Vrijwel iedereen heeft wel ergens op zijn of haar lichaam een moedervlek zitten… Gemiddeld heeft een mens er ongeveer 25. Meestal ontstaan moedervlekken op jonge leeftijd, maar ze kunnen ook pas op latere leeftijd opduiken. Moedervlekken kunnen worden onderverdeeld op:

 • Kleur: bruin, zwart of roodachtig
 • Formaat: klein of groot
 • Vorm: vlak, opstaand, verheven, bol en/of hobbelig
 • Geaardheid: goedaardig of kwaadaardig

Vaak is het de opvallendheid van een moedervlekje die de doorslag geeft bij het al dan niet laten weghalen ervan. Ook de locatie van de moedervlek en de mate van last die iemand eraan ondervindt spelen hierbij een belangrijke rol. Kwaadaardige moedervlekken dienen te allen tijde te worden verwijderd.

Wat is een moedervlek?

Moedervlekken (naevi naevocellulares) zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen (melanocyten). De meeste moedervlekken zijn goedaardig of “rustig” en kunnen dus geen kwaad. Rustige moedervlekken zijn:

 • Egaal van kleur
 • Rond of ovaal van vorm
 • NIET rood omlijst

Je hebt ook “onrustige”, atypische of dysplastische moedervlekken. Dit type moedervlek kenmerkt zich door:

 • Onregelmatigheden & asymmetrie
 • Kleurverdeling (verschillende kleurtinten in één moedervlek)
 • Rode omlijsting

Let op: ook onrustige moedervlekken zijn meestal goedaardig.

Kwaadaardige moedervlekken

moedervlekken laten weghalenEen melanoom is pigmentcelkanker die onder meer ontstaat uit moedervlekken. Een goedaardige moedervlek kan veranderen in een melanoom; de kans hierop is 1 op een miljoen. Onrustige moedervlekken kunnen de voorloper zijn van een melanoom. Je kunt het best een afspraak met de huisarts maken indien je moedervlekken hebt met de volgende kenmerken:

 • Extreme grootte
 • Verandering van vorm
 • Verandering van kleur
 • Pijn, jeuk & steken
 • Korstjes & bloeden

Een ervaren arts kan doorgaans op grond van uitwendige verschijnselen een diagnose stellen; bij twijfel of verdenking is microscopisch onderzoek nodig.

Moedervlekje weghalen

Wanneer je een moedervlekje niet mooi vindt kun je deze “om esthetische redenen” laten verwijderen. Het weghalen van een moedervlek wordt moedervlekexcisie genoemd. Een huisarts, dermatoloog (huidarts) of plastisch chirurg:

 • Tekent een ellips op de huid af waarover zal worden gesneden.
 • Verdooft het afgetekende gebied met enkele verdovende injecties.
 • Snijdt over het ellipsvormige operatiepatroontje tot in het onderhuidse vetweefsel.
 • Neemt het stukje huid en weefsel met daarin de moedervlek weg.
 • Coaguleert eventuele nabloedende haarvaatjes (dichtbranden).
 • Hecht het wondje met enkele al dan niet oplosbare hechtingen.

Op de huid gelegen moedervlekken kunnen soms ook worden weggebrand of geschaafd. Bij verdachte moedervlekken wordt een extra huidmarge van 2 à 5 millimeter rondom de moedervlek aangehouden en weggenomen. Voor meer informatie over moedervlekexcisie kun je hier terecht.

Heb jij ervaring of vragen m.b.t. moedervlekken en/of moedervlekexcisie? Deel jouw bevindingen en onduidelijkheden in een reactie hieronder!

103 Reacties

 1. Hoi ik heb heb een paar grote moedervlekken en heel veel kleine zijn hier misschien medicijnen voor?

  • Bedoel je medicijnen die je kunt innemen om moedervlekken spontaan te laten verdwijnen? Zo ja, dan is het antwoord ‘nee’. Operatief verwijderen is de enige optie. Zie ook het artikel hierboven…

 2. Hallo, ik heb tussen mijn billen een moedervlek die uitsteekt. Volgens mij lijkt het eerder op een steelwrat. Ik heb in een apotheek een productje gekocht om steelwratten te verwijderen maar het werkt niet. Is het mogelijk om bij mijn huisarts het te laten verwijderen?

  • Ja, dat is mogelijk. Enigszins afhankelijk of de huisarts er met zijn beperkte instrumenten gemakkelijk bij kan…

 3. Ik ben een meisje van 15 en ben erg onzeker over een moedervlek, ik probeer hem altijd achter mijn haar te verbergen waardoor mijn haar voor mijn ogen zit. mijn vraag is of ik al ergens een moedervlek kan verwijderen wegens mijn leeftijd en wat de kosten daarvoor zijn.

  • Over de toestemming die je nodig hebt van ouders / verzorgers om medische of cosmetische ingrepen te laten verrichten, kun je meer lezen in dit artikel:

   Zoals je in bovenstaand artikel kunt lezen, lopen de kosten voor het weghalen van een moedervlek zeer sterk uiteen, en is de prijs afhankelijk van o.a. operatiemethode, functie van de opererende, verzekering, et cetera. In deze reactie heb ik al eens de vaakst voorkomende kostenplaatjes voor operatieve moedervlekverwijdering geschetst…

 4. Hallo, Ik heb een vraag over het product SkinLight. Dit schijnt een crème te zijn die moedervlekken lichter maakt. Kunt u mij wat meer vertellen over dit product? Moet je dit product vaak blijven smeren nadat je het gewenste resultaat hebt bereikt? Of verdwijnen de moedervlekken helemaal.

 5. Hallo, Ik heb veel moedervlekken op mijn rug, armen en hals. Nu wil ik het product SkinLight crème gaan proberen. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik hoop dat de moedervlekken voor altijd verdwijnen maar weet niet of dit ook zo is. Groetjes, Koosje

 6. Goedemiddag, Ik heb zo’n 7 moedervlekken midden in m’n gezicht. Alle 7 hebben een andere kleur vorm en uitstraling. Ik heb er goed over nagedacht en ben van plan ze weg te laten halen, echter ben ik nog jong en moet ik wachten volgens mijn huisarts. Ik daarentegen zit er heel erg mee, al zo’n 6 jaar voel ik me onzeker en probeer ik alles om de moedervlekken te camoufleren met o.a make-up. Helaas als het er eenmaal af moet word ik geconfronteerd met het zelfde; de moedervlekken. Dit heeft mijn zelfbeeld enorm veranderd en ik vind het vreselijk. Ik wil ze weghalen, maar omdat ze zo duidelijk op m’n gezicht bevinden ben ik erg bang dat er littekens over zullen blijven en dat is het laatste wat ik wil. De moedervlekken zijn niet groter dan 3 – 5 mm maar alsnog is er een risico dat er een litteken zou overblijven. Ik hoop dat ik u hier voldoende mee heb geïnformeerd en dan mijn vraag: heeft u tips voor me. De verschillende kopjes over het weghalen van moedervlekken hebben me niet wijzer maar juist banger gemaakt. Ik hoop op spoedig antwoord. Alvast bedankt, Sophie

  • Beste Sophie, Ik snap dat je graag zekerheid zou willen hebben voorafgaand aan de operatieve moedervlekverwijdering, maar helaas kan niemand je die zekerheid bieden. De kans op littekenvorming is altijd aanwezig en je kunt vooraf nooit voorspellen hoe mooi de achterblijvende wondjes genezen en of er permanente littekentjes achterblijven. Sowieso kan het heel lang (tot een jaar of 5) duren voordat een litteken zijn definitieve vorm heeft bereikt, en het genezingsproces en het daarmee verband houdende ‘zelfgenezend vermogen’ is afhankelijk van talloze individuele factoren (voeding, immuunsysteem, algehele gezondheid, et cetera). Alles wat ik weet over moedervlekken heb ik beschreven in de artikels op Gezondr. En de vragen die je stelt, heb ik reeds vele malen beantwoord in de reacties hieronder en de reacties onder dit artikel over operatieve moedervlekverwijdering. Heel veel succes met de beslissing! Groeten, Paul

 7. hoi, ik heb meer dan 25 moedervlekken in mijn gezicht.. ik ben 14 jaar en schaam me er best voor. laatst zei een vriendin waarom heb je zoveel moedervlekken sindsdien probeer ik manieren om ze weg te werken met make-up en zo alleen helpt het niet.. komen er nog meer moedervlekken bij of verdwijnen ze later? groetjes

  • Beste Maya, Over handelingsbevoegdheid en ouderlijk gezag kun je meer lezen in dit artikel over medische vraagstukken onder minderjarigen. In principe geldt het volgende… Je ouders of verzorgers beslissen over jouw (medische) behandeling tot en met je 12e levensjaar. Bij kinderen vanaf 12 jaar is naast toestemming van de ouders óók toestemming van het kind zélf vereist. Vanaf de 16-jarige leeftijd mogen jongeren zelfstandig over geneeskundig onderzoek of geneeskundige behandeling beslissen, dus OOK zónder toestemming van ouders of verzorgers. Zelfs ondanks wettelijke minderjarigheid. Zestien-plussers hebben dus precies dezelfde patiëntenrechten als volwassenen. Kortom: Tot de 12 beslissen de ouders; tussen de 12 en 16 moet zowel kind als ouder toestemming geven; vanaf de 16 beslis jijzelf. Als je nog heel erg jong bent, KAN het overigens zo zijn dat een arts behandeling weigert uit morele overwegingen, zelfs al willen jij en je ouders graag tot behandeling overgaan. Groeten, Paul

 8. Hoi! Ik heb meerdere moedervlekken op mijn gezicht waarvan een heel opvallende op mijn kin! Is het niet gevaarlijk om een moedervlek weg te laten halen op mijn leeftijd (14), omdat de huid op mijn leeftijd nog in de groei is?

 9. Hey! ik ben Bibi, 13 jaar. Ik heb op mijn rechterbovenbeen een hele grote moedervlek (ongeveer 8 cm lang en 7 centimeter breed) met allemaal mini-moedervlekjes erin. We (ik en mijn ouders) zijn vaak naar het ziekenhuis geweest, gewoon voor controle. En zij zeiden altijd dat het verwijderen ervan pas op m’n 21ste kon. ik snap dat ik nu dus moet wachten, maar ik schaam me er best wel voor. Ik wil bijvoorbeeld graag een gewone bikini aan, maar vind het niet mooi en ben een soort van bang voor het feit dat waarschijnlijk mensen gaan vragen “wat dat is” en zo. Hebben jullie misschien tips om grote moedervlekken te camoufleren of verbergen of zo? Ik heb vaak jongenszwembroeken gehad, maar daar ben ik wel een beetje klaar mee eigenlijk…

 10. Hi, Ik ben 16 en heb meerder moedervlekken op m’n gezicht, waarvan 1 op me wang echt opvalt. Het is ook zo’n donkerblauwe platte moedervlek. Ik baal er enorm van. Voel me er onzeker door en stoor me er echt aan. Ik sta op het punt om naar de arts te gaan, maar ik weet zojuist niet wat ik moet zeggen… Kunt u me helpen?

 11. Hey, Ik ben 13 jaar oud, ik heb 2 moedervlekken op mijn gezicht (1 onder mijn linker oog en 1 onder mijn rechter oog). Ik schaam me er best wel voor en zou liefst de grootste weg willen laten halen. Is dit mogelijk op mijn leeftijd?

 12. Haai, Ik heb een grote moedervlek op m’n linkerbovenbeen, hij is zo 3,5 cm lang en 2 cm breed, hij is wel zeg maar plat dus hij ziet er niet vies uit, maar ik vind hem heel lelijk en ik durf geen kortere broekjes te dragen dan de plek van mijn moedervlek. Ik ben nu 14, kan ik hem dan al weglaten halen? En krijg ik dan een groot litteken? En kan ik laten laseren of is hij daar te groot voor? graag snel beantwoorden. Groetjes!

 13. Ik heb een moedervlek op mijn wang, die is redelijk groot. Ik vind hem echt niet mooi en wil hem laten weghalen. Alleen mag dit niet van mijn ouders. Ze vinden het niet ‘storen’. Maar dat vind ik wel! Ik schaam me ervoor! Heeft iemand een idee om mijn ouders toch te overtuigen?

 14. Hallo, Ik ben heel erg onzeker over mijn moedervlek boven mijn lip, heel veel mensen zeggen dat het gewoon bij mij hoort en dat het een van de 7 schoonheden is. Maar als ik bijvoorbeeld met iemand in gesprek ben dan voel ik me onzeker en heb ik het gevoel alsof die persoon naar mijn moedervlek zit te staren. Want mijn moedervlek ik eigenlijk best wel groot en is donkerbruin en ik heb een lichte huidskleur dus het valt heel erg op. Ik wil niet dat er een litteken achterblijft dus ik wil het laseren, is dat een goede optie?

  • Melissa?!❤️

   Oh wauw, Ik heet ook Melissa! En heb ook een moedervlek boven mijn lip! Wauw heb precies het zelfde. Ik denk steeds als ik met iemand praat dat ze alleen maar op mijn moedervlek letten??? Veel succes ermee meis! x Melissa

 15. Hallo, Ik ben een meisje van 14 en ik heb meerdere moedervlekken op mijn gezicht. De meeste zijn klein en dus niet opvallend, maar ik heb 2 grote moedervlekken op mijn gezicht waar ik best onzeker over ben en me daardoor niet graag toon. Ik vroeg me af hoe oud je moet zijn om het te laten verwijderen?

 16. Hey, Ik ben 14 en ik heb een moedervlek die uitsteekt en hij zit op mijn schaamlip. Ik wil deze weg laten halen, maar ik durf niet naar mijn ouders of dokter toe, wat moet ik doen? Please help!

  • Je kunt een moedervlek niet eigenhandig operatief verwijderen; daar dient altijd een arts aan te pas te komen. Overigens moet je niet zelf willen opereren, sowieso nooit, maar toch zéker geen moedervlek op zo’n kwetsbare plek; dat kan erg gevaarlijk zijn i.v.m. infecties. Wil je je moedervlek per se laten weghalen, zoek dan een vrouwelijke arts; ik kan me voorstellen dat dit de gevoelsmatige drempel ietwat verlaagt. Overigens zal een arts geen medisch minderjarigen (onder de 16) medisch-esthetisch opereren zonder toestemming van een ouder/verzorger, dus je zult de situatie hoe dan ook bespreekbaar moeten maken met je moeder of vader. Tot je 16e zijn zij verantwoordelijk voor alle geneeskundige zaken die jou aangaan. Ik heb vroeger voor een vergelijkbaar dilemma gestaan en geloof me: je ouders zullen begrip hebben voor de situatie en het zal vooral heel erg opluchten om er iemand bij te betrekken die daadwerkelijk iets aan de situatie kan veranderen. Denk er trouwens wel heel goed over na of je de moedervlek écht wilt laten verwijderen; doe het ‘om de goede redenen’, bijvoorbeeld als je er fysiek en/of emotioneel last aan ondervindt.

 17. Hallo, Ik ben 15 jaar en heb al heel lang een grote uitstekende moedervlek op mijn voorhoofd. Deze moedervlek wil ik graag laten weg halen maar ik weet niet goed wat de beste manier is. Daarom wil ik weten wat is de beste manier en zie je er later niks meer van? Ik wil als ik hem weg laat halen er later niks meer van terug zien. Alvast bedankt. Mvg Kay

 18. Hallo, Ook ik heb hier ervaring mee, ik heb best veel moedervlekken (waar ik geen problemen mee heb). 2 jaar geleden werd ik doorgestuurd om een moedervlek te laten verwijderen omdat die gevaarlijk kon zijn. Mensen weghalen doet echt geen pijn! Je krijgt een injectie op de plaats zelf en voor de rest voel je niets. Maar goed nadat mijn hechtingen eruit mochten bleek alles goed te genezen volgens de dermatoloog, helaas vind ik zelf dat het echt een lelijk litteken is, hele dunne huid is dat stukje, het rimpelt omdat het vel zo dun is en als ik eraan voel dan voel ik gewoon dat er een huidlaag is weggesneden! En als ik eerlijk ben ben ik er best onzeker over de kleur is iets lichter dan mijn huidskleur maar het irriteert me omdat ik weet dat het daar zit en vies aanvoelt. Nu moet ik dit jaar weer voor controle en ben bang dat er straks meer weggehaald moeten worden en ik nog meer lelijke littekens krijg (vooral bang voor die moedervlekken in mijn gezicht). Groetjes Joeri.

 19. Kegels, Cecile Reageer

  Ik moet moedervlekken laten weghalen, maar ben doodsbang voor de pijn. Ik heb in mijn leven al veel pijn gehad, emotioneel en lichamelijk. Ik kan niet veel meer hebben. Graag een reactie…

  • Beste Cecile, Hoe en in welke mate iemand pijn ervaart is afhankelijk van talloze factoren, waaronder pijndrempel en pijnperceptie. Mijn persoonlijke ervaring is in ieder geval dat het weghalen van moedervlekken niks voorstelt. Dankzij de verdovingsinjectie neem je enkel een krabbend en krassend gevoel waar. Groeten, Paul

 20. bedankt voor je reactie Paul! Ja, ik zit hier al zolang mee en telkens ben ik sterk geweest, maar het gaat zo echt niet meer. Ik heb alle soorten make-up geprobeerd, maar het ziet er ontzettend onnatuurlijk uit. Ik ben er gewoon klaar mee om me elke dag zorgen te maken of iemand naar mijn moedervlekken staart. Ik heb hier echt ontzettend goed over nagedacht en ik weet dat je littekens overhoudt, maar met een beetje make-up zijn die ontzettend makkelijk weg te werken. ik ga zeker verder met zoeken, want ik weet dat er een oplossing is en ik zal er alles aan doen om het op te lossen, want psychisch trek ik het echt niet meer. Groetjes!

 21. Hallo Paul, Ik ben een meisje van 15 jaar en heb een aantal moedervlekjes op mijn gezicht; het heeft mij nooit echt gestoord tot ik rond mijn 12e reacties kreeg van wow, jij hebt veel moedervlekken, en dat kreeg ik steeds vaker te horen. Ik ben toen ontzettend veel make-up gaan dragen, waardoor ik juist weer reacties kreeg van wow, waarom draag je zoveel make-up? Ik wist toen echt niet meer wat ik moest doen en heb pas na een jaar tegen mijn ouders alles eerlijk verteld. We zijn toen naar de huisarts geweest en die deed er heel makkelijk over. Hij zei ‘Wacht maar tot je 21e’… Ik was hier echt kapot van het doet mij psychisch ontzettend veel pijn. Elke dag voel ik me zo lelijk hierdoor. Heeft u een idee wat ik kan doen? Ik ben echt bang dat ik mezelf nog eens iets ga aandoen. M.v.g.

  • Hallo, Ik ken je gevoel; toen ik zo oud was als jij had ik precies hetzelfde. Ik kan me nu nog herinneren dat een jonger neefje me in het zwembad vroeg hoe het kwam dat ik zo veel moedervlekken had. Dat is inmiddels 15 jaar geleden, maar op een of andere manier maakt dat heel veel indruk op die leeftijd. En zo kan ik me nog wel een aantal situaties herinneren. Maar neem van mij aan dat je er op een gegeven moment mee om leert te gaan. De mensen met wie je omgaat worden volwassener en je leert door de jaren heen dat letterlijk iedereen aspecten heeft voor wat betreft het eigen uiterlijk waar men ontevreden is. Voor ons zijn het moedervlekken, voor anderen bijvoorbeeld scheelzien, vroeg grijs worden, flaporen, wijnvlekken, acne, scheef gebit, groeiafwijkingen en ga zo maar door. Probeer alsjeblieft nog een keer in gesprek te gaan met je ouders. Vertel ze eerlijk dat je er echt heel erg mee zit. Praat er desnoods eens over met Maatschappelijk Werk of vraag aan je ouders of ze een second opinion aanvragen bij een andere huisarts. Als je zo veel last ondervindt aan je moedervlekken, is het naar mijn mening niet aan je huisarts om te bepalen dat je nog 6 jaar geduldig moet afwachten. Doe alsjeblieft geen gekke dingen; bel desnoods met de crisislijn (1813) als je echt diep in de put zit. Sterkte en succes! Groeten, Paul

  • Ik ben een jongen (pas 12 jaar), maar ik heb een stuk of 8 moedervlekjes in mijn gezicht. Ik wil ze laten weghalen, maar wat moet ik nu tegen mensen zeggen? Het lijkt me vaag om te zeggen: ‘ja, ik heb ze laten weghalen omdat ik het lelijk vond’. Wat kan ik nu beter zeggen?

  • Ik heb ook rond mijn 14e een aantal moedervlekken laten weghalen. Ik weet niet meer precies welke reden ik destijds heb aangedragen, maar als je het niet prettig vindt om te zeggen dat je je moedervlekken niet mooi vindt/vond, dan kun je ook zeggen dat ze weleens pijn deden, jeukten of irriteerden. Of dat ze om praktische redenen lastig zijn/waren (bij het scheren, het aan- en uittrekken van kleren o.i.d.). Ik zou er niet per se over liegen, maar als je je ongemakkelijk voelt, lijkt me er niets mis mee om de waarheid een tikkeltje te verdraaien. Overigens kun je ook gewoon niks zeggen, want in principe hebben anderen er niets mee te maken. Mocht er iemand expliciet naar vragen, dan kun je nog altijd beslissen wat je wel of niet vertelt. Groeten & sterkte, Paul

  • Hey Paul, Ik ben een meisje van 15 jaar! Ik heb een moedervlek op mijn kin en ik ga hem begin januari weg laten halen. :) Hij is niet heel erg groot! Maar ik ben heel erg bang dat de helingstijd heel lang duurt en dat ik naar school moet met hechtingen of een pleister op mijn kin. :/ Zou je alsjeblieft antwoord willen geven? Ik zit namelijk heel erg te twijfelen of ik het moet doen of niet… met dus als reden de helingstijd… Xxx Lisa

  • Beste Lisa, De helingstijd is veelal afhankelijk van A. De aard van de moedervlek: niet alleen de grootte/omtrek, maar ook de ‘diepgeworteldheid’ (hoe oppervlakkiger men moet snijden/schaven, des te sneller de boel heelt); B. De methode die wordt toegepast: schaven en branden heelt naar mijn weten heel snel, maar diep snijden, kan wel even duren; C. De snelheid waarmee je lichaam wonden heelt (reactie/regeneratie/rijping); hoe efficiënter het wondgenezingsproces, des te beter. Bij jonge, gezonde mensen met een verantwoorde leefstijl (gevarieerd eten, niet roken etc.) is de kans op verstoorde wondgenezing relatief klein. Wat ik me ervan kan herinneren is dat ik een paar dagen met een dun korstje heb rondgelopen en dat het wondje zich binnen enkele weken volledig heeft gedicht. Maar de littekentjes blijven nog heel lang, beetje bij beetje vervagen. Wat je overigens vooral NIET moet doen is aan het korstje frunniken. Laat het er te allen tijde op zitten en plak er desnoods een pleistertje overheen. Hoe langer het korstje erop zit, des te beter het wondje zal genezen en des te minder opvallend het littekentje zal zijn. Het beste is wachten tot het er helemaal vanzelf afkomt. Als je het korstje eraf peutert, heb je nu een paar weken een ietwat minder opvallend korstje, maar de rest van je leven een opvallender littekentje. En in het ergste geval gaat het wondje ontsteken, waardoor het veel langer duurt voordat het geneest en bovendien veel minder mooi geneest. Dus smeer ook GEEN make-up in of op het wondje om het te camoufleren! Al met al zou ik er desnoods gewoon een heel klein pleistertje opplakken en lak hebben aan wat anderen ervan denken. Of als je er echt heel erg mee zit (bijvoorbeeld als er een opvallend gaasje op wordt geplakt), vraag dan desnoods of je je een dag ziek mag melden van school zodat je er wat minder opvallend mee voor de dag kan komen. Dat klinkt misschien rigoureus, maar je kunt het litteken nu nog zo goed mogelijk verzorgen / behandelen. Als je uit schaamte onverantwoord of onbezonnen handelt, krijg je daar geheid spijt van en je kunt het nooit meer terugdraaien… Dus wat is dan 1 dag? Nou ja, dit is hoe ik het zou aanpakken als ik op mijn eigen ervaringen terugkijk. :D Succes, sterkte & groeten, Paul

  • Hey, Volgens mij krijg je dan hechtingen die er later uit worden gehaald… Weet het niet helemaal zeker hoor???

 22. Hey, Ik ben 11 jaar, Ik heb een stuk of 7 moedervlekken op mijn gezicht. Ik vind ze echt lelijk en ze jeuken ook. Kun je ze laten weghalen dat het niet zo duur is?

  • En dat je er geen litteken aan over houdt… Kusjes, Anoniem

  • Oké Paul! Heel erg bedankt voor je advies. Ik heb er zeker wat aan. :)

 23. Hoi, Ik wil een moedervlek laten weghalen, maar ik vind het moeilijk om het tegen mijn ouders te zeggen.

 24. Hoi, Ik heb een redelijk grote moedervlek op mijn been. Iedere keer als ik een korte broek aan heb vragen mensen: wat is dat wat op je been zit? Ik word er echt gek van; heb zelfs op een gegeven moment een pleister erover geplakt en als iemand vraagt wat er is gebeurd met m’n been, dan zeg ik dat er wat langs is geschaafd. Maar dat wordt ook weer irritant om de hele tijd te zeggen. Ik wil de moedervlek graag weg laten halen. Ik ben al 1 keer naar de huisarts geweest en die zei dat een plastisch chirurg het weg moest halen, maar je kan het dus ook weg laten branden… Doet dat pijn? Moet je nog steeds een verdoving en zo? En is het eigenlijk een soort van operatie als je het weg moet snijden of schaven? Ik bedank jullie alvast als jullie reageren. Zou er erg blij mee zijn! MVG

  • Voor mij juist hetzelfde! Ik heb ook een grote moedervlek op mijn (linker)been en ik haat het echt. Ik schaam mij er ook voor daarom dat ik ook een pleister erop doe als ik een jurkje of shortje of zo aan doe, en dan vragen mensen ‘oei wat is er gebeurd, komt dat door het scheren?’ blabla… Ik wil het ook heel graag weg doen, maar ik word pas binnen 2 maanden 16 (ben 1.70 nu of zo, dus ik ga niet meer zo veel groeien, maar ja). Ik ben bang dat het dan uit zou rekken als ik nog zou groeien of zo. Heb jij het al laten weghalen? Zo ja, op welke manier? En heb je er littekens of pijn of zo aan overgehouden? X

 25. Nou, ik heb ook een moedervlek, 1 cm groot, ongeveer naast m’n neus en ik vind hem zo lelijk! Eerst had ik er geen last van omdat hij nog klein was, maar later werd hij groter. Ik ging er make-up op doen, maar dat was ik na een tijdje zat omdat het eigenlijk nog lelijker werd. Ik begon er aan te krabben en toen kwam er een korstje op en die liet ik 1 dag zitten en daarna werd m’n moedervlek gewoon rood en dat was wel makkelijk weg te werken. Maar ik denk dat het niet zo slim is. Ik ben naar de huisarts geweest en hij wou hem niet weghalen omdat hij het onnodig vind en zegt dat het mooi is. -_- Dermatoloog vond dat ook, dus ja, heb ik gewacht. En nu na, 2 jaar later, erger ik me er nog aan. Ik voel me ook onzeker, dus ik ga weer naar de dermatoloog en dit keer hopen dat hij hem wel weghaalt!

 26. Hoi, Ik ben een meisje van 15 en heb 2 moedervlekken die ik helemaal niet mooi vind, ze lijken meer op een wrat dan op een moedervlek en ze zitten tussen mijn borsten, dus ik wil ze graag weg laten halen. Maar hoe kan ik dat het beste laten doen? Kan iemand me helpen please? Groetjes.

 27. Hallo iedereen, Ik ben net 12 en ik heb een grote moedervlek naast mijn wenkbrauw en ik vind hem heel erg lelijk, mensen pesten me ermee. Daarom vraag ik me af of je het weg kan halen zonder dat er een litteken van overblijft. Kan dat?

 28. Hoi, Ik heb 3 moedervlekken op mijn gezicht en ik vind dat gênant! Ik wil ze graag weghalen maar ik weet niet hoe? ik wil daarvoor geen dermatoloog bellen. ik wil een natuurlijke behandeling of “oma’s trucje”. alvast Bedankt!

 29. Ik heb redelijk wat moedervlekken in m’n gezicht. Tien in totaal. Nu wil ik er een paar verwijderen. 3 stuks zitten langs de haargrens ter hoogte van mn oor. Deze zijn niet zo groot en stoor ik me ook niet aan dus die mogen lekker blijven zitten. Daarnaast heb ik 2 ‘schoonheidsvlekjes’ boven m’n mondhoeken, waarvan 1 begint te vervagen en bijna niet meer te zien is. Nu heb ik echter 3 moedervlekjes die echt last geven. 1 op m’n slaap waar, 1 op m’n kaaklijn en 1 naast m’n kin… sinds ik baardgroei heb groeien hier ook haartjes uit en dit gaat steeds sneller, daarnaast haal ik ze af en toe open tijdens het scheren, dus die wil ik weg laten halen. Daarnaast heb ik er een naast m’n oog en 1 op m’n jukbeen die vrij groot is en wil deze graag laten verwijderen, omdat ik me hier aan stoor. Het gaat dus om 5 stuks. Wat zullen jullie doen? dermatoloog of plastisch chirurg? Voor 3 stuks ga ik wel vergoeding krijgen, maar die andere 2 zijn gewoon vlekjes waar ik me aan stoor.

 30. Hoi, Ik ben een meisje van 16 jaar en heb een moedervlek van ongeveer 1 cm groot en deze staat bol. Het lijkt net of een balletje op m’n lies is geplakt. Ik walg ervan en durf mijn vriend niet in de buurt van mijn broek te laten komen omdat ik me er zo erg voor schaam. Ik draag bijvoorbeeld ook nooit badkleding omdat het anders net lijkt of er een erwt onder ligt. Ik heb niet veel geld, dus hoe kan ik mijn moedervlek laten verwijderen. Ook wil ik het liefst niet naar de huisarts omdat ik hem maar een eng mannetje vind.

  • Vraag aan je ouders of je naar een andere huisarts mag? Als die dat onzin vinden, dan bel je zelf een andere in de buurt om een afspraak te maken (of ga even langs bij de receptie). Als je de situatie uitlegt dan komt dat wel goed! Gebruik i.p.v. van ‘eng mannetje’ dan wel ‘Ik voel me bij hem niet op mijn gemak.’ ;)

 31. Hallo, Ik ben recent 17 geworden (1 november). Sinds m’n geboorte heb ik een hele grote moedervlek op m’n nek en met groot bedoel ik echt groot. De helft van m’n nek is wel een moedervlek. De moedervlek is wel lichtbruin en lijkt alsof die onder mijn huid zit. Zou ik deze kunnen laten opereren? Want hij is wel gigantisch en erg lelijk.

  • Beste Kees, Dat klinkt veeleer als een pigmentvlek of een “wijnvlek”. In principe zijn alle vormen van hyperpigmentatie tot op zekere hoogte te behandelen. Dit wordt doorgaans gedaan met behulp van een laser. Dit zijn veelal dure behandelingen, dus wellicht dat je er eens met je ouders over kan praten. Volgens mij is het ook zo dat een dergelijke behandeling tot je 18e vergoed zou kunnen worden door je zorgverzekeraar indien je aangeeft dat je er “psychische schade” aan ondervindt. Sterkte & succes, Paul

  • Natuurlijk, alles kan! Gewoon een kwestie van naar de huisarts gaan, en dan kijkt die wat ie voor je kan doen. Maar ik zal erop rekenen dat het wel gaat lukken. ;)

 32. Ik ga 2 moedervlekken laten weghalen. Eentje is een bultje, dus die word weg geschaafd, die andere had een paar rare kleuren, dus die word gewoon weggesneden. Het wordt door de dermatoloog gedaan en alles wordt gewoon verzekerd. Gewoon naar de huisarts gaan dus en die helpt je verder.

 33. Hi, Ik ben 13 jaar en heb meer dan 400 moedervlekken. Ik heb er al 3 laten weghalen omdat ik kanker had. Jullie zitten gewoon erg in over je uiterlijk, maar jullie zijn gelukzakken.

 34. Hee, Ik heb een moedervlek op m’n arm en hij is van normale grote, maar wel een bult zeg maar… Ik schaam me ervoor en durf geen korte mouwen shirts aan. Zal ik ermee naar de huisarts gaan of niet? Ik wil ‘m echt weg hebben.

  • Ja, dan lijkt het me zeker een goed idee om een afspraak met je huisarts te maken. Groeten, Paul

  • Hoi Amber, Je kunt hiermee inderdaad gewoon naar je huisarts. Je moet dan zeggen dat je je er een beetje zorgen over maakt (bijvoorbeeld om ermee ergens achter te blijven haken) en dat je een doorverwijzing wilt naar een dermatoloog. Die kan de moedervlek verwijderen. Zo gebeurt, in 10 minuutjes sta je weer buiten. Succes!

 35. Ik heb een moedervlek op mijn voorhoofd. Altijd vragen de mensen mij of ik hindoeïstisch ben, wat vrij irritant is. Ik had een tijdje een bless, maar begin het beu te worden. Langs de andere kant zal mijn bless dan vervangen worden door meer blikken van anderen. Hatelijk. :-(

 36. Ga naar je huisarts. Ik ben er vandaag geweest om een een afspraak te maken om een moedervlek en wratje weg te laten halen. Ik kan ze donderdag allebei laten weghalen. Bij de moedervlek kan ik een wit plekje blijven zien, maar dat is no big deal.

 37. Hej, Ik heb een moedervlek ergens bovenaan mijn been. Ik heb heel het internet afgezocht en gezien wat de kenmerken zijn van een kwaadaardige moedervlek en we denken dat het niet kwaadaardig is, maar we willen het zeker weten. Kan iemand mij helpen?

  • Beste Kimberley, Als je je zorgen maakt en zeker wilt weten of je moedervlek kwaadaardig (maligne) dan wel goedaardig (benigne) is, dan zul je echt naar je huisarts moeten gaan. Via websites zul je immers nooit absolute zekerheid krijgen. Sterkte & groeten, Paul

 38. Als je een keer op vakantie gaat naar China, dan kan je ze weghalen. In China zijn er heel veel cosmeticawinkeltjes en zij hebben een crème die de huid langzaam wegbrandt (2 weken) en die is helemaal niet duur!

  • Het lijkt mij geenszins raadzaam om agressieve, brandende zuren op een moedervlek te smeren. Dit soort crèmes is niet voor niets niet verkrijgbaar in Nederland. Moedervlekken kunnen erdoor “onrustig” worden en onrustige moedervlekken staan erom bekend dat ze een grotere kans lopen om zich te ontwikkelen tot huidkanker. Ik beweer niet dat dit een logisch gevolg is van zo’n crème, maar pas er hoe dan ook meer op. Ga liever naar je huisarts en ga niet eigenhandig experimenteren met jouw moedervlekken.

 39. Ik heb een behaarde moedervlek op mijn kin van 0.5 cm. Ik weet alleen niet of er een huisarts of iets anders in de beurt zit waar ik dit kan laten weghalen. Ik woon in Nieuwveen en ben 13 jaar.

  • Beste Timothy, Bespreek dit met je ouders. Jij hebt samen met hen een “eigen” huisarts en deze zou in staat moeten zijn om een dergelijke ingreep aan een moedervlek uit te voeren. Succes & sterkte, Paul

 40. Hallo, Ik heb op mijn gezicht 3 grote moedervlekken. Ik wil 1 moedervlek boven m’n mond laten weghalen, maar ik ben bang dat het nog erger zal worden met littekens omdat het precies op mijn gezicht is. Waar kan ik deze het beste laten weghalen zodat er geen opvallend litteken achterblijft? Ik ben 28 jaar en tot nu toe heb ik ze nooit weggehaald. Omdat het nu groot en bol is, vind ik het niet fijn meer. Graag wacht ik op een reactie.

 41. Ik heb een moedervlek achter mijn oor. Moet ik daarvoor onder narcose? Ik wil graag antwoord!

 42. Hee allemaal! Ik heb 2 moedervlekken die over 2 weken worden weggehaald. Ik vroeg me af: doet het veel pijn? Of voel je niets na de verdoving? Groetjes!

 43. Ik heb er 3 in mijn gezicht, maar ben bang voor littekens. Hoe zit dat bij jullie die ze al ooit weg hebben laten halen?

  • Ik heb plusminus 12 jaar geleden moedervlekken weg laten halen. Je blijft altijd een glad plekje zien, maar (afhankelijk van de grootte van de moedervlek) valt dit (althans bij mij) niet op. En door de loop der jaren wordt het “littekentje” steeds minder en minder opvallend. Maar let wel: hoe groter de moedervlek, des te groter en opvallender het litteken.

 44. Jullie moeten eens niet zo zeuren met z’n allen. Ikzelf heb namelijk een aangeboren moedervlek die heel mijn nek, kin en schouder bedekt, in totaal is hij zeker 20 tot 25 cm. Jullie kunnen je natuurlijk wel bedenken dat ik daar ENORM mee ben gepest, zo erg zelfs dat ik mijn school niet eens af wou maken door de vele pesterijen. Al ben ik er nu achter dat degene die mensen pesten om zoiets, zelf gewoon aandacht tekort hebben. Het beheerste heel mijn leven, liep in de zomer met ’n sjaal om, altijd mijn haren in een schuine staart zodat ie over mijn pigmentvlek heen ‘viel’, droeg altijd coltruien, heel erg lang depressief geweest etc. Bij mij kan die niet verwijderd worden, het zit namelijk te diep in de opperhuid. Dus ja, wat moet je dan? Inmiddels heb ik er mee leren omgaan, en natuurlijk doet het pijn als mensen kijken, maar ja… Echte schoonheid zit van binnen! En niemand is perfect, weet je… Het heeft gewoon zo moeten zijn denk ik altijd maar. Sinds ik mijn dochter heb gekregen 2 jaar geleden ben ik heel anders in het leven gaan staan. Ik heb mezelf 9 maanden afgevraagd en gehoopt dat zij ook niet zo’n aangeboren moedervlek zou krijgen. En godzijdank heeft ze dat niet, en is ze ook kerngezond! En dat is voor mij ’t allerbelangrijkste! Ik wou haar alle leed besparen, al die pesterijen. Ben zo ontzettend blij dat m’n dochtertje dat niet heeft. Maar ook al zou ze die wel hebben, dan zou ik echt niet minder van d’r gaan houden en het maakt haar ook niet lelijk! Ik ben zelf ook een knappe meid, tenminste dat zegt iedereen altijd, en de aandacht van jongens was er ook niet minder om, maar door die moedervlek vond ik mezelf altijd lelijk. En tuurlijk heb ik af en toe van die dagen dat ’t even weer niet gaat, maar ik heb m’n dochtertje en met haar kan ik de hele wereld aan en ben ik gelukkig. En dank ik God iedere dag dat ik haar heb mogen krijgen, gezond en wel. En voor degene die ook ‘moedervlekjes’ hebben, verplaatst je eens in mijn situatie en denk daar eens over na. Want niemand is perfect!

 45. Hallo, Ik heb een paar moedervlekjes in m’n gezicht en wil ze erg graag weg laten halen! Want ik vind het lelijk. Weten jullie misschien of je ze weg kan laten halen en waar? En hoe duur is dat ongeveer? Graag antwoord. Groetjes, Meliss

 46. Hallo, Ik ben een aantal keer naar de huisarts geweest voor mijn moedervlek, maar elke keer wordt het gegooid op cosmetische redenen. Ze willen hem dus niet laten verwijderen. Ik ben er vroeger erg mee gepest en ben er nog steeds niet aan gewend dat het er zit. Het is een vlek van 25mm bij 17mm, een flinke moedervlek dus. Nu heb ik de kosten opgezocht voor het verwijderen van een moedervlek en die variëren van 250 tot 500 euro en dit is me toch echt te duur. Ik baal er heel erg van dus heeft iemand misschien een idee om mijn moedervlek alsnog te laten verwijderen voor weinig/niets? Groetjes, Iris

  • Ik zou er echt bij je huisarts op aandringen (desnoods ietwat aandikken) dat je erg met je moedervlek wordt gepest en er dus emotionele schade aan ondervindt. Desnoods een second opinion eisen bij een andere arts als het weer wordt afgedaan als een cosmetische ingreep. In dit artikel over moedervlekexcisie vind je overigens meer info over de methodes en kosten voor het laten weghalen van een moedervlek.

  • Hallo allemaal, Heb met enige verbazing de vragen gelezen, met name over de kosten van het weghalen. Ik laat mij jaarlijks controleren door de dermatoloog, wordt vergoed door ziektekostenverzekering en ook het weghalen van moedervlekjes, hetgeen ook regelmatig is gebeurd, is altijd vergoed. Zelfs gewoon ontsierende “levervlekjes” op mijn handen (ben niet meer zo piepjong en dan krijg je dat) worden op mijn verzoek weggehaald en heb ik nooit zelf hoeven te betalen. Door dezelfde dermatoloog is ook een moedervlek op het voorhoofd van mijn dochter weggehaald, zie je niets meer van en is ook vergoed door haar verzekeraar. Een ander verhaal is als je het door een plastisch chirurg laat doen, dan is er sprake van een cosmetische ingreep maar een goede dermatoloog kan een moedervlek mooi weghalen en nagenoeg onzichtbaar hechten. Wij hebben er in elk geval prima ervaringen mee en ik ben wat je noemt een perfectionist! Dus zoek het nog eens goed uit wat die kosten betreft. Succes ermee!

  • Beste Marlène, Wat je zegt klopt niet. Ook medische artsen (huisartsen e.a.) en specialisten (tandartsen e.a.) kunnen cosmetische ingrepen uitvoeren. Of deze worden vergoed is afhankelijk van je verzekering (soort verzekering: basis of aanvullend, maar ook verzekeraar). De basisverzekering vergoed het weghalen van moedervlekken om cosmetische redenen sowieso niet. Tenzij je een hele aardige dermatoloog (of zorgverzekeraar) hebt die uit eigen beweging niet factureert. Groeten, Paul

 47. Hallo, Ik ben 13 jaar en heb op heel veel plekken heel, heel, heel veel moedervlekken. En ik vind het zelfs zo lelijk dat ik me er zo erg voor schaam. Ik durf en wil geen staart of knot te maken. Want dan zie je er heel veel. Wil iemand mij zeggen wat ik kan doen?

  • Hoi Anoniem :$, Ik ben ook 13 jaar en ik heb hetzelfde als jij. Ik heb ook vrij veel moedervlekjes op mijn gezicht (ook op de rest van mijn lichaam). Ik schaam me er soms ook voor, gelukkig zien mensen me om hoe ik ben en niet dat ik veel moedervlekjes heb, ik durf vaak ook geen knot/staart in te doen. Ik praat er met mijn moeder over of ik later misschien ook wat moedervlekjes o.a. (aan de zijkant) van mijn kin kan laten weghalen. Misschien kan jij dat ook doen, praten met je moeder over hoe je dit kan oplossen. xxx

 48. Hallo mensen, Praat er eens over met je huisarts! Ik ben vandaag bij mijn huisarts langsgegaan en die heeft bij mij 4 moedervlekken weggehaald. Niet omdat het nodig was, maar omdat ik ze ook lelijk vond! Bel gewoon eens met je huisarts en zeg dat je het niet prettig vind en dat je je er aan stoort. Ik heb gewoon gezegd, ik vond ze vervelend en ik stoor me eraan, kun je ze misschien weghalen. De volgende dag kon ik meteen langskomen en binnen tien minuten was ik klaar!

  • Heb je er duidelijke littekens aan overgehouden? Of zie je er nog weinig van?

 49. Hoi, Ik heb 2 moedervlekken die ongeveer zo groot zijn als een nagel van een duim. Ik vind ze heel lelijk en ben bang dat ik uitgelachen word. Zal ik ze weg laten halen? Alvast bedankt.

 50. Hallo, Ik ben 14 jaar en heb veel moedervlekken verspreid over mijn lichaam. Drie jaar geleden heb ik een grote uit mijn lies laten verwijderen; dit litteken is heel mooi geworden en ik heb er eigenlijk nog meer die ik wil verwijderen, want ik schaam me er ontzettend voor. Ik heb 1 redelijk grote op mijn keel en durf hierom bijvoorbeeld ook geen V-hals T-shirts te dragen. Ook 2 op mijn buik zou ik graag laten weghalen, het liefst nog voordat ik op vakantie ga 29 jullie. Zou dit mogelijk zijn en zou het ook kunnen om er meerdere achter elkaar (dus op 1 dag) te laten verwijderen? Alvast bedankt.

  • Beste Jaap, Meerdere moedervlekken op 1 dag laten verwijderen is zeker mogelijk. Het ligt volgens mij vooral aan de hoeveelheid verdovingen die je dan nodig hebt. Je mag immers niet te veel anesthetica (verdovingsvloeistoffen) in je lijf krijgen; dat kan gevaarlijk zijn. Succes & groeten, Paul

 51. Beste meisje, Ieder mens heeft dingen waarover hij of zij onzeker is. Niet iedereen kan model worden, een model heeft bepaalde uiterlijke kenmerken die aangeboren zijn. Deze zijn bepaald door de ‘kenners’ en wie een model is hoeft niet perse knap te zijn. Zo ken ik vele meisjes die erg mooi zijn, maar toch geen model konden worden. Als je jezelf te dik vind kun je proberen te gaan sporten en gezonder te eten. Maar onthoud: iemand die dun is kan ook nog steeds erg ontevreden zijn, want mensen zijn wezens die altijd wel iets te klagen hebben. Zelfmoord is het stomste wat je kan doen, het is egoïstisch. Denk aan al het verdriet dat je achterlaat. Je ouders, je familie en je vrienden. Als je zelfmoord pleegt, eindigt niet alleen je eigen leven, maar ook die van vele anderen. Mensen plegen zelfmoord omdat er dingen aan de hand zijn die niet goed gaan in hun leven of goed zijn gegaan. Maar denk eraan dat dit het leven is en je moet dit accepteren. Niet alles is rozengeur en maneschijn en iedere persoon maakt onplezierige dingen mee. Maar onthoud: er zijn veel meer mooie dingen dan slechte. Denk maar aan het moment waarop je dit leest. Ben je nu aan het lijden? Heb je nu erg veel pijn? De kans is groot dat je nu aan het lezen bent en er niet veel aan de hand is. Probeer je zo veel mogelijk op het moment te richten en je zult merken dat je gelukkiger wordt. Het maakt niet uit hoe je eruit zit: dik of dun, met of zonder moedervlekken. Oh en onthoud: het leven van een model is ook niet leuk… Deze mensen zijn vaak het meest onzeker omdat ze bang zijn dat iedere actie invloed heeft op hun uiterlijk en dus op hun carrière. Bij elke hap die ze nemen zijn ze bang dat ze dikker worden. Niet echt een leuke baan dus. ;)

 52. Hallo allemaal, Ik ben een meisje van 13 en ik zou graag model willen worden. Ik zou wel wat moeten afvallen, maar dat heb ik ervoor over. Ik zit er wel heel erg mee dat ik erg veel moedervlekjes heb op mijn gezicht. Ik heb er 2 boven m’n lip en kleintjes verspreid over mijn hele gezicht. Ik vind ze echt heel erg lelijk en als ik naar mijn gezicht kijk zie ik alleen de moedervlekken. Zou dat mijn “modellencarrière” beïnvloeden? Heeft iemand een goede raad voor mij hoe ik ze kan verbergen/weghalen? Ik heb weleens nagedacht over zelfmoord, maar ook omdat ik te dik ben vind ikzelf, lelijk, pukkels… Alles erop en eraan dus…

 53. Hoi, Ik heb ook een paar moedervlekken laten verwijderen bij de dermatoloog. Maar die wil nu de rest niet meer weghalen omdat hij vindt dat het onnodig is. Maar hallo… Ik niet!? Ik wil ze dolgraag weg hebben, want ik walg ervan. Kent iemand een chirurg/arts/dermo die ze wél weghaalt? En niet zo moeilijk doet. Stuur a.u.b. een mailtje naar: nathalie_skatjah9[at]hotmail.com

 54. Ik heb sinds mijn tienerjaren erg veel moedervlekken over mijn hele lichaam. Rond mijn 17e heb ik er een aantal weg laten snijden bij de dermatoloog. Ik vond de littekens niet mooier dan mijn moedervlekken en heb ze daarom sindsdien geprobeerd te accepteren. Ik ben inmiddels 28 en getrouwd. Mijn vrouw – maar ook eerdere vriendinnen – hebben me ervan verzekerd dat ze mijn moedervlekken helemaal niet lelijk vinden. Sterker nog: enkele van mijn voorgaande relaties hebben me verteld dat ze moedervlekken karakteristiek en zelfs sexy vinden. Ikzelf ben nog steeds af en toe onzeker over mijn moedervlekken; ik denk dat iedereen in zekere mate onzeker is over zijn/haar uiterlijk. Toch wil ik jongere jongens en meisjes ervan verzekeren dat je je absoluut niet hoeft te schamen voor moedervlekken en dat ze je iets unieks geven. Laat je leven er niet door beïnvloeden en laat je vooral niet pesten! Achteraf zul je inzien dat het altijd de lelijkste mensen zijn die anderen pesten om hun uiterlijk.

  • Ik heb ook veel meer moedervlekken. Een paar in mijn gezicht ook. Maar die vind ik juist wel mooi. Ze zitten dan ook wel op een niet lelijke plek vind ik. Maar kheb er ook een op m’n been en die is bijna 2 cm groot. Maar ik ga hem weg laten halen.

 55. Hoi, Ik ben 16 en heb eigenlijk heel veel moedervlekken op mijn gezicht; op mijn kin 2 en boven m’n lip. Een is best opvallend en de rest van m’n gezicht ook een paar. Ik zou ze heel erg weg laten halen, maar hoe doe ik dat en hoeveel gaat het kosten en hoe oud moet je ervoor zijn? Ik wordt er heel erg mee gepest. A.u.b. help!

 56. Hey, Ik merk dat ik in de zomer vaak extra moedervlekjes krijg. In de winter verdwijnen de kleintjes weer. Maar steeds zijn er zo een stuk of 5 die permanent zijn. Ooit kon ik eens niet meer kijken op die ene vlek op mijn been (ongeveer diameter 4mm). Toen ben ik beginnen krabben hierop en leek het op een schaafwondje. Merkwaardig genoeg, als dit wondje weer genezen was leek deze moedervlek verdwenen. Heb ze daarna dan maar meteen allemaal verwijderd. :-)
  Ik weet niet of dit de ideale manier is, maar het heeft volgens mij weg van het principe “afschaven” dat de dermatologen gebruiken. Ik gebruik steeds een ontsmet mesje en vervolgens na het krabben behandel ik deze plekjes. Na 1 week zijn ze weg… Groetjes!

  • Pas op Wout, Zelf gaan lopen schaven en snijden is echt heel erg gevaarlijk. De kans op bacteriële infectie, verstoorde wondgenezing en lelijke littekenvorming is extreem groot. De vlekjes die je beschrijft lijken me overigens veeleer zomersproeten dan moedervlekken. Moedervlekken verdwijnen namelijk niet vanzelf. Groeten, Paul

  • Ik heb ook paar moedervlekken die ik kwijt wil. Kunt u mij exact zeggen wat te doen?

 57. Ik wil ook een moedervlek weg laten halen, maar ik heb niet zoveel geld. Kan ik hem ook zelf verwijderen?

  • Beste Els en Jayh, Zelf oftewel eigenhandig moedervlekken weghalen is een absolute no-go! Het kan gevaarlijke situaties en lelijke littekens (keloïd c.q. hypertrofisch littekenweefsel) opleveren. Niet doen dus. Er zijn wel crèmes (Coverderm Classic: Waterproof Concealing Foundation, Miracle of Aaloë: Age Spot Fade Cream, Sterwit Lightening Cream e.a.) op de markt, waarvan sommigen beweren dat ze moedervlekken kunnen verwijderen, maar als puntje bij paaltje komt, worden de moedervlekken enkel gecamoufleerd met een soort make-up. Naar een arts of specialist gaan is voor zover ik weet dus de enige reële optie om van je moedervlekken af te geraken. Sterkte & groeten, Paul

 58. Ik heb wat moedervlekken en ik wil ze zelf kunnen verwijderen. Zijn daar enkele mogelijkheden voor?

 59. Eddy, Ik raad je aan dit door een plastisch chirurg te laten doen. Heb er zelf zeer recentelijk 6 in m’n gezicht weg laten halen. Kosten totaal 1000 euro, maar dat had ik er graag voor over. NO way dat ik dit door een huisarts had laten doen!

 60. He, Ik heb een vraag: Ik heb een kleine moedervlek in mijn gezicht en een moedervlek waar haar op groeit. Kan je die goed weg laten halen? Dat je er weinig van weerziet… M.v.g. Eddy

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.