Aften, misschien heb je er weleens last van. Een aft oftewel afte is een rond of ovaal zweertje in het mondslijmvlies dat erg hinderlijk en pijnlijk kan zijn. Aften worden bedekt met een grijzig wittig of gelig beslag en omlijst door een rood ontstoken hof. Aften komen onder meer voor op:

 • Tandvlees & tong
 • Binnenkant wangen
 • Mondbodem & gehemelte
 • Binnenzijde lippen
 • Keel

Sommige mensen hebben slechts af en toe last van kleine aftjes, maar in sommige gevallen blijven vrij grote en pijnlijke aften hardnekkig terugkomen op min of meer dezelfde locatie…

Indicatie: kleine aft

In 90 procent van de gevallen spreken we van kleine aften. Kleine aftjes:

 • Hebben een gemiddelde doorsnede van 3 tot 4 millimeter
 • Zijn nooit groter dan 1 centimeter
 • Zijn matig tot behoorlijk pijnlijk
 • Genezen vanzelf binnen 2 weken

Kleine aften zijn pijnlijk, maar worden meestal als onschuldig beschouwd.

Indicatie: grote afte

Grote aften komen slechts bij 10 procent van de aangedane patiënten voor. Grote aften zien er hetzelfde uit als kleine aften, maar:

 • Zijn groter dan 1 centimeter in doorsnee
 • Zijn beduidend pijnlijker of veroorzaken zelfs ondraaglijke pijn
 • Liggen dieper in het slijmvlies van de mondholte
 • Genezen soms pas na ruim een maand
 • Kunnen gepaard gaan met koorts + opgezette lymfeklieren
 • Laten vaak littekens achter

Let op: grote aften kunnen een onderliggende ernstigere aandoening indiceren.

De oorzaak van aften

De exacte oorzaak van het ontstaan van een aft of afte is tot nog toe niet bekend. (Onderliggende of achterliggende) aanleidingen voor aften zijn onder andere:

Hoe kun je aften voorkomen?

Aften kunnen wel worden behandeld en tot op zekere hoogte voorkomen, of in ieder geval beperkt; maar helaas niet definitief worden genezen. De symptomen van aftjes worden dus aangepakt, maar de onderliggende oorzaak blijft veelal bestaan. Met de volgende punten kan rekening worden gehouden om het ontstaan van aften tegen te gaan:

Hoe kun je aften genezen?

Als je niks aan je aft of afte doet, geneest deze vanzelf binnen enkele dagen tot weken. De volgende tips  zouden in theorie kunnen helpen om aften te genezen:

 • Gebruik een tandpasta met enzymen
 • Een aanstipvloeistof met lidocaïne verlicht de pijn
 • Maak aften nooit stuk c.q. kapot

Middeltjes & medicamenten tegen aften

Welbekende medicijnen tegen aften zijn onder andere:

 • Corticosteroïden zoals Orabase of Unguentum Hypromellose
 • Systematische behandeling met tabletten (zoals Buccalsone)
 • Lidocaïne-hydrochloride
 • Een antibioticum zoals Tetracycline
 • Natriumperboraat

Ook worden tegen aften talloze huis-, tuin- en keukenmiddeltjes gepropageerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn als volgt:

 • Tuinkers & salie
 • Bosbessen & rozenbottel
 • Gember & kaneel
 • Cacao c.q. chocolade

Wat voor velen het beste werkt tegen aften is de preventieve tips hanteren, er zo min mogelijk bij stilstaan; al is die chocolade wel verleidelijk… Heb jij aanvullende tips bij aften? Deel ze in een reactie hieronder!

41 Reacties

 1. Ik heb ook vaak aften en als huishoudmiddel gebruiken wij altijd alcohol (Bacardi) op een wattenstaafje en dan elke ochtend en avond aanstippen.

 2. Hallo, Een zus van mij en vooral haar zoon hadden erg veel last van aften en er erg veel pijn van. Er was iemand die adviseerde ze om minimaal 2x per week een biefstuk te eten en… nooit meer aften gehad!

 3. Puberzoon had regelmatig last van aften. Op vakantie in Finland ten einde raad een apotheek binnen gestapt. Men keek er naar en kwam met mondwater… 3x daags spoelen en het hielp perfect. Lege verpakking uiteraard meegenomen naar Nederland. Het was hier niet verkrijgbaar, contact gehad met huisarts en het bleek feitelijk een Betadine oplossing te zijn. Op dit moment heeft mijn hoogbejaarde moeder last van aften. Betadine verdunnen (1 op 10) en spoelen maar. Ik kan het aanbevelen.

  • natuurgeneeskundig therapeut

   loof van bospeen kneuzen en over de aften wrijven 2/3 maal per dag

 4. Ik heb ook al bijna mijn hele leven last van terugkerende aften. Wat mij heel erg helpt is het middel Pyralvex. Doet even pijn bij aanstippen maar daarna is het heel snel weg. 6 tot 8 euro voor een flesje van 10 milliliter.

 5. Ik heb ook regelmatig last van een aft. Soms ontstaan ze weet ik doordat ik uitschiet met mijn tandenborstel en denk daardoor een wondje maak op mijn tandvlees. Nu is deze alleen van hele andere aard en zit deze niet op mijn tandvlees, maar in mijn wang, precies bij de achterste kies ten hoogte van het gewricht. Dus als ik mijn kaak beweeg doet het al zeer.

 6. Kees van Poppel Reageer

  Ik ben nu 46 jaar ik heb vanaf mijn jeugd last van aften. Toen ik ben gaan roken bleven de aften weg. Ik heb een paar pogingen gedaan om te stoppen met roken, maar bij iedere poging komen de aften weer terug. En als ik dan weer ga roken blijven de aften weg. Dus als ik geen aften wil moet ik gewoon door blijven roken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Ik zou graag willen weten of er meer mensen zijn met dit probleem, en of ze er dan een oplossing voor hebben gevonden?

 7. Zelf ook 20 jaar last gehad van aften. Na enig inlezen toevallig tegen een mogelijke relatie aangelopen met smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat (MNG) c.q. monosodiumglutamate (MSG)). Zit in veel vleesproducten, paprikachips, kruidenmixen, bouillonblokjes etc. Door even ingrediëntenlijst te lezen voordat ik iets koop, kon ik het helemaal uit m’n dieet gooien en heb nu al 3 jaar geen enkele aft meer gehad. Hoeft niet voor iedereen de oorzaak te zijn, maar voor mij een uitkomst en zeker het proberen waard ter voorkoming van aften. Indertijd hielp bij mij yoghurt en verse drinkyoghurt het beste tegen de pijn.

 8. Ik heb al heel mijn leven last van (kleine) aften, en heb wellicht bijna 10 verschillende producten geprobeerd. Allemaal stillen ze de pijn wel voor een tijd, maar de aft duurt gewoon nog steeds een week of meer om te genezen. Oral Medic is een ontzettend duur product, maar het is het enige dat ECHT helpt met genezen. Ik weet dat anderen het al vermeld hebben, maar hierbij dus gewoon nog een extra stem daarvoor! Een enkele keer gebruiken en de aft is weg. Wel ERG goed de instructies opvolgen. Het kost ongeveer 10 euro voor amper 3 applicaties, dus dat is natuurlijk wel duur. Maar het kan het waard zijn om die 10 – 14 dagen last niet te hebben.

  • Ik sluit me helemaal aan bij Joris. Ook ik heb al mijn hele leven last van aften en werkelijk alles geprobeerd! Oralmedic is het enige middel wat werkt, wel gelijk aanstippen zodra de aft op komt zetten, dan doet het minder pijn!

  • Mijn ervaring is dat bosbessensap heel goed werkt tegen aften. Regelmatig drinken dus.

 9. Ik heb zelf ook al jaren aften, maar ’t laatste jaar wordt het steeds erger. Twee weken per maand. Ik heb het nu weer zo erg dat ik nauwelijks eet en zelfs ook niet fijn water kan drinken. Loop nu weer bij de dermatoloog en heb nu ook lidocaïne waar ik constant mee smeer als ik “moet” praten. Nu weer bij ’t ziekenhuis geweest en allerlei onderzoeken ondergaan. Ik kan er niet mee werken en heb de hele dag heel veel pijn. Ik ken een jongen die sinds hij B12-injecties krijgt geen aften meer heeft. En dat hoor ik vaker bij mensen. Ik ga nu ook via een natuurarts aan de thiamine, zuigtabletten vit B. En thiamine + magnesium. Ik ben erg benieuwd wat het doet. Jullie horen nog van me!

 10. Ik moet morgen naar de orthodontist. Ze zal wel boos zijn dat ik m’n mond niet goed poets. Oooh jongen, als ik al chocola in m’n mond stop, doet ’t al zeer! Ik ga het echt niet gebruiken als geneesmiddel of zo!

 11. Ik heb een zware virale infectie die een vorm van herpes betreft… Heel m’n mond en keel staan vol met aften. Dit komt wellicht door m’n ex-vriendin (speekselcontact). Beste remedie ertegen is een dosis medicijnen nemen: plantspray om de pijn te verzachten van de aften (zo te verkrijgen) , paracetamol (koortswerend en pijnstillend) en genoeg vitamine B en ijzer opnemen. Eten is zeer moeilijk en overgeven komt er ook bij! Dus goed je tanden poetsen, rusten en uitzieken enkele weken schijnt!

 12. Ik heb een aft zo groot als een kleine knoop aan de binnenkant van m’n bovenlip. Deze afte drukt op mijn tand en heeft zelfs al de vorm van de tand aangenomen… Het is uitermate pijnlijk en ik loop de hele dag met een vertrokken gezicht van de pijn. Mooiste van alles is: er begint nog een aft te groeien, tegen deze aft. Die kunnen niet weg met als gevolg, lip dik en ontstoken en scheurt gans open. Weet er iemand een doeltreffende, straffe pijnstiller?

 13. Ik heb echt om de 2 à 3 weken last van aften. Die dingen doen enorm pijn, en krijg er zelfs hoofdpijn van. Enkele maanden terug kreeg ik in de apotheek Oral Medic mee (wattenstaafjes met daarin paarse vloeistof). Zoals al in eerdere reacties is aangehaald: Doet 5 seconden lang enorm pijn als je die wattenstaafjes op de aft drukt, maar ik akn eerlijk zeggen dat daarna de pijn permanent weg is. Er blijft enkel een voos plekje achter.

 14. Ik heb er ook vaak last van wegens stress en vermoeidheid. Soms krijg ik zelf 2 aften te gelijker tijd in de binnenkant van mijn lip. Volgens mij is het beste middel om aften te voorkomen is regelmatig (3x per dag na iedere maaltijd) je tanden poeten en wat ik soms doe is met pure tandpasta mijn aft inwrijven. :)

  • Hmmm… Tandpasta is niet de meest slimme oplossing, dus ik raad het andere lezers niet aan. ;)

 15. de beste tegen aften is da zijn zo 3oorstokjes met paarse vloeistof in het doet wat pijn
  als je het er aan brengt en erna heb je er geen last meer,van dat is nieuw in de markt moet je zeker kopen veel sterkte wand aften is pijnlijk wens het niemand toe dank u

  • hallo Bruno ik heb ook al jaren last van aften en wil er ook graag van af komen heb van alles geprobeerd maar niks helpt tot nu toe en nu lees ik jou verhaal en dat lijk dan te helpen volgens jou ik zou het ook graag willen proberen maar wat is het precies en waar kun je het kopen.grTom

  • Hallo allemaal, Dat middel met die 3 oor staafjes met paars gekleurde vloeistof is ‘ORALMEDIC’. Ik heb het op aanraden van mij huisarts vandaag gebruikt. De aft is pijnlijk, het is de eerste keer dat ik er 1 heb. Ik kreeg het na het eten van een harde broodkorst (lip gekwetst?). Ik hoop dat ik er vanaf geraak, want het is een zeurende pijn, en het irriteert me gewoon enorm bij momenten.

 16. Soms heb ik ook een aft. Echt ZOO pijnlijk!
  Ik heb er nu eentje op mn tandvlees :(
  Iedereen zei dat je dan veel vitaminen binnen moet krijgen (fruit)
  Uiteindelijk gaan ze dan wel weg.
  Ik heb overal gezien en gelezen dat Zendium tandpasta helpt, toevallig herrinderde ik me dat ik die thuis had gezien.. het helpt wel !
  ook zoethout helpt en goij bessen :)

  • Al van kindsaf aan last van aften en het enige wat helpt is poetsen met Zendium. Poets ik twee dagen met een andere tandpasta dan is het meteen raak. Voorzichtig poetsen inderdaad want kleine wondjes door uitschieten met tandenborstel kunnen ook uitgroeien tot aften is mijn ervaring. Afschuwelijk die pijn!

 17. Ik heb afte.EN HET IS ZO IRRI! en ik ben pas 12!:( ! maar ik hou van chocola dus ik neem chocola(demelk/depasta)en kersen!

  Gezond+Lekker alle 2

  Groetjes,IKEA (:D Ik ben anoniem &ik zag ‘IKEA staan!)

 18. Stephanie Huys Reageer

  Heb zelf al bijna 30 jaar last van aften, en heb dan ook echt vanalles geprobeerd.

  Vroeger werkte Lotagen het best, maar werdt toen uit de handel genomen (heb ik me toch laten vertellen). Nu is er sinds enige tijd iets nieuws : ORAL MEDIC !!!!!! Niet goedkoop : 10 euro voor 3 toepassingen, maar 1 toepassing per aft is genoeg en echt…mensen dit werkt héél erg goed !!!!! Lang genoeg tegen de aft houden, doet GEEN deugd maar da’s maar een korte pijn en daarna geen last meer van je aft.

 19. Aften zijn pijnlijk! Gelukkig gaan ze meestal wel snel weg.

  Bij mij deed het de laatste keer zo veel pijn dat ik besloot een half tabletje paracetamol in mijn wang te stoppen (precies waar de aft zat). Dit verzacht de pijn tijdelijk, dus als je even niet meer weet waar je het zoeken moet is dat misschien een goed idee?

 20. Hallo,
  Ik heb jaren last gehad van aften, vervelend die pijn in mijn mond, lastig met eten maar eigenlijk niets aan te doen, los van wat middelen die de pijn verdoven.
  Goed poetsen met Zendium en heb er eigenlijk weinig last meer van, gebruik sinds een tijdje andere tandpasta en ja hoor, een aften.
  Afgelopen vrijdagavond naar de drogist, iets halen om het te verdoven… wilt u niet iets proberen waar het mee over gaat? kreeg ik als vraag…. ja tuurlijk wil ik dat, maar geloven doe ik er niet echt is.
  1 keer gebruiken en de aften is weg… jaja dat zal wel…. toch gekocht en geprobeerd, het doet behoorlijk pijn als je het erop doet, maar de aften is direct weg en wat overblijft is een wondje….. welke eigenlijk geen pijn doet, het is nu maandag en de aften is niet terug, dus toch een revolutie:

  LOTAGEN

 21. Hallo, ik ben ook reeds jaren af en toe geplaagd door aften en heb reeds van alles geprobeerd; de middeltjes helpen een tijdje, maar na verloop van tijd neemt hun effect toch af. De oplossing die ik nu heb zijn zinkcapsules: ik doe ze open en strooi de inhoud in de aft. Dit doet pijn maar heeft vrij vlug een zeer goed resutlaat. Ik neem dan ook tegelijkertijd enkele dagen een zink-capsule in. Tot hiertoe ben ik dan binnen de twee dagen van mijn aft verlost en soms nog vlugger. Af en toe een zinktablet nemen helpt preventief om aften te voorkomen. Alleen doe ik dit niet zo vaak omdat zinkcapsule bij mij zwaar op de maag liggen (meestal halveer ik ze om geen maaglast te hebben). Maar dit weegt niet op … als ik maar van mijn aften af ben.

 22. Ik gebruik sinds 1 maand L-lysine op aanraden van mijn homeopaat. De aften zijn verdwenen .

 23. hey ik heb al 8 jaar lang last van aften.tis heel pijnlijk soms.ik heb zoveel middelen gebruikt tegen de pijn ma niks helpt echt.

 24. Een L-lysine tekort is de voornaamste oorzaak van aften. Dagelijks 500-1000 mg is voldoende om er binnen de kortste keren vanaf te komen. Het werkt ook zeer goed tegen steeds terugkerende herpes.

 25. Hallo, ik heb er nu ook last van en ik ben er vorige keer naar de dokter mee geweest omdat ik bang was dat het misschien wel een soa was omdat mijn vriend het ook had. Nou dat was volgens de dokter niet zo, maar je kunt dus elke dag even gorgelen met water gemixt met zout. En je kunt er ook een vitamine pilletje tegen aan doen en die laten oplossen, dit doet wel beetje pijn hoor.. de aft gaat dan trekken en pijn doen maar ik had wel het idee dat het ietsje is verbeterd omdat de aft wat minder pijn deed.. alhoewel hij wel wat groter heel te worden maar ik had eerder het idee dat hij wel afgezakt was.. maarja het is bij mij nog afwachten wanneer hij verdwijnt, ik zal het even melden want als ie snel verdwijnt dan werkt dat vitamine pilletje toch wel.
  iemand nog andere goede ideeen?

  groetjes

 26. Ik heb er al een 2tal weken last van en het is verschrikkelyk ik heb het op men tandvlees onder myn lip … Ik had nooit eerder een afte dus kwist niet wat het was kdacht gewoon een wondje … En khou erg veel van pikant en gekruid eten maar toen er een druppel tabasco op myn afte viel …. Gewoon het gedacht aan dat moment is al ondraagbaar pynlyk ! Kheb van alles geprobeerd kpoetste altijd al myn tande maar nu spoel ik ook al 2weke myn mond en het heeft nog niks geholpen … Integendeel kdenk dat hij elke dag maar groter en groter word maja dat kan ik ook denke hè … Nouja afwachten is de boodschap denk ik ….

 27. Ik heb er veel last van aan de binnekant van mijn lip :( telkens als ik mijn tanden op elkaar zet (mond dichtdoe) moet ik eerst mijn lip naar voortrekken dat de aft niet tussen mijn tanden zit. bij mij werkt het zoethout niet (maar ik ben een heel abnormaal mens hoor!!) :)

  Groetjes Emma

 28. Hoi ,
  ik heb er al last van , zolang ik leef.
  Heel veel dingen geprobeerd en uitgetest.
  meestal krijg je het wanneer je weinig weerstand hebt.
  moe, stress enz …
  Geloof me, en ik kan het weten …Goede medicijnen bestaan er Niet voor . en blijf er vooral af, het enige wat het doet is verdoven en verder niks !
  Wat wel zeker helpt is zoethout .
  zuig op een zoethoutstokje( neem een stukje in je mond ) en drink zoethoutdrank dat je zelf maakt van fijn gehakte zoethoutstokjes, kan je in elke natuurwinkel kopen.
  doe dit zeker ook voor het slapen gaan.
  Na het poetsen van de tanden, niet ervoor !
  Bij mij helpt het super ! :-)

  groetjes,

  Jack

  • Ik heb er ook last van maar bij zij zijn ze er maximaal 4 weken

  • Ik heb altijd goede aften doe ik altijd met kameel thee drinken, en mond water spoelen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.