amnesiaAmnesie (amnesie) is de benaming voor stoornissen van het geheugen die leiden tot geheugenverlies. Geheugenverlies of amnesie treedt vaak op na hersentrauma (klap op het hoofd). Door de impact kan de getroffene zich gebeurtenissen van kort voor en/of na het hersenletsel niet meer herinneren. Als men zich enkel gebeurtenissen van voor het voorval niet meer kan herinneren, dan is er sprake van retrograde amnesie. Houdt het onvermogen aan tot na het voorval, dan is er tevens sprake van anterograde amnesie.

De oorzaken van geheugenverlies…

Geheugenverlies treedt meestal op na hersenletsel. Toch hoeft dat zeker niet altijd het geval te zijn. De meest voorkomende oorzaken van geheugenverlies, amnesie of amnesia zijn als volgt:

 • Hersentrauma / hersenschudding (o.a. val of klap op het hoofd)
 • Hersenoperatie
 • Beroerte (CVA)
 • Geneesmiddelen (o.a. slaapmiddelen & kalmeringsmiddelen)
 • Dementie
 • Ziekte van Alzheimer
 • Syndroom van Korsakov (als gevolg van overmatig alcoholgebruik)
 • Dissociatie (psychologisch afweermechanisme om herinneringen actief te blokkeren)
 • Stress

Blijvend geheugenverlies & niet kunnen onthouden

Amnesie is niet alleen een kwestie van vergeten. Amnesie kan er ook voor zorgen dat je geen nieuwe informatie meer kunt opslaan (onthouden). Zodoende ontstaan er gaten in het langetermijngeheugen. De totale werking van de menselijke hersenen is bij lange na niet in kaart gebracht. Daarom zijn er nog steeds geen medicijnen om blijvend geheugenverlies, niet kunnen onthouden en “gaten” in het geheugen tegen te gaan.

Amnesie: conclusie…

Geheugenverlies of amnesie kan niet worden genezen, maar kan wel worden tegengegaan. Homeopaten raden bepaalde vitamines (o.a. vitamine E) en ginseng aan. Finse wetenschappers beweren dat de omegavetzuren in vette vis helpen tegen geheugenverlies. Amerikaans onderzoek beweert dat statines (cholesterolsyntheseremmers) geheugenverlies kunnen voorkomen. Een gezonde leefstijl en je hersenen trainen en stimuleren (studeren, lezen, puzzelen, geheugentraining e.a.) zou eveneens kunnen bijdragen aan de kwaliteit van je geheugen.

4 Reacties

 1. Mijn zoon heeft te veel kalmeerpillen genomen, alprazolam en gelijktijdig veel cannabis gerookt! Nu is hij al 6 weken zijn geheugen kwijt, hij kan niks onthouden en slaapt altijd! Komt dat nog goed en hoelang kan dat duren?

 2. Vertel mij wat!!!
  Ik lijd er onder door na te veel Amnesia haze te hebben gerookt.
  Dus vandaar dat die lekkere wiet soort amnesia haze heet!!!.

  • Hey, En hoe zit ’t nu dan? Rook je nog? En lijdt je er nog onder?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.