Echte honger versus de westerse beleving van honger

Toen je klein was heb je vast wel eens gehoord van je ouders dat we nooit écht honger hebben in Nederland, maar alleen trek. Als wij honger hebben dan krijgen we een gevoel van misselijkheid en hoofdpijn. In werkelijkheid is dit geen echte honger, want echte honger voel je in je keel. Dr. Joel Fuhrman heeft op Diet-blog.com een interessant gastartikel geschreven over dit onderwerp…

De meeste mensen hebben nooit de gezonde sensatie die gepaard gaat met een hongergevoel. De meeste mensen doen er juist alles aan om dit te voorkomen! Maar in feite is een hongergevoel erg gezond. Je lichaam geeft zo exact aan wanneer je de calorieën moet eten die je nodig hebt om een optimale gezondheid en een ideaal gewicht te behouden.

Echte honger is dus een indicatie dat het tijd is om weer te gaan eten. Maar in plaats van echte honger, heb je in de westerse cultuur bijna altijd last van symptomen van ontgifting. Juist deze symptomen noemen wij honger, aldus Fuhrman…

Wat is deze ontgifting (‘Toxic hunger’)?

De ontgifting, die wij denken te voelen als honger, is een groep symptomen als gevolg van de verplaatsing van gifstoffen in ons lichaam.

Zeker als ons dieet weinig voedingsstoffen bevat, bouwt ons lichaam gifstoffen op in en tussen onze cellen. Wanneer onze spijsvertering stopt als we een tijdje niet hebben gegeten, dan gaat ons lichaam de gifstoffen verplaatsen zodat ze kunnen worden afgevoerd.

Deze stoffen kunnen zo giftig zijn dat we ons ziek voelen. We beginnen te trillen, krijgen hoofdpijn, voelen ons slap en krijgen last van onze darmen. Omdat we denken dat dit honger is, gaan we eten om ze tegen te gaan of te voorkomen.

Wat is échte honger?

Houd in je achterhoofd dat we in onze overvoede westerse cultuur zelden échte honger hebben. De meeste mensen kunnen zich niet meer herinneren of zijn zich ervan bewust hoe échte honger voelt. Daarom is het voor bijna iedereen ook een verrassing dat je echte honger voelt in je keel, en niet in je maag of hoofd.

Het continu voorkomen van een licht gevoel in je hoofd en een ‘rammelde’ maag is één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. We eten de verkeerde voeding en een paar uur later voelen we ons ziek en beginnen we weer met eten om het oncomfortabele gevoel kwijt te raken. Meestal eten we dan ook weer de verkeerde producten, en zo begint het riedeltje weer van voor af aan.

Een alternatief voor honger

Je hebt natuurlijk ook geen zin om je constant hongerig te voelen. Maar er is een manier om dit te voorkomen. Als je dingen eet met een hoge voedingswaarde en voedingsstofdichtheid dan krijg je veel meer, of helemaal geen last van deze ontgifting die wij honger noemen. En wanneer je niet het ongemakkelijke gevoel krijgt van de symptomen, dan is de kans dat je te veel eet ook veel minder groot. Deze producten zou je vaak moeten eten om het ongemakkelijke gevoel te voorkomen:

Bessen: zwarte bessen, aardbeien en blauwe bessen
Zaden: Vlaszaad, sesamzaad en zonnebloempitten
Groene bladgroenten: Spinazie, groene kool, boerenkool, Chinese kool en paksoi
Gekleurde rauwe groenten: tomaten, wortels en paprika’s
Gestoomde groenten: Broccoli, asperges en sperziebonen

Hoe denk jij over de opvattingen en uitspraken van Dr. Joel Fuhrman omtrent ontgifting en toxische honger? Deel ze in een berichtje hieronder!

5 reacties op “Echte honger versus de westerse beleving van honger

 1. Steffano ·

  Dit is gewoon kei harde waarheid alleen zijn de gifstoffen niet dodelijk. De gifstoffen verplaatsen zich en verdwijnen in boeren of scheten. Als er eenmaal niks meer in je maag zit dan sterf je al vrij snel (binnen 8 – 10 uur).

  Reageer
 2. DR.OETKER ·

  Wat een mogool!!! de schrijver. en een dokter is ie al helemaal niet. In sommige landen mag iedereen zich dr. noemen. Gelukkig is dat in NL een beschermde titel. Anders had je hier nog meer debiele narcistische kwasten. Aan Jarno: nee deze knakker moet eerst met bewijs komen alvorens hij het verkoopt en niet andersom.

  Reageer
  • Paul ·

   Nee, in bepaalde landen mag je jezelf onder andere psycholoog, therapeut of psychotherapeut noemen. De doctorstitel is echter wettelijk beschermd, OOK in Amerika, en het ten onrechte voeren van deze titel binnen je beroepsuitoefening is dan ook verboden bij wet. De titulatuur ‘Dr’ mag zodoende uitsluitend worden gevoerd door een bevoegd doctor. Logischerwijs verschilt een doctoraat per land, maar dat doet geen afbreuk aan de titel. Ja, Joel Fuhrman doet omstreden uitspraken en persoonlijk ben ik het niet eens met veel van zijn uitspraken en opvattingen. Bovendien vind ik dat hij zijn status als arts af en toe en tot op zekere hoogte misbruikt voor marketingdoeleinden en financieel gewin… Maar karaktermoord plegen door te veronderstellen dat iemand geen doctorstitel heeft, vind ik een tikkeltje laag aan de grond. Joel Fuhrman studeerde immers in 1988 af aan de ‘University of Pennsylvania School of Medicine’ en hij is dan ook een officieel gecertificeerde huisarts. (bron + bron + bron)

 3. jarno ·

  srnarath, je MOET zo’n dingen altijd natrekken door ze te vergelijke met andere bronnen. en niet zeggen dat het niet waar is gewoon omdat het raar is. en zet er dan meteen ook je bronnen bij. groeten jarno.

  Reageer
 4. sarnarath ·

  dit hele artikel is een grote berg bullshit. dit artikel is zo onlogisch en dom dat ik niet kan geloven dat iemand de moeite heeft genomen om dit te schrijven. ”honger is de verplaatsing van gifstoffen” dit soort onzin zou verboden moeten worden.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.