Soms zijn de simpelste dingen in het leven belangrijker dan je op het eerste gezicht zou denken. De appel valt eigenlijk ook in die categorie. Hoewel veel mensen denken dat vooral de meer exotische en duurdere soorten fruit erg gezond zijn, is de appel een minstens zo goede bron van vitamines, voedingsvezels, enzymen, antioxidanten en fytonutriënten die goed voor je zijn.

Ook als je wilt afvallen is de appel een uitstekende keuze. Eén appel levert ongeveer 60 kilocalorieën, maar nog belangrijker: veel goede koolhydraat-achtige vezels. Dat houdt in dat je er niet zo snel dik van zult worden, omdat de vezels voorkomen dat je lichaam de suikers als vet opslaat. En zoals ook bij bananen het geval is, krijg je langdurig energie van appels…

Appel tijdens dieet

Maar zoals met alles: te veel is nooit goed. Bepaalde varianten van het welbekende “appeldieet” zijn daarom géén goed plan… Want je eet daarbij dusdanig veel appels dat je lichaam het overschot aan eenzijdige fruitsuikers wél gaat opslaan als lichaamsvetreserves.

Er bestaat ook een appeldieet waarbij je één appel eet voorafgaand aan ieder van je maaltijden, om er zodoende voor te zorgen dat je minder eet tijdens de maaltijd. Dit appeldieet is in theorie van prima kwaliteit en zou weleens werkzaam kunnen zijn voor wat betreft afslanken en gewichtsafname. Gewoon één appel vóór elke grote maaltijd, dus 3 appels per dag. Simpel, maar potentieel érg effectief. Al is er natuurlijk ook wel wat te zeggen voor variatie!

Waarom de appel gezond is

Hierbij een aantal gezondheidsvoordelen die samenvatten waarom de appel zo gezond is:

 • Eén appel bevat 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels; aangezien we in Nederland gemiddeld genomen te weinig vezels eten is dit een goede aanvulling. Vezels zorgen voor een goede stofwisseling en voorkomen een aantal soorten kanker.
 • In appels zit pectine; pectine heeft een zuiverende en ontgiftende werking en zorgt ervoor dat zware metalen zoals lood en kwik uit je lichaam worden gehaald.
 • Appels bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels; dit betekent dat je LDL-cholesterol (de “ongezonde” soort) wordt verlaagd.
 • Het eten van appels tijdens de zwangerschap verkleint de kans op astma bij kinderen aanzienlijk; dit is gebleken uit een recent onderzoek naar de effecten van appels. Hetzelfde geldt overigens voor het eten van appels door jonge kinderen.
 • Een appel levert vitamine C en antioxidanten. Als je tevens de schil opeet, krijg je veel gezonde stoffen binnen die je immuunsysteem helpen om optimaal op te treden tegen bepaalde ziekten. (bron).

Zoals je ziet zijn appels erg gezond, en dat terwijl ze relatief goedkoop zijn. Als je bijvoorbeeld één of twee appels een uur voordat je gaat slapen eet, voorkom je lekkere trek in ongezonde dingen.

Meer over appels

Tot slot

Appels zouden overigens niet alleen honger wegnemen dankzij de vele vezels, maar ook honger kunnen veroorzaken door de enzymen en zuursamenstelling. Onderzoek X wijst ‘hongerremmend’ uit en uit onderzoek Y blijkt ‘hongeropwekkend’ De meningen omtrent het welbekende appeltje zijn dus nog altijd flink verdeeld.

Ook over de voedingswaarde en nuttige voedingsstoffen in appels is lang niet iedereen het eens. Zo beweert men steeds vaker dat appels helemaal niet zo voedzaam zijn als voorheen werd gedacht en beweerd. Ach ja, eet af en toe een appel voor de vitamines, vezels en antioxidanten, dat is nog altijd beter dan een zak drop, bestaande uit lege calorieën…

Wat vind jij van appels? Goed of slecht voor afvallen? Wel of niet eten tijdens een caloriebeperkend dieet? Hongerstillend of eetlustopwekkend? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen omtrent appels & afvallen!

41 Reacties

 1. Grappig, op deze site staan volstrekt tegenstrijdige artikelen.. Lees eens het artikel ” Appeltje: wegnemer of veroorzaker van honger?” waarin precies het tegenovergestelde staat als in dit artikel. Appels veroorzaken honger en andere fruitsoorten bevatten veel meer gezonde stoffen. Niet erg geloofwaardig, deze site.

  • Het punt van dat artikel is hoofdzakelijk dat een specifiek onderzoek suggereert dat het suikergehalte van appels de afgelopen jaren sterk is gestegen. In bovenstaand artikel staat een duidelijke link naar het betreffende artikel om ieder een de kans te geven zelf een sluitende conclusie te trekken. Er is dus zeker geen sprake van ‘het tegenovergestelde’.

 2. Ik eet ongeveer 3 appels per dag en ben een kind maar ik vind het raar soms heeft een appel een rare vorm de mijne een vorm van een kont maar ik eet altijd bio appels doe dat maar ook :) het kan altijd geen kwaad op een appel te eten :) maar vraagje waarom heeft een appel soms een rare vorm? :)

 3. Een appel is eten is zeer gezond. Er zitten vitaminen, koolhydraten in en verlaagt je cholestorol. Maar appels eten heeft ook nadelen. Het tast het glazuur van je tand een beetje af en verhoogt het hongergevoel. Spoel daarom altijd je mond na het eten van een appel en eet iets na dat je een appel gegeten hebt. Appels zijn zeer lekker! Ik eet er 1 per dag.

  • Ja das waar maar elke keer als ik een appel mee naar school krijg heeft het een rare vorm :(

 4. Ik wil wat vragen misschien dat iemand het weet, ik eet van 3 of 5 appels per dag ik doe dit al jaren en alleen tussen de week als ik werk ik voel me heel gezond en mijn tanden ook, maar soms denk ik toch wel of dit wel goed is? Maar ik ben gek op appels ik zou ze de hele dag door kunnen eten, per week koop ik ongeveer 5 kg appels of meer. Zou iemand mij een beetje wijzer hiermee kunnen maken. Alvast bedankt.

  • Op dit soort vraagstukken is geen eenduidig antwoord te geven; alles is relatief. Appels zijn hartstikke gezond, maar het is ‘gezonder’ om verschillende soorten fruit af te wisselen. In dat geval krijg je namelijk veel meer verschillende vitamines, mineralen, voedingsvezels en enzymen binnen. Ook ten aanzien van tanderosie is het niet raadzaam om zo veel fruit verspreid over de dag te eten. Maar zolang je geen gebrek hebt aan essentiële voedingsstoffen en er geen sprake is van tanderosie kun je natuurlijk veeeeeel beter gezonde appels als tussendoortje eten dan ongezonde koeken, zoutjes, snoepgoed en kant-en-klare fabriekssnacks. Alles heeft zo zijn voor- en nadelen en als voor jou de voordelen van 5 appels per dag opwegen tegen de (potentiële) nadelen, dan zou ik er persoonlijk lekker mee doorgaan. :D Voor aanvullende inspiratie om ook eens een ander gezond tussendoortje te nuttigen, kun je eventueel dit artikel met tips voor gezonde tussendoortjes raadplegen…

 5. Ik vind het erg jammer dat ik geen appels kan eten omdat ik allergisch ben aan berkenpollen. Het is nu ook niet zo dat ik wanneer ik appels eet ik vol allergie sta, maar ik merk wel dat als ik appels eet, ik mij futloos en moe voel en licht allergische reacties krijg zoals keelpijn… Daarom probeer ik appels en vruchtensappen met appels zo veel mogelijk te vermijden, maar soms drink ik weleens fruitsap waar ook appels in zitten. Zou ik nu appels beter helemaal vermijden omdat het misschien eventueel erger wordt hierdoor op lange termijn of zou ik toch zo af en toe eens iets eten op basis van appels?

  • Totdat er een daadwerkelijke appel-allergie is vastgesteld, is dit echt een gokje… Mijn vrouw is laatst getest op voedselallergieën middels een huidpriktest bij de dermatoloog en zij blijkt (totaal onverwachts) behoorlijk allergisch voor appels. Binnen 15 minuutjes heb je nagenoeg 100% zekerheid of je al dan niet allergisch bent voor appels.

  • Appels, heerlijk! Bijna elke dag wel eentje… Fijn om te lezen hoe goed ze wel niet voor je zijn. Mijn kinderen zullen geen astma krijgen. :P Marielle, ik las onlangs dat Santana appels minder allergische reactie veroorzaken bij zo’n 75% van de mensen. Misschien het proberen waard?

  • Hey Marielle, Men is bezig appels te veredelen tegen verschillende soorten allergieën. Neem eens contact op met Boomkwekerij Fleuren. Misschien hebben zij er al iets voor of kunnen ze er in de toekomst iets mee.

 6. In de vorige zomervakantie at ik echt teveel appels. Er ging wel een zak appels per dag doorheen. :oops: Soms zelfs iets meer. Ik ben echt een appel freak. Achter de computer eet ik altijd appels. Ik kan me dan beter concentreren… een beetje te veel denk ik. Het is ook een beetje slecht voor je tanden, je krijgt te veel zuur op je tanden, dat je tanden niet zoveel tijd krijg om zich te herstellen.

 7. Ik eet soms wel meer dan 6 appels per dag, daar is niets mis mee. Is hartstikke gezond! En lekker. En natuurlijk moet je ook andere dingen eten en niet alleen appels… En die onzin die geschreven staat over bepaalde vrouwelijke lichaamsdelen… kinderachtig zeg!

  • De schunnige reacties zijn verwijderd; bedankt voor de waarschuwing!

 8. Ik eet 3 appels per dag. Maar niet hoe jullie ze eten. Ik smeer er chocolade op, da’s pas lekker!

 9. Ik eet ’s morgens om 07u30 1 boterham met kalkoen en ga dan naar school. Tijdens de middag eet ik niets. Dan ben ik om 04u20 thuis, dan smeer ik een boterham of 4. Dan ga ik naar fitness 1 uur elke dag. Na fitness eet ik weer avondeten, maar is dat goed wat ik doe? Ik wil ook een beetje afvallen en breed worden.

  • Beste Appelke, Wat jij doet is niet echt gezond. Beter is om iedere twee uur iets te eten en dan geen snoep natuurlijk. Maar bijvoorbeeld een boterham met mager beleg. Of een banaan als je gaat trainen. Nu heb je veel te veel tijd zitten tussen je ontbijt en je vier boterhammen aan het eind van de middag. Kijk eens op internet wat je allemaal moet/kunt eten als je iedere dag traint en breder wilt worden.

 10. Mag je ook appels eten voor het slapengaan? Stukjes gesneden appel met ananas mengen… Laatste tijd eet ik alleen maar ananas voor het slapengaan, vandaar… Maar ik lees nou dat appels ook goed zijn voor het afvallen, vandaar.

 11. francts deweerdt Reageer

  Zijn appels goed om je cholesterol en triglyceriden op peil te houden en hoeveel dagen duurt het voor het werkt? Ik drink dus ook al 9 maand geen alcohol meer. En eet dus 2 appels met schil per dag…

 12. Oeps, 7 appelen da’s idd wel veel. Ik zit aan 4… haha! Ik dacht dat dat al veel was. Maar ze zijn idd lekker hè?! Onze kids eten ze ook graag. :D

  • Mijn naam is Sunita. Hoe is het met jou? Ik wil meer weten over die appels. Zijn ze echt goed voor afvallen en wat voor appels dan? Ik wil afvallen, maar wat moet ik doen? Bye………

  • francts deweerdt

   Ik denk dat een ongeschilde appel voor de maaltijd goed is, dus zo een 2 à 3 per dag.

 13. Een appel haalt het nooit bij een volle (gezonde) warme maaltijd. Wat je wel kunt doen is een beetje warme maaltijd nemen met een beetje vlees, en daarnaast een appel. Maar alleen drie appels op een dag word je ontzettend slap van en kun je weinig doen.

 14. Nou, ik durf ze meestal geen appel te nemen. Ik denk dat ik er dik van word. Zielig hè? Maar vanaf nu eet ik 1 appel per dag. Vooral die rode zijn lekker!

 15. Die reacties die hier worden geschreven zijn alles behalve vriendelijk en heel onbeschoft, een beetje respect voor vrouwen a.u.b.

 16. francts deweerdt Reageer

  Ik eet 2 appels per dag, ongeschild. Dat helpt mijn triglyceriden op peil te zetten. Ik drink ook al 9 maanden geen alcohol meer.

 17. Man, appels zijn gewoon super! weinig calorieën, veel vitamines enz. Perfect voor een goed dieet.

 18. Ik eet alleen appels in de zomer want dan vind ik ze het lekkerst. En in de winter eet ik mandarijntjes. :oops:

 19. Vergeet niet dat het consumeren van veel appels (meer dan 2 per dag) funest is voor je tanden. De fruitzuren die erin zitten tasten het tandglazuur aan. Niet doen dus! Ik eet er 1 per dag, meer dan genoeg wanneer je daarnaast bijvoorbeeld een banaan of kiwi consumeert. Heb je gelijk ook wat variatie!

  • Nadat je je appel ophebt even je mond spoelen met water (niet poetsen!). Tip van mijn tandarts, iets van natuurlijke balans een kans geven of zo…

 20. Als ik ’s nachts wakker word, wat vaak gebeurt, eet ik even een paar stukken van een Jonagold. Dan slaap ik zo weer in. Geen hele, dan ben je te lang bezig en word je te wakker. Met andere appels of ander fruit heb ik dat effect veel minder. Al werkt een half banaantje ook weleens. En Goudrenet is ook niet slecht. Voor je tanden is het natuurlijk minder!

 21. Ik eet ook zo’n 4 appels per dag haha. Zijn die groene gezonder dan? Ik eet meestal Elstar.

 22. Ook lekker: appelbol. Geschilde appel zonder klokhuis met kaneel bestrooien. Afdekken met magnetronfolie en dan 2,5 minuten in de magnetron. Opdienen met een beetje vanillevla van Optimel (is zonder aspartaam). Heerlijk!

 23. Op advies vandaag begonnen met een ‘Appeldag’. Ik mag alleen de groene Granny Smiths eten. Ze zorgen ervoor dat je darmen worden gereinigd. Dat klopt ook wel. Ik ben al flink naar de wc geweest.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.