Een AV-blok oftewel atrioventriculaire blok is een geleidingsstoornis in het hart. Door een AV-block treedt (meestal) een hartritmestoornis op…
1. Wat is een AV-blok?
De elektrische prikkel waardoor je hart klopt, ontstaat in de SA-knoop (pacemaker ofwel gangmaker). Vanuit de SA-knoop gaat het signaal naar de hartboezems. Vanuit de hartboezems gaat de sinusprikkel de AV-knoop in. En normaal gesproken stuurt de AV-knoop de prikkel direct door naar de hartkamers. Bij een atrioventriculaire blok gaat het signaal aan de boezemkant wel de AV-knoop in, maar komt het er niet (op de goede manier) uit aan de kamerkant. We onderscheiden 3 graden van de AV-blok, namelijk:
- 1e graads AV-blok – Bij een eerstegraads gedeeltelijk atrioventriculaire blok blijven impulsen te lang in de AV-knoop hangen (oponthoud).
- 2e graads atrioventriculaire blok – Bij een tweedegraads gedeeltelijk AV-blok wordt niet elke prikkel doorgelaten (bijv. alleen ieder 2e, 3e, 4e of 5e signaal).
- 3e graads AV-blok – Bij een derdegraads AV-block ofwel totaal atrioventriculaire blok geeft de AV-knoop (tijdelijk) helemaal geen signalen meer door.
2. Hoe voelt een atrioventriculaire blok?
Bij een AV-blok is sprake van een vertraging of blokkade in de AV-knoop. Als een AV-block optreedt, start het hart in veruit de meeste gevallen een zogenaamd ontsnappingsritme ofwel “escape-ritme” waardoor het hart weer in een aanvaardbaar ritme komt en kloppende blijft. Een escape-ritme herken je aan een plotselinge, zeer zwakke en langzame polsslag (10 tot 45 slagen per minuut); dit wordt ook wel bradycardie genoemd. Als er echter geen escape-ritme wordt opgewekt, ontstaat een hartstilstand en uiteindelijk een stilstand van de bloedsomloop (cirulcatoire collaps). Reanimatie is dan acuut vereist om overlijden te voorkomen. (bron)
Gelukkig blijft een escape-ritme bij een AV-blok slechts in zeldzame gevallen uit. Reanimatie en een elektronische pacemaker zijn in dat geval noodzakelijk.
(Engelstalig filmpje waarin de atrioventriculaire blok wordt uitgelegd)
3. Oorzaken & oplossingen bij een AV-blok
De meest voorkomende oorzaken van een atrioventriculaire blok zijn:
- Veroudering van het prikkelgeleidingssysteem
- Hartinfarct (verstopping van een kransslagader)
- Openhartoperatie (o.a. bij vervanging van een hartklep)
- Implicatie bij ablatie (behandeling na hartinfarct)
- Een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)
- Bepaalde medicijnen (o.a. hartmedicijnen & schildkliermedicijnen)
Als een AV-blok het gevolg is van bepaalde medicijnen, dan is het noodzakelijk dat je huisarts of specialist alternatieve medicijnen voorschrijft. In geval van onomkeerbare hartschade is altijd een kunstmatige pacemaker nodig.
Reacties
Heb jij ervaring met een atrioventriculaire blok? Of heb je vragen en/of opmerkingen m.b.t. hartritmestoornissen of geleidingsstoornissen? Laat dan a.u.b. hieronder je reactie achter…