av-blok atrioventriculaire blok

Atrioventriculaire blok: AV-blok herkennen & behandelen

Een AV-blok oftewel atrioventriculaire blok is een geleidingsstoornis in het hart. Door een AV-block treedt (meestal) een hartritmestoornis op…

1. Wat is een AV-blok?

De elektrische prikkel waardoor je hart klopt, ontstaat in de SA-knoop (pacemaker ofwel gangmaker). Vanuit de SA-knoop gaat het signaal naar de hartboezems. Vanuit de hartboezems gaat de sinusprikkel de AV-knoop in. En normaal gesproken stuurt de AV-knoop de prikkel direct door naar de hartkamers. Bij een atrioventriculaire blok gaat het signaal aan de boezemkant wel de AV-knoop in, maar komt het er niet (op de goede manier) uit aan de kamerkant. We onderscheiden 3 graden van de AV-blok, namelijk:

 • 1e graads AV-blok – Bij een eerstegraads gedeeltelijk atrioventriculaire blok blijven impulsen te lang in de AV-knoop hangen (oponthoud).
 • 2e graads atrioventriculaire blok – Bij een tweedegraads gedeeltelijk AV-blok wordt niet elke prikkel doorgelaten (bijv. alleen ieder 2e, 3e, 4e of 5e signaal).
 • 3e graads AV-blok – Bij een derdegraads AV-block ofwel totaal atrioventriculaire blok geeft de AV-knoop (tijdelijk) helemaal geen signalen meer door.

2. Hoe voelt een atrioventriculaire blok?

Bij een AV-blok is sprake van een vertraging of blokkade in de AV-knoop. Als een AV-block optreedt, start het hart in veruit de meeste gevallen een zogenaamd ontsnappingsritme ofwel “escape-ritme” waardoor het hart weer in een aanvaardbaar ritme komt en kloppende blijft. Een escape-ritme herken je aan een plotselinge, zeer zwakke en langzame polsslag (10 tot 45 slagen per minuut); dit wordt ook wel bradycardie genoemd. Als er echter geen escape-ritme wordt opgewekt, ontstaat een hartstilstand en uiteindelijk een stilstand van de bloedsomloop (cirulcatoire collaps). Reanimatie is dan acuut vereist om overlijden te voorkomen. (bron)

Gelukkig blijft een escape-ritme bij een AV-blok slechts in zeldzame gevallen uit. Reanimatie en een elektronische pacemaker zijn in dat geval noodzakelijk.


(Engelstalig filmpje waarin de atrioventriculaire blok wordt uitgelegd)

3. Oorzaken & oplossingen bij een AV-blok

De meest voorkomende oorzaken van een atrioventriculaire blok zijn:

 • Veroudering van het prikkelgeleidingssysteem
 • Hartinfarct (verstopping van een kransslagader)
 • Openhartoperatie (o.a. bij vervanging van een hartklep)
 • Implicatie bij ablatie (behandeling na hartinfarct)
 • Een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)
 • Bepaalde medicijnen (o.a. hartmedicijnen & schildkliermedicijnen)

Als een AV-blok het gevolg is van bepaalde medicijnen, dan is het noodzakelijk dat je huisarts of specialist alternatieve medicijnen voorschrijft. In geval van onomkeerbare hartschade is altijd een kunstmatige pacemaker nodig.

Reacties

Heb jij ervaring met een atrioventriculaire blok? Of heb je vragen en/of opmerkingen m.b.t. hartritmestoornissen of geleidingsstoornissen? Laat dan a.u.b. hieronder je reactie achter…

12 reacties op “Atrioventriculaire blok: AV-blok herkennen & behandelen

 1. Pieter ·

  Mijn kleindochter, 12 jaar, heeft als gevolg van 2 openhartoperaties een totaal AV-blok. Zij draagt nu een pacemaker. Op zich gaat het erg goed met haar. Zij wil graag in contact komen met een lotgeno(o)t(e) om ervaringen uit te wisselen. Ik probeer haar met een lotgeno(o)t(e) in contact te brengen.

  Reageer
 2. Arnold ·

  Ik heb een AV blok. Ik heb in 2015 een transapicale TAVI aortaklep operatie gehad en mogelijk is er toen reeds een beschadiging van de AV opgetreden. Ik heb nu een pacemaker gekregen en wil gaarne ervaring uitwisselen met gelijksoortige patiënten.

  Reageer
 3. Jeroen ·

  Ik heb av blok samen met een linkerbundeltakblok welk type weet ik niet van av blok. Dit is bij mij vastgesteld in 2007 op 19jarige leeftijd. Als ik in de zetel zit voel ik de (pauzes) die mijn hart heeft omdat deze precies gevolgd worden door precies een harde eerste hartslag en deze terug wat afzwakt.

  Reageer
 4. Nikki candrawati ·

  Ik heb AV blok Wenckebach tweedegraads type 2 dit had cardioloog allen in de nacht zien bij mij tijdens 24 ziekenhuisopname. Is dit acceptabel?

  Reageer
 5. Frans ·

  Hallo ik ben 73 jaar. In het verleden heb ik meer dan honderd marathons gelopen en diverse ultra marathons. Ik liep marathons op een hartslag van 130 / 135 slagen per minuut. Tijdens training op de baan hoorde ik vele jaren van trainers jij kunt veel harder. Maar hoe ik mijn best deed mijn hartslag ging nooit omhoog. Een aantal jaren geleden kon ik in wedstrijden mijn normale tempo niet meer lopen. Ik kreeg dikke benen en enkels. Bij onderzoek bleek ik een eerstegraads AV-blok te hebben. Wanneer ik nu probeer te joggen of met tas boodschappen de trap op wil, heb ik ademproblemen. Wanneer ik langzaam ga wandelen en daarna wat sneller en dan joggen heb ik geen last, maar komt er iemand naast mij lopen, dan blokkeert mijn adem. Hebben meer mensen hier last van? — Frans Verbeek

  Reageer
 6. Kloeck guy ·

  Waarom mag men geen magnesium nemen bij een AV block?

  Reageer
  • Paul ·

   Een AV-blok kan het gevolg zijn van een magnesiumoverschot / hypermagnesiëmie, al dan niet door toedoen van anurie of nierdialyse. Het hart kan dan een (veel) te hoog magnesiumaanbod krijgen waardoor een ernstig AV-blok ontstaat of een reeds bestaand AV-blok verergert.

 7. Femke ·

  Onze dochter van 10 heeft vorig jaar een pacemaker gekregen voor een totaal AV blok (aangeboren). Vorige week zijn we op controle geweest en nu zien ze dat ze niet alleen gepacet wordt in haar kamers maar dat ’s nachts en af en toe bij inspanning haar boezem ook wordt gestimuleerd. Ze krijgt volgende week een 24-uurs cardiogram en eind december krijgen we pas de uitslagen. Ze willen nu kijken of haar geleidingssysteem slechter wordt of dat de pacemaker iets ziet wat er niet is. Ik maak me enorm zorgen. Ik dacht als je een aangeboren AV blok hebt je na de pacemaker plaatsing een normaal leven kunt lijden en ik lees eigenlijk nergens dat als je een AV blok hebt je geleidingssysteem verder achteruit gaat. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? We maken ons zorgen over haar levensverwachting en wat we nog meer kunnen verwachten en van de cardioloog krijgen we geen eenduidige antwoorden.

  Reageer
 8. piet ·

  op 30-04-’15 heb ik hartfalen gehad, eerst een linkerbundeltakblock (LBTB) en even later een totale AV-block. Op 04-05-’15 heb ik een pacemaker gehad, ben nu erg moe en rusteloos, heb geen rust in mijn hoofd! Op het werk zijn ze ook niet meegaand… Heb aangegeven dat ik graag wil hervatten in de ochtend… Wat zeggen die badgasten, “Nee, alleen in de middag”. Op de ochtend ben ik best fit, terwijl mijn conditie in de middag afzakt. Wie heeft ervaringen?

  Reageer
 9. Fons Math ·

  Heb mogelijk een derdegraads AV-blok. Heb dan zeer raar gevoel linker lichaamshelft. Zou m.i. 30 sec. duren, maar volgens dokter tot 2 minuten?

  Reageer
 10. Karen ·

  Ons zoontje van 4 heeft een AV-blok; in 2010 eerstegraads, vorig jaar (2013) was het een hoogwaardige tweedegraads en sinds dit jaar is het een compleet blok (wel nog een escape ritme). In juni krijg hij een epicardiale pacemaker, maar er deed zich een ontstekingsreactie (syndroom van Dressler) voor, waardoor hij er na 10 dagen weer uit moest. Twee september krijgt hij een nieuwe.

  Reageer
 11. Adje Vermeulen ·

  Mijn bloeddruk en hartslag zijn: 108 / 63 / 70. Is dat goed of verontrustend?

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.