Vrijwel iedereen heeft moedervlekken op het gezicht en lichaam. Als je last hebt van je moedervlekken of als je een moedervlek lelijk vindt, dan kun je de moedervlak weghalen.
Hoe groter, grilliger en opvallender een moedervlek, des te eerder je de moedervlek zult laten weghalen. Het is doorgaans de grootte en locatie van de moedervlek (gezicht, bikinilijn, borsten etc.) die de doorslag geven bij het al dan niet laten weghalen ervan.
Hieronder lees je alles over het weghalen van moedervlekken…
Huisarts, dermatoloog of plastisch chirurg?
Je kunt moedervlekken laten weghalen bij je huisarts, maar ook bij een gespecialiseerde huidarts of dermatoloog. Er zijn zelfs mensen die naar een privékliniek of plastisch chirurg gaan voor het weghalen van moedervlekken. De term ‘plastisch chirurg’ doet immers een zekere vakkundigheid met betrekking tot “snijden” vermoeden.
Een plastisch chirurg heeft doorgaans meer ervaring met het weghalen van moedervlekken dan de gemiddelde huisarts. Dat wil echter geenszins zeggen dat het resultaat van een huisarts lelijker wordt dan dat van een plastisch chirurg. Het weghalen van een moedervlek is namelijk een simpele ingreep waarbij weinig fout kan gaan. Vooral de ingreep die nodig is, bepaalt het uiteindelijke resultaat. Geen enkele arts of chirurg kan daarbij garanties bieden.
Ingreep & behandeling
Het weghalen van een moedervlek is een simpele ingreep die niet langer dan enkele minuten duurt. In principe mag je op alle leeftijden een moedervlek laten weghalen. Als je jonger bent dan 16, heb je wel toestemming van een ouder nodig. Allereerst wordt er een kleine ellips rondom de moedervlek afgetekend. Als je dat wilt, wordt de huid vervolgens verdoofd middels een injectie.
Daarna wordt er over de ellips gesneden tot onder de moedervlek. Het ellipsvormige stukje huid met daarop de moedervlek wordt weggepakt. Het wondje wordt meestal afgedekt met een steriel gaasverbandje. Soms moet het wondje te worden gehecht. In zeldzame gevallen dient er een klein bloedvaatje te worden dicht gebrand.
Methodes & technieken
Snijden is overigens niet de enige methode voor het weghalen van moedervlekken. Zo onderscheiden we de volgende methodes voor het weghalen van moedervlekken:
1. Snijden (vooral egale & diepgewortelde moedervlekken)
2. Bevriezen (moedervlek wordt hard gemaakt en afgeschraapt)
3. Branden (moedervlek wordt weggebrand; nagenoeg geen littekens)
4. Ponsen (moedervlek wordt uitgegraven met een ponsmes)
5. Laseren (moedervlek wordt verpulverd met een laser; nagenoeg geen littekens)
Littekens
Er blijft bijna altijd een littekentje achter na het weghalen van een moedervlek. Dit litteken kan na verloop van tijd nagenoeg onzichtbaar worden, maar ook vrij opvallend blijven. De opvallendheid van een litteken is afhankelijk van de afmetingen van de moedervlek die wordt weggehaald en van de exacte ingreep.
Bij branden en laseren blijven doorgaans nauwelijks zichtbare littekens achter. Laat je een moedervlek bevriezen en wegschaven, dan blijft er doorgaans een oppervlakkig littekentje achter. Snijden en ponsen laten doorgaans de opvallendste littekens achter bij het weghalen van een moedervlek. Helaas is snijden soms de enige optie.
De belangrijkste factor die een rol speelt bij het litteken van de moedervlek die wordt weggehaald, is de eventuele hechting. Als een klein moedervlekje wordt weggehaald, hoeft er niet gehecht te worden. Er wordt enkel een verbandgaasje op gelegd. Hoe groter een moedervlek, des te meer hechtingen. Hoe meer hechtingen, des te opvallender het achterblijvende litteken doorgaans wordt.
Genezing
Het genezingsproces is vooral afhankelijk van hoe diep er in je huid moet worden gesneden. Oppervlakkige moedervlekken genezen doorgaans snel en mooi en laten weinig littekenweefsel achter.
Diepgewortelde moedervlekken laten doorgaans opvallendere littekens achter. Immers: hoe dieper de incisie, des te dieper het litteken en des te dieper het “kuiltje” dat achterblijft. Bovendien is er voor het dichten van een groot, diep gat meer littekenweefsel nodig.
Ook de kwaliteit van je huid en je algehele lichamelijk gezondheid bepalen grotendeels hoe mooi een weggehaalde moedervlek uiteindelijk geneest. Als er een ontstekingsreactie optreedt door bacteriën, wordt de wondgenezing verstoord. Een bacteriële infectie kan dan ook voor een lelijk litteken zorgen na het weghalen van een moedervlek.
Kosten
Aan het weghalen van een moedervlek is altijd een prijs verbonden. De kosten van het laten weghalen van een moedervlek verschillen sterk per behandeling. Het weghalen van een moedervlek door je huisarts kost 20 tot 40 euro. Een laserbehandeling in een privékliniek kost al snel 200 euro. Een ingreep door een plastisch chirurg kan – afhankelijk van het aantal moedervlekken – oplopen tot enkele duizenden euro’s.
Vergoeding
In zeldzame gevallen wordt het cosmetisch weghalen van een moedervlek vergoed via je zorgverzekering. Als je jonger bent dan 18 jaar en aangeeft dat je moedervlekken schaamte, pesterijen of een verstoord zelfbeeld veroorzaken, dan wordt het verwijderen van een moedervlek doorgaans vergoed. In de meeste andere gevallen draai jezelf op voor de kosten.
Zelf moedervlek weghalen…
Op internet zijn reacties van jongeren te lezen die zelf moedervlekken weg krabben met hun nagels of weg schrapen met een (scheer)mes. Zelf een moedervlek weghalen wordt meestal gedaan om geld te besparen. Zelf moedervlekken weghalen is echter uitermate onverantwoord en zelfs gevaarlijk. De kans op ontstekingen of infecties is extreem groot en daarmee ook de kans op lelijke littekenvorming.
Tot slot
Laat een moedervlek altijd weghalen door een erkend arts of chirurg. Ga nooit zelf aan de slag om littekens en infecties te voorkomen. Als je twijfelt over het weghalen van moedervlekken, maak dan eens een vrijblijvende afspraak met je huisarts om erover te praten. Een arts kan je adviseren over de mogelijkheden en vooruitzichten!
Heb jij ervaring met het weghalen van moedervlekken? Of ben je voornmens een moedervlek te laten weghalen? Laat hieronder je reactie achter!