Jeuk in keel: 7 oorzaken van een jeukende keel

Jeuk in je keel of mond kan erg vervelend zijn. Meestal is een jeukende keel te verdragen, maar het is absoluut geen prettig gevoel. In zeldzame gevallen ontstaat helse jeuk, diep achter in je keel. Jeuk in je keel ontstaat altijd door prikkeling van je keelslijmvlies. De jeuk in je keel kan overslaan op nabijgelegen slijmvliezen. Meestal jeuken de slijmvliezen van je:

 • Keel
 • Gehemelte & tandvlees
 • Lippen & tong
 • Wangen
 • Neus & oren
 • Ogen

Belangrijkste oorzaken van jeuk in je keel…

In veruit de meeste gevallen is jeuk in je keel geen reden tot paniek. De oorzaak ervan is doorgaans gelieerd aan één of meerdere allergieën of intoleranties. Hierbij de 5 gangbaarste oorzaken van een jeukende keel of mond…

1. Lactose-intolerantie kan jeuk in je keel veroorzaken

Jeuk in de keel wordt veelal veroorzaakt door lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie betreft het onvermogen melksuiker oftewel lactose te verteren vanwege een gebrek aan het enzym lactase.Veel jonge kinderen hebben last van lactose-intolerantie. Volwassenen kunnen ook op latere leeftijd lactose-intolerant ontwikkelen door afname van de lactase-productie.

Lactose-intolerantie wordt niet alleen veroorzaakt door melk en andere zuivel, maar ook door kant-en-klare voedingsmiddelen (worstjes, medicijnen, koekjes e.a.) waarin melk-gerelateerde hulpstoffen zitten. Overgevoeligheid voor melk veroorzaakt niet alleen jeuk in je keel, maar meestal ook eczeem (huiduitslag, jeuk, zwellingen, bultjes e.a.). Lactose-intolerantie kan zelfs darmklachten veroorzaken, waaronder winderigheid, diarree, overgeven & darmkramp.

2. Glutenintolerantie als oorzaak van jeuk in de keel

Jeuk in je keel kan ontstaan door aangeboren gluten-intolerantie oftewel coeliakie. Dit is een darmafwijking waarbij antistoffen tegen gliadine-gluten worden gevormd. Gluten is een graaneiwit.

In geval van gluten-intolerantie kan jeuk in je keel ontstaan bij het eten van de graansoorten tarwe, gerst, rogge, haver, spelt en kamut. Vooral durumtarwe is extreem rijk aan gliadine-gluten. Granen met weinig tot geen gliadines –zoals rijst en maïs– kunnen wel worden gegeten als je gluten-intolerant bent. Niet-granen, zoals wilde rijst, boekweit, quinoa en amaranth bevatten sowieso geen gliadine-gluten.

Gluten-intolerantie kan jeuk in de keel veroorzaken, maar ook allerlei ernstige gezondheidsklachten met zich meebrengen. Enkele voorbeelden hiervan bij jonge kinderen zijn: groeiachterstand, skeletmisvormingen, bloedarmoede en botontkalking.

Ook op latere leeftijd kan gluten-intolerantie ontstaan. Men spreekt dan niet van coeliakie. Dit heeft dan – naast jeuk in je keel – vaak buikpijn, diarree en botontkalking tot gevolg. In sommige gevallen kan zelfs onvruchtbaarheid of een miskraam ontstaan als gevolg van gluten-intolerantie.

3. Jeukende keel vanwege noten- & fruit-allergie

In veruit de meeste gevallen ontstaat jeuk in je keel door toedoen van een allergische reactie op plantaardige voedingsmiddelen. Zo kun je overgevoelig of intolerant zijn voor

 • Fruit (aardbeien, bessen, appels, perziken, mango, citrusvruchten, kiwi’s, meloen, druiven e.a.)
 • Noten (walnoten, hazelnoten, pecannoten, macadamia’s e.a.)
 • Bonen (pinda’s, cacaobonen, sojabonen, linzen e.a.)
 • Pitten & zaden (sesam, zonnebloem, pijnboom e.a.)
 • Tarwe (albumine, globuline, gliadine & glutenine)
 • Paddenstoelen & schimmels (champignons, shiitakes, oesterzwammen e.a.)

Jeuk in je keel door een plantaardige voedselallergie voelt doorgaans aan als een vreemdsoortig, prikkend en/of tintelend gevoel. De jeukende gewaarwording kan mild zijn, maar ook extreem hevig. Vaak trekt de jeuk in je keel door naar je oren.

Overige symptomen van “plant-gerelateerde allergieën” zijn blaasjes & zwellingen in het gezicht, piepende ademhaling, overgeven, diarree, maagkrampen en darmkrampen. Vooral pinda-allergie en noten allergie kunnen extreem hevige klachten veroorzaken of zelfs levensbedreigende vormen aannemen.

4. Jeuk in je keel door vis- & vlees-allergie

Jeuk in je keel wordt in zeldzamere gevallen veroorzaakt door een allergische reactie op dierlijke eiwitten. Zo kan een jeukende keel ontstaan als je allergisch bent voor:

 • Schaaldieren (kreeft, krab, garnalen e.a.)
 • Schelpdieren (mossels, kokkels, oesters e.a.)
 • Zuivel (melk, kaas, yoghurt, kwark e.a.)
 • Vis (zalm, tonijn, makreel, forel, kabeljauw e.a.)
 • Vlees (varken, rund, lam, paard, wild, gevogelte e.a.)
 • Eieren (kippeneieren, kwarteleieren, kaviaar e.a.)

Vooral een allergie voor schaal- en schelpdieren zoals garnalen heeft vaak jeuk in je keel en mondholte tot gevolg. Andere klachten zijn opzwelling van je keel- & mondslijmvliezen. Bij een hevige allergische reactie op schaaldieren kan zelfs de keel dicht zwellen of een anafylactische schok optreden.

5. Keel jeukt door hooikoorts c.q. stuifmeelallergie

Jeuk in je keel wordt in heel veel gevallen veroorzaakt door hooikoorts. Hooikoorts, stuifmeelallergie ofwel pollenallergie houdt in dat je allergisch bent voor de eiwitten in stuifmeel oftewel “pollen”. Stuifmeel komt van:

 • Grassen (kropaar, Engels raaigras, timotheegras, beemdgras, reukgras e.a.)
 • Kruidachtige planten (duizendblad, valeriaan, kattenstaart, akkerscherm e.a.)
 • Bomen (els, hazelaar, populier, es, eik e.a.)
 • Onkruid (bijvoet, brandnetels, zuring, weegbree, ganzenvoet e.a.)
 • Bloemen (zonnebloemenen, rozen, snijbloemen, droogbloemen e.a.)

De belangrijkste veroorzakers van hooikoorts zijn graspollen, boompollen en onkruidpolen. Echter kunnen ook de bloemen van deze vegetatie hooikoortsklachten veroorzaken, waaronder een jeukende keel. Voor bloemen geldt: hoe kleuriger de bloem, des te kleiner de kans op hooikoorts en jeuk in je keel.

Jeuk in je keel door hooikoorts is seizoensgebonden. Dat komt omdat de aanwezigheid van stuifmeel afhankelijk is van de bloei van bomen, grassen en planten. Als je stuifmeelkorrels inademt waar je allergisch voor bent, dan kunnen deze de slijmvliezen van o.a. je mond, keel, neus en ogen prikkelen. Zodoende kan hooikoorts hevige jeuk in je keel veroorzaken. De slijmvliezen van je lippen, gehemelte, tong, keel en ogen kunnen zelfs opzetten door toedoen van hooikoorts.

6. Jeukende keel door toedoen van dierenallergie

Veel dieren verliezen huidschilfers waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. Deze huidschilfers kunnen onder meer een jeukende keel veroorzaken. De bekendste dieren die een allergische reactie kunnen uitlokken zijn:

 • Honden & katten
 • Konijnen & cavia’s
 • Hamsters & marmotten
 • Ratten & muizen
 • Paarden & koeien
 • Kippen & vogels

Een dierenallergie veroorzaakt – naast jeuk in je keel – benauwdheid, prikkelende & tranende ogen en huidklachten. Een katten-allergie veroorzaakt doorgaans de hevigste allergische reacties. Alle vormen van dierenallergie kunnen overigens jeuk in je keel veroorzaken.

7. Jeuk in je keel door astma & bronchitis

Bronchitis is een ontsteking van de luchtpijpvertakkingen ofwel bronchiën. Bij astma is er sprake van een chronische ontsteking van de luchtwegslijmvliezen. Beide aandoeningen kunnen jeuk in je keel veroorzaken. Zowel astma als bronchitis kan overigens ook samengaan met één of meerdere allergieën. Deze aandoeningen gaan tevens gepaard met keelpijn, hoesten, kortademigheid, benauwdheid, piepende ademhaling, koorts en/of verkoudheidsklachten.

Tot slot

Jeuk in je keel kan tot slot ook ontstaan door het genezingsproces van je keelslijmvlies. Zo kan je keel enorm gaan jeuken als je keel geneest van een verkoudheid, griep of keelontsteking. Bij jeuk in je keel is het belangrijk om na te gaan wanneer de jeuk ontstaat. Vraag jezelf het volgende af…

 1. Ontstaat de jeukende keel altijd na het eten?
 2. Zo ja, ontstaat de jeuk in je keel bij specifieke voedingsmiddelen?
 3. Ontstaat de jeuk in je keel altijd in nabijheid van bepaalde dieren?
 4. Jeukt jouw keel altijd in een bepaald seizoen?
 5. Zo ja, check dan een pollenkalender (o.a. Hooikoorts.info) om bloeiperiodes te checken.

Heb jij vaak jeuk in de keel of mondholte? Laat hieronder weten wat jouw ervaring is in een reactie!

67 reacties op “Jeuk in keel: 7 oorzaken van een jeukende keel

 1. Victor ·

  Beste Paul, ik heb nu al meer dan 3 jaar last ven jeuk bovenin mijn neus, keel en oren waardoor ik voortdurend heel wat slijm aanmaak. Dit begint ’s morgens en gaat de ganse dag door. Noch de huisarts noch de NKO specialist hebben er een verklaring voor… voor hen is het Postnasale Drip (Posterieure Rhinorree)? Ik heb al heel wat sprays, zalfjes en medicatie gebruikt, maar niets helpt… ik ben gewoon radeloos! Zelf denk ik dat het iets kan te maken hebben met de traankanaaltjes… graag ja advies a.u.b. waarvoor dank.

  Reageer
 2. Apapoe ·

  Ik ben een paar dagen verkouden geweest wat is overgeslagen naar een griep… Nu begint mijn keel te jeuken, en ik word er gek van. Ik heb dat altijd tijdens/na griep. Graag zou ik een antwoord willen op wat je moet doen tegen een (erg) jeukende keel, want het is heel erg frustrerend. Soms pak ik zelfs een tandenborstel die ik dan achterin me keel steek om zo te kunnen krabben…

  Reageer
 3. Saviel1986 ·

  Hallo. Ik ben 33 jaar en heb enorm veel last van een kriebel jeuk in de keel. Soms zo erg dat ademen irritant word. Ik heb dit nu 2 a 3 maanden. Ook ben ik vaak misselijk heb ik maag klachten en soms wat kortademig. Ik kan er niet door slapen en soms hoor ik een piep met inademen. P.s ik ben getest op allergieën had ik niet… Iemand enig idee wat het kan zijn? Voel me laatste dagen ook moe en voel me zwak.

  Reageer
 4. Conny ·

  Heb al jaren last van jeukende amandelen. Tenminste volgens mij zit het daar. Enorme jeuk in mijn keel waar ik niet bij kan die doortrekt naar mijn oren. Niemand die er iets aan kon doen. Huisarts: je bent hyperreactief (schreef middeltje voor tegen hooikoorts die niet uit mijn bloed naar voren komt). Homeopaat: goed middel gevonden, maar hielp me niet van mijn klachten af. Orthomoleculair therapeut: je bent lactose-intolerant. Zij sloeg de spijker op z’n kop, gestopt met melk drinken, bepaalde klachten verdwenen, maar de jeuk bleef. Tot ik pas bij de osteopaat kwam. Zij hoorde mijn verhaal aan en zei: “Je bent histamine-intolerant.” Ik heb nu heel veel voeding geschrapt en heb veel minder last van jeuk. Ik heb begrepen dat HIT niet echt bekend is in de reguliere geneeskunde dus toch maar weer terug naar de orthomoleculaire therapeut?

  Reageer
 5. julienne ·

  Jaren sukkel ik al met hetzelfde probleem, de hele dag (in de winter) heb ik een kriebelhoest aan de linkerkant in men keel, ongeveer ter hoogte van men borstbeen, de hele dag hoest ik, eigenaardig genoeg als ik sport (ik speel badminton) een 5 minuten ongeveer en men hoest mindert en houd zelf helemaal op, tot ik terug buiten kom, of in men auto rijdt 100 meter en ik begin terug. Heeft niks te maken met wat ik eet of drink, in de zomer heb ik het niet, alleen bij de eerste mistige dag die er komt in de herfst begint het en het houd niet op tot de zomer terug begint en de lucht klaar is. De minste smosregen of bewolkt en ja hoor… daar gaan we weer. Rechts in men long of keel voel ik geen kriebel en ben ik de gezondste mens ter wereld. Ik word er echt zot van. Als ik op men linker zij lig gaat het soms ook beter. Men hart word er soms pijn van doen van altijd met geweld te moeten hoesten. Het voelt een beetje aan alsof het bloot vlees is in men keel en ik geen slijmvlies in men keel meer heb. Men amandelen zijn al weg van men 28 jaar, soms als ik in men bed lig ratelt het dat ik er schrik van krijg in men luchtwegen, het is precies of ik lig in een bubbelbad waarvan de bubbels springen. Wat zou ik dankbaar zijn met iemand die me kan helpen. Julienne

  Reageer
 6. Janine ·

  Hallo, Kan me niet anders herinneren dan een leven lang jeuk in keel en oren. Als klein kind ging ik er al voor naar de huisarts. Vaak oorpijn, keelpijn, dagelijks jeuk. Veel keelschrapen of “duwen” met tong tegen gehemelte (waardoor wonden ontstonden) en met haarspeldjes in de oren “krabben”. Allergietesten hebben nooit iets opgeleverd. Laatst, na weer flinke oorpijn was ik er (weer eens) helemaal klaar mee en ging naar de huisarts. Ik kreeg een vervangende huisarts en HALLELUJA… zij keek en verklaarde dat ik hele nauwe gehoorgangen had. Ik ben nu 42.. had dit nog nooit eerder gehoord. Huisarts vertelde dat alles met elkaar in verband stond. Waarschijnlijk vaak en sneller verstoppingen, waardoor pijn en jeuk. Gebruik nu een maand elke dag neusspray en… het is over! Wel voel ik nog lichte druk op mijn oren, en hard geluid is niet zo prettig maar de jeuk die me al mijn hele leven vergezelde is weg. En, ik weet niet of dit ook een bijwerking is, sinds die tijd ook geen hoofdpijn meer gehad (ook iets waar ik heel veel last van had). Groetjes, Janine

  Reageer
 7. Lucja ·

  Ik heb al tijden last van een jeukende keel maar schaarde het altijd onder de noemer “kriebelhoest”. Ik hoor echter niemand vermelden dat hij/zij door de jeuk moet hoesten tot aan kokhalzen toe. Ik voel mij altijd behoorlijk ongelukkig als dat gebeurt, ook lopen de tranen uit mijn ogen en is mijn verhemelte opgezet en warm.

  Reageer
  • B. ·

   Ik was opzoek naar iemand die ook zulke jeuk in de keel heeft. Ik heb dit namelijk ook. Zo rond de kerst gekregen… een hele onschuldige lichte hoest begon t mee.. heb het tot de dag van vandaag nog steeds. Dit is 4 weken inmiddels… als t niet meer is. En ik ben bij de huisarts geweest. Vroeg of ik misschien kinkhoest kon hebben. Volgens hem moet ik dan of nooit gevaccineerd zijn of met een kind in aanmerking geweest. Op internet staat overal dat een vaccinatie maximaal 15 jaar werkt. Ik vermoed dat ik gewoon kinkhoest hebt. Want de antibioticakuur van 1 week heeft me niet geholpen.

  • Paul ·

   Kinkhoest zou zeker kunnen; ik kom met enige regelmaat volwassenen tegen met kinkhoest. Dit is overigens ook nog eens besmettelijk, dus gek dat je huisarts hier niets mee doet… Het RIVM zegt overigens wel: “Kinkhoest is al besmettelijk voordat iemand weet dat hij kinkhoest heeft. Thuisblijven helpt niet te voorkomen dat anderen kinkhoest krijgen.” (bron)

  • B. ·

   Hey bedankt voor je reactie! Ik denk dat hij het gewoon niet serieus heeft genomen. Ik heb gisteren middag EN avond tijdens het hoesten weer gespuugd. Ik denk nog steeds dat het kinkhoest is. Maar als het volgende week nog steeds aan de gang is, ga ik weer terug en vraag ik hem of die het niet eens even moet testen. Overigens is er niks voor kinkhoest. De antibioticakuur heeft mij niet geholpen, maar voorkomt nu wel dat anderen het zullen krijgen. Ik heb er trouwens sowieso veel meer last van, want ik ben tot twee keer toe geopereerd aan poliepen in de neus. Ik ben dus vrijwel altijd aan het snotteren… het is namelijk snel teruggekomen na de operaties. Dus als er iemand is die weet waar in Nederland een goede KNO-arts zit… graag even melden alsjeblieft.

  • Dmetz ·

   Ik heb ook jeuk in de keel en ben daarna heel erg benauwd… Ga het nu laten testen…

 8. Annefleur ·

  Ik heb al een paar maanden ontzettende jeuk aan mijn keel en dit gebeurt heel random op een dag. De jeuk is inmiddels zo aanwezig dat ik het “schaap” femomeen herken in de berichten. Ook heb ik allemaal rode bulten grote en kleine in de keelholte. Vorige week naar de dokter geweest, met klachten over vermoeidheid, waarin ik dit benoemde, maar ze heeft niet in mijn keel gekeken.. Ik denk niet dat het een voedsel allergie is, omdat ik het dus ook heb wanneer ik wakker word.

  Reageer
 9. Ria ·

  Sinds november 2015 heb ik veel last van mijn keel. Ik word soms gek van de jeuk en heb dit nu al dagen constant. Ook vaak witte puntjes op mijn tong en kleine zweertjes op tong en mond. Ik heb een testje gehad voor allergie, maagsapresistentie tabletten en kreeg nu iets voor mondschimmel. De K.N.O. arts kan niets geks vinden en de huisarts heeft het nu over iets waar ik mee moet leven. Wat kan ik nog meer doen?

  Reageer
  • Paul ·

   De mondzweertjes waar je over schrijft, zijn het aften? Of is er daadwerkelijk sprake van een mondschimmelinfectie? De oorzaak van een schimmelinfectie is logischerwijs een schimmel; schimmels slaan veelal toe als je weerstand aan de lage kant is, bijvoorbeeld na een flinke verkoudheid, een griepje of antibioticagebruik… Maar de exacte oorzaak van aften is vooralsnog niet bekend. Er zijn in ieder geval heel veel aspecten die een rol zouden kunnen spelen bij aften: E-nummers in voeding, tandpasta, voedselallergieën, spijsverteringsproblemen, mondflora, speekselenzymen en ga zo maar door… Dat er eveneens sprake is van jeuk in je keel, zou toch echt kunnen wijzen op een voedselallergie… Ben je al eens getest op allergieën jegens voedingsmiddelen bij een allergoloog?

 10. Laila ·

  Ik snap helemaal niet wat de oorzaak kan zijn. Ik heb erge jeuk in slokdarm doorgetrokken naar keel en oren. Alleen dit gebeurt vaak wanneer ik laat naar bed ga (12 uur of later) en wanneer ik opsta. Na het opstaan moet ik ook altijd veel niezen en lijkt het alsof ik verkouden ben. De rest van de dag heb ik nergens last van. :/ Dus ik snap niet echt wat het kan zijn maar het is wel heel irritant. Weet iemand misschien meer?

  Reageer
  • Mrsecm ·

   Precies dit heb ik! Hoe kan het mogelijk zijn… :S

 11. Abby ·

  Ik heb nu al 2 dagen heel de dag al jeuk aan mijn keel… En het voelt aan alsof het achterin me keel zit. Het jeukt in me keel en loopt door tot ongeveer onder mijn oren. Weet een van jullie wat ik heb??? (Ja, ik heb me amandelen nog)

  Reageer
  • Linnn ·

   Hallo. Door mijn allergieën (lees: huisstofmijt, katten, cavia’s, boompollen en graspollen) heb ik altijd erg last van jeuk in me ogen, oren, keel en neus. Dit tot vervelends toe. ’s Nachts kan ik er wakker van worden met niezen en traanogen. Ik heb dan ook altijd wattenstaafjes bij de hand om in mijn oren te krabben en ik heb er soort raar schraapgeluid ontwikkeld wat jeuk tegen gaat maar heel raar klinkt. Ik ben geboren met astma heb dus altijd wel “pufjes” gebruikt. En ik weet dat de jeuk door een hoog histaminegehalte komt. Een histamineverlager helpt mij dan ook vaak! Pilletjes van huisarts. En een allergietest aanvragen! Misschien dat ’t je helpt… Wat ik mij wel eens afvraag kan dat schrapen kwaad? Richten die wattenstaafjes schade aan in de oren?

  • Paul ·

   Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat ik me moet voorstellen bij een ‘schraapgeluid’ om jeuk tegen te gaan, dus kan me ook niet indenken hoe of waarom dit ‘schrapen’ kwaad zou kunnen doen… Het krabben met wattenstaafjes in je oren kan in ieder geval wel kwaad. Ik en velen met mij hebben er een chronische gehoorgangontsteking aan over gehouden. Zie eventueel ook dit artikel over jeuk in de oren

  • Inge ·

   Linnn ik heb precies hetzelfde, blij jouw berichtje te lezen. Ik heb jeuk bovenin m’n keel en achterin m’n oren waardoor ik soms een soort dwangmatig wil schrapen om het gevoel te verminderen ook al werkt het niet echt… ben ook geboren met astma en heb allerlei gevoeligheden maar nergens ècht last van… bedankt voor de histamine tip, ik ga het eens proberen want ik ben t wel zon beetje beu haha

 12. tina ·

  Hallo, Ik heb al een jaar of 10 last van een jeukende keel. Dit kan echt elk moment ontstaan. Soms weken niks en dan 8 keer per dag bijvoorbeeld. Afgelopen week wordt ik er s nachts wakker van en probeer dan mijn keel te schrapen tot ergernis van mijn man. Soms slaat het door in me linker oor en krab dan met een wattenstaafje. Soms krab ik de achterkant van me keel met een pen als ik het echt niet meer trek. Ik word er gek van en wil hier vanaf. Vaak heb ik dan ook een jeukende neus en moet ik heel veel niezen en krijg ik ook een loopneus… wat kan dit in godsnaam zijn!

  Reageer
  • Paul ·

   Dit zou een allergische reactie kunnen zijn. Huisstofmijt, schimmelsporen, colofonium, pollen… Persoonlijk zou ik eens een afspraak maken met je huisarts en om een doorverwijzing naar een allergoloog of KNO-arts vragen.

 13. Laila ·

  Ik heb erg last van jeukende keel, een kriebeling gevoel in me keel ook gaat het na me oren toe dat ik zelfs met een oorstokje / wattenstaafje ga zitten in me oor zo’n kriebel gevoel krijg ik dan en in heb het bijna altijd als ik in bed lig en heel soms overdag.

  Reageer
  • Paul ·

   Aan de hand van je verhaal is het moeilijk om een oorzaak van je jeukende keel aan te wijzen… Misschien heb je nog iets aan dit artikel over jeuk in de oren… De combinatie van keeljeuk en oorjeuk zou bijvoorbeeld kunnen duiden op een allergie…

 14. kanoniem ·

  Hallo, ik heb al twee dagen een kriebelige keel waardoor ik hoest. En zere ogen. Ik heb twee dagen geleden in de zon gelegen misschien is dat het? Maar dat heb ik nooit gehad… Ik kan ook weinig prikkels verdragen. Weet iemand wat dit kan zijn? Alvast bedankt voor het reageren!

  Reageer
 15. De Preter Tanja ·

  Hallo, ik ben Tanja. Ik zit al een week elke late namiddag en tot als ik slaap met een kietelende keel. Telkens als ik adem krijg ik schokken omdat ik moeilijk kan ademen. Als ik ’s avonds slik heb ik wel een pijnlijke keel maar in de dag geen keelpijn. Ik geraak er moeilijk van in slaap. Ik heb wel epilepsie en heb een stimulator (trekt aan een zenuwcel in keel) in mijn lichaam. Kan het daar aan liegen omdat de batterij bijna plat is.

  Reageer
 16. Danoniem ·

  Beste Paul, Ik heb ontzettend veel klachten waaronder gescheurde mondhoek, lippen, branderig gevoel in mond, bultjes op mijn zachte gehemelte, pijn en jeukend oor, pijn in kaken en nek en allemaal aan de linkerkant!! Mijn arts wil geen MRI laten uitvoeren, mijn amandelen zijn chronisch ontstoken en worden binnenkort verwijderd. Mijn linker zit ook vaak dicht, ik probeerde deze open te krijgen dat lukte uiteindelijk en voelde vervolgens een prikkelend gevoel in mijn keel. Er zit tevens een bultje in de holte van mijn mondholte maar mijn huisarts wil mij niet verder helpen. Er is enkel bloed afgenomen ik heb een antibioticakuur gekregen en er is een röntgenfoto gemaakt. Ik maak mij ontzettend veel zorgen geen arts die mij wil helpen.

  Reageer
 17. Ludka ·

  Goede dag, ik heb ongeveer 1,5 last van mijn keel. Eerst voelde dat net zoals ik een klein stukje appel in me keel heb, laatste tijd is het kribbel. Ik heb vanaf het begin ook vaak onprettig gevoel achter me borstbeen, alles trekt – keel, huid op de borstspieren (vanaf de borstbeen), gespannen nekspieren. Ik ben bij chinees geneeswijzer geweest – niet geholpen, (wel meer energie gekregen), daarna osteopaat – ook niet geholpen. De osteopaat denkt dat de oorzaak een externe factoor is. Ik kan niet achter komen op wat ik reageer – voedsel, stof, stress… Nu met de vochtige weer lijken de keelklachten erger. Nu heb ik ook jeuk in mijn neus (een beetje) en het lijkt net zoals ik iets niet door kan slikken. Iemand een idee? Ik heb niet zo veel zin naar de huisarts te gaan, omdat ik denk dat ze me niet kan helpen. Alvast bedankt voor jullie tips! Ludka

  Reageer
  • Paul ·

   Misschien een schildklierontsteking, keelamandelontsteking, vastzittende amandelsteen of schimmelallergie? Persoonlijk zou ik hier zeker even mee langs de huisarts gaan en dring bij voorkeur aan op doorverwijzing naar een KNO-arts.

 18. Lina ·

  Beste, Ik heb al 1 week en half jeukende hoest en word erger alleen ’s avonds wanneer ik bijna ga slapen en wanneer ik slaap word ik wakker door het jeuk in de keel. En als ik slik word het erger Weet iemand wat het is?

  Reageer
  • Paul ·

   Zou een keelontsteking kunnen zijn.

 19. griet ·

  Ik heb bij het eten van kauwgom, pepermunt of gebruik van tandpasta, zo’n jeuk in mijn keel (ik denk mijn amandelen), direct achter mijn huig/tong. Het jeukt ook een beetje richting mijn neus, boven in de keel en binnen enkele seconden ook vreselijk jeuk in mijn oren. Iemand wel eens van een munt of eucalyptus allergie gehoord?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Griet, De blaadjes van planten uit de muntfamilie (waaronder de kruizemunt, de watermunt en de pepermunt) zijn voorzien van kliertjes die etherische oliën uitscheiden. Deze muntoliën zijn rijk aan stofjes, waaronder menthol en menthon, die de uitgesproken muntsmaak geven aan o.a. pepermuntpastilles, tandpasta, hoestsnoepjes, et cetera. Voor zover ik weet is het vooral menthol waar relatief veel mensen allergisch voor zijn. Menthol zit in nagenoeg alle producten waar de term ‘munt’ of ‘mint’ in voorkomt. Hierbij valt te denken aan verse muntblaadjes, muntthee, muntextract, pepermuntsnoepjes (Tic Tac, Mentos e.a.) en producten met marketingtermen als ‘spearmint’, ‘coolmint’, ‘freshmint’ en ‘arctic mint’. Sterkte ermee. Groeten, Paul

 20. Harman ·

  Na het drinken van water krijg ik vreselijke jeuk in me keel en veel slijm. Heeft iemand enig idee hoe dit komt? Zo ja dan hoor ik het graag!

  Reageer
 21. Carin ·

  Als de jeuk altijd precies hetzelfde plekje is ver achter in de keel, net boven het sleutelbeen, kan dit dan ook een allergie zijn? Zelfs als dit plekje al een half jaar dagelijks kriebelt?

  Reageer
  • Paul ·

   Dat maakt de kans op een voedselallergie of inhalatie-allergie een stuk kleiner, vooral als de jeuk zich ook nog eens continu voordoet (en dus niet gerelateerd lijkt te zijn aan het eten of inademen van bepaalde substanties). Wellicht dat er sprake is van irritatie of ontsteking van bepaalde weefsels achter in de keel? Heb je er al eens een arts naar laten kijken?

 22. Selina ·

  Hallo, Ik heb al twee dagen last van jeuk in mijn keel. ’s Ochtends als ik wakker word, is de jeuk op zijn ergst. De rest van de dag jeukt het minder. Het lijkt ook alsof ik iets in mijn keel heb zitten. Ik heb nu gekeken naar de oorzaken en alleen fruit-allergie is mogelijk. De laatste 3 dagen heb ik aardbeien gegeten, maar ik heb verder in mijn leven nooit last van jeuk gehad na het eten van aardbeien. Is er voor jeuk ook een medicijn of iets anders om het weg te krijgen?

  Reageer
  • Paul ·

   De effectiviteit van medicijnen is volledig afhankelijk van de aard, oorzaak en locatie van de jeuk. In geval van jeuk in de keel door allergieën kunnen antihistaminica eventueel uitkomst bieden.

 23. Vicky ·

  Hey! Ik heb sinds enkel jaren verschrikkelijke last van een jeukend gehemelte, jeukende oren en mijn neus die verschrikkelijk kriebelt! Dat laatste vooral in combinatie met maaltijden. Ik word er echt gek van! Nu ik lees dat het waarschijnlijk om een “allergie” zou kunnen gaan, wou ik eens horen waar ik mij kan laten testen en op wat? In mijn geval kan het echt aan alles liggen! Ik eet namelijk alles en vrij gevarieerd… Heb ook af en toe wel wat bloemen in huis (stuifmeel )… Wie kan mij op weg helpen? Groetjes, Vicky

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Vicky, Bij verdenking van een voedselallergie kun je je huisarts om een doorverwijzing naar een allergoloog vragen. Een allergoloog kan jou testen op voedselallergieën en inhalatieallergieën. Er is een vijftal tests dat kan worden uitgevoerd bij voedselallergie, namelijk: 1. Bloedproef: IgE en Immunocap-test of RAST-test waarbij bloed wordt onderzocht op allergie-antistoffen; 2. Huidpriktest: druppeltjes met allergenen worden middels pleisters op de huid geplakt om te kijken of er allergische huidklachten optreden; 3: Prik-prik-test: men prikt met een naaldje eerst in een vers product en vervolgens in je huid om te zien of er een allergische reactie optreedt; 4. Eliminatie-Provocatie-test: verdachte voedingsmiddelen worden gedurende 4 tot 6 weken uit je dieet geschrapt om te zien of de allergieklachten verdwijnen, vervolgens worden de ‘verboden’ voedingsmiddelen geherintroduceerd om te zien of de betreffende allergieklachten wederkeren; 5. Dubbelblind placebo-gecontroleerd allergie-onderzoek: je krijgt een aantal testvoedingen, waarbij zowel jijzelf als je arts niet weet welke allergenen erin zitten, vervolgens wordt gekeken op welke testvoedingen je goed dan wel slecht reageert. Hoe dan ook zul je voor een allergietest een allergoloog moeten raadplegen. Groeten & sterkte, Paul

 24. judith ·

  Hoi allemaal, Ik heb sinds 3 jaar erge kriebel in mijn keel, verhemelte en dat trekt door naar de oren. De eerste jaren was het alleen ’s nachts, echter het is nu ook overdag. Mijn tong begint nu ook mee te doen. 3 jaar geleden heb ik ook kalknagels, zowel mijn teen als handnagels gehad. Heel sterk heb ik het idee dat het met een schimmel te maken heeft. Wat mij direct helpt is een klein zout dropje opzuigen. Ik heb ze dan ook naast mijn bed liggen. Echter de laatste weken is het enorm verergerd en ik zat wel aan 5 dropjes per nacht… Eergisteren ben ik begonnen met gorgelen met azijn in water (kunnen schimmels niet tegen) en resultaat: nauwelijks last van in de nacht! Mijn vermoeden is dus dat de oorzaak een schimmel is. Wie heeft adviezen voor mij?

  Reageer
  • judith ·

   Aanvulling op bovenstaande: schimmels doe het goed op suikers, dus veel dropjes langzaam opzuigen kan volgens mij meer last veroorzaken. Dus ik denk heel sterk dat de oorzaak bij mij een schimmel is. Tips?

 25. Ineke van Tongeren ·

  Ik heb sinds een paar maanden kriebels in mijn keel, en zo ineens slaat mijn luchtpijp dicht. Ik snak zo naar lucht! Naar de KNO-arts geweest, allergietest gedaan, niks is eruit gekomen. Ga nu na logopedie, word er gek van, die onzekerheid.

  Reageer
  • Saviel1986 ·

   Ik heb precies hetzelfde het is erg beangstigend. Is het bij jou inmiddels over ?

 26. Amanda ·

  Ik heb al 5 maanden last van kriebel/prikkelingen in mijn keel. Heb diverse medicijnen gehad; codeïne, omeprazol, het helpt niet, maar dempt enkel een beetje. Ik hoest niet veel, af en toe en dan vooral ’s nacht. En de kriebel/prikkeling ook, wel elke dag. Ik weet niet wat er aan de hand is, mijn keel voelt af en toe net of ik verkouden ben. Als ik eens een keer nies, kriebelt mijn keel en begint de prikkeling weer. Maar niet altijd. De keelklachten zijn dus vooral ’s nachts, maar ik vermoed zelf dat het ‘gastric astma’ is?

  Reageer
 27. Ava ·

  Goedendag, Ik heb altijd jeuk aan mijn huig als ik ga niezen. Maar ook als ik in aanraking kom met stof en bij het eten van veel soorten voeding, van chocomel tot noten, vis en bepaalde vlees soorten en nog veel meer om op te noemen. Lijkt net of ik nauwelijks wat kan eten. Maar vooral ’s nachts word ik van mezelf wakker doordat ik met m’n tong tegen m’n huig aan het krabben ben wat soms ook jeukt tot aan m’n oren. Ik heb ooit een voedselallergietest gedaan. Heeft dat allemaal te maken dat die irritatie als soort van in m’n huig blijft hangen waardoor ik jeuk krijg?

  Reageer
 28. Imelda ·

  Hallo, Vanaf dat ik mij kan herinneren heb ik altijd jeuk aan me gehemelte gehad. Het is echt ver achter in mijn mond vlakbij mijn huig. Het begint met meestal met een tinteling op mijn gehemelte en daarna ontzettend te jeuken. Vroeger toen ik een paar maanden was heb ik koemelk allergie gehad maar hier overheen gegroeid. Als het begint te jeuken moet ik echt met mijn tong krabben. Mijn oren/ogen/neus alles begint te jeuken of te kriebelen en ben dan zo gefocust met krabben dat ik dan even moet stoppen om eens adem te halen. Ik heb het soms wel 3 x op een dag of wordt er ’s nachts zelfs wakker van. Ik heb het zomers en in de winter. Ik heb het thuis, maar ook op vakantie als ik niet tussen de huisdieren zit. Ik kan ook niet zeggen dat ik het meteen na het eten heb want ’s nachts komt het ook op eens uit het niets en word ik er wakker van, waardoor je een slechte nachtrust hebt. Ik word er echt gek van! Vrijdag ga ik naar de huisarts. Groeten, Imelda

  Reageer
  • Barry ·

   Mag ik vragen wat hieruit gekomen is? Ik heb al jaren precies hetzelfde.

 29. Anja ·

  Goh, wat herkenbaar allemaal! Ik ben ook aan de lopende band verkouden; drupneus als ik buk; minimaal 20 keer per dag niezen en dan het allervreemdste die jeuk in mijn oren. Het is inderdaad vreemd, maar ik krijg die jeuk alleen weg door met mijn vinger in mijn oor te trillen, daarna komt er nattigheid uit en is de jeuk weer weg voor zolang het duurt…

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Anja, Zo te lezen zou dit artikel over jeuk in de oren wellicht de nodige opheldering kunnen verschaffen… Verstoppingsverschijnselen + loopneus + jeuk doet mijns inziens denken aan een gebrekkige ventilatie (probleem met buis van Eustachius?) en/of een (allergische) ontstekingsreactie (schimmels, hooikoorts, huisdieren?). Ben je met de jeuk in keel en oren al eens bij de huisarts geweest? Groeten & sterkte, Paul

  • D ·

   Hi, Ik heb de laatste tijd (haast elke dag) ook jeuk in m’n keel/gehemelte. Heel irritant! Niet pijnlijk of zo. Normaal soms, maar laatste tijd bijna elke dag. Ik heb ook last van droge plekken op de huid en soms heb ik het benauwd. Droge plekken blijkt psoriasis (of zo) te zijn en de oorzaak van benauwdheid is niet bekend. Heb al een keer allergietest gedaan, maar had geen allergieën. Binnenkort toch maar weer even naar de dokter?

  • Paul ·

   Op welke allergieën ben je zoal getest? Vis bloedtests of plakproeven? Het kan immers voedselallergie zijn, maar bijvoorbeeld ook een inhalatieallergie of contactallergie. Ik ben GEEN arts, maar de combinatie van je klachten komt op mij over als een vorm van allergie.

 30. Kim ·

  Hallo Paul, Ik heb nu ongeveer 5 jaar de zelfde klachten en heb al diverse huisartsen versleten. En voor het ziekenhuis heb ik nu ook mijn abonnement opgezegd. Ik heb last van hevige jeuk in mijn oren, keel en gehemelte; zo nu en dan durft mijn neus ook mee te doen. Zelf heb ik PDS, heb na mijn eigen onderzoek nu een glutenvrij dieet. Let op al wat ik eten moet. Heb diverse hooikoortsmedicaties versleten. Als ik soms mijn vinger in mijn oor doe, is het nat. Bij mijn HA en het ziekenhuis heb ik het gevoel dat ze denken dat ik gek aan het worden ben en alles verzin. A.u.b. als je wat voor mij kan betekenen? Vr. gr. Kim

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Kim, Heb je al uitgebreide allergietests ondergaan? Probeer eens aan te sturen op diepgaande tests voor wat betreft voedselallergieën (en desnoods ook inhalatieallergieën en/of contactallergieën). PDS is namelijk maar al te vaak gerelateerd aan een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen. Soms eiwitten (soja, pinda, sesam, ei, vlees, vis, zuivel etc.), maar soms ook bepaalde additieven (E-nummers/hulpstoffen) of gluten, suikers, gisten of schimmels. Een glutenvrij dieet is een goede eerste test, maar als glutenvrij eten uiteindelijk niet blijkt te helpen, zou je eigenlijk ook andere voedingsstoffen en hulpstoffen moeten uitsluiten. Omdat het je keel, gehemelte, oren en neus zijn die worden geteisterd, zou je al snel denken aan voedselallergie, vooral ook omdat je tevens darmklachten hebt. Maar het zou tevens met een inhalatieallergie te maken kunnen hebben; denk maar eens aan pollen, huisstofmijt, omgevingsschimmels, huisdieren etc. Uitgebreide allergietests lijken me dan ook niet onverstandig. Daarnaast kun je zelf een soort eliminatietest c.q. “uitsluittest” uitvoeren. Houd bijv. in een schrift bij op welke momenten je last krijgt van symptomen: direct na het eten, een X-aantal minuten na het eten, na een bepaald voedingsmiddel te hebben gegeten, nadat je in een bepaalde ruimte of buiten bent geweest etc. Maar houd dit ook per symptoom bij: krijg je bijv. jeuk in je oren na het baden/douchen, na gebruik van bepaalde make-up, cosmetica of verzorgingsproducten etc. Probeer gedetailleerd bij te houden hoe en wat, dan kunnen uiteindelijk bepaalde puzzelstukjes op hun plaats vallen. Sterkte & groeten, Paul

 31. dinie ·

  Ik ben nu bijna 3 jaar gestopt met roken en naar mijn gevoel is het na die tijd begonnen. Ik heb ik jeuk in de oren en een verschrikkelijke prikkel in m’n gehemelte. Ik ben getest op allergie voor honden, maar dat was het niet. Maar mijn gevoel zegt dat ik wel een allergie hebt. Je wordt er gek van! De verkoudheid is weg, maar nog geen 2 dagen later ben ik zo weer verkouden.

  Reageer
 32. Anna ·

  Hai, Sinds ik net af ben van mijn keel/oorontsteking heb ik jeuk/prikkels in mijn keel… Codeïne, luchtwegbeschermer, en iets tegen kriebelhoest werken allemaal niet. Nu probeer ik mijn allergietablet uit! Mijn moeder vermoedt dat het kroep is, maar mijn symptomen stroken niet met die ziekte. Dus dat kan het (gelukkig) ook niet zijn! Mijn hoest klinkt zeg maar piepend en ik hoest niks op; in mijn ogen is het dus een zinloze hoest… Wat kan ik hiermee doen voordat ik direct naar de huisarts stap? Groetjes, Anna

  Reageer
  • Guido ·

   Hi, Ik heb er al maanden last van jeuk en kriebelhoest. Alles geprobeerd: siroopjes enz. Totdat ik begon te gorgelen met mondspoeling van Perio-Aid Chloorhexidine Mondspoelmiddel 0,12% na het trekken van enkele tanden. Tot mijn verbazing werkte het onmiddellijk, doch het komt meestal 6 tot 10 uur later weer terug. Een koffielepeltje is voldoende, maar niet doorslikken! Heb het altijd in mijn zak of nachtkastje.

 33. José ·

  Frapant om te lezen. Sinds eind van verlof heb ik ook weer veel jeuk in de keel. Ook mijn huid jeukt weer meer. En hier lees ik bij de oorzaken over gluten en lactose en over astma, allergie en bronchitis. Ik heb coeliakie en lactose verdraag ik ook niet. Astma en bronchitis was over dankzij homeopathie, en hiervoor gebruik ik geen medicatie meer. Wel heb ik de laatste tijd weer meer zuivel en kaas gebruikt. Glutenvrij is een must en ik zal de zuivel ook weer gaan vermijden. Ook dat zijn triggers die allergie activeren.

  Reageer
 34. Annemijn ·

  Ik ben ook weer vreselijk verkouden; mijn keel, gehemelte en oren jeuken vreselijk! Ook denk ik dat mijn keel en alles steeds gaan jeuken als ik een pitabroodje heb gegeten! Is dit mogelijk of moet ik dan bij meerdere broodsoorten jeuk krijgen?

  Reageer
  • Paul ·

   Als je allergisch bent voor graaneiwitten of intolerant voor gluten, zou je mogen verwachten dat je bij meerdere broodsoorten klachten krijgt. ’t Kan echter best zo zijn dat er in bepaalde pitabroodjes een voedingsadditief of hulpstof wordt gebruikt waar je slecht op reageert. Of dat je (pseudo-)allergisch bent voor gist of een specifiek ingrediënt. Je zou de ingrediëntenlijst er eens op na moeten slaan.

 35. shabb ·

  Ik heb bijna het hele jaar door enorm last van m’n keel en gehemelte. Het jeukt verschrikkelijk! Hierdoor brandt het en doet enorm pijn. Zware last van slijmvliezen. Kan bijna niks eten omdat ik dan zo bang ben dat de jeuk alleen maar erger wordt. En het wordt ook erger, want dan krijg ik rode blaasjes op m’n tong en opgezwollen amandelen. Tig keren bij de huisarts geweest en 2 jaar geleden bij de KNO-arts en maag-darmspecialist. Niemand kan mij helpen. Ik heb nu eindelijk zelf voor hooikoortstabletten gevraagd bij de huisarts. Maar na 3 weken zie ik geen resultaten. AUB kunt u iets voor mij betekenen!?

  Reageer
  • Paul ·

   Het kan een hevige voedselallergie zijn, maar dan zouden antihistaminica of corticosteroïden eigenlijk aan moeten slaan. Verder kan het van alles zijn, dus je huisarts zou je moeten doorverwijzen voor meer onderzoeken. Als je tig keer bij je huisarts bent geweest zonder concreet advies of expliciete hulp te krijgen, dan is het wellicht raadzaam om naar een andere huisarts over te stappen. Helaas kan ik niets voor je betekenen omdat de klachten die je beschrijft bij allerlei ontstekingsreacties en intoleranties passen. Heel veel sterkte en beterschap! Groeten, Paul

 36. lisanne ·

  Ik heb ook last van extreme jeuk in mijn keel, ten gevolge van hooikoorts denk ik. Mijn vraag is of elk soort tablet beschermt tegen elk soort hooikoorts? Of is er voor bomen en pollen weer een andere… Ik ga morgen naar de drogist denk ik! Verschrikkelijk!

  Reageer
 37. Elly Nieuwenburg ·

  Ik ben 4 mei teruggekomen van vakantie en vanaf die tijd heb ik jeuk in mijn keel en oren, plus verkoudheid. Ik word gek van de jeuk en nu begint m’n dochter ook al. Mijn vraag is: Wat is hiervoor te krijgen? Mvg. Elly

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Elly, Voordat er kan worden bepaald welke middelen zouden kunnen worden gebruikt om je klachten te verminderen of verhelpen, dient eerst de achterliggende oorzaak te worden achterhaald. Worden je verkoudheidsverschijnselen ook daadwerkelijk veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of speelt er een andere oorzaak? Omdat je aangeeft dat je ook jeuk hebt in je keel en oren zouden al deze symptomen ook samen kunnen hangen met een allergische reactie of een andersoortige ontstekingsreactie. Heb je misschien gezwommen in verontreinigd water? Of hebben zich eigenaardigheden voorgedaan op vakantie? Als de klachten zich blijven voordoen (en omdat ze nu ook al voordoen bij je dochter) zou ik je willen aanraden om even contact op te nemen met je huisarts. Groeten, Paul

 38. Kirsten ·

  Ik heb vanwege hooikoorts erge jeuk in mijn keel. Soms zo erg dat ik met mijn tandenborstel achter in mijn keel de borstel er langs haal. Bij mij gaat dit samen met extreme jeuk in de oren. De hele gehoorgang van keel naar oren is geïrriteerd en jeukt echt verschrikkelijk! Vaak schraap ik mijn keel terwijl ik keihard met mijn vinger of wattenstaafje in me oor aan het porren ben. Gelukkig zijn de klachten na de hooikoortsperiode weer verdwenen.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Kirsten, Gebruik je antihistaminica of corticosteroïden? Zo niet, dan zou ik dat echt eens met je huisarts bespreken. En gebruik je ze wel, dan zou ik eens vragen of je mag overstappen op een andere variant. De klachten die je beschrijft lijken me namelijk vreselijk! Ik heb ook mijn hele leven last gehad van tergende jeuk in mijn oren en ben er nu een aantal jaren vanaf. Maar bij de klachten zoals jij ze beschrijft kan ik me bijna geen voorstelling maken. Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.