Biologische klok: hoe ook JIJ fitter kunt worden dankzij een optimaal leefritme

Mind · Door Ilse

biologische klok optimaal leefritme

Je biologische klok kan je flink tegenwerken: je bent wakker terwijl je eigenlijk allang had moeten slapen en je bent doodop als je na een belabberde nachtrust wakker wordt. Er zijn een aantal dingen die je in de gaten moet houden om dit soort onwenselijke situaties te voorkomen.,,

Biologische klok: sport op hetzelfde tijdstip

Het is goed om iedere keer rond dezelfde tijd te gaan sporten; je kunt dan het maximale uit de lichaamsbeweging halen. Niet voor niets worden specialisten die alles weten over de menselijke biologische klok bij Olympische Spelen ingeschakeld om ervoor te zorgen dat sporters de beste prestaties kunnen neerzetten. (bron)

Hoe je innerlijke klok ook loopt, de beste tijd om te sporten is in de namiddag en de vooravond. In de tweede helft van de dag is je lichaam namelijk helemaal toegespitst op actie. Je hart en longen werken efficiënter en je spieren zijn helemaal los.

Eet volgens jouw biologisch leefritme

Onze biologische klok reageert op signalen die wij aan ons lichaam geven. Licht is het belangrijkste signaal, maar ook op welke tijdstippen we eten is van groot belang. Experts zeggen daarom dat regelmatig eten –dus op constante, vaste tijdstippen– erg belangrijk is voor het menselijk lichaam. Daarnaast is eten volgens je biologische klok een absolute must als je wilt afvallen en een afslankdieet volgt.

Door op vaste tijden te eten, weet je lijf waar het aan toe is en kan het zich daarop instellen en aanpassen. Zodoende krijg je minder snel honger tussen de maaltijden door en blijft je (rust)stofwisseling op volle toeren draaien, en dat is weer van cruciaal belang voor een efficiënte vetverbranding.

Dipje na de lunch voorkomen t.b.v. bioritme

Bijna iedereen kent het gevoel: na de lunch ben je moe en zou je het liefst even willen slapen. Avondmensen hebben hier over het algemeen meer last van dan ochtendmensen. Dat komt omdat relatief veel avondmensen het ontbijt overslaan en dat ‘gat’ vervolgens vullen tijdens de lunch door ineens veel te véél te eten. Kortom: overcompensatie.

Niet gek overigens, want door ’s avonds te stoppen met eten en pas de middag daarna je reserves weer aan te vullen, ontstaan enorme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Die werken niet alleen hongeraanvallen (en daarmee nóg meer bloedsuikerschommelingen) in de hand, maar ook vermoeidheidsklachten, concentratiestoornissen en slaapproblemen.

Sowieso is het verstandig om ’s middags niet heel veel te eten om de de ‘after-lunch-dip’ in te perken of te voorkomen. Dat geldt overigens des te meer voor je avondeten, ter voorkoming van een een gigantische ‘after-dinner-dip’. Ga jezelf dus nooit te buiten tijdens het avondeten.

In de ochtend kun je het beste relatief veel eten. Veel vezels uit fruit en volkorenproducten (met noten, zaden en pitten) en veel eiwitten uit eieren, kwark, yoghurt, vleesbeleg, pindakaas, vis en magere kaas. Gebruik een beperkte lunch en eet tijdens de avondmaaltijd nooit meer dan anderhalf keer je ontbijt.

Pas op voor snacks laat op de avond

Vooral avondmensen snacken uitbundig rond een uur of 11 à 12. En dan gaat het meestal niet om een stuk komkommer of zakje worteltjes… Er worden zakken chips opengetrokken, kant-en-klaar pizza’s in de over gegooid, de frietpan wordt nog even aangezet en bij gebrek aan ‘beters’ worden snoeppotten en koektrommels geplunderd.

Pas hier enorm voor op, want alles wat je nét voor het slapengaan opeet, wordt minder goed verteerd door je lichaam en gemakkelijker opgeslagen in de vorm van vet (lichaamsvetreserves). Het is overigens niet zo dat je lichaam sneller vet opslaat zodra het donker wordt, dat is een fabeltje… Maar het is wel zo dat je in de avond (en natuurlijk al helemaal als je slaapt) niet lichamelijk actief bent…

Je vervalt in je ruststofwisseling en je actieve stofwisseling is nul komma nul. Er vindt dus veel minder omzetting (glycogenese, glycogenolyse en gluconeogenese) van glucose en glycogeen plaats in de spieren en lever, en zal het lipide-metabolisme meer glucose opslaan in de vetcellen. Al met al kun je in theorie sneller dik worden van laat-op-de-avond-eten dan van hetzelfde voedsel overdag.

Ook kun je minder goed slapen op een te volle maag, want met een propvolle buik slaap je minder diep, waardoor je slaapkwaliteit afneemt en daardoor ben je minder uitgerust in de ochtend. (bron)

biologische klok optimaal leefritme

Biologische klok: tot slot…

Met een goed dag- en nachtritme kun je jouw biologische klok tot op zekere hoogte goed afstellen. Dit ritme kun je dus op verschillende manieren aanpassen en veranderen. Lees ook eens over ‘slaap & voeding‘ en ‘vermoeidheid & lusteloosheid‘ voor aanvullende slaapadviezen en voedingsmiddelen waarmee je je biologische klok positief kunt beïnvloeden. Als afsluiter kunnen deze artikels over ‘slaapkwaliteit verbeteren‘, ‘belabberde nachtrust voorkomen‘ en ‘slaapproblemen verhelpen‘. je nog de nodige inzichten verschaffen voor een beter ritme van je biologische klok.

Het is overigens niet zo dat iedereen zich altijd aan bovenstaande richtlijnen voor diens individuele biologische klok dient te houden. Als jij op en top tevreden bent over je huidige leefritme, ga dan liever op dezelfde voet verder. Maar als je de hele dag door moe, lusteloos en/of rusteloos bent en slecht slaapt, dan is het een absolute aanrader om meer regelmaat en een vaster ritme in te bouwen. Op gezette tijden slapengaan en opstaan. Doe op een vaste tijd een middagdutje, ga op dezelfde dagen en tijdstippen sporten en gebruik bovendien je maaltijden op vaste tijden om je hormoonniveaus en bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Heb jij aanvullende tips, trucs en adviezen om je biologische klok optimaal af te stellen en een regelmatiger leefritme c.q. bioritme te bewerkstelligen? Deel ze dan in een reactie hieronder…

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.