Heb je ieder weekend hoofdpijn? Vraag jezelf dan eens af of je doordeweeks veel koffie drinkt! Er zijn namelijk heel veel mensen die op hun werk veel koffie drinken, maar thuis niet… zeker niet ‘s weekends. Dus als zij vrijdagmiddag hun laatste noemenswaardige dosis cafeïne hebben genuttigd, treden zaterdagochtend de eerste ontwenningsverschijnselen op en zondagmiddag is men chagrijnig vanwege de knagende koppijn. Kortom: een soort van koffiegewenning of koffieverslaving, of eigenlijk koffie-ontwenning…

Hieronder lees je hoe je koffieverslaving oftewel cafeïnegewenning kunt tegengaan…

Koffiegewenning: ’s weekends afkicken van koffie…

Er zijn talloze werkplekken waar men gewend is om aan één stuk door koffie te drinken. Zodra de ene koffiepot leeg is, wordt de volgende pot alweer gezet. En als je lichaam gewend is om gedurende de werkweek stijf te staan van de cafeïne, kun je het je eigenlijk niet permitteren om ‘s zaterdags abrupt ‘cold turkey’ terug te zakken naar 0 cafeïne-houdende consumpties…

In dat geval voel je je maandag tot en met vrijdag kwiek en fit dankzij het stimulerende effect van de cafeïne, maar zaterdagochtend valt die kwiekheid en fitheid verrassend genoeg vies tegen. Mensen die doordeweeks twee of meer kopjes koffie per dag drinken, kunnen al last krijgen van cafeïne-ontwenning. Hoe meer koffie je normaliter drinkt, des te heviger de symptomen als je één of enkele dagen moet ‘afkicken’ van koffie.

Symptomen koffieverslaving c.q. cafeïneverslaving

Van een heuse verslaving is in geval van koffie c.q. cafeïne logischerwijs geen sprake… Met de lichamelijke afkickverschijnselen die kenmerkend zijn voor een harddrugsverslaving of alcoholverslaving hoef je dan ook absoluut geen rekening te houden Maar enkele van de consequenties van koffieontwenning zijn min of meer vergelijkbaar met die van een (extreem milde) lichamelijke verslaving. (bron)

Men voelt zich bij de totale afwezigheid van cafeïne (waardoor) namelijk vermoeid, prikkelbaar, geïrriteerd, chagrijnig, gespannen en/of gejaagd… Men heeft moeite zich te concentreren en bovendien treedt een relatief milde doch vervelende knagende hoofdpijn op, al dan niet in combinatie met trillende handen. Kortom: cafeïne-ontwenning en dus cafeïne-afhankelijkheid!

In zeldzame gevallen ontstaan ernstige ontwenningsverschijnselen ten gevolge van (overmatig) cafeïnegebruik; de symptomen enkele weken tot enkele maanden aanhouden, maar meestal zijn ze na 5 dagen sterk afgenomen en na 10 dagen over.

Wat maakt cafeïne verslavend?

Cafeïne staat ook wel bekend onder de noemers coffeïne, theïne, matheïne, mateïne en guaranine. Deze stof behoort tot de alkaloïden en heeft een oppeppend en opwekkend effect. Cafeïne wordt namelijk zeer snel na consumptie in de bloedbaan opgenomen. Binnen 3 à 4 minuten nadat je cafeïne drinkt of eet, bevindt het merendeel ervan al in je bloed.

Cafeïne heeft adrenerge effecten; het beïnvloedt de stofwisseling, het orthosympathische zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Maar bij regelmatig gebruik neemt het effect per hoeveelheid cafeïne af. Er is dus steeds meer cafeïne nodig om hetzelfde stimulerende effect te bewerkstelligen. Veel mensen gaan dus steeds meer koffie drinken, waardoor ze ’s weekends een steeds grotere domper ervaren.

Bij beperkte inname stimuleert cafeïne het concentratievermogen, het prestatievermogen, het geheugen, de alertheid en de motivatie; het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid.

Koffieverslaving: tot slot…

Dus als jij je altijd al hebt afgevraagd waarom je juist gedurende de twee dagen in de week dat je lekker kunt relaxen last krijgt van hoofdpijn en een gespannen gevoel, ga dan eens na hoeveel koffie er op je werk wordt geschonken en gedronken! En blijk je inderdaad last te hebben van ontwenningsverschijnselen ten gevolge van cafeïnegewenning, bouw je koffieconsumptie gedurende de week dan langzaamaan af tot 1 à 2 kopjes per dag. Tot slot nog een stukje over het afbouwen, minderen of stoppen met koffie drinken

Laat alsjeblieft hieronder even weten hoeveel koffie jij dagelijks drinkt en of je ontwenningsverschijnselen jegens cafeïne ervaart tijdens het weekend!

2 Reacties

  1. Heel bekend! Ik drink iedere ochtend 2 bakjes koffie en ’s middags 1 bakje. Drink ik ’s morgens een keer niet, dan heb ik de rest van de dag hoofdpijn. Ik heb echt even iedere dag een bakje koffie nodig. Al is het maar ééntje…

  2. Dit is voor mij zeer herkenbaar! Mijn collega en ik drinken dagelijks met z’n tweeën 2 tot 3 potten koffie leeg, maar thuis heb ik niet eens een koffiezetapparaat. Ieder weekend heb ik barstende koppijn, maar nooit beseft dat dit weleens met een “koffieverslaving” te maken zou kunnen hebben.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.