Vrijwel iedereen heeft moedervlekken op het gezicht en lichaam. Als je last hebt van je moedervlekken of als je een moedervlek lelijk vindt, dan kun je de moedervlak weghalen.

Hoe groter, grilliger en opvallender een moedervlek, des te eerder je de moedervlek zult laten weghalen. Het is doorgaans de grootte en locatie van de moedervlek (gezicht, bikinilijn, borsten etc.) die de doorslag geven bij het al dan niet laten weghalen ervan.

Hieronder lees je alles over het weghalen van moedervlekken…

Huisarts, dermatoloog of plastisch chirurg?

Je kunt moedervlekken laten weghalen bij je huisarts, maar ook bij een gespecialiseerde huidarts of dermatoloog. Er zijn zelfs mensen die naar een privékliniek of plastisch chirurg gaan voor het weghalen van moedervlekken. De term ‘plastisch chirurg’ doet immers een zekere vakkundigheid met betrekking tot “snijden” vermoeden.

Een plastisch chirurg heeft doorgaans meer ervaring met het weghalen van moedervlekken dan de gemiddelde huisarts. Dat wil echter geenszins zeggen dat het resultaat van een huisarts lelijker wordt dan dat van een plastisch chirurg. Het weghalen van een moedervlek is namelijk een simpele ingreep waarbij weinig fout kan gaan. Vooral de ingreep die nodig is, bepaalt het uiteindelijke resultaat. Geen enkele arts of chirurg kan daarbij garanties bieden.

Ingreep & behandeling

Het weghalen van een moedervlek is een simpele ingreep die niet langer dan enkele minuten duurt. In principe mag je op alle leeftijden een moedervlek laten weghalen. Als je jonger bent dan 16, heb je wel toestemming van een ouder nodig. Allereerst wordt er een kleine ellips rondom de moedervlek afgetekend. Als je dat wilt, wordt de huid vervolgens verdoofd middels een injectie.

Daarna wordt er over de ellips gesneden tot onder de moedervlek. Het ellipsvormige stukje huid met daarop de moedervlek wordt weggepakt. Het wondje wordt meestal afgedekt met een steriel gaasverbandje. Soms moet het wondje te worden gehecht. In zeldzame gevallen dient er een klein bloedvaatje te worden dicht gebrand.

Methodes & technieken

Snijden is overigens niet de enige methode voor het weghalen van moedervlekken. Zo onderscheiden we de volgende methodes voor het weghalen van moedervlekken:

1. Snijden (vooral egale & diepgewortelde moedervlekken)
2. Bevriezen (moedervlek wordt hard gemaakt en afgeschraapt)
3. Branden (moedervlek wordt weggebrand; nagenoeg geen littekens)
4. Ponsen (moedervlek wordt uitgegraven met een ponsmes)
5. Laseren (moedervlek wordt verpulverd met een laser; nagenoeg geen littekens)

Littekens

Er blijft bijna altijd een littekentje achter na het weghalen van een moedervlek. Dit litteken kan na verloop van tijd nagenoeg onzichtbaar worden, maar ook vrij opvallend blijven. De opvallendheid van een litteken is afhankelijk van de afmetingen van de moedervlek die wordt weggehaald en van de exacte ingreep.

Bij branden en laseren blijven doorgaans nauwelijks zichtbare littekens achter. Laat je een moedervlek bevriezen en wegschaven, dan blijft er doorgaans een oppervlakkig littekentje achter. Snijden en ponsen laten doorgaans de opvallendste littekens achter bij het weghalen van een moedervlek. Helaas is snijden soms de enige optie.

De belangrijkste factor die een rol speelt bij het litteken van de moedervlek die wordt weggehaald, is de eventuele hechting. Als een klein moedervlekje wordt weggehaald, hoeft er niet gehecht te worden. Er wordt enkel een verbandgaasje op gelegd. Hoe groter een moedervlek, des te meer hechtingen. Hoe meer hechtingen, des te opvallender het achterblijvende litteken doorgaans wordt.

Genezing

Het genezingsproces is vooral afhankelijk van hoe diep er in je huid moet worden gesneden. Oppervlakkige moedervlekken genezen doorgaans snel en mooi en laten weinig littekenweefsel achter.

Diepgewortelde moedervlekken laten doorgaans opvallendere littekens achter. Immers: hoe dieper de incisie, des te dieper het litteken en des te dieper het “kuiltje” dat achterblijft. Bovendien is er voor het dichten van een groot, diep gat meer littekenweefsel nodig.

Ook de kwaliteit van je huid en je algehele lichamelijk gezondheid bepalen grotendeels hoe mooi een weggehaalde moedervlek uiteindelijk geneest. Als er een ontstekingsreactie optreedt door bacteriën, wordt de wondgenezing verstoord. Een bacteriële infectie kan dan ook voor een lelijk litteken zorgen na het weghalen van een moedervlek.

Kosten

Aan het weghalen van een moedervlek is altijd een prijs verbonden. De kosten van het laten weghalen van een moedervlek verschillen sterk per behandeling. Het weghalen van een moedervlek door je huisarts kost 20 tot 40 euro. Een laserbehandeling in een privékliniek kost al snel 200 euro. Een ingreep door een plastisch chirurg kan – afhankelijk van het aantal moedervlekken – oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Vergoeding

In zeldzame gevallen wordt het cosmetisch weghalen van een moedervlek vergoed via je zorgverzekering. Als je jonger bent dan 18 jaar en aangeeft dat je moedervlekken schaamte, pesterijen of een verstoord zelfbeeld veroorzaken, dan wordt het verwijderen van een moedervlek doorgaans vergoed. In de meeste andere gevallen draai jezelf op voor de kosten.

Zelf moedervlek weghalen…

Op internet zijn reacties van jongeren te lezen die zelf moedervlekken weg krabben met hun nagels of weg schrapen met een (scheer)mes. Zelf een moedervlek weghalen wordt meestal gedaan om geld te besparen. Zelf moedervlekken weghalen is echter uitermate onverantwoord en zelfs gevaarlijk. De kans op ontstekingen of infecties is extreem groot en daarmee ook de kans op lelijke littekenvorming.

Tot slot

Laat een moedervlek altijd weghalen door een erkend arts of chirurg. Ga nooit zelf aan de slag om littekens en infecties te voorkomen. Als je twijfelt over het weghalen van moedervlekken, maak dan eens een vrijblijvende afspraak met je huisarts om erover te praten. Een arts kan je adviseren over de mogelijkheden en vooruitzichten!

Heb jij ervaring met het weghalen van moedervlekken? Of ben je voornmens een moedervlek te laten weghalen? Laat hieronder je reactie achter!

22 Reacties

  1. Eigenlijk moet ik mijn moedervlekken na laten kijken en ik wil een aantal opliggende graag laten weghalen. Alleen de angst voor naalden, snijden en hechten houdt mij tegen, al jaren! Hebben jullie tips / adviezen?

  2. hee, ik ben nu 16 en word bijna 17. Ik ben vroeger gepest en soms nog steeds om mijn moedervlekken ik wil deze kant dan ook nooit op de foto. mijn verhaal is: op mijn linkerzijde van mijn gezicht zitten 14 moedervlekken en op mijn rechterkant 0. ik stoor me hier verschrikkelijk aan. worden alle 14 moedervlekken dan vergoed? xx

    • Of het verwijderen van alle 14 moedervlekken wordt vergoed door de zorgverzekering, zul je moeten navragen bij je zorgverzekeraar of huisarts.

  3. Ik heb zelf een moedervlekje precies in t midden op mijn onderlip en ik heb me er altijd aan gestoord. Ik wil hem daarom dus laten verwijderen maar dat durf ik niet te vragen. Ik ben trouwens 14 jaar. Mijn vraag is dus als ik het laat weten bij mijn ouders en huisarts, zou het worden vergoed en blijft er een litteken achter op mijn lip?

    • Ik heb een moedervlek aan mijn gezicht en het jeukt sommige dagen, ik schat per 2 dagen jeukt het voor 5 minuten of 10 minuten en het is irritant, het is niet zo mooi en niet zo groot maar men vrienden op school kijken daar naar en hebben commentaar. Ik wil dit weghalen maar men moeder vind dat dit mooi is en niks moet aantrekken wat anderen te zeggen hebben. Maar mijn vraag is krijg ik kanker als ik dat weghaal?

    • Begrijp ik goed dat je bang bent dat het weghalen van een moedervlek huiskanker zou veroorzaken? In dat geval is het antwoord ‘nee’. Natuurlijk kan iedereen kanker krijgen, maar het weghalen van een moedervlek beïnvloedt deze kans niet.

  4. Ik ben pas 14 jaar erg jong maar ik had een vraagje. Ik heb een moedervlek midden op mijn neus en heb er echt veel last van. Het is niet groot maar wel diep. Is het gevaarlijk om het weg te halen op zon jong leeftijd en op een gevoelige plek?

  5. “Het weghalen van een moedervlek door je huisarts kost 20 tot 40 euro.” Geldt dit nog steeds in 2016? En heeft mijn zorgverzekering hier iets mee te maken? Ik ben 18 trouwens. Is het trouwens normaal dat er grote haren groeien uit mijn moedervlek? De haren zijn langer dan die op me hoofd (ik heb kort haar). Met normaal bedoel ik of dit ook vaak voorkomt bij andere mensen met een grote moedervlek. En hoe kan ik dit het beste aan mijn huisarts vragen? Ben hiervoor weleens eerder naar de huisarts geweest, maar toen zei hij dat het niet nodig was om te verwijderen, hoe overtuig ik hem hiervan dat dit (om niet-medische redenen) toch nodig is? Alvast bedankt!

    • Beste T, Wat de exacte kosten zijn voor het laten weghalen van een moedervlek in 2016 kan ik momenteel nergens geverifieerd krijgen. Dit zou ergens in de tariefbeschikking van de NZA terug te vinden moeten zijn. (bron) Tot voor kort kostte het laten weghalen van een moedervlek (tot ongeveer 1 à 1,5 cm doorsnee) bij de huisarts enkele tientjes, maar ik weet dus niet 100% zeker of dit onlangs is veranderd… Omdat het een huisartsenbehandeling betreft werd het ook nog eens vaak gedeclareerd bij de zorgverzekeraar, zonder aanspraak te maken op het eigen risico. Maar hiertoe was/is de huisarts geenszins verplicht indien het om een cosmetische ingreep gaat. Een huisarts is een medicus en geen schoonheidsspecialist, dus esthetische ingrepen hoeft hij/zij niet per se uit te voeren. Als je een sympathieke / humane huisarts hebt die een beetje met je meedenkt, dan kun je natuurlijk gewoon vragen of hij/zij je moedervlek wil verwijderen, volgens welke methode hij/zij dit gaat doen, wat de kosten zullen bedragen en of de kosten worden vergoed via de zorgverzekering. Uiteindelijk zijn artsen ook maar mensen… ;) Mocht je huisarts niets voor je kunnen of willen betekenen, dan kan een dermatologische privékliniek een uitkomst zijn, maar hier lopen behandelingen (zonder doorverwijzing) al snel in de kosten. Bij een dermatologisch centrum betaal je doorgaans per totale behandeling; tot 2 moedervlekken wordt doorgaans zo’n 200 euro in rekening gebracht, tot 10 moedervlekken is de prijs ongeveer 300 euro… Dit bedrag kan afhankelijk van de kliniek oplopen tot zo’n 400 à 500 euro. (bron + bron) Sterkte ermee! Groeten, Paul

  6. Hoeveel kost het om ongeveer 25 moedervlekken van ongeveer 1, 2 of of 3 millimeter doorsnee te laten verwijderen?

  7. Ik heb een kleine, maar erg opvallende moedervlek net 3 cm naast mijn tepel. Ik stoor me er dagelijks aan! Ik wil hem graag laten weghalen, maar wil het liefst geen zichtbaar litteken overhouden… En hoe duur is het om deze moedervlak te laten verwijderen? Wie kan mij helpen?

    • STEL JE ALSJEBLIEFT NIET ZO AAN, WIE ZIET JE TEPEL NOU IN HET DAGELIJKS LEVEN. WEES BLIJ DAT JE DE MOEDERVLEK NIET IN JE GEZICHT HEBT.

  8. Ik heb een moedervlek in mijn gezicht die op zich niet heel groot of heel dik is, maar hij is wel opvallend. Ik zou hem wel weg willen halen, maar wil er geen erge littekens aan over houden. Wat moet ik doen?

  9. Hoe duur kan het ongeveer zijn om alle moedervlekken op m’n gezicht te laten weglaseren? Ik heb er ongeveer zo’n 20 kleintjes.

  10. Hoe duur is het ongeveer om een dunne maar wel grote moedervlek op je rug weg te laten halen?

    • Een grote platte moedervlek dient doorgaans weg te worden gelaserd. Dit is een dure behandeling die veelal in meerdere etappes dient te worden uitgevoerd. De exacte kosten zijn afhankelijk van de grootte van de moedervlek en het aantal benodigde laserbehandelingen, maar ook van het exacte type laserbehandeling en van degene die de behandeling uitvoert. Wat bedoel je precies met “groot”?

  11. Nou, Ik heb meerdere moedervlekken weg laten halen omdat het begon te jeuken en zo… Maar ik heb zo’n dikke moedervlek op m’n schaamlip dat ie gewoon pijn doet! Is er echt geen manier om hem zelf weg te halen? Lotte

    • Ik heb een hele grote moedervlek en die wil ik laten weghalen, maar ik durf het ten eerste niet tegen m’n moeder te zeggen en ik vind dat eng. Ik zit op voetbal dus dat is nog erger want de moedervlek zit op een gênant plekje. Ik schaam me ervoor kan je me helpen en zeggen hoe duur het is?

  12. Waar kan ik een dokter vinden die zonder tussenkomst van een zorgverzekering moedervlekken weghaalt die een beetje lijken op wratten, maar dan bruin? Ik zie prijzen van 20 tot 40 euro per stuk. Dus wie en waar? Dank.

    • Beste C, In principe kan iedere huisarts deze ingreep uitvoeren. De zorgverzekeraar heeft er sowieso niets mee van doen als het om een cosmetische (niet-medische) ingreep gaat. Vraag dus gewoon eens aan je huisarts of hij/zij ervaring heeft met het weghalen van moedervlekken en wat het zou kosten… Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.