Autoriteit ofwel gezag betreft macht die door anderen als zodanig wordt aanvaard. Autoriteit ontstaat dan ook als anderen zich onderdanig opstellen naar iemand. Autoriteit in het dagelijks leven berust meestal op leiderschapskwaliteiten, charisma en assertiviteit.
Autoriteit kan overigens ook juridisch worden verkregen; zo beschikken o.a. politieagenten, militaire officieren en rechters over ‘legitieme autoriteit’.
Autoritair gedrag in het dagelijks leven
Bij autoritair gedrag in het dagelijks leven draait het niet zo zeer om iemands beroep of persoonlijkheid als wel om iemands gedrag. Zo kan iemand heel welwillend en behulpzaam zijn, maar zich desalniettemin enorm autoritair opstellen. Autoriteit houdt in dat je “boven” anderen probeert te staan. Andermans autoritaire gedrag kan dan ook enorm vervelend zijn, vooral binnen intensieve relaties zoals een liefdesrelatie of werkrelatie. (bron)
In dit artikel lees je alles over autoriteit en krijg je tips voor het omgaan met andermans autoritaire gedrag…
Autoriteit positief bejegenen
Autoriteit kan erg positief uitpakken. Zo krijgt iemand die autoriteit uitstraalt bepaalde dingen voor elkaar die een timide of volgzame persoon nooit zouden lukken. Autoriteit kan bijvoorbeeld als positieve intimidatie worden ingezet. Iemand met gemeende autoriteit kan bijvoorbeeld een ruzieschopper geweldloos tot bedaren brengen. Andere positieve toepassingen van autoriteit zijn:
- Leidinggeven / instrueren
- Anderen beschermen
- Anderen van (welkom) advies voorzien
- Een constructief debat voeren
- Anderen –waar nodig– corrigeren
- Anderen –wanneer geoorloofd– terechtwijzen
- Voorbeeldfunctie
Autoriteit kan in het dagelijks leven dus voor positieve doelen worden ingezet. Zie autoriteit dan ook niet per definitie als iets negatiefs…
Beoordeel of iemand misbruik maakt van autoriteit
Helaas zijn er veel mensen die doorslaan in hun autoritaire gedrag of zelfs misbruik maken van andermans inschikkelijkheid. Negatieve manieren om autoriteit toe te passen zijn onder meer:
- De baas spelen
- Anderen dwingen
- Anderen ongevraagd corrigeren
- Je mening doordrammen
- Anderen ongeoorloofd straffen
- Psychologische geweldpleging
In al deze gevallen gebruikt iemand zijn autoriteit op een negatieve of destructieve manier. Men maakt als het ware misbruik van autoriteit.
Autoriteitsmisbruik & gevolgen
Hoe hoger je functie, des te meer macht en zeggenschap je hebt. In werksituaties vindt er dan ook volop autoriteitsmisbruik plaats. Als iemand zijn autoriteit gebruikt ten gunste van zichzelf en tegen het algemeen belang, dan is er sprake van autoriteitsmisbruik. Voorbeelden van werk-gerelateerd autoriteitsmisbruik zijn:
- Een leidinggevende die zijn collega’s afblaft
- Een commandant die zijn soldaten onnodig of buitenproportioneel in gevaar brengt
- Een politieagent die een collega fout laat parkeren
- Een rechter die vooringenomen gerechtelijke uitspraken doet
Ook in gezinssituaties kan er autoriteitsmisbruik plaatsvinden. Enkele voorbeelden:
- Een man die zijn vrouw emotioneel onderdrukt
- Iemand die zijn kinderen geestelijk mishandelt
- Partners die continu ruziën om gelijk te krijgen
Als je een zacht en volgzaam karakter hebt, kan het enorm moeilijk zijn om tegen iemand in te gaan die autoritair handelt of communiceert. Autoriteitsmisbruik kan zodoende lang aanhouden en ernstige (emotionele) gevolgen hebben.
Autoriteit aanmerken & tegengaan
De autoriteit van de één gaat vaak ten koste van de vrijheid en voldoening van de ander. Als jij last hebt van andermans (extreem) autoritaire gedrag, dan kun je dat het beste op een neutrale manier onder diens aandacht brengen. Autoritaire personen zijn over het algemeen namelijk niet bepaald dol op felle kritiek. Oppositie ondermijnt autoriteit, dus kritiek stuit autoritaire personen tegen de borst…
Je kunt een autoritaire manager echter best op een volwassen manier duidelijk maken dat hij je niet hoeft te commanderen, maar dingen beleefd dient te vragen. Dat iemand je leidinggevende is, wil immers niet zeggen dat hij/zij je respectloos mag behandelen. Relaties – ook een werkrelatie – bestaan uit geven en nemen, en respect hoort altijd van twee kanten te komen.
Als jij iemands autoriteit in twijfel trekt, dan laat je merken dat diegene wellicht sterker of charismatischer is, maar dat zijn macht geen reden is om anderen te onderdrukken. Een positief streven dus!
Leren incasseren: 3 tips voor een dikkere huid + meer incasseringsvermogen
Het leven gaat niet altijd over rozen. Er zijn immers altijd mensen en gebeurtenissen die ervoor zorgen dat het allemaal eventjes te veel wordt. Hoe beter je je echter kunt weren tegen negatieve invloeden, des te minder ze je raken… Hoe meer je kunt incasseren, des te minder impact negativiteit heeft… En hoe sneller je jezelf kunt herpakken, des te sterker je uit een nare situatie komt. Hieronder lees je daarom 4 tips voor meer incasseringsvermogen en een dikkere huid.
1. Bewaar afstand
Asociale en egocentrische mensen zijn minder gevoelig voor andermans problemen dan (hoog)gevoelige en solidaire mensen. Hoewel het een goede eigenschap is om anderen te helpen, is het tevens belangrijk om te beseffen dat niet alle problemen op de wereld de jouwe zijn. Als je overgevoelig bent voor andermans emoties en problemen, realiseer je dan dat – hoe erg ze ook moge zijn – jij niet de verantwoordelijkheid kan dragen voor andermans leven.
2. Kweek een dikke huid
Sommige mensen worden geboren met een spreekwoordelijke dikke huid. Ze zijn minder gevoelig voor narigheid en worden minder snel overmand door emoties. Je kunt een dikke huid echter ook kweken met levenservaring. Hoe meer je meemaakt, des te meer je gewend raakt. Ook zelfvertrouwen komt met de jaren. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te minder je je aantrekt van anderen. Je zult gaan beseffen dat het niet noodzakelijk is om door iedereen lief te worden gevonden en dat eigenwaarde belangrijker is dan andermans waardering.
3: Assertiviteitstraining
Mensen zullen elkaar altijd blijven bekritiseren, aftroeven en kwetsen vanwege de menselijke zucht naar erkenning en aftroeving. Zorg er daarom voor dat je jezelf pantsert tegen andermans kritiek en dat je jezelf wapent om je te kunnen verweren. Het volgen van een assertiviteitstraining is een goede eerste stap als je een introvert en volgzaam karakter hebt.
Omgaan met autoriteit: tot slot…
Veel mensen zijn zich niet eens bewust van hun autoritaire manier van doen. Zolang niemand hen aanspreekt op hun “tekortkoming” kunnen zij hier dus niets aan veranderen. Wellicht vraagt iemand zich al jaren af waarom anderen hem/haar onsympathiek bejegenen. In dat geval zijn jullie dus allebei enorm geholpen indien jij diegene op zijn/haar autoritaire gedrag wijst!
Heb jij thuis of op je werk te maken met autoritair gedrag? Of ben jij zelf autoritair ingesteld? Laat hieronder jouw ervaring achter! Of heb jij aanvullende tips voor aanvullend incasseringsvermogen of om beter te leren incasseren? Deel ze evengoed in een reactie hieronder!