De ‘pillenmentaliteit’ is nog altijd sterk verweven in onze cultuur. Maar zijn pillen echt het medicijn tegen de vele chronische ziekten die er bestaan? Misschien niet… Door eerlijke, onbewerkte en gezonde natuurvoeding kun je namelijk heel erg veel ziektes voorkomen. Wil je weten waarom? Dit zijn de 10 redenen om gezonde natuurvoedingsmiddelen te gebruiken als medicijn

1. Moeder natuur weet het beter

Natuurlijke voeding oftewel ‘natuurvoeding’ zit barstensvol belangrijke voedingsstoffen, in tegenstelling tot moderne, gefabriceerde kant-en-klaarproducten. De gefabriceerde producten zitten vol met lege calorieën en bevatten vaak weinig essentiële voedingsstoffen die we zo hard nodig hebben. Daardoor missen we op de lange termijn belangrijke bouwstoffen, ballaststoffen en beschermingsstoffen, wordt ons afweersysteem slechter en worden we op den duur ziek. Het menselijk lichaam is gemaakt om het best te functioneren met natuurlijke, plantaardige producten zoals vruchten, groenten, noten, zaden en dierlijke producten (vlees, vis, eieren, zuivel e.a.), zolang we ze maar in de juiste verhouding eten.

Er heerst dus een zeer scherp contrast tussen natuurvoeding enerzijds en fabrieksvoeding anderzijds.

2. Vader zegt het…

Hippocrates, de vader van de geneeskunde, zei het al: “Laat voeding uw medicijn zijn”. Zelfs tegenwoordig leggen doktoren nog de eed van Hippocrates af, maar helaas negeren ze grotendeels zijn boodschap. Toch zijn er ook wetenschappers die zijn boodschap weer in ere hebben hersteld, zoals de orthomoleculair geneeskundige Linus Pauling, die twee keer een Nobelprijs won (één voor de Scheikunde en één voor de Vrede). ‘Orthomoleculaire geneeskunde’ omvat: ‘de genezing van ziekten door een optimale moleculaire omgeving, met in het bijzonder de optimale concentratie van stoffen die van nature in ons lichaam voorkomen.’ Tegenwoordig zijn er steeds meer behandelingen die rekening houden met de inzichten van Hippocrates en Pauling.

3. Synergie & complexiteit

Voeding is ingewikkeld en ons lichaam is dat ook. Ze werken al miljoenen jaren samen. De geneeskunde en de geneesmiddelenindustrie bekijken het vaak te simpel: ze identificeren één probleem, isoleren dit en kijken hoe het zich gedraagt. Vervolgens brengen ze een pil op de markt om het probleem te ‘genezen’ of ‘onderdrukken’. De natuur werkt niet op die manier en het menselijk lichaam dus ook niet. Vaak zijn ziekten namelijk het gevolg van heel erg veel kleine oorzaakjes; een complexe samenloop van omstandigheden.

Natuurproducten bevatten talloze macronutriënten en vooral ook micronutriënten met een uiterst complexe onderlinge synergie. Het ene stofje versterkt het andere stofje. Het is zelfs nog maar de vraag of bepaalde stofjes biologisch actief zijn in het menselijk lichaam zonder de andere stofjes. Dus is het wel zo effectief als veel mensen denken om natuurlijke stoffen te isoleren en synthetiseren voor gebruik in medicamenten en supplementen? Wie zal het zeggen?

Steeds vaker blijkt dat échte voedingsstoffen veel beter zijn dan namaak; vitamines (uit o.a. groenten en fruit) werken bijvoorbeeld beter dan vitaminesupplementen!

4. Natuurvoeding = balans

Ons lichaam wordt in balans gehouden door vele gevoelige mechanismen. Het is een biologisch samenspel. De complexe spijsvertering van ons lichaam heeft ruw materiaal nodig met veel voedingsstoffen en ballaststoffen in voldoende hoeveelheden. Het is onze taak om die ruwe materialen (in de vorm van natuurlijke voeding) op te eten. Doe je dat niet, dan ligt het in de lijn der verwachting dat je lichaam vroeg of laat minder goed zijn werk zal doen. Natuurvoedingsmiddelen zijn complex en synergetisch van aard; ze staan niet voor niets bekend als ‘whole foods‘!

5. Pillen lossen probleem vaak niet op

natuurvoeding als medicijn

Pillen lossen de oorspronkelijke oorzaak van problemen doorgaans niet op; ze bestrijden of onderdrukken enkel de symptomen. Hoewel je van je merkbare klachten af geraakt, blijft het onderliggende probleem bestaan. Sterker nog: door het onderdrukken van bepaalde waarschuwingssignalen, kunnen zelfs aanvullende klachten optreden.

Daarom kun je chronische ziekten vaak ook niet oplossen met pillen. Een uitzondering is bijvoorbeeld het natuurlijke voedingssupplement, genaamd visoliecapsules. Deze helpen in bepaalde gevallen bij bepaalde gezondheidsproblemen. Maar indien onze voeding voldoende omega 3-vetzuren levert (of in bepaalde gevallen minder omega 6-vetzuren), dan hadden we daar sowieso geen last van.

Al met al zijn er absoluut gegronde redenen te bedenken om reguliere medicijnen in te nemen, zoals bij auto-immuunaandoeningen, maar wordt de negatieve invloed van een ongezonde leefstijl op welvaartsziekten nog altijd enorm onderschat. En overmatig of onnodig medicijngebruik KAN daar onderdeel van uitmaken…

6. Die weg wil je niet inslaan

Pillen zorgen ervoor dat je meer tijd krijgt, maar geven je zelden je gezondheid terug… Natuurvoeding is wat dat betreft een betere geneesheer…

7. Jouw zelfgenezend vermogen

Snijd jezelf in je huid en een paar dagen later is de wond helemaal verdwenen. Is het niet geweldig hoe dat werkt als je er even bij stil staat? Ons lichaam kan –in de juiste omstandigheden– heel veel bewerkstelligen! We staat er doorgaans niet bij stil dat het ook binnenin ons lichaam zo werkt.

Het zelfgenezend oftewel zelfhelend vermogen van het menselijk lichaam is werkelijk waar wonderbaarlijk!

8. Weerbaarheid

Voeding is als geld op je bankrekening. Blijf in het groen en je hebt een buffer voor slechtere tijden. Kom je in het rood, tja, dan is je gezondheid afhankelijk van een lot in de loterij. Je kunt je natuurlijke weerstand op peil houden door gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd te eten!

9. Grijp vandaag de voordelen van de wetenschap

Omega 3-vetzuren, antioxidanten, vitaminen, mineralen, spoorelementen en fytonutriënten zijn recente ontdekkingen en we beginnen eigenlijk nú pas in te zien hoe belangrijk ze zijn om ons lichaam goed te laten functioneren. Maar in principe zijn ze altijd al aanwezig in goede natuurvoeding! Wat zullen we in de nabije toekomst nog meer ontdekken op dit gebied? Het duurt vaak een eeuwigheid voordat de wetenschap een verklaring heeft gevonden waarom bepaalde stoffen goed werken tegen allerlei ziekten, maar door gezond te eten weet je eigenlijk al dat je ze binnenkrijgt.

Je kunt je met behulp van eeuwenoude voedingsstoffen dus tot op zekere hoogte beschermen tegen de hypermoderne wereld van nu!

10. Bewijs?!

De wetenschappelijke tijdschriften staan vol met bewijzen dat gezonde natuurvoeding helpt tegen allerlei ziekten. Maar grootschalige onderzoeken naar strikte dieetregimes zijn bijna niet te vinden. Deze onderzoeken kosten namelijk erg veel geld, en als er geen pil tegenover staat die de onderzoeken terugverdient, wie moet dan opdraaien voor deze kosten? Hoe kunnen bedrijven er dan geld aan verdienen?

Het is dan ook niet verrassend dat de meest vooruitstrevende ideeën op het gebied van gezonde voeding komen uit de hoek van onafhankelijke organisaties die niet met handen en voeten gebonden zijn aan de geneesmiddelenindustrie. Als de geneesmiddelenindustrie en overheid nu eens hun tijd, geld en energie écht zouden steken in de humane gezondheid (en niet in het financiële aspect ervan), dan zouden we gegarandeerd méér weten over de medicinale werking van natuurvoedingsmiddelen! (bron)

Ik ben in beginsel geen voor- of tegenstander van alternatieve geneeswijzen, maar als je erover nadenkt, is gezonde voeding een wonderbaarlijk medicijn dat al eeuwen in allerlei authentieke gezondheidsleren en genezingsleren dienstdoet. En eigenlijk vormen veel pillen belabberde tot matige alternatieven voor een goed voedingspatroon, bestaande uit natuurvoedingsmiddelen en whole foods. Een optimaal eetpatroon is dan ook de ideale manier om (tot op zekere hoogte) het slikken van pillen te voorkomen. Hoe denk jij over natuurvoeding als medicijn? Deel jouw opvattingen & bevindingen in een reactie hieronder!

6 Reacties

  1. Natuurvoeding een medicijn noemen is zeer gevaarlijk en zou ik nooit doen als ik U was. Voor je het weet heb je de geneesmidelenwet op je dak. Medicatie heeft een eigen wetgeving die stukken zwaarder dan die van voeding en in meeste gevallen terecht. Laten we voeding en medicijnen ook vooral niet door elkaar halen. Voeding moet lekker, gezond en veilig zijn. Dat lijkt mij de grootste voordelen voor de mens op te leveren.

    • Ik beweer nergens dat iemand specifieke medicijnen zou moeten vervangen door bepaalde voedingsmiddelen. Wel verwijs ik naar een uitspraak van Hippocrates van Kos: “Laat voeding uw medicijn zijn”. Feit blijft dat veel medicijnen gebaseerd zijn op stoffen uit voedingsmiddelen en dat een gezonde voeding héél veel gezondheidsproblemen kan doen voorkomen en/of verhelpen. In dat opzicht mogen hedendaagse artsen zich wat mij betreft véél beter gaan verdiepen in (en bezighouden met) gezonde voeding. En gelukkig gebeurt dat ook steeds vaker… Geen enkele reden dus om aan te nemen dat geneesmiddelen en medicijnen door elkaar worden gehaald of dat de IGZ reden zou zien om dit te veronderstellen. Gelukkig bestaat er naast geneesmiddelenwetgeving ook nog zoiets als persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

  2. L.S. Net als bij alle oordelen, zoekt minstens één het bewijs van het tegendeel. Zo houd ik balans, lekt er geen energie door een negatief oordeel. Zo ook bij ‘de commercie’. MVO, maatschappelijk verantwoord ondernemen komt steeds meer in beeld. Een combinatie van lekker en gezond enerzijds en waarde toevoegen anderzijds? Zie: Tefalgezondenlekker.nl. Alternatief? Zie Lekkerraw.nl van Sandra de Vos. Het water loopt me in de mond. :-) Groeten, Joost Soetens

  3. Gevarieerd en zo puur mogelijk eten, het liefst biologisch, zou ideaal zijn. Kinderen worden al van jongs af aan tot consument gemaakt en krijgen de meest vreselijke troep voorgeschoteld via de media en trends op school. Een wijze ouder laat zich niet overhalen en geeft zelf het goede voorbeeld. De commercie en te weinig tijd nemen om fatsoenlijk te koken en rustig te eten zie ik als de grootste struikelblokken. We zijn voedsel als genotmiddel gaan beschouwen i.p.v. een primaire gezondheidsfactor. Een maatschappelijk probleem dat 1,2,3 niet omkeerbaar is.

  4. E.J. Stiekema Delfzijl Reageer

    Het is een feit dat voeding de juiste oplossing is *en niet de pillen*. Maar wat zo belangrijk is: dat mensen zo weinig weten over voeding. Want bewustwording zou al een grote stap vooruit zijn. Dus men moet eigenlijk nog veel meer op voeding hameren in veel berichten, ook in de media. Het is van wezenlijk belang, althans dat denk ik. – E Stiekema

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.