De puntzak met gefrituurde aardappelreepjes behoort nog altijd tot de beruchtste dieetvalkuilen die er zijn. Toch hoef je helemaal niet zo bang te zijn voor patat. Als je verstandig, verantwoord en bovendien gematigd van een frietje geniet, hoeft patat namelijk niet funest te zijn voor je lijn.

Veel van de gefrituurde snacks die sommigen bij hun frietjes eten, zijn daarentegen wel erbarmelijk slecht voor de lijn. Sommige snacks hebben zelfs meer impact op je calorie-intake dan een flinke zak patat! Een snack kan oplopen tot een veelvoud van dit calorie-aantal…

“Standaard” snacks bij de frietjes…

  • Frikandel (gefrituurd): 190 tot 200 kcal.
  • Frikandel speciaal (gefrituurd): 300 tot 325 kcal.
  • “Normale” kroket (gefrituurd): 150 tot 175 kcal.
  • Bamibal (gefrituurd): +/- 225 kcal.
  • Nasibal (gefrituurd): +/- 250 kcal.
  • Kipkroket (gefrituurd): +/- 125 kcal.
  • Kaassoufflé (gefrituurd) 260 tot 280 kcal.
  • Portie bitterballen – 6 stuks (gefrituurd) 390 kcal.
  • Portie kipnuggets – 6 stuks (gefrituurd): +/- 350 kcal.
  • Worstenbroodje (oven): +/- 300 kcal.
  • Vietnamese loempia (gefrituurd): 200 tot 300 kcal.
  • Broodje bapao (gefrituurd): 270 tot 330 kcal.
  • Viandel (gefrituurd): +/- 200 kcal.
  • Sitostick (gefrituurd): +/- 250 kcal
  • Saté-rol (gefrituurd): +/- 190 kcal.

Meerdere snacks!?

Het gros van de “standaard” frituursnacks levert minder calorieën dan een kleine portie friet. Dat geldt echter uitsluitend zolang je één snack bij je patat neemt. Neem je daarentegen twee of meer snacks, dan verdubbel je al snel de calorische waarde van je maaltijd! Zo levert een tweetal frikandellen speciaal al meer dan 600 kilocalorieën. Het verorberen van meerdere snacks is dan ook een absolute afrader.

Uitschieters

Al met al leveren de meeste doorsnee frituursnacks tussen de 200 en 300 kilocalorieën. Er zijn echter ook snacks verkrijgbaar die bijna het dubbele aantal calorieën tellen. Zo levert een gemiddeld portie kibbeling (250 gram) maar liefst 550 kilocalorieën. Een Big Mac levert er ongeveer 500. En luxe broodjes hamburger (kaas, bacon, omeletje, saus etc.) kunnen oplopen tot boven de 1000 kilocalorieën! Ook milkshakes zitten al snel boven de 400 kilocalorieën.

Het punt van dit artikel is dat friet doorgaans minder kwaad kan dan hetgeen je erbij neemt. Wat neem jij zoal bij je frietjes? Laat het hieronder weten…

15 Reacties

  1. Allemaal heel duidelijk en mooi uitgelegd maar het gaat altijd over afvallen. Ook dat is moeilijk, maar ik zoek al heel lang naar advies om aan te komen en dat is stukken moeilijker dan afvallen. Dus tips om gezond te eten of niet… het gaat om aankomen.

    • Beste Mary, In beginsel zijn er 2 aspecten waarop je moet letten als je gezond wilt aankomen in gewicht: A. Voeding en B. Krachttraining. Eten is vooral belangrijk voor wat betreft brandstof en bouwstoffen; brandstof is nodig om te kunnen blijven trainen, bouwstoffen zijn nodig om spiergroei en zodoende gewichtstoename te bewerkstelligen. Krachttraining is de manier waarop je spiermassa kweekt. Train hoofdzakelijk je grootste en meest gangbare spiergroepen; allereerst je beenspieren (inclusief bilspieren) en daarnaast je borstspieren, buikspieren, armspieren, rugspieren en schouderspieren. Goede oefeningen zijn o.a. bankdrukken, leg press, burpees, opdrukken, optrekken en crunches. Of ga fitnessen met apparaten en een personal trainer. Voor de nodige bouwstoffen dien je voldoende essentiële aminozuren (eiwitten), essentiële vetzuren (vetten) en essentiële mineralen (macromineralen + spoorelementen) te nuttigen. Eiwitrijke voeding vormt de basis (hierbij een complete lijst met eiwitrijk voedsel), maar ook omega 3-vetten, kalium, magnesium, calcium e.a. zijn van belang. Gezond en gevarieerd eten is stap één. Daarnaast kun je desgewenst supplementen gebruiken; allereerst een hoogwaardig eiwitsupplement in de vorm van eiwitshakes oftewel proteïneshakes (bij voorkeur whey-eiwit: whey-isolaat en/of whey-concentraat). Daarnaast kan een visoliecapsule en een elektrolytensupplement direct dan wel indirect bijdragen aan je trainingsresultaten. Kort door de bocht moet je gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en vooral ook voldoende eten en daarnaast zwaar genoeg trainen. Niet heel veel oefeningen, maar vooral erg zware oefeningen. Hierbij tot slot nog in het kort een artikeltje over gezond aankomen in gewicht. Hopelijk kun je hier iets mee. Succes & groeten, Paul

  2. Ik eet alleen friet wat ik zelf bak ik de Airfryer (zonder vet) soms met een frikandel, ook in de Airfryer gebakken en soms met een kipfilet en sla. Op deze manier kun je gezond genieten van friet.

    • Ik ben ook fan van de Philips Airfryer. Aardappelschijfjes, krieltjes en blokjes zoete aardappel doen het ook hartstikke goed in de Airfryer, evenals zelfgemaakte (zoete) aardappelchips.

  3. Heb ik even geluk dat ik a) niet van mayo houd en b) kroket mijn favoriete snack is. Ik neem altijd een portie patat met ketchup/curry en een kroket. Dat vind ik opzich nog best te doen, voor af en toe!

  4. @Paul, nee, deze gegevens zou ik moeten opzoeken. Vroeger was ik meer bezig met mijn lichaamsvorm en dus heb ik mij goed ingelezen over de juiste wijze van diagnose stelling en de daarop gebaseerde gedragsverandering om tot het beoogde doel, ca. 80 Kg, te komen. Als 17 jarige woog ik bij de dienstplichtkeuring ca. 88 Kg (182) In 2010 woog ik na zeker 75 ton eten en drinken in 50 jaar ca. 98 Kg. Ik heb nooit gesport maar toen mijn kleinkinderen over mijn buik begonnen heb ik daar aandacht aan besteed. Ik heb uitsluitend een kuur van 5 maanden ‘s-morgens voor het ontbijt en ‘s-middags voor het diner een lepeltje (2 gram) natriumbicarbonaat genomen die ik voor de lunch aanvulde met 2 flesjes Yakult. Ik eet nog steeds als een veelvraat, sport nog steeds niet en weeg nu ca. 78 Kg. Mijn bloeddruk is gezakt tot 90-125 (was 125-160) en ben nu volledig pil vrij en bij koorts ga ik niet meer naar dokter voor anti-biotica.

    • Dit is zeker weer Hans Sotexis die wel meer van dit soort onzinnigheden predikt. Als je jezelf echt zou inlezen (niet alleen op alternatieve, pseudowetenschappelijke websites), dan zou je weten dat er nauwelijks levende microflora voorkomen in Yakult. En dat hele gedoe rondom natriumbicarbonaat is de reinste vorm van kwakzalverij! Dat je voorheen vanwege koorts naar de dokter ging voor antibiotica zegt genoeg…

  5. Wie gaat in godsnaam een Bapao frituren? Het is trouwens Bapao en NIET broodje Bapao, het woord bapao betekent al broodje en is dus dubbel op!

  6. @Paul: Er is nog nooit een vaststaand bewijs gevonden dat gezonde mensen dik worden van eten van welk voedsel in welke hoeveelheden dan ook. Altijd is er een tweede of derde factor bv een verstoorde metabolica of ziekte of beiden aanwezig. Het maag/darmstelsel van een gezond mens kan maandenlang grote hoeveelheden z.g. slecht voedsel verwerken zonder dat daar een gram meer van gebruikt wordt dan noodzakelijk voor de instandhouding van het lichaam. Bewegen helpt niet bij het afvallen en diëten al helemaal niet zolang als de onderliggende oorzaak, een verstoorde metabolica of ziekte, niet wordt weggenomen. Ons bewegingsapparaat gebruikt zo weinig energie dat het een jaar dagelijks intensief trainen in een sportschool nodig heeft om 1 kilogram 100% menselijk vet te verbranden. Het enige wat je kwijt raakt zijn spiermassa en vocht en je krijgt er een slechtere gezondheid voor terug. Mijn devies: Eerst metabolisch gezond worden, pas daarna matig bewegen en plasmiddelen gebruiken om het dan overbodig geworden vocht sneller af te voeren.

    • ‘Een jaar lang, iedere dag intensief trainen om 1 kilogram lichaamsvet te verbranden’? Wat een lariekoek. Ik kan uit ervaring melden dat ik binnen een jaar een enorme hoeveelheid spierweefsel erbij heb gekregen dankzij krachttraining. Mijn armen, schouders en rug zijn hiervan het levende bewijs. Breng eens een bezoek aan een sportschool en vraag aan powertrainers hoe ze aan hun spiermassa zijn gekomen. Daarnaast ben ik het subcutane vet in mijn buikregio grotendeels kwijtgeraakt door 3 keer per week een uurtje te crosstrainen en relatief gezond (suikerarm, transvetarm en overwegend biologisch) te eten. Hoe zou het komen dat topsporters zo fit en mager zijn? Heus niet dankzij junkfood en een passieve leefstijl. Nee, door gezonde voeding en intensieve cardiotraining! En hoezo is er altijd sprake van een tweede of derde factor? In hoeverre zijn deze “factoren” de oorzaak van overgewicht en in hoeverre het gevolg ervan? Je hebt het over gebrek aak vaststaand bewijs. Kun jij onderzoeksresultaten overleggen waaruit blijkt dat ‘het menselijk bewegingsapparaat zo weinig energie verbruikt dat het een jaar dagelijks intensief trainen in een sportschool nodig heeft om 1 kilogram 100% menselijk vet te verbranden’? Ik heb werkelijk waar nog nooit zoiets kortzichtigs gelezen! En waarom zou men willen bewijzen dat je van veel eten dik wordt? Dat kun je toch eenvoudigweg aan de praktijk ondervinden? Mensen die veel trainen (cardiotraining + krachttraining) worden mager en gespierd. Mensen die zichzelf stelselmatig uithongeren, worden mager en raken op den duur uitgemergeld. En mensen die veel te veel en/of veel te ongezond eten, komen aan en worden op den duur dik. Ik beweer niet dat er niet nog veel meer variabelen betrokken zijn bij ondergewicht, overgewicht, spieropbouw, spierverlies, afvallen en aankomen, maar dat neemt niet weg dat deze verbanden evident zijn. Men gaat toch ook niet onderzoeken of je nat wordt van water?

  7. Een standaard boodschap die echter volledig voorbij gaat aan de werkelijkheid. Een verklaring mijnerzijds is hier op zijn plaats. Een gezond mens heeft ca. 400 soorten darmbacteriën en een obese mens nog maar ca. 150, vooral bestaande uit parasitaire schimmels. De darmbacteriën markeren, samen met de galvloeistof, de langskomende voedselbrij in noodzakelijk en niet noodzakelijk voor het lichaam. Bij een gezonde veelvreter, dus degene met ca. 400 darmbacteriën, wordt wellicht 99% van de voedselbrij als niet noodzakelijk voor het lichaam gecodeerd en verlaat dus ongebruikt het lichaam weer via de anus. Het gereed maken van de voedselbrij voor transport door het darmstelsel is een hoog energetisch proces waardoor gezonde veelvreters afvallen van het eten van calorierijk maar niet noodzakelijk voedsel. Het darmstelsel van de ongezonde veelvreter mist grotendeels dit “niet noodzakelijk voor het lichaam” codeer vermogen omdat de overgebleven darmbacteriën en schimmels vooral een parasitaire functie hebben en die de aanvallen met antibiotica moeiteloos weerstaan. Het allerbelangrijkste voor een obese mens is het herstellen van zijn of haar darmflora met goede probiotica en het categorisch weigeren van antibiotica die de darmflora aantast.

    • Beste Hans, mooi gezegd, en eens. ik zou toch liever kocksolie eten dan frituur, ook al neem ik dagelijks probiotica, en zoveel meer.

    • @Hans: “Een verklaring mijnerzijds is hier op zijn plaats”. Volgens mij niet hoor! Je verhaal is vooral pretentieus, kort door de bocht en irrelevant. Tenzij je frituursnacks over een kam scheert met antibiotica. Dat 99% van het voedsel dat je eet als niet noodzakelijk wordt gezien bij mensen met een gezonde samenstelling qua darmbacteriën… Bedoel je daarmee dat slechts 1% van de energie uit dit voedsel wordt opgenomen? Echt te maf!

  8. Ik neem 1x per week een portie friet. Ik bak mijn friet zelf, in vloeibaar frietuurvet. Ik neem er frieteslijn van Remia erbij. Als snack kies ik meestal voor1 frikandel of 1 kroket. Ik neem friet nooit als tussendoortje, ook geen snacks. Dit is voor mij dan een hoofdmaaltijd..

  9. Als we de calorieën loslaten en kijken naar de vetten, dan willen we geen van deze frituurproducten eten…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.