Gezond vermageren doe je niet door een willekeurig crashdieet of het Sonja Bakker-dieet te volgen dat maar 1.000 calorieën (of zelfs nog minder) per dag telt. We willen het liefst 10 kilo per maand afvallen, maar zo werkt gezond vermageren helaas niet.

Ons lichaam houdt van langzame veranderingen; niet alleen door het aantal calorieën dat je binnenkrijgt langzaamaan terug te brengen, maar vooral ook door middel van lichaamsbeweging. Als je nooit sport, dan heeft het geen zin om ineens 5 kilometer per dag te gaan joggen. Je moet het langzaam opbouwen zodat je lichaam eraan kan wennen. Anders blijf je achter met enorme spierpijn en blessures, waardoor je motivatie om te sporten gelijk halveert of nog erger: afkeer ontstaat jegens lichaamsbeweging.

Met eten is het ook zo. Als je gezond wilt vermageren moet je niet ineens 1000 calorieën per dag gaan eten. Je lichaam schakelt dan over op een extreem zuinige spaarstand c.q. overlevingsstand en verbruikt daardoor extra weinig calorieën, waardoor afvallen nog moeilijker wordt en het jojo-effect onvermijdelijk is. Om dit tegen te gaan en je stofwisseling juist harder te laten werken, kun je het beste dit artikel raadplegen: Snel afvallen: 6 tips die 100% zeker werken.

Hoe zorg ik er dan wél voor dat ik gezond vermager?

De realiteit is dat velen van ons alles maar dan ook echt alles doen om iedere vorm van beweging te vermijden. We zijn liever de helft van ons leven op dieet dan dat we ook maar één zweetdruppeltje op ons voorhoofd zien verschijnen.

Gelukkig is het niet nodig om je continu in het zweet te werken, maar je moet wel bewegen om gezond te kunnen vermageren. Voor iedereen die niet wil drijven in het zweet, maar toch meer calorieën wil verbranden hierbij een aantal tips:

 • Wandel om de dag ten minste een halfuur in een redelijk tempo. Loop door het park, naar de drogist als je enkele kleine dingen nodig hebt. En pak niet altijd de auto.
 • Als je vaak met de bus gaat, stap dan een halte eerder uit en loop het laatste stuk.
 • Neem altijd de trap in plaats van de lift; dit is een hele goede oefening en kost relatief weinig inspanning.
 • Gebruik een hometrainer tijdens jouw favoriete tv-programma en fiets in een rustig tempo.

Al met al is gezond vermageren echt een kwestie van een actieve leefstijl hanteren: niet af en toe iets gezonds ondernemen, maar stelselmatig gezonde keuzes maken en voor de gezondste optie kiezen…

Gezond vermageren door aantal calorieën te verminderen

Van de meeste diëten die ik ken, word je stapelgek. Je wordt constant herinnerd aan de dingen die je wel of niet mag eten. Je voelt je schuldig zodra je ook maar iets eet dat niet op het heilige lijstje staat en je staat elke dag op de weegschaal om te kijken of je een ons bent afgevallen. Kortom: je hele leven wordt (van dag tot dag) bepaald door eten en er wordt je een ongezonde obsessie met eten opgedrongen.

Opvallend is ook dat we het hebben over een succesvol dieet als we er een paar kilo mee zijn afgevallen of er in extreem uitzonderlijke gevallen zelfs ons streefgewicht mee hebben bereikt. Maar zeg nu zelf, hoe succesvol is dat dieet als de kilo’s er na een paar maanden weer allemaal aan zitten? Of erger nog: als je er op den duur een paar extra bonus-kilo’s bovenop krijgt…

Gezond vermageren = gezonder eten!

Daarom moet je calorieën verminderen zonder dat je het echt merkt. Gooi elk dieet dat je dwingt om slechts 1000 calorieën te eten de deur uit, want dat soort diëten is NIET BLIJVEND. Wat je nodig hebt is een gezonde aanpassing van je leefstijl: gezonder, gevarieerder en bewuster eten. Niet per se veel minder, maar veeleer gebalanceerder. Minder lege calorieën uit fastfood, junkfood, snoep, koek, chips en frisdrank.

En juist méér nuttige voedingsstoffen (essentiële eiwitten – gezonde, natuurlijke vetten – complexe koolhydraten – vitamines, mineralen, spoorelementen en fytonutriënten – enzymen, co-enzymen en vezels). Dus: groenten, fruit, volkorengraanproducten, vis, mager vlees, eieren etc. Alles over gezonde voeding kun je lezen in dit artikel over gezond eten.

Tips m.b.t. voeding

Ook al ken je mensen die wel op hun streefgewicht zijn gebleven na een populair dieet, bedenk dan goed dat zij waarschijnlijk 1 van de 100 zijn die het dieet hebben gevolgd. De overige 99 diëters zijn op gewicht gebleven of aangekomen. De kans dat het jou óók lukt om met een ongezond dieet af te vallen is dus minimaal. Helemaal als je bedenkt dat vrouwen gemiddeld 31 jaar van hun leven op dieet zijn! Als je écht gezond wilt vermageren, zorg er dan voor dat je kleine beetjes minder eet dan normaal:

 • Neem vaker een glas water of (groene) thee in plaats van frisdrank of vruchtensap.
 • Eet altijd een ontbijt, het liefst met veel vezels zoals volkorenbrood.
 • Eet je normaal gesproken 4 boterhammen tijdens de lunch? Eet er dan 3 en gebruik gezonder beleg.
 • Eet je normaliter 2 borden tijdens het diner? Eet dan anderhalf bord en eet iets langzamer dan anders.
 • Eet minder tussendoortjes door ze niet in huis te halen. En neem vaker fruit.

Gezond afvallen: wat je moet weten voor een gezonder leven…

Op Gezond’r krijgen we regelmatig de vraag hoe je gezond kunt afvallen. Vaak ontstaat dan een soort samenvatting van een aantal artikels die eerder al op deze website zijn geschreven over afvallen en gezonde dieetmethodes. Vandaar deze verzameling van interessante stukken over gezond afvallen en gezonder leven op Gezond’r…

Onderstaande artikels gaan onder meer over motivatie, lichaamsbeweging en waarom je NIET moet beginnen aan bepaalde diëten als je gezond wilt afvallen. Ook essentiële voedingsstoffen en antinutriënten komen aan bod…

Gezonder leven = aanpakken + doorzetten!

Als het je niet uitmaakt hoe je jouw overgewicht kwijtraakt, dan hoef je niet verder te lezen. Wil je echter informatie over hoe je blijvend gewicht kunt verliezen –op een manier die gezond is voor je lichaam– lees dan vooral verder…

Gezond afvallen dankzij lichaamsbeweging

Waarom snel & ’n gezonder leven nooit samengaan

Gezonde levensstijl

 • Link: Afvallen dieet? Probeer een lifestyle dieet! – In dit artikel bespreek ik het Mediterraans dieet en het dieet van Bob Greene. Een echte aanrader voor wie zijn/haar slechte eetgewoonten wil afleren en bereid is om ze voorgoed te verbeteren.

Gezonder leven + motivatie

Gezonde dieettips als je heilzaam wilt afvallen

Heb jij een favoriet artikel op Gezondr t.a.v. gezonder leven? Laat van je horen en ik voeg het toe aan bovenstaande lijst!

Gezond vermageren: tot slot…

Meer tips om gezond te kunnen vermageren heb je eigenlijk niet nodig. Het enige dat je hoeft te doen is 200 tot 300 calorieën minder eten per dag. Dit lijkt ontzettend weinig en je zult er ook niet pijlsnel door afvallen. Maar de kilo’s die je kwijtraakt, blijven er in ieder geval af!

Als jij je houdt aan bovenstaande tips, dan zul je ongeveer 2 kilo afvallen per maand. Dit klinkt misschien weinig aantrekkelijk, maar dat betekent 24 kilo in één jaar! Het voordeel van gezond vermageren met bovenste tips is bovendien dat je amper merkt dat je minder eet, en dat is nu ook precies de bedoeling. (bron)

Het beste dieet is een dieet waarvan je niet weet dat het een dieet is. Heb jij bovenstaande tactiek voor gezond vermageren al toegepast om op gezonde wijze kilo’s kwijt te raken? En werkte hij voor jou ook zo goed? Laat hieronder een reactie achter!

Gezond afvallen: 20 ideeën om gezonder af te slanken…

Gezond afvallen betekent in beginsel iets minder calorieën eten dan je verbruikt. Toch is deze theorie lastig om in de praktijk te brengen omdat je jouw calorie-inname en calorieverbruik niet continu op de calorie nauwkeurig kunt bijhouden; althans, niet zonder daar de hele dag intensief of zelfs obsessief mee bezig te zijn. Het is dan ook veel beter om het zekere voor het onzekere te nemen en je calorieverbruik waar mogelijk flink op te hogen en je calorie-intake hier en daar wat terug te schroeven…

Door kleine tips en adviezen op te volgen, kom je gegarandeerd een heel eind in de goede richting! Sterker nog: kleine stapjes om gezond af te vallen werken doorgaans veel beter dan rigoureus het roer omgooien. Want als je ineens (te) grote stappen neemt, is óók de kans op terugval veel groter. Door streng te snijden in je eetpatroon, voel je je namelijk al gauw tekortgedaan; je krijgt bovendien trek, voelt je depri en voor je het weet heb je een ‘slechte dag’, met als gevolg een leeggegeten koelkast.

Sowieso is het beduidend heilzamer voor je lijf om kleine stapjes te nemen als het op afvallen en diëten aankomt. Je lichaam houdt namelijk niet van een rigoureuze aanpak, dus hoe sneller je probeert af te vallen, des te groter de kans is dat je binnen een paar maanden weer op je oude gewicht zit. Of erger nog: erboven! Ga daarom liever voor de gezonde en gestadige aanpak…

20 ideeën waarmee je gezond kunt afvallen

Het idee van gezond afvallen is simpel: eet gezondere producten, beperk de hoeveelheid per maaltijd en beweeg voldoende. Als je deze punten alle drie tegelijkertijd implementeert, zul je traag, maar gestaag afvallen! Desalniettemin blijken deze punten moeilijk uitvoerbaar, want mensen blijven maar om tips vragen. :P

Daarom hierbij deze 20 ideeën om (middels kleine stapjes) tóch zover te komen en dus gezond te kunnen afvallen…

1. Beweeg iedere dag 30 minuten

Allereerst de moeilijkste, maar ook de belangrijkste tip: dagelijks 30 minuten bewegen. Lichamelijke activiteit maakt gezond afvallen namelijk zó ontzettend veel gemakkelijker! Om die reden is deze eerste moeilijke stap de moeite dubbel en dwars waard. Als je normaal gesproken zelden beweegt, hoef je niet ineens een halve marathon te volbrengen; begin gewoon eens met elke dag een stukje (snel)wandelen.

2. Eet minstens 3 keer per dag + altijd een ontbijt

Maaltijden overslaan zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel daalt, waardoor je honger krijgt. Daardoor neemt de kans op extreme eetbuien en ongezond snacken toe. Eet dus elke dag op vaste tijden en sla nooit maaltijden over. En je ontbijt overslaan is al helemáál uit den boze!

3. Richt je op groenten & fruit

Eet zo veel mogelijk maaltijden waar groenten en fruit in zijn verwerkt. Doe aardbeien of plakjes banaan in je yoghurt of eet je boterham met kaas met een paar schijven tomaat en komkommer. Leermomentje: álle kleine beetjes helpen, vooral ook als het aankomt op meer vers fruit en verse groenten eten!

4. Weeg jezelf regelmatig; niet elke dag

Hou je gewicht bijvoorbeeld wekelijks bij, maar bedenk goed dat twee glazen water al een halve kilo wegen. Staar je dus niet blind op de kleinste schommelingen in je gewicht; ze demotiveren je alleen maar bij het afvallen. Gebruik liever je ogen en een spiegel!

5. Geen ’troost-eten’ in huis halen

Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Een ‘voormalig alcoholist’ hamstert ook geen flessen sterke drank onder het mom “ik kan me wel inhouden”. Breng jezelf simpelweg niet in de verleiding en gebruik geen excuses zoals “voor de kids”, “alvast voor het weekend” of “eventueel onverwachts bezoek”. Als je bezoek krijgt koop je kort voor die tijd wat je strikt nodig hebt en niet meer dan dat. Als je troost-eten oftewel ‘comfort foods’ in huis haalt, verdwijnen ze gegarandeerd in je mond, en meestal eerder dan bij aankoop de bedoeling was.

6. Plan vaker activiteiten met vrienden of familie

Onderneem activiteiten die gezond zijn, zoals wandelen in het bos of fietsen naar familie. Maak bijvoorbeeld een wandeling in een nabijgelegen park of natuurgebied! Ga met een groepje vrienden kanoën, snorkelen of (indoor) skiën. Of neem de hond mee voor een lange strandwandeling.

7. Eet de gezonde producten eerst

Als je éérst de gezonde producten eet, heb je eerder een vol gevoel. Groenten en fruit vullen goed en leveren tegelijkertijd weinig calorieën, zodat je gemakkelijk zult afvallen. Het is niet voor niets dat je na een gezonde (vezelrijke en eiwitrijke) maaltijd minder zin hebt in een roomrijk en suikerrijk toetje.

8. Let op de portiegrootte

Let allereerst op de afmeting van de porties die je opschept en serveert; veel mensen gebruiken simpelweg te grote hoeveelheden voedsel. Serveer je eten op kleinere borden en eet met klein bestek of eetstokjes. Onbewust krijg je dan sneller een vol gevoel (raar, maar waar) terwijl je minder eet. In dat geval ben je dus bezig met afvallen tijdens de maaltijd!

9. Zorg voor mogelijkheden om te bewegen

Als je gezond wilt afvallen, kun je kleine lichamelijke activiteiten aanleren, zoals lopend of op de fiets naar de supermarkt, minder vaak de auto pakken als je op bezoek gaat bij iemand en meegaan met de kinderen naar het park of de speeltuin. En zo zijn er nog veel meer trucjes om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

10. Maaltijden gezamenlijk eten

Vermijd eten voor de televisie en ga liever met al je huisgenoten gezamenlijk aan de eettafel zitten. Achter de tv eet je namelijk meer dan je nodig hebt omdat je je aandacht er fan niet bij hebt. Als je daarentegen bewust eet, dus je aandacht bij je voedsel houdt, ben je eerder voldaan! Kortom: aandachtigheid en bewustwording maken slank!

11. Zie wat je eet

Eet nooit rechtstreeks uit verpakkingen. Je kan dan namelijk minder goed bijhouden hoeveel je precies hebt gegeten en het is dan makkelijk om te veel te eten. Als je een zak chips voor je neus hebt liggen, gebeurt het maar al te vaak dat je het gevoel hebt dat hij nog halfvol zit, maar dat hij bij het graaien al leeg blijkt te zijn. Resultaat: teleurstelling en de drang om nóg een zak chips open te trekken.

12. Varieer qua beweging

Probeer verschillende lichamelijke activiteiten zoals lopen, zwemmen en fietsen onderling af te wisselen. Zo wordt lichaamsbeweging minder snel saai. Ook kan dit erg goed zijn voor je sociale contacten, bijvoorbeeld als je samen met vriendinnen gaat joggen, tennissen of zwemmen. En probeer ook eens groepstrainingen zoals dansen, yoga of pilates!

13. Voorkom stress

Door toedoen van stress maken we allerlei hormonen aan waardoor we meer gaan eten, ongezonder gaan eten en sneller vet opslaan. Verzin daarom manieren om stress te voorkomen of beperken. Ademhalingstechnieken en meditaties werken bijvoorbeeld erg goed. Grijp niet gelijk naar een pak koekjes en wees je er bewust van als je dit wel doet, zodat je het op tijd kunt stoppen. Mentale alertheid en bewustwording zijn het halve werk.

14. Eet niet te vaak in restaurants

In een restaurant eet je doorgaans méér dan je lichaam nodig heeft. Beperk daarom het aantal keren dat je uit eten gaat. Gezond afvallen wordt een stuk makkelijker als je het overgrote merendeel van de dagen voor jezelf kookt!

15. Leer jezelf gezond snacken aan

Probeer nieuwe soorten fruit in plaats van een pak met chocoladekoekje waar een nieuwe plastic jasje omheen is gerold. Of eet een smaakvolle salade tussendoor om je lekkere trek te stillen. Heilzame & voedzame tussendoortjes zijn een absolute must voor gezond afvallen!

16. Begin je dag met volkorenproducten & eiwitten

Gebruik iedere ochtend een voedzaam ontbijt om gezond afvallen gemakkelijker te maken. Door eiwitten te eten (bijvoorbeeld een ei, een kom yoghurt of mager vleesbeleg) krijg je veel minder snel honger tussendoor. Ook volkorenproducten zijn goed om je stofwisseling op volle toeren te laten draaien.

17. Loop 10 minuten na de lunch

Door een blokje om te lopen ná iedere lunch voorkom je slaperigheid en krijg je extra energie. Je verbrandt daarnaast weer wat extra calorieën en helpt je stofwisseling op gang zodat je gezond kunt afvallen. Bovendien stimuleer je je spijsvertering door direct na de lunch te bewegen, wat ten goede komt aan de absorptie van essentiële bouwstoffen.

18. Maak zélf een weekmenu

Als je weet wat je gaat eten gedurende de komende week, zul je gemakkelijker afvallen. Dankzij een wekelijk maaltijdplan voorkom je namelijk dat je uit ’tijdgebrek’, ‘inspiratiegebrek’ of ‘gemakzucht’ naar pizza’s, friet, Chinees of andere snelle, simplistische, calorierijke, voedingsstofloze en junkfood-achtige (kant-en-klaar-)maaltijden grijpt. Ook de smoes dat je ‘vergeten’ bent om boodschappen te doen is dan minder relevant.

19. Zoek afleiding als je lekkere trek hebt

Zet muziek op, bel een vriendin of maak het huis schoon. Doe er alles aan om je op iets anders te concentreren dan jouw lekkere trek. Geef in ieder geval nooit zonder slag of stoot toe aan eetbuien oftewel vreetkicks

20. Beloon jezelf!

Gewicht verliezen en gezond afvallen is een hele prestatie, dus beloon jezelf regelmatig als je het volhoudt! Vier het met nieuwe kleren en schoenen, een uitje met vriendinnen of iets anders dat niet in het teken staat van (veel of ongezond) eten.

Oké dan, nóg 10 tips om gezonder af te slanken…

Gezond afvallen is logischerwijs de beste manier om een slanker en lichter lichaam te bewerkstelligen. Gezond afvallen is tegelijkertijd ook dé manier om blijvend gewicht te verliezen. Dat klinkt waarschijnlijk als muziek in je oren, maar hoe val je nou eigenlijk gezond af? Hierbij 10 praktische tips die je helpen op een gezonde manier gewicht te verliezen en het gezonde afvallen ook nog eens vol te houden (bron)…

1. Neem de tijd om gezond af te vallen

Op een gezonde manier afvallen gaat nooit sneller dan met +/- een halve kilo per week. Wanneer je gezond wilt afslanken, is het namelijk enorm belangrijk om geleidelijk en rustig aan gewicht te verliezen. Binnen een week 5 kilo afvallen klinkt geweldig, maar je krijgt daarna onherroepelijk te maken met het jojo-effect en dat is hartstikke slecht voor je lichaam en voor je algehele gezondheid. Neem dus de tijd om af te vallen en stel als doel om ongeveer een halve kilo per week kwijt te raken.

2. Crashdiëten zijn funest

Een crash-dieet is een dieet waarbij je zeer weinig voedsel nuttigt en dus lang niet alle benodigde voedingstoffen en calorieën binnenkrijgt om je lichaam gezond te houden. Indien je heel snel veel wilt afvallen werkt een crashdieet waarschijnlijk tijdelijk… Maar als je gezond (en bovendien blijvend!) wilt afvallen werkt een crashdieet absoluut niet. Na het volgen van een crash-dieet krijg je namelijk gegarandeerd te kampen met het alom bekende jojo-effect. Je bent tijdens je veel te strenge dieet vooral vocht en spieren kwijtgeraakt. Hierdoor is je stofwisseling ontregeld en zul je (ook in rust) minder calorieën verbruiken en dus aankomen. Kortom: een crashdieet is een ongezonde afslankmethode!

3. Gezond afslanken: houd een dieetdagboek bij

Door het bijhouden van een dieetdagboek krijg je inzicht in wat je nu eigenlijk eet op een dag. Schrijf alle dingen die je eet en drinkt op en bekijk vervolgens kritisch wat er goed gaat en wat er beter kan. Een dieetdagboek bijhouden kan je extra motiveren om gezond te blijven eten. Bovendien kun je in een dieetdagboek teruglezen wat je écht hebt gegeten en niet wat je denkt te hebben gegeten. Deze twee aspecten verschillen vaak enorm van elkaar. Je wordt dus met je neus op de feiten gedrukt. Gezond afvallen zal absoluut makkelijker worden als je in kaart brengt hoeveel gezonde en hoeveel ongezonde dingen je dagelijks verorbert.

4. Eet veel groenten en je zal gezond afvallen

Groenten, fruit en ‘hele granen’ zijn hartstikke gezond en zitten boordevol essentiële voedingsstoffen. Maak daar dus gebruik van. Neem tussendoor als je trek krijgt een paar worteltjes, tomaatjes of een stuk komkommer en maak lekkere fruitsalades als je zin heb in iets zoets. Eet bovendien volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en hele ontbijtgranen. En dus niet de “lege” varianten, gemaakt van witte geraffineerde bloem.

5. Wees niet té streng

Een ding is zeker: nooit eens iets ongezonds eten, houd je niet vol. Probeer dit dus ook niet na te streven. Als je vijf dagen gezond hebt gegeten en voldoende hebt gesport, mag je in het weekend best eens een bakje chips eten of een middag op de bank hangen. Als je de lat té hoog legt, zal je motivatie al snel omslaan in tegenzin, en dat wil je niet! Als puntje bij paaltje komt, moet je streng genoeg zijn voor jezelf, maar niet té streng.

6. Ga sporten om gezond af te vallen

Sporten is gezond en het helpt je ook nog eens om af te vallen. Probeer twee tot drie keer per week te sporten. Zoek een sport die je écht leuk vindt; op die manier houd je het veel langer vol. Probeer niet te fanatiek te beginnen en gelijk 3 uur in de sportschool te gaan staan, maar laat je lichaam geleidelijk aan wennen aan het bewegen. Probeer cardiotraining en krachttraining uiteindelijk af te wisselen om gezond afvallen maximaal te bevorderen.

7. Maak altijd boodschappenlijstjes

Maak altijd een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Zodoende zul je uiteindelijk veel minder ongezonde junkfood mee naar huis sjouwen. Schrijf thuis op welke voedingsmiddelen je wilt kopen en neem in de supermarkt niets mee wat niet op je lijstje staat. Wat je niet in huis haalt, kun je ook niet in je mond stoppen; het boodschappenlijstje is één van de beste handvatten om gezond af te vallen!

8. Val samen gezond af

Een dieet-buddy helpt je gemotiveerd te blijven wanneer je gezond wil afvallen. Je kunt samen gaan sporten, gezonde recepten uitwisselen en elkaar steunen in moeilijke tijden. Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die samen proberen af te vallen, beduidend succesvoller zijn in hun afslankpogingen dan einzelgängers! Mensen willen zichzelf immers niet laten kennen ten opzichte van elkander en je zult elkander proberen te overtreffen.

9. Zet door en gezond afvallen zal lukken!

Indien je eens een misstapje maakt, gooi dan niet gelijk al je gezonde plannen en voornemens overboord. De verleiding is misschien groot om nadat je die chocoladereep per ongeluk hebt opgegeten ook nog eens een pizza in de oven te schuiven omdat je dieet voor die dag toch al is verpest… Maar op die manier geraak je in een negatieve spiraal. Probeer dus direct nadat je iets ongezonds hebt gegeten weer over te stappen op je gezonde leefstijl. Dus opkrabbelen en terugvechten!

10. Beloon jezelf, maar NIET met eten

Veel mensen hebben de gewoonte zichzelf te belonen met eten. “Ik heb vandaag hard gewerkt, dus nou kan ik best een frietje halen.” Jezelf belonen is hartstikke goed, maar probeer iets anders te bedenken waarmee je jezelf kan belonen dan met eten. Ga bijvoorbeeld shoppen, naar de sauna, naar de bioscoop of boek een weekendje weg. Jezelf belonen met een broodje kroket staat gezond afvallen alleen maar in de weg. Creëer dus een heilzaam beloningssysteem voor jezelf als motivatie!

Hoe gezond afvallen & bewegen leuk wordt…

Erger jij je ook wel eens aan mensen die het leuk vinden om te bewegen en te sporten en om die reden niet eens bezig hoeven te zijn met gezond afvallen!? En eveneens aan mensen die gezond eten en het ook nog eens moeiteloos lijken vol te houden!? Vraag jij je af waarom het voor hen zo makkelijk lijkt en voor jou zo ontzettend moeilijk is als je wilt afvallen? Daar is één simpele reden voor: Geef het tijd!

Hoe langer je gezond leeft, des te makkelijk het wordt. Het kost tijd om het negatieve gevoel dat je koppelt aan gezond leven en bewegen te veranderen in een positief gevoel. De kans is groot dat je bij bewegen of sporten denkt aan vroeg opstaan en jezelf helemaal kapot trainen tot je er bij neervalt. En dat gezond afvallen betekent dat je nooit meer een pizza of chocolade mag eten…

Dit lijkt misschien allemaal zo in het begin, maar als je eenmaal in een gezond leefpatroon zit, dan ben je, voordat je het zelf doorhebt, iemand waar jij je voorheen zo aan ergerde. Sterker nog: dan word jij iemand die bij anderen irritatie opwekt… :)

Wat is een gezonde leefstijl?

Hoe ziet een gezonde levensstijl er eigenlijk uit? Voor veel mensen lijkt het een levensstijl zonder plezier. Het gevoel dat je jezelf door eindeloze trainingen moet slepen om maar genoeg te bewegen. En dat je om gezond te kunnen afvallen zo veel groenten en fruit moet eten, dat je het al niet meer ziet zitten voordat je überhaupt maar een hap hebt genomen. Hoe kan gezond afvallen en bewegen dan tóch leuk worden?

De realiteit is dat het helpt om te zien wat het eindresultaat kan zijn als je doorzet en er toch voor kiest om gezond te gaan afvallen en bewegen. Niet alleen je lichaam verandert daardoor, maar ook je geest. Zodoende verandert de manier waarop je aankijkt tegen alles wat gezond is.

Als je een tijdje op het gezonde pad blijft, leer je vanzelf om gezond leven en bewegen te waarderen. Waarom? Omdat je lichaam goed reageert op gezond eten en bewegen. Een Big Mac is misschien smaakvol omdat je hamburgers nu nog associeert met lekker, maar stel je eens voor hoe het is om een gezondere maaltijd te eten, zonder dat je het gevoel hebt dat je iets mist. Dat gevoel kun jij ook krijgen, maar alleen als je niet opgeeft…

Gezond afvallen: voordelen van gezond eten

Dit zijn een paar voorbeelden van wat gezond eten (fysiek en mentaal) met je kan doen:

 • Hoe je lichaam voelt als je gezond hebt gegeten, wordt belangrijker dan het gevoel dat je krijgt als je vette dingen eet of producten waar veel suiker in zit.
 • Je zult erachter komen dat je jouw favoriete eten wel mag hebben. Het verschil zit hem in de frequenties (aantal maaltijden en porties) en hoeveelheden (qua portiegrootte). Als je nu meerdere keren per week iets eet dat niet goed voor je is, dan mag het nu maar één of twee keer per maand.
 • Je komt er bovendien achter dat je jouw favoriete eten kunt opeten zonder daar een schuldgevoel aan over te houden(!)
 • Je komt erachter dat je eet als gereedschap om je lichaam optimaal te laten functioneren (voeding bestaat immers uit bouwstoffen, brandstoffen, beschermingsstoffen en ballaststoffen), en dat eten jouw leven niet meer controleert.
 • Eten wordt een avontuur, omdat je gezonde nieuwe producten probeert die je nog nooit eerder hebt gegeten.
 • Als je kinderen hebt, word je een goed voorbeeld oftewel rolmodel voor ze. Zij zullen ook gezonder gaan eten en dat is toch (ook) enorm belangrijk?
 • Je zult veel makkelijk alle verleidingen kunnen weerstaan. Dit komt omdat je zo constant gezond eet dat je amper honger hebt. Dit helpt heel goed tegen het ‘jezelf volproppen’ met slechte dingen.

De bovenstaande veranderingen komen vanzelf als je begint met gezond afvallen en bewegen. Het duurt een aantal weken voor je dat gevoel een beetje krijgt en na een paar maanden zit het zo in je levensstijl gebakken dat je vergeet hoe jij je voorheen altijd voelde als je aan eten dacht.

Heilzaam afslanken: nut van bewegen & sporten

Ook hoe je tegen bewegen en sporten aankijkt, zal veranderen als jij je levensstijl aanpast. Je zult niet alleen merken dat bewegen makkelijker wordt, maar je zult zelfs zin krijgen om weer te beginnen. En dat is echt waar! Als je een langere periode gaat bewegen en sporten, zul je zien dat:

 • Jij je lichaam leert waarderen. Het kost heel weinig tijd om veranderingen aan je lichaam te voelen en te zien. Je wordt sterker en ervaart meer energie, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je houdt het bovendien zonder moeite langer vol, en dat merk je al na één week.
 • Alles in het leven makkelijker wordt. Boodschappen tillen, je kinderen verzorgen, de trap op en neer lopen en nog veel meer.
 • Je zelfvertrouwen toeneemt. Hoe meer je met je lichaam bezig bent, hoe meer je kunt doen. Je zult zien dat je doelen haalt en dit geeft een enorm goed gevoel. Als je verlegen bent zal ook dat afnemen.
 • Je inspiratie krijgt om andere problemen in je leven aan te pakken. Dit heeft ook zeker te maken met meer zelfvertrouwen. Je gaat anders tegen het leven aankijken en veel dingen lijken makkelijker te bereiken dan voorheen.
 • Je gezondheid verbetert. Je bent minder vaak ziek, hebt een kleinere kans op hart- en vaatziekten, diabetes en nog veel meer narigheden.
 • Als je kinderen hebt, zij je na gaan doen en mee gaan profiteren van jouw gezonde levensstijl. Het werd al genoemd bij de voordelen van gezond eten, maar ook bewegen is aanstekelijk. Je wordt het rolvoorbeeld dat je graag wilt zijn voor je kinderen.
 • Je meer energie hebt. Als je werkt zul je zien dat je ’s avonds veel meer energie hebt om nog leuke dingen te doen, in plaats van op de bank hangen.
 • Je seksleven aanzienlijk verbetert!

Gezond afvallen: tot slot…

Als je het volhoudt, zul je zien dat de kwaliteit van je leven veel beter wordt. Dit lijkt zeker niet zo in het begin, maar zoals ik al zei is tijd de sleutel. Je went aan een gezonde levensstijl en al snel wil je niet anders meer.

Het grote geheim om het vol te houden is kleine stapjes nemen: ga niet op een crashdieet als je gezond wilt afvallen. Waarom denk je dat je een dieet nooit volhoudt? Omdat je te veel wilt afvallen in een te korte tijdsspanne! Als je aan een dieet denkt, dan zie je je leefstijl als iets negatiefs. Daarom is het beste dieet eentje waarvan je niet weet dat het een dieet is. (bron)

Het is een hele lijst geworden, dus hopelijk staan er goede ideeën voor jou tussen. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal in de praktijk te brengen, maar probeer die tips ertussenuit te halen die voor jóú werken. Weet jij nog meer voordelen van gezond afvallen & bewegen? Of heb jij aanvullende tips om gezond afvallen te vergemakkelijken? Deel ze dan in een reactie hieronder om anderen te motiveren en te inspireren!

Verantwoord afvallen ‒ Hoe kan ik het beste afvallen?

Het menselijk lichaam is een gecompliceerd organisme. Je lichaamsgewicht en vetpercentage zijn dan ook afhankelijk van talloze mechanismen, processen en stoffen. Om je lichaam optimaal slank en mager te maken, dien je rekening te houden met elk van deze aspecten. Helaas kun je niet overal invloed op uitoefenen en kun je niet 24 uur per dag bezig zijn met afslanken. Daarom hebben we een lijstje samengesteld met de allerbelangrijkste tips voor verantwoord afvallen.

1: Ga niet onnodig op dieet

Als je jezelf te dik vindt, maar niet te veel of te ongezond eet, ga dan liever meer bewegen dan minder eten. Als je meer gaat sporten, heeft je lichaam namelijk meer brandstof nodig. Op die manier zul je vanzelf verantwoord afvallen.

2: Eet gezond

Als je veel beweegt en een gezonde maaltijdsalade klaarmaakt, dan maakt het in principe niet uit als je daar veel van eet. Als je echter weinig beweegt en dagelijks een vettig broodje hamburger wegsnaait, dan is dat funest voor je lijn. Afvallen is (in veruit de meeste gevallen) dus niet een kwestie van minder eten, maar van gezonder eten.

3: Verwacht niet te veel

Resultaat door sporten heeft tijd nodig. Zodra je lichaam gewend raakt aan sport, zul je steeds sneller veranderingen zien. Hoe meer je beweegt, des te meer je lichaam eraan went en des te effectiever, efficiënter en leuker bewegen wordt.

4: Eet niet te weinig!

Ga alleen op een caloriebeperkend dieet als je TE veel eet. Als man zijnde mag je 2500 calorieën per dag en als vrouw zijnde 2000. Als je hierboven zit, bouw dan af met ten hoogste 100 calorieën minder per week. Stop met afbouwen als je op de 2500 of 2000 calorieën zit.

5: Eet voldoende eiwitten

Als je niet voldoende eet, maar wel veel beweegt, dan heeft je lichaam niet genoeg brandstof om je spieren van energie te voorzien. Hierdoor zal het lichaam de spieren zelf als brandstof gaan gebruiken. Je wordt lichter, maar enkel door verlies van spieren; niet door verlies van vet. Eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam vet i.p.v. spieren verbrandt.

6: Doe krachttraining & cardio

Als je verantwoord wilt afvallen, dan dien je zowel aan krachttraining als aan cardio te doen. Met cardio versnel je je stofwisseling en verbeter je je conditie. Met krachttraining vergroot je je spiermassa en verbrand je meer calorieën in ruststand. Door verschillende oefeningen te combineren wordt je lichaam efficiënter in energieverbruik en vetverbranding!

Tot slot

Als je deze basisregels aanhoudt, zul je zeker verantwoord afvallen. Verantwoord afvallen duurt waarschijnlijk langer dan snel afvallen… Maar let wel: met verantwoord afvallen blijven de kilo’s weg en met snel afvallen zijn ze waarschijnlijk na een paar maanden weer terug.

Dwing je lichaam tot afvallen!

Het menselijk lichaam is niet berust op snelle veranderingen; het houdt juist van rust, regelmaat en stabiliteit. Als je jarenlang ongezond hebt gegeten, kan het een hele tijd duren voordat je lijf optimaal profijt trekt uit gezonde maaltijden. Hetzelfde geldt voor lichaamsbeweging: als je jarenlang niets aan lichaamsbeweging hebt gedaan, duurt het een tijdje voordat je lichaam ervan overtuigd raakt dat je daadwerkelijk een actief leven leidt.

Lichamelijke veranderingen

Je lichaam zal zich niet aanpassen aan korte tijdsspannen; dat zou immers betekenen dat je lichaam zich bij iedere impuls, iedere bevlieging en iedere wispelturigheid volledig zou moeten herprogrammeren. Dit zou simpelweg veel te veel energie kosten.

Efficiëntie & zuinigheid

Je lichaam springt van nature juist zo efficiënt en zuinig mogelijk om met energie en bouwstoffen. Pas als je jouw lichaam ervan hebt overtuigd dat jouw levensstijl gebaat is bij lichamelijke veranderingen, zal het in die veranderingen gaan investeren. Dit zie je o.a. terug bij inheemse bevolkingsgroepen die leven volgens het jager-verzamelaar-stramien…

Kijk bijvoorbeeld eens naar Afrikaanse stammen en Australische Aboriginals. Zij zijn mager en gespierd, zonder dat zij beschikken over sportscholen en diëtisten. Bij deze jager-verzamelaars zijn de energie-inname (voeding) en het energieverbruik (lichamelijke activiteit) namelijk veel beter in balans. Zij bewegen niet wanneer het toevallig zo uitkomt, maar altijd!

Als jager-verzamelaars niet bewegen, hebben ze simpelweg niks te eten. Want op vlees moet worden gejaagd en plantaardig voedsel moet grotendeels worden verzameld.

Overtuiging

Je kunt je lichaam er alleen van overtuigen dat je meer spieren en minder vet nodig hebt door stelselmatig te blijven bewegen, zonder jezelf uit te hongeren. Je moet dus niet alleen vaak en intensief sporten (cardio + krachttraining), maar vooral ook gevarieerd, uitgebalanceerd en voldoende eten.

Als je deze levensstijl volhoudt, kan je lichaam er niet omheen dat je een grotere spiermassa nodig hebt, en dat je niet gebaat bent bij een dikke vetlaag. Overtuig je lichaam ervan dat je de investering waard bent!

Wat denk jij van deze kijk op afvallen? Laat het hieronder weten in een reactie!

66 Reacties

 1. Bij het ziekenhuisdieet moet je een sinaasappel of een grapefruit eten. Nu lust ik geen van beide, is er nog een andere optie?

 2. Hey ik ben 13 jaar en best onzeker over me gewicht. ik ben 1.70 en 62 kilo. ik eet. s ochtends een broodje 10 een koekje 1 uur 2 broodjes 3 uur een appel 5 uur avond eten 
8 uur een koekje ik drink als ik naar school ga neem ik 0,50 liter flesje mee met ice thee. help alsjeblieft hoe ik kan afvallen!!!

 3. Hey! Ik ben 12 jaar en ik ben ongeveer 1.60 lang en ongeveer 40 kilo ik eet per dag: ochtend: 1 beker yoghurt met muesli… middag: 1 broodje of 1 beker yoghurt… avond: 1 bord avond eten (van wat we eten gewoon aardappels, groente, vlees)… tussendoor: 1 koekje of 1 beker yoghurt is dit normaal / gezond eten??? PLEASE HELP ME!!!

  • Hey Ilja, jouw dagindeling is niet helemaal gezond. je krijgt in ieder geval zo te lezen niet heel veel fruit binnen. je moet met jouw leeftijd ongeveer min 1600 max, 2000 (afhankelijk van hoeveel je beweegt. je kan best als tussendoor nog een extra volkoren boterham nemen, met bijvoorbeeld kipfilet. of 20+ kaas dat is ook gezond. en ik neem aan dat je gewoon beweegt. je bent nog jong. eet gewoon wat je lekker vindt. zorg dat je genoeg beweegt en alles is oké. je komt dan niet aan. kijk ook eens op andere afval site (via google) daar staan veel dagboeken van mensen die proberen af te vallen. ga hier in ieder geval niet onder zitten. want jij hebt zeker geen overgewicht.

 4. Gezondheidstips, goed om af te vallen. Geloof dat je het kunt, ook al heb je het zo vaak geprobeerd en twijfel je eraan, laat mensen maar praten. Als je het wilt dan lukt het. Als je trek krijgt in eten neem dan bijv. iets met mint of poets je tanden, dan neemt de trek in zoetigheid af. Begin je ontbijt met muesli en fruit, dit vult goed en je voelt je meteen een stuk fitter. Als je trek hebt in iets zoets bij de muesli neem dan 1 stukje pure chocolade en breek deze in kleine stukjes, zo heb je toch nog wat lekkers. Drink veel water of andere light-dranken. Eet minder vlees en probeer eens wat vegetarische producten, deze zijn cholesterolvrij en veel gezonder. Eet ongeveer een half uur voordat je gaat eet een beetje sla, een tomaat of wat anders…dan zit je al een beetje vol en eet je automatisch minder. Zet een leuk muziekje op en ga lekker dansen, je hoeft echt niet de hele week naar de sportschool…als je een beetje beweegt lukt het ook al. Ga niet meteen hardlopen want met overgewicht belast je zo je knieën enorm. Eet bij de lunch wat sla, zo eet je iets minder brood en zit je toch vol. Je kunt eventueel een tiental noten/zaden (zonder zout, etc) bij de lunch eten. Dit zijn gezonde vetten en het vult goed. Let op! Neem er niet te veel want je kunt er wel dik van worden. Ook is het goed om bijvoorbeeld om 12 uur een boterham te nemen en om 1 uur nog een keer, zo verspreid je het en voorkom je dat je een uur later niet meer mag eten en toch trek hebt. Als je trek hebt in iets met veel calorieën, let er dan op dat je iets kiest met gezonde vetten. Ga niet op de weegschaal staan. Alleen bij het begin en wanneer je denkt je streefgewicht bereikt te hebben. In het begin van je namelijk veel meer af en motiveert dit je , later minder…let op: niet te vaak op de weegschaal. Ga lekker winkelen daar val je ook van af. Zorg dat je van tevoren gegeten hebt en neem eventueel wat mee, zo koop je minder snel iets waar je trek in hebt. Als je ’s avonds trek hebt neem dan bijvoorbeeld een appel of een volkoren kaakje. Voordat je gaat eten moet je altijd bedenken of je echt trek hebt of niet, ook al is het etenstijd. Heb je nog geen trek? Dan is het beter om ermee te wachten. Houd je niet van fruit maar wil je toch gezond eten? Maak dan gewoon een lekkere smoothie… bijvoorbeeld met een beetje sinaasappelsap, sinaasappel, een paar stukjes banaan en een halve / 3 kwart kiwi, erg lekker. Trek in een volkerencracker met iets? Doe er dan wat tomaat of komkommer op in plaats van kaas. Eet ’s avonds ook een keer yoghurt met wat fruit erbij. Neem bijvoorbeeld 2 soorten magere fruityoghurt 0% vet en neem van alle bij een beetje, zo varieer je meer en ben je sneller voldaan. Neem een klein bordje of schaaltje om uit te eten, als het meer lijkt en minder is, dan is het alleen maar beter.

  • Dank je wel voor deze tips en vooral ook jouw reactie jade! er zitten erg veel tips bij die goed zijn om gezond te kunnen afvallen. Vooral dat laatste doe ik zelf ook al vaak. Een klein bord of kommetje helpt erg goed om niet te veel te eten en toch een vol gevoel te krijgen. Het lijkt net als je je geest voor de gek houdt heb ik het idee. Gezond afvallen lijkt me ook veel beter dan iets van een detox dieet, ook al heb ik dat ook wel eens geprobeerd, maar dan voel je je echt heel slecht..

 5. Prima tips hier. En inderdaad, oppassen met diëten omdat dan de stofwisseling op spaarstand gaat. Ik heb zelf overigens baat gehad bij een dieet dat om 800 – 1000 calorieën toegesneden is. De speciale truc die dit voedingscentrum (onder medische begeleiding) gebruikt is dat je elk uur een speciale maaltijd eet. Van het moment tot je opstaat tot het moment dat je naar bed gaat. Deze minimaaltijden zijn zo samengesteld dat je genoeg vitamines, mineralen etc. binnenkrijgt en –heel belangrijk– dat je bloedsuikerspiegel op een normaal niveau blijft. Daardoor gaat je lichaam niet op spaarmodus, maar wordt de stofwisseling geactiveerd. Na dit speciale dieet –wat overigens maar maximaal 1 tot 2 weken mag duren– je eetpatroon aanpassen. Je blijft dan op gewicht zonder het jojo-effect. Ook hier heb ik een DNA-analyse ondergaan en met een arts en diëtiste mijn eetgewoonten onder de loep genomen en uitgebreide gezondheidscheck. Ik kan met redelijk eenvoudige aanpassingen nu mijn gewicht constant houden. Het dieet is ontwikkeld door stofwisselingsspecialisten in Zwitserland en heet EPD (Hepart in Zwitserland) en het kuuroord heet Seeblick in Berlingen, Zwitserland.

 6. Hoi. In 2012 ben ik zo gaan leven. En inderdaad 27 kilo in 1 jaar eraf. Tussendoor paar kilo erbij en toch weer eraf gekregen. Weeg nog steeds 82 kilo, lukt me niet om er meer af te krijgen! Is echt moeilijk om dan weer niet meer te gaan eten. Raak er gewoon van in de put. Gr. Anne

 7. Het lukt mij niet om af te vallen. Ik heb nooit veel gegeten of gesnoept. Ik kom bij lange na niet aan de calorieën en toch blijf ik elk jaar maar bijkomen. Ik sta de dag op met een bakje koffie en een sigaret. Daarna drink ik groene thee en water de gehele dag ( een half jaar geleden was dat nog gewoon fris etc). Ik eet pas in de avond, af en toe neem ik in de middag een boterham met kaas maar lang niet elke dag. In de avond eet ik net wat er op het menu staat, maar nooit echt ongezond, gewoon normaal eten. Nou heb ik van alles geprobeerd maar ik lijk nergens van af te vallen. Het minder gaan eten lijkt me bij mij niet van toepassing, ik eet al zo weinig op een dag, en dat doe ik eigenlijk al zolang ik mij kan herinneren. Vaak eet ik maar 1 bord eten op een dag, moet ik die dan ook nog halveren? Heeft iemand tips, want ik weet niet wat ik moet doen, ik blijf maar bijkomen en wil eigenlijk ook nog stoppen met roken, maar heb de angst ik dan nog meer bijkom.

 8. Een heel goed dieet is het kettlebell dieet, ’tis niet echt een dieet, maar een levensstijl van gezond eten en oefening. Neem gerust een kijkje op volgende website…

  • Beste Petra, De link die je probeerde te plaatsen verwijst via een redirect door naar KettlebellDVD.nl, een van de honderden webpagina’s waarmee Jesse van der Velde de DVD van zijn Kettlebell Workout verkoopt. Niks mis met deze kettlebell-training, maar ik plaats hier geen commerciële links, alleen informatieve… Groeten, Paul

 9. hai ik ben 12 jaar 1.65cm en 50kilo ik heb een buikje en hele rare strepen op mijn kont en boven benen. ik wil heel graag mijn buikje kwijt want ik durf zelf niet meer te rennen omdat ik anders op een drilpudding lijk kan iemand goede tips geven om mijn buikje en rare strepen weg te krijgen xx van mij

 10. Lieve allemaal, Kort geleden heb ik het licht gezien en ben ik pas gaan begrijpen waar wij vrouwen mee bezig zijn! Ik ben 27 en al vanaf kinds af aan te zwaar. Nu ben ik 1.78 en altijd redelijk goed geproportioneerd geweest, maar als je 134 op de weegschaal ziet staan ben je niet meer trots op jezelf of op je lichaam. Geloof me.. Al die jaren heb ik Sonja bakkers, Modifast en shakes voorbij zien komen en een hoop geld en energie gespendeerd om af te vallen. Alles tevergeefs….De laatste 3 jaar ging dat helemaal moeilijk aangezien ik bekkeninstabiliteit heb gekregen door de zwangerschap van mijn dochtertje van nu 2,5 waardoor ik bijna in een rolstoel ben beland. Als ik dan weer eens 3 kilo afviel, was mijn motivatie al weer “long gone” en zelfs toen ik 20 kilo afviel een paar jaar geleden d.m.v. shakes…. het zat er ECHT zo snel weer aan… Dus voor alle vrouwen die zichzelf te dik vinden, Voor mensen met een beperking en willen afvallen, Voor alle jonge meiden die te veel lovehandels zien… En zelfs voor kids: IK WEET HOE JIJ JE VOELT!! Ik heb diëten voorbij zien komen, ik heb het woord discipline gelezen… Allemaal dingen die we onszelf opleggen. Zo’n shake verhaal is leuk want het geeft je een boost als je in de eerste paar dagen de kilo’s eraf ziet vliegen en je weegschaal opeens weer tot je beste vrienden behoort. Minder leuk is, dat je met lange tanden zo’n shake naar binnen probeert te werken en je maag zichzelf lijkt te verteren.. Je krijgt trek!!! We leggen onszelf een bepaalde druk op met diëten… het heilige lijstje, de shakes… Lieve dames…ze dragen eraan bij dat je je een ontzettende loser voelt als je het niet volhoud, waardoor je wellicht nog meer naar binnen werkt omdat het je niet is gelukt.. Mijn moeder is een vrouw van 56 en heeft een figuurtje… je zou er serieus jaloers op worden.. Maatje 36 en een taille waar je U tegen zegt! S middags neemt ze altijd 5 droge bruine boterhammen mee naar haar werk en drinkt de hele dag koffie en water… En s’avonds schept ze soms tot 3 keer toe op.. Dus mijn gedachtes waren altijd: Hoe kan het dat ze zoveel discipline heeft om elke dag droog brood(zonder beleg dus) naar binnen te krijgen?? En, als zij zoveel eet s’avonds.. hoe kan het dan dat ze zo ongelooflijk slank blijft?!?!?! Na een lang gesprek kwam ik erachter dat mijn mamma helemaal geen discipline heeft en ze helemaal niet veel hoeft te bewegen om op haar gewicht te blijven… Ze vertelde mij dat zij in plaats van een dieet te volgen; dit haar LEEFREGEL heeft gemaakt!!!! In plaats van jezelf die koekies te gunnen, of die zak chips, moet je het omdraaien… JE MISGUNT het jezelf!!! Je komt ervan aan! in plaats dat je dikke lagen boter en beleg op je brood gooit, kan je ook genieten van de smaak van brood. In plaats van die zoete vieze frisdranken die slecht zijn voor je tanden en je een modderfiguur geven, drinkt ze water, wat geen rare smaak geeft, en je zuivert! Tegenwoordig eet ik zoveel brood als ik maar wil en ik geniet! (soms wel 12 sneetjes brood op een dag!!) Ik eet rauwkost en bleekselderij en s avonds bij m’n maaltijdsalades om mezelf te verwennen een plakje kalkoenfilet erdoorheen… Ik eet paprika’s en broccoli en fruit… Ik zit elke dag vol én ik heb een goed gevoel!!! Ik heb GEEN discipline, ik kan niet te veel bewegen (i.v.m. bekkeninstabiliteit) en tóch val ik af!!! Dan komen we nog op het punt dat het saai is? Doordat je zulk puur eten eet.. ga je smaken waarderen.. suiker was als gif voor mij!! En gezonde voeding is duur?? Al het geld wat ik spendeerde aan pizza’s, snacks of modifast en shakes etc.. Dat geld geef ik nu uit aan elke dag een vers volkoren brood van de warme bakker en heerlijke rauwkost en groentes.. En dat, voor iemand die nooit groente en rauwkost at daarvoor en dus amper beweegt… Verander je leefwijze!!! Geen dieet gaat je helpen.. Je zal het moeten omgooien en het licht zien :-) Succes y’all!!

  • Hallo Hanneke, Klinkt echt allemaal heel logisch, ik ben zelf ook 27 en weeg bijna 100 kilo. ik heb ook echt al van alles geprobeerd. Ik heb reuma, en kan helaas niet heel veel sporten omdat ik dan niet meer op of neer kan. daarnaast heb ik nog een schildklierafwijking, die ook niet erg meewerkt op het moment dat je wil afvallen zeg maar. Ik zou graag willen weten, hoeveel kilo je ongeveer kwijt bent geraakt en in wat voor periode dit is geweest? Groetjes, Esmeralda

 11. Hee ik ben 15 jaar 1.70 & ik weeg 62 kilo bijna 63 kilo en ik zou graag 55 kilo willen wegen 8 kilo dus ik heb best een goede conditie dus sporten maakt niet echt uit en zou een platte stevige buik willen en slankere bovenbenen oh ja en me armen wat slanker. Mensen zeggen dat ik niet dik ben maar als ik naar me bovenbenen kijk en buik denk ik daar heel anders over. Heeft iemand trouwens nog tips hoe je grote kuiten kleiner krijgt :P

 12. Ik ben 33 jaar en lijd allang aan een schildklier probleem wat effect heeft op mijn gewicht. Ik ben 161cm lang en weeg 77 kilo. Ik eet mestal maar 1 keer per dag omdat ik minimale lichaamsbewging heb, maar val niets af. Weet iemand raad?

 13. Wil graag afvallen Heb Door drievoudige enkel breuk nu 9 maanden bijna niet bewogen Heb Een adres gehoord in Zoetermeer Regentessestraat (plantsoen) in Zoetermeer. Klopt dit?

 14. Hallo, Ik ben 16 jaar, 1.76 en 61 kilo. Ik vind mezelf niet echt dik, maar ik zou toch liever wat af willen vallen. Ik heb heel erg gespierde benen omdat ik elke dag zo’n 40 km fiets en veel voetbal. Ik vind mijn benen dus wat te dik, zijn er ook manieren om te zorgen dat alleen je benen wat dunner worden, ik ben namelijk in m’n bovenlichaam al vrij dun, en ik ben bang dat als ik veel af ga vallen m’n bovenlichaam er niet mooier op wordt. Heeft iemand tips?

 15. @ Vio, soortgelijke situatie hier, geen Bechterew, maar wel ontstoken gewrichten, slecht gebouwde gewrichten en bijna helemaal rolstoelafhankelijk. Toch is het me gelukt af te vallen. Eerst eens opschrijven wat je precies eet helpt, dan krijg je een beter overzicht waar je wel ietsjes minder van kan doen. Verder drink ik anderhalve liter water per dag. Ik drink gewoon de hele dag door af en toe een paar slokjes uit een flesje, anders red ik die hoeveelheid ook niet, maar op die manier gaat het goed. Verder zorg ik dat ik altijd iets in huis heb waar ik van kan “snoepen” zonder ik er last van krijg. Worteltjes, komkommer etc. en als de rest van het gezin patat eet, eet ik een maaltijdsalade (nu vind ik dat toevallig erg lekker, dus ik hou dat prima vol). Ik val hiermee gemiddeld een pond tot een kilo per week af. Let wel, als je minder beweegt zoals ik met de rolstoel, heb je geen 2000 kcal per dag nodig. Hoeveel wel is even uitvinden, dat verschilt. Ik lees dat jij je kamer nog wel op kan ruimen af en toe, dus jij zal er wat meer kunnen hebben dan ik. Liefs en succes!

 16. tja, maar wat doe je als je ontstoken gewrichten heb, ziekte van Bechterew, verschrikkelijke pijn en ben je blij als je je eigen kamer kon redelijk opruimen. Ik wil zoooo graag afvallen, maar wat ik ook doe val ik geen 500 gram af, al 4 jaren ben ik 100 kilo!!!! Ik ben niet een snoepert, eet ik gezond… sporten gaat het helemaal niet meer, voordat ik ontdekte dat ik ziek ben, ben ik 20 kilo aangekomen, in een jaar tijd!!! Wat is er aan te doen? Bedankt voor elk advies.

  • Elk pondje gaat door het mondje. Je weegt niet zomaar 100 kilo, dan zal je wel niet gezond genoeg eten.

 17. Hooii, ik ben 14 jaar, ik ben 1.66m en ik weeg 54. ik ben niet dik, maar ik vind dat ik wel iets dunner mag zijn. ik ben namelijk niet heel erg dun gebouwd.
  ik drink al meer water i.p.v. frisdrank. maar iedereen zegt dat je een half uur per dag moet bewegen, maar is het ook goed als je dat opspaart? ik bedoel, op maandag fiets ik een half uur, maar fietsen is niet echt intensief bewegen, maar ik fiets op dinsdag ook een half uur EN ik train 1,5 uur. is dat dan goed dat dat ook voor maandag telt? of werkt het niet zo? en op zondag beweeg ik eigenlijk helemaal niet. alvast bedankt.

 18. Hoi ik heet Lisa en ben 15 jaar. ik ben 162 cm en weeg 65. is het overgewicht? Alvast bedankt

 19. hallo. ik ben 18jaar en ik weeg 62 kilo, en mijn lente is 1,59 ben vrij kort.. ik wil heel graag afvallen, maar wat voor eten moet ik eten. alvast bedankt!!! (K)

 20. Jantiene, ik weet niet wat je per dag eet, maar je moet ongeveer 1700 tot 2200 kcal. per dag eten als vrouw. Mijn tip is: tel je calorieën, er zit vaak meer in dan je denkt. Neem bijv. crystal clear (1 kcal per glas) i.p.v. cola of jus d’orange en het smaakt ook nog lekker zoet. Neem i.p.v. 4 boterhammen 3 boterhammen etc. en eet s avonds minder dan s morgens. Helaas, zonder beweging heeft afvallen weinig zin en is bovendien ongezond. Beweging kan ook zijn je huis schoonmaken of winkelen! Ik hield ook niet van sport, maar sinds een weekje ben ik bezig en vind het nu heerlijk. Ik voel me er nu fris en gezond door én ik voel me zelfs een stuk minder vermoeid dan voorheen! Het is gewoon een feit dat afvallen een kwestie van doorzetten is, lukt dit niet dan zul je het moeten accepteren. Om je motivatie erin te houden: denk bijvoorbeeld hoe mooi je een jurkje zou staan als je een paar kilootjes afvalt. Ooit komt er een dag dat je discipline naar boven komt!

 21. Ik ben een meisje van 23 jaar. Ik ben 165 cm lang en weeg 120 kilo. Ik heb alles al geprobeerd, maar ik blijf een dikke twat. Hoe kan ik afvallen, maar daar niet echt bij te hoeven bewegen, heb echt een hekel aan bewegen. Heb er veel voor over, zolang het maar vanaf de bank kan!! Geef mij raad, please

  • Afvallen vanaf de bank bestaat helaas niet. Als je effectief wilt afvallen, zul je calorieën moeten verbruiken en dus moeten bewegen… En even eerlijk: hoeveel heb je er daadwerkelijk voor over als je er niet eens voor van de bank af wilt komen? Ik denk eerlijk gezegd dan ook dat je je mentaliteit zult moeten aanpassen om af te kunnen vallen.

 22. Ik weeg 67 kilo en ben 1.75 lang. Toch ben ik helemaal niet slank, als ik 75 kilo zou wegen zou ik er absoluut niet gezond meer uitzien. Ik wil graag 8 kilo afvallen in de komende 3/4 maanden voor de zomer en de bikini natuurlijk! ik probeer gewoon gezond te eten en combineer dit met af en toe sporten. Val ik ook af door middel van buikspieroefeningen? ik weet dat je niet op een specifieke plek vet kunt verliezen maar haalt het überhaupt wel veel uit? Groetjes Eva

  • Beste Eva, Buikspieroefeningen zijn vooral effectief om je buikspieren groter en sterker te maken. Ook voor vetverbranding is krachttraining (waaronder buikspieroefeningen) prima, maar als afvallen je doel is, zet cardiotraining beduidend meer zoden aan de dijk. Succes!

 23. Voor mensen die willen afvallen: Overhaast niet! Mensen die heel snel willen afvallen, gaan vaak heel weinig eten en houden dit maar een korte periode vol. Na die periode gaan ze weer ‘normaal’ eten, dus veel vetter en calorierijker dan eerst. Hierdoor kom je heel snel aan, en uiteindelijk ben je zwaarder dan dat je was voordat je ging ‘afvallen’. Afvallen heeft z’n tijd nodig. Eet af en toe iets dat wat meer vet en calorieën bevat, zodat je lichaam wel gewend blijft aan vet en calorieën. Drink veel water. Niet meer dan 2 liter per dag! Pak in plaats van cola een glas water. Goedkoper en veel gezonder. Frisdrank bevat per glas ongeveer 100 kcal. Men drinkt al gauw 5 glazen frisdrank per dag. Dat scheelt je dus 500 kcal! Beweeg veel. Ga eens op de fiets naar je werk of school en gebruik de lift eens wat minder. Mocht je geen fan zijn van joggen, lopen is ook prima. Probeer dan wel een stevig tempo aan te houden. Beweeg minimaal een half uur per dag. Succes!

 24. Ik ben een meid die geniet van het leven. helaas in Nederland hebben we stress. ik kom daar door helaas aan. in 4 jaar tijd ben ik 20 kilo aangekomen zonder dat ik daar wat speciaal aan heb gedaan(eten). bij de huisarts kwam niks uit. help. gr yvonne

 25. heei! het is niet zo dat ik bepaald dik ben ofzo. maar die heupen hadden wel iets minder gemogen enzo. ik ben 1.67 en 59 kilo. Dit is volgens mij best normaal of niet? Ik sport niet. maar het heeft toch geen zin als je minder gaat eten maar niet sport? :oops: je bent zeker niet te dik misschien heb je wel gewoon brede heupen vaak word dit sexy gevonden dus zie niet helemaal het probleem maar wil je er van af raad ik je aan een sportschool te bezoeken en trainingen te vragen aan de fitness instructeur om je lijf strakker te maken ;)

 26. heej ik ben 11 jaar en ik ben 153 lang ik weeg 50 kg ik zit toch over het gewicht??? willen jullie wat schrijven of ik over gewicht zit of niet alvast bedankt (K) esther jij bent als ik zo naar je gewicht kijk echt niet te dik het cijfer achter de komma van je lengte is zo ongeveer je ideale gewicht het kan er net iets boven of onderliggen maar 1 ding weet ik zeker jij bent niet dik en daarbij je bent 11 dan is het niet raar als je wel wat voller bent dat verdwijnt vaak weer in de groei zolang je maar gezond blijft eten en genoeg bewegen en genoeg bedoel ik niet TE VEEL

 27. ben het er mee eens maar heb ook het id dat veel mensen te dik zijn door het hoge stressgehalte vandaag de dag alles moet snel en even tussendoor en dan word een snack natuurlijk wel lkkr makkelijk die kan je op elke straathoek wel krijgen , vaak binnen een paar minuten klaar en mee te nemen in de hand overgewicht staat voor mij direct in verbinding met zelfbeheersing en dan niet op het gebied van agressie maar het tegen jezelf kunnen zeggen van nee ik neem die mars niet bijv inplaats van gewoon pakken en door eten en later zeuren dat je dik bent geworden

 28. Hoi, Ik ben hier 100% mee akkoord dat weinig calorieën opnemen en calorieën tellen inderdaad het jojo-effect met zich meebrengt. Van zodra je weer normaal eet, vliegen de kilo’s er soms zelfs dubbel terug aan. Beter is om de rest van je leven gezonde volwaardige voeding te nuttigen die net je stofwisseling opvijzelt in plaats van blokkeert. Het bloedgroepdieet kan hier ook bij helpen. Groetjes, Mieke (voedingsdeskundige en gezondheidscoach bij Voedings-gezondheidsadvies.com)

 29. heei! het is niet zo dat ik bepaald dik ben ofzo. maar die heupen hadden wel iets minder gemogen enzo. ik ben 1.67 en 59 kilo. Dit is volgens mij best normaal of niet? Ik sport niet. maar het heeft toch geen zin als je minder gaat eten maar niet sport? :oops:

 30. mueslibolletjes stikken van de suiker en wit meel, chicken tonight is een kunstmatig goedje.. ik weet niet wat jij gezond noemt????

 31. ik wil wel wat zeggen aan Chantal eet niet hoeveel je kan eet wat minder bijvoorbeeld: 2 fruitstukken, twee boterhammen en drink water in plaats van frisdrank en troost je zelf NIET met eten eet elke dag het zelfde en sport ook veel ik hoop dat het lukt en voor Youssra: dieet NIET probeer meer te bewegen en drink veel water troost je niet met eten doe andere leuke dingen dan vergeet je eten, sport en voor Hela:eet minder, sport elke dag en drink water in plaats van limonade. door: iemand die je wilt helpen :D

 32. hoi ik ben cansu, ik ben 2 jan` 2009 begonnen met 1000 calorieën en ben tot nu 11 kilo`s kwijt. ik ga gewoon door en raad ook iedereen aan. :P

 33. hai, ik ben 15 jaar en schommel tussen het gewicht 64-68 en tja ik heb niet echt overgewicht maar ik voel me niet op mijn gemak met dit gewicht. ik eet 6 boterhammen per dag maximaal en eet af en toe een crackertje met kaas en een een boord eten soms wat meer is dit te veel verder drink ik wel heel veel limonade.

 34. ik ben 22 jaar en weeg 110 kg, ik wil heel graag afvallen maar geen 1 dieet lukt me, ik geeft te snel op, heeft iemand tips

 35. Hallo ik ben Chantal ik wil graag afvallen maar hoe moet ik dat doen wat moet ik eten en hoeveel moet ik eten per dag dat weet ik juist niet dus daarom vroeg ik me af of jullie dat weten. kus Chantal

 36. Ik ben eindelijk bewust geworden van de calorieen. Ik ging sporten en toen zag ik de calorieen teller, met zweet en moeite zag ik dat ik 150 calorieen had verbrand.Twee dagen later had ik trek in iets lekkers, dus ik dacht aan een reep chocolade en keek naar de achterkant van de verpakking en daar zat 545 calorieen!! ik dacht ‘noway’! Ik dacht wat had ik twee dagen geleden moet zweten voor 150 cal. Met 1 hapen zou ik 545 cal. binnen werken! Tel je calorieen! als je een dag iets te veel heb gegeten, dan maar verbranden door te sporten! :D

 37. Ovweral kom ik tegen,afvallen houdt in meer bewegen en gezond eten, maar kun je ook afvallen door (een tijdje) alleen maar gezond te eten? (zonder al te veel bewegen)

 38. @Corinne: Wat bedoel je precies met een gerichte aanpak in dit geval? @Suzanna: iets meer eiwitten eten in de vroege ochtend helpt goed tegen een hongergevoel. Probeer eens een boterham met pindakaas.

 39. Hey, ben ik te dik, ik probeer zoveel af te vallen ben 46 kilo 1.45 – 50cm lang en ben 11 jaar. Ik voel me zo rot. Kunt u me alstublieft helpen?

 40. Hi Ik heb even een vraag over ontbijten. Ik wissel nog wel eens van wat ik ontbijt. De ene dag een kom Brinta andere keer yoghurt met muesli of een paar crackers met jam of kaas. Ik drink er meestal nog een kop thee en of jus d’orange bij. Is dit genoeg want vaak heb ik om 11 uur alweer honger terwijl ik toch om een uurtje of 10 nog een stuk fruit of een evergreen o.i.d. eet. Dank je voor je antwoord. Suzanna

 41. Ik heb gehoord dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de mens gerichte aanpak het beste werkt, zijn jullie het daar mee eens?

 42. Hoi Monique, Normaal gesproken heeft een vrouw tussen de 1800 en 2000 calorieën per dag nodig, en daarop is dit artikel ook gebaseerd. In jouw geval zou ik even bij de dokter langs gaan om je vermoeden te laten bevestigen. Wellicht heeft het een oorzaak dat jij maar 1000 calorieën nodig hebt en ik heb te weinig medische kennis om er een verklaring voor te geven. groetjes Fabienne

 43. Hallo Fabienne, Het blijkt dat ik al jaren minder eet dan 1000 calorieën. In de jaren ben ik dan ook wel wat zwaarder geworden. Nu wil ik graag een paar kilo kwijt, maar de vraag is hoe ga ik dat doen? Als ik meer dan 1000 calorieën per dag ga eten dan kom ik toch ontzettend aan? Groetjes

  • hey meid als ik tip mag geven ga naar een diëtiste dat ga ik nu ook doen heb Sonja bakker gedaan maar kreeg daar elke dag vreet bui van groete Meike

 44. Hoi Esther, Je bent niet veel te zwaar en je hoeft zeker niet op een dieet. Het enige dat jij hoeft te doen is normaal en gezond blijven eten. Dan komt het door de groei vanzelf helemaal goed zodat je zelf ook tevreden bent.

 45. heej ik ben 11 jaar en ik ben 153 lang ik weeg 50 kg ik zit toch over het gewicht??? willen jullie wat schrijven of ik over gewicht zit of niet alvast bedankt (K)

 46. Ben het helemaal volkomen eens met deze posting. Diëten doe je niet door 1000 calorieën te eten per dag, want dat houd je niet vol! ik zelf ben 23 kilo afgevallen en al drie jaar op hetzelfde gewicht, maar wil nu wel nog twee of drie kilo kwijt, en ben dat nooit afgevallen door 1000 calorieën per dag te eten!! je moet gewoon goed calorieën tellen en als je gewoon minder snoept, bewust eet en beweegt en veel water drinkt, komt het vanzelf, geleidelijk aan, maar het komt wel en het blijft er dan ook af! Ik eet nu bijvoorbeeld 2 mueslibolletjes met kaas s ochtends, 2 mueslibolletjes met kaas s middags en en een liga met krenten als tussendoor, en als avondeten chicken tonight met rijst en kip, hartstikke gezond mager en je hoeft geen honger te lijden! Groetjes, Chrisje

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.