oren-uit-laten-spuitenAlles klinkt alsof je onderwater bent… Mensen wijzen je erop dat de tv hard staat… Het lijkt alsof je met geluidsdempers rondloopt… Waarschijnlijk zit er dan een oorsmeerpropje in de gehoorgang die het gehoor blokkeert. In zo’n geval kun je je oren uit laten spuiten bij de huisarts. Maar is dit goed voor je oren of kan het uitspuiten van je oren schade aanrichten?

Oorsmeer

Oorsmeer is niet smerig. De gehoorgangen hebben oorsmeer nodig om gezond en werkzaam te blijven. Oorsmeer:

 • Beschermt tegen vocht
 • Stoot water af
 • Beschermt de gehoorgang tegen uitdroging
 • Beschermt tegen vuil, stof en insecten
 • Zorgt voor een juiste pH-waarde in het oor (zuurgraad)
 • Weert schadelijke schimmels en bacteriën

Oren maken zichzelf schoon

Oren hebben een zelfreinigend vermogen. De gehoorgangen worden gereinigd door:

 • Het oorsmeer droogt in tot korrels en wordt afgestoten
 • De huid in de gehoorgang ververst en trekt oorsmeer naar buiten
 • Het kaakgewricht duwt oorsmeer naar buiten tijdens kauw- gaap- en praatbewegingen

Je oren schoonmaken vs. je oren uit laten spuiten

Uitsluitend zichtbaar oorsmeer kun je voorzichtig met een wattenstaafje wegnemen. Ga niet dieper want dit:

 • Veroorzaakt gehoorgangontstekingen (jeuk in de oren)
 • Activeert kliertjes die juist meer oorsmeer gaan produceren
 • Verstoort het zelfreinigend vermogen van de oren
 • Duwt het oorsmeer dieper in het oor waardoor proppen en verstoppingen ontstaan

Probeer je oren nooit zelf uit te spuiten. Als er iets misgaat kan dat leiden tot verregaande complicaties.

Oorsmeerproppen

Niet alleen het te diep schoonmaken van je oren kan een prop en/of verstopping veroorzaken waardoor je je oren uit moet laten spuiten. Een prop of verstopping kan ook ontstaan door:

 • Veroudering
 • Gehoorapparaten
 • Gehoorgangafwijkingen
 • Haargroei in de gehoorgangen
 • Diabetes mellitus
 • Eczeem

Je oren uit laten spuiten – De behandeling

Wanneer er een oorsmeerprop in de gehoorgang zit kun je je oren uit laten spuiten. Vroeger moest je enkele dagen voor de behandeling druppelen met slaolie; dit is echter niet meer nodig. Je oren uitspuiten gaat als volgt:

 1. Er wordt eerst in je oor gekeken om te zien of een oorsmeerpropje werkelijk de boosdoener is.
 2. Vervolgens wordt er een oortrechtertje op je oor gezet en met enige druk lauwwarm water in de gehoorgang gespoten.
 3. Je voelt wellicht een lichte druk maar uitspuiten mag absoluut geen pijn doen.
 4. Wanneer het water naar buiten loopt komt het oorsmeer mee.

Je oren uit laten spuiten duurt hoogstens vijf minuten. De behandeling lukt in 95 procent van de gevallen in één keer, maar heel soms dient de behandeling later te worden herhaald. Bij pijnklachten is er wat anders aan de hand en is nader onderzoek nodig (evt. door een KNO-arts). Wanneer de gehoorgang niet ernstig beschadigd is treden er geen complicaties op.

11 Reacties

 1. Ook ik heb mijn oor uit laten spuiten ivm vage klachten en plakkerig gevoel bij indrukken oor. Na een paar x spuiten met pulserende krachten ging naar mijn idee mijn trommelvlies kapot. Veel pijn savonds en vocht gemengd met bloed het gevolg. Mijn gehoorgang was ontstoken volgens de dokter. Dat geloof ik, maar waarom dan savonds zo,n pijn en een lekkende oor??

 2. Ik word soms wakker van de pijn in mijn oren en gezicht. De pijn is vreselijk en niet te stoppen. Kan dit het volg zijn van oren uitspuiten met te heet water zijn? Hoe kom ik van dit pijn af? Is er iemand die mij een antwoord kan geven?

  • Het lijkt me raadzaam om allereerst een afspraak bij de oorarts te maken via je huisarts…

 3. Ik heb gisteren mijn oren uit laten spuiten. Nu blijkt het te zijn dat de assistente heeft bewogen met die spuit in mijn oor. Nu heb ik best wel veel last van mijn rechteroor, ik merkte ook dat het erg pijn deed ondanks dat ik verschillende dag gedruppeld had. Ik weet toevallig dat deze assistente er pas sinds kort werkt. Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat er met dat apparaatje om je oren uit te spuiten moet worden bewogen.

  • Bij mij wilde de prop er niet uit. De assistente spoot 4x achter elkaar in mijn oor. Gevolg was tinnitus voor de rest van mijn leven. Mijn gehoor is door dit zwaar beschadigd. Ik hoor nu een constante piep die niet meer weggaat.

 4. Ik heb vandaag m’n oren laten uitspuiten op advies v.d. dokter. Ik vroeg aan de assistent die het werk deed of het niet schadelijk was, zo’n hoge drukspuit in je oren. Maar nee, het was volgens haar niet schadelijk. Mijn linker oor ging goed. maar het rechter oor deed heel erg pijn toen ze erin ging spuiten, ze moest het 2× doen volgens mij deed ze het veel te hard. Nu heb ik het gevoel of er water achter in het oor is blijven zitten. Net als vroeger in het zwembad. Ook heb ik gehoord dat het de trilhaartjes in je oren beschadigd, als ik dat eerder had geweten had ik het nooit gedaan. Misschien heeft ze wel het trommelvlies kapot gespoten, ze was zo onhandig

 5. Ik weet niet wat er met me oren aan de hand is. Of het is links of rechter oor. Met me klachten ben ik ook naar de tandarst verwezen, en naar een kaakchirurg. Beiden zeiden, dat mijn kaak overbelast is. En de pijn via me oren naar buiten kwamen. Van de huisarst heb ik al zoveel kuurtjes en druppeltjes gekregen. Dan ze morgen eerst me oren schoonspuiten, omdat er nu zoveel medicijnentjes in zitten. Krijg ik na het schoon maken weer last van pijn. Mag ik eindelijk hogerop. Pffff

 6. ik ben gisteren een groep vrienden gaan zwemmen, tijdens het zwemmen als ik onder water was, had ik erge druk op mn oren dus ben toen ook niet meer tot heel weinig onder water geweest. nu werd ik vannochtend wakker en zit mn linker oor dicht, weet iemand of dit nou van het water komt of dat het een andere oorzaak heeft, en weet iemand of ik mn oor moet laten uitspuiten of dat het vanzelf over gaat.

 7. ik ben vandaag geweest om mijn oren te laten spuiten en wat me opviel is dat ze de spuit met de beker in de gotsteen deed. is dat dan nog steriel?

 8. Ik heb mijn oren laten spuiten een tijdje geleden, maar t nadeel is wel dat t best pijn doet ;) maar naast dat t er ook heel vies uit ziet (al het oorsmeer ligt in een grote bak), zijn je oren wel goed schoon en ik kon gelijk een stuk beter horen :)

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.