Thuis fitnessen is ideaal als je lichaamsvet wilt verbranden en spierweefsel wilt opbouwen. Fitness doe je nagenoeg altijd met behulp van attributen. De bekendste hiervan zijn:
- Fitnessapparaten
- Losse halters & gewichten
- Fitnessbal (yogabal, pilatesbal e.a.)
- Handknijpers & trekveren
- Pilatesring
- Springtouw
Voordelen van fitnessapparaten voor thuis
Vooral fitnessapparatuur voor thuis wordt met de dag populairder. Een fitnesstoestel levert namelijk gewicht, weerstand & lichaamsbeweging op één vierkante meter! Een fitnesstoestel voor thuisgebruik heeft bovendien talloze voordelen boven fitnessapparaten in de sportschool. Zo hoef je er niet je huis voor uit en niet voor te reizen. Bovendien kun je op ieder moment van de dag trainen en heb je uitdaging & variatie binnen handbereik. Een fitnessapparaat voor thuis is dus enorm tijdsefficiënt! Ook als je geen fan bent van het “aapjes kijken” in de sportschool, is een fitnesstoestel voor thuis ideaal.
Thuis fitnessen = meer spieren & minder vet
Een fitnesstoestel voor thuis brengt daarnaast talloze voordelen met zich mee voor je lichamelijke gesteldheid. Zo biedt een fitnessapparaat je de mogelijkheid om efficiënt spieren te ontwikkelen en effectief vet te verbranden. Een fitnessapparaat voor thuis is dan ook ideaal als je een sterker en slanker lichaam wilt. De functionaliteiten van een fitnesstoestel helpen je bovendien om uiterst gericht specifieke spieren en spiergroepen aan te spreken en te ontwikkelen.
Top 5: Beste fitnessapparaten voor thuis
Als je de mogelijkheid hebt om thuis een fitnessapparaat neer te zetten, dan moet je dat zeker doen.Vanwege de vele voordelen van fitnessapparaten voor thuis, hierbij een overzicht van de beste fitnesstoestellen voor thuisgebruik…
1. De crosstrainer is het beste fitnessapparaat voor thuis
Een crosstrainer is een ideaal fitnessapparaat voor thuis en wordt ook wel ‘ecliptical trainer’ genoemd. Met een crosstrainer train je zo’n beetje al je spiergroepen; een crosstrainer is zodoende beter dan een hometrainer. De belasting is veruit het zwaarst voor je beenspieren en schouderspieren. Echter worden ook je rugspieren en buikspieren getraind omdat ze worden gebruikt om de juiste balans te houden. Bovendien krijgen je gewrichten nagenoeg geen schokken te verduren bij gebruik van een crosstrainer.
Een crosstrainer gebruik je voornamelijk om calorieën te verbranden, vet te verliezen en je uithoudingsvermogen te vergroten (cardio-training). Als je de snelheid heel laag zet en de weerstand heel hoog, dan kun je een crosstrainer in zekere mate ook gebruiken voor krachttraining om je spierenmassa te vergroten. Gewichtstoestellen zijn echter veel effectiever voor spieropbouw.
Een goede crosstrainer is verkrijgbaar vanaf +/- 500 euro. Hoe groter het vliegwiel van een crosstrainer, des te beter de kwaliteit ervan. Een crosstrainer is altijd een uitstekende keuze, en al helemaal als je pas net komt kijken in fitnessland.
2. Roeiapparaat of roeitrainer = ideaal fitnesstoestel voor thuis
Roeiapparaten oftewel roeimachines oftewel roeitrainers zijn ideale fitnessapparaten voor thuisgebruik. Ze combineren aspecten en kwaliteiten van verschillende fitnesstoestellen. Je kunt een roeitrainer dan ook gebruiken voor zowel cardio- als krachttraining. Met een roeimachine train je vooral je armspieren, rugspieren en beenspieren, maar ook je buikspieren, schouderspieren en buikspieren.
Er zijn verschillende soorten roeitrainers die bij je thuis als fitnessapparaat kunnen dienen. De bekendste hiervan zijn hydraulische roeitrainers, magneetgeremde roeitrainers, windgeremde roeimachines en watergeremde roeiapparaten. Hydraulische roeiapparaten zijn het goedkoopst, maar ook van slechte kwaliteit. Watergeremde roeiapparaten voelen natuurgetrouw aan, maar zijn ook duur. Het leuke van een roeitrainer is dat de weerstand zwaarder wordt naarmate je harder roeit.
Roeien is ideaal om vet te verbranden en spieren te trainen. Een goede roeitrainer beschikt over een zwaar vliegwiel met luchtweerstand of waterweerstand. Een roeimachine met luchtweerstand kost al snel 800 euro; met waterweerstand al snel 2000 euro.
3. Bankdrukmachine thuis als fitnessapparaat gebruiken
Als je voornamelijk je spieren wilt trainen en meer spierweefsel wilt kweken, dan is krachttraining een absolute vereiste. Voor krachttraining is een bankdrukmachine een ideaal fitnessapparaat. Voor thuis kan een bench press echter vrij groot, lomp en onpraktisch zijn. Het voordeel van een bankdrukmachine is dat je continu de gewichten en weerstanden kunt ophogen, waardoor je na 5 of 6 weken trainen al zichtbare resultaten bemerkt.
Je hebt ook uitgebreide krachttraining-toestellen die de features en functionaliteiten van allerlei krachttrainingstoestellen combineren. Dit soort fitnessapparaten wordt ook wel ‘fitness-station’, ‘multistation’ of ‘krachttrainingstoren’ genoemd. Met een multistation fitnessapparatuur kun je zeer gericht al je spieren & spiergroepen aanspreken en uitbouwen.
Helaas zijn uitgebreide krachttrainingstoestellen enorm groot, zwaar en onhandzaam. Bovendien zijn ze enorm prijzig (tot 5.000 euro). Een dergelijk fitnessapparaat voor thuis is dus uitsluitend raadzaam als je beschikt over veel geld en een reusachtige garage. Zo niet, kies dan voor een relatief kleine bankdrukmachine voor thuisgebruik (vanaf 200 euro).
4. Een loopband is een geweldig fitnessapparaat voor thuis
Een loopband staat ook wel bekend als treadmill. Een elektronische loopband is een fantastisch fitnessapparaat om thuis te gebruiken. Een moderne loopband is namelijk inklapbaar, waardoor deze relatief weinig ruimte inneemt. Bovendien bezorgt lopen op een treadmill je de sensatie van echt bewegen; hoewel je niet echt vooruitkomt, beweeg je je hetzelfde als bij joggen of hardlopen.
Het nadeel van een loopband is dat je gewrichten meer schokken te verduren krijgen dan het geval is bij een crosstrainer, hometrainer of roeitrainer. Toch is lopen op een loopband minder saai en monotoon, waardoor het minder snel begint te vervelen. Bovendien is een loopband – net als een crosstrainer – ideaal om calorieën te verbranden, vet te verliezen en je conditie te verbeteren. Als je een fitnessapparaat voor thuis zoekt, is een loopband dus een prima keuze!
Een goede loopband met een motor van goede kwaliteit is verkrijgbaar vanaf ongeveer 900 euro. Let op: als de loopband niet inklapbaar is, neemt deze permanent behoorlijk wat ruimte in.
5. De stepmachine is een heerlijk fitnesstoestel voor thuisgebruik
Met een stepmachine, step-apparaat ofwel “fitness stepper” train je heel gericht je beenspieren. Je beenspieren behoren tot de grootste spiergroepen van je lichaam. Met het trainen van je benen kun je dan ook heel veel resultaat bereiken, zowel op het gebied van afvallen als qua spieropbouw. Gespierde benen verbruiken namelijk calorieën bij de vleet, ook in rust!
Naarmate je je beenspieren langer traint, wordt je stofwisseling sneller. Een step machine is zodoende een uitstekend fitnessapparaat voor thuis als je slanker en lichter wilt worden. De beste stepmachines zijn de hoge fitness steppers waarbij je je eigen lichaam in de lucht moet zien te houden door te blijven steppen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de ‘Air Stepper’, de ‘Stair Stepper’ en de Stair Climber’. Het omhelst min of meer hetzelfde principe als traplopen.
Een stepmachine of Stair Stepper is een geweldig fitnessapparaat voor thuis. Je boekt er namelijk zeer snel resultaten mee omdat het zeer intens al je beenspieren traint. Een gewoon step-apparaat koop je al voor 200 euro. Een Stair Stepper kost al snel 1.000 tot 1.200 euro.
De werking & resultaten van elektronische afslankapparaten
Als alle afslankconcepten zouden werken, dan zouden er gigantisch veel manieren zijn om effectief af te vallen. Talloze verschillende diëten, maaltijdvervangers, pillen, poedertjes, drankjes, allerhande apparatuur, enzovoort, enzovoort. Hoe komt het dan toch dat er nog steeds heel veel mensen zijn die moeite hebben met afvallen? Het feit blijft dat de afslankmethodes die echt werken ofwel tijd, ofwel moeite, ofwel doorzettingsvermogen vergen. En vooral tijd en moeite zijn dingen die mensen niet altijd gemakkelijk op weten te brengen…
Afvallen tijdens het eten?!
Toch komen er ook nog steeds nieuwe afslankmethodes op de markt waar je helemaal niks voor hoeft te doen. Gewoon stilstaan of stilzitten en wachten tot je dunner bent. Vooral thuiswinkel programma’s bieden allerhande apparaten aan in vele soorten en maten die je al wachtend slanker maken. Dit soort afslankapparaten kan bijvoorbeeld met elektroden of geluidsgolven bepaalde spiergroepen stimuleren en zodoende vet verbranden. Welke apparaten zijn er op de markt? Wat doen ze precies met je lichaam? En is het überhaupt mogelijk om gewicht kwijt te raken met dit soort apparatuur?
1. Afvallen met geluidsgolven?!
Enkele jaren geleden is er een apparaat uitgebracht dat vetcellen zou aanpakken met geluidsgolven. Dit apparaat is dusdanig duur dat je het doorgaans niet zelf aanschaft, maar je kunt het in Nederland tegen betaling gebruiken bij enkele privéklinieken. Niet-invasief geluid in de ultrafrequentie zou vetcellen in een vooraf gemarkeerd gebied vernietigen, zonder het bindweefsel, de bloedvaatjes en de zenuwen te beschadigen. Hoewel de werking van het apparaat wetenschappelijk bewezen zou zijn, heb ik – na lang zoeken – slechts enkele kleinschalige onderzoeken gevonden. Van dit wetenschappelijke bewijs is tot nu toe dus weinig bekend.
2. Elektroden zouden doen afslanken…
Er zijn verschillende apparaatjes te koop die werken met elektroden. Ze zijn zo groot als een mobieltje en werken op batterijen. De apparaatjes zijn gekoppeld aan elektroden die je met stickers op je lichaam plakt om bepaalde spiergroepen te stimuleren. Laagfrequente elektrische golven activeren de spieren die ritmisch zullen aanspannen en ontspannen. Je spieren zouden op dezelfde manier worden geactiveerd als tijdens actief sporten. Over bewijs wordt nergens gesproken. Ik heb alleen zien suggereren dat je bewijs kan terugzien in je urine. Urine zou namelijk van geur en kleur veranderen na een elektrodenbehandeling door de extra afvalstoffen die erin zouden zitten die zijn vrijgekomen door de vetverbranding.
3. Gewichtsverlies dankzij vibrerende buikbanden
Ook vibrerende banden zouden ideaal zijn wanneer je wel wil afvallen, maar geen moeite wil doen. Zo’n band draag je de hele dag onder je kleding om je buik, of je nu aan het werk bent of aan de bar een biertje drinkt. Telkens wanneer je je buikspieren ontspant gaat de band trillen en daardoor wordt je erop geattendeerd dat je je buikspieren moet aanspannen. Door de constante aanspanning en ontspanning zouden je buikspieren groter worden en je vetpercentage kleiner. Alhoewel het spannen van je buikspieren natuurlijk werkt, zijn er veel effectievere en concretere buikspieroefeningen. Wat mij betreft heeft dit nogal veel weg van een mobiele telefoon met trilfunctie aan een touwtje.
4. Afslanken met massagebanden…
Een massageband focust zich niet op de buik maar op de taille. Je draagt de massageband om je taille en je kunt hem doorgaans instellen op verschillende standen. Je doet hem om, zet hem aan en valt af. Dat is alles. De massageband zou je zenuwen stimuleren en daardoor je buikspieren activeren. Het apparaat is prijzig en de werking is nogal vaag. Plaatselijk vet kwijt raken is zelfs erg moeilijk met specifieke cardiovasculaire workouts en krachttraining, laat staan met een trillende fietsband.
Elektronische afslankapparaten: research…
Wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit van Maastricht heeft aangetoond dat dit soort elektronische apparaten geen resultaat teweeg brengen. Aankomen doe je door relatief veel te eten en weinig te bewegen en afvallen doe je… juist ja, door dit principe om te draaien. Apparaten zoals hierboven omschreven kosten vaak ook nog eens erg veel geld, dus wat zeker dunner wordt is je portemonnee. Ga sporten, dat kost helemaal niets. Naast meer bewegen en minder eten is alleen liposuctie een wetenschappelijk gestaafde methode om van vet af te komen, en bij die gedachte klinkt een dagelijks uurtje joggen mij toch opmerkelijk aangenaam in de oren.
Afslankapparaat MYA: snel afvallen of klinkklare onzin?
Afslankapparaten zijn niets nieuws. Vroeger werd je ermee doodgegooid op commerciële teleshoppingzenders, thuiswinkelkanalen en homeshoppingprogramma’s zoals ‘Tell Sell’, ‘Amazing Discoveries’ en ‘Teleshopping 7’. Alles werd uit de kast gehaald; van trillingen tot elektroden en van hitte tot geluidsgolven. Zodoende kwam de gekste afslankapparatuur voorbij: trilplaten, saunagordels, zelfklevende elektroden en ultrasone geluidspistolen.
Het is echter een tijdje geleden dat er een nieuw, populair afslankapparaat op de markt verscheen, maar sinds kort is er de MYA…
MYA-afslankapparaat
De MYA is vrij recentelijk op de Nederlandse markt verschenen en momenteel dus nog in opkomst. Toch heeft de MYA in relatief korte tijd al veel bekijks getrokken op allerlei nationale en internationale evenementen. Bovendien verscheen de MYA in allerhande tijdschriften, waaronder JAN, Santé, Grazia, Marie Claire en Quote.
Werking MYA
De MYA zou verschillende functies tegelijkertijd uitoefenen, namelijk:
- Volume verminderen met onmiddellijk “centimeterverlies”.
- De huid gladder maken en sinaasappelhuid verminderen.
- De “vetkussentjes” van cellulite wegmasseren.
- De bloedsomloop activeren en de lymfecirculatie stimuleren, waardoor de zuurstoftoevoer toeneemt en afvalstoffen worden verwijderd.
- Huid en spierweefsel versterken.
- Spiermassa opbouwen.
Het beoogde resultaat van de MYA is vetreductie op de plekken die de cliënt zelf aanwijst en daarmee een slanker en magerder lichaam.
De werkzaamheid van de MYA is volgens aanbieder DOTTS wetenschappelijk aangetoond, maar Gezond’r heeft helaas (nog) geen onderzoeksresultaten kunnen vinden.
DOTTS
In Nederland wordt de MYA-behandeling exclusief aangeboden door de firma DOTTS. Volgens DOTTS is de MYA de meest effectieve manier van figuurcorrectie en spieropbouw. MYA zou namelijk een scan maken van de exacte lichaamssamenstelling en daarop een uniek, individueel behandelprogramma baseren. De behandeling combineert elektrolyse en ultrageluid voor een optimaal rendement.
Een MYA-behandeling zou aanvoelen als een stevige work-out terwijl je ontspannen ligt. Volgens DOTTS ervaren de meeste gebruikers een vermindering van maar liefst 6 tot 26 centimeter, direct na de eerste behandeling. Tot nog toe wordt de MYA-behandeling binnen Nederland alleen aangeboden in Amsterdam en Rotterdam (evenals in het Belgische Antwerpen).
Gezondr.nl is enorm benieuwd naar dames (en heren) die de MYA reeds hebben uitgeprobeerd. Ben jij bekend met MYA-behandelingen? Deel dan hieronder jouw positieve dan wel negatieve ervaring met de MYA!
Nóg een bizarre manier om gewicht te verliezen: De Boneless Belt
Er zijn veel rare apparaten om gewicht te verliezen, maar dit slaat toch wel alles: de Boneless Belt. Het is een soort rubberen korset met gaten waardoor de vetjes rondom je buik prachtig in aparte hokjes worden gepropt. De theorie achter deze merkwaardige Japanse uitvinding is dat er meer bloed naar de probleemgebieden stroomt, waardoor je meer vet verbrandt.
Volgens mij klopt er niets van deze theorie, en het lijkt me ook alles behalve comfortabel! Het lijkt er dan ook meer op dat je met de Boneless Belt een nepsixpack onder je T-shirt hebt, al ben ik bang dat niemand erin trapt (vooral als het om 20 bobbels gaat). Zou jij het proberen als blijkt dat dit ding écht werkt om gewicht te verliezen? Overigens kun je de Boneless Belt kopen op de Japanse Yahoo, mocht je geïnteresseerd zijn. :)
Goede fitnessapparaten: tot slot…
Hierbij nog twee tips… Een halter (halterstang met gewichtsschijven) en dumbbells, barbells & kettlebell (gewichten aan één stuk) zijn ideaal als je geen volwaardig en duur fitnessapparaat voor krachttraining wilt aanschaffen. Schaf een draadloze koptelefoon aan als je een crosstrainer, hometrainer, loopband, stepper of roeiapparaat hebt. Zodoende kun je tijdens het fitnessen een serie of film kijken of naar muziek luisteren!
Heb jij thuis een fitnesstoestel staan? Laat hieronder weten welke fitnessapparaten jij zoal gebruikt en wat jij ervan vindt. We vernemen graag jouw respectievelijke voor- & nadelen; ieders mening is welkom. Laat ook even weten hoe vaak en hoe lang je een fitnessapparaat gebruikt en welke resultaten je ermee boekt. En of je een bepaald fitnesstoestel voor thuis zou aanraden of afraden.
Kortom: voor vragen, opmerkingen, tips & adviezen kun je hieronder een reactie achterlaten…
7 comments
Hanneke
13 juni 2020Hi, ik heb een bloedhekel aan aapjes kijken en sport dus thuis. Ik heb een loopband, 3x in de week sta ik daar 50 minuten op, heerlijk! Ik zet hem op stand 5,00 dat is eigenlijk snellopen, e-reader erbij en gaan. Verder een hometrainer, iedere dag 15 km fietsen, op stand 3 of 4. Ook een yogamat en cruncher iedere dag 10 minuten buikspieren trainen, voor tussendoor heb ik een mini hometrainer, die zet ik onder mijn bureau, iedere dag 60 minuten, verder een stappenteller, ik moet van mijzelf iedere dag 7000 stappen halen. Ik heb dit patroon zelf verzonnen en met een kalorie-arm dieet erbij (ook zelf bedacht, met alle vitaminen en eiwitten en mineralen) ben ik nu 30 kilo afgevallen. Discipline en uithoudingsvermogen spelen een grote rol. Als je al begint met ik heb geen zin, ben je al fout, doorzetten zodat het een manier van leven wordt!
Veerle
1 oktober 2016Ik heb om te revalideren thuis (na 2 jaar in bed) een loopband. Die gebruik ik in trage stand om mijn te kleine stappen groter te leren doen. Op de rand van mijn bed gebruik ik sinds kort een stoelfiets. Van de stoelfiets voel ik nu dat mijn billen stijf zijn, ook mijn buikspieren en lage rugspieren zijn stijf. Ik zit niet recht, maar een beetje schuin naar achter tijdens het fietsen, waardoor ik denk ik nu stijf in mijn onderrug ben. Of dat goed is, geen idee…
Simon
6 september 2016Ikzelf ben de sportschool helemaal zat, want naast een lange werkweek heb ik ’s avonds na het eten gewoon geen energie meer om de deur nog eens uit te gaan. Want straks als het weer eerder donker wordt in de herfst en wintermaanden gaat het mij al helemaal niet meer lukken. Daarom zit ik er ook over na te denken om thuis een cardio-fitnessapparaat aan te schaffen, wat ik leuk vind om te doen voor zo;n 30-45 minuten en dan 3x tot 4x per week. Maar ik twijfel erg aan een Crosstrainer, Hometrainer of een Spinningfiets, maar aangezien een Spinningfiets het minste ruimte in beslag neemt, en ik ook graag fiets, denk ik erover naar om die te kopen, maar met een Crosstrainer train je wel weer gelijk je hele lichaam, dus ik ga nog even een afweging maken voor ik een goede cardio-apparaat ga kopen voor thuis, het zal in ieder geval geen goedkope rommel van Tell-Sell worden.
Sjoerd van den Hoogen
16 januari 2013Ik ben 62 jaar en heb tot vorig jaar augustus vrijwel nog nooit iets aan sport gedaan. Vanwege diabetes en behoorlijk overgewicht ben ik aan het buitenfietsen geslagen en heb daarbij een hometrainer en een roeitrainer aangeschaft voor thuis. Ben daar inmiddels aan verslaafd en met een goed stuk muziek gebruik ik beide apparaten dagelijks van een half uur tot drie kwartier. Inmiddels (zonder dieet!) 18 kilo aan gewicht verloren met ook een verlaagd vetpercentage.
brenda
22 juli 2013Wauw, wat goed. En hoe vaak per week doe je dit? Dus zonder dieet 18 kilo afgevallen alleen door te trainen met roeimachine en een hometrainer? Wauw, ik ben net een week geleden begonnen met 3 a 4 keer per week anderhalf uur te trainen op o.a. roei-apparaat, crosstrainer en een spinningfiets met stoel. Ik heb weer hoop. :)
Beter Sport
7 januari 2013Kettlebell oefeningen is een rage wat eindelijk aan het doorbreken is. Intensief en goed voor je spieren. Mocht je thuis een beetje ruimte hebben is het inderdaad verstandig om een fitnessapparatuur zoals bovengenoemd aan te schaffen. M.v.g Betersport.nl
jan van bergen
23 februari 2012Ikzelf gebruik thuis al een tijdje kettlebells nu (en daarnaast de sportschool). De kettlebells zijn een fantastische manier om thuis te trainen, het is intensief en je traint al jouw spiergroepen. Je kunt ze pakken wanneer je wil en bijna op de vierkante meter. Gewichten zijn te verkrijgen in verschillende kilogrammen. M.v.g. Jan uit Assen