Noem je in een gesprek de term RSI, dan is de kans groot dat mensen begrijpend knikken en onmiddellijk een associatie hebben met de welbekende muisarm. Niet zo vreemd, want dit is een RSI-klacht die vaak voorkomt, maar lang niet de enige verschijningsvorm van deze aandoening. Wat veel mensen niet weten, is dat maar liefst twee op de vijf werknemers last heeft van RSI. Daarom is het goed om er wat meer over uit te leggen. Je kunt RSI namelijk alleen voorkomen als je weet waardoor het veroorzaakt wordt. En dat is misschien door meer dingen dan je zou denken!

Definitie van RSI

rsi-definitie

RSI is een complexe aandoening en daarbij hoort kennelijk ook een complexe definitie. In de wetenschap spreekt men van een tot beperkingen of participatieproblemen leidend multifactorieel bepaald klachtensyndroom aan nek, bovenrug, schouder, boven- en onderarm, elleboog, pols of hand (of een combinatie hiervan), gekenmerkt door een verstoring van de balans tussen belasting en belastbaarheid, voorafgegaan door activiteiten met herhaalde bewegingen of een statische houding van een of meer van de genoemde lichaamsdelen als een van de veronderstelde etiologische factoren.

Repeterende handelingen verrichten

Het menselijk lichaam is een machtig mooie machine, maar we zijn er niet op gebouwd om voortdurend repeterende handelingen te verrichten. Toch is dat wat we beroepshalve heel vaak doen. Iedereen die kantoorwerk doet, zit dagelijks urenlang met twee handen te typen op toetsenbord. De handen staan dus steeds in nagenoeg dezelfde positie en dat kan klachten aan het polsgewricht opleveren. Mensen die mechanische toetsenborden gebruiken, doen dat niet zonder reden. Zij hebben ontdekt dat ze hiervoor veel minder snel last krijgen van RSI-klachten. Het is een hele eenvoudige manier om fysieke problemen te voorkomen, door simpelweg de juiste keuzes te maken.

Andere kwetsbare lichaamsdelen

De pols en onderarm zijn dus heel gevoelig voor RSI-klachten. Zeker wanneer je voor het computerwerk geen ergonomische muis gebruikt, wordt de belasting al snel te groot. Maar wat dacht je van schouderklachten wanneer je als beroepschauffeur dagelijks urenlang achter het stuur zit? Ook mensen die in een fabriek steeds dezelfde handeling moeten uitvoeren, zijn vatbaar voor RSI. Klachten ontstaan vaak tijdens of juist na een periode van toewijding aan een bepaalde taak, drukte en/of stress. Veel bewegen, een goede zithouding en het gebruik van ergonomische hulpmiddelen kunnen een bijdrage leveren aan het voorkomen van RSI. En: neem altijd voldoende pauzes!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.