Azijn ontstaat door fermentatie oftewel gisting van alcohol. Vruchten of granen worden zuurstofvrij afgesloten, waarna de vruchtensuikers of graansuikers door bacteriën en enzymen worden afgebroken en omgezet in alcohol. Zodoende ontstaan o.a. wijn en bier. Als alcohol nóg verder fermenteert, ontstaat azijn. Appelazijn wordt op dezelfde manier verkregen als “gewone” wijnazijn; in plaats van druivensuiker wordt echter appelsuiker gebruikt.
Overal op het internet kun je lezen dat appelazijn een wondermiddel is voor als je wilt afvallen of vermageren. Waarom je dankzij appelazijn kunt afvallen wordt echter nergens duidelijk gemaakt. Een dieet met appelazijn zou ervoor zorgen dat je vet verbrandt en dat je stofwisseling wordt versneld; maar hoe dan!? In dit artikel bespreken we de werkzaamheid van appelazijn voor afslanken & gewichtsverlies…
Voedingsstoffen in appelzijn
Allereerst moet worden gezegd dat appelazijn oftewel appelciderazijn erg gezond is. Appelazijn bevat namelijk talloze vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen, fytochemicaliën en antioxidanten, waaronder:
- Bio-flavonoïden (“vitamine P”)
- Vitamine C en E
- Vitamine B1, B2 & B6
- Provitamine A
- IJzer + silicium
- Kalium, calcium + magnesium
- Fosfor, chloor + zwavel
Bovenstaande voedingsstoffen zorgen ervoor dat appelazijn een bijdrage levert aan een goede gezondheid en vitaliteit.
Het effect van appel(cider)azijn
De vele goede voedingsstoffen in appelazijn hebben hoe dan ook een positieve uitwerking op de lichamelijke gesteldheid. De werking van een appelazijnkuur is enigszins vergelijkbaar met die van een citroensapkuur. Zo heeft appelciderazijn o.a. de volgende gezondheidsbevorderende effecten:
1. Infecties
Appelciderazijn zou het immuunsysteem een flinke boost geven. Een dieet met appel(cider)azijn gaat zodoende allerlei infecties en infectieziekten tegen. Zowel bacteriële en virale slijmvliesinfecties (keelontsteking, bijholteontsteking e.a.) als huidinfecties.
2. Spijsvertering
Appelazijn bevordert een goede spijsvertering. Het calorieverbruik wordt verhoogd en het hongergevoel en de eetlust nemen af. Sommigen beweren zelfs dat vetopslag wordt tegengegaan en vetverbranding wordt gestimuleerd.
3. Ontgifting
Appelazijn zou het lichaam ontgiften. Dit houdt in dat schadelijke stoffen zoals nicotine, alcohol, xeno-oestrogenen (schoonmaakmiddelen, luchtverontreiniging, cosmetica e.a.), bacteriële toxines en chemicaliën uit medicijnen en drugs het lichaam efficiënter verlaten.
4. Huidklachten
Doordat appelciderazijn het bloed reinigt, zou de substantie allerhande huidklachten kunnen helpen voorkomen en genezen. Denk maar eens aan wratten, acne, bacteriële huidinfecties en huidveroudering. Je kunt een sterk verdunde oplossing met appelazijn zelfs als dagelijkse gezichtsreiniger gebruiken.
5. Diabetes mellitus type 2
Een dieet met appelazijn kan de bloedglucose- en insulinespiegels verbeteren. Hierdoor kan de kans op “suikerziekte” afnemen.
6. Allergieën
Appelciderazijn kan verlichting brengen bij bepaalde allergieën. Vooral in geval van huidallergieën en pollenallergieën (hooikoorts e.a.).
7. Verhoogd bloedcholesterol (hypercholesterolemie)
Appelazijn kan het niveau van schadelijk LDL-cholesterol verlagen. Het risico op coronaire hartzieken kan zodoende worden ingeperkt.
8. Verhoogde bloeddruk (hypertensie)
Appelazijn kan de bloeddruk verlagen. Een lagere bloeddruk verkleint het risico op hartinfarcten en herseninfarcten.
9. Haaruitval
De gezondheidsbevorderende eigenschappen van appelazijn zouden ten goede komen aan je haar. Je haren zouden gezonder, glanzender, dikker en vitaler uit komen te zien als je regelmatig appelciderazijn drinkt. Als je appelazijn als shampoo in je haar gebruikt, zou je zelfs haarverlies en haaruitval kunnen tegengaan.
10. Keelpijn
Keelpijn kan worden verlicht met appelciderazijn. Het kan tevens werkzaam zijn bij andersoortige keelklachten.
11. Kanker
Een dieet dat appelazijn bevat, verbetert de zuur-base-balans (pH-waarde/zuurgraad) van het lichaam. Dit zou kunnen helpen ter voorkoming van bepaalde vormen van kanker. Hierover is de medische wetenschap het overigens niet eens.
Let op:
Ieder van bovenstaande potentiële voordelen wordt niet of slechts ten dele door wetenschappelijk onderzoek ondersteund. De meeste claims zijn wél onderzocht, maar harde bewijzen zijn voor geen van bovenstaande punten geleverd. Bovendien zijn nagenoeg alle onderzoeken naar appelciderazijn voorbereidend en niet concluderend. (bron)
Dat appelciderazijn gezond is, wil echter nog niet zeggen dat het ook daadwerkelijk een wondermiddel is voor een slanker & lichter lichaam…
Appelazijn & afvallen
Over de meeste afslankproducten kan dit niet worden gezegd, maar van appelazijn is wetenschappelijk aangetoond dat het effectief kanzijn voor afvallen. Japanse wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat azijnzuur helpt om vetverbranding te stimuleren en vetopslag tegen te gaan.
Muizen die dagelijks azijnzuur opnemen verliezen tot 10% van hun totale lichaamsvetreserves, zonder aanpassing van hun dieet of lichamelijke activiteit. De Japanse onderzoekers gaan ervan uit dat azijnzuur de genen helpt om bepaalde proteïnes (eiwitten) te produceren die het lichaam stimuleren om vetreserves af te breken. Daarnaast zou azijnzuur het hongergevoel remmen. Omdat mensen en muizen genetisch gezien sterk op elkaar lijken, neemt men aan dat appelazijn ook bij mensen zou kunnen leiden tot afvallen en vermageren. (bron)
Let op: het betreft hier een proef met muizen uit 2009. Hoewel appelazijn in theorie ook bij mensen zou kunnen werken voor afvallen & afslanken, heeft men dit nooit wetenschappelijk aangetoond of vastgesteld.
Appelazijn versus “gewone” azijn
Appelazijn zou best weleens zijn steentje kunnen bijdragen als je wilt afvallen. Dit geldt echter net zo goed voor iedere andere azijnsoort. De werkzame stof in appelciderazijn is namelijk azijnzuur, en dit zuur zit ook in iedere andere consumptie-azijn. Denk maar eens aan:
- Tafelazijn / keukenazijn
- Balsamicoazijn
- (Bacteriële) wijnazijn
- Notenazijn & fruitazijn
- Alle soorten kruidenazijn
- Bloemenazijn & rijstazijn
- Etc. etc. etc.
Als je kunt afvallen dankzij appelazijn, dan kun je dus ook afvallen dankzij doodnormale keukenazijn. Het grote voordeel van keukenazijn is echter dat deze 10 tot 50 keer zo goedkoop is als appelazijn. Hoewel appelazijn een heleboel voedingsstoffen bevat die niet in “normale” azijn zitten, is het dus volkomen ongegrond dat appelazijn beter is voor afvallen dan iedere andere azijn.
Overigens is er (zoals sommigen pretenderen) geen enkel verschil tussen appelazijn en appelciderazijn; deze termen worden door elkaar gebruikt en zijn praktisch synoniem aan elkaar.
Capsules & pillen met appelazijn
Appel(cider)azijn is van oorsprong een vloeibare substantie. Appelazijn is echter niet alleen als vloeistof te koop; er zijn ook allerlei supplementen waarin extracten uit appelazijn worden verwerkt. Naast vloeibare appelazijn kennen we onder andere:
- Appelazijn-pillen
- Appel(cider)azijn-capsules
- Tabletten met appelazijn
- Appelciderazijn-supplementen
Deze supplementen zouden allerlei voordelen met zich meebrengen die bevorderend zijn voor je algehele gezondheid, fitheid en vitaliteit. Of het effect van appelazijn-capsules gelijk is aan dat van vloeibare appelciderazijn is niet bekend. Het is dan ook raadzaam om uit voorzorg “normale” vloeibare appelazijn te gebruiken.
Waar kun je appelciderazijn kopen c.q. bestellen?
Appelazijn kan helpen bij afvallen, maar is niet per definitie effeciever dan iedere andere soort azijn. Appelciderazijn is desalnietttemin gezond vanwege de vele vitaliserende voedingsstoffen. Dus als je graag appelazijn wilt bestellen en innemen, dan is daar in principe niks tegenin te brengen.
Bestel appelazijn echter wel altijd bij een lijfelijke c.q. tastbare (reform)winkel of betrouwbare webshop waar je goede ervaringen mee hebt. Google altijd even op de naam van de webwinkel en op de merknaam van het product om de reputatie ervan te checken.
Hoeveel appelazijn per dag innemen?
Als je –al dan niet om af te vallen– appelazijn wilt proberen, dan kun je dat met gerust hart doen. Appelazijn is namelijk erg gezond en smaakvol, vooral de biologische/organische/ecologische varianten. Je kunt appelciderazijn onder meer als saladedressing gebruiken of in een glas met water oplossen en opdrinken.
Recept voor een oplossing met appelciderazijn: Los 3 eetlepels appelazijn op in een glas water. Voeg een beetje honing toe om de smaak te verbeteren. De meeste merken en producenten van appelazijn raden aan om driemaal daags een glas met appelazijn-oplossing te drinken.
Sulfiet in appelazijn!?
Update: Steeds meer mensen maken zich zorgen over sulfiet in appelazijn. Biologisch is doorgaans gezonder, maar ook biologische appel(cider)azijn kan sulfiet bevatten. De biologische appelazijn van AH bevat inderdaad sulfiet, maar sulfiet zit in alle vormen van appelazijn. Althans: ik kan nergens appelciderazijn vinden die expliciet te boek staat als sulfietvrij. De ene producent vermeldt sulfiet op de verpakking, de andere niet. Als sulfiet als processtof is gebruikt (ter voorkoming van fermentatie/oxidatie), dan hoeft het namelijk niet als ingrediënt te worden benoemd in de ingrediëntenlijst.
Sulfieten zijn trouwens (veelal natuurlijke) zouten die het sulfiet-ion, SO32- bevatten. Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie, waartoe o.a. ui, sjalot, knoflook, bieslook, daslook, moeslook, berglook en prei behoren. Sulfieten worden als kleurstof en conserveringsmiddel toegevoegd aan allerlei voedingsmiddelen onder de E-nummers E150b, E150d en E221 t/m E228. Sulfiet wordt ook gebruikt bij de productie van wijn, azijn, wijnazijn, cider en ciderazijn om oxidatie en fermentatie te voorkomen. Ook biologische wijn, azijn en wijnazijn kan sulfieten bevatten, want het is een natuurlijke stof die wordt toegestaan voor humane consumptie.
Desalniettemin is sulfiet niet bepaald gezondheidsbevorderend. Het is een bekend allergeen: +/- 5 procent van alle astmapatiënten krijgt binnen 5 minuten ademhalingsmoeilijkheden na de consumptie van sulfiet. Ook zijn er heftigere allergische reacties op sulfiet bekend zoals een (potentieel fatale) anafylaxie. Let wel: er zijn verschillende soorten sulfiet, waarvan de ene risicovoller is dan de andere. Bovendien is alleen vrij” sulfiet schadelijk. Gebonden sulfiet daarentegen, is niet biologisch actief. Hoe dan ook is het te allen tijde veiliger om sulfiet te mijden; het is niet voor niets dat er op sulfiet-houdende wijnen verplicht ‘bevat sulfiet’ moet worden vermeld. (bron)
Als je je druk wilt maken om sulfiet zou je je overigens beter zorgen kunnen maken over alle andere voedingsmiddelen en hulpstoffen waar dit goedje aan toe wordt gevoegd. Bovendien is de alcohol in appelazijn minstens zo schadelijk! Kies sowieso altijd voor biologische appelazijn met een laag alcoholpercentage, want vaak geldt: hoe minder sulfiet, des te minder gisting, des te minder alcohol. In dit artikel over sulfieten & sulfietallergie kun je desgewenst meer lezen over de effecten van sulfiet op het menselijk lichaam.
Het is dan ook waarschijnlijk (niet per definitie zeker) dat appelciderazijn met een laag alcoholpercentage ook relatief weinig sulfiet bevat.
Tot slot
Volgens talloze websites zou je dankzij appelazijn doodeenvoudig afvallen, zonder calorie-beperkend dieet of lichaamsbeweging. Helaas gaat het hier veelal om websites die zelf appelazijn verkopen of klakkeloos informatie hebben overgenomen van andere sites. Als je de daadwerkelijke onderzoeksgegevens inkijkt, dan blijkt er simpelweg geen concreet en concluderend bewijs te zijn dat mensen kunnen afvallen dankzij appelazijn.
Kortom: appelazijn is wel degelijk gezond, maar veeleer een marketingsensatie dan een wondermiddel voor afvallen. Als appelazijn überhaupt helpt bij afvallen, dan waarschijnlijk niet efficiënter dan normale tafelazijn.
Heb jij goede of slechte ervaringen met appelazijn? Deel jouw mening, verhaal of constatering in een reactie hieronder!