Azijn ontstaat door fermentatie oftewel gisting van alcohol. Vruchten of granen worden zuurstofvrij afgesloten, waarna de vruchtensuikers of graansuikers door bacteriën en enzymen worden afgebroken en omgezet in alcohol. Zodoende ontstaan o.a. wijn en bier. Als alcohol nóg verder fermenteert, ontstaat azijn. Appelazijn wordt op dezelfde manier verkregen als “gewone” wijnazijn; in plaats van druivensuiker wordt echter appelsuiker gebruikt.

Overal op het internet kun je lezen dat appelazijn een wondermiddel is voor als je wilt afvallen of vermageren. Waarom je dankzij appelazijn kunt afvallen wordt echter nergens duidelijk gemaakt. Een dieet met appelazijn zou ervoor zorgen dat je vet verbrandt en dat je stofwisseling wordt versneld; maar hoe dan!? In dit artikel bespreken we de werkzaamheid van appelazijn voor afslanken & gewichtsverlies…

Voedingsstoffen in appelzijn

Allereerst moet worden gezegd dat appelazijn oftewel appelciderazijn erg gezond is. Appelazijn bevat namelijk talloze vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen, fytochemicaliën en antioxidanten, waaronder:

 • Bio-flavonoïden (“vitamine P”)
 • Vitamine C en E
 • Vitamine B1, B2 & B6
 • Provitamine A
 • IJzer + silicium
 • Kalium, calcium + magnesium
 • Fosfor, chloor + zwavel

Bovenstaande voedingsstoffen zorgen ervoor dat appelazijn een bijdrage levert aan een goede gezondheid en vitaliteit.

Het effect van appel(cider)azijn

De vele goede voedingsstoffen in appelazijn hebben hoe dan ook een positieve uitwerking op de lichamelijke gesteldheid. De werking van een appelazijnkuur is enigszins vergelijkbaar met die van een citroensapkuur. Zo heeft appelciderazijn o.a. de volgende gezondheidsbevorderende effecten:

1. Infecties

Appelciderazijn zou het immuunsysteem een flinke boost geven. Een dieet met appel(cider)azijn gaat zodoende allerlei infecties en infectieziekten tegen. Zowel bacteriële en virale slijmvliesinfecties (keelontsteking, bijholteontsteking e.a.) als huidinfecties.

2. Spijsvertering

Appelazijn bevordert een goede spijsvertering. Het calorieverbruik wordt verhoogd en het hongergevoel en de eetlust nemen af. Sommigen beweren zelfs dat vetopslag wordt tegengegaan en vetverbranding wordt gestimuleerd.

3. Ontgifting

Appelazijn zou het lichaam ontgiften. Dit houdt in dat schadelijke stoffen zoals nicotine, alcohol, xeno-oestrogenen (schoonmaakmiddelen, luchtverontreiniging, cosmetica e.a.), bacteriële toxines en chemicaliën uit medicijnen en drugs het lichaam efficiënter verlaten.

4. Huidklachten

Doordat appelciderazijn het bloed reinigt, zou de substantie allerhande huidklachten kunnen helpen voorkomen en genezen. Denk maar eens aan wratten, acne, bacteriële huidinfecties en huidveroudering. Je kunt een sterk verdunde oplossing met appelazijn zelfs als dagelijkse gezichtsreiniger gebruiken.

5. Diabetes mellitus type 2

Een dieet met appelazijn kan de bloedglucose- en insulinespiegels verbeteren. Hierdoor kan de kans op “suikerziekte” afnemen.

6. Allergieën

Appelciderazijn kan verlichting brengen bij bepaalde allergieën. Vooral in geval van huidallergieën en pollenallergieën (hooikoorts e.a.).

7. Verhoogd bloedcholesterol (hypercholesterolemie)

Appelazijn kan het niveau van schadelijk LDL-cholesterol verlagen. Het risico op coronaire hartzieken kan zodoende worden ingeperkt.

8. Verhoogde bloeddruk (hypertensie)

Appelazijn kan de bloeddruk verlagen. Een lagere bloeddruk verkleint het risico op hartinfarcten en herseninfarcten.

9. Haaruitval

De gezondheidsbevorderende eigenschappen van appelazijn zouden ten goede komen aan je haar. Je haren zouden gezonder, glanzender, dikker en vitaler uit komen te zien als je regelmatig appelciderazijn drinkt. Als je appelazijn als shampoo in je haar gebruikt, zou je zelfs haarverlies en haaruitval kunnen tegengaan.

10. Keelpijn

Keelpijn kan worden verlicht met appelciderazijn. Het kan tevens werkzaam zijn bij andersoortige keelklachten.

11. Kanker

Een dieet dat appelazijn bevat, verbetert de zuur-base-balans (pH-waarde/zuurgraad) van het lichaam. Dit zou kunnen helpen ter voorkoming van bepaalde vormen van kanker. Hierover is de medische wetenschap het overigens niet eens.

Let op:

Ieder van bovenstaande potentiële voordelen wordt niet of slechts ten dele door wetenschappelijk onderzoek ondersteund. De meeste claims zijn wél onderzocht, maar harde bewijzen zijn voor geen van bovenstaande punten geleverd. Bovendien zijn nagenoeg alle onderzoeken naar appelciderazijn voorbereidend en niet concluderend. (bron)

Dat appelciderazijn gezond is, wil echter nog niet zeggen dat het ook daadwerkelijk een wondermiddel is voor een slanker & lichter lichaam…

Appelazijn & afvallen

Over de meeste afslankproducten kan dit niet worden gezegd, maar van appelazijn is wetenschappelijk aangetoond dat het effectief kanzijn voor afvallen. Japanse wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat azijnzuur helpt om vetverbranding te stimuleren en vetopslag tegen te gaan.

Muizen die dagelijks azijnzuur opnemen verliezen tot 10% van hun totale lichaamsvetreserves, zonder aanpassing van hun dieet of lichamelijke activiteit. De Japanse onderzoekers gaan ervan uit dat azijnzuur de genen helpt om bepaalde proteïnes (eiwitten) te produceren die het lichaam stimuleren om vetreserves af te breken. Daarnaast zou azijnzuur het hongergevoel remmen. Omdat mensen en muizen genetisch gezien sterk op elkaar lijken, neemt men aan dat appelazijn ook bij mensen zou kunnen leiden tot afvallen en vermageren. (bron)

Let op: het betreft hier een proef met muizen uit 2009. Hoewel appelazijn in theorie ook bij mensen zou kunnen werken voor afvallen & afslanken, heeft men dit nooit wetenschappelijk aangetoond of vastgesteld.

Appelazijn versus “gewone” azijn

Appelazijn zou best weleens zijn steentje kunnen bijdragen als je wilt afvallen. Dit geldt echter net zo goed voor iedere andere azijnsoort. De werkzame stof in appelciderazijn is namelijk azijnzuur, en dit zuur zit ook in iedere andere consumptie-azijn. Denk maar eens aan:

 • Tafelazijn / keukenazijn
 • Balsamicoazijn
 • (Bacteriële) wijnazijn
 • Notenazijn & fruitazijn
 • Alle soorten kruidenazijn
 • Bloemenazijn & rijstazijn
 • Etc. etc. etc.

Als je kunt afvallen dankzij appelazijn, dan kun je dus ook afvallen dankzij doodnormale keukenazijn. Het grote voordeel van keukenazijn is echter dat deze 10 tot 50 keer zo goedkoop is als appelazijn. Hoewel appelazijn een heleboel voedingsstoffen bevat die niet in “normale” azijn zitten, is het dus volkomen ongegrond dat appelazijn beter is voor afvallen dan iedere andere azijn.

Overigens is er (zoals sommigen pretenderen) geen enkel verschil tussen appelazijn en appelciderazijn; deze termen worden door elkaar gebruikt en zijn praktisch synoniem aan elkaar.

Capsules & pillen met appelazijn

Appel(cider)azijn is van oorsprong een vloeibare substantie. Appelazijn is echter niet alleen als vloeistof te koop; er zijn ook allerlei supplementen waarin extracten uit appelazijn worden verwerkt. Naast vloeibare appelazijn kennen we onder andere:

 • Appelazijn-pillen
 • Appel(cider)azijn-capsules
 • Tabletten met appelazijn
 • Appelciderazijn-supplementen

Deze supplementen zouden allerlei voordelen met zich meebrengen die bevorderend zijn voor je algehele gezondheid, fitheid en vitaliteit. Of het effect van appelazijn-capsules gelijk is aan dat van vloeibare appelciderazijn is niet bekend. Het is dan ook raadzaam om uit voorzorg “normale” vloeibare appelazijn te gebruiken.

Waar kun je appelciderazijn kopen c.q. bestellen?

Appelazijn kan helpen bij afvallen, maar is niet per definitie effeciever dan iedere andere soort azijn. Appelciderazijn is desalnietttemin gezond vanwege de vele vitaliserende voedingsstoffen. Dus als je graag appelazijn wilt bestellen en innemen, dan is daar in principe niks tegenin te brengen.

Bestel appelazijn echter wel altijd bij een lijfelijke c.q. tastbare (reform)winkel of betrouwbare webshop waar je goede ervaringen mee hebt. Google altijd even op de naam van de webwinkel en op de merknaam van het product om de reputatie ervan te checken.

Hoeveel appelazijn per dag innemen?

Als je –al dan niet om af te vallen– appelazijn wilt proberen, dan kun je dat met gerust hart doen. Appelazijn is namelijk erg gezond en smaakvol, vooral de biologische/organische/ecologische varianten. Je kunt appelciderazijn onder meer als saladedressing gebruiken of in een glas met water oplossen en opdrinken.

Recept voor een oplossing met appelciderazijn: Los 3 eetlepels appelazijn op in een glas water. Voeg een beetje honing toe om de smaak te verbeteren. De meeste merken en producenten van appelazijn raden aan om driemaal daags een glas met appelazijn-oplossing te drinken.

Sulfiet in appelazijn!?

Update: Steeds meer mensen maken zich zorgen over sulfiet in appelazijn. Biologisch is doorgaans gezonder, maar ook biologische appel(cider)azijn kan sulfiet bevatten. De biologische appelazijn van AH bevat inderdaad sulfiet, maar sulfiet zit in alle vormen van appelazijn. Althans: ik kan nergens appelciderazijn vinden die expliciet te boek staat als sulfietvrij. De ene producent vermeldt sulfiet op de verpakking, de andere niet. Als sulfiet als processtof is gebruikt (ter voorkoming van fermentatie/oxidatie), dan hoeft het namelijk niet als ingrediënt te worden benoemd in de ingrediëntenlijst.

Sulfieten zijn trouwens (veelal natuurlijke) zouten die het sulfiet-ion, SO32- bevatten. Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie, waartoe o.a. ui, sjalot, knoflook, bieslook, daslook, moeslook, berglook en prei behoren. Sulfieten worden als kleurstof en conserveringsmiddel toegevoegd aan allerlei voedingsmiddelen onder de E-nummers E150b, E150d en E221 t/m E228. Sulfiet wordt ook gebruikt bij de productie van wijn, azijn, wijnazijn, cider en ciderazijn om oxidatie en fermentatie te voorkomen. Ook biologische wijn, azijn en wijnazijn kan sulfieten bevatten, want het is een natuurlijke stof die wordt toegestaan voor humane consumptie.

Desalniettemin is sulfiet niet bepaald gezondheidsbevorderend. Het is een bekend allergeen: +/- 5 procent van alle astmapatiënten krijgt binnen 5 minuten ademhalingsmoeilijkheden na de consumptie van sulfiet. Ook zijn er heftigere allergische reacties op sulfiet bekend zoals een (potentieel fatale) anafylaxie. Let wel: er zijn verschillende soorten sulfiet, waarvan de ene risicovoller is dan de andere. Bovendien is alleen vrij” sulfiet schadelijk. Gebonden sulfiet daarentegen, is niet biologisch actief. Hoe dan ook is het te allen tijde veiliger om sulfiet te mijden; het is niet voor niets dat er op sulfiet-houdende wijnen verplicht ‘bevat sulfiet’ moet worden vermeld. (bron)

Als je je druk wilt maken om sulfiet zou je je overigens beter zorgen kunnen maken over alle andere voedingsmiddelen en hulpstoffen waar dit goedje aan toe wordt gevoegd. Bovendien is de alcohol in appelazijn minstens zo schadelijk! Kies sowieso altijd voor biologische appelazijn met een laag alcoholpercentage, want vaak geldt: hoe minder sulfiet, des te minder gisting, des te minder alcohol. In dit artikel over sulfieten & sulfietallergie kun je desgewenst meer lezen over de effecten van sulfiet op het menselijk lichaam.

Het is dan ook waarschijnlijk (niet per definitie zeker) dat appelciderazijn met een laag alcoholpercentage ook relatief weinig sulfiet bevat.

Tot slot

Volgens talloze websites zou je dankzij appelazijn doodeenvoudig afvallen, zonder calorie-beperkend dieet of lichaamsbeweging. Helaas gaat het hier veelal om websites die zelf appelazijn verkopen of klakkeloos informatie hebben overgenomen van andere sites. Als je de daadwerkelijke onderzoeksgegevens inkijkt, dan blijkt er simpelweg geen concreet en concluderend bewijs te zijn dat mensen kunnen afvallen dankzij appelazijn.

Kortom: appelazijn is wel degelijk gezond, maar veeleer een marketingsensatie dan een wondermiddel voor afvallen. Als appelazijn überhaupt helpt bij afvallen, dan waarschijnlijk niet efficiënter dan normale tafelazijn.

Heb jij goede of slechte ervaringen met appelazijn? Deel jouw mening, verhaal of constatering in een reactie hieronder!

82 Reacties

 1. Bedankt voor het lange epistel. Ook van andere azijnsoorten val je af, dat kan best zijn maar deze kunnen ook zeer schadelijk zijn voor het lichaam. Azijn is zeer zuur, en alleen appelazijn wordt omgezet in alkaline en helpt je lichaam zelfs bij het ontzuren! Dat is zelfs de voornaamste reden voor het drinken van appel cider azijn! Dus nee, je kan absoluut geen andere azijnsoorten gebruiken, daar kan je zelfs flink ziek van worden en maagproblemen mee krijgen. In sommige landen vergiftigt men elkaar zelfs met het drinken van bepaalde azijnsoorten. Dat het artikel deze grote fout plaatst doet mij eigenlijk twijfelen aan de geloofwaardigheid van het gehele artikel, daar de bruikbaarheid van appelciderazijn alleen maar begrepen kan worden vanuit deze unieke eigenschap van het lichaam alkaline maken.

  • Iedere stof is OF zuur, OF basisch / alkalisch, OF neutraal… Een zuur hoeft niet per se te verzuren en een base hoeft niet per se te ontzuren… Of een voedingsmiddel onderaan de streep ontzurend / alkaliserend werkt in het menselijk lichaam, is niet zomaar 1-2-3 te bepalen. Helaas worden zogenaamde zuurvormende en alkaliserende voedingsmiddelen nog altijd enorm overtrokken en gegeneraliseerd binnen zuur-base-diëten. Maar of een voedingsmiddel verzuurt, neutraliseert of alkaliseert, is afhankelijk van talloze factoren: nutritionele samenstelling (qua eiwit, chloor, fosfor, natrium, kalium, calcium, magnesium e.a.); de absorptieratio van de betreffende voedingsstoffen via het maag-darmkanaal; de metabolische generatie van sulfaat vanuit zwavelhoudende aminozuren; de dissociatiegraad van fosfor op de fysiologische pH van 7,4; de ionische valentie van calcium en magnesium… Al deze factoren tezamen maken het mogelijk om de ‘potential renal acid load’ (PRAL) oftewel ‘potentiële renale zuurbelasting’ (PRZB) van voedingsmiddelen in te schatten. Al met al is er geen enkel bewijs dat appelciderazijn onderaan de streep alkaliserender uitwerkt dan bijvoorbeeld kokosazijn, rijstwijnazijn of balsamicoazijn. Het verschilt simpelweg zeer sterk per exact product en merk. Overigens wordt hierboven enkel het aspect ‘afvallen’ uitgelicht, waarbij wordt aangemerkt dat iedere azijnsoort kan bijdragen aan afvallen… Dat men “elkaar in sommige landen vergiftigt met bepaalde azijnsoorten” riekt overigens naar samenzweringstheoretica. Bedoel je misschien geconcentreerd azijnzuur? Want in dat geval kun je elk zuurtype (en elke andere stof) als potentieel gif aanwijzen… De hoeveelheid maakt immers het gif…

  • Dankjewel voor de reactie Paul, mijn reactie was misschien wat kort door de bocht als ik het zo terug lees, zeker in het licht van jouw wel onderbouwde antwoord. Doch hoe het ook werkt, het alkaline verhaal vind ik wel erg belangrijk om te vermelden, ook als het hier “alleen” om afvallen gaat. Je wilt nooit dat een lichaam verzuurt, om wat voor reden dan ook. Ik kan me ook goed voorstellen dat dat het afvallen niet bevordert. Dat het van vele eigenschappen afhangt geloof ik, maar juist daarom kan je een algemeen verschil trekken tussen verschillende azijnsoorten, die gemiddeld genomen per azijn unieke eigenschappen heeft. Appel (cider) azijn is zo populair op het moment omdat deze een tenminste bovengemiddeld karakter heeft om het lichaam te alkaliseren. Azijn zoals balsamico werkt tenminste gemiddeld genomen zeer verzurend in het lichaam, en zo zijn er nog een paar. Alle nuances daargelaten, hoe interessant ze ook zijn en dat zijn ze, is er wel degelijk een “in het algemeen” te stellen voor de unieke eigenschappen per azijn. Dat ik dan liever een Braggs appelciderazijn drink dan die van een groot retailmerk, ja dat spreekt voor zich kwalitatief gewijs. Wel erg interessant overigens de wetenschappelijke onderbouwing. Misschien een idee voor een volgend artikel? Lijkt me erg fijn meer over te lezen

  • Ik begrijp je standpunten en beredenering en kan me er grotendeels in vinden! :) Een uitgebreid artikel over de voordelen en nadelen van verschillende azijnsoorten vind ik een goed idee! Ik zet hem op mijn to-do-lijst en kom er binnenkort op terug! Groeten, Paul

  • Mijn ervaring is dat de bio azijn actief moet zijn. Dus liefst troebele kopen, die niet gepasteuriseerd is of bewaarstoffen bevat zoals SO2. Bewaren op een niet te warme of te koude plaats (kelder?), met de dop iets losgeschroefd, dat er wel zuurstof bij kan, maar geen vliegen. Nutritienten zit er genoeg in, maar enkele cc neutrale alcohol (wodka) toevoegen om de azijnbacteriën terug energie te geven? Dan komt er na 2-4 weken een dun wit vliesje aan het oppervlak. Verdund drinken, een aantal minuten voor het eten. Eerste symptomen: iets donkerder urine en verlaagde hartslag (indien geen verkoudheid of niet na zware oefening). Maar wie kan er een soort “kwaliteitslabel” opstellen? De microbiologie zou dat moeten kunnen, en ook stammen kweken. De honing is waarschijnlijk voor niets nuttig, desnoods 10x verdunnen ipv 5x indien het niet smaakt? Verdunnen met water zonder chloor of regenwater? Men zou moeten in biologische termen kunnen denken.

 2. Hallo, ik ben 1.62 en weeg 90 kg. Gisteren begonnen met bio appelcider azijn. Ik doe 2 dessertlepels in een glas water plus een theelepel honing. Ik laat het weten hoe dit gaat werken. Groetjes.

  • Hallo, Ik ben op 1 december begonnen met 1x per dag een dessertlepel appelcider met honing. Het helpt tegen maagzuur maar niet om af te vallen. ☹️ Wel blijf ik het gebruiken om te detoxen. ???? Gr. Annabel

  • Sorry er staat 1 dessertlepel dat moet 2 zijn in een glas water.

 3. Met zeer extreme eczeem aan mijn handen, en de nodige zalfjes van de huisarts, ben ik op internet gestuit op iemand met jarenlange ervaring hier mee, hij had ontdekt dat met een deel water en een deel appelciderazijn het gemakkelijk aan te pakken is, binnen een week was de eczeem verdwenen wel is met deze verhouding de huid zeer droog geworden maar ook dat is makkelijk te verhelpen. Dit heeft niets met afvallen te maken maar wel heeft de appelciderazijn mij mooi van de pijnlijke problemen afgeholpen.

  • Het is duidelijk dat appelazijn werkt, de vraag is welk mechanisme er achter zit. Eczeem heeft ergens met schimmels of gram negatieve bacteriën (slechte) te maken. Een van de reden zou zijn dat de populatie in de ingewanden te hoog is. Dit zou komen door een te hoge stress, waarbij de pH te hoog wordt (neutraal of basisch), waar de goede bacteriën het graag wat zuurder hebben: acidophilus bifidus, de naam zegt het. Meer goede bacteriën binnen nemen kan helpen, maar zonder de juiste pH worden ze niet goed ontvangen. Dit zou nu met 50% van de bevolking kunnen te maken hebben, en een groot deel van de welvaartsziekten beïnvloeden. Zuur innemen zou (bijna) geen effect hebben. Dan moet de maag gewoon minder werken. Bacteriën die zuur maken en de strijd aan gaan met schimmels en slechte bacteriën is wat men blijkbaar nodig heeft. Nu moet men “blind” hopen een goede bio appelazijn te pakken te hebben. Gelukkig ziet men soms snel effect, maar ergens zou het wetenschappelijk onderzoek moeten kunnen meehelpen, zodat de mensen niet gewoon ’trial and error’ moeten toepassen. Sinds Pasteur is men ook de voeding gaan steriliseren, maar misschien was dat een van de fouten, men had conserveringsmethoden die op goede bacteriën gebaseerd waren. De uitjes op azijn waren niet gemaakt met gesteriliseerde of gefilterde azijn.

 4. Ik dronk een periode water met appelazijn 2x per dag voor een schimmelinfectie (ik vind t heerlijk!). Gewoon als boost voor je lijf zeg maar… maar tegelijkertijd viel ik ook nog eens 3 kilo af!! En dan ben ik niet eens dik. Ik ging van 55kg naar 52kg. Inmiddels drink ik nog maar 1x per week appelazijn als detoxer en voor “onderhoud”, en die 3kg is er ook niet meer aan gekomen. Schimmelinfectie was trouwens na een dag of 3 volledig genezen. Baat het niet dan schaadt het niet.. gewoon ff proberen dus. :)

  • Hoi Jeannette, Ik wil heel graag afvallen en dit ook proberen, hoeveel appelciderazijn gebruikte jij bij het water? kun je mij mailen a.u.b. dit is een andere mail die ik dus zuiver voor dit gebruikt. Ik hoop op een antwoord van jou.

 5. Ik wil graag appelazijn gebruiken want ik wil minimaal 10 kilo afvallen maar hoeveel druppel moet ik in een glas doen en val ik door appelazijn snel en veel af?

  • Ik deed altijd 1 dop appelazijn in een klein flesje (bijvoorbeeld een leeg sinas of cola flesje).

  • 3 eetlepels appel azijn in glas water voor de maaltijd op drinken zo simpel is het leven soms. en zelf ook is wat opzoeken graag.

 6. Heb inmiddels een hele fles biologische appelazijn op (en vind het echt ZO ontzettend vies), maar ben echt geen kilo afgevallen. Nu ben ik niet echt te dik (1,75 m en weeg 65 kg), maar wilde wel graag van die vetrand boven de broek af. Grappig dat het bij de een wel schijnt te werken maar bij de andere niet…

 7. Nadeel van appelazijn: het geeft verzuring in je lijf. In ons huidige voedingspatroon is sprake van een zurenoverschot en kan je beter meer basische voeding gebruiken. Andere zure producten als citroen werken juist weer basisch in je lijf.

  • Ik vind het hele verhaal rondom acidose/alkalose door voeding sowieso enorm overtrokken, maar door aanhangers van alkalische diëten c.q. zuur-base-diëten wordt appelciderazijn (net als citroensap) als extreem basisch beschouwd, het tegenovergestelde van verzurend. (bron) Als je in latente (dieet-geïnduceerde) acidose gelooft, dus verstoring van de lichamelijke zuur-base-balans door verzurende voedingsmiddelen, dan zou je dus juist appelciderazijn moeten gebruiken.

  • Mensen met bloedgroep O kunnen beter appelazijn vermijden.

  • Het bloedgroepdieet is misschien nog wel onwetenschappelijker dan het alkalisch dieet… Het valt me op dat je sinds enkele weken ontiegelijk veel van dit soort omstreden en niet-onderbouwde aannames propageert, waarop ik ook al enkele keren heb gereageerd (helaas zonder wederreactie te mogen ontvangen). Misschien kun in het vervolg een bron vermelden bij dit soort contextloze en argumentatieloze claims? Want nu snapt niemand waarop deze bewering gebaseerd is, waardoor men er geen rationele waarde aan kan toekennen. Het lijk volledig uit de lucht gegrepen, net als veel van je andere radicale beweringen.

  • Mensen met bloedgroep O hebben vlees nodig maar hebben ook gauw last van verzuring. Omdat appelazijn verzuring geeft, kan je die beter laten staan. Ging zelf enorm stinken onder m’n oksels toen ik appelazijn gebruikte dus dat niet meer.

  • Maar wat is het causale dan wel corelatieve verband!? Omdat jij bloedgroep O hebt en het idee hebt te verzuren door appelazijn (terwijl Paul zegt dat dit volledig indruist tegen de opvattingen van JOUW eigen dieetprincipes) zouden ook andere mensen met bloedgroep O niet tegen appelazijn kunnen!? Misschien kan de redactie dit soort berichten in het vervolg beter weigeren, want aan deze ‘logica’ is geen touw vast te knopen…

 8. Bedankt voor dit wetenschappelijk onderbouwde artikel over appelazijn. Ook fijn dat je zegt dat sommige zaken omtrent appelciderazijn juist niet wetenschappelijk onderzocht zijn. :)

  • Voor zover ik weet mag je geen enkele azijnsoort verhitten, dus ook appelazijn c.q. appelciderazijn niet. Zeker niet als je de azijn nog wilt consumeren! Het inademen van azijnzuurdampen is namelijk enorm belastend voor de longen. Een scheutje azijn in een pan met kokend water onder een afzuigkap om een ei te pocheren, kan logischerwijs niet veel kwaad, maar pure azijn verwarmen, lijkt me een slecht plan. Sowieso zijn vitamines, enzymen en de meeste antioxidanten niet erg hittebestendig. Mineralen en sporenelementen daarentegen wel. Verhitting van appelazijn gaat dus inderdaad ook ten koste van diens voedingswaarde.

 9. Het effect van gewicht verliezen dankzij appelciderazijn werkt blijkbaar bij dames, maar bij heren blijkbaar amper of niet… Daarentegen al de rest van de fenomenen verbeteren wel, vooral stressgebonden zaken. Typisch geeft stress een te grote hoeveelheid schimmels in het lichaam die kleine huidwondjes moeilijker laten genezen, wat ook de oorzaak is, en dit kan ook in de ingewanden zijn, waar we het niet zien. We hebben ca. 2kg goede bacteriën en die zijn een soort symbiose met de rest van het lichaam. We hebben ook een normale hoeveelheid schimmels, maar te veel schimmels is niet goed. Azijnbacteriën zijn van nature gewoon om schimmels te weren. Maar dan mag men geen synthetisch azijnzuur hebben, maar wel biologisch actieve bacteriën uit appelciderazijn, op een nuchtere maag zodat ze er voorbij geraken. Typisch wordt het lichaam gevoelig na een antibioticakuur, die de goede bacteriën doet verdwijnen, en actieve yoghurt blijkt dan niet te werken. Effecten kunnen gaan van tandvleesontsteking, maagzweer tot voetschimmel, van ontstoken mondhoeken tot nachtzweten. Een half glas 10x verdunde appelcider wordt 10 min. voor de maaltijd genomen: zo blijven er niet te veel zuurresten in de mond na de maaltijd. Bij een maagzweer (ook schimmels)moet het tijdens het eten genomen worden anders voelt men het ook branden, maar dat is juist een detectiemethode. Appelsiensap of cola geeft ook zuurresten en is dus niet goed voor de tanden als het in de mond blijft. Een neveneffect is het kleuren van de urine bij het begin van de behandeling (toxines verdwijnen) en naderhand ook 5-10% dalen van de hartslag in rust. Aan dat laatste weet men dat de appelciderazijn werkt. Al bij al toch een soort “wondermiddel”, maar men kan appelazijn niet meenemen op een vliegtuig. Daar moeten we nog iets op vinden.

 10. Hallo allemaal, we zijn een week verder. Deze week had ik moeite om mijn verleiding onder bedwang te houden. Ik kreeg bezoek en voor mijn bezoek heb ik het in me hoofd gehaald om cupcakes te maken met slagroom topping. Voor mijzelf heb ik besloten om er 1 te nemen en daar moest ik het bij houden. Uiteindelijk waren het er 4. De volgende dag had ik ontzettend veel zin in patat. Uiteindelijk heb ik een middelgrote zoete aardappel gebakken in zonnebloemolie met daarbij een kipschnitzel van 100 gram en rauwkost met appelazijn als dressing. Verder die week zeer minimaal bewogen, maar ik heb me er wel aan gehouden om 3x daags 1 lepel appelazijn en 2 lepels verse citroensap te drinken met 500 ml gewoon water. Ook nog 2 flesjes water van 500 ml en twee grote mokken thee van 400 ml met 2 zoetjes. Voor de rest van de dagen zat ik per dag rond de 1200/1300 kcal. Behalve de patatdag en op cupcakedag. Op cupcakedag 1902 kcal en patatdag 2038, toch nog netjes. Uiteindelijk ben ik 1 kilo afgevallen. Ik woog 93 kilo nu 92 kilo. Ik denk dat als ik niet gesnoept had misschien wel 2 kilo zou zijn afgevallen, maar ben toch blij met m’n kilo. Kan nog niet zeggen of het nu echt verschil maakt met appelazijn, we zullen zien… Tot volgende week!

 11. Ik wil de appelazijn ook gaan gebruiken om een paar kilootjes af te vallen, maar ook om wat meer energie te krijgen. Is het echt nodig om de azijn voor het eten in te nemen of mag dat ook na het eten of tussen de maaltijden door? Vaak vergeet ik het namelijk als ik iets voor het eten in moet nemen.

 12. Ik ben in 2 jaar tijd ruim 20 kilo afgevallen door minder/gezonder te eten en 2x per week te sporten. Nu bleef ik al een hele tijd stabiel op 72-73 kilo en zou er graag nog 5 kilo af willen. Ik ben 1,63 meter. Ik gebruik nu 1,5 week 3x daags 1 appelazijn capsule van het Kruidvat en ben al 2 kilo afgevallen. Nog 3 kilo en dan ben ik 67 kilo en dat was 2 jaar geleden mijn streefgewicht. :) Ik neem echt wel af en toe alles wat ik lekker vind, mits je de dagen eromheen weer streng doet, sporten sla ik ook echt weleens over en ik zette mijn doel elke keer op bijv. 5 kilo verder (1-2 kilo per maand), niet in een keer 25 kilo. Hoe langzamer het eraf gaat hoe langer/beter het er vanaf blijft. Ik was altijd aan het schommelen en het gevoel dat mijn gewicht nu zo lang stabiel blijft is geweldig! Ik ga vandaag bij de reformwinkel onbewerkte/biologische troebele appelazijn halen, lijkt me (gevoelsmatig) toch beter voor je gezondheid dan de capsules. Succes iedereen!

  • Tuurlijk maar sapjes bevatten veel suiker. Dus niet doen als je wilt afvallen

 13. Frederiek van Rhijn Reageer

  Had donderdavond opkomende neusverkoudheid. Dacht aan allergie dus Propolis gebruikt. En een middel van het Kruidvat tegen hooikoorts. Het hielp niet veel. Toen zondagochtend Appelciderazijn van De Tuinen. Een laagje in een glas, lauw water en een eetlepel honing toegevoegd. Binnen een dag (maandag) was ik van mijn neusverkoudheid af. Binnenkort ga ik een 15-daagse busreis maken en ik word altijd ziek van de airco, een soort allergie. Maar deze keer neem ik een hele fles appelciderazijn mee, en een pot met honing. Ben erg benieuwd of ik de airco-allergie de baas kan.

 14. Appleazijn schijnt erg goed te helpen tegen roos, maar de geur is vreselijk. Appelazijn is gezond + goed als je wil afvallen, lol!

 15. Ik ben sinds vandaag appelazijn gaan gebruiken, omdat ik last heb van overgewicht en reumapatiënt ben. Daarnaast heb ik een traag werkende schildklier. Ik hoop middels joggen en een beter eetgewoonte heerlijk af te kunnen vallen. Ik wil me pas in augustus wegen… T.z.t. laat ik weten hoe ik ervoor sta.

 16. Ik gebruik nu 2 weken appelazijn (3x daags 2 eetlepels) en ben met minimale inspanning al 3 kilo kwijt. Alleen, aangezien ik veel moet plassen en nauwelijks vet zie verdwijnen, heb ik wel twijfels of de azijn niet alleen vochtafdrijvend werkt! In dat geval zou ik ook elke dag een ui kunnen eten!

 17. Jacques van de velde Reageer

  Doe de nodige appelazijn in een glas en giet er bruiswater op; Ik drink dit leeg in een keer zonder door de neus te ademen; Lekker!

 18. Een vriend van mij kreeg appelazijn als advies van de chiropractor. Hij drinkt ongeveer anderhalf tot 2 liter bier per dag. Heeft de wijnazijn dan toch nut?

 19. Beste Anneke, Hellen, Manja, Noortje & Robin, Volgens mij doelt iedereen hierboven die het over “slechte” appelazijn heeft op de stof ‘sulfiet’. De (al dan niet biologische) appelazijn van Albert Heijn (AH) is overigens niet per definitie beter of slechter dan andere appelciderazijnen. Sulfiet zit in nagenoeg elke vorm van wijnazijn/ciderazijn. Voor meer informatie heb ik een alinea over sulfiet toegevoegd in bovenstaand artikel. Natrium is overigens een van de 2 componenten die tezamen keukenzout vormen, dus waar die info op gebaseerd is, snap ik niet helemaal. De helderheid c.q. troebelheid van appelazijn is naar mijn weten afhankelijk van de appelsoort en het gistingsproces en niet per definitie van invloed op de heilzaamheid. En tot slot: nee, er is geen verschil tussen appelazijn en appelciderazijn; het is allebei exact hetzelfde. Groeten, Paul

  • Dank je wel voor de goede info Paul. :) Nu kan ik met gerust hart de appelazijn v/d AHh gebruiken. Is overigens goedkoper ook. :) Groetjes, Hellen

 20. Hoi, Ik heb net een flesje appelazijn van de AH gekocht, de biologische. Deze is niet troebel, maar helder… Is dat nu echt zoveel beter? En nu lees ik dat die van de AH niet goed zou zijn. Pfff… Ik weet het ook niet meer hoor. Denk je dat je iets goeds koopt, is het weer niet goed. :(

 21. Hallo allemaal, Ik gebruik al een tijdje appelcider azijn van de AH. Biologisch staat erop. Het werkt goed voor m’n dochtertje haar waterwratjes. 2 keer gebruikt en ze vielen eraf. :) Ook was ik er (in combinatie met baking soda) m’n groenten en fruit in. Het schijnt dat deze combinatie de giftige stoffen eraf wast. Graag wil ik dit geloven. Helaas is de natuur, onze regering en de voedsel- en warenwet zo verpest dat gezond leven vrijwel onmogelijk is. Nu ik dus lees dat de appelcider azijn van AH ook slecht is. :( Waarom verpesten ze onze voeding? Dus weet iemand waar ik voor een normale prijs EERLIJKE, GOEDE, ECHTE appelcider azijn kan kopen? Ik ben een grootverbruiker; gebruik ’t echt overal voor. Alvast bedankt! Groetjes, Hellen

  • Hallo, Ik las dat appelazijn tegen waterwratjes helpt. Mijn kinderen heb er ook last van. Hoe gebruik je die appelazijn dan? Moeten ze dat ook drinken of dep je de wratjes met een in appelciderazijn gedrenkt watje?

  • Hoi, Ga naar een biologische fruitteler in de buurt en maak de appelciderazijn zelf. ;)

 22. Ik los het op in een klein beetje appelsiensap. Op die manier vind ik het echt lekker. Met water krijg ik het ook niet naar binnen.

 23. Appelazijn is inderdaad een wondermiddel. Het helpt geweldig als je geconstipeerd bent, en ook om gewicht te verliezen. Een klein beetje in een glas lauw water ’s morgens en een eetlepel in een literfles met water door de dag drinken! Proeft niet echt vies, slechts een klein beetje zuur.

 24. Een regelrecht wondermiddel! Gebruik nu een jaar appelazijn en heb geen hooikoorts en bronchitis meer. Ook is mijn chronische haaruitval genezen.

 25. Hoi, Appelazijn helpt zeker bij afvallen, maar overdrijf niet. 3x daags 2 theelepels voor het eten, en dan wel een halfuur wachten voordat je echt gaat eten. Maar let op wat je eet. Gemiddeld ligt er in de supermarkt rotzooi. Er gaat zo veel geld om in de voedingsindustrie, met steun van de overheid! De BV Nederland moet draaien. Dus gezond eten en bewegen.

 26. Oké… Ben erg benieuwd hoe mijn lichaam hierop gaat reageren… Ik ga het zeker uitproberen. Wat betreft de acne kan ik je de Neoderma adviseren. Ik had jarenlang acne-vlekjes en moest gedwongen coveren. Nou, ik heb mijn babyhuidje terug na 3 behandelingen van deze kruidenpeeling.

 27. S.v.p. lezen: niet 3 eetlepels. maar 1 of 2 kleine THEELEPELS per glas en drinken met een rietje — Eetlepels zijn niet goed voor je tanden en niet goed voor je maag en 1 hooguit 2 glazen is voldoende per dag – voor enkele weken – dan stoppen voor enkele weken – je moet het zien als kuren.

 28. Goedendag allemaal, Dus dagelijks een glas water met 2 eetlepels appelazijn zou gewoon een goede dagelijkse aanvulling moeten zijn, naast een gezonde levensstijl? Zo ja, wanneer op de dag neem je dit mengsel in? In de ochtend op een nuchtere maag, voor het slapen gaan, na de maaltijd etc. etc.? Dan nog een vraag voor mensen die zijn afgevallen met dit mengsel. Zijn jullie na het stoppen met dit mengsel niet dubbel en dwars weer bijgekomen? Enjoy your day everyone!

 29. De appel(cider)azijn werkt voor afvallen het meest effectief als je 3 maal daags 2 eetlepels ervan in water oplost, dit water kan dan het best lauw zijn, omdat je vanwege de smaak er een eetlepel honing (welke ook natuurlijke goede stoffen heeft die invloed hebben op afvallen) aan toe kunt voegen. Ook kun je bij je warme maaltijd een schaaltje komkommer ingelegd in appelazijn eten, dit is erg smaakvol en ook effectief; 3 eetlepels appelazijn, 1 eetlepel suiker en 1 komkommer, 24 uur in de koelkast laten staan met af en toe omscheppen.

 30. In dit artikel lees ik iets over 3 eetlepels per dag, maar is dat niet een beetje veel? Ik heb op andere sites 2 tot 3 theelepels per keer gelezen, tot maximaal driemaal daags. Dat is wel een groot verschil! Wat is nu juist?

 31. Hoi allemaal, Ik heb best wel last van puistjes. Eerst had ik ze in m’n pubertijd, best wel veel, en na 2 of 3 jaar waren ze helemaal weg. Ik gebruikt ook de bio-oil voor mijn littekens. Mijn huid was zo goed dat ik niet eens make-up hoefde te dragen, maar na 2 jaar kreeg ik opeens weer puistjes op mijn wangen en daardoor ben ik heeeeel erg onzeker geworden. Het liefst zou ik geen make-up dragen en er niet aan zitten, maar dat lukt gewoon niet. Is dit product echt goed voor acne en na hoeveel tijd zie ik verschil? En gaan mijn puistjes/acne ook helemaal weg? Zouden jullie snel willen reageren? Ik ben een 17-jarig, wanhopige meisje. Help me alsjeblieft!

  • Beste Noor, Ik denk eigenlijk niet dat appel(cider)azijn voldoende werkzame stoffen in zich draagt om acne effectief te bestrijden. Sterker nog: de claim dat appelazijn effectief is tegen acne wordt niet wetenschappelijk gestaafd. Aan de andere kant kan ik me ook weer niet voorstellen dat het kwaad kan om appelciderazijn te proberen, dus baat het niet… Sommigen drinken appelciderazijn om acne te bestrijden en sommigen smeren de appelazijn op hun huid. Ik zou je toch willen aanraden om een afspraak met je huisarts te maken om met hem de mogelijkheden te bespreken. Groeten, Paul

  • Beste Noor, Ik heb ook 1,5 jaar geleden ineens last gekregen van puistjes. De pillen, zalfjes en crèmetjes van de dokter hebben voor mij nog niet echt gewerkt en hebben vaak vervelende bijwerkingen. Ongeveer 3 weken geleden heeft iemand mij aangeraden appelciderazijn te gebruiken om mijn gezicht te reinigen. Na 2 dagen zag ik al verschil. Ik heb er sindsdien geen puistjes meer bijgekregen. Voor mij werkt het dus heel goed! Ik verdun het 50/50 met water en doe het op een watje om mijn gezicht te reinigen. Meestal 3x per dag. Verder smeer ik niks meer op mijn gezicht omdat het ook de pH-waarde van je huid op peil houdt. Hoop dat je er iets aan hebt. Liefs

  • Dag noor. Wat echt helpt tegen Acne is benzac. Te verkrijgen bij een DA of apotheek. Als weg is kun je verdunde appelcider gebruiken om het te voorkomen. Succes!

 32. Appelazijn is smerig, dat is een feit. Maar als je het oplost in water, je neus dichtdoet en het met een rietje opdrinkt, is het best te doen. En, of het nu officieel werkt of niet… het is wel heel gezond. Ik doe het in combinatie met een dieet, dus afvallen zal ik sowieso wel lukken. Maar het zuivert je lichaam ook, dus je gaat je stukken beter voelen.

 33. Hallo, Kan iemand mij vertellen of je steeds appelciderazijn kan nemen als je zwanger bent? Alvast bedankt! Fan.

 34. Hallo, Ik had ook gehoord dat appelazijn een goede manier is om af te vallen. Daarom ben ik dus naar de winkel geweest om appelazijn te gaan kopen maar ik vond enkel bio ciderazijn van Delhaize, deze is helder en niet echt troebel. Maakt dit een groot verschil?

 35. Ik ben diabetespatiënt en mijn linkerhartkamer functioneert niet voldoende. Kan ik dan wel drie glazen per dag drinken i.v.m. vochtophoping???

 36. Hallo allemaal!
  Ik heb appelciderazijn gehaald bij de Albert Heijn. Het is biologische azijn, en ik dacht rond de €2,17, als ik.me niet vergis. Ik ben er gisteren mee begonnen en dus ongeveer 3 eetlepels 3 maal daags, in te nemen met een glas water. Ik vind het zo’n nare smaak hebben dat ik er gewoon misselijk van word. Is het dan wel verstandig om door te gaan? Zo ja, heeft iemand tips voor me om wat te helpen met afvallen? Ik ben 17 en weeg zo’n 70 kilo. Ben de laatste tijd veel aangekomen doordat ik elke dag met de bus naar school moet. Alleen ik heb geen idee wat ik samen met het drinken van appelcider azijn (en sporten) nog meer op moet letten zoals bij eten. Ik heb totaal geen verstand van calorieën tellen en vezels en dergelijke. Ik zou graag contact met iemand willen hebben die er wat meer verstand van heeft en mij ook graag wil helpen. Groetjes, Noortje

  • Noortje, het gaat er ook om hoe lang je bent. Ikzelf was op mijn 17e al 1,80 meter, woog 60 kilogram en was broodmager. Als ik nu die foto’s zie: yeagh. Dus als jij ook 1,80 bent, lijkt me 70 kg prima, toch?

  • Hey Noortje, Ik koop wel biologische appelciderazijn van de Tuinen. Die van de Albert Hein bevat natrium en dat schijnt slecht te zijn.

 37. Het is heel belangrijk om wel appelciderazijn te gebruiken en dan zeker biologische! Hier zitten nl alle enzymen ed nog in. Dit wordt ook wel “de moeder” genoemd. Het moet dus absoluut troebel zijn anders werkt het niet en het is dus niet waar dat je andere soorten azijn kunt gebruiken.

 38. Ik heb het moeten gebruiken voor een maagzuurvrij dieet en ik viel in 6 weken 12 kilo af, dus ik vind dat het echt helpt. Je verliest veel sneller gewicht dan normaal. Het helpt dus ook bij teveel maagzuurproductie, dat mis ik hierboven.

  • Hai Solanse, Ik wil graag 15 kilo afvallen. Zou jij meer kunnen vertellen over hoe jij 12 kilo bent afgevallen? Welk appelazijn heb jij gebruikt en heb je ergens anders nog op gelet? En hoeveel appelazijn heb je gebruikt per dag en op welke momenten?

 39. Koen Claessens Reageer

  Ik heb de appelciderazijn op het internet gekocht en ik kreeg 3 flesjes van 50 ml van het Italiaanse bedrijf Solime in Cavriago (Italië). Er staat op dat ik voor elke maaltijd 3 DRUPPELS moet oplossen in een glas water of eender welke andere drank. Als ik hierboven dan lees dat men 3 EETLEPELS voorstelt op te lossen, dan vrees ik dat ik niet ver zal geraken met mijn 3 druppeltjes. De bedoeling was om hiermee minstens 6 kg af te vallen. Ik ben nu 3 dagen bezig en er is (uiteraard) nog niets af.

 40. Ik weet dat parkietenfokkers appelazijn vermengd met water gebruiken als wormkuur tegen spoelwormen. Weet u toevallig de dosering die dan gebruikelijk is?

 41. Ik heb een vraag: Moet je per se biologische appel-azijn nemen? Ik koop het namelijk altijd bij de Turkse supermarkt voor 99 eurocent. Deze is niet biologisch, maar maakt het wat uit of is het dan zo dat het geen enkel effect oplevert?

  • Of het effect groter of kleiner is, weet ik. Enkel heel jammer dat we kijken naar de prijs om tot de beslissing te komen of we dan ons al dan niet er van aantrekken dat het milieu wordt bezoedeld. Ik vermoed dat het wellicht niet veel uitmaakt voor ons lichaam in geval van biologische of niet-biologische appelazijn. Maar het maakt wel enorm veel uit voor onze gezondheid via de teelt. En wat nut heeft het dan nog dat we denken aan onze gezondheid en we die tegelijkertijd schaden via een andere weg; Da’s een nul-operatie. Of zelfs wellicht nog erger… we vermageren door ons en het milieu te vergiftigen en kanker te krijgen. Vreemde keuze toch?

  • Hallo allemaal, Ik ben sinds zaterdag begonnen met het het innemen van appelazijn. Ik doe dit in een flesje van 500 ml. Daarbij gebruik ik een lepel die je gebruikt voor als je koffie wil maken Heeft ongeveer het formaat van een Amerikaanse tablespoon. Dosering per flesje van 500 ml: Een lepel Appelazijn en twee lepels citroen zuur en dan voor de rest vullen met water. Heb geprobeerd om 3 lepels appelazijn te doen maar ik krijg dat echt niet op dus ik heb zitten googelen en filmpjes gezien op YouTube of ik daar citroenzuur bij kan doen en het heeft ongeveer dezelfde werking. Ik drink nu 3 flesjes per dag en drink daarnaast nog 2 flesjes met gewoon water en eventueel thee zonder suiker. Qua voeding hou ik het op maximaal 1500cal per dag maar meestal haal ik dit niet en zit ik rond de 1300cal per dag dit door middel van gezond en gevarieerd eten. Voor appelazijn ben ik naar de natuurwinkel geweest en heb daar troebele appelazijn gekocht merk: Voelkel. Mijn citroenen pers ik vers en doe dit in een fles heb dit gedaan van ongeveer 10 stuks. Geen idee of dit echt gaat werken maar ik zal het gaan zien. Ik ben 1.65 en woog 98 kilo en ben nu al 5 kilo afgevallen in 2 weken tijd zonder Appelazijn en Citroen dus wie weet gaat het nu nog sneller! Laat jullie volgende week week weten hoe het is gegaan.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.