Echte honger versus de westerse beleving van honger

Food · Door Ilse

Toen je klein was heb je vast wel eens gehoord van je ouders dat we nooit écht honger hebben in Nederland, maar alleen trek. Als wij honger hebben dan krijgen we een gevoel van misselijkheid en hoofdpijn. In werkelijkheid is dit geen echte honger, want echte honger voel je in je keel. Dr. Joel Fuhrman heeft op Diet-blog.com een interessant gastartikel geschreven over dit onderwerp…

De meeste mensen hebben nooit de gezonde sensatie die gepaard gaat met een hongergevoel. De meeste mensen doen er juist alles aan om dit te voorkomen! Maar in feite is een hongergevoel erg gezond. Je lichaam geeft zo exact aan wanneer je de calorieën moet eten die je nodig hebt om een optimale gezondheid en een ideaal gewicht te behouden.

Echte honger is dus een indicatie dat het tijd is om weer te gaan eten. Maar in plaats van echte honger, heb je in de westerse cultuur bijna altijd last van symptomen van ontgifting. Juist deze symptomen noemen wij honger, aldus Fuhrman…

Wat is deze ontgifting (‘Toxic hunger’)?

De ontgifting, die wij denken te voelen als honger, is een groep symptomen als gevolg van de verplaatsing van gifstoffen in ons lichaam.

Zeker als ons dieet weinig voedingsstoffen bevat, bouwt ons lichaam gifstoffen op in en tussen onze cellen. Wanneer onze spijsvertering stopt als we een tijdje niet hebben gegeten, dan gaat ons lichaam de gifstoffen verplaatsen zodat ze kunnen worden afgevoerd.

Deze stoffen kunnen zo giftig zijn dat we ons ziek voelen. We beginnen te trillen, krijgen hoofdpijn, voelen ons slap en krijgen last van onze darmen. Omdat we denken dat dit honger is, gaan we eten om ze tegen te gaan of te voorkomen.

Wat is échte honger?

Houd in je achterhoofd dat we in onze overvoede westerse cultuur zelden échte honger hebben. De meeste mensen kunnen zich niet meer herinneren of zijn zich ervan bewust hoe échte honger voelt. Daarom is het voor bijna iedereen ook een verrassing dat je echte honger voelt in je keel, en niet in je maag of hoofd.

Het continu voorkomen van een licht gevoel in je hoofd en een ‘rammelde’ maag is één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. We eten de verkeerde voeding en een paar uur later voelen we ons ziek en beginnen we weer met eten om het oncomfortabele gevoel kwijt te raken. Meestal eten we dan ook weer de verkeerde producten, en zo begint het riedeltje weer van voor af aan.

Een alternatief voor honger

Je hebt natuurlijk ook geen zin om je constant hongerig te voelen. Maar er is een manier om dit te voorkomen. Als je dingen eet met een hoge voedingswaarde en voedingsstofdichtheid dan krijg je veel meer, of helemaal geen last van deze ontgifting die wij honger noemen. En wanneer je niet het ongemakkelijke gevoel krijgt van de symptomen, dan is de kans dat je te veel eet ook veel minder groot. Deze producten zou je vaak moeten eten om het ongemakkelijke gevoel te voorkomen:

Bessen: zwarte bessen, aardbeien en blauwe bessen
Zaden: Vlaszaad, sesamzaad en zonnebloempitten
Groene bladgroenten: Spinazie, groene kool, boerenkool, Chinese kool en paksoi
Gekleurde rauwe groenten: tomaten, wortels en paprika’s
Gestoomde groenten: Broccoli, asperges en sperziebonen

Hoe denk jij over de opvattingen en uitspraken van Dr. Joel Fuhrman omtrent ontgifting en toxische honger? Deel ze in een berichtje hieronder!