer of maagontsteking als bij een irritatie of ontsteking van galblaas/galwegen zijn er veelal verhoogde ontstekingswaarden te zien in het bloed, maar dat is lang niet altijd het geval. Nogmaals, ik ben geen medicus, dus ik beweer geenszins dat je klachten hiermee te maken hebben, maar mocht ikzelf deze klachten ervaren, dan zou ik het allereerst in deze hoek zoeken en anders bij de lever. Heel veel sterkte, Paul

  • Bedankt Paul voor je snelle reactie. Er is laatst nog een echo geweest zeg zoon 2 weken geleden waar geen galstenen op te zien waren. Ook zijn mijn leverwaarden gecontroleerd en zijn die goed + geen verhoogde ontstekingswaarden. Dit allemaal maakt dat de dokters eigenlijk uitgekeken zijn en ook niet meer weten wat ze moeten onderzoeken. Ik ga toch nog eens een nieuwe afspraak maken. Ik heb lange tijd last gehad van mijn maag maar door het afvallen zijn die erg verminderd. Alleen reflux heb ik nog steeds.

  • Misschien dat het dan toch een probleem met de maag is… Al kan ik uit ervaring zeggen dat galstenen lang niet altijd worden geregistreerd middels (of gespot op) een echo. Vraag desnoods een second opinion aan bij een andere arts, want dit soort pijnklachten moet mijns inziens toch eigenlijk wel te herleiden zijn…

  • Hoi Marthe, Ik heb exact dezelfde klacht als jij. Ook altijd last met hardlopen aan de rechterzijde. Ik loop met een loopgroep waar ook fysiotherapeuten mee lopen en ook zij weten zich geen raad, wel is uitgesproken dan het afvallen (inmiddels 13 kilo) er wel degelijk mee te maken heeft. Daarvoor had ik het namelijk nooit en ik loop al 6 jaar met deze club. Er komt meer ruimte tussen de ribben en de te beschermen organen waardoor de zwevende rib meer bewegingsvrijheid heeft en daardoor de spieren die eraan vastzitten gevoeliger zijn voor ontstekingen en/of overbelast worden door het hardlopen. Daarna heb je vaak weer een rustdag en is er niks aan de hand. Helaas is er weinig aan te doen… en steeds ontstekingsremmers slikken lijkt me ook niet gezond.

 85. Hallo, Ik heb elke dag veel (zeurende) pijn in mijn rechter schouderblad en naar de ribben toe. Heb in februari een hernia aan de nek ondergaan. De klachten zijn steeds erger geworden. Hoop dat dit geen nieuwe hernia is?

  • Hoi Koen, Ga eens langs bij een osteopaat. Ik heb ook last van het weefsel dat vastzit rond mijn rechter rib. Blijkbaar komt dit voort van mijn rechter schouderblad dat goed vastzit, ben al 2x geweest. Heb ook geweldige pijnscheuten rond mijn rechter rib. Heb 2 jaar geleden wel gekneusde ribben gehad die nooit echt genezen zijn geweest. Osteopaat zegt dat hij me er vanaf kan helpen. Ben benieuwd!!!

 86. Ik loop als sinds november 2013 met een klacht: als ik op mijn rug lig heb ik pijn linksonder mijn schouderblad. Omdat ik hier verder geen last van had, dacht ik dat het vanzelf wel over zou gaan. In maart 2014 had ik nog steeds dezelfde klacht, maar had ik ook pijn als ik diep inademde. Toen ben ik naar de fysio gegaan. Deze heeft mij behandeld voor een ribblokkade, maar de klachten werden niet minder, hoogstens erger. Na 6 behandelingen heeft hij mij doorgestuurd naar de sportarts. Deze dacht ook aan een ribblokkade, maar omdat ik hier al voor behandeld ben, lijkt me dat dat het niet is. Hij heeft me nu doorverwezen naar de huisarts om een röntgenfoto te laten maken, maar mijn fysio denkt dat hierop niets te zien zal zijn… Intussen heb ik nog steeds last en ben ik er echt klaar mee. Ik heb geen last bij het sporten over het algemeen (en ik sport zo’n 4 keer in de week). Alleen na een zwemtraining heb ik af en toe meer last. Ik zou graag willen weten wat ik heb en hoe ik er zo snel mogelijk vanaf kom.

  • Beste, Zoals je al hebt gemerkt is het heel lastig om van buitenaf de oorzaak van dit soort rib- en schouderproblemen aan te wijzen. Maar wellicht heeft er iemand in het verleden precies hetzelfde klachtenpatroon ervaren en kan diegene je van een aanknopingspunt voorzien? Ik hoop dat er snel een oplossing wordt gevonden voor je schouderklachten/ribklachten. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Hoi anoniem

   Ik ben een beetje aan het rondstruinen naar antwoorden omtrent mijn ribklachten en kwam jouw reactie tegen. Mijn klachten lijken een beetje op de jouwe. Ik heb 2 jaar geleden long-embolieën gehad en ben daardoor toch wat sneller ongerust als ik iets mankeer. Ik heb sinds een tijdje last van wat ik als hyperventilatie typeer. Ik ben vorig jaar in het voorjaar onderzocht en toen werd daar ook aan gedacht, maar sinds een poosje speelt het weer op en heb ik ook last van mijn rechter schouderblad en lichte pijn aan de zijkant van mijn rechter ribben en dus onder mijn rechter oksel. Ik ga er toch maar eens mee naar de dokter. Het kan dus door hyperventilatie komen, maar ik wil het graag zeker weten. Ben jij al meer te weten gekomen?

 87. Hallo, Ik heb een vraag m.b.t. plotselinge pijn aan de rechter zijkant van mijn ribben. Het begon 6 dagen geleden met een vage pijn, die gedurende de week toenam. Had ik eerst wat last, nu heb ik echt pijn. Het voelt alsof ik een stuk van mijn ribbenkast gekneusd heb aan de rechterkant, maar ik zou totaal niet weten hoe ik daar nu aan zou moeten komen. Ik ben niet gevallen, heb geen gekke dingen gedaan of getild. Wel is het zo dat ik sinds oktober met een kruk loop (ook rechts), omdat mijn lopen achteruit gaat i.v.m. neurologische aandoening (ik ben al ruim een jaar in onderzoek i.v.m. eventueel MS). Ik voel het met lopen, hoesten, lachen, bukken en als ik diep inadem. Ik kan er ook niet op liggen als ik in bed lig. Het doet op enkele plekken pijn als ik er op druk. Het zit vooral aan de zijkant en aan de onderkant. Ik vind het vooral ook opmerkelijk dat het eerst wat vage pijn was, die gedurende de week is toegenomen. Paul, heb jij misschien enig idee of een ontsteking mogelijk zou kunnen zijn door overbelasting vanwege het lopen met een kruk? Ik weet dat een huisarts eigenlijk de aangewezen persoon is, maar ik voel me een beetje een zeur als ik daar voor iets kom wat eigenlijk overdreven is.

  • Beste Miriam, Dat je pijnklachten zijn ontstaan door het lopen met een kruk zou natuurlijk best kunnen. Als je met je volle gewicht op een kruk steunt, moeten daar bepaalde spieren, pezen en ligamenten flink voor compenseren, waardoor bepaalde weefsels en structuren kunnen worden geïrriteerd of overbelast. Het zouden je ribben zelf kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook aanhechtingen o.i.d. Een ontsteking zou kunnen, maar een blessure/kneuzing door overbelasting lijkt me waarschijnlijker. Maar zoals je inderdaad al veronderstelt, zul je er voor uitsluitsel een arts naar moeten laten kijken. Neemt de pijn toe zodra je op je kruk leunt? Hoe dan ook heel veel sterkte ermee, ook met het MS-onderzoek! Groeten, Paul

 88. Bij mij lijkt het alsof de vorming van mijn linker ribbenkast volledig misvormd is vergeleken bij de rechterkant. Hierdoor lijkt er ook een verdikking meer naar de binnenkant van de borstkas, maar ik heb niet noodzakelijk pijn. Enkel als ik erop duw, voel ik dat aan de linkerkant iets harders dan aan de rechterkant. Aangezien ik op het internet niks over verdikkingen zonder pijn vind, plaats ik deze reactie in de hoop dat iemand mij kan helpen?

 89. Hoi Paul, Ik kan de exacte plek moeilijk aanwijzen en het is een stekende pijn, eerder scherp en snijdend. Ik heb het zo’n 2 weken. Paar jaar geleden ook gehad en toen ging het na een paar week weer over. Maar ik heb het inmiddels ook steeds in mijn onderrug, dus kan inderdaad wel een zenuw zijn.

 90. Hoi Paul… De pijn die ik dan heb is een zeurende pijn. Kan mij dan ook niet ontspannen. Nu heb ik er gelukkig minder last van dan voorheen. Maar zoals ik schreef krijg ik het met de maandelijkse cyclus en als ik erg geëmotioneerd ben. In het verleden stond ik ermee op, en ging ermee naar bed: 4 jaar lang aan 1 stuk door pijn… Soms heel heftig, dan had ik het gevoel of iemand 2 handen onder mijn ribben pakte en zat te trekken. Ben ook meermaals naar de dokter geweest, ademhalingstherapie gehad, manuele fysiotherapie… noem maar op. Zelf denk ik dat toen bij het onderzoek (bronchoscopie) mijn ribbenkast is geforceerd. Bij de 1 gaat zo een onderzoek goed, maar bij mij goed fout. De chirurg heeft niet fout gehandeld, maar ik raakte in paniek. Daardoor ging het fout…

  • Bevond de kijkbuis zich in je long toen je in paniek raakte? Het kan natuurlijk zijn dat je long van binnen een tik of knauw heeft gekregen… Wel vreemd dat de pijn bij je ribben erger wordt tijdens je cycli, want dit is veelal gerelateerd aan je hormoonhuishouding. Of komt de menstruatiepijn (meer richting de onderbuik) bovenop je pijn in de bovenbuik waardoor deze erger lijkt? Of misschien triggert de menstruatie en/of menstruatiepijn de pijn nabij je ribben wel. Zoals ik al aangaf ben ik GEEN arts, dus waar de pijn door veroorzaakt wordt kan ik niet zeggen… En zolang je de oorzaak van je pijn niet weet is gerichte pijnbestrijding lastig. Misschien helpt dit artikel over soorten pijn (neurogene zenuwpijn, weefselpijn, psychogene pijn, mechanisch, thermisch, chemisch e.a.) je enigszins verder. Wanneer je je pijn kunt plaatsen, kun je misschien gerichter hulp zoeken.

 91. Ik heb ook een vraagje. Ik ben 19 en ik heb sinds dinsdag heel erg last van de onderkant van mijn linker ribben. Als er luchtbellen omhoog komen vanuit mijn maag en ik adem zijn er extra hevige steken. Ik heb het vooral ’s ochtends, tegen de middag ebt het langzaam weg. Iemand een idee hoe dit komt? Ik heb dinsdag wel redelijk pittig gegeten, en redelijk laat, dus kan het daar een beetje door komen? Dat het eigenlijk maagpijn is…

  • Beste Eva, Je klachten kunnen zeker te maken hebben met maagpijn en/of maagirritatie. Als de klachten langer aanhouden kan er zelfs sprake zijn van een maagslijmvliesontsteking en/of reflux met zuurbranden. Ik ben GEEN arts, maar persoonlijk zou ik even langs de huisarts gaan als de klachten niet snel en vanzelf minder worden. Groeten, Paul

 92. Hallo, Ik heb steeds een vage pijn bij de ribben. Het begint zomaar. Soms als ik sta, soms als ik lig of zit. Maar ’t komt ook zomaar tijdens het koken of afwassen. Het begint halverwege mijn ribben. Op mijn rug. Ineens alsof je wordt gestoken. Dan trekt het door naar voren, vooral links. Dit blijft 5 minuten erg pijn doen en dan is het weg. Dit heb ik zo’n 3x per dag. Een idee?

  • Ik ben GEEN arts, maar dit klinkt een beetje als een probleem met een zenuw. Dat hoeft overigens niet hoor, maar het verloop van de pijn is wel typisch. Al zou het ook best met maagzuur of stenen te maken kunnen hebben. is de pijn aanwijsbaar en hevig, dus een volle en intense steek? Of kun je de exacte plek moeilijk aanwijzen en is de stekende pijn eerder scherp en snijdend. En hoe lang heb je deze pijn al?

  • Hai Amanda. Jouw ribklachten komen mij heel bekend voor en ik noem het de reizigerspijn. Vaak begint de pijn op mijn rug en gaat dan naar de zijkant en soms ook naar de voorkant op de hart plek. Stekend en soms brandend en als je op een rib duwt, is dit pijnlijk. Nu ontdekt bronchitis en daarvoor medicijnen gekregen. Na een goede periode komt de pijn rond de ribben intenser en heftiger terug. Nog geen flauw idee wat de oorzaak is. Als er meer bekend is van je aandoening hoor ik het graag. Groet, Robert

 93. Hoi, 8 jaar geleden heb ik een longontsteking gehad, inclusief borstvliesontsteking. Dus 2 weken ziekenhuis en ik weet niet hoeveel onderzoeken omdat ze de oorzaak wilden achterhalen. Alles ging goed, medicijnen sloegen aan. Totdat ze ook nog een bronchoscopie bij mij deden… Vanaf dat moment kreeg ik dus de pijnen in mijn ribbenkast. Heb er zeker 4 jaar ernstig last van gehad, en pijnstilling hielp niet. Alleen de zwaardere spierverslappers verlichtten een beetje. Het was voor mij een helse tijd. Werkte vooral met warmte om mijn spieren te doen ontspannen + beweging (wandelen). Ik dronk rustgevende thee, extra vitamines, noem maar op. Helaas steekt het toch nog soms de kop op die pijnen… Als ik emotioneel ben (verdriet) en met de maandelijkse cyclus. Bestaat er niet een medicijn dat speciaal gericht is die pijn te bestrijden? Want ik word er echt gek van als het opkomt!

 94. Hoi, Ik ben Danny. Ik ben vorige week gevallen met longboarden en ik voel nu verschillende pijnen in mijn rechter ribben en bij hoesten, niesen en lachen. Ook bukken doet erg zeer. Een week na de val nog steeds last ervan en ook ineens van mijn bovenrug rechts. Is dit normaal? Het is erg vermoeiend en weet niet zo goed of ik naar de huisarts ermee moet. Help! :( Grt. Danny

  • Beste Danny, Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je een rib hebt gebroken of gekneusd. Ik zou er absoluut even mee langs je huisarts gaan. Groeten, Paul

 95. Hallo, Ik heb sinds enkele dagen aan het einde van de nachtrust rond 05:00 uur dus als ik nog in bed lig erge last van de rug/borstkas/ribben. Het voelt alsof ze gekneusd zijn… na een paar uur is het weer verdwenen en komt het de volgende nacht weer terug… Wat kan dit zijn?

  • Dat heb ik ook al weken lang! Kan dan ook niet zo heel diep meer adem halen. Opstaan lukt me nauwelijks en doet vreselijk zeer (alsof de ribben zakken). Na een uurtje of zo zijn alle pijntjes weer weg. Heb echt al diversen matrassen geprobeerd en ben zelfs van plan een nieuw bed te kopen… Maar omdat niets lijkt te helpen een beetje huiverig. Zou heel graag snappen wat er aan de hand is.

 96. Begin maart longontsteking gehad, met veel en zwaar hoesten. 2x antibiotica voordat longen tot rust kwamen. In 2e week tijdens een hoestbui een flinke knak in onderste ribben rechts, veel pijn, flinke pijnstilling nodig gehad om iets rust te krijgen. In 4e week door hoesten en niesbui wederom klachten fiks verergerd. Daarna is pijn op ribben aan rechterkant langzaam minder geworden, maar niet over. Bij belasting en inademen blijft er een pijn rondom de ribben, uitstralend naar schouderblad en rechter arm. Op advies van fysiotherapeut, rustig aan gedaan en nu weer langzaam gestart met spier oefeningen in warme cabine. Binnen een uur verergeren de klachten over de ribbenboog en kan ik weer ibuprofen pakken om enige verlichting te krijgen. Sta in dubio is oppakken oefeningen nu wel of niet goed… begin de pijn wel echt zat te worden. Iemand een goed advies?

 97. Ik heb sinds 2 dagen steken bij mijn ribben / borst. Ik heb er wel een basketbal tegenaan gekregen. Ik krijg er heel de tijd teken vooral als ik heb gedronken. Wat kan dit zijn? (het is wel al wat minder dan de eerste dag)

 98. Ik heb nu al bijna 2 jaar pijn aan mijn ribben, vooral links. 1 jaar geleden heb ik een borstverkleining ondergaan, maar dit heeft niets geholpen, het heeft de pijn eerder verergert. Ik heb verschillende onderzoeken gehad maar zonder resultaat en uiteindelijk, waarschijnlijk omdat de artsen het niet meer wisten, het etiket ‘fibromyalgie’ opgeplakt gekregen. Ik slaap slecht vanwege de pijn en heb het idee dat niemand, zelfs mijn partner niet, gelooft dat ik écht pijn heb. Elke hulp is welkom.

 99. VRAAG: Ik ben moeder en gastouder. Tijdens mijn werk til ik veel zware kindjes. Als persoon ben ik een bezig bijtje, gun mijzelf weinig rust, niet zeuren maar werken. Alleen vier dagen geleden op mijn vrij dag ben ik heerlijk de tuin ingegaan om te tuinieren gras weg scheppen, schoffelen, onkruid verwijderen, vegen etc. Het was zwaar werk en misschien op dat moment voor mij lichamelijk wel iets te veel en te zwaar (deze dag was ik eigenlijk al heel moe). Halverwege het tuinieren kreeg ik het ineens benauwd en had ik uit het niets pijn net onder mijn linker en rechter borstkas. Ik dacht dat ik ziek werd, wellicht buikgriepje of zo, gaat wel weer over. Daar ik een doorzetter ben en niet wilde zeuren ben ik gewoon met enige moeite doorgegaan met werken in de tuin (al stond ik opdat moment wel enig krom van de pijn en ging het ineens allemaal wat langzamer). De pijn ging niet zomaar weer weg en ik heb er nu nog steeds last van. Zolang ik maar rustig rechtop sta, rustig loop, zit of op mijn rug lig gaat het redelijk. Maar als ik van mijn rug na zijligging ga is het pijnlijk en de pijn is constant aanwezig het straalt soms door naar mij rug of meer naar het middenrif. Of als mijn eigen kinderen me bijvoorbeeld een grote knuffel komen geven doet het zeer als ze tegen mij aan gedrukt staan. Verder heb ik gewoon trek, geen koorts en voel mij verder redelijk. Ik hoop dat u mij enig informatie kan geven, heb nog geen behoefte om de weekend arts te raadplegen. Alvast bedankt voor uw reactie.

 100. Hoi, De pijn in mijn ribben is verdwenen. Ik heb de tips opgevolgd en rustig aan gedaan en nu is het helemaal weg.

  • Goed om te horen dat de pijn in je ribben is verdwenen/opgelost! Groeten, Paul

 101. Ik heb al heel lang last van m`n ribben, ze steken heel erg op verschillende plekken, maar de meest vervelende pijn vind ikzelf precies midden op mijn ribben… zo`n kloppende pijn. Ook heb ik pijn op mijn ribben achter mijn maag (en een kloppend gevoel) en het doet heel veel pijn. Ik zou echt niet kunnen weten wat het zou kunnen zijn, ik hoop hierbij dan ook op een nuttige reactie, want ik loop hier echt al heel lang mee rond. Groetjes, Edita

 102. Hoi, Ik kan al een lange tijd m’n bovenste rib (rechts) horen bewegen. Als ik dan ’s avonds op bed lig op m’n rechter zij en dan weer op m’n rug ga liggen, hoor ik hem naar voren schuiven, gaan alsof het in gedrukt is wanneer ik op m’n zij lig. Ook kan ik het echt indrukken… en dan voel ik ’t weer terug naar voren gaan als ik de druk op de rib weghaal. Is dit normaal? Ik ben er gewend aan geraakt; ik heb dit al een paar jaar… Kan ik ’t beste naar de huisarts gaan? Alvast bedankt!

  • Beste Sophia, In principe zijn je bovenste ribben niet zwevend. Ze zitten aan de voorzijde met een kraakbenige constructie (cartilage) verankerd aan je borstbeen en aan de achterzijde zitten ze vast aan je ruggenwervels/wervelkolom. Het kraakbeen zorgt voor de nodige flexibiliteit en dient als een soort gewricht, maar de beweging zoals jij die beschrijft lijkt mij persoonlijk niet ‘natuurlijk’. Op deze pagina van Wikipedia over de ribbenkast vind je een hele heldere animatie van de verschillende ribben en wervels. Misschien dat je rib in het verleden ooit gebroken is geweest zonder dat je dat hebt gemerkt? Een ribfractuur kan in bepaalde gevallen namelijk pijnloos verlopen en onopgemerkt blijven. Vooral ook het ‘horen bewegen’ van de rib doet denken aan een gebroken rib. Als dit probleem al meerdere jaren speelt en er geen sprake is van pijn, hoef je je er DENK IK niet direct zorgen om te maken, maar ik zou er voor de zekerheid absoluut mee naar de huisarts gaan. Deze kan je wellicht doorverwijzen voor een röntgenfoto of scan. In theorie kan een rib die is afgescheurd of afgebroken namelijk schade veroorzaken aan omliggende weefsels en organen, afhankelijk van de vorm en ligging van het afgebroken deel. Sterkte & groeten, Paul

 103. Hoi… Ik heb geen pijn in mijn ribben zelf, maar wel constant steken steken achter m’n ribben, die vooral erger worden als ik beweeg of lig. Het zit net achter m’n ribben (links), doortrekkend naar voren (rechts). Ook (maar minder) doortrekkend naar mijn buik. Ademen is zeer gevoelig… Gr. Laura

 104. Hoi, Ik ben Julia en ik ben 14 jaar. Ik had m’n sleutelbeen gebroken en ben daaraan geopereerd maar, uit het ziekenhuis krijg ik steken in m’n linkerribben. Nu gaat het inmiddels beter door paracetamol en ibuprofen, maar nog steeds pijn bij lachen, hoesten en diep inademen. Moet ik hiermee naar de huisarts of gaat het vanzelf over?

 105. Ben benieuwd of er iemand is die ervaring heeft met het gevoel dat er iets bekneld zit onder de onderste linker rib. Het doet geen pijn, maar het voelt vervelend. Ik “duw HET steeds terug” met mijn hand wat dat HET ook mag zijn. Ik dacht aan een vergrote milt, maar ik voel geen zwelling of zo…

 106. Hallo ik ben Els en ik ben 15 jaar. Ik heb al zeker een maand last van steken aan de bovenkant van allebei mijn ribben. Het doet echt ontzettend zeer en wanneer ik het krijg moet ik echt even stoppen met wat ik aan het doen ben en moet ik even rustig gaan staan of zitten. Hoelang de steken duren varieert soms van een paar seconden tot ongeveer anderhalf à twee minuten. Ik sport wel, ongeveer 4 uur in de week, en ga op de fiets naar school – dit vermeld ik er maar even bij. Ik weet niet of dit groeipijn is, maar ik denk eigenlijk niet. Ik weet niet of dit er ook bij kan horen, maar ik heb ook nogal vaak een licht gevoel in mijn hoofd. Dan tol ik helemaal en dan is het net alsof ik zo -bam- op de grond kan vallen. Dan grijp is snel even wat vast zodat ik niet val. Nog iets: mijn eetpatroon is goed. Ik snoep weinig en drink ook gewoon gezonde dingen. Ik rook niet en drink geen alcohol. En echt nog het allerlaatste: wanneer ik even heb gerend, krijg ik vaak last van m’n rug en voel ik een grote druk op mijn longen. Ik heb ook weleens gehyperventileerd. Misschien is mijn manier van ademhalen gewoon niet goed.

  • Beste Els, Ik denk dat het voor buitenstaanders heel lastig is om de vinger op jouw klachten te leggen. Vooral ook omdat het nogal ‘algemene’ klachten zijn en bovendien nogal wat verschillende kwalen en pijnen. Wellicht een idee om het verhaal wat je hier hebt getypt uit te printen en mee te nemen naar je huisarts? Hopelijk vind je snel een oplossing. Heel veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul

  • Hallo ik ben Mia 67 jaar en 14 kg op 14 weken afgevallen 82 naar 68kg ik ben 1,67 meter, sindsdien pijn aan ribben als ik ga liggen op linker of rechterzij dokter denkt aan te weinig vet rondom de zenuwen…(nu stelde źe voor om lyrica te slikken .. )heeft er nog iemand ribbenpijn na afvallen ervaren ?

 107. Hoi, Ik heb altijd een pijn aan de rechterkant van mijn ribben tijdens het joggen of rennen? Moet ik dan wel effe stoppen en gaat ie vanzelf over? Hoe ontstaat dat en wat kan ik hieraan doen? Alvast bedankt!

 108. Mijn dochter heeft al heel lang pijn net onder haar ribben. En ook een stukje op haar ribben. Wat moet ze doen, want ze is pas 10 jaar?

  • Met jonge kinderen zou ik geen risico nemen. Het lijkt me dan ook niet onverdienstig om telefonisch contact op te nemen met jouw huisartsassistent(e); die kan je huer vast en zeker verder in adviseren.

 109. Hi, Naar welke specialist moet je eigenlijk gaan als je pijn aan de ribben hebt en ernstige botontkalking. De internist behandelt alleen de botontkalking. De pijn is zo heftig dat bewegen alleen maar gaat met pijnstilling. Liggend is de pijn weg, maar zodra je gaat staan voelt het alsof het onderlichaam het bovenlichaam niet kan dragen. Tips zijn welkom over hoe of wie we kunnen vragen voor advies…

  • Beste Sandra, Er zijn osteoporose-specialisten binnen verschillende vakgebieden, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Indien botontkalking verweven is met hormonale problemen (door toedoen van menopauze, zwangerschap etc.), dan wordt je veelal doorverwezen naar een endocrinoloog die gespecialiseerd is in osteoporose. In de meeste gevallen zul je toch echt terechtkomen bij een in osteoporose gespecialiseerde internist of internist-endocrinoloog. In principe is je huidige internist dus de aangewezen persoon om je verder te helpen of indien nodig door te verwijzen naar een collega uit de tweede lijn of anders van de 2e naar de 3e lijn (bijv. Academisch Ziekenhuis). Met chronische pijn -al dan niet in de schouder- kom je uiteindelijk vaak bij een pijnpoli of pijncentrum terecht. Hier werken allerhande specialisten, waaronder de pijnspecialist (anesthesioloog), fysiotherapeut, neuroloog, orthopeed, psycholoog, psychiater en revalidatiearts, en wie je behandelend arts wordt, is veelal afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de pijn en de soort pijn (nociceptief, neurogeen, psychogeen etc.). In geval van aanwijsbare pijn in de schouders/costae door toedoen van osteoporose denk ik toch echt dat je bij een internist aan het juiste adres bent, maar pin me er niet op vast. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten en heel veel sterkte toegewenst, Paul

 110. Ik heb al heel lang (met tussenpozen) last van stekende pijn in de onderste rib (links). Op dit moment is het heel erg: bij het omdraaien in bed moet ik heel voorzichtig doen, anders krijg ik die explosie van pijn. Lopen gaat goed, als ik maar niet te snel wil lopen. Bukken is pijnlijk, heb er al spuiten voor gehad op de pijnpoli. Dat laatste heeft helemaal niks gedaan, ze zetten hem in me rug, want de eerste keer (links in m’n) zij ging mis omdat ik een hoestbui kreeg, toen ging hij door m’n long. Gevolg: klaplong. Dat is wel de beste oplossing, spuiten ze de zenuw dood, maar durf niet meer zo’n spuit te laten zetten, dus in m’n rug is puur verdoving, en dat helpt niet altijd. En bovendien slechts tijdelijk. Ik hoop dat er iemand een oplossing heeft, ik heb hier al tientallen jaren last van. Overigens ook perioden dat het rustig is, zou ik maar zeggen, maar de pijn is wel scherper geworden de laatste tijd. Ik lig verstijfd in bed als ik zo’n stekende pijnaanval krijg, het is verschrikkelijk! Heb ook een kastje met elektrische golfjes; daar ben ik nu mee bezig. Plus ik drink ik veel en ik neem poeders om de ontlasting zacht te maken. Ikzelf heb altijd gedacht dat de darm tegen een zenuw aandrukt, dus probeer ik de darm leeg te krijgen zodat hij niet meer in de buurt komt van zo een zenuw?

 111. Oosterlinck Sara Reageer

  Hallo, Ik heb een rare situatie, maar misschien herkent iemand zich hierin en kan diegene mij verder helpen. Ik heb al sinds juni pijn op mijn rechter rib onderaan… Het is ergens rond de 8e à 10e rib… als je eraan komt en erop duwt, doet het pijn. Soms heb ik een hele dag pijn en soms ook steken. Soms heb ik enkel ’s avonds pijn… Het verschilt constant. In juni is de pijn begonnen toen ik een beweging deed en het leek alsof ik ter hoogte van mijn pijn een kramp kreeg. Was heel pijnlijk… Ik dacht dat dit wel zou overgaan. Voorafgaand aan die pijn had ik ook al pijn, maar dit was meer onder die ribben en dat had ik vooral als ik te veel voorover zat. Dit ging weg als ik rechtop zat, dus ik dacht dat deze pijn ook zou weggaan. Deze ging echter niet weg en ben naar de dokter gegaan. Ik heb hiervoor eerst pijnstilling en ontstekingsremmers gekregen, maar deze werkten niet. Ik het een röntgenfoto laten nemen, maar daarop zagen ze niets en als laatste hebben ze een botscan laten nemen, maar ook daarop was niets zien. Voor de dokter is het dus een raadsel… Maar voor mij is het lastig en soms echt pijnlijk… Herkent iemand dit of heeft iemand raad? Altijd welkom… Ik ben pas 23 jaar en doe niet echt aan sport…

 112. Ik hoop dat iemand hier antwoord weet op mijn vraag. Horen ribben netjes en recht onder elkaar te staan of is het normaal als de een meer uitsteekt en de ander juist meer naar binnen steekt? Dit is bij mij namelijk het geval, maar nergens op internet kan ik hier antwoord op vinden!

  • De ribbenkast hoort allereerst symmetrisch te zijn, dus aan beide kanten hetzelfde. Daarnaast lopen de ribben enigszins ovaal. Het bovenste stel “ware” ribben maakt de kleinste boog. Verder naar onderen wordt deze boog steeds groter omdat er meer en grotere ingewanden zitten (maag, darmen etc.). En net boven de onderbuik worden ze weer ietsje kleiner. Het punt is dat ze van boven naar beneden van smal naar ruim naar ietwat smaller lopen, dus in een logisch opvolgende (taps toelopende en aflopende) reeks. Zoek maar eens een plaatje van de ‘ribbenkast’ op via Google. Het kan overigens best zijn dat je ribbenkast afwijkt; dan is er veelal sprake van een groeiafwijking. Als je je er zorgen over maakt of last aan ondervindt, zou je je huisarts er eens naar kunnen laten kijken.

 113. Wie niet waagt… Hey, misschien kan iemand me verder helpen. Ik ben normaal gesproken een erg actief persoon: fitness tot 5 x per week (indien tijd genoeg) en in de droge maanden kilometers malen op de racefiets. Om even de inspanningen te beschrijven: dat fitnessen gaat richting bodybuilding/power-training met als beste onderdeel benen (tot 470 kg record legpress) en met continue aangepast voedingsschema & supplementen (niets verboden). Qua fietsen: tot 139 km solo à +/- 30/uur. Niet om op te scheppen, maar ik kan dus niet stilzitten en wil steeds beter presteren. Begin september gevallen met fiets, hard en op mijn hoofd maar geen schade (behalve helm). Dezelfde periode een ontstoken talgklier laten uitsnijden (zat er toen al 18 maanden). Sinds die periode (begin september) is het zeer snel bergaf gegaan. De klachten zijn vaag, behalve MOE, maar dus chronisch moe, hangerig, grieperig EN pijn in de linkerzij (ter hoogte van laatste rib). Al 3 maal bloed laten nemen: perfect in orde. CT-scan buik/borst: alles in orde. Gastroscopie: lichte ontsteking ingang maag, zelfs niet gevoeld. Twee weken geleden in de zetel (mijn nieuwe hobby i.p.v. sporten…): plots koorts, rillingen, geen verkoudheid/griep/keelpijn/maag- of darmklachten. Enkel koorts en grieperig. Dokter: griepaal syndroom (niets dus). We zijn inmiddels 8 weken verder: nog steeds moe en ziek(jes). Ik verplicht me soms om toch te sporten en dan zijn de prestaties ronduit slecht en doet alles 10 X meer zeer (gewrichten, spieren) dan anders. De dag daarna moet ik het ook bekopen met in de namiddag of avond drie uren extra slaap. Ik haat de zetel en wil me terug gewoon goed voelen en gaan sporten. Iemand een idee? Weet niet waar te zoeken, maar sorry, ’t zit niet in mijn hoofd, mijn lichaam werkt gewoon niet mee. :-(

  • @Tim R. Al erachter gekomen wat het is? Ik heb namelijk precies dezelfde klachten.

 114. Regelmatig overkomt het me dat ik met sporten een klein zetje krijg tegen mijn linkerkant waardoor ik maanden last heb van een kneuzing aan een rib. Ik ben nu op zoek naar beschermende kledingstukken met beschermplaat in verwerkt. De oorzaak van mijn zwakke linkerkant zou kunnen liggen in een hoogstand van het middenrif waardoor je bij een zetje niet veel tegendruk kunt uitoefenen en een rib kan worden ingedrukt door bijvoorbeeld je eigen arm.

 115. marlene peters Reageer

  ben vorige week gevallen en heb nu pijn aan mijn linker zijde, vooral met hoesten. Van buitenaf is niks te zien, en ook kan ik ’s nachts goed slapen, maar als ik uit een zittende houding overeind kom, doet dat flink pijn. Moet ik hiermee naar de huisarts of gaat dat vanzelf over?

 116. Mijn echtgenote heeft last in haar linker ribben/tussenribben, bovenaan. De specialist vindt niets, ook niet na een echografie en nucleaire scan. Zijn het spieren of zenuwen? Feit is dat zij vooral pijn krijgt bij het stilzitten met de arm (o.a. tv-kijken) en de pijn strekt zich uit van rib tot in de hand. Kan iemand mij helpen? Zijn het spieren of zenuwen of wat? Zij krijgt enkel pijnstillers, maar dat neemt de oorzaak niet weg. Dank voor uw hulp. Marc De Keyser

 117. Sinds 4 maanden heb ik erge last links onder mijn laatste rib. Heb lijkt erachter te zitten. Het begon met een blaasontsteking die na 2 antibiotica kuren alsnog 3 weken na stoppen met de medicatie overging in een nierbekkenontsteking. Na nog 3 antibiotica en een dag in het ziekenhuis was deze nierbekkenontsteking verdwenen. De pijn die ik toen had is weggebleven. Het enige wat er achter is gebleven is die zeurende pijn bij mijn rib / achter m’n rib. als ik buk doet het heel erg zeer , en voelt als iets wat word ingedrukt. Bij lang onderuit zitten of liggen begint het ook te zeuren en pijn te doen en het enige wat helpt is een andere houding aannemen. De pijn is dus uit te lokken. Maar zolang ik niet buk of te lang op 1 manier zit heb ik er geen last van. Ik heb al een echo gehad van m’n nieren, en dat wees niks uit. Al zeker 15x bij huisarts geweest en nu bij internist die het nu gooit op m’n darmen en zelf kan ik me daar niet in vinden . Het voelt niet als me darmen! Ik heb nu laxeermiddel gekregen en slik dit nu elke dag al 4 weken maar merk geen verschil. En nu zegt zij dus dat ze het ook niet weet en daarmee is het klaar. Weet iemand wat het is? Ik wil van die pijn af het beïnvloed m’n dagelijks leven , het kan toch niet zijn dat ik zomaar pijn krijg en dat het dan nergens vandaan komt? Medische achtergrond : maagzweer al vanaf m’n 4e jaar en slikt daar elke dag medicatie voor. Ik ben nu 26jaar. Voor de rest gezond. Groeten Sandra

  • Ilse Lesaffer

   Na een antibioticakuur kan je een schimmel in je slokdarm ontwikkelen. Dat geeft klachten zoals jij ze beschrijft; bij mij zelfs krampen van de slokdarm alsof ik een balletje had ingeslikt, evenals pijn tussen de schouderbladen. Dit is aan het licht gekomen na een maagonderzoek. De schimmel is behandeld met antibiotica en klachten zijn helemaal verdwenen, het loont de moeite om dit eens te bespreken met je huisarts.

  • Beste Ilse, Bedankt voor de aanvullende informatie. Het lijkt me alleen onjuist dat de schimmel uiteindelijk is behandeld met een antibioticum: een middel tegen bacteriën wat de schimmelinfectie in eerste instantie heeft veroorzaakt. Dit even om verwarring/misverstanden bij andere lezers te voorkomen. Groeten, Paul

 118. Hallo, ik heb nu sinds een week net onder m’n rechter rib pijn die komt en gaat. Het is een zeurende, vage pijn en soms voel ik het ook aan mijn rechterzij. Verder geen koorts, vermoeidheid of wat dan ook en ook ontlasting en urine zijn goed. Ben vrijdag naar de huisartsenpost geweest, maar die dacht aan een galsteen die vastzit. Ik herken echter de symptomen en pijn daarvan helemaal niet. Ik moet nu een echo laten maken, maar word erg bang van internet; leverkanker is ’t eerste wat naar boven komt. Heb mijn zus 3 maanden geleden verloren aan een hersentumor, dus ik zit echt in zak en as. Herkent iemand deze pijn?

  • Hoi Nadia, Waarschijnlijk heb je galstenen. Ik heb galstenen en herken deze pijnen heel goed. Bij mij zijn de pijnen aan beide ribben aan de onderkant die doortrekken naar de rug. Ook heb ik pijn aan mijn lever, maag en darm. Volgens mijn arts komt het door de galsteen. Ik word op 27 september geopereerd.

 119. Hallo, Mijn naam is Julie en ik ben 37 jaar. Ik profiteer v/h leven, ben een bezige bij, maar sporten staat op een laag pitje. Alleenstaande, huisje gekocht en helemaal aan het renoveren. Na 3 jaar is een keuken nog niet geplaatst waardoor een gezonde maaltijd (groentjes, vitaminen, vlees, aardappelen…) vaak ontbreekt. Kant-en-klare schotels: niet voldoende hé! MIJN VRAAG: kan het zijn dat mijn botten (o.a. ribben en borstbeen) hierdoor brozer zijn geworden? Drink dagelijks zo’n liter natuurlijke sojamelk… Oorzaak pijnlijke ribben: zo’n 4 keer gekneusde rib(ben). Een keer na stevige knuffel, niet meer dan dat. Drie keer tijdens vrijpartij (absoluut geen extreme toestanden etc.). Partner iets te fel zich tegen me aandrukt!? Graag antwoord op de volgende vraag a.u.b.: Kan dit, is het normaal of ia het nodig om een specialist te raadplegen (vanwege broze botten)!? Alvast bedankt,
  Groetjes, Julie (Belgisch Limburg)

  • Voeding is een van de allerbelangrijkste aspecten als je het hebt over de hardheid/broosheid/flexibiliteit van botten. Je botten ontlenen hun samenstelling immers aan de voedingsstoffen die je binnenkrijgt (mineralen, eiwitten, fytonutriënten, vitamines etc.). Calcium (“kalk”) speelt een rol, maar vitamine D3, magnesium, vitamine K2 en bepaalde isoflavonen zijn minstens zo belangrijk! Al met al zou de poreusheid van je botten absoluut te maken kunnen hebben met je voeding, maar ik kan eigenlijk niets inhoudelijks vaststellen over jouw specifieke situatie; daarvoor heb ik immers te weinig inzicht. Gekneusd botten door een knuffel zijn in ieder geval NIET “normaal”, dus het kan sowieso geen kwaad om hier eens informatie over in te winnen bij een arts. Succes & sterkte, Paul

 120. Hoi Paul, Mag ik even een paar kanttekeningen zetten bij jouw stukje? Ik wil je er even op opmerkzaam maken dat we niet spreken van een ribbenkast, maar van een ribbenkas. Een kast is een meubel met deuren of laden, een kas is een holle ruimte. Je schrijft wel heel correct borstkas. Verder onder punt 6. De meeste ribben zitten aan de voorzijde vast aan het borstbeen (niet borstwervel) en aan de achterzijde aan de borstwervels. De term ruggenwervel is geen benaming van een deel van de wervels. Misschien kun je met deze kanttekeningen het artikel rectificeren. Groetjes

  • Beste Coolen, Rectificaties zijn natuurlijk altijd van harte welkom en worden ten zeerste gewaardeerd. Ik ben het in dit geval alleen niet met je eens. Een kas gebruik ikzelf om mijn eetbare planten en vruchten in te kweken, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat de term ‘borstkas’ daarmee incorrect is. De gangbare term is naar mijn weten wel degelijk ribbenkast en niet ribbenkas; wellicht ben je in de war met de term ‘borstkas’. Voor zover ik kon vinden, staat er nergens de uitdrukking ‘borstwervels’ in bovenstaande tekst, maar wellicht zie ik die over het hoofd. Een “doorsnee” wervelkolom oftewel ruggengraat bestaat voor zover mij bekend is uit 7 nekwervels (cervicale wervels), 12 borstwervels (thoracale wervels), 5 lendenwervels (lumbale wervels) het heiligbeen (sacrum): een vergroeiing van 5 (sacrale) wervels, en tot slot het stuitje oftewel staartbeen (os coccygis): een vergroeiing van meestal 4 staartwervels. De thoracale wervelkolom (het deel tussen nek nek en flanken) houdt voor zover ik weet de ribben op zijn plek aan de achterzijde van het lichaam. Tot slot wordt de term ‘ruggenwervel’ veelal gebruikt om een willekeurige wervel binnen de ruggengraat/wervelkolom aan te duiden. Hij wordt echter ook vaak als synoniem gebruikt voor ‘borstwervel’ (thoracale wervel) omdat de borstwervels grotendeels ter hoogte zitten van de bovenrug. Hopelijk verheldert dit mijn bedoelingen met bovenstaande tekst. Hoe dan ook: enorm bedankt voor je oplettendheid. Ik lees de tekst morgen sowieso nog even grondig door en doe zo nodig aanpassingen, al is het maar om misverstanden te voorkomen. Groeten, Paul

 121. Hallo, Mijn naam is dus Sarah en ik ben 41 jaar oud, schilder/behanger van beroep (al 20 jaar), mama van 2 kids en heb een vriend. Sinds 1 augustus kamp ik met 4 gebroken ribben door een ongeval; de pijn was echt ondraaglijk. Nu, 1 week later, gaat het overdag nog redelijk, maar de nachten zijn echt een ramp. Ik ben beperkt tot lichte, huishoudelijke taken en veel heeft men niet aan me. Ik kan sinds gisteren weer autorijden en dingen van op de grond oprapen. Ik heb heel veel moeite met simpele dingen: beha aandoen, haar wassen, schoenen aandoen, een bokaal openen, een fles wijn ontkurken, mijn hond kammen enz. Normaal moet ik maandag weer werken, zou dat lukken? Men spuit 2x per dag Diclofenac 75 mg omdat mijn maag de pillen niet verdraagt. In het verleden heb ik op het werk of tijdens het sporten wel eens ribben gekneusd, maar gebroken voelt toch helemaal anders. Ik voel ze bij momenten echt kraken en bewegen, echt griezelig. Slapen doe ik bijna niet liggend, mijn ademhaling vermindert erdoor, overdag als ik rondloop of zit valt het best mee. Ik vraag me nu af hoelang dit zal duren? Groetjes, Sarah

 122. In januari viel ik vanaf een paard op een hek en had vanaf dat moment heel veel pijn in mijn ribben. Het werd steeds iets minder, maar ik heb er nu nog steeds last van in mijn onderste ribben, aan beide kanten. Het wordt inmiddels niet meer minder en heb al wat dingen van de dokter gekregen, maar ook daar wordt het niet meer beter door. De dokter weet ook niet wat het is, weten jullie het? Ik hoor het graag! Ik ben pas 13 en wil hier graag vanaf! Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Xxx Anna

 123. Ik heb pijn tussen de ribben, nadat ik last kreeg van gordelroos. Heeft dit met elkaar te maken? Gr. Bert

 124. Dag allen, Eind 2011 ben ik betrokken geraakt bij een verkeersongeval waarbij ik ter hoogte van de linker schouder een 6-tal ribfracturen en verspreid over het lichaam kneuzingen opliep. De pijnklachten omschrijf ik als zeurende kiespijn, messteken en zaagbewegingen ter hoogte van de fracturen en vertakking/uitstraling naar schouder en onderrug. Deze is vrijwel continu aanwezig en vlamt 5 tot 10 keer per uur op, zodanig dat ik een andere houding moet aannemen. Ruim anderhalf jaar na dato slik ik nog dagelijks morfine-achtige pijnstillers (oxycontin en oxynorm). Ik volg nu o.a. fysiotherapie en ergotherapie, maar heb niet de indruk dat er vooruitgang plaatsvindt. Ben geadviseerd andere ‘coping stijlen’ met pijn aan te leren. Dit helpt wel, maar geeft geen pijnverlichting. Ik word er erg weemoedig van. Heeft iemand iets herkenbaars meegemaakt en/of behandeladviezen? Ik verneem ze graag!

 125. Kan iemand helpen? Ik heb pijn, precies tussen de ribben… Het trekt door tot in de rug en tot aan mijn schouders en nek en soms heb ik het gevoel dat mijn borst ervan slaapt… Het is erg degoutant. Weet iemand mij te vertellen wat het is of is er iemand die iets gelijkaardigs heeft?

 126. Ik heb af en toe flink scherpe steken aan de rechterkant op de ribben. Het is heel gemeen, maar ben er wel steeds na 5 minuten weer vanaf. In- en uitademen geeft geen extra pijn. Ben ook een paar dagen terug wakker geworden van een borende pijn in de buik, zeker bij rechts draaien. Na een glas melk was het vrijwel meteen weg en kon ik doorslapen. Heb eigenlijk altijd wel pijn op de borst, soms met hartangst, maar toch kan ik 12 km 300 watt trappen op de ligfiets, Het word dan even erger, maar later beter. Links tussen een rib is het pijnlijk als ik er druk of masseer, die pijn is ook heel erg scherp van gevoel. Eigenlijk doen veel spieren doen zeer als ik op bepaalde punten druk, al jaren. Niks gevonden al die jaren, maar alle ellende is wel begonnen na ziek zijn in 1996, ik had toen een heel plotselinge en heftige maag-darminfectie en moest overgeven en had tegelijkertijd diarree. Alles kwam eruit, de gehele nacht lang. Als ik zit achter de pc zijn de messcherpe pijnscheuten het ergst, maar ik zit dan ook altijd wel in elkaar gedoken achter de pc te luieren. Vriendelijke groet, Kees

 127. Hallo, Ik heb door toedoen van kinkhoest nu aan een stuk door pijn en dat vanaf december 2012. Borstbeen, oksels, schouders, ribben voor- en achterkant bovenrug: pijn, steken, branderig gevoel, en erg benauwd op de borst. Alsof ze een bankschroef aandraaien waar ik tussen zit… Heb alles al geprobeerd qua medicatie en niks helpt. Zou dit Tietze kunnen zijn?

 128. Ik heb al jaren (vanaf 2008) pijn aan de linkerzij bij een rib. En als ik erop lig ’s nachts heb ik er behoorlijk pijn aan. Ik heb het vermoeden dat ik bij mijn insuline-injecties toentertijd een rib heb geraakt met een naald. Vanaf die tijd zit deze pijn er en wellicht is er toen een naaldje afgebroken tegen mijn rib aan.

 129. Ik heb afgelopen kerst zoveel gehoest dat ik flink gekneusde ribben heb opgelopen. Nu blijf ik flinke pijn aan de rechterkant houden en ook bij langdurig staan of zitten zonder rugleuning heb ik het gevoel dat mijn rug “gebroken” is. Ik weet niet hoe te gaan zitten of staan op dat moment. Maar dat heb ik alleen bij langdurig staan of zitten, dus verder niet. Maar die ribben doen mij zo’n pijn. Durf ergens niet naar de dokter te gaan omdat ik bang ben voor iets ernstigs, bijvoorbeeld kanker. Kan iemand mij zeggen in welke richting ik moet zoeken of mij geruststellen?

 130. Na een 2e hartoperatie, nu 10 jaar geleden, heb ik regelmatig hevige pijn onder de linkeroksel en op het borstbeen. Meerdere malen heb ik een intercostaal blok laten plaatsen in de pijnkliniek, maar toch komt dit altijd terug. De gehele linkerkant is nu zodanig overgevoelig dat ik niet meer weet wat gedaan, dan pijnstillers slikken… Met andere ongemakken tot gevolg. Kan iemand mij raad geven? Want bij de huisarts kom ik ook niet meer verder…

 131. Heb al sinds 10 maanden stekende flankpijnen + zeer gevoelige tussenribspieren tussen rib 11 en 12. Doe al verschillende maanden Kine + 4x per week buikspieroefeningen Core/Stability zonder resultaat. Pijn wordt telkens erger als er druk op komt te staan zoals tijdens de zithouding, vooroverbuigen etc. Wie herkent dit probleem ook? Is rust misschien niet beter? Help! Dit is niet meer leefbaar, ik kan niet eens meer zitten zonder stekende pijn!

  • van der steen geertje

   Hallo, Ik heb gedurende 4 weken een onophoudelijke pijn aan de linkerzijde onderaan de ribben. Het is een stekende pijn die blijft aanhouden. Met ontstekingsremmers -met name Spifidem- is het uit te houden, maar aangezien dit zeer slecht is voor de maag wordt het niet aangeraden voor langdurig gebruik. Ook heb ik pleisters gehad en moet per dag of nacht naargelang de meeste pijn deze opleggen. Ze zijn goed voor 12h. Ik heb alle onderzoeken gehad: hersenscan, gastroscopie, echografie, bloedonderzoek, botscan en alles is normaal behalve de blijvende pijn. Vandaag is mijn laatste optie: de neuroloog. Als deze geen uitsluitsel kan geven, ga ik verder naar een Universitair Ziekenhuis, want dit is niet te dragen voor je ganse leven. Als het een beknelde zenuw zou zijn tussen rib en kraakbeen, is de mogelijkheid deze door elektrische impulsen onschadelijk te maken. Op hoop van zegen vindt de neuroloog een oplossing.

  • Heeft de neuroloog iets gevonden? Ik zit al 10 maanden met stekende pijn in beide flanken. Ook al 6 dagen opname door de neuroloog, met talrijke onderzoeken, maar ze vinden niets. Heb al acupunctuur, osteopaat, proef-infiltratie en stillegging van zenuw aan rib 12 ondergaan, maar zonder resultaat. Heb direct pijn in zithouding. Wie weet raad?

 132. Ik heb momenteel pijn aan de linkerkant, net onder de onderste rib aan de voorkant/zijkant. De pijn loopt door tot mijn navel en voelt ook wat warmer aan die kant in vergelijking tot de rechterkant. Ook het gevoel dat een bepaalde spier wat hard is. Het komt in vlagen: stekende pijn/buikpijn. Vooral bij een stuk lopen, maar ook zittend op de bank. Een hele tijd terug heb ik hier ook al eens last van gehad op exact dezelfde plek. Daarna echo gehad i.v.m. nierstenen; was niets te zien. Weer een poos erna nog in behandeling geweest voor lichte hernia (l4 en l5) en had het bekken in onbalans staan (bekkeninstabiliteit was het net niet, maar wel vergelijkbaar). Bij bekkeninstabiliteit is er vanbinnen meer aan de hand, ik denk gekomen door vallen met de fiets in de sneeuw (tot 2x toe). Maar goed, ik weet dus niet meer waar ik het moet zoeken. Iemand dezelfde klachten en ook eventueel een diagnose gehad? Graag reactie!

 133. Hallo Allemaal, Ik heb sinds 1998 pijn in de ribben vanwege een deur die ik tegen mijn borstbeen heb gehad. In het begin ook heeeel veel last gehad; heb toen diclofenac als medicatie gekregen en gebruik het nog steeds. In het begin heb ik het een keer zo erg gehad dat ik niet van de stoel op durfde te staan doordat ik bang was dat ik onderuit zou gaan. Heb nog altijd last van de ribbenkast en ga binnenkort naar de huisarts. De pijn is ook niet altijd te harden, tot jankens toe.

  • Hanneke Moerland

   Heb ook Diclofenac gehad voor 2×10 dagen met zuurremmers. Dat is nu 1 maand geleden; nu komt het echter weer terug… wat te doen? Rust neem ik genoeg…

 134. Ik heb zelf vanuit het niets een gebroken rib opgelopen, waar ik blijkbaar al 2 jaar mee loop. Als je erop drukt hoor je een soort “klik”… Alsof je een knopje indrukt. De rib is van mijn middenrif afgescheurd zegt de arts. Het is een linker rib, maar nu heb ik het gevoel alsof aan de rechterkant ook iets gaande is. Alsof die rib ook brekende is. Je hoort gewoon een getik van achter m’n ribbenkast. En dat gaat best hard. Als m’n moeder 4 meter verderop staat, hoort ze het nog overduidelijk. Ik had vorige week ineens een klaplong aan de rechterkant wat begon met die botpijnen, net alsof er een kraakbeenbult op m’n rib is ontstaan (je hoorde dus ook dat tikkende geluid van achter de borstkas)… Ik heb jarenlang gerookt, ook aardig wat wiet. Gelukkig mee gestopt, nu 2 weken. Maar m’n rib geneest sowieso niet. Die moeten ze aan elkaar zetten met een plaatje. Heb het al 2 jaar en eindelijk is er een arts/specialist die zegt dat hij het weet op te lossen. Maar omdat ik nu ook aan de andere kant last heb, weet ik nou niet of ik het wel moet laten opereren of dat er dan juist extra spanning op de ribben ontstaat waardoor die aan de rechter kant misschien ineens ook breekt… Het vreemde is: ik zou dinsdag geopereerd worden aan die rib die van m’n middenrif afgebroken is, maar die klaplong kwam dus ineens tussendoor, 3 dagen voor de operatie, waardoor ik die operatie sowieso 2 maanden moet uitstellen. Maar het beangstigende is dat het gevoel dat rechts waar ik die klaplong heb gehad ook een spanning op de rib staat. Ik ben zo bang dat als ze de linker rib aan elkaar zetten door de druk de rechter rib ook afbreekt. In het verleden heb ik ook maagzweren gehad en een aangetaste reflux. Vaak last van maagzuur, waarvan ik me ook afvraag of dat er ook iets mee te maken heeft. Ik ben een beetje radeloos… Misschien weer iemand meer. Zelfs echo’s, foto’s etc. hebben de eerste anderhalf jaar niks kunnen bewijzen totdat ik die specialist trof. Maar die kan me blijkbaar dus ook niet alles vertellen… Mensen met ervaring hiermee? Of ben ik echt de enige…

  • Beste, Is het klikken van de ribben ondertussen opgelost? Ik heb er zelf 9 jaar mee rondgelopen en ben na een zeer lange zoektocht eindelijk geholpen. U mag mij altijd contacteren. M.v.g. Griff

 135. Ik zocht hier hopend op een antwoord. Al enkele maanden heb ik een drukkend gevoel aan beide zijden aan de onderkant van mijn ribben. Het voelt alsof ik gewoon onderaan 1-2 ribben teveel heb en geen plek genoeg in mijn lichaam. Als ik zo recht mogelijk, bijna gestrekt ga zitten gaat het enigszins, maar het is zo ongemakkelijk en het drukt ook op mijn buik eronder. Ik zou graag weten wat dit is en vooral hoe ik ervan af kan komen.

 136. Paul, Marco, Klinkt allemaal bekend. Ik ben een jaar geleden uitgebreid onderzocht. Ik bleef al een half jaar klagen over pijn in de onderste ribben en het leek alsof er telkens een egel tegen de onderste ribben drukte die zo nu en dan zijn stekels uitstak. Ook diep ademhalen was pijnlijk. Onderuit gezakt zitten, liggen op de zij, schuin bukken, allemaal pijnlijk. Zelfs een echo en botscan gehad. Uiteindelijk bij de reumatoloog terechtgekomen die de diagnose “slipping rib syndroom” vaststelde met waarschijnlijk xiphodynie [red: xiphoidalgia c.q. xiphodynia]. Niets aan te doen. Zo nu en dan heel pijnlijk. Met andere woorden: mee leren leven. Als het echt heel erg wordt, kun je pijnstillers voor laten schrijven. Bij mij zijn de pijnklachten minder dan een jaar geleden, maar zo nu en dan steekt het de kop weer op. Advies: Google eens op dit syndroom en misschien is het herkenbaar. Sterkte! Groeten, Marieke

 137. Sinds een aantal maanden heb ik last van de rechterkant van m’n buik, rechtsboven net onder het middenrif, tegen mijn ribben aan. Na een weekje of 2 kwam er steeds een bal naar buiten zetten die ik weer naar binnen kon drukken. En die ontstond meestal doordat ik in elkaar gekrompen zat als ik in de bus naar huis reed. Vanuit Rotterdam rijden wij 1,5 uur en dan slaap ik meestal even. Dan zat ik onderuit gezakt in de bus te slapen en kwam steeds die bal tevoorschijn of kreeg ik stekende pijn. De arts zei dat het een ontsteking was bij m’n ribben. Ook hebben ze een echo gedaan om te kijken of het een scheurtje was in m’n buikvlies, maar daar was geen sprake van. Dus ik kreeg 3 weken geleden een injectie met cortisol en nu heb ik geen last meer van dat er een bal naar buiten komt. Het was net een (groot) golfballetje. Maar nu heb ik er nog steeds last van en alleen als ik onderuit gezakt in slaap val. Alsof iets bekneld raakt dan of zo… Ik denk dat het een ontstoken tussenribspier is. Het is echt zeer vervelend en pijnlijk… Weet iemand hier meer over? Of is er iemand die dezelfde symptomen heeft (gehad)? Bij mij zit de pijn ook altijd precies op 1 plek. En soms zijn aan die kant de ribben ook gevoelig. Wie kan mij helpen!? Groeten, Marco

  • Beste Marco, Jouw symptomen doen inderdaad heel erg denken aan een buikwandbreuk oftewel een “hernia” c.q. “uitstulping” van het buikvlies. Wel vreemd dat er momenteel geen bobbel meer ontstaat terwijl de pijnklachten aanhouden. Als ik jou was, zou ik met het verhaal dat je hierboven hebt getypt teruggaan naar de huisarts. Het is namelijk erg duidelijk en specifiek, dus misschien dat je arts er iets van opsteekt en je verder kan helpen. Groeten & sterkte, Paul

  • Dit klinkt als ACNES (Anterior/Abdominal Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome). Google er maar eens op. Groetjes!

  • Beste Marco, Heb je al een idee wat je hebt? Ik herken immers alles wat je beschrijft. Als ik nies, een gekke beweging maak of bv buikspieroefeningen doe, raakt er bij mij iets bekneld (zo voelt het althans) net onder m’n ribben. Het is bij mij echter niet altijd op dezelfde plek, maar wel erg pijnlijk. Zodra ik het naar binnen heb gedrukt is het weer over. M’n ribben voelen dan nog wel even gevoelig aan. Ben heel benieuwd of er meer mensen zijn die dit herkennen en inmiddels weten wat ze “mankeren”.

 138. Ik heb in 1 keer de pijn in mijn rechterkant van de ribben gekregen, halverwege de zij. De pijn is niet constant heftig. In het begin had ik erge pijnaanvallen, letterlijk adembenemend. Nu is het nog steeds pijnlijk om diep adem te halen en te bukken. Dus wie doet mijn sokken aan? Het is geen klaplong of ontsteking. Op de zij liggen kan niet, op geen van beide kanten. Zitten is ook een pijnlijke ervaring. Het zit precies op 1 plek. HELP!

 139. A. van den Hoogen Reageer

  Na een niersteen-aanval blijf ik een zeurende pijn in mijn linkerflank houden rond de zwevende rib. Ik heb diverse onderzoeken gehad, maar daar komt niets uit. Is dit bij u bekend? Volgens de internist is het een spierenkwestie.

  • Ik heb ook pijn in mijn linkerflank, maar niet rond de zwevende rib. De zwevende rib drukt tegen mijn linker long en ’s nachts lig ik uren waker van de pijn!

 140. Ik weet niet goed of ik hier ook mee te maken heb… Ik heb pijn als ik langer dan 6 uur slaap, dan kan ik niet meer liggen van de pijn. Als ik dan een uur of 2 wakker ben gaat het over en heb ik de rest van de dag geen last meer. Ik denk dat het dus geen van bovenstaande oorzaken kan zijn hè?

  • Heel herkenbaar! Al een oplossing! Kwam bij mij na de bevalling.

  • Hallo Ann, ik heb dezelfde pijn als jij hebt. Na een paar uur slapen moet ik opstaan van de pijn aan mijn ribben, links, rechts, vanachter het doet allemaal pijn. Overdag trekt het wat weg. Heb je intussen al ontdekt wat de oorzaak is? Of weet misschien iemand anders het?

 141. Renate Lantinga Reageer

  Ook ik heb al jarenlang last van pijnlijke ribben. Ik heb al verscheidene onderzoeken gehad, maar er komt nikt uit. Nu ik dit zo lees denk ik zelf aan ontstoken rib-spieren of rib-aanhechtingen, maar ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet of hoe ik dit naar mijn arts toe kan communiceren zonder dat ik weer wordt afgepoeierd of een sneer krijg.

 142. Ik heb al heel lang last van pijn bij de ribben en blijk nu het syndroom van Tietze te hebben. Jammer dat ik dit stuk niet veel eerder ben tegengekomen. :(

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.