Geheugentraining: 5 tips + trucs m.b.t. geheugen(problemen)

Mind · Door Ilse

Een goed geheugen is buitengewoon praktisch en voordelig; ongeacht je werk of opleiding. Ik denk dan ook dat er niemand is die zijn of haar geheugen niet wil trainen en verbeteren. Geheugentests & geheugentrainingen, zijn dan ook onwijs populair om de hersenen sneller en efficiënter te laten functioneren. Enkele voordelen van geheugentraining zijn:

  • Beter onthouden
  • Geheugenproblemen tegengaan & voorkomen
  • Mind-mapping (in beeld brengen van denkpatronen)
  • Speed-reading (snel lezen)
  • Speed-learning (snel leren)

Geheugentraining & middeltjes

Er zijn veel mensen die allerlei (twijfelachtige) middeltjes kopen bij de apotheek of drogist om hun geheugen te trainen en te verbeteren. Geheugentraining m.b.v. speciale pilletjes of drankjes is echter geen wetenschappelijk ondersteunde methode om geheugen-problemen te verhelpen of te voorkomen. Daarom hierbij 5 tips om je geheugen echt te trainen…

1. Dwing jezelf tot concentratie

Een goed handvat om je geheugen te trainen en te verbeteren, is concentratie. Veel mensen doen net alsof ze geconcentreerd bezig zijn met een taak. Of ze zitten te peinzen waarom ze zich niet goed kunnen concentreren. Het is echter veel beter om jezelf simpelweg tot concentratie te dwingen. Let simpelweg niet meer op mensen in je omgeving zolang je niet wordt aangesproken; negeer omgevingsgeluiden; en reageer niet op bewegingen aan de randen van je gezichtsveld. Je traint je geheugen het beste als je in een staat van opperste concentratie verkeert.

2. Verzin je eigen geheugensteuntjes

Bedenk manieren waarop –en hulpmiddelen waarmee– je dingen eenvoudiger en beter kunt onthouden. Geheugensteuntjes kunnen je helpen om je geheugen te trainen en te verbeteren. Het kunnen hele simpele hulpmiddelen zijn, maar ook speciale technieken. Ze zijn voor iedereen anders…

Zo was ik altijd te laat met het lezen van een boek voor een tentamen; ik las daarom een uur lang in het boek en ging vervolgens een halfuur slapen. Door mezelf te verplichten om na te denken over wat ik zojuist had gelezen, viel ik in slaap. Wonderbaarlijk bleef alles veel beter hangen door de informatie op deze manier te visualiseren.

Enkele voorbeelden van populaire geheugensteuntjes om het geheugen te ondersteunen, zijn elektronische agenda’s, plakbriefjes, ezelsbruggetjes en het nalopen van de letters van het alfabet (sticky-yellows). Het is echter niet de bedoeling dat je trucjes verzint waardoor jijzelf nier meer hoeft na te denken en te onthouden… Het gaat immers om het trainen, ontwikkelen en verbeteren van je geheugen, niet om het ontzien van je geheugen.

3. Koppel informatie aan ervaringen

Door informatie te koppelen aan dingen die je al weet, kent en hebt gedaan, is het makkelijker om informatie te onthouden. Zodoende verbetert deze techniek je geheugen. De simpelste vorm van nieuwe informatie koppelen aan herinneringen, is het zogenaamde “ezelsbruggetje”. Ook voor dementerende mensen is het belangrijk om zo vaak mogelijk oude informatie terug te halen en hulpmiddelen in te zetten om herinneringen op te halen (foto’s, brieven, boeken, verzamelingen e.a.). Tijdens een geheugentest grijp je onbewust terug op ervaringen uit het verleden. Koppelingen maken, lijntjes uitzetten, verbindingen zoeken en verbanden leggen is dus een ideale manier van geheugentraining!

4. Herhalen & nog eens herhalen

Een goede vorm van geheugentraining is herhaling! Door informatie te herhalen sla je deze namelijk op in je langetermijngeheugen in plaats van je kortetermijngeheugen. Mocht je ooit eens wiet hebben geprobeerd, dan weet je dat dit middel een aanslag kan plegen op je kortetermijngeheugen. Door een bepaald woord echter vaak te herhalen (om de 30 seconden te noemen in de doorgaans vage gesprekken) onthoud je de gesprekken wel, ongeacht je vertroebelde geheugen.

Tijdens mijn experiment met wiet was dit jaren geleden het woord ‘automobiel’. Deze simpele test laat zien waarom herhalen zo belangrijk is. Deze methode is natuurlijk niet bepaald wetenschappelijk; het gaat om het idee…

5. In jezelf geloven = geheugentraining

Zeg tegen jezelf dat jij iets wilt leren en dat je dit ook kunt. Als je namelijk tegen jezelf zegt dat je geheugen niet goed is, dan onthoud je ook daadwerkelijk minder. Om je geheugen te verbeteren is het dus belangrijk om in jezelf te geloven en dit herhaaldelijk tegen jezelf te zeggen. Je zult ‘mindmapping’, ‘snel-lezen’, ‘snel-leren’ en geheugentests dus nooit onder de knie krijgen als je niet in je eigen kunnen gelooft. Kortom: niet negatief denken… Als je gelooft in je eigen kunnen, ben je al halverwege met je geheugentraining!

Heb jij ervaring met geheugentraining, geheugentests of andere manieren om je geheugen te verbeteren en geheugen-problemen tegen te gaan? Deel dan a.u.b. hieronder jouw ervaring met Gezondr!

3 comments


  • Ellis Bos

    29 maart 2017

    Ik heb een whiplash, en was alles kwijt. Kon niet meer rekenen. Denken kon ik alleen het langetermijngeheugen. En als ik het opschreef, dacht ik het goed, maar schreef het fout. Dat is zeer frustrerend. Door chiropractors ben ik behandeld met goed resultaat. Hij raadde mij aan vaak kruiswoordraadsels te oefenen. Zo wordt je linkerhersenhelft weer getraind. Het duurde jaren, maar heeft resultaat.

  • catherine Eymans

    21 december 2010

    Na het lezen van deze website ben ik meer ontspannen. Ik word namelijk boos elke keer als ik iets niet direct kan oproepen, of een boodschap niet meer weet in de winkel. Is het waar dat het niet bevorderlijk is als de radio aan blijft staan bij het slapen? Gr. Catherine

    • sandra

      10 oktober 2012

      Erg late reactie, bijna 3 jaar na dato, maar de radio aan tijdens het slapen raad ik je af. Ik deed dit ook altijd, maar het versnelt je concentratie-afname en je hebt overdag dat “watten-in-je-hoofd-gevoel”. Groeten, Sandra

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.