Als je boven op een steile piste staat, met je maag in de knoop, is het makkelijk om je geïntimideerd te voelen over skiën. Het is niet leuk om te skiën als je bang bent. En het overkomt de besten onder ons, of je nu net begint, al lang niet meer op ski’s hebt gestaan of gewoon hoogtevrees hebt.
Misschien kom je terug van een zware val en ben je dapper genoeg om weer de piste op te gaan – maar kun je een licht gevoel van paniek over het gladde ijs en de steilheid van de bergen niet helemaal overwinnen. Er is geen snelle oplossing voor angst tijdens het skiën, maar het is zeker de moeite waard om er de tijd in te steken, zodat je je zelfvertrouwen terug kunt winnen en uiteindelijk weer kunt gaan genieten van je favoriete sport.
Of je nu nieuw bent in deze sport, terugkeert van een blessure of gewoon nerveus bent om de volgende stap te zetten, je kunt je angsten overwinnen en de berg overmeesteren met deze 10 tips:
1. Ga langzaam
De berg afdalen is geen race. In feite hebben verwondingen door ongelukken met hoge snelheid in skigebieden veel mensen ertoe aangezet om borden met Slow Zone op te hangen in drukke gebieden. Je doet je best en vermindert het risico op letsel door beheerst te skiën, in je eigen tempo. Als je vrienden sneller skiën dan jij, laat ze dan voorgaan en plan een ontmoeting bij de stoeltjeslift.
2. Gedraag je positief, wees positief
Positief denken geeft je een positief gevoel. In plaats van tegen jezelf te zeggen: “Niet vallen. Niet vallen. Niet vallen,” terwijl je je een weg naar beneden baant op de piste, concentreer je op wat je wilt bereiken. Probeer te zeggen, “Soepele ronde bocht”, of tel je bochten af totdat je de bodem bereikt. In plaats van na te denken over hoe bang je bent, concentreer je je op hoe trots je bent dat je je skivaardigheden hebt uitgebreid.
3. Neem skiles
Het belangrijkste advies dat we nerveuze skiërs kunnen geven is om skiles te nemen – privé, als je je dat kunt veroorloven. Professionele skileraren hebben alles al gezien en weten precies de trucs om je te helpen met je ski-angst. Nieuwe skiërs zullen enorm veel baat hebben bij het leren van een professional, en terugkerende skiërs zullen zich beter voelen in de wetenschap dat er iemand is die naar ze luistert, hun zorgen serieus neemt en samenwerkt om de berg op een veilige en gecontroleerde manier te bedwingen.
4. Geef niet toe aan groepsdruk
Als je met een groep skiet, is het makkelijk om je te laten verleiden tot zwaarder terrein dan je niveau toelaat. Maar dat is niet nodig: meestal is er een blauwe piste die parallel loopt aan de rode of zwarte, zodat je nog steeds dicht bij je vrienden kunt blijven zonder je nek te riskeren.
5. Denk er niet te lang over na
Als je nog steeds met je ski’s op standje pizza naar beneden komt, is het tijd om je skiën te verbeteren. Maar soms kan te veel nadenken over hoe je moet skiën de prestaties belemmeren. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, vertrouw dan op je materiaal en je vaardigheden en leid jezelf af van angst. Probeer een liedje te zingen, het uitzicht op de bergen te waarderen of de bochten te tellen die je op de piste maakt.
6. Ademen en loslaten
Neem een moment om te ontspannen voor een afdaling en neem onderweg een pauze als je even op adem moet komen. Als je merkt dat je tijdens een afdaling zegt: “Ik kan het niet”, neem dan even de tijd om te stoppen, adem te halen en te ontspannen. Diep ademhalen zorgt voor een gevoel van kalmte dat gespannen spieren helpt ontspannen, zodat je op je best de berg af kunt skiën. Als je je tijdens het skiën weer nerveus begint te voelen, stop dan op de helling, haal diep adem en concentreer je opnieuw voordat je verder gaat.
7. Huur je uitrusting
Het huren van uitrusting zou ook moeten helpen om wat van die vlinders in je buik te verlichten. Deskundige zorgen ervoor dat je de juiste uitrusting hebt voor jouw niveau en dat deze uitrusting in topconditie is als je de berg op gaat. Je hoeft je helemaal geen zorgen te maken over je uitrusting. De deskundige zijn ook een geweldige bron om vragen te stellen om je te helpen erachter te komen welke afdalingen goed zijn voor jouw niveau en waar je een feestelijk drankje kunt drinken nadat je je angsten hebt overwonnen.
8. Versla de drukte
De vroege vogel krijgt de vers geprepareerde sneeuw, en als je vroeg op de berg bent, kun je de eerste stoel pakken en heb je de berg praktisch voor jezelf. Je kunt dan gemakkelijker draaien op zacht geprepareerde sneeuw voordat die aan het eind van de dag verandert in ijs. Plus, als er meer ruimte is om te draaien op steil terrein – zonder bang te zijn dat je een andere skiër of snowboarder raakt – krijg je meer vertrouwen in moeilijke afdalingen.
9. Investeer in een hoogwaardige skibril
Een goede skibril kan een groot verschil maken om je op je gemak te voelen op de berg.
Een skibril is een van de meest cruciale onderdelen van je ski-uitrusting. Er is niets ergers voor je ski-vertrouwen dan de pistes niet kunnen zien bij weinig licht. Een zonnebril helpt je weinig bij veranderende lichtomstandigheden en beschermt je gezicht niet zo goed tegen de kou als een skibril. Kies in plaats daarvan voor een skibril met verwisselbare lenzen die gemaakt zijn voor wisselende lichtomstandigheden. Kies een bril die condens tegengaat en neem een brillendoekje mee om hem schoon te maken op de stoeltjeslift.
Investeer ook in goede dames skikleding of heren skikleding, zodat je comfortabel en warm de piste afgaat. Dit voorkomt dat je koud en rillerig wordt, wat je sneller een angstig en ongemakkelijk gevoel kan geven.
10. Ga terug naar de basis
Ben je gek geworden op een steile blauwe piste? Als je trilt als een blad na een val en je nerveus voelt, ga dan terug naar de groene cirkelafdalingen om je zelfvertrouwen weer op te bouwen. Als je je eenmaal zelfverzekerd voelt op kleinere pistes, ga dan terug naar het moeilijkere terrein en probeer het opnieuw. Als dat je niet helpt te ontspannen, neem dan een pauze met warme chocolademelk voordat je een nieuwe afdaling skiet.
11. Oefen vallen
Dit klinkt misschien contra-intuïtief, maar als je opzettelijk een paar valpartijen maakt op de groene piste, kun je weten wat je kunt verwachten en leren hoe je op ski’s kunt vallen zonder gewond te raken. Plus, als je eenmaal een paar keer bent gevallen, zul je je realiseren dat het lang niet zo eng is als je had verwacht.
12. Wees realistisch
Als het tien jaar geleden is dat je voor het laatst een voet op een skipiste hebt gezet, moet je waarschijnlijk niet beginnen met een zwarte piste. Bovenaan staan en naar beneden kijken in een steile gletsjerspleet kan al genoeg zijn om je terug naar huis te sturen. Maak een rondje op de kinderpiste, oefen wat bochten op de groene pistes en werk aan het opbouwen van je zelfvertrouwen. Skiën moet leuk zijn, geen marteling!
13. Stop op tijd
Skiërs zijn niet altijd bijgelovig, maar als je op de piste “laatste afdaling” begint te roepen, zul je zeker een kreet slaken. Waarom? Omdat skiërs meer kans hebben om te vallen tijdens de laatste afdaling van de dag omdat ze zijn doorgegaan tot voorbij het punt van uitputting. Zeg dus nooit “laatste afdaling”. Zeg in plaats daarvan tegen jezelf dat je nog twee afdalingen zult maken en sla de laatste over. Beter nog, zorg ervoor dat je het voor gezien houdt voordat de vermoeidheid toeslaat.
14. Matig je snelheid
Verwacht niet dat je over de piste suist als je de basis nog niet onder de knie hebt. Je kunt misschien supersnel gaan, maar het is nog belangrijker om te kunnen stoppen! Als je werkt aan de juiste techniek, komt de snelheid vanzelf. Er is maar één ongeluk met hoge snelheid nodig om je twee keer te laten nadenken over skiën, dus laat het je niet overkomen tot je er klaar voor bent.
15. Houd je aan je grenzen
Iedereen weet dat je je altijd bezeert tijdens de laatste run van de dag. Je bent uitgeput, je denkt niet goed na en je bent eerder geneigd om domme risico’s te nemen. Als je voelt dat je moe wordt, stop dan met skiën. Het is geen schande om heelhuids naar huis te gaan! En als het te laat is en je al halverwege de piste bent, stop dan even, haal diep adem, waardeer het landschap en neem de ene bocht na de andere.