Transpireren oftewel zweten betreft het uitscheiden van vocht door de zweetkliertjes in je huid. Zweet is in principe heel nuttig, want het zorgt ervoor dat je lichaam niet oververhit raakt. Sommige mensen produceren echter meer zweet dan nodig is om de lichaamstemperatuur te reguleren. Sterker nog: ze ondervinden zelfs last van de bovenmatige hoeveelheid transpiratievocht. In dat geval spreekt men ook wel van ‘overmatige transpiratie’ oftewel ‘hyperhidrosis’.

Vormen van overmatig transpireren

Het kan zijn dat je over je hele lichaam overmatig transpireert (gegeneraliseerde hyperhidrosis). Daarnaast kun je lokaal oftewel gelokaliseerd zweten (focale hyperhidrosis). De meeste mensen die last hebben van focaal transpireren, hebben te maken met overtollige zweetafscheiding van:

 • Gezicht (faciale hyperhidrose)
 • Oksels (axillaire hyperhidrosis)
 • Handpalmen (palmaire hyperhidrose)
 • Voetzolen (plantaire hyperhidrosis)

Hieronder bespreken we de verschillende effectieve behandelingen tegen overmatig transpireren…

1. Botox als behandeling tegen overmatig transpireren

Botox oftewel botuline-toxine A wordt steeds vaker gebruikt om overmatige transpiratie te behandelen. Zodra Botox wordt ingespoten in de huid wordt het signaal dat de zweetklieren aanzet tot transpireren geblokkeerd. Een botox-behandeling is dan ook een uiterst effectieve behandeling tegen overmatige transpiratie.

De botox-behandeling tegen overmatig transpireren wordt doorgaans poliklinisch uitgevoerd. De huid wordt meestal lokaal verdoofd m.b.v. verdovende crème. Vervolgens wordt een botox-oplossing middels 3 tot 5 prikjes in het spierweefsel geïnjecteerd. Behandeling van de zweetklieren met Botox is relatief prijzig. Een zweetklier-behandeling met Botox kost al snel 500 tot 900 euro. In sommige gevallen wordt een botox behandeling tegen zweten overigens vergoed door de zorgverzekering.

2. Iontoforese om overmatige transpiratie te behandelen

Iontoforese is het door middel van lichte elektrische impulsen afsluiten van de zweetkanaaltjes. Deze techniek is vooral geschikt voor de handpalmen (klamme handjes) en voetzolen (stinkvoeten). Het effect van iontoforese op je zweetkliertjes houdt doorgaans aar enkele dagen stand. Zodoende dien je de iontoforese-behandeling tegen overmatige transpiratie zeer regelmatig te herhalen.

De meeste klinieken gebruiken een ‘Hidrex GS 400 Iontophoresis’ of een gelijksoortig iontoforese-apparaat om de iontoforese-behandeling uit te voeren. Toch is iontoforese niets meer dan het geleiden van stroomstootjes door een bakje met water waar je je handen of voeten in plaatst. Je kunt de iontoforese-behandeling tegen overmatig transpireren daarom ook eigenhandig thuis uitvoeren met een geleend apparaat.

3. Sympathectomie ter behandeling van overmatig transpireren

Bij sympathectomie wordt een specifieke zenuwbundel (de ‘sympathicus’) doorgesneden die bepaalde zweetkliertjes aanstuurt. Zodoende kan overmatig transpireren in de, handpalmen, voetzolen en borst- & buikstreek sterk worden verminderd. De sympathicus-blokkade wordt tegenwoordig uitgevoerd door middel van een kleine, poliklinische en endoscopische ingreep.

De zenuwbundel kan middels sympathectomie worden doorgesneden of deels worden verwijderd middels een kleine plastisch-chirurgische ingreep die ook wel ‘endoscopische transthoracale sympathectomie’ wordt genoemd. Sinds kort worden er steeds vaker klemmetjes gebruikt om de sympathicus-zenuwbundel af te knellen. Deze behandeling wordt ook wel “clipping” genoemd. Net als iedere operatieve ingreep is ook sympathectomie relatief risicovol.

4. Excisie & curettage om overmatige transpiratie te verhelpen

Zweetklier-excisie betreft het volledig wegsnijden van huid + alle zweetklieren om overmatig transpireren te verhelpen. Zweetklier-excisie wordt voornamelijk toegepast bij hevige hyperhidrosis door de zweetklieren in de oksels. Het nadeel van zweetklier-excisie is dat het verdoven van de oksels vrij pijnlijk kan zijn.

Bovendien veroorzaakt excisie van zweetklieren vaak grote littekens en zijn de resultaten niet altijd even bevredigend. Naast excisie is ook zweetklier-curettage een optie. Hierbij worden de zweetklieren niet weggesneden, maar afgeschraapt met een zogenaamde curette. Ook zweetklier-curettage kan pijnlijk zijn en littekens achterlaten. Bovendien verdwijnen niet alle zweetklieren (volledig) door curettage.

5. Antihyperhidrotica om overmatig transpireren te behandelen

De term ‘antihyperhidroticum’ is een verzamelnaam voor alle medicijnen die overmatig transpireren kunnen helpen tegengaan. De bekendste middelen en medicijnen tegen overmatige transpiratie oftewel hyperhidrose zijn:

 • Antizweetpoeder
 • Aluminium(hydrox)chloride
 • Sympathicolytica
 • Anticholinergica
 • Anxiolytica
 • Oxybutynine

Antizweetpoeder (aluin + hexachlorofeen + salicylzuur) kun je zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. De onderste 5 medicijnen tegen hyperhidrosis zijn op doktersrecept verkrijgbaar en bespreken we hieronder.

6. Aluminium ter behandeling van overmatige transpiratie

Aluminium is voor sommige mensen een uitstekend middel tegen overmatig transpireren. Aluminiumzout beschadigt namelijk de uitmondingen van je zweetgangen, zodat je zweetkliertjes minder transpiratievocht kunnen uitscheiden. Zodoende wordt ook de onaangename zweetlucht tegengegaan. Je huisarts kan je zo nodig een oplossing met aluminium voorschrijven.

Meestal bevat een aluminium-houdend middel tegen overmatig transpireren een concentratie van 15% of 20% aluminiumzout (aluminiumchloride e.a.). Aluminiumzout tegen overmatige transpiratie is verkrijgbaar in de vorm van sprays, poeders & vloeibare oplossingen. Let op: doordat de zweetkliertjes samentrekken onder invloed van aluminium, kan een aluminium-houdend middel tegen overmatig transpireren vrij hevige huidirritatie veroorzaken.

7. Sympathicolytica ter behandeling van overmatige transpiratie

Sympathicolytica zijn medicijnen die de transpiratie kunnen remmen door invloed uit te oefenen op het sympathisch zenuwstelsel. Vooral bij  overmatige transpiratie door toedoen van angst, stress en nervositeit worden nog weleens sympathicolytische bètablokkers gebruikt zoals Metoprolol® en Selokeen®. Helaas brengen de meeste bètablokkers erg veel bijwerkingen met zich mee. Een sympathicolyticum wordt dan ook enkel voorgeschreven bij hevige vormen van overmatig transpireren.

8. Anticholinergica tegen overmatig transpireren

Anticholinergica zijn medicijnen die het evenwicht tussen de neurotransmitters dopamine en acetylcholine herstellen. Hierdoor zullen de meeste mensen minder last hebben van overmatig transpireren.  Een anticholinergicum wordt in tabletvorm ingenomen en kent veel bijwerkingen zoals sufheid en constipatie. Anticholinergica mogen dan ook niet langdurig worden geslikt ter behandeling van overmatig transpireren.

9. Anxiolytica om overmatige transpiratie te behandelen

De term ‘anxiolyticum’ vertegenwoordigt alle medicijnen die angst wegnemen en je zodoende minder nerveus en angstig maken. Voorbeelden hiervan zijn Diazepam®, Alprazolam® en Citalopram®. Sommige anxiolytica kunnen ervoor zorgen dat je minder transpireert. Deze anxiolytische medicijnen zijn voornamelijk werkzaam als je overmatige transpiratie voortkomt uit angst of nervositeit.

10. Oxybutynine blijkt uitstekend middel tegen overmatig zweten

Oxybutynine is oorspronkelijk een parasympaticolyticum (medicijn tegen ongewenst urineverlies). De afgelopen jaren is men erachter gekomen dat oxybutynine tevens werkzaam is bij overmatig transpireren oftewel hyperhidrose. Sterker nog: voor veel mensen blijkt oxybutynine (Dridase® of Oxybutynine®) hét middel tegen overmatig transpireren. Tot nog toe zijn er talloze mensen die zonder bijwerkingen van hun overmatige transpiratie verlost zijn dankzij oxybutynine.

Let op: je dient er wel rekening mee te houden dat ook oxybutynine tot de anticholinergica behoort (zie kopje 8) en dus niet langdurig mag worden gebruikt tegen overmatige transpiratie.

Tot slot

In eerste instantie kun je overmatig transpireren het beste proberen te behandelen met antizweetpoeder of iontoforese. Als dit niet helpt, kun je met je huisarts overleggen over een medicijn op recept (zie: 6 t/m 10). Als ook verdere medicatie tegen hyperhidrosis niet werkt, kun je eventueel een behandeling met Botox overwegen. Als zelfs Botox niet helpt, is een operatieve ingreep (curettage of excisie) de moeite waard.

Heb jij ervaring met de behandeling van overmatig transpireren oftewel ‘veel zweten’? Laat hieronder jouw vraag, opmerking of advies achter!

46 Reacties

 1. Hoi! Ik ben 15 en ik heb heel erg last van zweethanden en zweetvoeten. Als ik eenmaal zweet, zijn ze zeiknat en zeker omdat ik aan turnen doe is dit heel vervelend, aangezien ik constant wegglijd. Ik heb meerdere anti-zweet spraytjes gebruikt en ook het dagelijks wassen van mijn handen en voeten met koud water werkt niet… Tips?

 2. Zoals zovelen heb ik ook al jaren last van overmatig transpireren. Een jaar of 7/8 geleden heb ik me laten opereren aan m’n oksels, sindsdien is het daar helemaal weg en heb ik ook nooit meer zweethanden. Maar op de rest van m’n lichaam lijkt het juist erger nu, kan geen T-shirt of overhemd meer aandoen zonder en een hemdje onder te doen die het zweet opvangt, maar dan nog komt het heel vaak voor dat het zweet er gewoon doorheen komt, ook m’n broek is soms doorweekt van het zweet. Ook m’n voorhoofd is vaak kletsnat. Nu las ik op internet iets over “Electro Antiperspirant”, zit stopt het zweten overal en kan je gewoon thuis doen. Heeft iemand hier ervaringen mee of heeft iemand andere voorstellen om het zweten te stoppen want ik weet me geen raad meer.

 3. Ik zou heel erg graag van mijn hoofdzweten af willen. Bij een minimale inspanning of warmte heb ik een kletsnat hoofd. Als ik uitga ben ik de enige met kletsnat haar. Het is niet erg prettig. Dit alles zie ik nergens vermeld. Het gaat alleen maar over gezicht, oksels en voeten… Na mijn ooglaseroperatie moet er toch ook een oplossing tegen mijn overmatig hoofdzweten te vinden zijn.

  • In principe geldt voor zweetkliertjes in de behaarde hoofdhuid geen speciale behandelmethode. Natuurlijk is hyperhidrosis van het voorhoofd en van de behaarde hoofdhuid wel extra vervelend, aangezien het minder makkelijk te verbergen of verbloemen is. Bovendien zorgt het ervoor dat er alsmaar zweet van je gezicht afdruipt, waardoor je er extra alert op wordt, je er zorgen over gaat maken of voor gaat schamen, waardoor de zweetproductie alleen maar toeneemt… Ik herken dit, ik zweet ook erg snel, vooral in het gezicht; het kan zeer storend zijn bij sociale contacten en aangelegenheden. Nou ja, m’n punt is in elk geval dat hetgeen voor de overige lichaamsdelen geldt voor zover ik weet dus ook geldt voor zweterigheid de behaarde hoofdhuid en het gelaat. Wel is het zo dat de zweetklieren in gezichtshuid en hoofdhuid extra gevoelig zijn voor gustatoire stimulatie, dus prikkeling van de smaakpapillen. Hetgeen je eet en drinkt (cafeïne, alcohol, scherpe kruiden, hete drankjes, kruidige hapjes, et cetera) is dan ook van grote invloed op hoofdzweet en gezichtszweet. Sterkte ermee!

  • Hallo, ook hier een vrouw die vreselijk zweet op het hoofd en gezicht. Ik heb daar nu al een jaar of 6 last van en het is zo erg, dat ik zelfs een handdoekje in mijn tas heb als ik het huis verlaat. In de supermarkt zie ik er uit alsof ik zo uit de douche kom stappen. Kan geen make-up op doen als ik uitga. In een restaurant drijf ik. En dan nog maar te zwijgen als ik het huis op aan het ruimen ben. Ik ga hierdoor niet meer zo veel weg. Ik schaam me vreselijk. Mijn kinderen en kleinkinderen willen me niet eens een kus geven. Oma je drukt zeggen ze dan. Help… En ik ben pas 55.

  • jeanne maessen

   Ik heb heel erg hoofd zweten wat kan ik daar aan doen graag antwoord alsjeblief? Gr. Jeanne

  • Bedoel je overmatige zweetproductie van het gezicht / gelaat of juist van de behaarde hoofdhuid?

  • Beste Marleen, Ik heb hetzelfde probleem… :( ik heb ben ook altijd (of zo lijkt het toch) de enige die ergens rondloopt als ze uitgaat alsof ik mijn hoofd net in een emmer water heb gestoken, en hoe meer ik veeg hoe meer er komt en hoe zenuwachtiger ik word omdat de mensen kijken en je de afkeer op hun gezichten ziet… Laat me a.u.b. weten of jij al een oplossing vond voor ‘ONS’ probleem, gezien deze post al redelijk oud is… Groetjes! Katja

  • Ik heb dit net zo, het lijkt dat niemand begrijpt dat het alleen op het hoofd is en bij inspanning…

 4. Ik zweet echt heel erg onder mijn oksels. Ik zit nu te twijfelen of ik botox ga gebruiken. Heeft iemand ervaring hoe lang het blijft zitten? Ik zit er namelijk ook niet op te wachten om het super vaak te moeten gaan (Cha Ching)!

  • Ik heb mijn oksels twee maanden geleden voor het eerst door Dr. Freek Broekhuijse met botox laten behandelen. Hij gaf aan dat ik het beste na een paar maanden kon terugkomen, dus ik heb alweer een afspraak staan. Het schijnt hoe vaker je een behandeling ondergaat, hoe langer de botox blijft werken en het resultaat is ook beter. Dus het is wel een investering…

 5. Mijn kletsnatte hoofd is een probleem! Als ik ook maar een beetje mezelf inspan of als de temperaturen buiten stijgen lijkt het net alsof ik uit de douche ben gestapt. Ik zweet al mijn hele leven zo erg, maar er moet toch iets aan te doen zijn!

  • Dag Marleen, Ik ken het probleem ook. Bij de minste of geringste inspanning een hoofd met haren alsof je net onder de douche vandaan komt. Maar waarom alleen mijn hoofd? Bijzonder irritant dat mensen je aanstaren omdat bij een buitentemperatuur van 16 graden de zweetdruppels van je hoofd druipen. Feestjes binnen vermijd ik al helemaal want dan is het echt niet meer te houden. Wie herkent dit ook en heeft dit opgelost (al dan niet met behulp van de dokter)? Mijn huisarts zegt dat er sprake is van overmatige transpiratie, maar dat er niets aan te doen is.

 6. Is er iemand die al ervaring heeft met zo’n apparaat tegen zweten zoals MiraDry of SweatX of een ander soort apparaat tegen overmatig transpireren?

  • Enkele maanden geleden heb ik me laten behandelen met de MiraDry. Tot nu toe ben ik er erg positief over! Het is een vrijwel pijnloze behandeling, gifvrij. Binnen 90 minuten sta je weer buiten, en vaak volstaat 1 behandeling. Voor de geïnteresseerden, ik heb me laten behandelen bij Dermalight Medical in Groningen.

 7. Hoi allemaal, Ik laat sinds 3 jaar botox onder mijn oksel aanbrengen tegen okselzweet! Niet twijfelen, doen! Werkt super… Ik ben echt de hele zomer verlost van zweten onder mijn oksels… En ja, ’t is best kostbaar… Maar nogmaals, het werkt echt heel erg goed tegen zweetoksels. Ik ben er erg blij mee!

 8. Ik zweet al als ik me aankleed. Heel de dag door… Ik ben het zo zat! Het loopt er gewoon vanaf… Zeiknat haar, gezicht, rug, gewoon vies. Ik haat mooi weer, kan er niet van genieten. Mijn man vindt de zon heerlijk, dus we hebben al gezellige weken achter de rug… Ik word er zo moe van en chagrijnig. Wie weet raad? Want zo hoeft het voor mijn niet meer… :-(

  • Janey Moon

   Ik herken dit zo! Overmatig zweten is vreselijk. Ook ik HAAT daarom de zomer. Ik las net dat salie het zweten kan verminderen, bijvoorbeeld saliethee (thee van salieblaadjes) of saliedruppels (druppels met salie-extract). Het duurt wel een week voordat het gaat werken. Ik ga het in elk geval proberen, wie weet helpt het…

  • Gebruik Odaban Antitranspirant, krijg je zeker geen spijt van!

 9. Ik heb een actieve job en ben constant in de weer. Als ik 5 minuten werk, drupt het zweet zo van m’n gezicht af. Ook m’n haar wordt kletsnat waardoor het drup. Borstkas, armen, rug, oksels… Ik ga nergens meer naartoe zonder handdoek in de buurt. Nu moet ik wel zeggen dat ik best ongezond leef (veel roken, veel drinken). Zou dat een reden kunnen zijn?

  • Roken en alcoholgebruik kunnen zeker een rol spelen bij overmatig zweten. Transpiratie heeft namelijk alles te maken met o.a. temperatuurregulatie, uithoudingsvermogen, vochtbalans en hart-longfunctie… En overmatig gebruik van nicotine en alcohol kan ten koste gaan van ieder van die lichaamsfuncties. Het zou me in ieder geval niet verbazen als stoppen met roken en gematigd drinken ten goede komt aan de behandeling van overmatig transpireren.

 10. Hallo, Ik vroeg mij af als je bijvoorbeeld botox of iets zou gebruiken waar dat zweet dan blijft en hoe het nog uit het lichaam gaat. Is dat trouwens ook niet slecht voor het lichaam? Binnenkort krijg ik botox voor mijn oksels en voeten; voor de handen wordt nog gekeken. Aluminiumchloride 20% heb ik nu voor de voeten en oksels, echt een aanrader! Via de online drogist en huisarts te verkrijgen voor 20,- per flesje. Maar ga altijd eerst naar de huisarts. Gr. Alex

 11. Tessa Bensch-Stolze Reageer

  Sinds begin dit jaar is MiraDry toegevoegd aan de mogelijke behandelingen tegen overmatig transpireren. Niet-invasief en blijvend resultaat. Volgens dermatoloog en zweetexpert Wim Venema de 1e behandelkeus voor overmatig zweten in de oksels. Er bestaat een lijst met klinieken waar de MiraDry behandeling mogelijk is.

 12. Net zoals veel mensen heb ik te kampen met hyperhidrosis en het was mijn eigen strijd tegen deze aandoening die leidde tot de oprichting van Scabeau Sweatproof Underwear. Geloof me, niemand was meer gebaat met een duurzame oplossing voor overmatig zweten dan ikzelf. Scabeau T-shirts stoppen zweetvlekken, stoppen vervelende geurtjes, zijn voorzien van een ondoordringbare laag ScabeauTex, voelen aan als een 2e huid, absorberen transpiratie en houden uw bovenkleding droog en 100% vlekvrij, de ganse dag.

  • Klinkt handig! Heb je ook iets voor over mijn hoofd? Haarband of bandana ofzo?

 13. Ik zweet heel erg bij mijn handen en voeten. Huisarts heeft mij doorverwezen naar een dermatoloog voor een botox behandeling. Ik heb gelezen dat het erg prijzig is. Weet iemand toevallig of het bij Agis ook vergoed wordt? Ik heb een aanvullende verzekering, maar ik kan het nergens vinden.

  • Hallo, ik mag aannemen dat je de kosten van botox tegen overmatig zweten al weet? Hoe gaat het nu verder met je, mijn dochter begint vandaag met slikken en weet de prijs ook nog niet. Gr. Joce Ik hoop dat je inmiddels de prijs al weet…

 14. Ik ben iemand die van eigens eigenlijk niet veel hinder heeft van ‘overmatig’ zweten. Helaas ben ik gezegend met aanhoudende depressies en moet daardoor continu antidepressiva slikken. Ik ben al maandenlang opzoek naar een middel dat niet die bijwerking ’transpireren’ of overmatig zweten heeft. Maar hoe ik ook zoek, ik vind ze niet. Ik blijk ook erg gevoelig te zijn aan deze bijwerking. Zomaar stoppen met alle medicatie is geen optie voor mij, helaas. Ik had al gelezen over de werking van salie en probeer daar nu producten op basis daarvan uit. Zonder resultaat. Ik heb wel enkele medicamenten afgebouwd en merk wel een duidelijk verschil (in die zin dat het zweet niet meer van me af druipt tot in men bord). Nog wel veel zweten bij de minste inspanning, vooral het voorhoofd, de hals, borstkas en onder de borsten. Minder op armen en benen. Iemand die ervaring heeft met antidepressiva en zweten?

  • Beste Jessy, Ik heb geen wetenschappelijk bewijs gevonden, maar veel “ervaringsdeskundigen” beweren dat vooral salie goed werkt. Saliethee zou een uitstekende werkzaamheid hebben en ter aanvulling zou je tabletten (Famosan Salvia Extra Sterk) en druppels (Salvia tinctuur), beiden van A. Vogel, kunnen uitproberen. Groeten, Paul

 15. Ik zweet zeer veel op mijn neus als het warm weer wordt. Het is zo erg en je bent constant aan het vegen. Ik zweet nu ook heel erg onder mijn oksels, handen, voeten en buik. Ik zit te te denken om stap 3 te doen… 3. Sympathectomie ter behandeling van overmatig transpireren. Waar en welke arts in Nederland doet deze operatie?

 16. Hallo, Ik ben een tiener van 16 jaar. Heb heel erg veel last van zweten onder mijn oksels en heb al van alles geprobeerd; verschillende anti-transpiranten, pads, zalfjes van de dokter etc. Maar helemaal niks houdt het zweten tegen of laat het minderen. Ik ben van plan om binnenkort een doktersafspraak te maken voor botox. Dit omdat het mij echt in de weg zit, ik wordt er onzeker van en ik kan niet de dingen doen die ik wil. Ook de leuke kleren kan ik beter in de kast laten liggen omdat ik anders met te zichtbare zweetplekken rondloop. Weet iemand misschien of er kosten aan de botox-behandeling verbonden zijn of dat het vergoed wordt? Ik heb er al heel veel over gelezen, maar er zijn verschillende reacties.

  • Hoi Pam, Ik heb ook rondgekeken voor allerlei klinieken, maar de kosten verschillen best wel. De beste die ik heb gevonden vroeg een bedrag van 750 euro. Als je bij VGZ verzekerd bent, wordt het waarschijnlijk niet vergoed omdat wanneer je last hebt van overmatig zweten je er psychisch last van hebt en niet lichamelijk. Groetjes, Wietske

  • Hey Pam, Ik ben 15 en heb zelf ook ontzettend last van zweten onder m’n oksels en het maakt me ook heel onzeker. Ik zou over een jaar of twee ook graag botox willen doen, maar mijn ouders vinden het onzin. En ik vind het ook best eng om op de dokter af te stappen voor een afspraak. Ik vroeg me af of je misschien tips had? X Mieke

 17. Het type zweten wat ik doe lees ik hier niet terug. Als ik “normaal” zweet, is het onder mijn oksels, voorhoofd en rug. Maar als ik echt last van zweten heb en dat is voornamelijk ’s nachts, dan zweet ik letterlijk over mijn gehele lichaam: armen, benen, buik, rug; echt van top tot teen. Ik heb er weleens nachten bij zitten dat ik 2 keer op een nacht een droog nachthemd aan moet trekken omdat dit dan zo nat is. En op den duur koud wordt.

  • Beste Mirjam, Het fenomeen wat jij beschrijft wordt ook wel nachtzweten genoemd. Je kan bij nachtzweten badend in het zweet wakker worden. Nachtkleding, dekbed en kussen zijn soms volledig doorweekt. In de meeste gevallen van nachtzweten is er sprake van een aanwijsbare oorzaak: infectieziekten die gepaard gaan met koorts, hormoonschommelingen (door overgang, pilgebruik, menstruatiecyclus, schildklieraandoening, testosteron-afname o.i.d.), medicijngebruik (antidepressiva, chemotherapie, schildkliermedicijnen e.a.). Soms blijft de exacte oorzaak van nachtzweten echter onbekend. Ikzelf heb enkele weken geleden een ernstige bacteriële bloedvergiftiging opgelopen (oorzaak nog altijd onbekend) en had daarbij koorts tot 40 graden Celsius. Ik werd elke nacht meermaals drijfnat wakker, ijskoud door het afkoelende zweet. Bij mij was de oorzaak dus een bacterie in mijn bloedbaan. Uiteindelijk 2 logeerbedjes naast elkaar gezet en extra sets beddengoed en nachtkleding weggelegd om droog te kunnen blijven slapen. Ook nadat de resterende klachten –dus ook de koorts– waren verdwenen dankzij een antibiotica-infuus bleef het nachtzweten nog enkele weken aanhouden. Ik was een tijdje bang dat het blijvend zou zijn, maar het is uiteindelijk toch vanzelf overgegaan. Als het nachtzweten bij jou chronisch c.q. van blijvende duur is, zou ik echt contact opnemen met je huisarts. Wellicht kan hij/zij de achterliggende oorzaak helpen vaststellen. Groeten & sterkte, Paul

 18. Ik heb veel last van overmatig zweten op mijn rug. De huisarts heeft de diagnose hyperhidrosis geconstateerd, maar ik moest eerst bloed laten prikken, daar kwam niks uit. Mijn ouders vinden het overdreven en zeggen dat iedereen last heeft van zweten, maar wat nou als ik feestjes, en uitgaan allemaal afzeg omdat ik het dan gewoon niet droog kan houden. Ik durf ook niet te gaan sporten, ik heb er al last van als ik naar school fiets. Echt niet leuk, als je nog maar 16 bent… Mijn moeder wil niet meer naar de huisarts omdat we elke keer geen stap verder komen, ik ben ten einde raad… Wat moet ik nou doen!?

  • Ik snap heel goed wat je bedoelt, ik heb het ook zo erg. En niet alleen op mijn rug, maar ook onder mijn oksels. Voor de oksels kan ik nog pads gebruiken, maar voor mijn rug niet… Heel vervelend, vooral voor het uitgaan en feestjes. Ik doe altijd als ik naar school fiets een hempje onder mijn jas aan en op school doe ik er dan een colbertje of vestje overheen zodat het niet zo erg opvalt. Dat werkt op zich wel. En je moet je er vooral niet druk om maken, dan wordt het juist alleen maar erger. Succes ermee!

 19. Henk de Jaeger Reageer

  Een beetje jammer alleen dat oxybutynine ook gewoon een anticholinergicum is en dus niet apart staat van de andere anticholinergica. Sterker nog, het is een anticholinergicum dat de bloed/brein barriere makkelijk doorkruist en daardoor potentieel meer bijwerkingen heeft dan andere anticholinergica die dat niet doen (vooral CNS effecten zoals sufheid en cognitieve problemen).

  • Beste Henk, Dankjewel voor je reactie. Ik heb een aanvullende opmerking aan het kopje ‘anticholinergica’ toegevoegd. Groeten, Paul

 20. Alex Heerinchem Reageer

  Hey, ik ben een tiener en ik heb overmatig oksel zweet, ook als het warm is blijft het maar druipen en ik schaam me er heel erg voor. Ik weet niet wat ik kan doen om dit te stoppen. Heb je misschien tips voor me zodat ik niet meer met die enorme plekken onder me oksel hoef rond te lopen? alvast bedankt.

 21. Ik zweet overmatig op mijn gezicht; het begint bij mijn haarkruin; en dan druppelt het in mijn nek en op mijn borstkas; als het meer dan 20 graden is dan word ik gek gewoon; kan botox ook op het voorhoofd; of raadt u mij propranolol aan; of oxybutynine? Dank u, Ton

  • Sabrina (Redactie)

   Beste Ton, botox kan inderdaad ook op het voorhoofd gebruikt worden. Voor meer informatie over een botox-behandeling tegen zweten kun je het beste contact opnemen met een kliniek die deze behandelingen uitvoert. Ook zou ik je willen adviseren om een afspraak te maken met de huisarts. Hij/zij kan de oorzaak van het overmatige zweten in je gezicht onderzoeken, medicijnen voorschrijven en je eventueel doorverwijzen naar een specialist. Veel succes en laat je het ons weten indien je een oplossing vindt?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.