Afvallen, discipline & de juiste mentaliteit

Fitness · Door Ilse

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik vind dat je voor succesvol gewichtsverlies niet meer nodig hebt dan discipline en de juiste instelling. Natuurlijk is ook kennis over dieet en lichaamsbeweging handig… Maar laten we eerlijk zijn: iedere volwassene weet dat spruitjes gezond zijn en frietjes ongezond… En dat sporten beter is dan sport kijken vanaf de bank.

Wil je eigenlijk wel echt afvallen?

Vraag jezelf eens af of je wel echt wilt afvallen. Want als je dat echt zo graag wilt, dan heb je er toch alles voor over? Zoals onze redactie eerder ook al schreef, verschuilen mensen zich veel te vaak achter slechte excuses en smoesjes. Je begint met een dieet, je valt een beetje af, alles gaat goed… En dan komt de “maar” om de hoek kijken… Denk maar eens aan:

  • Maar het dieet dat ik 2 dagen volgde bleek niets voor mij te zijn.
  • Maar ik heb privé even te veel aan mijn hoofd.
  • Maar ik begin wel opnieuw na het weekend… En dan stop ik ook meteen met roken!
  • Maar ik heb nu toch al iets ongezonds genomen, dus laat ook maar.
  • Et cetera.

Als dit soort drogredenen je ervan overtuigen om van je dieet af te stappen, waar is dan je doorzettingsvermogen? Als we horen dat Lindsay Lohan voor de zoveelste keer naar de afkickkliniek moet wegens haar drugsverslaving, dan rollen we al snel met onze ogen. Maar als je zelf met de 100ste dieetpoging begint dan heb je daar vaak een heel ander gevoel bij. Mensen zijn namelijk goed in het verklaren en vergoelijken van hun eigen tekortkomingen en mislukkingen.

Opgeven is voor mietjes…

Afvallen betekent vechten, doorzetten en lef tonen… Desnoods bikkelen tot je erbij neervalt. Zie afvallen dan ook niet alleen als een manier om je uiterlijk te verfraaien, maar vooral ook als een manier om jezelf te bewijzen dat je ergens volledig voor kunt gaan en nooit opgeeft. Als afvallen mislukt, dan ligt dat niet aan iets of iemand anders, maar aan jezelf. Als afvallen wel lukt, dan mag je trots op jezelf zijn, want succesvol afvallen is een individuele overwinning waar je keihard voor hebt moeten strijden!

Ben jij het met me eens? Of zie jij het helemaal anders? Laat het hieronder weten!

Afvallen & discipline: wees streng, maar niet te streng…

Afvallen is een kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen. Neem je dat stuk taart of laat je het liggen voor een ander? Tekeergaan op de crosstrainer of relaxen op de bank? Een glas cola of een kop groene thee? Drink je je koffie zwart of met een flinke portie koffieroom en kristalsuiker? Stop je na 30 crunches of doe je er nog eens 30? Dit soort beslissingen bepaalt of en hoe snel je afvalt.

Soms is het gemakkelijk om de verstandige keuze te maken; het kan echter ook knap lastig zijn. Met doorzettingsvermogen en vastberadenheid kom je een heel eind, maar af en toe moet je voor de makkelijke uitweg kunnen kiezen. Hieronder enkele tips m.b.t. discipline & afvallen…

1. Ben eerlijk

Ben eerlijk naar jezelf toe. Als je iedere dag toegeeft aan je slechte eetgewoonten en ongezonde behoeften (al is het maar een beetje), dan kom je er nooit. Vooral in het begin is de verleiding erg groot om te snaaien en vette hap af te halen, maar juist de eerste weken is het belangrijk om eerlijk en streng te zijn jegens jezelf. Je moet zowel fysiek als mentaal door de spreekwoordelijke zure appel heen bijten.

2. Verbied jezelf niks

Ontzeg jezelf niks volledig of voorgoed. Eet liever alles zeer sporadisch en in uiterst kleine hoeveelheden. Als je jezelf lekkere dingen helemaal verbiedt, wordt de verleiding om ze te eten alleen maar groter. Als je bij tijd en wijlen aan de smaak wordt herinnerd, al is het maar een beetje, dan zal er minder snel een gemis ontstaan. Bovendien geef je jezelf de kans om tot de conclusie te komen dat chocoladeroomijs, winegums en fabriekscake helemaal niet zo lekker zijn.

3. Zondig af en toe

Als je altijd maar moet afslaan en overslaan, houd je afvallen nooit lang vol. Je moet jezelf dan ook weleens een pleziertje kunnen gunnen als je eenmaal gewend bent geraakt aan je gezonde eetpatroon. Met speciale gelegenheden kun je best een stukje gebak nemen. Als je uit eten gaat, moet een wijntje kunnen. Met de jaarwisseling mag je best een oliebol nemen. En een handje pepernoten met Sinterklaas is ook geen ramp. Neem dus op zijn tijd gewoon een gebakje – desgewenst met slagroom.

4. Ken je grenzen

Zondig niet te makkelijk, want dan verval je al snel weer in je oude gewoonten. Dat je enorm je best hebt gedaan op de crosstrainer is geen reden om jezelf te belonen met een chocoladereep en dat je gezond hebt gekookt, is geen reden om een fles wijn op tafel te zetten. Kortom: het is niet de bedoeling dat je grootse prestaties als excuus gebruikt voor slecht eetgedrag. Af en toe zondigen is nodig om de moed erin te houden, maar het moet een uitzondering zijn; geen regel.

5. Zondig niet te uitbundig

Als je zondigt, zondig dan zo ingetogen en bescheiden mogelijk. Zorg dat je ervan geniet, maar besef dat overdaad schaadt. Neem met Sinterklaas tien pepernoten, niet een hele zak. Neem met Oud & Nieuw één naturel oliebol, niet vijf stuks met poedersuiker. Neem één wijntje bij een gezonde restaurantmaaltijd; niet vier glazen bij voedingsstofloze vettigheid. Probeer dus verstandige keuzes te blijven maken en vooruit te denken, zelfs tijdens het zondigen!

Tot slot

Afvallen zal altijd een enorme uitdaging blijven, maar maak het jezelf niet onnodig zwaar en kwellend. Af en toe zondigen mag best, maar niet te makkelijk, niet te vaak en niet te uitbundig. Wees daarentegen ook niet te streng voor jezelf, wan dan ga je al snel tegen het afslankproces opzien.

Bij afvallen draait alles om discipline & doorzettingsvermogen. Zondigen mag, maar niet te vlot, vaak of uitbundig. Hoe disciplineer jij jezelf tijdens het afvallen? Ben je overwegend streng voor jezelf of laat jij je relatief gemakkelijk verleiden door passiviteit en ongezonde snacks? Deel hieronder je reactie!

Ik hou gewoon van eten…

Veruit de meeste mensen die willen afvallen houden van eten. Ze eten omdat ze ervan genieten: lekker borrelen, terrassen, uit eten, snacken en ga zo maar door. Dit type mens weet niet beter of eten is een genotmiddel; voedsel is fijn, maakt blij, smaakt naar meer…

Toch zijn er ook mensen die uitsluitend uit praktische overweging eten. Zij eten enkel als ze honger hebben; als hun lichaam expliciet om brandstof vraagt. Maar waarom voelen sommige mensen de aantrekkingskracht van voedsel constant aan zich rukken, terwijl andere hier totaal geen last van hebben? Hieronder lees je er meer over…

Blijheid

Vrijwel iedereen heeft hobby’s: dingen waar men plezier in heeft, blij van wordt, diens ei in kwijt kan, troost uit put en continu naar verlangt. Voor sommigen zijn dit computerspelletjes, voor anderen extreme sporten, legpuzzels of… lekkere gerechten.

Als je blij wordt van voedsel (of beter gezegd: als je eet om blij te worden) dan noemen we dat “emotioneel eten”. Dit is eigenlijk vrij merkwaardig, want nagenoeg alles wat we doen is verbonden aan emoties. En heb jij ooit gehoord van ‘emotioneel shoppen’ of ‘emotioneel vissen’… Nee hè?

Emotioneel eten

Emotioneel eten wordt als zodanig omschreven omdat er een belangrijk nadeel aan kleeft: je wordt er zwaarder van. Om die reden kan het gevaarlijk zijn om voedsel als een emotionele aangelegenheid te benaderen. We zouden eten daarom als een praktisch gebeuren moeten beschouwen…

Het fijne gevoel dat je krijgt van lekker eten kun je ook op andere manieren bewerkstelligen. De stofjes die je het typische blije en voldane gevoel bezorgen, komen namelijk ook vrij als je sport, een leuke film kijkt of danst. Zoek daarom een hobby die je hetzelfde blije gevoel bezorgt als lekker eten! (bron)

Tot slot

Afkomen van je voedselverslaving is een kwestie van controle: jij bent de baas over je bord, niet andersom. Discipline kun je bovendien leren; het is een kwestie van oefenen. Uiteindelijk moet je zelf kunnen bepalen wanneer je begint met eten en wanneer je ermee stopt. En waarom zou je niet stoppen: het laatste stukje chocolade smaakt écht niet beter dan het eerste!

Eet jij overwegend uit emotionele overwegingen of ben jij een praktische eter? Vertel het hieronder!

Gelegenheidseten – Eet niet als je geen trek hebt!

Je hoeft je echt niet alle eet-pleziertjes door de neus te laten boren. Maar je moet je ook zeker niet verplicht voelen om te eten… Of eten omdat het nu eenmaal kan of in zekere mate van je wordt verwacht. Kortom: eet niet als je geen zin hebt in eten. Lees hieronder waarom…

Eten om het eten…

Er zijn heel veel mensen die eten uit gewoonte, uit verveling of zelfs uit plichtsgevoel. Eten om het eten is funest voor je lijn, omdat je calorieën eet die je nergens voor nodig hebt. Eet daarom nooit om onderstaande redenen & uit de volgende overwegingen…

  • Onbewust gedrag (schaal chips tijdens een film)
  • Iemand heeft zijn best gedaan om het voor me klaar te maken
  • Ik heb toch niks beters te doen
  • Ik wordt er in ieder geval niet misselijk van
  • Het is bijna over de datum
  • Het staat hier maar te staan
  • Iemand heeft de moeite genomen om het voor me mee te brengen
  • Ik moet laten zien dat ik het héél lekker vind (beleefdheid)
  • Ik moet mijn bord leegeten
  • Het staat nu eenmaal voor mijn neus
  • Anders moet ik het weggooien (zonde)

Eten als je geen honger hebt = aankomen

Dat je geen trek hebt, betekent dat er voldoende energie in je lijf circuleert in de vorm van bloedsuiker… Omdat er voldoende energie voorradig is, heeft je lichaam simpelweg geen behoefte aan eten.

Als je eet zonder dat je trek hebt, zal alle energie direct worden opgeslagen als reserve (glucose & lichaamsvet)! Je gooit immers houtblokken op een kachel waar al een flinke stapel hout op ligt. Het gevolg hiervan is aankomen in gewicht, en dat wil je niet.

Tot slot

Gelegenheidseten is iets heel anders dan emotie-eten. Het gaat hierbij namelijk niet om eten uit emotionele overweging (schuld, verdriet, eenzaamheid, boosheid, schaamte, ellende etc.)… Je eet simpelweg omdat het nu eenmaal kan.

Voel je daarom vooral niet schuldig om eens een keer een portie eten over te slaan. Je lichaam zal zich gegarandeerd laten horen zodra er wel behoefte is aan brandstof. Eet dus alleen als je een hongergevoel ervaart, je maag knort en het water in je mond staat.

Ben jij een gelegenheidseter? Laat hieronder weten of jij een schaal chips voor je neus gemakkelijk kan negeren of dat je uit gewoonte begint te graaien…

Gelegenheidseten – Eet niet als je geen trek hebt!

Je hoeft je echt niet alle eet-pleziertjes door de neus te laten boren. Maar je moet je ook zeker niet verplicht voelen om te eten… Of eten omdat het nu eenmaal kan of in zekere mate van je wordt verwacht. Kortom: eet niet als je geen zin hebt in eten. Lees hieronder waarom…

Eten om het eten…

Er zijn heel veel mensen die eten uit gewoonte, uit verveling of zelfs uit plichtsgevoel. Eten om het eten is funest voor je lijn, omdat je calorieën eet die je nergens voor nodig hebt. Eet daarom nooit om onderstaande redenen & uit de volgende overwegingen…

  • Onbewust gedrag (schaal chips tijdens een film)
  • Iemand heeft zijn best gedaan om het voor me klaar te maken
  • Ik heb toch niks beters te doen
  • Ik wordt er in ieder geval niet misselijk van
  • Het is bijna over de datum
  • Het staat hier maar te staan
  • Iemand heeft de moeite genomen om het voor me mee te brengen
  • Ik moet laten zien dat ik het héél lekker vind (beleefdheid)
  • Ik moet mijn bord leegeten
  • Het staat nu eenmaal voor mijn neus
  • Anders moet ik het weggooien (zonde)

Eten als je geen honger hebt = aankomen

Dat je geen trek hebt, betekent dat er voldoende energie in je lijf circuleert in de vorm van bloedsuiker… Omdat er voldoende energie voorradig is, heeft je lichaam simpelweg geen behoefte aan eten.

Als je eet zonder dat je trek hebt, zal alle energie direct worden opgeslagen als reserve (glucose & lichaamsvet)! Je gooit immers houtblokken op een kachel waar al een flinke stapel hout op ligt. Het gevolg hiervan is aankomen in gewicht, en dat wil je niet.

Tot slot

Gelegenheidseten is iets heel anders dan emotie-eten. Het gaat hierbij namelijk niet om eten uit emotionele overweging (schuld, verdriet, eenzaamheid, boosheid, schaamte, ellende etc.)… Je eet simpelweg omdat het nu eenmaal kan.

Voel je daarom vooral niet schuldig om eens een keer een portie eten over te slaan. Je lichaam zal zich gegarandeerd laten horen zodra er wel behoefte is aan brandstof. Eet dus alleen als je een hongergevoel ervaart, je maag knort en het water in je mond staat.

Ben jij een gelegenheidseter? Laat hieronder weten of jij een schaal chips voor je neus gemakkelijk kan negeren of dat je uit gewoonte begint te graaien…

Waarom hebben sommigen meer discipline dan anderen?

Iedereen die ooit geprobeerd heeft om af te vallen weet dat je poging staat of valt bij je doorzettingsvermogen. Maar hoe komt het dat sommige mensen meer discipline hebben dan andere? Waarom houden sommigen het levenslang vol om iedere avond naar de sportschool te gaan… Terwijl anderen er na twee of drie sessies alweer de brui aan geven? Hierbij een theorie…

Wat doet discipline?

Wilskracht zorgt ervoor dat je dingen voor later bewaart en dat je blijft werken of studeren terwijl je veel liever leuke dingen zou gaan doen. Dankzij je discipline kun je ‘nee’ zeggen tegen een verleidelijke sigaret, een extra glas wijn of een portie chocolademousse. Tot slot is zelfcontrole hetgeen dat ervoor zorgt dat je toch maar weer op die loopband gaat staan om je afslankdoelen te bereiken.

Onderzoek naar wilskracht…

Omdat wilskracht zo belangrijk is, wordt er veel onderzoek gedaan naar het principe van discipline. Men probeert er achter te komen hoe, waarom en onder welke omstandigheden wilskracht werkt. Wat gebeurt er precies in het cognitieve systeem — wat doen de neuronen in onze hersenen — wanneer drukken we met succes onze wil door – en wanneer zeggen we ‘ach, laat ook allemaal maar zitten’?

Gelimiteerde energiemodel van zelfcontrole

Een van de heersende theorieën rondom wilskracht is het gelimiteerde energiemodel van zelfcontrole. Volgens dit model is ons brein een soort spier die een beperkte voorraad kracht tot zijn beschikking heeft. Deze kracht raakt uitgeput naarmate je meer mentale inspanning levert. Volgens het energiemodel ontstaan disciplinaire uitglijders door letterlijke uitputting van je wilskracht.

Iedere uiting van zelfcontrole zou je mentale vastberadenheid verder uitputten. Op een gegeven moment kún je simpelweg niet meer voor de verstandige en moeilijke weg kiezen. Je bewandelt vervolgens de meest aantrekkelijke weg, namelijk die van de minste weerstand. Mensen zouden hun wilskracht op peil kunnen houden door voldoende mentale rust te nemen en simpele koolhydraten te eten. Al zijn er ook wetenschappers die stellen dat alleen al het vooruitzicht van suiker je brein kan opladen en je tot meer discipline kan motiveren. (bron)

Leg jij meer discipline aan de dag als je uitgerust bent en af en toe zondigt en iets suikerrijks eet? Laat hieronder weten hoe jij je wilskracht op peil houdt!