Afvallen met CLA pillen – toelichting & gebruik

Diverse onderzoeken wijzen uit dat de stof CLA je zou kunnen helpen om een slanker en gezonder lichaam te bewerkstelligen. Er komen dan ook steeds meer supplementen en pillen met CLA op de markt. Maar wat zou CLA nou eigenlijk voor je lichaam kunnen betekenen en in hoeverre is de werking van CLA wetenschappelijk bewezen? En hoe zit het met CLA pillen en supplementen? Zijn die eigenlijk wel gezond? Je leest het allemaal in dit artikel!

Wat is CLA?

CLA is de afkorting van Conjugated Linoleic Acid oftewel geconjugeerd linolzuur. CLA is dus linolzuur oftewel een vorm van tweevoudig onverzadigd omega-6-vetzuur. Omega-6-vetzuren (en dus ook CLA) zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat het menselijk lichaam CLA linolzuur niet zelf kan produceren, maar wel nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Mensen kunnen CLA vetzuren binnenkrijgen via de voeding en er zijn bovendien pillen en supplementen met CLA op de markt.

Afvallen met CLA pillen & wetenschappelijk onderzoek

Er zijn diverse wetenschappelijke studies verricht naar het effect van de inname van CLA (pillen) op afvallen, afslanken en de lichaamssamenstelling van mensen. Deze studies tonen over het algemeen aan dat CLA ervoor zorgt dat de hoeveelheid lichaamsvet afneemt, terwijl de hoeveelheid vetvrije lichaamsmassa juist toeneemt. (bron) Dit betekent dus dat CLA niet zozeer voor minder gewicht op de weegschaal zorgt, maar wel voor minder vet en meer spieren. Je krijgt dus een mooier en strakker figuur door het gebruik van CLA.

Wat is het exacte effect van CLA?

Onderstaande effecten van CLA zijn wetenschappelijk onderbouwd. In deze studies werd het gebruik van CLA pillen vaak gecombineerd met een gezonde levensstijl, lichaamsbeweging en krachtsport. Kort gezegd kent CLA de volgende effecten m.b.t. afvallen:

 • Gaat vetopslag tegen
 • Bevordert spieropbouw & beschermt spieren (waardoor je lichaam meer calorieën verbrandt)
 • Verbetert metabolisme (stofwisseling)
 • Gunstig effect op cholesterolniveau & bloedsuikerspiegel

Andere effecten van CLA op je gezondheid

Diverse onderzoeken wijzen overigens uit dat CLA nog meer positieve effecten op je gezondheid heeft. Zo blijkt CLA volgens diverse onderzoeken een kankerremmende en kankerbestrijdende werking te hebben. Daarnaast zou CLA je immuumsysteem verbeteren.

In welke voeding zit CLA?

CLA zit van nature in dierlijk vet. Eet je dus vlees of zuivel, dan krijg je op die manier CLA binnen. Met name vlees, eieren en zuivelproducten die afkomstig zijn van grazende (grasetende i.p.v. graanetende) dieren bevatten relatief veel CLA. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten van koeien, schapen en geiten. (bron) Goede bronnen van CLA zijn dus o.a. melk, boter, kaas & vlees van grazende dieren.

De exacte hoeveelheid CLA verschilt echter enorm per voedingsmiddel, per seizoen en zelfs per dier. Zo blijkt zachte, jonge kaas bijvoorbeeld meer CLA te bevatten dan oudere, hardere kaassoorten. Daarnaast zorgt de hedendaagse bio-industrie (techniek, voeding & leefomstandigheden) ervoor dat de hoeveelheid CLA in dierlijke producten die wij in de standaard supermarkt kopen, een stuk lager is dan vroeger. Zodoende krijgt de gemiddelde mens nog maar ongeveer 1 gram CLA per dag binnen.

Hoe zit het met CLA pillen & supplementen?

Dankzij bovenstaande positieve resultaten en effecten van CLA, wordt dit linolzuur steeds vaker in dieetpillen en sportsupplementen verwerkt. Met name de combinatie van CLA en groene thee in pillen is immens populair. CLA pillen en supplementen zijn vrij verkrijgbaar. Je hebt er dus geen recept voor nodig. Je kunt pillen met CLA o.a. kopen bij drogisterijen zoals Kruidvat, winkels die vitamines en voedingssupplementen verkopen en online webshops. Onderstaand een aantal veelgestelde vragen en onderwerpen m.b.t. het gebruik van CLA pillen.

Dosering CLA pillen

Op basis van diverse wetenschappelijk studies wordt een dagelijkse hoeveelheid van 3 tot 3,5 gram (3500 mg) CLA aangeraden. Een hogere dosering zou niet nuttig zijn en zelfs negatieve gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. Houd je dus altijd aan de voorgeschreven dosering van een CLA supplement. Staat er geen dosering op de verpakking? Een CLA pil of tablet bevat doorgaans 500 tot 1000 mg. Op basis daarvan kun je uitrekenen hoeveel pillen je dient te nemen om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid CLA te komen. Houd er rekening mee dat een supplement nooit volledig uit CLA bestaat, maar bijvoorbeeld voor slechts 75%.

Hoelang werkt CLA?

Volgens een studie uit 2007 zou CLA het beste werken in de eerste 6 maanden. Na 2 jaar werden er bij het desbetreffende onderzoek geen gunstige effecten meer gevonden bij het gebruik van CLA pillen.

Voeding met CLA versus pillen met CLA

Omdat er over het algemeen niet erg veel CLA in de hedendaagse voeding zit, zou je enorme hoeveelheden vetrijk vlees en zuivel moeten eten om voldoende CLA binnen te krijgen via voeding. Indien je wilt afvallen of in ieder geval niet wilt aankomen, dan gaat je voorkeur daar waarschijnlijk niet naar uit. Een goed alternatief is dan dus een CLA supplement. Er zijn echter een aantal tegenstrijdige onderzoeksresultaten met betrekking tot CLA in voeding en CLA in dieetpillen. De samenstelling van CLA zou bij bepaalde pillen anders zijn, waardoor deze pillen geen effect hebben of zelfs een averechts effect kunnen hebben op de gezondheid. Bij een groot deel van de onderzoeken naar CLA werd overigens gebruik gemaakt van CLA pillen.

Is ieder merk CLA pillen even goed?

Nee, het tegendeel is zelfs waar. Er zijn minimaal 28 isomeren (stoffen) die tot de CLA-familie behoren. Bovenstaande onderzoeksresultaten en effecten worden veelal gelinkt aan een bepaalde vorm (samenstelling) van CLA. Deze samenstelling is inmiddels gepatenteerd en op de markt gebracht onder de merknaam “Tonalin”. De formule van Tonalin wordt overigens in diverse CLA supplementen gebruikt, waaronder CLA pillen van de merken Natrol, Jarrow Formulas en Nature’s Way.

Andere vormen en samenstellingen van CLA zouden geen effect hebben of zelfs averechts werken voor je gezondheid. Voor het effect van CLA pillen van het merk Tonalin zijn dus de meeste bevestigende wetenschappelijke studies. De CLA die in deze pillen wordt verwerkt, wordt verkregen uit natuurlijke saffloerolie. Deze vorm van CLA zou een stuk effectiever zijn dan pillen met CLA dat verkregen is uit zonnebloemolie.

Brengt het gebruik van CLA pillen of tabletten risico’s met zich mee?

Er bestaan een paar wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat het gebruik van bepaalde samenstellingen van CLA negatieve gevolgen voor de gezondheid zou kunnen hebben. Hierbij worden onder andere een verhoogde kans op diabetes en een verhoogd cholesterol genoemd. Er zijn echter evengoed studies die deze resultaten juist weer tegenspreken. Conclusie: de algemene opvatting is dat het gebruik van CLA geen kwaad kan. Wees je er echter bewust van dat er een aantal tegenstrijdige onderzoeksresultaten zijn op dit gebied. Let goed op eventuele lichamelijke klachten en veranderingen tijdens het gebruik van CLA pillen. Raadpleeg altijd je huisarts indien je vragen of twijfels hebt over het gebruik van CLA pillen.

Ervaring met CLA pillen?

Slik jij zelf CLA pillen? Laar hieronder dan a.u.b. weten welk merk je slikt en wat jouw ervaringen tot nu toe zijn!

15 reacties op “Afvallen met CLA pillen – toelichting & gebruik

 1. Stijn ·

  Ik zou graag De CLA van Clean Nutrition (CN) willen gaan gebruiken… Weet iemand of deze goed zijn? Groeten, Stijn

  Reageer
 2. scamp ·

  slechte informatie ZONNEBLOEMOLIE is bijna puur CLA

  Reageer
  • Paul ·

   Wat is slechte informatie? Ik citeer bovenstaand artikel: “Andere vormen en samenstellingen van CLA zouden geen effect hebben of zelfs averechts werken voor je gezondheid. Voor het effect van CLA-pillen van het merk Tonalin zijn dus de meeste bevestigende wetenschappelijke studies. De CLA die in deze pillen wordt verwerkt, wordt verkregen uit natuurlijke saffloerolie. Deze vorm van CLA zou een stuk effectiever zijn dan CLA dat verkregen is uit zonnebloemolie.” CLA (‘conjugated linoleic acid’ oftewel ‘geconjugeerd linolzuur) is een term die wordt gebruikt voor verscheidene specifieke vormen / isomeren van linolzuur. Dubbele bindingen worden geconjugeerd genoemd indien in een meervoudig onverzadigde verbinding de dubbele bindingen door één enkele binding van elkaar gescheiden zijn en in hetzelfde vlak liggen (C=C-C=C), waardoor aanvullende mesomere stabiliteit optreedt. Er zijn dus verschillende vormen van CLA; en de ene is de andere niet. Vandaar dat men nog altijd veelvuldig wetenschappelijk onderzoek verricht naar de verschillende vormen van CLA. Een heleboel zonnebloemolie nuttigen, is dan ook niet per definitie raadzaam.

 3. Ria van Gool ·

  Ik gebruik al jaren CLA van het Kruidvat, met groene thee en inmiddels zit er ook chilipeper in, ik neem er ’s morgens 2 en ’s avonds 2, daarbij probeer ik goed te drinken… Ik heb wel veel reumatische klachten… is geconstateerd bij de reumatoloog. Ik eet eigenlijk wel goed gevarieerd, maar toch goed afvallen vindt ik van niet. Ik zou meer moeten bewegen, maar dat houdt me op t moment tegen, behoorlijke rugklachten!!! Is het langdurig gebruik van CLA wel goed? En een voedingsdeskundige vond het niks…

  Reageer
 4. Mo ·

  Ik gebruik CLA pillen van GymQueen zijn dit goede?

  Reageer
  • scamp ·

   koop een fles zonnebloemolie veel goedkoper en bijna puur CLA

 5. Makjen ·

  Beste, Bij deze merken CLA-pillen zitten allemaal gelatine in (dierlijk). Heb je ook vegetarische / veganistische merken CLA waar geen dierlijk product in zit?

  Reageer
 6. Inge ·

  Ik slik sinds vandaag de Bio-T pillen van Pharma Nord. Heb er vandaag 6 genomen, 3 x 2. Op dit moment voel ik me echter flauwtjes en plaste ik net bloed. Kan dit een verband zijn of is het toeval?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Inge, Bio-T van Pharma Nord bevat voor zover ik weet de volgende ingrediënten: groene thee-extract (bevat 40% epigallocatechinegallaat, 10% cafeïne), CLA: geconjugeerd linolzuur (vetzuren van saffloerolie), gelatine, glycerol en karamel. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen hoe deze ingrediënten flauwte en bloedplassen kunnen veroorzaken. Ik zou voor de zekerheid echter wel even contact opnemen met je huisarts en bij hem/haar je verhaal doen. Sterkte! Groeten, Paul

 7. Ivo ·

  De CLA supplementen van xxlnutrition, heb ik inmiddels ook uitgeprobeerd. Helaas, het resultaat is 0,0. Ik zelf blijf bij het merk Pharma Nord. Daar heb je direkt resultaat bij.

  Reageer
 8. Ivo ·

  Heb jaren lang CLA geslikt van Pharma Nord. Daar had ik heel goede resultaten bij. Ik at normaal en viel af. De glucosespiegel in je bloed blijft meer constant. Ik zocht naar CLA-producten die goedkoper waren. Dacht dat hetzelfde product zou zijn. Helaas is dat niet het geval. CLA van Pharma Nord is zeker een top product. Maar omdat je er meer per dag van moet gebruiken, is het ook erg duur. Dat het kanker vorming bestrijd, is niet mijn ervaring. Ondanks dat ik dit middel al jaren gebruikte, overviel mij wel deze ziekte. Hiervoor hoeft men dit supplement dus niet te gebruiken.

  Reageer
 9. Wyns Belinda ·

  Beste, Ik heb op de tv bij Dr Oz een docu gezien over het dieet van CLA en was toch wat benieuwd, of je dat zo kan bestellen. Heb onlangs een zittende job en ben toch wat kilo’s bijgekomen. Na 10 jaar thuis te zijn ben ik terug gaan werken, is wel een zittende job, ben nu reeds 8 maanden bezig was een grote aanpassing met een gezin met 3 kinderen. Nu ik het wat gewoon ben zou ik terug wat willen gaan sporten en dat met als hulpmiddel CLA. M.v.g. Belinda Wyns

  Reageer
  • kathleen ·

   Beste, Ik zou deze CLA ook willen uitproberen, maar er zijn zo veel verschillende op het internet dat ik schrik heb dat ik neppillen zou hebben. Heeft u er ondertussen al ergens CLA-supplementen besteld? Zo ja, zijn ze betrouwbaar? Met vriendelijke groeten, Kathleen

  • johan ·

   een betrouwbare CLA supplementen kun je bestellen bij xxlnutrition, heeft veel positieve reviews van de gebruikers gekregen.

  • Ivo ·

   Ook ik slik al jaren CLA. Eerst van het merk Pharma Nord. Daar had ik echt heel goede resultaten mee. Op een gegeven moment ben ik gaan zoeken naar het goedkopere supplement. Want ik vond Pharma Nord wel prijzig. Nu weet ik dat zij een goed middel geven. Andere merken zijn veelal nep. Ik ga mijn lichaam even een rustperiode geven en vermoedelijk zal ik terug stappen naar Pharma Nord. Via internet of aanbiedingen kan je toch wat goedkoper uitkomen. Wil je CLA gaan gebruiken: adviseer ik echt dit merk aan.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.