Robin stelde de volgende vraag aan Gezondr:
‘Sinds ik verhuisd ben, heb ik enorm veel last van dichte luchtwegen en kortademigheid, ook van een bepaalde druk in mijn hoofd. Ik woon tussen twee bakkerijen in – althans één onder mij en één naast mij. Ook is er een bepaalde geur in de gang van het gebouw. Kan het zijn dat ik allergisch ben voor bepaalde geuren of stoffen? Ik vind het enorm vervelend. Weten jullie misschien wat ik met deze situatie aan moet?’
Hierbij de nodige uitleg…
Allergenen in de bakkerij (naast gist)
Bakkers gebruiken allerlei ingrediënten in hun broden waarvoor mensen allergisch, intolerant of overgevoelig kunnen zijn. Enkele voorbeelden van allergene stoffen die voorkomen in brood zijn als volgt:
- Gluten (tarwe, rogge, haver, gerst e.a.)
- Tarwe-eiwitten
- Eieren & melk (melksuiker of melkeiwit)
- Soja & sesam
- E-nummers (o.a. meelverbeteraars, kleurstoffen & propionzuur)
Van deze stoffen krijg je doorgaans last als je slijmvliezen direct in contact komen met brood of broodbestanddelen. Met name doordat je brood eet, maar ook als er meel op je handen achterblijft of als je meel inademt via een lekkend pak in je keukenkastje. De kans is echter niet groot dat deze stoffen zich via de lucht verspreiden en zodoende in je huis terechtkomen.
Gist
Een stof uit brood die veel klachten kan veroorzaken en zich wel via de lucht verspreidt is gist. Gisten zijn levende, eencellige schimmels die zich voortplanten door het vormen van sporen. Je kunt gisten en gistsporen inademen doordat ze via de lucht worden meegedragen. Bakkerijen gebruiken bakkersgisten of brouwersgisten (‘saccharomyces cerevisiae’ & ‘candida utilis’) om deeg te laten rijzen. Zonder gist zou brood plat en hard zijn.
Gist-intolerantie
Er zijn volop mensen die geen last ondervinden van gist. Er zijn echter ook mensen die slecht tegen gist kunnen. In dat geval spreekt men ook wel van gist-intolerantie. De symptomen van gist-intolerantie verschillen van persoon tot persoon. In veel gevallen komen de symptomen van gist-intolerantie overeen met die van een schimmelinfectie, maar bij inademing ook met die van hooikoorts. Zo kan er sprake zijn van:
- Luchtwegklachten: kortademigheid, snotteren, niezen e.a.
- Spijsverteringsklachten: winderigheid, obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel e.a.
- (Over)vermoeidheid, draaierigheid & duizeligheid
Testen op gist-intolerantie
Om gist-intolerantie vast te stellen dan wel uit te sluiten, is onderzoek door een arts vereist. In de meeste gevallen wordt je bloed en/of ontlasting getest op antistoffen oftewel immunoglobulines. Hoe hoger de concentratie antilichamen die specifiek tegen gist worden ingezet, des te heftiger je intolerantie voor gist. Gist-intolerantie wordt vervolgens aangeduid met een percentage van 1 tot 100%. Hieronder bespreken we hoe je gist-intolerantie kunt voorkomen en behandelen…
Gist-intolerantie voorkomen & behandelen…
Als je gist-intolerantie wilt voorkomen, dien je het contact met gist en de consumptie van gist-houdend voedsel dus te beperken. Hierbij moet je denken aan alle soorten brood, crackers, beschuit en biscuits…
Maar o.a. ook aan tafelsuiker, alcohol, paddenstoelen, banket, poedersoepjes, bouillons, kant-en-klare sausjes, azijn, verwerkte vleeswaren, gedroogde vruchten, noten en gerijpte kaas. Mocht er sprake zijn van gist-gerelateerde gezondheidsklachten zoals gist-intolerantie en aanverwante ontstekingsreacties, dan kunnen antischimmelmiddelen en corticosteroïden worden ingezet.
Bakkersallergie & bakkersastma
Hoe vaker je in contact komt met bepaalde stoffen, des te groter de kans op een allergische reactie of intolerantie. Het is dan ook niet voor niets dat veel bakkers een overgevoeligheid ontwikkelen voor bepaalde stoffen in brood.
Zo krijgt ruim 10 procent van alle broodbakkers en deegbereiders te maken met ‘bakkersallergie’ oftewel ‘bakkersastma’. Deze aandoening wordt veroorzaakt door tarwemeel en het schimmel-enzym alfa-amylase. Alfa-amylase wordt gebruikt om de gisting van brood te versnellen. Tot slot kunnen meelverbeteraars ‘bakkerseczeem’ en aanverwante huidklachten en huiduitslag veroorzaken.
Heb jij ervaring met gezondheidsklachten die worden veroorzaakt door bakkerijen, brood of gist? Laat dan hieronder jouw vraag of verhaal achter in een reactie hieronder…