Besnijdenis: 3 redenen om als man je penis te laten besnijden

besnijdenisEen besnijdenis oftewel circumcisie klinkt wellicht rigoureus, maar is eigenlijk niets meer dan het inkorten van de voorhuid van de penis. Er zijn mannen die zich deels laten besnijden (losse of partiële besnijdenis) en mannen die de volledige voorhuid laten verwijderen (strakke circumcisie). Er zijn uiteenlopende redenen voor het besnijden van de penis, maar het wordt met name gedaan vanwege geloofsovertuiging. Zo schrijven de Islam en het Jodendom voor dat jongetjes na de geboorte dienen te worden besneden. Dit fenomeen staat ook wel bekend als:

 • Jongensbesnijdenis / Mannencircumcisie
 • Faraonische  besnijdenis c.q. Penale circumcisie

Er zijn echter veel meer praktische redenen voor het besnijden van de penis; hieronder meer infrmatie hieromtrent…

Penis besnijden ‒ Reden 1: Hygiëne & esthetiek

Sommige mannen vinden een besneden penis simpelweg mooier dan een onbesneden penis. Er zijn ook mannen die zich uit hygiënisch oogpunt laten besnijden. Let wel: als de voorhuid probleemloos verschuift, dan kun je de penis uitstekend schoonhouden door dagelijks te douchen, de voorhuid terug te trekken en grondig te spoelen met warm water.

Mannelijke besnijdenis ‒ Reden 2: Minder voorhuid = meer stimulatie

Als de voorhuid dusdanig lang is dat de eikel nauwelijks wordt gestimuleerd tijdens de seks, dan kan een (gedeeltelijke ofwel partiële) besnijdenis dienstdoen. Doordat de voorhuid wordt ingekort, wordt de eikel namelijk makkelijker blootgelegd en directer gestimuleerd. Een besnijdenis kan er dus voor zorgen dat een man makkelijker klaarkomt tijdens de seks. Let wel: doordat de eikel minder efficiënt wordt beschermd door de voorhuid, wordt deze na verloop van tijd juist minder gevoelig voor aanraking!

Mannenbesnijdenis ‒ Reden 3: Afwijkingen van penis & voorhuid

Soms is een besnijdenis medisch gezien noodzakelijk. Zo kan een besnijdenis uitkomst bieden (of onontkoombaar zijn) bij verschillende medische diagnoses, waaronder:

 • Te nauwe voorhuid (fimosis) zorgt ervoor dat de eikel niet kan worden blootgelegd. Dit geeft o.a. problemen bij het plassen en kan bovendien infecties tot gevolg hebben.
 • Teruggetrokken voorhuid (parafimosis) houdt in dat de voorhuid niet meer terug over de eikel kan worden geschoven.
 • Herhaaldelijke ontsteking van de eikel (balanitis) houdt in dat de eikel ontstoken raakt doordat deze niet goed wordt – of kan worden – schoongemaakt.

Hoe denk jij over de mannenbesnijdenis oftewel mannelijke circumcisie en over de verschillende redenen om een faraonische besnijdenis te overwegen of (laten) verrichten? Deel jouw opvattingen en bevindingen in een berichtje hieronder!

6 reacties op “Besnijdenis: 3 redenen om als man je penis te laten besnijden

 1. Juan ·

  Blijf met je handen af wat GOD geschapen heeft !

  Reageer
  • Joost ·

   Wat een kortzichtige reactie!!!

 2. Hans Niemeijer ·

  Als je hem goed wast en afdroogt is er niets mis met een voorhuid. Vrouwen besnijden is verboden, maar mannen (nog) niet. In beide gevallen vind ik het verminking van een deel van het menselijk lichaam.

  Reageer
 3. Valery ·

  Op mijn 33ste ben ik voor het eerst besneden. Daar ging geen voorlichting over stijl of resultaat (high/low, lose/tight) aan vooraf. Het werd lelijk prutswerk. Een half jaar later heb ik een correctie ondergaan, waarbij het hele toompje ook is weggesneden. Dat zag er wel mooier en symmetrischer uit, maar er bleef toch veel speling in de schacht over bij erectie. De derde besnijdenis heb ik op mijn 61ste laten verrichten door een plastisch chirurg, die er ondanks weinig resterend binnenblad een mooi strakke en lage besnijdenis van heeft gemaakt. De blote eikel is altijd droog en voelt satijnachtig aan. Het klamme, slijmvlies-achtige gevoel na terugtrekking van de voorhuid vond ik altijd onaangenaam. Dat is nu weg. De pijngrens is verhoogd en de genotsgrens verlaagd. Aanrakingen hebben een veel grotere bandbreedte van lustopwekking… Ik gun het iedere jongen en iedere man van harte.

  Reageer
 4. John ·

  Ik pas geleden gedeeltelijke besnijdenis, hechtingen geknapt, nu grote wond 4 hechtingen los, weefsel puilt uit de wond. Kunnen ze zo niet weer hechten. Eventueel later een correctie-operatie…

  Reageer
 5. Joost1958 ·

  Ik heb mij een half jaar geleden op latere leeftijd (58) laten besnijden op medische gronden. Weinig last gehad van de ingreep en, had ik het geweten, dan had ik mij 40 jaar geleden al laten besnijden. Ziet er veel mooier uit en het seksgenot is veel intenser. Helaas ben ik m.i. veel te los besneden, volgende week volgt de correctie naar een strakke besnijdenis.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.