Appels zijn inheems Hollands fruit en groeien hier in het wild. Het is niet zo gek dus dat de appel de populairste fruitsoort van Nederland is. Er is bijna niemand in ons koude kikkerlandje die nog nooit een appel heeft gegeten. Sterker nog: wanneer je rond de dertig bent en van appels houdt, dan is de kans groot dat je al zo’n duizend appels achter de kiezen hebt zitten.

Appelsoorten & appeldoeleinden

Er zijn zo’n tweeduizend gekweekte appelsoorten, die niet allemaal lokaal in de handel zijn. Veelvoorkomende appels zijn: Granny Smith, Braeburn, Red Delicious, Cox en Jonagold. Appels worden veelal rauw gegeten of tot appelmoes verwerkt. Daarnaast is ook een fijngehakt appeltje in de salade of een geglaceerde appel bij wild populair. En ook appelcider en Calvados doen het nog steeds erg goed.Krijg je van een appel honger!?

Ja, van een appel krijg je honger. Een appel bevat fruitsuikers, pectine, appel- en citroenzuur, een heel klein beetje oxaalzuur, amberzuur, aromatische stoffen, mangaan, zwavel, calcium, ijzer, fosfor, kalium, vezels en enzymen die de stofwisseling stimuleren. Daarom wekt een appel (na ongeveer een half uur tot drie kwartier) eetlust op. Daarnaast kunnen de zuren in een appel het lichaam laten geloven dat je honger hebt. De zuren overtuigen je lichaam ervan dat je maag maagzuur bevat en dus geen eten. Hierdoor wordt hongergevoel opgewekt.

Werkt een appel eetlustremmend?

Een appel kan je eetlust remmen, maar dit is hoofdzakelijk een placebo-effect. Het idee dat je (een appel) hebt gegeten doet je geloven dat je minder honger hebt. Dit gevoel houdt meestal niet lang stand. Hoewel pectine, die veel in (de schil van) appels zit, een hongerstillende werking zou hebben, is de eetlustverhogende werking van appels groter dan de eetlustremmende.

De eetlustremmende werking van appels wordt voornamelijk gepredikt door verkopers van dure “afslankproducten” zoals appelazijn, speciale appeltheeën, bio-thee appelrabarber, appel-chroomcapsules enzovoort. Een appeltje voor de dorst werkt overigens wel.

Eerdere ophef over appels

De slogan ‘Snoep verstandig, eet een appel’ werd eerder al afgekraakt door het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Uit onderzoek bleek namelijk dat het suikergehalte van moderne appelrassen in tien jaar tijd met vijftig procent is gestegen. Je kunt je suiker echter beter uit een appel halen dan uit een zak snoep. Bananen zouden beter zijn dan appels omdat er meer vitamines in zitten. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met het grote calorieverschil.

En cola-light zou beter zijn dan appelsap omdat er minder calorieën in zitten, maar hier wordt weer geen rekening gehouden met de voedingsstoffen die wel in appelsap zitten, maar niet in cola-light. Volgens voedingsdeskundige dr. Martijn B. Katan kunnen we appels beter laten liggen, want ander fruit, zoals sinaasappels, bessen en bananen bevatten veel meer belangrijke voedingsstoffen. In een appel zit volgens dr. Martijn B. Katan slechts een klein beetje vitamine C en een beetje kalium; verder niks.

Conclusie

Hoewel een appel dan misschien niet erg eetlustremmend is, is een appel wel gezond! Ondanks de toenemende fruitsuikergehaltes. En ik ben dan wel geen professor, maar mijn advies is: “Neem liever een appel dan een frikandel speciaal.”

Hoe denk jij over de gezondheidsvoordelen en/of -nadelen van de welbekende appel? Laat hieronder een reactie achter!

6 Reacties

  1. Dit artikel snap ik totaal niet… omdat ik hiervoor, op deze website heb gelezen dat appels helpen bij het afvallen. Met name omdat ze je een vol gevoel geven?! Hoe zit het dan met dit bovenstaande artikel? Daarnaast staat er ook in dat als 1 a 2 uur voor het slapen gaan een appel eet, er voor zorgt dat je niet gaat snoepen. Maar dat lijkt mij ook een tegenstelling met een ‘vol gevoel’.

    • Beste Annemieke, De exacte eigenschappen van individuele appels verschillen nogal per appelsoort en zijn bovendien afhankelijk van de rijpheid van de betreffende appel. Een doorsnee appel levert 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (oplosbare + onoplosbare) voedingsvezels, en vezels werken hongerremmend. Appels bevatten daarnaast pectine: een ontgiftende stof die zware metalen zoals lood en kwik uit je lichaam verdrijft. Appels leveren bovendien vitamine C, vitamine B1, B2, B3 en B6, appelzuur, citroenzuur, oxaalzuur, amberzuur, magnesium, calcium, ijzer kalium, antioxidanten, diacetyl en amygdaloside. Maar appels bevatten ook enzymen die de stofwisseling stimuleren, waardoor een appel tot op zekere hoogte ook honger KAN veroorzaken. Of een appel onderaan de streep honger stilt of honger opwekt, is afhankelijk van talloze randfactoren en omstandigheden… Van wat je voorheen hebt gegeten en gedronken, hoe rijp de appel is die je eet (en het daarmee verband houdende suikergehalte), tot welk ras de appel behoort, hoeveel appels je eet, et cetera. In het artikel op Gezondr over appels en afvallen waarnaar je verwijst, staat dan ook heel duidelijk het volgende: “Appels zouden overigens niet alleen honger wegnemen dankzij de vele vezels, maar ook honger kunnen veroorzaken door de enzymen en zuursamenstelling. Onderzoek X wijst ‘hongerremmend’ uit en uit onderzoek Y blijkt ‘hongeropwekkend’. De meningen omtrent het welbekende appeltje zijn dus nog altijd flink verdeeld. Ook over de voedingswaarde en nuttige voedingsstoffen in appels is lang niet iedereen het eens. Zo beweert men steeds vaker dat appels helemaal niet zo voedzaam zijn als voorheen werd gedacht en beweerd.” Naar mijn persoonlijke mening zijn appels hartstikke gezond en kun je met gerust hart appels eten. Maar wissel appels wel af met andere fruitsoorten. Groeten, Paul

  2. Ook ik heb erop gegoogled, omdat mij altijd werd verteld dat een appel helpt tegen de honger, maar zodra ik een appel eet sterf ik dus juist van de honger!! Hier dus uiteindelijk het antwoord gevonden… Appels maken je gewoon hongerig!!

  3. Volledig mee eens! Heb hier speciaal naar gegoogeld omdat iedereen altijd begint te lachen als ik dat zeg. Berehonger krijg ik van appels. Alles begint er van te kraken in mijn maag.

  4. Theoretisch leuk verhaal…ik heb serieuze twijfels over de redenatie dat appels honger veroorzaakt. Er wordt nl. niets vermeldt over hoeveelheid. Met andere woorden; als ik 2 of 3 appels eet heb ik voorlopig echt geen honger! Het belandt toch allemaal in de maag waardoor deze vult, wat voor zuren er ook in zitten. Mijn praktische redenatie: alles vaste voeding vult dus ook een appel!

  5. nou ik weet niet veel van de stofjes af, maar op de een of andere manier is appel het enige fruit waar ik echt lang van vol zit! en nee, heb ook niet veel honger na 3 kwartier. ik ben pro- appel dus, en inderdaad, beter een appel dat frituur!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.