Alles klinkt alsof je onderwater bent… Mensen wijzen je erop dat de tv hard staat… Het lijkt alsof je met geluidsdempers rondloopt… Waarschijnlijk zit er dan een oorsmeerpropje in de gehoorgang die het gehoor blokkeert. In zo’n geval kun je je oren uit laten spuiten bij de huisarts. Maar is dit goed voor je oren of kan het uitspuiten van je oren schade aanrichten?
Oorsmeer
Oorsmeer is niet smerig. De gehoorgangen hebben oorsmeer nodig om gezond en werkzaam te blijven. Oorsmeer:
- Beschermt tegen vocht
- Stoot water af
- Beschermt de gehoorgang tegen uitdroging
- Beschermt tegen vuil, stof en insecten
- Zorgt voor een juiste pH-waarde in het oor (zuurgraad)
- Weert schadelijke schimmels en bacteriën
Oren maken zichzelf schoon
Oren hebben een zelfreinigend vermogen. De gehoorgangen worden gereinigd door:
- Het oorsmeer droogt in tot korrels en wordt afgestoten
- De huid in de gehoorgang ververst en trekt oorsmeer naar buiten
- Het kaakgewricht duwt oorsmeer naar buiten tijdens kauw- gaap- en praatbewegingen
Je oren schoonmaken vs. je oren uit laten spuiten
Uitsluitend zichtbaar oorsmeer kun je voorzichtig met een wattenstaafje wegnemen. Ga niet dieper want dit:
- Veroorzaakt gehoorgangontstekingen (jeuk in de oren)
- Activeert kliertjes die juist meer oorsmeer gaan produceren
- Verstoort het zelfreinigend vermogen van de oren
- Duwt het oorsmeer dieper in het oor waardoor proppen en verstoppingen ontstaan
Probeer je oren nooit zelf uit te spuiten. Als er iets misgaat kan dat leiden tot verregaande complicaties.
Oorsmeerproppen
Niet alleen het te diep schoonmaken van je oren kan een prop en/of verstopping veroorzaken waardoor je je oren uit moet laten spuiten. Een prop of verstopping kan ook ontstaan door:
- Veroudering
- Gehoorapparaten
- Gehoorgangafwijkingen
- Haargroei in de gehoorgangen
- Diabetes mellitus
- Eczeem
De impact van veroudering en gezondheid op oorsmeer
Als je ouder wordt verandert je oorsmeer ook nog eens: Het wordt droger en harder, doordat de klieren in de gehoorgang minder actief zijn. Dit zorgt voor een dikker soort oorsmeer dat moelijker t e verwijderen is. Het kan zo zijn dat uitspuiten niet mogelijk is, wanneer je op een oudere leeftijd te lang wacht.
Ook diabetes of zelfs eczeem kunnen de samenstelling en productie van oorsmeer veranderen en impact hebben op de behandeling. Ook de gevoeligheid van je gehoorgang is hoger naarmate je ouder wordt. Hierdoor kan het zijn dat je een professionele behandeling nodig hebt en niet simpelweg thuis je oren kunt uitspuiten.
De invloed van hormonen op het oorsmeer
Als je in de puberteit zit, zwanger bent of in de menopauze zit, veranderen je hormonen in zo’n mate, dat ook je oorsmeer verandert. Zo kun je meer of minder oorsmeer ervaren, of dikker of dunnere oorsmeer in je oor verwachten. Het is belangrijk om op te merken dat deze veranderingen niet altijd een oplossing vereisen, maar dat het raadzaam is om het goed in de gaten te houden, voor het geval je een behandeling nodig hebt.
Je oren uit laten spuiten – De behandeling
Wanneer er een oorsmeerprop in de gehoorgang zit kun je je oren uit laten spuiten. Vroeger moest je enkele dagen voor de behandeling druppelen met slaolie; dit is echter niet meer nodig. Je oren uitspuiten gaat als volgt:
- Er wordt eerst in je oor gekeken om te zien of een oorsmeerpropje werkelijk de boosdoener is.
- Vervolgens wordt er een oortrechtertje op je oor gezet en met enige druk lauwwarm water in de gehoorgang gespoten.
- Je voelt wellicht een lichte druk maar uitspuiten mag absoluut geen pijn doen.
- Wanneer het water naar buiten loopt komt het oorsmeer mee.
Je oren uit laten spuiten duurt hoogstens vijf minuten. De behandeling lukt in 95 procent van de gevallen in één keer, maar heel soms dient de behandeling later te worden herhaald. Bij pijnklachten is er wat anders aan de hand en is nader onderzoek nodig (evt. door een KNO-arts). Wanneer de gehoorgang niet ernstig beschadigd is treden er geen complicaties op.
Thuis behandelen versus medisch
Je kunt je oren zowel thuis behandelen als medisch laten behandelen. Hoewel er wel een paar verschillen zijn, is het basisprincipe hetzelfde.
1. Thuisbehandeling
Een thuisbehandeling kan gedaan worden met speciale oordruppels die het oorsmeer verzachten en het makkelijker maken om het uit het oor te verwijderen met wattenstaafjes. Over het algemeen zijn wattenstaafjes prima te gebruiken, maar bij harder oorsmeer of veel oorsmeer, kun je ook het oorsmeer dieper in het gehoorkanaal duwen wat tot meer complicaties kan leiden. Regelmatig gebruik maken van de oordruppels kan zorgen dat er geen ophopingen ontstaan en maken het makkelijker om met een wattenstaafje het oorsmeer te verwijderen. Ook kun je thuis gemakkelijk gebruik maken van lauw water om het oorsmeer dat al los is uit je oor te verwijderen. Doe dit wel heel voorzichtig om je gehoorgang niet te beschadigen.
2. Medische behandeling
Artsen kunnen deze uitspuit methode ook doen in het ziekenhuis, maar maken ook veel gebruik van micro-suction of curettage om oorsmeer weg te halen. Met micro-suction wordt een zachte buis gebruikt om het oorsmeer op te zuigen, terwijl curettage gebruik maakt van een speciaal instrument om handmatig het oorsmeer te verwijderen. Welke methode de arts ook kiest, allebei zijn effectief en veilig als ze door professionals worden uitgevoerd.
De medische behandelingen zijn vooral nuttig voor mensen die erg gevoelig zijn of chronische problemen hebben met oorsmeer, omdat er minder complicaties op kunnen treden. Het is belangrijk om dan regelmatig de KNO-arts te bezoeken om de gehoorgang gezond te houden.
Risico’s van het uitspuiten van oren
Zoals gezegd is de behandeling vaak erg veilig, maar er zijn wel een aantal risico’s die komen kijken bij het uitspuiten van oren waar rekening mee gehouden moet worden.
- Het gebruiken van te veel druk tijdens het uitspuiten kan leiden tot een gaatje in het trommelvlies, wat erg pijnlijk is en kan leiden tot gehoorproblemen.
- Ook verhoogt het gebruiken van water in de gehoorgang het risico op infecties. Dit is vooral het geval als er al irritaties of kleine wondjes in het oor aanwezig zijn.
- Ook kun je tijdelijk gehoorverlies ervaren als je het water in je oor spuit.
Het is daarom soms verstandiger om de behandeling uit te voeren onder toeziend oog van een arts, zodat je niet in paniek raakt en goed begeleid kan worden, mocht zo’n risico waarheid worden.
Kosten en verzekering van het uitspuiten van je oren
De kosten voor het laten uitspuiten van je oren kunnen variëren. Afhankelijk van waar en door wie je je laat behandelen, kan je verzekering de kosten dekken. Voornamelijk bij medische noodzaak is het zo dat je verzekering de behandeling vaak dekt. Handig is om je verzekering altijd even te bellen vooraf, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Het uitspuiten van je oren hoeft geen dure aangelegenheid te zijn, maar als je bijvoorbeeld een regelmatige behandeling nodig hebt, wil je wel weten waar je aan toe bent natuurlijk.