Chronische stress en het gevoel overweldigd te zijn, zijn zeer reële problemen in onze huidige samenleving. We hebben niet alleen meer verantwoordelijkheden die zich opstapelen, maar we hebben ook meer afleidingen die onze aandacht afleiden van belangrijke prioriteiten. Het is geen wonder dat veel mensen na vijf uur ontmoedigd raken door wat er nog op de to-do lijst staat. Als je merkt dat je niet genoeg tijd hebt om alles af te krijgen, zou dat kunnen betekenen dat je het rustiger aan moet doen en moet ontspannen, niet versnellen.

Als je chronisch gestrest en overweldigd bent en altijd tegen de klok vecht, kan dit een indicator zijn van een leven uit balans. Controle hebben over je agenda is een belangrijk aspect van gezondheid en welzijn omdat het de toon zet voor je emotionele en mentale toestand, die verbonden zijn met je fysieke gezondheid.

Oplossingen om een opgejaagd gevoel te overkomen

oud-stel

Cardiologen hebben de term “hurry sickness” bedacht om de constante toestand te beschrijven waarin je je opgejaagd voelt of alsof je tijd tekort komt. Mensen die last hebben van een opgejaagd gevoel zijn over het algemeen hoogpresteerders, die steeds meer verantwoordelijkheden in hun schema’s stoppen, te veel hooi op hun vork nemen en zich daar vervolgens over stressen. Een opgejaagd gevoel brengt mensen in gevaar voor gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, beroertes en diabetes, maar ook angst en depressie.

Aan de andere kant, als je stopt met je zorgen te maken over tijd, je focust op wat echt belangrijk is en meer tijd maakt voor ontspanning, zul je profiteren van:

  • Een betere algemene houding en een gevoel van optimisme
  • Een betere gezondheid door een lagere bloeddruk en hartslag
  • Een groter gevoel van betrokkenheid bij je werk
  • Diepere relaties die een gevoel van verbondenheid geven

Als het lijkt alsof een eindeloze to-do lijst je leven beheerst, dan zijn hier enkele ideeën om te overwegen hoe je meer balans, bewustzijn en welzijn in je leven kunt brengen en een opgejaagd gevoel kunt verslaan.

1. Krijg duidelijkheid over je prioriteiten

Het gevoel dat je nooit genoeg tijd hebt, betekent waarschijnlijk dat je te veel dingen tot prioriteit maakt. Om je tijd efficiënter te beheren en de stress van te veel te doen te vermijden, moet je onderscheid maken tussen wat belangrijk is en wat niet. Prioriteiten geven je een gevoel van richting en doel, waardoor je gefocust blijft op wat je het meest bevredigend vindt.

Veel mensen hebben de neiging om hun leven te laten beheersen door een gevoel van urgentie, waardoor er weinig ruimte overblijft voor wat echt belangrijk is – gezondheid en geluk. Onthoud dat constant gehaast zijn een negatieve invloed heeft op je gezondheid en relaties. Je welzijn moet altijd je hoogste prioriteit zijn, zowel voor jezelf als voor je familie, vrienden en collega’s. Als je je welzijn op de eerste plaats zet, hecht je meer waarde aan je gezondheid en zul je minder snel bezwijken onder de symptomen van een opgejaagd gevoel.

2. Minimaliseer afleiding

We leven nu meer dan ooit in een wereld die wordt gedomineerd door afleidingen. Deze tijdverspillers halen ons uit het huidige moment en naar de toekomst waar we onszelf onder druk zetten om meer gedaan te krijgen. Bewust afleidingen verwijderen en negeren is een geweldige manier om controle te krijgen over je agenda en een gevoel van verlichting in je dagelijks leven te brengen. Afleidingen zijn dingen zoals e-mail, sms’jes en meldingen die niet dringend zijn. Onder afleiding valt ook multitasking.

Het vermogen om te multitasken wordt vaak gedragen als een ereteken. Hoewel het tijdelijk de illusie kan wekken dat je meer gedaan krijgt, is multitasken meestal geen duurzame manier van werken. Je op één ding tegelijk concentreren en daar je volledige aandacht op richten is ontegenzeggelijk bevredigender en boeiender. Als je goed wordt in het doen van één ding tegelijk, verbetert ook de kwaliteit van je ontspanningstijd, waardoor je niet te veel bezig bent met andere taken.

3. Slaap genoeg

slaap-problemen

Sommige mensen proberen tijd te besparen door een uur of twee per nacht minder te slapen zodat ze meer kunnen doen. Maar beknibbelen op slaap heeft gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn, zorgt voor meer stress en vermindert de productiviteit. Slaaptekort creëert een cyclus – hoe meer slaap je opoffert om werk in te halen, hoe minder productief je bent en hoe meer je het gevoel hebt dat je niet genoeg tijd hebt.

Studies tonen aan dat goed uitgeruste mensen productiever zijn. Mensen met slaaptekort doen er langer over om taken af te maken, voelen zich minder gemotiveerd en zijn slechter in het combineren van meerdere verantwoordelijkheden. Mensen die van slapen een prioriteit maken, hebben de mentale helderheid en het uithoudingsvermogen om de dag aan te kunnen en presteren op een hoger niveau dan mensen met slaaptekort.

4. Behoud een goed vooruitzicht

Een gevoel van haast hebben en nooit genoeg tijd hebben komt voort uit negatief denken dat beperkingen oplegt. Het is gemakkelijk om in deze gemoedstoestand te blijven hangen als je jezelf er voortdurend aan herinnert hoeveel je nog niet hebt bereikt. Positief blijven en een goed vooruitzicht houden houdt je zelfvertrouwen hoog, waardoor je het gevoel hebt dat je elke uitdaging aankunt. Vergeet niet om realistisch te zijn over wat je wel en niet kunt beheersen en geef jezelf toestemming om dingen los te laten.

Als je een optimistisch perspectief houdt, voel je je meer op je gemak als je om hulp vraagt en verantwoordelijkheden delegeert. Om hulp vragen is een teken van kracht, geen zwakte. Anderen toestaan om te helpen laat zien dat je meer geeft om goed werk leveren dan om jezelf te bewijzen. Je zult verbaasd zijn over hoeveel vrijheid je voelt als je om hulp vraagt, omdat het ontvangen van steun een positieve instelling alleen maar verder bestendigt.

5. Leer te ontspannen

Een veel voorkomende eigenschap van een opgejaagd gevoel is dat je nooit afremt om een pauze te nemen. Als je veel op je bord hebt liggen, kun je ontspannen zien als tijdverspilling die je beter productief kunt besteden. Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar door regelmatig te pauzeren en tijd te maken voor ontspanning, krijg je op de lange termijn meer gedaan. Regelmatige ontspanning is ook goed voor je gezondheid. Studies hebben aangetoond dat ontspanningstechnieken de hartslag en bloeddruk verlagen, spierspanning verlichten en chronische pijn en hoofdpijn onder controle houden.

Sommige mensen vinden het moeilijk om te ontspannen en tot rust te komen. Het kan moeilijk zijn om je geest om te schakelen van een te actieve toestand naar een kalme toestand. In deze gevallen is het belangrijk om zelfbewustzijn te cultiveren. Merk op wanneer je je haast, je adem inhoudt of gefrustreerd raakt over jezelf en anderen. Dit is het waarschuwingssysteem van je lichaam dat je vertelt dat het tijd is om te stoppen en iets anders of helemaal niets te doen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.